Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Fridiné Creative Commons License 2015.03.25 0 0 80

Sziasztok

Most olvastam a Pólus center oldalán erről az új játékról. Csak fel kell tölteni a kedvenc receptedet. Én már fel is töltöttem azt amit minden éveben el szoktam készíteni a családnak húsvétkor.

És nem mellékes hogy Lázárral lehet közösen főzni nyereményként.

dreamcheff Creative Commons License 2015.01.16 0 0 79

Egy IT-s cégnél dolgozom és olyan mobil applikációt fejlesztünk, ami azoknak segít akik szoktak főzni. Keresek olyanokat, akik rendszeresen főznek és szoktak online bevásárolni. Szeretném, hogy beszélgessünk kicsit (max. 5 perc). Aki szívesen segítene ebben, az kérem jelezzen itt vagy a miklos.romlex/kukac/gmail.hu email címen

gyusy Creative Commons License 2015.01.02 0 0 78

B U É K Mindenkinek és szép estét is egyben!!))

Unikumot szeretnék házilag készíteni,és azon tűnődtem a növényeket hol lehet beszerezni hozzá??Gyógynövényes boltban hozzá lehet -é férni??vagy van helyettesíthető növény tán??

Gyula

Pecabubus Creative Commons License 2014.12.24 0 0 77

Egyszerű Cointreau

Kell hozzá 3 narancs héja, egy liter <70% semleges ízű alkohol.
A narancsokat (ha nem bionarancsot vettünk) alaposan dörzsöljük át új mosogatószivaccsal egy liter langyos vízben amiben előzőleg két evőkanál szódabikarbónát feloldottunk. Ez a mosólé leoldja a gombaölőszer nagy részét.

Késsel hámozzuk a narancsokat óvatosan hogy a lehető legkevesebb fehér héj jöjjön le.
Egy napon keresztül áztassuk szobahőmérsékleten, majd halásszuk ki a héjakat és dobjuk ki.

Narancsolajos szeszünket hígítsuk fel ugyanannyi vízzel, pároljuk ki óvatosan, előpárlat elválasztása nem szükséges, 30% lejövőnél fejezzük be a középpárlat gyűjtését.

Feles cukorszirupból (50g cukor 50ml víz) adjunk hozzá 1dl-t.

Pecabubus Creative Commons License 2014.12.17 0 0 76

Abszint

A valódi, legendás abszint készítése nem egyszerű és nem olcsó. Sokféle recept fellelhető, ez a recept a XIX. század délfrancia abszintjain alapul, ami módosítást saját ízlésem szerint változtattam rajta az csillaggal van jelölve. A hozzávalók többsége herbáriából, bioboltból és ABC-k fűszerpolcairól könnyedén megvásárolható.

Három fázisa van az elkészítésének, áztatás, desztillálás és színezés. Még mielőtt továbbhaladnánk javaslom elolvasásra a www.abszint.com-on igényesen összegyűjtött rendkívül értékes és magyar nyelven egyedülálló tudásanyagot. Ha még nem kóstoltunk abszintot onnan tájékozódva többé-kevésbé kiderülhet hogy akarjuk-e egyáltalán. Igen? Akkor következzen a recept:

30g fehér üröm (Artemisia absinthium)
250g ánizsmag (Pimpinella anisum)
85g édeskömény (Foeniculum vulgare)

28g koriandermag (Coriandrum sativum)
7g angelika mag (Angelica archangelica L.)
7g kamillavirág (Anthemis nobilis)
7g kálmosgyökér (Acorus calamus L.)
*2g megroppantott zöld kardamom (Elettaria kardamum W.M.)

A fehér üröm nem helyettesíthető fekete ürömmel, az ánizs nem helyettesíthető csillagánizzsal, de az angelika mag helyettesíthető angelika gyökérrel, bár előbbinek frissebb, utóbbinak mélyebb íze/illata van.

Keverjük össze egy tálban a felsoroltakat, majd egy deci vízzel gyúrjuk át és hagyjuk hogy magába szívja a vizet. Negyed óra múlva kanalazzuk be a keveréket két liter minimum 70-75%-os semleges ízű (újradesztillált) borpárlatba, ha nincs akkor gabonaszeszbe, esetleg cukorszeszbe. Áztassuk 20 órán át, többször összerázva, szobahőmérsékleten.

Tegyünk (tiszta) fémsúrolókat, üvegkavicsokat vagy rézcső-szeleteket desztilláló-berendezésünk kotlájának aljába, helyezzük rá a belső edényt. Erre a célra legpraktikusabb egy olyan 4-5 literes magas rozsdamentes fazék ami kényelmesen belefér a főzőnkbe, bármiképpen oldjuk is meg fontos szempont hogy ne érintkezzen az üst aljával akkor sem ha dupla falú főzőnk van. Töltsük meg az edényt a barnásra színeződött szesszel, a gyógynövény- és fűszerkeverékkel együtt. Öntsünk bele plusz fél liter vizet. Ugyanígy, az edény köré, a főzőberendezésünkbe is töltsünk fél liter vizet. Jómagam erre a célra pi-vizet használtam, de desztillált víz vagy csapvíz is megteszi.

Mossuk ki a hűtőspirálban előző főzésből esetlegesen bent rekedt utópárlatot és fújjuk ki tisztára. Zárjuk le a főzőnket és alacsony lángon finomítsunk ki pontosan kettő liter abszintot - előre mérjük ki és jelöljük az edényen mikor van benne a pontos mennyiség. Rendkívüli óvatosság szükséges, nagyon magas alkoholfokon jön ki a párlat, a nyílt láng és a jeges vödörben (vagy jégakkus vízben) álló gyűjtőedény között fallal elválasztás és/vagy elfújó ventilátor használata melegen ajánlott.

Két liter kicsöpögése után gyűjtsük az anetholban és egyéb értékes olajokban gazdag tejszerű utópárlatot külön edénybe egészen addig amíg már szinte semmi nem jön ki a főzőből - ezt az utópárlatot egy következő finomításnál víz helyett használhatjuk hígításra. Nagyjából 65%-os abszintunk lett így.

Nem feltétlenül szükséges színezni, a svájci kék abszint például víztiszta (és cukoralapú szeszből készül), annál a zöld abszintnál felsoroltakat a maceráláshoz használt gyógynövényekkel és fűszerekkel együtt teszik az alapszeszbe. Szerintem szórakoztatóbb ha színes, ízlés kérdése. A természetes színezés lényege a klorofill (zöld), az antocianid (piros) vagy a krokin (sárga) óvatos átoldása az abszintba.

Ha élénk zöld abszintot szeretnénk úgy két liter színezendő abszint esetén tegyünk 10g kerti izsópot (Hyssopus officinalis), 10g bárányürmöt (Artemisia Pontica) és 10g citromfüvet (Melissa officinalis) negyed liter abszinthoz. Töltsük fél literes befőttesüvegbe, aminek a kupakján vágunk egy akkora lyukat hogy beleférjen a hőmérőnk szondája. 

Lassan melegített vízfürdőben emeljük a belső hőmérsékletét pontosan 60 Celsius-fokig, majd vegyük ki az edényt és dunsztoljuk fél órán keresztül. Szűrjük át, majd egy vákuumcsővel fejtsük bele a többi abszintba.

Akkor sem kell kétségbe esni ha csak szárított színezőnövényekhez sikerül hozzájutni vagy túlmelegítjük és elveszíti zöld élénkségét, ebben az esetben extraszűz olívaolajra emlékeztető színt kapunk (feuille mort, "halott levél") ami fogyasztásra hígítva a vintage-abszintokra emlékeztető gyönyörű jadesárga opálos árnyalatot eredményez.

Teahibiszkusszal vörösre, sáfránnyal mély aranysárgára színezhetjük az abszintot, utóbbinál melegítés sem kell. A mesterséges színezés egyszerű de nem ajánlott, művivé teszi a louche ragyogását, és mivel a felhasznált herbária java (a koriandermag és a kardamom kivételével) biominősítésű, ne alázzuk meg az italt és magunkat azzal hogy ipari színezéket használunk.

Magyarországon sok aromás ürömféle őshonos, bárányürmöt görögországi nyaralás alatt találhatunk, megél nálunk is, ha ősszel tövig vágjuk és fagymentes helyen tartjuk a cserepét tavasszal kihajt újra. Hasonlóképpen bánjunk a fehér ürömmel is, szüreteljük aznap amikor a virágbimbói éppen kipattannak, a szárát és gyökerét ne tegyük a szeszbe, csak a virágzatot/leveleket.

A fenti receptet követve, egy egységnyi abszinthoz négy egységnyi jeges vizet lassan (minimum egy-két perc alatt) csöpögtetve sokrétűen aromás és igen frissítő hatású italt kapunk, ami az ánizs széles vásznán előbújó finom ízek és illatok kavalkádjával, a nyelv hegyét zsibbasztó selymes nyelettel és enyhén mogyorós-csokoládés utóízzel örvendezteti meg fogyasztóját.
Aperitifnek és digesztívnek is egyaránt kiváló, ajánlom szeretettel.

Pecabubus Creative Commons License 2014.10.16 0 0 74

Pecabubus-féle
Narancsos máklikőr
27%v/v

- 1 liter ~65% finomszesz
- 200g darált mák
- 2 narancs
- 400g cukor
- 1 liter víz

A mákot felöntöttem a szesszel, desztvizes ballonban tartva egy hétig, naponta összeráztam egyszer-kétszer. Utána átszűrtem, erre nejlonharisnyát használtam, alaposan kinyomkodtam a mákot, ment a fagyasztóba, jó lesz sütibe. A két narancs levét átszűrve bekevertem a mákos szeszbe. A cukorból és a vízből szirupot főztem, mikor kihűlt összekevertem és kész. Fogyasztás előtt érdemes felrázni / rendesen átszűrni kávéfilteren vagy vattán.

Amateur-no1. Creative Commons License 2014.09.14 0 0 73

Szerintem ez is ide való.

 

Kormoss’ receptje – szeszkaramell készítése

 

Forralj fel 60 ml vizet, majd tegyél bele egy bögrényi (kb. 250 ml) cukrot. Innentől nagyon lassan melegítsd az edényt, mert könnyen odaéghet. Folyamatosan kevergetni kell, addig amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.

Amikor a cukorszirup sötétbarnává vált, vedd le az edényt a tűzhelyről, és hideg vízzel hűtsd le. Amikor teljesen kihűlt, adj hozzá 70 ml forró vizet, és keverd addig amíg a sűrű masszából híg folyadék nem lesz.

Amint kihűlt rögtön használható, vagy zárt edényekbe töltve (pl. befőttes üveg) tárolható.

A jó színezőkaramell nem ad ízeket a párlatnak, tehát nagyon figyelni kell, hogy meg ne égjen, különben kellemetlen égett ízt adhat az italnak.

Amateur-no1. Creative Commons License 2014.08.31 0 0 72

öreg-muslica 2011. okt. 20.     1447

“Hamis Rum”   Rum kedvelöknek melasz nélkül……..

 

Ezt a receptet a nyáron találtam valahol az interneten és kipróbáltam…

A legtöbben kétség nélkül rumnak vélik, volt aki állitotta határozottan, hogy ez Captain Morgan Original…..

 

Hozzávalók:

 

1 liter kukorica whiskey 40%-os(savanyú cefrés ), enyhén gyors érlelt (2-3 hét)

4-6 szem szegfübors (jamaican allspice vagy pimetto) törve

1 közepes narancs héjának a sárga része reszelve

3-4 cm vanillia bab

 

Késöbb még lehet játszani egy-két más hagyományos rum füszerrel is, ha valai akar….

 

A színén lehet sötétíteni teával ízlés szerint, de nem kötelezö…..

4-5 nap szobahömérsékleten, átszürni kávépapiron ameddig fényes nem lesz…..és kész.

 

Idáig mindenkinek nagyon ízlett, (nekem is) szóval máskor is fogok csinálni.

 

Sok sikert,

ö-m

 

chez Creative Commons License 2014.04.19 0 0 66

Unicum házilag

 

 

 

20g édeskömény

20g fehérüröm

20g kálmosgyökér

20g ezerjófû

20g angelikagyökér

20g izsópfû

20g koriandermag

20g cickafark

20g diólevél

20g édesgyökér

A fenti anyagokat kávédarálón meg kell õrölni, majd tegyétek 7dl alkohol és 3 dl víz keverékébe. Ezt a mixet hagyjátok 7-10 napig érni hûvös , de nem hideg helyen.

Az érési idõ után ki kell préselni, majd nagyon finom filteren átszûrni. (türelem kell hozzá)

Ezt az eszenciát sokáig el lehet tartani!

Az ital készítése a következõ:

30 dkg cukorból sötét, de nem égett karamelt készítünk, majd 3 dl vízzel sziruppá olvasztjuk.

A kihûlt szirupba 3,5 dl alkoholt és legalább 5cl eszenciát keverünk, ha nem találjátok elég töménynek, az eszenciával el lehet menni 8cl-ig.

A kész italt érdemes összeérlelni. A nagykönyv 1-2 hónapot javasol, megjegyzem nekem még soha nem sikerült ezt kivárnom és így is tökéletes volt az élmény.

 

öreg-muslica Creative Commons License 2014.03.07 0 0 63

Popcorn Sutton moonshine receptje a “ Me and My Likker “ cimü könyvéböl

 

A recept mindig is népszerü volt a könyve megjelenése után, de halála után mondhatjuk, hogy világhírüvé vált…..

 

Alapjában véve ez egy átlagos, jól bevált moonshiner recept. Ha az alapvetö dolgokat betartjuk, nemigen lehet elrontani.

Halála után az özvegye eladta egy kis Nashville-i fözdének ami felvette a nevét, ami most Popcorn Sutton Distilling, Nashville, Tennessee néven fut és változatlan formában gyártja.

 

Súlyra és metric rendszerre átformálva, 20 L –re átszámolva a recept így néz ki :

 

1.15 kg finomra darált kukorica  *

2.35 kg cukor

0.3 kg maláta

25 gr pékélesztö * *

18 L víz

 

 

*  A megrendeléstöl függöen a kukorica fele más gabonával is volt helyettesítve ( búza, rozs ) a kívánt arányban.

** Popcorn nem használt élesztöt, meg volt gyözödve, hogy a levegöböl és a maláta héján lévö vadélesztö végzi az erjesztést. Ezt nemigen hiszi el senki, a hobbysták nagytöbbsége úgy tartja, hogy az erjesztö kád dongái között lakó élesztögombák végezték az erjesztést.

 

A gabona félék elcsirizesítése és malátával elcukrosítása megegyezik a Kipróbált receptek  # 8 és # 40 receptjében leírt folyamatokkal.

Miután az elcukrosítás megtörtént, hozzáadjuk a kristály cukrot, majd ha 30 °C alá hült, az élesztöt is.

Másnap alaposan felkeverjük, majd a harmadik napon feltesszük a kotyogót.

Az elcukrosítás sikerétöl függöen 9.4-9.6% -os cefrére számíthatunk, én inkább 3.7 kg cukorral 11%-osra készítem. Az ízében nincs különbség…….

A következö cefrébe 20-25% bekszet megy, az üledéket nem tartjuk meg, legfeljebb egy keveset, ha az élesztöt meg akarjuk tartani.

 

A fözés úgy történik mint a többi whiskey-nél, ( Brandy-módszer ).

A  0.5 dl rézeleje után  0.40-0.55 liter fejét veszünk el és 60%-nál átváltunk a farkára. Így 4.0-4.1 L 40%-os fehér whiskey-re számíthatunk.

 

      

 

  

 

   

 

 

Remélem Popcorn megbocsájt érte odaát, de ez is jobb pörkölt kockákon érlelve……..

 

   

 

   

 

 

Sok sikert,

 

ö-m

öreg-muslica Creative Commons License 2014.03.07 0 0 62

FS féle mikrohullámú  Rum és Whiskey érlelés

 

Mielött bárki tiltakozna a tüz- és robbanás veszély miatt, elmondhatom, hogy túl vagyok a századik cikluson, minden probléma nélkül.

 

Teljesen biztonságos az alábbi pontok betartásával :

 

Csak cimke, tetö és karima nélküli beföttes üveget használunk.

 

Magában,  üres  folyadékot sosem teszünk a mikroba, valami mindig legyen benne.

 

Max. 60 %-os szeszt teszünk a mikroba. *

 

Max. 60 °C –ra melegítjük a szeszt. **

 

A mikróhullámú sütönek van ventillátorja és az müködik.

 

 

1200 wattos mikronál egy ciklus 2 perc,  800 wattosnál 3 perc 15 mp.

Ellenörizzük a wattot hátul a gyári cimkén és az elsö próbálkozásnál óvatosan fél percenként melegítsük, minden készülék más……

 

Menete:

 

1 liter szeszt teszünk  kb.1.1 literes üvegbe, felül 3 cm légteret hagyunk.

 

Tetö nélkül tesszük be a szobahömérsékletü szeszt a mikroba a megfelelö idöre.

Mikor kivesszük rászorítjuk a tetöt és hagyjuk kihülni.  4-6 óra múlva meglazítjuk a tetöt.

Ha nem hallunk “ vacuum-csattanást “, akkor nem sikerült, másik tetö kell.

Meglazított tetövel 8-12 órát hagyjuk szobahömérsékleten (esetleg hütöben ), a fagyasztó nem tesz neki jót, néha opálos lehet…..

 

Ezt a ciklust még kétszer megismételjük, a harmadik ciklus után szürjük és lehígitjuk 40% -ra.

 

*   Nem érdemes ennél erösebb szeszt használni, mert kesernyés ízü lesz. Az 50- 60%  közötti szesz  vanilliás, mogyorós ízeket csal ki, a 60% feletti csak csersavat.

** Ugyan az, a 60 °C alatt jobban vanilliás ízek és illatok jönnek, ez felett inkább csersav.

 

Tapasztalatom szerint a kb. 3 x 3cm x 6-8 cm-es minden oldalon pörkölt hordó donga darabok adják a legjobb eredményt.  Krokodil bör mintásra pörkölten mint a bourbon hordókat égetik, 5-8mm mélyen.

3-4% alkohol  veszteséggel számolhatunk….( az angyalok…..)

 

Füszereket is lehet vele alkalmazni. Készítettem már gint, spiced rumot is ezzel a módszerrel, legközelebb boise-t tervezek vele…..

Likör “koncentrátumot” is lehet vele késziteni föszerekkel, apró gyümölcs darabokkal.

A lényeg, hogy a fenti vastag betüs szabályokat mindig tartsuk be !

 

Ha egyszer hordóban akarnák érlelni rumot vagy whiskey-t , akkor két mikróhullámú ciklus után tenném hordóba megfelelö mennyiségü pörkölt kocka kiséretében…..

 

Az újítás érdeme FullySilenced  hobby társat illeti az úttörö munkájáért, én csak a füszerekkel, gyümölcs darabokkal stb. folytattam…….

 

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

 

 

 

   

 

Elsö nap

 

  

 

Második nap

 

  

 

Harmadik nap

coronatore Creative Commons License 2014.01.11 0 0 61

Nem égetett szeszes ital, de nem ördögtől való.

 

 

Francia vermut recept 

 


Az összetevők :

 

- 1 liter vörös bor 12 °

- 125 g porcukor

- 1 pohár alkohol  90 °-os (mennyiségre konkrétan nem utal) 

- 2 g sárga tárnics gyökér

- 2 db. szegfűszeg

- 1 db fahéj

- 1 citrom héja (fehér rész nélkül)

- 1 evőkanál cikória 

 


Elkészítés:

 

A bor jellegét nem említi a recept.
Egy edényben kevergetve, feloldjuk a borban a cukrot.

Majd hozzáadjuk a többi összetevőt.

Két-három napig áztatni, majd szűrni.

Legalább egy hónapig hagyni összeérni. 

 

A megjegyzésben szerepel, az ital fekete ribizli sziruppal fogyasztva felejthetetlen élmény.Aperitifként ajánlja.  

 

coronatore Creative Commons License 2014.01.11 0 0 60

AROMATIQUE likőr. Holland recept.

 


Hozzávalók 1 literhez:

 


- 2 gramm angyalgyökér 

- 10 gramm citromhéj

- 2 gramm citromfű
- 1 g szerecsendió
- 2 gramm galanga (Laosz-i)
- 3 gramm gyömbér gyökér
- 2 gramm tárnicsgyökér
- 2 gramm kálmos
- 5 gramm kamilla
- 1 gramm kardamom
- 1 gramm cinkona ***
- 1 gramm szegfűszeg
- 2 gramm babérlevél
- 2 gramm levendula
- 2 gramm borsmenta
- 4 gramm fahéj
- 2 gramm szegfűbors
- 8 vékonycsík narancshéj
- 1 gramm fekete bors
- 2 gramm rozmaring
- 425 ml alkohol 94%- - 160 gramm cukrot- 150-250 gramm cukor, aki édesebben szereti.± 475 ml vízzel 1 literre hígítani. 

 

Elkészítés:

 

1. A fűszereket mozsárban összetörni, az alkoholhoz hozzá adni.2. A másik variáció, lehetőség. Az alkoholt a vízzel összeönteni, és ebbe tenni a fűszereket.Két hét után szűrni.Vízzel hígítani. Ezt a likőr 47 % an  fogyasztják, erre az alkohol fokra célszerű beállítani.  

 

*** Cinkona trópusi fa, kérgét és magvait használják fűszerként. Meglehetősen húzós árban mérik, nálunk nem igazán forgalmazzák. Illata, aromája megközelítőleg a fahéj és vanília keverékéhez hasonló. Helyette vaniliával pótolható. 

coronatore Creative Commons License 2014.01.11 0 0 59

Angosturabitter Holland recept,  keserű likőr

Hozzávalók 1 literhez:

- 1 gramm engelika gyökér

 - 5  gramm angosturabast (cusparia kéreg) *

- 5 gramm galanga gyökér 

- 2 gramm gyömbér gyökér

- 5 gramm tárnicsgyökér

- 5 gramm kardamom

- 1 gramm szegfűszeg

- 5 gramm fahéj

- 10 gramm szantálfa

- ½  narancs héja, fehér rész nélkül

- 12 gramm tonka bab

- 1000 ml alkohol 35%-os

- 40 gramm cukor

Elkészítés:

Az összetört fűszereket üvegbe tesszük, rátöltjük az alkoholt. Két hétig többször felrázva meleg helyen állni hagyjuk. Két hét után leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot. legalább egy hónapig hűvösebb helyen pihentessük.  

 

* A angosturabast. (Cusparia febrifuga) ( Dél Amerikában és Indiában honos kis termetű fa, melynek szárított kérge és termése /magvai/ tartalmazzák a keserű anyagot. Nem tartom valószínűnek, hogy ezt a fűszert nálunk bonyodalom mentesen belehetne szerezni. Végül is meglehetősen keserű volta miatt használják. Ezt a likőrt koktélokhoz is alkalmazzák, igencsak keserű íze miatt. Venezuelában készítették először. Esetleg valamilyen nálunk is beszerezhető keserűbb növénnyel lehetne pótolni. Elkészítés szempontjából ez még várományos.   

 

coronatore Creative Commons License 2014.01.11 0 0 58


Medicina likőr. Francia

 

 

Hozzávalók (2 liter )

 


- 2 teáskanál ánizs- 10 g csillagánizs- 1 zöld citrom leve- 2 teáskanál koriander- 2 teáskanál kömény- 5 ág tárkony üröm- 10  szál Génépi  -Helyette-  Ebruta (istenfű, Isten fája, abrut üröm,seprőruta)- 20 szem Borókabogyó- 50 g édeskömény- 4 szem szegfűszeg- 4 ág citromfű- 10 ág menta- 500 gr. akácméz- 3 ág rozmaring- 2 ág zsálya- 8 ág kakukkfű
- 3 ág hegyi pereszlény- 3 ág Verbéna
- 2 liter 40 %-os alkohol Lehet erősebb, ízlés szerint.
Elkészítése:
A száraz növényeket összemorzsolni, a magvakat összetörni.Üvegbe helyezni, rátölteni az alkoholt.Az első héten napos helyen, vagy meleg helyen tárolni, többször összerázni.Az első hét után lehetőleg hűvös helyre kell tenni.Rendszeresen rázzuk fel az üveg tartalmát.Hatvan nap elteltével szűrni, ülepíteni.Hozzákeverni a mézet, és cukrot.
További két hónap összeérési idő szükséges, minimum.
ebruta, istenfű, Isten fája, abrutüröm, seprőruta, istenfácska

génépi blanc (Artemisia umbelliformis)

 

 

 

 

 

Holland keserű mandula likőr.

 

Hozzávalók:

Hozzávalók 1 liter:

- 1000 ml 40%-os alkohol - 15 gramm mandula- 4 gramm keserű mandula- 3 gramm kardamom 
- 6 db szegfűszeg
- ½ teáskanál szerecsendió
- 15 db szegfűbors 
- 10 db-bors
-1db vanília rúd, vagy aroma  

Elkészítés:
A mandulát a lehető legfinomabbra őrölni, üvegbe tenni, 500 ml. alkohollal felönteni.A többi hozzávalót is megtörni, a maradék 500 ml. alkohollal felönteni.Többször felrázni, egy hétig áztatni.Mind a két  üveg tartalmát leszűrni, ülepíteni, majd összeönteni.További három hétig érlelni, ha az alján réteg képződik vékony rugalmas csővel átfejteni.Ízlés szerint cukorral édesíteni. Majd még három hét érlelés. 

 

 

 

 

Holland Amaron  keserű Likőr.

 

Hozzávalók 1 literhez :

 

 

 

- 5 gramm ánizs- 1 evőkanál hibiszkusz virág
- 1 evőkanál db kamillavirág
- 4 db szegfűszeg
- 1 evőkanál  mentalevél- 1 csipet szerecsendió por
- 1 db gyermekláncfű gyökér ( apróra vágott) /méretet nem említ/
 -15 mm-es cső fahéj
- 5 db zsályalevél
- 3 db ( citrom verbéna ) ágacska
- 1 zöld citrom reszelt héja (lime) vagy fehérje nélkül.- ¼ grapefruit héja (fehér rész nélkül))- 220 ml száraz fehér vermut (18 %)
- 215 ml alkohol 94%-os 

- ± 565 ml vízzel 1 literre felönteni

Elkészítés:
A hozzávalókat összetörjük, apróra daraboljuk és az alkoholba tesszük.Öt napig áztatjuk, többször összerázzuk.Az ötödik nap után leszűrjük, ülepítjük.További öt napig érleljük, ha szükséges a maradék üledéktől lefejtjük.Hozzá töltjük a vermutot, és lágy vízzel kiegészítjük 1 liter mennyiségre. Hűvös helyen 8 hónap összeérési időt javasol. 

 

 

 

 

Holland Angyal likőr recept. /Angelika/ 

 

Hozzávalók 1 literhez:

 

 

 
- 30 gramm angyalgyökér /angelika/
- 4 cm citrom héja (fehér rész nélkül)
- 3 gramm koriander
- 2 gramm ánizs
- 1 cm-es fahéj cső
- 1,5 gramm szerecsendió
- 0,5 gramm sáfrány
- 320 gramm cukor

320 ml 94%-os alkohol
± 480 ml ​​vízzel 1 literre
Elkészítés:
A fűszereket összetörjük daraboljuk, üvegbe tesszük, rátöltjük az alkoholt.Négy hétig áztatjuk, többször felrázzuk.Leszűrjük, ülepítjük. A fűszerekre enyhe nyomást gyakorolva kipréseljük.Hozzáadjuk a cukrot, majd vízzel kiegészítjük 1 liter térfogatra.Hat hónap érlelési idő.

 

 

coronatore Creative Commons License 2014.01.06 0 0 57

Holunderlikör  "Tavasz és Ősz"

 

- 200 gr. bodzavirág

- 500 gr érett bodza

- 200 gr cukor

- 30 gr. halvány méz (Végén)

- 2 evőkanál citromlé (legvégén)

- 1 liter alkohol 70 %-os

 

 

Június elején megszedjük a szükséges virág mennyiséget. A hibás részeket eltávolítjuk, lecsipegetjük a nagyobb szárról. Nem mossuk meg, igyekezzünk a virágport nem kirázni belőle.

A virágot beletesszük üvegbe, ráöntjük az alkoholt.

Hűvös, sötét  helyre tesszük őszig.

 

Augusztus közepétől begyűjtjük a szükséges mennyiségű bodza bogyót.

Lemossuk, villával lecipkázzuk. Gumikesztyű ajánlott.

 

A bodzát villával összetörjük hozzá öntünk 400 ml. vizet, 25-30 percig lassú tűzön kevergetve főzzük.

Ha kihült leszürjük.

A szűrt anyoghoz tesszük a 200 gr. cukrot, a két evőkanál citromlevet, és további 15 percig lassú lángol melegítjük, forraljuk.  ( az édesítés egyéni szájízre terténik) Aki édesebben szereti.

Elővesszük az űveget, leszürjük, ülepítjük. -Hozzáadjuk a kissé felmelegített méz mennyiséget- Ezt már előtte meg lehet tenni. 

Kihűlés után beleönteni az bodzavirágos alkoholba. 

Két-három hónap érési időt javasol.

Ha szükséges a pollenek miatt átlehet fejteni.

coronatore Creative Commons License 2014.01.06 0 0 56

Elfkräuter kolostor likőr

 

 

- 1 narancs héjja (fehér rész nélkül)

- az alábbi gyógynövényekből 150-150 gramm.

- kakukkfű

- vizimenta 

- vad majoranna(oregánó)

- orbáncfű

- réti zsálya

- üröm (hát azt nem írta melyik fajta) lehet találgatni.

- cickafark

- vörös lóhere

- földi borostyán

- vad cikória (mezei katáng, virágos felső szárai)

- 1-1 szál 10-15 cm-es  megtisztított, bevagdosott tölgyfa, szederfa és  nyírfa ága.

- 1-2 db lucfenyő fiatal hajtása.

- 10 gr. édesgyökér

- 8 gr. kálmosgyökér

- 1 teáskanál édeskömény

- 1 teáskanál ánizsmag

- 1 teáskanál köménymag

- 1 teáskanál citromlé

- 750 gr. cukor  

 

A hozzávalókat belehelyezzük egy szélesebb szájú üvegbe.

 

A recept 275 ml. 96%-os alkoholt ír. 

Töltsük az alkoholt a fűszerekre.

25 napig meleg, sötét helyen tartsuk, többszöt fel kell rázni.

 

Szűrjük, üleptjük.

525 ml. lágy vizben feloldjuk a cukrot, 5 percig forraljuk. Kihülés után hozzáadjuk az 1 evőkanál citromlevet.

Majd az  áztatmányhoz öntjük.

További hat hónapig pihentetjük, sötét hűvös helyen.

Ha szükséges még egy alkalommal vékony flexibilis csővel lefejtjük.

Ha el nem fogy addig.

 

Az alkohol fok és a hígítás saját hatáskörben. Kinek mije van.

coronatore Creative Commons License 2014.01.06 0 0 55

whisky -alapú - Cordial

 

Egy Ír fűszeres, tüzes vérkeringést, anyagcserét serkentő recept.

 

- 75 gr. mazsola

- 50 gr. szárított füge

- 30 gr. kandírozott narancshéj

- 10 szem kardamom 

- 4 evőkanál édeskömény

- 1 evőkanál szerecsendió

- 1 evőkanál ánizsmag

- 7 szem szegfűszeg

- 30 gr. édesgyökér

- egy scipet sáfrány (vagy sáfrányos szekrice)?

 

- A recept szerint 750 ml. Irish Whiskey és 750 ml. Bourbon Whiskey.

 

A fügét és a mazsolát aprítsuk darabokra, majd a  kandírozott narancshéjjal tegyük széles szájú üvegbe.

A darabos fűszereket mozsárban törjük meg, majd a többivel egyött azt is az üvegbe helyezzük.

A sáfrányt 2-3 evőkanál forró vízbe beáztatjuk, ha megszívta magát, mehet az is vízzel együtt az üvegbe.
Majd öntsük rá a Whiskey-t.

 

Tegyük meleg helyre, naponta rázzuk fel. Négy hétig hagyjuk áztatni.

Szűrünk, ülepítünk.

További két hónapig hagyjuk állni sötét, hűvös helyen. 

 

A Whiskey főző mesterek véleményére majd kiváncsi lennék.

 

coronatore Creative Commons License 2014.01.06 0 0 54

Gyomorkeserű likőr.

 

 

7 dl tisztaszesz - ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.

Áztassunk bele 2 - 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból:
fehér üröm
ezerjófű
kálmos gyökér
édeskömény mag
angelika gyökér
izsóp
diólevél
koriander mag
kakukkfű
cickafark
vérontófű
friss gyömbér szeletekre vágva

Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.

15 - 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hónapig, hadd érjen.

coronatore Creative Commons License 2014.01.05 0 0 53

Egy érdekesség.

 

"Ukrán fűszeres rakott ital"

-Hozzávalók:


10 gramm gyömbér,

10 gramm cayenne bors,

1 citrom reszelt héja,

5 gramm kardamom, zúzott

10 gramm fahéj

10 gramm szegfűszeg

5 gramm őrölt szerecsendió.

 

 

 A fenti összetevők egy zománcozott edénybe  tenni.

Egy liter 45 % vodkával felönteni.

Lefdeni fedővel az edényt.

Rugalmas tésztát készíteni, (víz, liszt, olaj)

Ezzel a tésztával körbe kenni, tapasztani a feőt az edényhez, hogy az légmentesen zárjon.

Előmelegített sütőben 12 órán át hagyni. (Hőfokot nem említ, valószínű alacsony hőmérséklet lehet.)

Kivenni az edényt, hagyni kihülni, majd szűrni.

Legalább 3-3 hónapig állni hagyni, összeérni.

 

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 52

Megjegyzés a galiciai kávé likőrhöz.

 

Természetesen a lefőtt kávét a már megszűrt lkiőrhöz kell hozzáadni, nem az áztatás előtt!

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 51

Kávélikőr recept.

Spanyolból átvett, régi galiciai recept.

 

- 1 liter alkohol

- 2-3 szál rozmaring

- 1 db. szerecsendió lereszelve, vagy őrölt

- 1 narancs héja, fehér rész nélkül

- 1 szál fahéj (egész)

-  2 db. csillagánizs

- 10-20 dkg. őrölt szemeskávé - /első variáció/ Lehet vászonanyagba kötve, vagy filterbe. 

- Cukor ízlés szeint, mint a kávéba.

 

- Az egész anyaogt zárható űvegbe tenni, alkoholt ráönteni. Két-három hétig érlelni, többször felrázni.

Meleg helyen tárolni.

 

 

- Második variáció.

Az őrölt kávét nem tesszük bele. lefőzünk kávét min. nyolc személyest, és azt töltjük bele. Ha erősseb kávéaromát szeretnénk érezni, több kávéval készítjük.  

 

-Vizet felforralni a cukorral, hűteni, hozzáadni.

 

Nagyon kellemes, keleties hangulatú ital.

/Annak ellenére, hogy azokban a térségekben nem fogyasztanak alkoholt/ Vagy ki tudja? 

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 50

Montserrat likőr. Katalán recept

 

-1 liter alokhol

-10 szál levendula

-negyed marák kakukkfű

-negyed marák rozmaring

-2 szál fahéj

-1 evőkanál koriander mag /lehet őrölve is/

-250 gr. cukor

 

15 napig ázttni, többször összerázni, szűrni, ülepíteni, lefejteni.

 

A cukrot, vizzzel alkoholfoktól függően  felforralni, hozzáadni.

Nem készítettem még el. Állítólag jó.

 

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 49

Krauterlikőr német recept.

 

két közepes szál rozmaring

negyed marék kakukkfű

negyed marék menta

1 evőkanál kamilla

4 db. illatos muskátli levél

1 evőkanál őrölt édeskömény

1 liter alkohol.

300 gr. cukor

 

Ez a recept vodkára vonatkozik, ami nem kimondottan egy  tömény ital.. 

 

- A fűszereket beletesszük egy zárható üvegbe, rátöltjük az alkoholt, érési időnek kettő, de a recept megosztója egy hónapt ír, ami szerinte elég.

Eleinte naponta többször felrázni, lehetőleg melegebb helyen tartani. Az utolsó napokban lehet hűvösebb helyre tennei.

- Az érlelés után leszűrni, többször lefejteni, amíg teljesen tisztává nem válik. Ez pár napot igénybe vesz, mint általában a többi likőröknél is.

- alkohol fokától függően a cukor mrnnyiséget felfőzzük vizzel, lehűtjük és a likőrhöz adjuk.

- Ezekután (optimális esetben) további két hónap  összeérési idő szükséges, ha el nem fogy addig.

 

Likőrök esetében általában 90-70 fok körüli alkoholról beszélünk, mindig ennek arányában történik a hígítás,  

És a hozzávalók mennyisége

Kiváló gyomorkeserű.

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 48

 

 

Chartreuse likőr  /Satrőz/

 

 

1 dkg. borsmenta

1 dkg. fodormenta

1 dkg. ánizs

1 dkg. csillagánizs

1 dkg. angelikagyökér

1 lirer alkoholban 6-8 napig áztatjuk, aztán leszűrve 1 liter víz, és 1 kg. cukor oldatával összekeverjük.

Színezni lehet zöld, vagy sárga színűre.

 

 

Curacao likőr  /Küraszo/

 

 

30 gr. kuraszóhéj

30 gr. narancshéj, fehér része nélkül

0,5 gr. szerecsendió-virág

1 gr. fahéj

1 rúd vanilia

A keveréket 3,5 dl. alkohollal és 1 dl. rummal két napig áztatjuk, megszűrve 80 dkg. cukor és 1/2 liter vizből készült szirupot öntünk hozzá, majd karamellel színezzük.

 

Lassan a  zöld dió is beérik, egy recept ezzel a terméssel.

 

Diólikőr

 

25 dkg. zöld dió / a diöt több helyen vastagabb tűvel megszúrkáljuk/

1 dkg. fahéj

0,5 dkg. szegfűszeg

0,5 dkg. szerecsendió

1/2 liter alkohol és 3/4 liter víz keverékét 8 napig állni hagyjuk, hogy barna színt nyerjen, aztán leszűrjük és 1 kg. cukorsziruppal összekeverjük.

 

 

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 47

Nem égetett szesz, de nagyon finom. Érdemes kipróbálni. 

A fűszerek mennyiségén kissé lehet változtatni, egyéni szájízre.

 

Martini recept

 

1 kg. rízs

1,3 kg. cukor

3 liter langyos víz

1 citrom karikára vágva

1 citrom héjja, a gyümölcs szintén karikára vágva.

1/2 dkg. élesztő

8 szem fekete bors

3 kávéskanál fehérüröm

8 szem szegfűbors

15 szem szegfűszeg

kis ujjnyi fahéj

1 kávéskanál őrölt fahéj

10 dkg mazsola

8-10 szem kardamommag

 

A vizet felforraljuk, langyosra visszahütjük.

A rizst leöblítjük, hogy a fehér rízspúder ne kerüljön bele.

5 literes üvegbe beletesszük az összes anyagot, az élesztőt belemorzsoljuk, jól összekeverjük.

Az egyik citromot azért kell meghámozni, mert a 2-3. napon a héját ki kell venni belőle, mert túl kesernyés lehet az ital íze.

Meleg helyen kell tartani, naponta legalább 2-3 alkalommal jól felkeverni.

A forrás befejezését követően 7-8 nap után  leszűrni az egészet, majd az üvegbe visszatölteni.

Nem kell megijedni az anyag zavarodotttságától, kristály tiszta ital lesz belőle.

5-6 naponta legalább, 4 alkalommal vékony hajlékonycsővel lefejteni, óvatosan, hogy a seprű ne kerüljön bele.

Mikor már az üveg alján nem lehet látni seprűt, akkor át lehet fejteni üvegekbe.

A  második-harmadik napon már lehet érezni az ital jellegzetes finom illatát.

 

No még egy.

 

 

 

Vermut recept

 

1/2 liter vörösbor

2 dl. rum

1 kévéskanál szagosmüge

1 kávéskanál fehérüröm

2 szem szegfűszeg

A bort és a rumot összeönteni.

3 dl. vízbe feltesszük főni a  szagosmügét, fehérürmöt, szekfűszeget, öt percig lassan forraljuk.

Batiszt ruhán átszűjük, kihült állaptban öntjük a borhoz

Ha száraz vemutot akarunk 15 dg. cukrot, ha édeset 20 dkg. cukrot keverünk hozzá.

Jól összerázzuk, pár napig hagyjuk beérni.

 

Én tettem hozzá meggy befőzés idejéből maradt meggylét, nagyon finom lett tőle, ez is szájízre történik.

coronatore Creative Commons License 2013.12.28 0 0 46

 

Fűszeres birsalmalikőr

 

1 liter frissen sajtolt birsalmalé és 1/2 liter alkohol /szeszfokot nem ír/ elegyébe beáztatunk 5 dkg. őrölt kardamominmagot,

1-1 dkg.szekfűszeget, fahéjat, koriandermagot.

5-6 nap áztatás után leszűrjük és 1 kg. cukrot adunk hozzá.

Pár nap érés után nagyon finom, ízletes likőrt kapunk.

 

A birsalámt vízben megfőztem, pépesítettem, majd vásznon leszürtem, kicsavartam.

A birslé kissé opálos volt, maga a likőr is, de az ízét nem befolyásolta. Bagyon élvezhető, finom volt. 

 

 

Aromatikus likőr  /ez a neve/

 

1-1 dkg. kaszkarillakéreg, szekfűszeg, kurasszóhéj, tárnicsgyökér, fahéj keverékét beáztatunk 1 liter 60 százalékos alkoholba.

4-5 nap után leszűrjük, és 1 liter cukorszirupot adunk hozzá. /cukor mennyiséget nem ír/

Pár nap állás után fogyasztható.  Gyomorbántalmak esetén jó szolgálatot tesz.

 

coronatore Creative Commons License 2013.12.15 0 0 45

Angolkeserű.

 

1-1 dkg. szerecsendió, szegfűszeg, kvassziaforgács.

4-4 dkg. tárnicsgyökér, kálmosgyökér, galangagyökér, angelikagyökér.

20  dkg. friss citromhéj.

10  dkg. narancshéj.

1,5 liter 70 százalékos alkohol és  7 deciliter víz keverékét a beáztatott anyaggal 48 órán át állni hagyjuk.

/ Én a dupla időt áztattam és jó lett/

1 kg. cukorból, 1 liter vízből szirupot főzünk, és a növényekről leszűrt léhez adjuk.

Összeérési időnek két napot említ, de ez nálam két hét volt. Ért volna tovább is, de..

 

 

Benedictin likőr.

 

0,5 dkg szegfűszeg és szerecsendió.

1-1 dkg. fahéj, borsmenta, citromhéj, kardamomimmag, és gyömbér.

2 dkg. angelikagyökér.

3 dkg. kálmosgyökér.

Az összezúzott keveréket 1 liter 90 százalékos alkoholban két napig áztatjuk.

Utána háromnegyed liter vizet adunk hozzá, és a keveréket leszűrjük.

A szüredékhez 1 liter sűrű cukorszirupot adunk. /A recept cukor mennyiséget nem ír, én 70-80 dkg.-ra emlékszem /

Ha szükségesnak tartjuk, cukorkaramellel színezhetjük.

 

fragola.6035 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 44

 

Tudom, hogy sokféle Irish Cream recept van a neten, de kaptam egy üveg Ballantines-t ajándékba, de senki sem tudta meginni, ezért elkísérletezgettem vele.

 

Házi BAILEYS recept: 

 

160 ml whisky (a skót whisky is kitűnő)  

60 ml 50%-os házi rum, vagy tehetőseknek Havana Club 3 Anos rum  

140ml 30%-os tejszín  

1 tubus cukrozott sűrített tej  

1 e.kanál finomítatlan nádcukor  

1 adag jóféle eszpresszó  

1 e.kanál Nesquik syrup, vagy házi kakaó szirup  

2 t.kanál házi vanília kivonat  

3-4 kocka jó étcsoki

 

A csokit porrá őröljük, aztán mindent beleteszünk egy turmixgépbe pár percig.

4 napig hűtőben érleljük. 

Az arányokat megtartva több whisky-vel karakteresebb, több rummal lágyabb lesz.

 

Jó ital csak a legjobb minőségű alapanyagokból készíthető.

 

Egészségedre! 

 

 

Amateur-no1. Creative Commons License 2013.11.02 0 0 41

RIZSWHISKY AMATEUR - MÓDON

 

 

Alapanyag és eljárás tekintetében, teljesen megegyezik öreg-muslica által prezentált,-

"savanyú cefrés whisky" - elkészítési módjával,

azzal a különbséggel, hogy ebben a roppantott, illetve tört rizs 80% - ban szerepel az egyéb, szokásos gabonafélék mellett.

 

Másodszori lepárlás után higítás nélkül, 3-4 hétíg pörkölt tölgyfa hasábokkal érleljük, majd literenként maximum egy körömnyi egész fahéjjal legfeljebb egy napig !

 

Vigyázat!

Folyamatos felügyeletet igényel, nehogy domináns legyen az ízében! 

 

Előzőleg egy csomag vanília rudat nyers whiskyben áztassunk, ebből minden Literre számítva kb. 1cl.-t adjunk hozzá, majd szintén Literenként: 

                                                               1 kávéskanál karamell

                                                               1 feketetea filter (szín)

 

Szeszfokát a karamell hozzáadása előtt, 43-45-fokra állítsuk be.