Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

FERENSZ Creative Commons License 1 napja 0 0 2692

DeAgostini FSO Polonez kombi plus:

 

 


Eredetileg ez a példány volt amely miatt kinéztem a börzére.
Ivkovic Péter barátomnak rögtön jeleztem mikor értesültem róla hogy lesz, mivel a cseh Skodás sorozat és az FSO sorozat némely darabjait is leginkább Tőle sikerült beszerezni.


Érdekes hogy indult a lengyeleknél egy ilyen FSO sorozat, ezért mondom hogy szerintem minden országban érdemes valamiféle sorozatot indítani.
Oké persze a cseheknél ott a Skoda, ami saját jármű márkájuk és a lengyeleknél is ott az FSO ami szintén sajátjuk, de nálunk is lenne igény Suzukikra.
Lévén korszakváltó volt a Suzuki és az Opel a kgst modellek felhozatala után, ugyanakkor persze mi is gyártjuk őket.
Igaz csak székhelyileg mivel nem saját hazai autómárkánk, de mégis valamilyen szinten a miénk (is).


Az FSO autókról nem tudok jót, vagy rosszat mondani, noha gyanítom hogy azért nem volt az emberek kedvence, de mégis azokban az időkben, annak is tudott valaki örülni ha végre egy saját autóhoz jutott, még ha esetleg egy olyan példány is volt, mely se nem volt jó, se nem volt megbízható (ez csak az Én magánvéleményem).
Tény hogy nem egy szépség, nekem mégis bejön.


Ahogy az oroszoknál, úgy a lengyeleknél is - ezt a márkát illetően - mondhatni bejön az, hogy adott egy saját hazai márka és abból csináltak mindenféle változatot, ezáltal is erősítve azt hogyha valamilyen autóra szükséged is van - legyen az egy csapott (Polonez), egy áruszállító (Polonez Cargo), egy családi kombi (Polonez kombi) - akkor a saját piac kínálatából válassz.
Így igen csak meglepődtem mikor láttam hogy ez a példány érkezni fog az FSO sorozatban.
De annyit elárulok, nem ez volt az utolsó, mert már láttam az elkövetkező megjelenésekben hogy lesz még olyan ami kelleni fog :D


Eleve tetszik a színe is, jól eltalált lett.
Szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes berakással és pici irányjelző beütéssel a szélében.
Alul két ködlámpa berakás is került.
Szép az FSO-s hűtőmaszk is, ami gondolom hogy dupla berakás.
Egyszer maga a hűtőmaszk, egyszer pedig azon belül középen az emblémás rész.
Remek.
Oldalt kapott irányjelző festést, fent került rá antenna és két tetőcsomagtartó konzol is.


Hátul szép rovátkás üveglámpákat kapott, reálisan kialakítva.
A bal oldalit először kikaptam, szerencsére könnyen kijött, mivel a tetején volt egy pici sorja aminek hatására nem ült be tökéletes a helyére, így meg tudtam nézni az alatta lévő részt is.
A modellen csinálták meg az égőhelyes mélyedéses kialakítást, ezüsttel kiemelve.
Remek.
Jópofa hogy a hátsó ajtók után emelkedik kicsit a tető-beltér magasság, ez is azt sugallja hogy lehet bele pakolni.
Igaz az oldalsó ablaknál nem tudtam rájönni mi akar lenni az a fekete vonalvezetés, gondolom csak dísz, mivel az ajtók rendesen nyíltak, nem eltolós változatok voltak persze, így gondolom az csak mint dísz funkcionál.
Kapott egy fűtőszálas hátsó ablakot, rajta egy féklámpa kialakítással, alatta egy hátsó ablaktörlőt, szép a P O L O N E Z felirat is a kilincses fogantyús rész fölött, jobb oldalra megkapta az 1.6MPi jelzést, bal oldalra pedig kékkel és a megfelelő betűtípussal kiírva a Kombi feliratot.


Ami a kerekeket illeti szintén jók, de szerintem kicsit nagyra sikerültek.
Vagy a felnik nagyok, vagy a gumiknak kellene némileg kicsit vékonyabbnak lenniük, ugyanis majdnem kitöltik a kerékjárati ívet.
Ennek ellenére tetszik a járgány, még ha nem is egy szépség.
Remélem még sok más változatot is viszont láthatunk a sorozatban, nem csak a Polonezt, ugyanis ennél a sorozatnál is elkövetik azt, ami - nem feltétlen hiba - de már az a Polonez amit mi is ismerünk a hazai sorozatból vagy négyszer szerepelt a sorozatban amire nem nehéz ráunni ha ugyanazt akarják többször legyűrni a gyűjtők torkán.
Polonez, MR83, MR85, Coupe (ami ugyanaz csak kétajtós kivitelben) szóval...
Ilyen szempontból a Skodás sorozat jól csinálja.
Favorit, majd másik hűtőmaszkos-emblémás, a BlackLine aminél más kerék és némileg más hátsó lámpás kialakítás, így a gyűjtő mondhatni ugyanazt kapja, de mégis egy másik modellt, nem annyira van ugyanaz a hatás-modell érzése a gyűjtőnek csak azért mert egy MR83 vagy 85 kiadás, ami semmiben sem különbözik, vagy csak alig észrevehetően az alap modelltől.


Szóval ez a kombi is nem egy szépség, nekem mégis bejön :D
Természetesen nem akarom lehúzni a márkát, de azért gondolom nem vol olyan világrengető vagy úttörő, így pl az FSO-t nem nehéz elgépelni :D
Örülnék eme példánynak szedán kivitelben is, mivel mikor anno Lengyelországban voltunk, azért még lehetett velük találkozni.
Itthon leginkább a platós, duplakabinos változatokkal találkozhattunk elvétve...

FERENSZ Creative Commons License 4 napja 0 0 2691

Ixo Vw Jetta:

 

 


Hopsz, megint egy Jetta.
Azért megint, mert anno már mutattam ezt fehér változatban, ami a mexikói sorozatos kiadásban jelent meg.
Azért anno nem kis árat csengettem ki, többet mint most ezért.
De mégis csak pirosban az igazi - szerintem :D
Gondolkoztam még egy harmadik példányon (mármint nem Jetta-t, hanem eleve egy harmadik valamilyen modellt) - viszont figyelnem kellett az anyagi keretre is, ugyanis még annyit hagynom kellett hogy át tudjam venni az eredetileg lebeszélt példányomat és Apó kollégám masináját - meg aztán az a példány is megvan már háromszor, két Altaya kiadásban - az egyik némileg a korábbi tulaja által módosítva - és igényesebb Maxichamps kiadásban, így hát úgy voltam vele, hogy most kivételesen otthagyom.


Ezt a Jetta példányt persze már korábban is lehetett kapni, leginkább kínai eladóknál lehetett beszerezni piros és fehér színekben, meg kisebb talán 1:64-es méretarányú változatokban is, de nem kis pénzekért.
Most viszont végre az Ixo is kihozta.
Erre Én mindig is "Golf szedánként" tekintettem és így van most is.
Arról nem is szólva hogy - igaz most másik típust említve - de láttam már pl Golf III-ast, Vento első lámpás-hűtőmaszkos berakással is, igaz sajnos lefényképeznem nem sikerült.
Szóval vannak ilyen finomságokra példák a Vw-nél, bár gyanítom azok mind egyedi átalakítások, nem gyáriak, és persze ki tudja még az Európai típusokon kívül hány és mennyi féle Vw van.
Ugyanis anno mutattam már Argentin-Brazil irányvonalú példányokat is mint pl a Gol, a Pointer, a Logus és persze ott vannak a kínai piacra készült példányok, amiket szintén mutattam már anno.
Pl a kínai Passat, Lavida, Santana stb...
Sőt nyerges vontatókban is vannak Vw-ek, csak itthon vagy Európában azok ismeretlenek eleve a nagy teherfuvarozó szériában.


De kanyarodjunk vissza ehhez az elegáns "Golf szedánhoz" :D


Elől szép kis lámpákat kapott a fekete hűtőmaszk berakásban, szép az embléma is.
Kapott egy Jetta rendszámot és a lökösben az irányjelzők is meg lettek csinálva - igaz sajnos festve - és szép az ezüstös vonalvezetés is rajta.
Ezt mondjuk nem értem ennél miért nem tudták üveg berakásból megcsinálni az irányjelzőket, lévén a Vw sorozatos - vagy általam korábban mutatott - Vw Polo kis változatán sikerült üvegből kialakítani az irányjelzőket a lökösben.
Nem szeretem mikor ilyen különbségek vannak.


Szépek az ablaktörlők is, jók a tükrök is és a belső tér is egy jól megkülönböztethető szürke lett.


Hátul szép bordázott, reális kialakítású hátsó lámpákat kapott ahogyan kell.
Igaz nem a legjobb, mivel látható hogy a tolató részek alatt pici fehérkés részek vannak, de ezen könnyen lehet segíteni.
Megkapta szintén a Jetta rendszámot és a bal lámpa alá a Vw logót a Volkswagen kiírással és jobb oldali lámpa alatt a JETTA GL típusjelzéssel együtt.


S ha már persze említettem a fehéret, akkor elő tudtam kotorni egy közös kép erejéig, lévén nem volt nagyon elpakolva.


A fehérnél látható hogy a lámpák talán egy nagyon picit mintha erőteljesebbre sikeredtek volna a mostaninál, valamint a lökös oldalán is erősebbnek hat oldalt a dupla ezüstös vonalvezetés, de ez persze a fehérre értve.
De érdekes, mert a fehérnél fekete kilincsfestéseket kapott ami a pirosnál is így van, de ott mintha még a kilincs felülete is máshogy lenne mivel ezüstös, valamint a piros Ixo változatnál fut a tetőn a hátsó ajtótól a fekete vonalvezetés az A oszlopon ami a fehérnél nincs.
Azt persze mondanom sem kell hogy a fehérnél műanyagok az ablaktörlők, de pl más a felni is.


A fehérnél háttámlások a hátsó ülések is, a pirosnál nem.
Ezen kívül a hátsó lámpák mindkettőnél szépek, de a fehérnél picit alacsonyabbra sikerült a jobb oldali piros magassága, ami miatt picit erőteljesebb a bal oldali és sárgák az irányjelzők, a pirosnál kevésbé vehető ez észre.

FERENSZ Creative Commons License 2024.04.10 0 0 2690

Ixo Vw T4 Multivan:

 

 


Eredetileg is terveztem volna, de nem gondoltam hogy ilyen hamar belefutok és "bezsákolom".
Eredetileg csak egy modell miatt mentem ki a börzére - vagyis kettő miatt - de a másik az András Szabó "Apó" kollegám számára kellett.
Ezt a középső teremben láttam meg az eladónál, akitől korábban is vettem a bordó és a piros Escort változatokat.
Szilágyi Gábor is épp akkor vetődött mellém és elkértem az eladótól ezt a példányt, hadd nézzem meg kicsit jobban, majd egy másik modellt is (ami majd a következő példányunk lesz) és Szilágyi Gábor cimbora próbált nyugalomra inteni hogy "nem kell ez nekem", sőt "a másik sem kell nekem".
Említettem hogy persze megbeszélhetjük, de az eladó elővett még egy ilyen ezüst T4-est, így mondhatni Szilágyi Gábor cimborával együtt, T4-esen távoztunk (persze nálam volt még egy másik modell is).


Őszintén megmondom, nem számítottam rá hogy ezt ki fogja hozni az Ixo, de azért sejthető volt.
Ugyanis a Vw sorozatos példányok később, idővel megjelentek Ixo-s kiadásban is, ahogy Skodás példányok is mostanság megjelennek később.
Persze nem mindegyiknek tett jót ez a dolog, ugyanis pl a Vw Golf III cabrio példánya pirosban jelent meg az újságos kiadványban, Ixo-sban meg randa zöldben.
Szóval....van mikor az újság mellékletes változat jobbra sikeredik.
Az is eszembe jutott, hogy némelyik példányt igen drága áron mérik a felvásárló kollegák, börzén is láttam egy ismerősnél - s csak gondolom hogy elkelt - mert az is érdekes lesz, hogyha a németben megjelent példányokat mi is jó áron megkapjuk, akkor valaki miért venné meg a drágább Ixo-s kiadásban.
Ráadásul ahogy anno az Escort kombinál már említettem, a más ablaktörlőkön kívül, nem is akad más különbség, ami miatt feltétlen megérné a drágábbik változatot választani, mivel még az Ixo-s változatnál sincsenek a belső tér részei kiemelve, még ha csak a műszerfal óra egységeket illetően is, úgyhogy az újságos széria példánya is hozza azt, amit az - elvileg - később igényesebb kiadás.


De az ezüst nekem a kedvencem (természetesen a piros-bordó után) mivel jól kiemeli az aktuális modellek részleteit.
A feketénél ugye elvesznek - na jó, ez nem jó szó, inkább kevésbé vehetők ki - ahogy a fehérnél is.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással, széleken szép sárga irányjelzőkkel.
Szép a - igaz tampon nyomott - ezüst Vw logó is a hűtőmaszkon.
Nem tudom, a modellt nem szedtem szét, de nekem a mociteteje kicsit gyanús, mint ha egy nagyon kicsit elütne a lámpák alatti rész, vagy az oldalához nézve.
Kapott az ablaktörlős rész alatt egy külön szellőzős berakást, valamint a hűtőmaszk alatt egy külön berakást is, T4-es rendszámot is, és két ködlámpa berakás is került bele.
A kilincsfestések és a tolósín is jól néz ki.


Hátul szép formára és elosztásra is remek kialakítású hátsó lámpákat kapott, ahogyan kell.
Érdekesség, hogy ennél - mármint még anno az újságos kivitelnél - meglepődtem hogy a lökhárítóba bal oldalra kis külön üveg berakást kapott, jobb oldalra pedig egy festett részt.
Ezt nem tudtam mire vélni, ugyanis van olyan amelyiknél nincs ott ködlámpa egyik oldalon sem, vagy - a legtöbbnél általában - ott helyezkedik el a ködféklámpa és/vagy prizma berakás, de akkor mindkét oldalon szokott lenni.
Ezt nem tudtam mire vélni a modellnél hogy az egyik oldalon miért egy kis üveg berakással lett megoldva, míg a másiknál festve.
Ezt még az újságos kivitelnél talán el is tudnám nézni - hazudok kicsit, mert a Vw egy márka és mint ilyen nevével fémjelzett modelles sorozatnál szerintem ez ugyanúgy nem megbocsátható, mint az sem, hogy olyan ikonikus példányok maradtak ki a sorozatból mint a II-es Golf, Passat kombi és még lehetne sorolni - szóval nem tudom mire vélni ezt a "feles" kialakítást.
A legtöbb esetben általában mindkét oldalon van ködféklámpa vagy prizmás berakás, vagy pedig egyik oldalon sincs.
Ez a "feles" megoldás ritkább, de ilyen szempontból is hibás a modell, mivel ez, így, konkrétan nem létezik.
Vagy mind a kettő ködféklámpa, vagy csak az egyik oldalon van, vagy mindkettő helyén nincs semmi.
Szóval a fene tudja.


Jobb lett volna akkor már egységesre megcsinálni, mert ez így egy kicsit ciki Ixo.


Szintén kapott egy szép emblémát és a Multivan felirat is odakerült rá, fűtőszálas hátsó ablak, kipufogó és persze még alul egy pótkerék is ott van :D


Ha választanom kéne akkor azt mondanám hogy a Premium ClassiXXs-os Vw T4/Multivan/Transporter jobb és szebb megjelenésben és kialakításban.
Ennek ellenére nem bántam meg ennek az ezüst változatnak a beszerzését :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.04.07 0 0 2689

Altaya Renault Galion - Chez Marie:

 

(most csak dioráma, mivel a jármű nekem korszakra, formára, totál nem jön be)

 

 

 

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.04.01 0 0 2688

Altaya Renault 4 pickup "paint diorama":


Köztudott, hogy nyomon követem a különböző modelles sorozatos kiadványokat.
Ezzel a diorámással sincs máshogy a dolog.
Idáig 2-3 példányt szereztem be, mert általában azt nézem milyen autó van hozzá, de persze néha az számít inkább, hogy milyen a dioráma.
De egy diorámáért nem feltétlen veszek meg egy olyan kiadványt, amiben olyan autó-jármű van, ami nem tetszik, nem érdekel, vagy nem tudom eladni.
Ellenben ha olyan modell van benne ami érdekel, de a dioráma nem kellene hozzá, az már egy kicsit más tészta.


Egyik nap felnéztem ismerős oldalára, mert úgy volt hogy András Szabó "Apó" kollégám is betervez ezt-azt, és a figyelmembe került ez a Renault 4 pickup festős dioráma.
Noha láttam már akkor is mikor megjelent és mikor friss példányként kikerült ismerős oldalára is, de annyira nem mozgatott meg.
Viszont az utóbbi időben úgy éreztem, hogy lassan a parkolós diorámám is "kiöregszik" és ideje lenne - ha nem is véglegesen, de időnként - újítani kicsit.
Így hát beszereztem ezt a változatot, mivel még "régi készletes" volt, így pici engedmény is volt rá.


Le is beszéltem az illetővel a dolgot, mivel úgy volt, hogy nem biztos hogy tud jönni majd a KMO börzére, így úgy beszéltük meg, hogy a hétvégén valószínűleg arra járok az Ősökkel, mivel terveztünk lemenni Izsákra sírkő újítást illetően, meg akkor már persze kilátogatunk Soltszentimrén is a temetőbe és akkor mondom útközben be tudom ejteni az illetőt.
Így is tettünk.
Reggel felkeltünk, előtte még gyorsan beugrottunk - vagyis pontosabban csak Én - a Family Diszkontba süteményt nézni kollégáimnak, de sajnos nem volt.
Majd át a Nagykőrösi Mekibe, ahol McReggeliztünk, közben már írtam egy üzenetet az eladónak hogy a közelben vagyok és hogyha elindulunk onnan akkor ismét írok.
Így is lett.
Bekanyarodtunk a lakáshoz ahol már a garázsnál várt, gyorsan átvettem-fizettem s folytattuk utunkat.
Hazaérvén - mivel jól elment a nap és egy finom ebéddel meg is terheltük emésztőrendszerünk - így jól esett végre a pihenés, de persze nekem még fotózni kellett.
Nem is szeretem másnapra hagyni - hacsak nem vagyok nagyon fáradt - mert ilyenkor frissek az emlékek, élmények, ilyenkor szeretem megírni a cikkeket rögtön beszerzés után, mert utána halványulnak az események.
Nézzük is hát.


Először - mint mindig - a modellt mutatom be, majd utána térünk rá a "környezetre".


Nem kedvencem ez a Renault.
Nem szeretem.
Persze mint talán a legtöbben, a kis 5 ajtós változatban ismerjük, de érdekes hogy a franciáknál volt olyan sorozat is, amely kimondottan erre a típusra volt szabva - igen jól olvastad, nem kimondottan a márkára mint Renault, hanem erre a típusra - mindenféle variánsban.
Az ilyenben nem látok lehetőséget - noha nem tudom mennyire fogyott - de egy azon gyártmány típusát, többféle változatban kihozni, szerintem nem jó üzlet.
Ugyanis idővel felhagy a gyűjtők érdeklődése...már megint ez, megint egy másik kiadásban...
Szerintem kell a változatosság is egy sorozatba, hogy változatos legyen a modellkínálat.
Legyen benne régebbi és modern, szedán és kombi, kis áruszállító és esetleg sportos kivitel.
Persze lehet tévedek, a fene tudja, mindegy.
Szoktam is látni hogy hirdetik, neten is nem egy olyan eladónál szoktam többet látni a kínálatban akinek akad belőlük, de nincs rá érdeklődés-kereslet.
Vagy nagyon minimális, legalábbis így veszem észre.


Beáldoztam magam, mert úgy voltam vele, hogy elvégre is egy aranyos kis platós Renault, a kis áruszállítókat amúgy is kedvelem és persze a dioráma is tetszik, még ha olyan semmilyen is.


Szép lámpákat kapott, jó a fekete rovátkás hűtőmaszk is rajta a kis Renault emblémával.
Kapott helyzet-irányjelző festést.
Fehér lökös, rajta fekete ütközőbakokkal, és a lámpák melletti részek is a lökösből futó műanyagok amik ott bekapcsolódnak a formaöntvénybe.
Jók a tükrök is - vezető oldalin majd igazítok kicsit.


Hátul szép lámpákat kapott, rajta egy sárga irányjelzős felületi festéssel.
Egy picit zavar a bal hátsó lámpánál az elrontott furat luk, de meg tudom szokni.
Kapott két rendszámvilágítás bütyök berakást is, rendszámot, és persze a platóajtón kivehető a domború Renault felirat is.
Szintén az aranyos kis fehér lökös, mely a széleken kicsit erőteljesebb és oldalt is kapott egy kipufogót az ajtó alá.


Persze szétkaptam a modellt, mert mondom megnézem kicsit belülről is.
Érdekes hogy megcsinálták rajta a műszerfal egységet és kis Renault emblémát is kapott a kormányra.


A sebváltó is érdekes, ami mondjuk így elsőre egy oda nem illő, berakott vonószemre hasonlít inkább, de jópofa :D


A modell alvázát 3 csavar fogja.
Egy elől és kettő hátul a sarkoknál.
Gondoltam rá hogy a hátsó lámpa dolgot megoldom, de ezek szerint nincs elkent vég, így kissé kockázatos lenne, így letettem róla.
Látható hogy a hátfal azonos színű, külön elemként legyártott, ott is megkapta a kis hátsó ablakot rajta, fent a tetőn lévő merevítőé az a két ezüst pecek és persze az ablakok szegecselése és a tükrök helye is látható.


És most jöjjön a körítés:


Persze sokféle diorámával lehet találkozni ebben a kiadásban, de - számomra - nagyon kevés az olyan, amelyiknél jó az autó típus választás is és a dioráma is.
Ezt azért választottam, mert noha a kínálatban elérhető autósiskola, rendőrség, pékség, étterem, gyógyszertár, stb...mert ez olyan semmilyen.....és pont ez a jó benne, hogy mivel "átalakítás alatt áll", vagy mondhatni az új üzlet helyiség most készül, mindenki azt láthat-képzelhet bele amit akar.
De ha azt nem is, így is jó, mert egy "jómunkásembör" éppen alkot, amiből később lesz valami, ami lehet sikeres lesz és azáltal meghatározó......vagy épp fordítva.
A diorámában kapunk egy festő figurát, egy festékes vödröt és egy létrát.
Külön jópofa hogy a figurák életszerűek, ki vannak festve.
Mint itt is látható, fehér nadrágban, kék pólóban, rajta a fehér nadrágpántok, fehér sapka, a kezei és feje bőrszínű természetesen és arca is van, nem csak formára, hanem a szemek is megvannak csinálva a fejen.
Szóval nem rosszak.
Anno a Matra Rancho éttermeset imádtam, mert mondom jó járgány, jó a dioráma is és részletes.
Négy szék, két napernyős asztal, figura és még a kis íves elegáns lámpák is a diorámán.
Az nagyon eltalált volt.


Ami érdekes, hogy a létrának nincsenek fúrt lukak, így azt simán lerakhatjuk akár emberünk mellé, vagy akár a dioráma másik végére is....vagy esetleg ki az útra keresztbe, mint aki "sz.rok az egészbe a p.csába már!" elven van mikor rossz napja van :D

 

 

 

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.28 0 0 2687

DeAgostini Skoda Felicia Van Plus:

 

 

 

Na ezen igen csak meglepődtem mikor láttam hogy érkezik.

Ugyanis köztudott hogy a Felicia példányból létezik pickup, ez viszont a ritkábbik kivitel.
Mondhatni ez a kombiból létrehozott áruszállító változat.
Nem nagyon találkozni ezzel a változattal.
A való életben is ritkán találkozni vele.


Peti cimborával szóba is kerültek pl a tanulmány vagy koncepció változatok mint pl a Favorit szedán - igen, volt belőle, csak nem jutott el a sorozatgyártásig - és Én is említettem hogy nem lenne rossz ha érkezne a sorozatban, lévén az FSO sorozatban volt két koncepció példány is, így Skodás kiadásban se lenne rossz.

Viszont sajnos kevés rá az esély vagy szinte nulla, mert koncepciókat nem nagyon hoznak ki a sorozatban, de persze máskor nem értem miért gyártanak le olyanokat, melyeket szinte ingyen vágnának az ember után.
Egyik alkalommal láttam is a Skodás csoportban valakitől, aki egy kombiból csinált szedánt és nem volt semmi.


Szép kis lámpákat kapott, alatta ugyanúgy krómos égőhelyes berakással.
A lökhárítós fekete festés nem a legjobb, de elmegy, a Skoda logós embléma is jól néz ki.
Oldalt is fut a díszítőcsík, kilincsfestéseket is megkapta, ahogy az irányjelzőt is.


Hátul szép lámpákat kapott, természetesen megint nem figyelve arra, hogy a tolatós-irányjelzős rész fekete kellene legyen, hogy kövesse a csomagtartó ajtón lévő fekete csík vonalát.
Nem értem erre hogy a f.szba nem lehet figyelni?
A sorozatért felelős kiadó, vagy aki rendelést ad le a cégek felé bizonyos típusokat illetően, nem lehet jelezni ezeket a dolgokat?
Rendszámot megkapta és ott a VAN PLUS felirat is, jobb oldalon pedig az LX 1.9D felirat.
A Skoda logót megkapta az üvegre és a lefelé konyuló kipufogó is jó.


És persze ahogy már említettem, az ismét elrontott hátsó lámpákat, ezúttal is fel kellett javítani :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.25 0 0 2686

DeAgostini Skoda Octavia:

 

 


Mikor megláttam hogy várható a sorozatban, nem volt kérdés hogy kelleni fog.
Ugyanis nekem is megvan ez az Octavia a Kaden változatban, de sajnos kezdetlegesebb és műanyag kerekes.
Érdekes, mert a kombi is olyan, viszont az később már Abrex/Hongwell változatban is megélte a kiadást, így abból lett egy fokkal szebb-jobb változat is a kínálatban, viszont ebből a szedánból be kellett érni azzal.
Mostanáig...
Ráadásul ahogy utána néztem nem csak ez a változat várható, mindjárt ki is térek rá miből gondolom ezt, amire Peti is felhívta a figyelmem.


Börzén többet is láttam belőle - szám szerint vagy 6-ot - de mint már korábban is említettem mindegyiket meg kell nézni, mivel akadnak hibák.
Sajnos a bliszter kartonos alján a Made in China olvasható ami alapján nem is csodálkozom, noha persze mint tudjuk manapság az a gagyi ami nem kínai, de ahogy a Solido korábbi példányainál láttam és az American Cars autós sorozatos példányoknál is olvastam, ott pl Made in Bangladesh volt írva, ami viszont minőségibb kialakítású.
Szóval lehet kínát el kéne felejteni végre.
A börzén volt olyan amelyiknek az első lámpája nem stimmelt, egy másiknál a szélvédő volt kérdéses hogy csak felületi hibája van-e amit le tudok törölni, vagy akkor sem fog lejönni, a másiknál a hátsó lámpák nem voltak jól bent a helyén, a negyediknél az üveges berakás nem volt jó, szemből nézve ferdén volt a tető vonalához képest és még lehetne sorolni.
Így sajnos meg kell nézni őket.
Petinél kettő is volt és noha megnéztem mindkettőt, végül erre esett a választásom.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes berakással.
Szép a króm, Skoda logós hűtőmaszk is.
Amiről az előbb beszéltem - amire Peti is felhívta a figyelmem - nem csak ez a változat várható, mivel látszik hogy a lökhárítós rész külön berakás, lévén egy nagyon picit elüt az autó színétől.
Ezt azért csinálták így, mert más változat is várható a sorozatban.
Konkrétan mikor erről értesültem, nem sokkal később láttam képek formájában hogy az RS változat is érkezik majd, és így nyilván könnyebb.
Egyébként még annyiból jó ez az Octavia hogy fent vették rá a fáradtságot és tetőablakos változatként csinálták meg.
A lökhárítón lévő fekete díszítőcsík szépen folytatódik az oldalán is, kilincsfestéseket is kapott és az irányjelző is meg lett rajta csinálva.


A hátsó lámpák szépek, de van hogy nem tökéletesek.
Ez mondjuk sajnos az első vezetőoldalinál is megfigyelhető kicsit.
Szerencsére az enyém igen, de láttam olyanokat melyeknél jobban, tökéletesebben illeszkedett a formába.
Egyébként nincs elkent vég a modellben, így kívülről kell kikapni őket átalakítást illetően.
Jól megvan csinálva, mivel reális a tolatós rész meghagyása, mivel az I. Octavia példánynál pirosas volt az irányjelző búrája is, vagy legalábbis nem észrevehetően sárga.
Viszont a lámpa alatt az égőhelyek is meg vannak csinálva eleve a modellen, ez nagyon jó.
Szintén megkapta a Skoda logót, az Octavia feliratot a megfelelő betűtípussal kiírva, rendszám ugyanúgy felkerült rá, fent a szélvédőnél egy féklámpa csík is került oda és még egy antennát is biggyesztettek rá.

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.22 0 0 2685

DeAgostini Skoda Felicia kombi GLX:


Mint köztudott, nálunk a kgst-s sorozatok után elindult végre a Vw Hivatalos Modellgyűjtemény, a Lengyeleknél az FSO sorozat, a Cseheknél pedig a Skodás.
Reméltem és sejtettem, hogy bizonyára lesz benne nem egy olyan példány amely érdekelni fog.
Noha Skodákat már korábbról is be lehetett szerezni, eleinte a Kaden gyártótól, majd később az Abrex-től (ami eleinte a Hongwell volt, mivel van olyan SuperB-m aminek az alján a Hongwell-es logó van) - sőt az Octavia II-t pl a Norev is kihozta - viszont volt olyan típus melyet se a régi, se a későbbi gyártó nem hozott ki.
Vagyis hát a Kaden kiadásban van persze a Felicia is, de nem túl szép szegény.
Így gondoltam, hogy most elindult ez a Skodás sorozat, bizonyára lesznek benne olyanok melyek idáig egyik gyártó kínálatában sem voltak, vagy ha vannak is, nem olyan szépek.
Ilyen pl ez a kombi példány is.
Ugyan lehetett persze találni Kaden kiadásban, de egyrészt nem volt ilyen szép, másrészt kissé kezedetlegesebb kidolgozású modell volt, a ritkaságáról nem is szólva.
De maga a típus - a kombi változat - miatt, mégis - akinek volt szerencséje beszerezni - egy hiánypótló változat volt, mely nem nagyon volt jelen modellben.
Mostanáig...


Korábbi KMO börzén is láttam egyet-kettőt, de sajnos alaposan meg kell nézni őket, mivel nem egynél akadnak hibák.
Akár festés, szélvédő kinézet vagy berakás, festés kopás, lámpa hiba stb...
Külföldi csoportban is láttam olyat, hogy volt akinek bontatlan bliszteres volt és az egyik Fabia hátsó lámpája nem volt a modellben, de magában a bontatlan bliszterben sem.
Ezért nem látom értelmét az előfizetéses módoknak, mert úgy macera a visszaküldés és/vagy másik igénylése (kivéve persze ha megtarthatod a sérültet, mert max alkatrésznek még jó lesz) - de az újságosnál, vagy akár egy nagyobb hiperben meg többet meg tudsz nézni mielőtt választasz.
Börzén is így voltam, mivel kettőt láttam akkor, de sajnos egyiket se hoztam el.
Az egyiknek a hátsó lámpájánál volt festés kopás - nem is kicsi - egy másiknál meg nem tökéletesen berögzített hátsó lámpák voltak ami miatt ott hagytam.
Most viszont jött.


Ivkovic Péter cimborám a Legenda börzén volt kint - ami közel van hozzám - és rám is írt reggel egy üzenetet, melyet Én csak kb olyan 10 óra körül olvastam, lévén nem volt kedvem kinézni a Legenda börzére, így nem is keltem korán, noha korábban már jeleztem feléje mely példányok fognak érdekelni ha elérhetők lesznek nála.
Így láttam hogy van Tőle egy üzenet miszerint van neki ez a modell, még másik két tervezett járgánnyal, és írtam hogyha végzett, nyugodtan guruljon erre - ha van rá módja - mivel a közelben vagyok.


Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással.
Sajnos azért a lámpákon látszik némi sorja.
Jó és szép a Skoda logó is, alulra kapott két ködlámpa berakást és rendszám is került rá.
Oldalt fut a díszítőcsík, valamint kilincsfestések is kerültek rá és a tetőre is kapott tetősíneket.
Nagyon tetszik hogy - noha ez az Altaya/DeA nem egy Abrex minőségi darab, de - figyelnek azért arra amire kell.
Pl az ajtók alatti hullámküszöbre, melyet érdekes módon a minőségibb Abrexnek nem sikerült megcsinálnia, legalábbis a sima Felicia példányon.
Anno kérdőre is vontam őket, vagy ha úgy tetszik beolvastam, hogy mi az hogy ott nincs?
Érdekes mód a pickupnál már figyeltek rá.
Ezt meg is írtam nekik anno.


Hátulra szép lámpákat kapott ahogyan kell, de korántsem tökéletes.
Míg a modellen sikerült a hullámküszöb dologra figyelni, a hátsó lámpáknál sajnos nem.
Erre valahogy nem sikerül figyelni a Felicia példányoknál.
Nem csak ennél, az 5 ajtósnál vagy a pickup változatnál sem, ugyanis a tolató-irányjelzős részek mindig feketék voltak, melyek így követték a csomagtartó ajtón lévő fekete csík festést.
Noha a csoportban volt olyan lámpa párosról kép ahol valóban fehér a tolató-irányjelzős kombó, de az gondolom egyedi, vagy ritkább kivitel lehet, esetleg valami tuningos bolt kínálatában szereplő változat, így tehát hogyha a modellt mintázzák akkor ott feketének kellene lennie, mivel az volt a gyakoribb, Felicia példányt leginkább csak olyannal látni.
Érdekes hogy a később megjelent Ixo-s változatoknál se sikerül megcsinálni, ami azért már ciki.


A logó szintén jó, a rendszám is jó, fentre kapott a hátsó szélvédőnél még egy féklámpa csíkot is, valamint ezüst kipufogó.
Az ablaktörlő rögzítése érdekes, mivel fentebb kellene legyen, ráadásul nem a végénél a csonknál van a rögzítése a modellen, hanem közép tájon az ablak üvegben van ott egy luk ahova be van rögzítve az ablaktörlő.
A csíkos részben jól kivehető a Felicia felirat és jobb oldalon a GLX 1.6 is.


És persze ha már annyira zavart az a lámpa dolog...
Fényképezés után beraktam plexibe a modelleket, de kb fél óra múlva elő is vettem hogy feljavítsam, mivel rohadtul tud zavarni az ilyesmi.


Így azért jobb :D


Ráadásul később Szabó Bencével is szóba került hogy majd le akarnám cserélni a kerekeket, mivel ha látunk Felicia-t azt általában "alap felnis" dísztárcsákkal szoktuk látni és neki hála, később cseréltem is alattuk a papucsokat :D

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.19 0 0 2684

A végére hagytam a - számomra - legjobbat:


Solido Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio:

 

 


Egy ilyen példányra azóta vágyok, mióta megszületett.
Igaz Burago változatban már be lehetett szerezni, de éreztem hogy idő kérdése hogy minőségibb modellautóban is fog érkezni, de arra nem gondoltam hogy rögtön egy ilyen sportosabb változatban fog meglenni a kicsike.
Igaz azóta a Burago is kihozta a sima normál verziótól egy ilyen erősebb kiadásban, ráadásul gumis kerékkel, de úgy láttam szegényen a lámpán spóroltak - ahogy szokás - mert hátul sima piros lámpákat kapott, tehát még a játék image mindig megmaradt rajta.
Ennél viszont, ez a szín és a kialakítás is.....tökéletes.
Pedig mondhatni ezt a modellt látatlanba vettem meg, mivel a többiről - Citroen, Mercedes, BMW - már láttam a neten, vagy más eladóknál olyan képeket, melyeket saját maguk készítettek, de erről az Alfáról nem.
Viszont nem volt kétségem hogy ez is lesz olyan szép - ha nem szebb - mint a többi.
Így bevállaltam a dolgot.


Egyik alkalommal kérdeztem is Emberemet hogy tudjuk-e merre jár a pakk, mert már eltelt 2-3 hét is és csak nem akart jönni.
Említette, hogy az eladó szólt neki róla hogy az egyik modellt eladta, de amint megérkezik hozzá az újabb rendelés már küldi is.
Én persze épp karanténban voltam mikor Emberem írt hogy megjöttek a járgányok és mondtam hogy most max kicsit máshogy csináljuk.
Rakja le ide az ajtó elé.
De azt azért mégsem, így hát kesztyűt húztam és mikor rám írt hogy 5p és itt van, szépen lebattyogtam.
Igaz most kihagytuk a mancsos köszöntést és máris indultam vissza.


Az Olaszok bebizonyították - számomra - hogy tudnak még vagány, sportos, elegáns autót csinálni.
Ugyanis ha az Alfa Romeo-t mint márkát kimondom, olyan klasszikus jut eszembe mint a 75-ös, vagy az elegáns kis Giulia.
De ott van még persze a 156-os és a nagyobb testvére is a 159-es, melyek szintén tetszettek.


Mint már mondtam, ez a szín......tökéletes.
Elől szép lámpákat kapott, enyhe fekete keretes kialakítással.
A bordó szín remek, jól kiemelkednek benne a fekete részek, melyek ráadásul rovátkásak is.
Szép az Alfa emblémás hűtőmaszk kialakítás is.
A mocitető is szép áramvonalas formakövető, látszik annak is a felületén két szellőzős fekete kialakítás.


Természetesen - ahogy a dobozos képen látszik - a megfelelő 5 karikás Alfa Romeo-s felni, mögötte szürke tárcsafékekkel és sárga fékbetétes kialakításokkal.
Remek.
Fentre pedig egy fekete tetős kialakítást kapott, de benézve az autón látszik hogy ott ki van hagyva hely, tehát a fekete tetős rész az nyilván üveg.


Hátul szép formára kialakított hátsó lámpák, melyek alatt az égőhelyes kialakítások is látszanak.
Elsőre úgy voltam vele hogy talán nem csinálták meg jól, mivel úgy rémlett hogy a csomagtartóajtón lévő lámpás rész aljának is pirosnak kéne lennie, de nem hiba ha úgy vesszük, mivel ezáltal a világításos opció akar ez így lenni gondolom.
Kapott egy Giulia típusfeliratos rendszámot, szép a domború Alfa Romeo logo mely szép és minden kivehető rajta, a csomiajtóra megkapta a megfelelő kis spoileres kialakítást és lent a két dupla kipufogó is nagyon állat, ráadásul a piros prizmás résszel kialakítva.


Az Olaszok bebizonyították hogy tudnak még szép, sportos, elegáns modellt alkotni, a Solido pedig hogy tud jobbat annál, mint amivel párosítani szoktuk a márkanevét kimondva.
Nagyot ugrott most a szememben ez a márka, szinte máris az újabb Norev kiadások FÖLÉ helyeztem rangsort illetően, melyektől azért többet várni a kaszni-tükrös és a gumiskereket csak imitáló széleken bemart műanyag kerekes kiadások helyett.
Volt még zöld színben, de abban nem jött be, legutóbb pedig feketében láttam, de abban is szép, de mégis csak egy vagány és erős sportos Alfa - ahogy korábbi testvérei is - mégis csak pirosban/bordóban az igazi.
Ez már egybeforrt az Alfával :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.15 0 0 2683

Solido BMW M5:

 

 


Ezt a BMW-t ha nagyon akarjuk Hongwell változatban persze be tudjuk szerezni, de maga a típus - és úgy általában is mint a legtöbb BMW - nem igazán van minőségi modellben.
Vagy ha mégis, akkor aranyáron.


Eredetileg ez volt talán az első ilyen komolyabb Solido példány melyre felfigyeltem eme márkanév kiadása alatt és persze akkor már érdekelt az - előzőleg bemutatott - többi példány is.
Szép lámpákat kapott, kis irányjelzős kialakítással, szép a színre fújt BMW emblémás hűtőmaszk és a kis embléma is.
A lámpák alatt feketével kapott lámpaspricc festéseket, valamint a lökhárítón külön kiemelt fekete díszítőcsíkos kialakítást is.
Alul két ködlámpa festés is került, mely ugyan festés és nem üveg, de tetszik hogy megcsinálták benne.


Hátul szépen és reálisan kialakított lámpákat kapott ahogyan kell.
Szép a kis BMW logó és az M5 jelzés is.
Persze ezen is rendszám hiányzik leginkább, vagy legalább egy típusfelirat.
Oldalt is megy a díszítőcsík, és itt a hátsó lökösökön is visszaköszön.
Király a dupla-dupla kipufogó is :D


Gondoltam ezt már szétkapjuk és megnézzük belülről alaposabban.
Az ablakok szegecseléssel rögzítettek, ahogy általában szokás.
Kettő fogja a szélvédőt, kettő fogja az első-hátsó ablakokat, és kettő a hátsó szélvédőt.
Viszont aki esetleg átalakításba fogna, nem lesz könnyű dolga.
Ugyanis a lámpákat nyilván kívülről fogja tudni kikapni, arról nem is szólva hogy azokat is meg kell csinálni, mivel belül sajnos nincsenek elkent végek, csak a BMW logós-hűtőmaszkot illetően vannak csak.

 


A hátsó lámpákat is nyilván kívülről kell kikapni, mivel azoknál sincs sajnos elkent vég.
Szóval átalakítási célokra kissé macerás ha valaki esetleg ezen gondolkozna.

 


Belsőt illetően ennél persze nincs olyan nagy kialakítás mint a Mercinél, de azért ennél is figyeltek.
Megkapta a kilométeróra egységes kialakítást és egy pici BMW-s logót a kormányba, sőt még a kesztyűtartónál lévő csík is ki lett emelve.

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.12 0 0 2682

Solido Mercedes Benz 560 SEC AMG Widebody:

 

 

 


Meg kell mondjam, hogy erre nem számítottam, hogy ez a kezdetleges modell-játékautó márka ekkorát fog ugrani a szememben, ugyanis ha korábban kimondtam a Solido márkanevet, olyan modellek képe volt előttem, melyeket inkább felejtettem volna, most mégis azt hiszem ezekre is gyakrabban kell majd rákeressek, mivel nem csak hogy szép modelleket hoz ki mostanság, hanem egyenesen ilyen sportos verziókat.
Mikor megláttam hogy érkezik ez a fekete AMG, szerelem volt első látásra.
Persze pirosban is kijött, és ezüstben is, amiben szinte minden Merci tetszik, de osztom Ervin Mihálycsik véleményét hogy nem mindnek jól áll az ezüst.
Ezt is leginkább azért hagytam ki abban és jött ebben a feketében, mert annyira nem jött be ama változatokban, hogy gondoltam akkor inkább egy ilyen fekete telivér :D
Noha persze a feketének az az egyik legnagyobb hibája, hogy a legapróbb szennyeződés - kis porszem, vagy ujjlenyomat - rohadtul meglátszik rajta, de még mindig kevésbé mint egy fehéren :D, de nekem mindenesetre pirosban nagyon furcsa egy ilyen régi klasszikus, mert nyilván volt, csak Én inkább feketében láttam többször...vagy legalábbis képeken......ha nem is ebben az izmos változatban.


Elől szép lámpákat kapott, sárga irányjelzős kialakítással és rajta a lámpákon a bogármosó kis üvegtörlős résszel.
Az embléma is szép, noha itt nem lett kiemelve külön, és alulra is kapott még két ködlámpás berakást.
Látható hogy a mocitető is szép áramvonalas és a kis Mercis mélyedés hely is megvan az embléma felett.
Rendszámot azért kaphatott volna, mert így elég szegényes szerintem.
Ezt mondjuk egy Solido-nál el tudom engedni, de egy Mini/Maxichampsnél nagyon is elvárnám.
Külön tetszik hogy nem csak a típusválasztás jó mostanság a Solido-s modelleket illetően, hanem azon kívül még hogy rögtön ilyen sportos változatok és hogy még a kerekekre is figyelnek.


Ugyanis már a dobozos képen is látható volt hogy csodálatos króm felniket kapott a járgány, belül fekete résszel, melynek a közepén szintén kivehető a Merci embléma és a csavarfejes részek is meg lettek ott hagyva.
Nem tartom kizártnak hogy Szabó Bence is tudna ilyet, vagy még jobbat :D


Hátul szép reális hátsó lámpákat kapott, nem csak a megfelelő égőelosztás szerint, hanem "Merci barázdás" módra is.
Kapott egy kis csomagtartóajtóra lapuló spoilert is és a dupla kipufogó is nagyon ott van.
Megfigyelhető hogy megkapta nagyon enyhén a Mercedes logót is a rendszám felett, valamint a bal lámpa felett az AMG feliratot is, de mivel sajnos sötét, alig kivehető a képen/modellen.


De még nincs vége...


Szétkapni ugyan nem akartam, de így is látható hogy figyeltek a belsős kialakításra is, és észrevehető a Merciben a faberakásos imitált festés a sebváltót és a műszerfalat illetően, de az óraegységekre sincs panasz.
Zseniális :D

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.09 0 0 2681

Láttam hogy a Solido kiadásában jelentek meg újdonságok és meg is lepődtem hogy nem azok a szokványos kidolgozásúak mint amiket megszoktunk Solido-ban, így igen csak meglepődtem.
Volt is pár amit felírtam a listámra és most be is szereztem párat közülük.
De ezeket épphogy beszereztem, a listám máris bővült újabb beszerzésre váró példányokkal.


Lássuk mik jöttek:


Solido Citroen BX Sport:

 

 

 

Anno Altaya kiadásban beszereztem a piros CX-et, mivel ez is egy nem szokványos típus modellben és nem nagyon akad - persze bénább kiadások vannak - de aztán mikor megláttam a piros Altaya változatot, be kellett szerezni.
Később jött a fehér Triple9, majd később a szürke - az már pont ilyen Solido-s változat volt - ami egyébként ekte ugyanaz mind a három.
Anno írtam is róluk összehasonlítva, itt lehet visszaolvasni:


http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157253012&t=9209518


Ezen már akkor is meglepődtem hogy Solido változatban láttam viszont egy Altaya gyártmányt, de persze nem volt baj, mivel a Solido modelleket nem tartottam nagyon minőséginek.
Inkább a kezdetleges modell, de gyerekjáték irányvonal felé dőlt a mérlege.


Elől szép lámpákat kapott, ezüst mélyedéses kialakítással, szélen sárga irányjelzős résszel.
Szép a kis Citroen embléma is és alulra két ezüst ködlámpa festés is került.
Természetesen figyeltek rá hogy egy ablaktörlő legyen, és a tetőre került antenna is.
Oldalt kapott kilincsfestéseket és az első ajtókon a BX SPORT felirat is rákerült.


Hátul szintén egy ablaktörlő, megkapta a frankó sportos változatra jellemző spoilert, szép lámpás kialakítást is kapott ahogyan kell, ott a BX SPORT felirat, valamint jobb oldalra a Citroen felirat is odakerült a kis emblémával együtt és a kipufogója is jó.
Arra is figyeltek természetesen hogy a hátsó tengelytávja más, mivel ugye a kerék felső részét takarja a kaszni.


Elsőre azt mondanám hogy ugyanaz, de mégsem, mivel azért a két modell gyártási ideje-technológiája között azért akad pár év.
Azt is hozzá kell tenni hogy teljesen új formaöntvény - nyilván - nem a korábbi lett elővéve felspoilerezett farral és takart hátsó kerekes résszel.
De örülök hogy kijött.
Érdekes hogy a Solido azonkívül hogy nagyot ugrott kidolgozásban, ráállt a különféle GTi, sportos változatokra modell felhozatalt illetően.
De ez persze egyáltalán nem baj :D

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.06 0 0 2680

DeAgostini FSO Polonez Cargo:

 

 


A cseheknél a Skodás, a Lengyeleknél az FSO sorozat indult el.
Nem is bántam, noha nem nagyon hittem volna hogy lesz benne olyan ami érdekelni fog, mert ott is megjátszották hogy pl a Polonez-t többször is kiadták, ami érdemben nem sokban különbözik az alap változattól.
Tény hogy nem mindenki gondolkozik úgy mint Én - nincs is ezzel gond - a Skodánál ugye előzőleg bemutatva látható volt hogy beszereztem az "alap" hazai kiadásban megjelent változatot, a fekete Black Line-t, a 136 LS-t és a GLX változatokat.
A többszöri elsütés se mindig jó, mert ha nagyon sokszor játsza meg a gyártó, vagy sűrűn - pl egy-egy újabb szám után, mivel nem sokkal előtte volt a másik - akkor fennáll a veszélye hogy a gyűjtő(k) elveszíti(k) a sorozat iránti érdeklődés(üke)t.
Ugye az anno itthon többször Syrena esetét nem is említve...
Azzal sem volt eredetileg gond, csak figyelni kéne.
Ha a Magyaroknál is fut egy sorozat, akkor ott - és úgy általában minden országban - figyelembe kéne venni a történelmi tényezőket.
Pl itthon ha egy Ladát harmadjára-negyedjére is kihoz, más színben, változatban, más kerékkel, még mindig el lehet adni mint egy Syrena-t, ami nem volt jellemző az országban.
Itt is ez a helyzet.
Volt olyan gyűjtő akinél olvastam a Polonez Coupe változatnál, vagy az MR 85 kiadásnál hogy jó lenne már valami más is.


Viszont meglepődtem mikor láttam hogy ez a dobozos, vagy puttonyos, vagy nem is tudom milyen változat érkezni fog.
Terveztem.


Anno mikor kint voltunk Lengyelországban ellátogatni Auschwitzba - ahol kétszer is voltam - ha nem is minden sarkon és sűrűn, de lehetett még különféle Polonez változatokkal találkozni.
Azoknál is úgy voltam mint a Román Dacia példányoknál.
Lehet hogy nem volt jó, lehet hogy nem volt szép, de az adott ország hazai járműgyártásába tartozott, mégis el lehetett adni, és a tulajok ha nem is kedvelték vagy baj volt vele, akkor is elvitte őket ahova kellett.
Az már más kérdés hogy mennyi sikerrel :D


Megmondom őszintén Én ilyen változattal nem nagyon találkoztam kinti utazásom során, csak már talán a későbbi változattal, de abból sem ilyen verzióval.


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst égőhelyes kialakítással, ami kellett is, ezt szoktam is említeni, mivel máskülönben olyan lenne az üveg mögött mint az autó színe és nem lenne túl jó vagy szép.
Széleken pici irányjelzős beütést kapott.
Szép az FSO emblémás hűtőmaszk is és rendszámot is kapott.
Jópofa a mocitetőn lévő külön szellőző berakás.
Oldalt kapott irányjelző festést és díszítőcsík, valamint kilincsfestéseket.


Mindazonáltal tetszik hogy megmaradt az autó formája ami a "rápakolt" toldás ellenére is felismerhető, mert oldalról látható az autó formájának vonala.
Érdekesen ösztönzi egyben a személyszállító járművet mint autó és a nagy toldásnak köszönhető pakolhatóságot raktért illetően a csomagoknak, vagy bármi másnak.
Bár mentős változatról is találni képet a neten, nem tudom hogy ezek ezesetben azokból lettek-e kialakítva, vagy esetleg volt alapból is kimondottan mentős típus, bár mint a Cargo megnevezés is utal rá, fordításban az szállítmányt jelent.
Remélem majd lesz esetleg a később faceliftes változat is, mert nekem a hátul függőleges lámpás jobban bejön.
Egyébként a Polonezből létezett szedán variáns is, igaz csak prototípus változatban, meg is lepődtem mivel nem tudtam róla - nem csoda, hisz csak prototípus maradt - de mégis jópofa, és a Skodánál is volt a Favoritból szedán, az is érdekes lenne abban a sorozatban.


Hátul szép lámpákat kapott - már amennyire eleve ezt lehet szépnek nevezni, mármint az igazi autón illetően - de jól megcsinálták.
Alul nagy részt a piros, felül sárga, belül fehér, sőt még az égőhelyek is kivehetők jobban megnézve.
Rendszámot szintén megkapta, valamint az FSO Polonez típusjelzést és jobbra az 1.6GLE jelölést is.
Természetesen mivel mégis személyautóról lévén szó, kapott a hátsó ablakra egy ablaktörlőt is, és fentre is került egy szintén színre fújt - gondolom - szellőzős kialakítás.
Kapott sárvédőket is és a lefelé konyuló ezüst kipufogó is jópofa.
Tény hogy nem egy szépség, de egy ilyennel akár kempingezni is lehet, mert tökéletes kombinációja a családi személyautónak, az áruszállítónak, amivel akár egy fél lakást el tudsz vinni, vagy épp kirándulást illetően megoldott a fedett fekhely kérdése az időjárás külső viszontagságai és a földön lévő ilyen-olyan bizbasz apró lábasok nélkül...

FERENSZ Creative Commons License 2024.03.03 0 0 2679

DeAgostini Skoda Favorit GLX:

 

 


Na jó, kicsit elhamarkodott kijelentés volt tőlem az előző, mivel máris rácáfoltam :D
Ugyanis mikor láttam hogy jön a sorozatban a fehér - így szám szerint már harmadjára van egy Favorit a sorozatban - gondoltam ezt is beszerzem.
Egyébként így csinálják jól.
Mondtam korábban hogy egy modellt többször is el lehet adni ha a gyártó megjátssza, mert a típus lehet hogy ugyanaz - és lehet hogy a gyűjtő is így érzi eleinte - mégis egy másmilyen modellt kap kézhez ezáltal.


Szép lámpákat kapott, irányjelzős kialakítással.
Látható hogy kicsit más a hűtőmaszk rész és szép a Skoda logó is.
Alulra szintén kapott két ködlámpát.


Ezen kívül persze más a felni, a hátsó kerék előtt kapott egy feketére festett részt - úgy mint a Golf 1-esnél - itt már oda került a Skoda logó a hátsó ablak alá, más típusú lett elvileg a felirat, de erről szerintem Péter Ivkovic cimborám tudna több infóval szolgálni.


És akkor jöjjenek a közös képek:

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.29 0 0 2678

DeAgostini Skoda Favorit 136 LS:

 

 


Eredetileg nem terveztem, de aztán egyik alkalommal említettem Péter Ivkovic cimborámnak.
Később aztán úgy voltam vele, hogy mégse szerezném be, mert nem tudom mi alapján esett a választás erre a színre, viszont ha már egyszer megemlítettem feléje, gondoltam nem csinálok s.gget a számból és természetesen átveszem :D


Azt hiszem most már leállok a Favorit példányokkal, mivel megvan a hazai sorozatban megjelent világosbarna, korábbról a cseh sorozatból lévő fekete Black Line változat és most jött ez.


Elől szép kis lámpákat kapott, alatta irányjelzős kialakítással.
Jó a Skoda embléma is és a lökösbe is került két ködlámpa.


Hátul szépen reálisan kialakított hátsó lámpák ahogyan kell.
Alul piros, fent sárga, belül fehér.
Kapott egy jó kis cseh rendszámot is, megkapta a kis Skoda feliratot és jobb oldalra a Favorit 136LS jelzést.
Nagyon tetszik hogy kihozzák különféle változatban aminél esetleg már más a kerék, másmilyen a hűtőmaszk és az embléma, mert ezt így kell.
Így változatos :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.26 0 0 2677

Altaya Chevrolet Camaro Iroc-Z:


Nem volt kérdés hogy eeeeeez egy kötelező darab lesz.
Lévén már gyerekként is egyik kedvencem volt Matchboxban - nekem a kék és a sárga volt szintén gyerekkori darab - de persze később lett zöld is.
Már akkor is imádtam a hátsó rovátkás lámpás kialakítását.
Sokszor játszottam azzal a két változatommal, de persze mint más gyerekkori példányok, azok sem úszták meg.
Ki tudja hova lettek az évek folyamán.
Benyúlta tőlem valaki, vagy homokozó általi elvesztés lett a végük, nem emlékszem már.
Így pár éve aránylag nagyon jó állapotban beújítottam őket ismét.
Persze tudom hogy nem ugyanazok, csak ugyanolyanok.


Ezt a szépséget se tudtam kihagyni, nem csak az emlék miatt, hanem mert szintén egy remek, áramvonalas, elegáns sportos dög.

 

Leginkább a Beverly Hills-i Zsaru 2-t tudnám felhozni mint filmes autó amiből rémlik nekem, bár ott elég furcsa, mert amikor lelövik Bogomilt ott még ez a változat szerepel más rendszámmal

 

mikor Caine-től kérnek gyufát már más rendszámmal

 

de mikor Axelék után mennek az esti bárba, ott már egy régebbi Camarová vált hirtelen, ráadásul ugyanazzal a rendszámmal ami még az elején, a másik autónál hátulról véve rajta volt :D
Szóval Transformálódott :D
De ott van még a Törvényre Törve - Steven Seagal film is - melyben akkor is látjuk mielőtt Richie Mandano lelövi Bobby-t és akkor is mikor felb.szva az agyát lelő egy rájuk dudáló autóst.

 


De most lássuk a járgányt:


Elől szép dupla lámpákat kapott, ráadásul a ködlámpákkal sem fukarkodtak, kapott 4 külön berakást is, ezek közül a két szélső egy fekete elválasztó festéssel.
Jó a kis embléma is a nózin, kapott Észak Carolina-i rendszámot is és az első keréknél a sárga helyzetjelző festést is megkapta.
Szintén szép domború a mocitető és a dupla rovátkás kialakítás is jól kivehető rajta.


Hátul nagyon szép, bordázott, reálisan kialakított lámpaberakást kapott ahogy kell.
Azért írtam hogy "ahogy kell" mert Amerikai autóknál ugye általában megszokott a piros irányjelző, viszont ha mégis olyan hogy sárga, akkor van hogy legtöbbször bentebb helyezkedik el.
De nem csak hogy szépen meg van csinálva formára, kialakításra, és még a fehér része is, hanem még a rovátkákban a fekete részek is kiemelik a barázdákat.
Szintén a szép rendszám, bal oldali lámpa alatt egy "Tuned Fort Injection" felirat - vagy valami ilyesmi - jobb oldalon nagyobb Z28+ jelölés, valamint még egy külön kis féklámpás csíkos kitüremkedő kialakítást is kapott a hátsó szélvédő tetején.


Remek.


Imádom :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.23 0 0 2676

Altaya Dodge Charger SXT AWD:

 

 


Vártam már a KMO börzét, mivel azon a héten pont Hajdúszoboszlóra mentünk le wellnessezni.
Az is hamar eltelt, jó is volt, de mégis a vasárnapot vártam nagyon :D
Volt pár lebeszélt modellem melyeket oda kértem, s volt is egy-kettő melyet vittem, így a kiadásaimat tudtam némileg csökkenteni, noha nem nagyon terveztem venni sok mindent, mivel a melóhelyemen is voltak változások sajnos emberállományt illetően, és számolnom kellett esetleg azzal, hogy engem is érinteni fog a dolog.
Így tehát próbáltam minimalizálni a kiadásaimat és tényleg csak azt venni ami kell.
Természetesen ez alól kivétel az, ami már le volt beszélve, mivel azok kb egy hónapja húzódtak még mielőtt érintett volna ez a dolog.


Nyomon követem a különböző modell mellékletes sorozatokat.
Mikor indult egy ilyen amerikai autós sorozat (American Cars) - eleinte csak a Franciáknál, majd később a Spanyoloknál is - ezt is figyelemmel követtem, noha gondoltam hogy olyan sok számomra érdekes példány nem lesz benne, mivel nem jönnek be az amcsi vasak.
Főleg a maiak nem.
Régebben tökéletes összhangban volt az elegancia és az erő dominanciája, de manapság ez elment egy olyan irányba mint egy erősen izzadtságszagú egyén mögött állni.
Viszont ez a Dodge mégis bejön.


Ugyanis legtöbbször "ami megtetszik" alapon gyűjtök, és persze fontos a kocsi formája, megjelenése is, hogy mennyire jön be.
Sokat számít persze a szín is.
Elsőre ez mondjuk lilának tűnt a magazinos képet kitéve mikor még lehetett látni hogy majd várható, szerencsére - vagy váltottak - vagy csak a képen volt kicsit csalóka.


Szép kis lámpákat kapott elől - most vagy ezüst keretszegélyezéssel, vagy csak úgy tűnik, nem tudom - jó a hűtőmaszkos kialakítás is.
Én mondjuk az emblémát még kiemeltem volna, de így sem rossz, mert megbújik ott egy kis Dodge felirat.
Szép a domború mélyedéses mociteteje is.
Kapott egy jó kis Virginia-i rendszámot és az első keréknél a sárga - irányjelzős (vagy amerikai kocsiknál az általában helyzetjelző) - kialakítást is.
Az egyik csoportban bronzbarna felnikkel láttam, nyilván azokat ama modell tulaja átfestette, de jól néztek ki, feldobták a járgányt.
Nekem így feketén is tetszik, mert ha megnézzük az ezüst csavarok jól láthatók és nem feketék, így erre figyeltek.


Hátul szép formához igazodó egybe hátsó lámpás kialakítást kapott, jól megcsinálva.
Nem csak pirosas szegélyezéssel, hanem meghagyva a tolató-irányjelző részt és külön hangsúlyozva a féklámpás kialakítást is.
Benne persze helyet kapott a DODGE felirat, némi hely hagyásokkal a betűk között, és a Charger feliratot is megkapta.
Szép a forma is ahogy követi a lökhárítós részen a lámpa formájával szembe fordulva és a lökösön még a tolató szenzorok is kicsit domborúan kivehetők.
Szintén megkapta a Virginia-i rendszámot, a lámpa felett egy vagány spoilert, tetőre cápa antennát, és alulra két király krómos kipufogót.


Később a "Halálos Iramban" sorozatban is megjelent a fekete dög változata, terveztem is, de sajnálatos módon pont aznap történt egy szomorú eseményem, mikor összetört az autóm, így érthetően nem annak a beszerzése volt akkor a legnagyobb gondom és azóta is - noha gondolkoztam rajta - hogy beszerezzem-e azt a változatot, de most már talán csupán csak ama eseménynek az emléke miatt is kihagyom, mert folyton arra emlékeztetne.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.19 0 0 2675

Hongwell Mercedes 280 SL Roadster:

 

 


Miután a Peugeot-t megláttam és lefoglaltam Márkinál, nem sokkal később írt és küldött pár képet, hogy egy barátja árulja gyűjteményét és érdekelne-e valami.
Persze miután átvizslattam a képeket be is jelöltem 3-4 dolgot melyekre kértem árat, de mihelyst megírta, gyorsan el is szállt a kedvem, mivel magasak voltak az árak.
Természetesen erre a Mercire tettem - az eladó általi árnál egy kicsivel olcsóbb (részemről max) - összegű ajánlatot, mivel ezt még be akartam szerezni.
Szerencsére sikerült.


Noha ilyen piros változatom már akad cabrioban és piros keménytetős változatban is, a fekete ponyvatetős változat még nem volt meg :D
A Legenda Börzére úgy volt hogy nem tervezek kinézni, mivel vártuk az új ágyamat, s közben még persze a régi képcsöves tévém is mikor halt volna meg ha nem ilyenkor, így azt is el kellett menni venni, és úgy nézett ki hogy nem fogok tudni kinézni ezért a két lebeszélt modellemért.
De aztán egy másik üzletféllel - kinek részére félre volt rakva a két modell ára - lebeszéltem a dolgot - mivel amúgy is szabin volt - és megbeszéltem Vele, hogy az Övéit akkor majd KMO börzén rendezem, az arra félre szánt összegből pedig akkor idő előtt összehozom ezt.
Így írtam is Márkinak hogy mégis kinézek.
Reggel felpattantam a rolleremre és szépen elgurultam oda.


Mint később kiderült az ismerőse Márkinál szemben lévő asztalnál lehetett, ugyanis megismertem a sok Cararama modellt amit árult - és amik a képen is voltak - de persze csak nézelődtem.
Nem akartam mondani hogy olyan áron nem nagyon fogja őket eladni, mert nálam is ez az összeg amit megadtam ezért a Merciért általában a felső határ egy Hongwell-Cararama 1:43-ast illetően, de persze ez csak attól függ ki milyen kapcsolatokkal rendelkezik - ahogy mondani is szoktam - mert az eladások múlhatnak ezen.
Persze volt 2-3 olyan példány a gyűjteményében melyet akár többért is el lehet(ne) esetleg adni, pl a piros Ford F150-es, ami rohadt ritka és nekem is egy jó alkalomnak köszönhetően sikerült beszereznem Canadából (korábban már mutattam) ráadásul remek áron.
Igaz ama esetben többe került a szállítás mint maga a megnyert modell értéke, de nem bántam, mivel ritka.


A börzén aztán Márki kicsit engedett a modell árából, mert volt egy pici hibája amit nem vett észre, Én pedig persze örültem hogy egy picit olcsóbban kapom meg a kicsikét.
Ez pedig a vezető felőli oldalon a hűtőrács tetején lévő kis krómos kopás volt, mely egyébként alig látható, de a dobozos képnél ki lehet szúrni.


A modell természetesen olyan amilyennek megszoktuk.
Szép lámpákat kapott kis krómos keretbe ágyazva, kis irányjelzős kialakítással a tetején.
Szintén szép a króm Mercedes emblémás hűtőmaszk, valamint a lökös rajta a modell márka-típus megnevezésének rövidítésével rendszám formájában, és a felnik ugyan ezüst színűek, de kis króm Mercedes emblémás kialakításos berakásokkal a közepén.
Az első kerekek természetesen fordulnak.
Megkapta az egymás felé álló kis krómos ablaktörlőket is és persze a fekete ponyvatetős rész is jó.


A felniknél látható pici repedés, de annyira nem zavar.


Hátul is szép kis lámpákat kapott piros-sárga kialakításban, igaz itt a vezető felőli oldalon kevésbé látszik a sárga, de nyilván csak a vaku fénye miatt.
Megkapta a 280 SL jelzést is és szép az ezüst csíkos csomagtartóajtó alatti rész mely körülöleli a hátsó lámpákat is így kiemelve ezáltal.


Természetesen ahogy az lenni szokott - ahhoz képest hogy egy Hongwell - szépen ki van alakítva a belső tér is.
Csodaszép fehér peremes kormány középen krómos résszel, mögötte a műszerfalegységek, még a pedálok is meg vannak csinálva.
Nem hiába, egy Merci minőség és elegancia, főleg ha egy ilyen klasszikusról van szó, valamint ahhoz képest hogy persze nem egy Minichamps, nem egy mai darab ez a Hongwell, de remek látni hogy mennyire próbáltak figyelni a részletekre és a kialakításra.
Akár a kormányt, az index kart, az óraegységeket illetően.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.16 0 0 2674

Minichamps Peugeot 306:


Márk Dénes cimbora kínálatában láttam meg ezt a kicsikét és máris pötyögtem.
Alaposan átvizslattam, noha látszott hogy nem hibátlan - amire egyébként a korrekt Márki is felhívta az érdeklődők figyelmét - mégis úgy döntöttem bevállalom.
Egyrészt mert ritka típus, vagy ha van is, nem olcsón, itt meg most - pici hibával - jó árban be tudtam szerezni.


A hibája - mint első benyomás alapján sejtjük - a tükörhiány volt, ami engem nem tántorít el ha legalább megvan, mert az egy fokkal jobb mint ha nincs, ugyanis akkor nehéz pótolni.
Szerencsére - ahogy a doboz tetején is látni lehet - ennek megvan.
Márk felhívta még a figyelmet a hátsó ablakok sötétítésére, ami vagy az idő folyamán lett ilyen, vagy a korábbi tulaja próbálta meg kicsit sportosabbá tenni, a fene tudja.
Az különösebben nem zavart.
De akadt még vele más egyéb is.


Mint a már fényképezett képen látható, a vezető oldali ködlámpa is hiányzott, valamint sikeres mozdulatomnak hála sikerült a jobb tükröt is lekapnom akaratom ellenére.


Mivel a tükrök megvoltak azzal nem lesz gond, ragasztó van, de a ködlámpa dolog zavart kicsit, így kétféle lehetőség jött számításba.
Vagy kikapom a másikat is és nem lesz, bár akkor zavar az ott lévő hely - bár így hogy az autó fekete talán nem lenne annyira észrevehető - vagy a másik eshetőség, hogy megpróbálom valamiből megcsinálni.
Utóbbira esett a voksom.


Fogtam egy korábbi modell bliszteres csomagolását és szépen kivágtam egy nagyobb darabot belőle.
Lemértem a - még meglévő, de már kikapott - ködlámpa méreteit és szépen egy tűheggyel bemélyítettem kicsit a kivágott bliszter darabon hogy majd kivágjam.

 


Itt már a kikapott ködlámpa látható és a helyén bent van - igaz még csak próba jelleggel - a kivágott pótlás.


Miután a másik oldalt is kivágtam - előtte még természetesen itt-ott picit levágtam belőle - bepróbáltam a helyekre.


Gondoltam hogy esetleg úgy hagyom, de mondom inkább adok neki egy ezüst alákenést, úgy mégiscsak jobb lesz az eredmény.


Miután az egyiket lekentem és bepróbáltam - természetesen nem csak a kialakítást, hanem a látványt, az összhatást illetően is hogy hogy mutat - megcsináltam a másikat is.


Itt már a két pótolt ködlámpás berakás látható ezüst alákenéssel.
Természetesen még nem voltak berögzítve mert mondom ha még szükséges itt-ott kenek a hátuljára ahogy az anyós felől oldalnál is látszik.


És akkor jöjjön az elkészült modellről az ismertető.


Gondolkoztam hogy a tükröket befeketítsem-e mivel szürkék, és az egyik így is sötétebbnek nézett ki a másikhoz képest, ami kicsit zavart, de aztán úgy voltam vele, hogy mégis így maradnak.
Egyrészt mert nem volt fekete Stabilo filcem - mivel anno odaadtam Emberemnek - ráadásul a ködlámpás pótlást se tudtam mivel beragasztani, mivel pillanatragasztó persze volt itthon, de valami kevésbé ismert, Én viszont ragaszkodtam a bevált típushoz - zöld LocTite - és egyik alkalommal - mikor amúgy is kocsival mentem az esős időszak miatt - beugrottam reggel a Madaras Teszkóba és vettem egy pillanatragasztót és fekete filcet is hogy haladjak a dologgal, ugyanis a modell már vagy egy hete ott pihent a piros egérpados részemen és várta a feljavítást, Én meg akartam volna már haladni vele.
Végül is a tükrök feketítéséről letettem, de gondoltam amúgy is kelleni fog még majd a fekete filc egy-két Skoda sorozatos Felicia példánynál, így így is-úgy is jól jön ha van egy olyan.


Természetesen ahogy látható a ködlámpás pótlás szerintem remekül sikerült, mindenesetre végleges berögzítés előtt még kapott egy alaposabb alákenést - néha kell a türelem az ilyen apró sz.rokhoz - de szerintem jó lett.
Ha nem is gyárilag tökéletes, de jobb mintha hiányozna.
Szép lámpákat kapott a modell és jó a kis Peugeot oroszlán emblémás kialakítás is.


Hátul szép lámpákat kapott ahogyan kell.
Piros íves követés, középen kis fehér rész meghagyással és a széleken sárga irányjelzőkkel.
Kapott egy jó kis ezüst kipufogót és nem tudom mi okból de a modell alvázán a pótkerekes rész sárga.
Remek.


Ami a sötétített ablakokat illeti nem tudom hogy gyári, vagy pedig a korábbi tulaja próbálta meg ily módon feldobni a modellt, mert erre nem jöttem rá, de mivel amúgy is fekete maga az autó így annyira úgy se tűnik ki és nem is érdekel, mivel jól áll neki, egy kicsit jobban feldobja mint ha sima üveg lenne.


Egyébként nem értem hogy ennek a típusnak miért olyan magas az ára a Minichamps-től és azt sem értem hogy - noha cabrio változatban is kihozta - most Maxichamps kiadásban miért kellett megint a cabrio változatot kihozni.
Persze 5 ajtós változatban - mivel abban is kihozták - még ritkább mint a 3 ajtós, de nem lenne rossz azt se beszerezni :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.13 0 0 2673

Altaya - Atlas - Mercedes L406D - Grundig:

 

 

Egy véletlen folytán került a figyelmembe, mert noha ezt a típust nem kerestem mindig, mindennap, de mint már említettem néha csak sima "1:43" keresőszóval keresek, beállítom a frissen indult aukciók-vásárlás lehetőséget, és ott volt.Noha láttam hogy licites, gondoltam megpróbálom megszerezni.Szerencsére sikerült.Igaz többe fájt mint amennyit adtam volna érte - vagy főleg amennyiért "Ügynök" cimborámnak sikerült anno beszereznie, ugyanis Németh József cimborámnak (ha jól rémlik) egyik Mecha börze alkalmával sikerült beszereznie - de így sem bántam, mivel végre meglett.Ugyanis kerestem már egy ideje.Persze nem gondoltam ekkor még, hogy korábban sikerül a Mercedes Service-es változatot beszerezni, mert inkább csak a típus volt fontos hogy legalább egy ilyenem legyen, de ha már most adódott a lehetőség a Grundig-os változatra is, akkor miért ne?Emberem említette is egyik nap hogy befutott a kicsike, de kb 3-4 nap múlva tudtuk úgy összehozni hogy felém gurult és át tudta adni, ugyanis előző napok egyikén Nagykanizsára voltam fuvarban, egy másik alkalommal központi raktárba szállítottam, harmadnap meg Gávavencsellőre voltam körön, így elég fárasztók voltak azok a napok és hamar bealudtam.Bánni nem bántam, mert ugye vezetni szeretek, de tény hogy azért abban is el lehet fáradni.Írhatnám rá hogy Norev, de nem lenne igaz.Ugyanis a korábban már mutatott Mercedes Service változatom az.Ez pedig noha ugyanaz, de ez az Atlas kiadásában megjelent újságos verzió, noha ekte ugyanaz.Vannak néha ilyen közös hasonlóságok vagy átfedések, hogy pl az Universal Hobbies - korábban már bemutatott - Citroen Xsara kombija, Renault Espace modellje is ekte egy az egyben a Norev gyereke, vagy mint az előzőleg, nem sokkal bemutatott HighSpeed-Schuco Mercedes páros, csak más néven.Szóval vannak ilyesmik.Kingsman Ügynök úrral beszéltünk is róla, úgy volt hogy valamikor majd megvehetem, csak cimborámnak kellett a típus a mentőautóváltozat öntvényéhez.Így viszont már nem lesz rá szükség, mert sikerült megszerezni :DElől szép kis krómkeretbe ágyazott lámpákat kapott, szép a hűtőmaszk és a Merci emblémás kiemelés is.Kapott külön sárga irányjelző berakásokat is, és oldalt a kilincsek is külön berakások, de persze feketével ki lett emelve egy-két dolog is rajta.Német rendszám is került rá - érdekes hogy egy újságos kiadványnál meg tudják oldani, de egy minőségibb gyártó már sajnálja rá :D - valamint megkapta a megfelelő tükröket is.Hátul szép kis lámpákat kapott ahogyan kell, noha gondolkoztam rajta már korábban is, hogy esetleg egy ezüst alákenést lehet kaphatna hogy a lukakat némileg halványítsuk, de mivel nem nagyon gyakori modell, így ezekről a gondolataimról - egyenlőre - letettem, mivel amúgy is fehér a jármű, ilyen esetekben nem muszáj.Más színváltozatnál már nagyon is számítana, de jelen esetben itt csak a lukak halványítását tudnánk elősegíteni vele.Megint másik dolog, hogy az még akkor is jól jön, hogyha a lámpában van tolatós kialakítás, de mivel ennél a változatnál ez nincs így, így emiatt se lenne nagyon jelentősége.Szintén megkapta a rendszámot, oldalt a - pontosan nem tudom mi, gondolom ajtó felfogatását imitáló gumibabás részt - valamint a zárfestéseket és a kilincs szintén külön berakás.A lökösön kapott egy fellépős részt és észre lehet venni ott még egy pótkereket is középen :DGondoltam - persze - hogyha már említettem a korábbi Mercedes Szervizes változatot, akkor előkapjuk egy kép erejéig - lévén úgy is a külön kialakított "kincsek" szekcióban van elrakva - és lövünk egy közös fotót a kettőről együtt.A leginkább észrevehető különbség az az első lámpáknál figyelhető meg.A mostani Atlasos változatnál kis krómos elembe van beágyazva az üveg lámpa, a Norev változatnál ezt ezüstre fújt műanyag váltotta fel.Ez ilyen szempontból érdekes, mert az ember inkább a minőségibb márkaneves változatnál számítana ilyesmire, mint sem egy újságos kiadványos példánynál.Szóval van ez így mikor az újságos valahogy picit jobbra sikerül mint az ismert márkás.De pl megfigyelhető hogy a Noreves változatnál erőteljesebb a motorháztető és az autó irányjelző síkjában végig futó mélyedés, mivel a mostaninál nincs, vagy csak gyengébben vehető ki.Ezt lehetne mondani hibának is, meg nem is, mivel neten találtam olyan képet ahol szintén ilyen mint az enyém, de olyan képet is ahol erőteljesebb - mint a szervizes változatnál - úgyhogy ezt lehetne úgy mondani hogy így sikerült.A mostani Atlasos változatnál pl erőtetljesebb és szebb - szerintem - a Mercedes embléma kialakítás, valamint az irányjelzők is kicsit sötétebbek a másikhoz képest, de ez is gondolom mondhatnám hogy "mikor olyan, amilyenre sikerül".Érdekes hogy a hátfal rész a mostaninál alap színű - tehát mint maga a modell - a szervizesnél fekete.Rendszámot persze kapott mindkettő szerencsére.Oldalról is megfigyelhetjük hogy - noha ha nem mondtam volna - teljesen ugyanaz a kettő.Ez egyébként nem újdonság, mivel megfigyelhető néha hogy az újságos és az ismertebb márkás példánynak is ugyanaz a gyártója, ezt már előzőleg fentebb említettem is.Itt is megfigyelhető hogy a tetős kialakítás is teljesen azonos és ugyanúgy külön kilincs berakásos a másik változat is.Hátul is megfigyelhető hogy teljesen azonos.Nem csak az oldalán lévő fekete festést illetően, hanem az ajtózsanérok vagy a kilincsberakás a hátsó ajtón is teljesen azonos.A lámpák is ugyanolyanok, a megfelelő kialakítás szerint, bár az Atlasos változatnál picit hosszabbra sikeredett, de ez gondolom megint csak az hogy "ilyenre sikerült", de ez persze nem feltétlen probléma.Úgyhogy egyet akartam, kettő lett belőle :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.10 0 0 2672

Premium ClassiXXs Vw Transporter "Pritschenwagen":

 

 


András Szabó (Apó) kollegámat egy ideje foglalkoztatta egy nagy, 1:12-es méretarányú Tamiya Caterham összerakós modell beszerzése.
El is telt pár álmatlan éjszaka - mivel nem kis kiadás egy ilyen - és végül is megérett a döntés hogy kellett neki.
Természetesen akkor már Én is körülnéztem az eladónál, hogy van-e olyan cucca ami érdekelhet.
Volt is.
Kettő is, de a másikat mégis inkább elvetettem.
Ehhez viszont ragaszkodtam.
Egész jó áron - mondhatni - találtam rá az illetőnél, mivel ezek a Premium ClassiXXs Transporterek - azonkívül hogy remek hogy nem egyféle változatban kihozzák őket - húzós árakon szoktak mozogni.
De ez egész jó áron volt, még úgy is, hogy többet fizettem ki rá mint maga az ára, lévén akkor Én is beszálltam a szállítási költségbe a kollega modelljével egyetemben.
Elég hamar meg is jött a pakk, kb egy héten belül.


Emberem írta napközben hogy megjött a nagy járgány, kérdeztem hogy akkor majd este hozza, de délután épphogy hazaértem, elintéztem egy-két dolgomat és írta hogy mindjárt jön is.
Be is futott.
Szép nagy volt a Tamiya Caterham összerakós modell.
Persze csekkoltam minden megvan-e benne, de mégis ez a járgány érdekelt jobban.
Emberem írta is hogy elsőre azt hitte nincs benne a dobozban, mert abban csak a nagy Tamiya modell volt, de aztán mikor levette a tetejét látta hogy ez is ott van mellette.
Így megnyugodtam :D


Korábban találkoztam már ezzel a példánnyal, tervben is volt, de valamiért nem jött össze, viszont gondoltam most, hogyha kollégának amúgy is kell egy - nem kicsi (se nem méretben, se nem árban) - modell, akkor már Én is körülnézek, és főleg ha még jó árban is van, miért ne?
Így hát megint sikerült eggyel bővítenem Vw T3 palettámat.
Már csak azért is, mert nem sokkal ezelőtt futott be ugye a DeAgostini Vw sorozatos zöld-bézs, melyet eredetileg nem terveztem, de 3290-ért nehogy kihagyjam már :D


Tetszik a Premium ClassiXXs felfogása, hogy adott egy ikonikus autó-típus, és kihozzák - ha kis limitált darabszámban is - de különféle verziókban.
Ugyanis van T3-asom ilyen sima platós, dupla kabinos platós, kisbusz, furgon változatban, van a furgon és kisbusz változatban az emelt Syncro felfüggesztéses kialakítással is, valamint ilyen ponyvásom is volt emelt hasmagasságos Syncro változatban, de azt eladtam, most viszont ezzel a kellemes fehér-szürke ponyvás kicsikével bővült a paletta és persze még a különféle első lámpás-hűtőmaszkos variációval is lehet játszani hogy körlámpás, vagy vízszintes.


Elől jó kis lámpákat kapott, a Vw embléma is szép (igaz a képen nem a legszebb, de nincs vele gond).
Kapott két kis sárga irányjelzős berakást, rendszámot.
Az ablaktörlők is jók, ablakspricc festés és a belső is jó.
Természetesen a megfelelő tükrök, kilincsfestés és üzemanyag nyílás is ki lett emelve, ezen kívül pedig oldalt jól kivehetők a plató ajtós motívumok.
Kerekekre kapott szürke sapkás Vw emblémás dísztárcsákat is.


Hátul szép lámpák a reális kialakítás szerint, kis fekete szegélyezéssel, a ponyvatetős rész is jó, barna és rajta a szürkés műanyagpántos kiemelésekkel, valamint persze gyűrődés imitálással.
Kapott rendszámot hátra is, és még a kis rendszám alatti rész, ami gondolom a motorháztető nyitó kilincse - mivel ugye farmotoros - is külön berakás.
Természetesen nem maradhat ki róla a megfelelően bal szélről induló és kereszt irányban átívelő ezüst kipufogó sem.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.06 0 0 2671

Norev Peugeot 405 french police:

 


Régóta kajtatom már ezt a francia rendőr kombit, de ez idáig nem sikerült belebotlanom.
Vagyis pontosabban helyesbítek, beletbotlottam, de vagy magas árat kértek érte, vagy ugyan jó árban volt, de nem volt más cucca az eladónak.
Viszont megláttam valakinél licitesként és megkértem Emberemet hogy nyomjunk rá egy licitet.
Igazából nem is reméltem hogy meg fogom nyerni de sikerült, ráadásul jó áron.
Természetesen előtte azért még alaposan szemrevételeztem a dolgokat hogy mindene megvan-e, nem hiányzik semmi.
A raktárunk nemrég átköltözött egy másik helyre, és még hátra volt az iroda rész költöztetése.
Pont hétfőn csináltuk, rollerrel mentem - mivel még tudtam volt helyünkön tölteni (persze időközben már aktuálisan kerestem a helyet hogy hol lesz majd ideális az új helyen a kialakítása) - és ugyan fáradt voltam, de hazafelé menet még be kellett ugranom Nikihez, ki kisegített az egyik licites járgányom árának befizetésével, melyet aznap rögtön kp-ban még vissza is adtam (csak Én nem tudtam utalni).
Így miután hazaértem, épp megáltam a lépcsőházunk előtt, lekaptam a sisakomat és Emberem hívott épp hogy otthon vagyok-e, mert egy 10 perc múlva akkor beugrik.
Gondoltam akkor berakom a járgányt a helyére, majd visszasétáltam a garázsunkhoz, ahonnan kivettem pár Watt alma-körte (kedvenc) energiaitalomból, meg még 1 nagy üveg üdítőt fentre és úgy voltam vele: akkor megvárom, mindjárt jön.
Be is futott.


Talán köztudott rólam, hogy nem nagyon jönnek be nekem a rendőrségi - vagy egyéb - hatósági szerv járgányai, de a német rendőrautókat szeretem.
Ehhez bizonyára hozzá játszik az is, hogy a Cobra 11 sorozatot nagyon imádtam.
Később aztán a francia rendőrautók felé is kezdett ez a szenvedélyem kialakulni, mivel a francia filmek velejárója hogy sok példány végezte roncsként.
Elég csak a Taxi filmekre gondolni, ott a Ronin, a Pofa Be és még lehetne sorolni.
Igaz utóbbi kettőben talán szolidabb volt a pusztulásra váró példányok száma, de a Taxi filmben sokat lezúztak.


Nagyon szép a masina, noha megvan nekem már korábbról még sárga La Poste kiadásban.
Azokat nem terveztem - s nem is tervezem - gyűjteni, mivel nem hoznak lázba, de ott is pl csak az adott típus miatt kellett az aktuális szerzemény, pl eme kombi Peugeot 405 miatt, vagy a Citroen C15-ös miatt, mely szintén nem túl gyakori szép kialakításban.


Szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással és a lámpákon még a rovátkák is kivehetők.
Jó a hűtőmaszk festés és szép az oroszlános embléma is.
Kapott rendszámot is, és a tetőre került egy szolid kis villogó.


Hátul szép, formára kialakított és reális égőelosztásosra megcsinált hátsó lámpákat kapott.
Na tudnak ha akarnak....mert némelyiket ugye elintézik sima pirossal.
Hátul szintén kapott rendszámot, természetesen figyelve hogy itt már sárga legyen - ez egyébként nem tudom miért van így a francia autóknál - és kapott egy hátsó ablaktörlőt is.

FERENSZ Creative Commons License 2024.02.03 0 0 2670

Schuco Mercedes E-class:

 


Van olyan helyzet, mikor drágább a leves mint a hús, de valahogy az ember mégse bánja.
Így voltam ezzel a Mercivel is.
Mint ahogy kb manapság már mindent, az eBayen szúrtam ki.
Nem is tudom hogy találtam rá.
Rémlett hogy csak nézelődtem 1:43-as keresőszóval, és az egyik eladónál ott volt a kínálatban.
Természetesen nem hozott volna lázba különösebben, hisz megvan Minichamps változatban - sőt azóta már a faceliftes kiadásban is mely ritkább - és megvan HighSpeed változatban is (erre még visszatérek) de mégis akartam ezt a kicsikét.
Persze elsőre nem voltam benne biztos hogy tényleg Schuco, mivel voltak ilyesmi átfedések hogy Carbox vagy ilyesmi dobozos változatokban HighSpeed modellek voltak, vagy Schuco.
De akartam.
Viszont nem voltam benne biztos hogy sikerült megszerezni.
Ugyanis kértem Emberemet hogy licitáljunk rá, egy másik modellel együtt - az egy másik eladótól volt - de kb ugyanazon a napon értek véget kb 45 perces különbséggel.
Így a másik összejött, de ennél láttam hogy az utolsó pillanatban lett rá egy második licit, így nem voltam benne biztos hogy sikerült megnyerni.


De sikerült :D


Elől szép lámpákat kapott, a nagyobbaknál láthatók is a rovátkák az üvegen, kapott szép krómos hűtőmaszkos kialakítást, rendszám is került rá, a lökösön is szépen ki van emelve a feketés és ezüstös kialakítás.
A tükröknél ki lett emelve - nem csak festést hanem kialakítást illetően is - az irányjelző.
Tetőre a kialakításon kívül, kapott egy tetőablak festést.


Oldalt az ajtók alatt imádom a kis elől és hátul megtört hullámküszöböt, ez pici sportos feelinget ad számomra ennél a típusnál.
Formára kialakított és szépen a középső részen meghagyott lámpás kialakítás, szintén a Merci embléma és a rendszám, valamint egy féklámpa csík kiemelést is kapott a csomiajtón és még a lökösön a tolató szenzoros kialakítás is látható, jól kivehető.


Ha már a HighSpeed.....említettem ugye hogy még visszatérek említést illetően.


Ugyanis ismerős lehet a modell, mert ezt a típus már anno mutattam HighSpeed változatomban.
Ez a Schuco ekte egy az egyben ugyanaz, csak némileg más kialakításban.
Nézzük is hát meg együtt a kettőt.

A HighSpeed valahol átmenet a játék és a modell között, míg a Schuco-ra egyaránt csak modell jelzőt lehet használni, mert ettől lesz modell egy modell - és nem játék - hogy figyelnek a részletekre.

Látható hogy a két Merci teljesen ugyanaz, csak míg a HighSpeed változat egy egyszerűbb kialakítás, ahol nincs se rendszám, se irányjelzős tükör, addig a Schuco változatnál megadták a módját ezeknek.
Mondjuk a HighSpeed változatnál már akkor is tetszett hogy legalább ugyanúgy vették a fáradtságot a külön krómos hűtőrácsra, mert az azért sokat tud dobni rajta.


Amíg a HighSpeed változatnál egyszerű sima fekete belsős kialakítás van, a Schuco változatnál nem csak a tükrök irányjelzősek, hanem a belsőn is meg van csinálva némileg a sebváltós kialakítás faberakást imitálva.
De nem csak itt figyelhető meg változás, hanem pl a B oszlopnál is, ahol a HighSpeed változat egy teljesen sima normál egyszerű ezüst modell, míg a Schuco változatnál ott feketére lett kialakítva a B oszlop valamint az ablak keret kialakítása.
De látható az is hogy noha tetőablakot mindkettő kapott - legalábbis kialakítást illetően - a Schuco-nál ezt is kiemelték, ha csak egy fekete festéssel is.


Oldalról is megfigyelhető hogy mindkettőnél ugyanúgy megvan a nyitható ajtós opció, a HighSpeed változatnál egyszerűbb, szürkébb, műanyag hatásúbb a felnis kialakítás, a Schuco változatnál inkább ezüst színű, valamint a kilincsek is kaptak egy olyan kis ezüstös kialakítást.


Hátul is látható hogy teljesen egy és ugyanaz, csupán a kialakításban van különbség.
A HighSpeed változatnál noha teljesen piros, de annál már akkor is tetszett hogy legalább a bordázathoz ragaszkodtak, a mostani Schuco változatnál viszont még a középső részre is figyeltek hogy megmaradjon átlátszónak.
Természetesen a rendszám is nagy különbség, mivel a HighSpeed változaton se az, se a féklámpa csík kialakítás nincs - noha emblémát azért megkapta - de a Schuco változatnál ezekre is figyeltek és látható még a hátsó szélvédő fekete keretezése is.


Az alváz is teljesen ugyanaz, lévén ugyanaz a gyártmány, csak az egyiknél a HighSpeed kis megnevezést plakett került bele, a másiknál a Schuco, de itt is megfigyelhető hogy a Schuco változatnál a kipufogós rész is ezüst, míg a másiknál teljesen egyszínű az alvázzal.


Gondoltam szétkapjuk és így is megnézzük.
Látható, jól kivehető hogy a formaöntvény teljesen ugyanaz, erre utal a tető szegecselésnél lévő ugyanazon sorozatszám is (43KFB4-6) de az ajtót nyitható mechanika és külön műszerfal egységes kialakítás is teljesen ugyanolyan.


Persze akkor már nézzük meg azt is.
Mint említettem már a HighSpeed változat ugye egy egyszerűsített modell változat, a Schuco változatnál meg külön faberakást imitálós kialakítású volt a sebáltós rész és itt a műszerfal egységes kialakítás is.

 

Szóval hogy mitől lesz valami modell és játék (vagy egy alsó kategóriás belépő modell) közt a különbség?
A részletektől.
Ezt jól példázza szerintem ez a HighSpeed-Schuco közös modell bemutatást szemléltető bejegyzésem :D

 

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.31 0 0 2669

Vitesse Mitsubishi Colt CZC:

 

 


Hát igen, ez volt a másik szerzemény ami szintén jött az előző Colt példánnyal.
Ez se mondhatni egy szépség, de mégis jópofa hogy még egy ilyen kis típusból is mennyire próbálnak megfelelni minden igénynek.
Egy aranyos kis 5 ajtós családi és most itt van egy aranyos kis cabrio "életérzés" változatban is.


Elől szintén szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással és irányjelzős beütéssel, ám itt már nem kapott fekete szegélykeretezést.
Jópofa a külön más színre fújt lökhárítós kialakítás, mely követi az autó oldalán is.
Szintén jó bordázott kis osztott hűtőmaszk, valamint a kis emblémát is ugyanúgy megkapta, valamint a COLT CZC rendszámot is.
Külön jópofa hogy a szélvédő tetején kapott egy napellenzős szín árnyalatos kialakítást is és természetesen itt is került rá egy kis antenna.


Hátul szintén szépen formára kialakított lámpák és a rendes égőelosztásos kivitelben ahogy kell.
Középen az irányjelzős rész, bentebb a tolató.
Szintén megkapta a kis emblémás kialakítást is a COLT CZC típusfeliratot krómos feliratos változatban, és kapott egy batár középső féklámpa csíkot is, melyet mondjuk Én kicsit igazítottam volna, mert sajnos eléggé látható a két bütykös rész ahol beleül.
De így se rossz.
A külön lökhárítós rész itt is visszaköszön ami feldobja, és még két piros prizmás rész kialakítását is sikerült megcsinálni rajta.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.28 0 0 2668

Vitesse Mitsubishi Colt:

 

 


Mondhatnám hogy "régóta szemezgetek vele" de csak félig lenne igaz.
Ugyanis nem a legszebb Mitsu, valamint Én inkább más színben terveztem beszerezni ha alkalmam adódik rá, a börzén viszont volt egy manus akinél kiszúrtam, ráadásul a másik modellel együtt - mivel ezt és egy másikat is elhoztam tőle - a kettő példány nagyon jó árban volt, így gondoltam ennyiért nem hagyom ki.


Elől szép kis lámpákat kapott, alatta krómos berakással, kis irányjelzős beütéssel és fekete szegélyezéssel a lámpa szélein.
A két kis hűtőmaszkos rész recézett de festett, legalábbis nem tűnik külön berakásnak, de így is szép.
Kapott szép kis krómos Mitsubishi emblémát, egy EU-s típusneves rendszámot, és alul is szépen meg vannak csinálva a szellőzős, ködlámpás kialakítások.


Hátul szépen formára kialakított piros függőleges üveglámpás kialakítást kapott, kicsit meghagyott résszel, ami a tolatós-irányjelzős rész akar lenni, fent szintén féklámpa csík, egy antenna is került rá, valamint szintén a kis szép Mitsubishi embléma és a COLT típusfelirat is rákerült szintén kis krómos elemből és az EU-s rendszám formájában is.
Tulajdonképpen nem egy nagyon szép Mitsu, de mégis egy aranyos kis 5 ajtós autó.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.25 0 0 2667

Még talán szombaton értesültem róla hogy lesz Legenda börze, amire nem terveztem kinézni, de mégis máshogy alakítottam a programomat.
Reggel bepattantam a kocsiba, kinéztem a Legendára - jött is velem 2-3 modell - majd utána Árkád, mivel volt egy kis dolgom.
Mivel még volt időm, beugrottam kajálni egyet, majd elintéztem a dolgomat.


De lássuk mik érkeztek velem a Legendáról:


J Collection Nissan Micra:

 

 


Vannak olyan autók melyek totál nem tetszenek, mégis modellben valahogy jól néz ki és jön.
Ilyen ez a Micra (Bocimobil is - kollegám érti :D)
Noha olyan, mint amikor egy anomália buborék keletkezik amiből hirtelen kialakul még egy és itt mintha valaki egy karate csapással megállította volna az időt és annak kifejlődését :D
Korábban is láttam már ezt a típust, neten, börzén, sőt egy hazai modelles kollega eladó kínálatában is, de különösebben nem hoz lázba ez a kis buborék Nissan.
Viszont ahogy megláttam ezüstben - mivel a világoskék változatban gyakoribb - gondoltam mégis beszerzem.
Árban picit több volt mint amennyit nyugodt szívvel adtam volna érte, de mégis jól alakult, mert a másik két modellel együtt lévő kiadást a három modell darabjára leosztva, máris máshogy jön ki a dolog :D


Elől szép lámpákat kapott, megkapta a hűtőmaszkos berakást mögötte a sárga irányjelzős kialakításokkal.
Kapott egy aranyos kis króm Nissan emblémát és persze a típus nevére utaló rendszámot.
Belsőt illetően is jó a zöldes-bézs belső ami feldobja kicsit.
Tetejére került egy antenna is.


Hátul jó kis lámpákat kapott, ahogy persze kell a tolató és irányjelzős kialakítások meghagyásával.
Hozzá kell tennem hogy ez így reális, mivel a világítás-féklámpa opció alul kapott helyet egy dupla pólusú égős kialakításban, tehát az volt a világítás és az erősebb fék is, a felső részeken pedig az irányjelzők és az alsó kerek lámpás kialakítás volt az egyik a tolató, a másik a ködzárófény.
Szintén megkapta a kis krómos Nissan emblémát az ablaktörlős ablak alá, és a típusneves rendszámot is, az eleve típusneves felirat mellett.
Felül még egy kis féklámpa csíkot is kapott az ablakon.


Érdekes egyébként és meglepődtem mikor láttam egy másik változatát is, ugyanis cabrio is készült belőle, mely szintén van modellben, noha nekem nincs meg.
Az még furább szerzet mint ez.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.22 0 0 2666

Eligor Renault Master EDF-GDF service car:

 

 

 


Mint ahogyan az lenni szokott, rendszeresen nézem a Mastereket különböző oldalakon.
Nem csak napi jelleggel, hanem van hogy naponta többször is.
Így került ez is a figyelmembe.
Noha legtöbbször csak ezt a szériát és leginkább a különféle furgon változatokat kajtatom, mivel a későbbi már nem jön be annyira, és a sürgősségi változatok sem mozgatnak meg.
De mivel jómagamnak is áruszállító a munkája, azért néha egy-egy ilyen nem szokványos, de furgon változat is beparkol néha.
Eleinte úgy voltam vele, hogy annyira nem érdekel, de mivel nem sürgősségi jármű kiadás, így hát mégse hagyott nyugodni és akartam.
Írtam is Emberemnek és kértem hogy majd nyomjon rá egy licitet.
Szerencsére összejött, mert egy ajánlat már volt rá, de megnyertük.
A Mastereket illetően az utóbbi időben egy kicsit kintebb toltam a rájuk szánt max keretemet.
Jól is tettem, mert ez kb a korábbi max keret áráról indult.
Emberem jött is nem sokkal utána, oda is adtam az összeget - némi kis grátisszal mert most nem tudtam utalni - majd pár napra rá, meg is érkezett a kicsike, meg is lepődtem.
Mondom: pár napja adtam oda az árát és már itt is van?
Konkrétan adott hónap 21-én (kedden) ért véget a licitje és következő héten hétfőn írt is Emberem hogy érkezik a Masterrel :D
Ejha.
Szerencsére az eladó gondosan bebugyolálta, de csalnom kellett kicsit, mert milyen az már hogy lefotózom a dobozában és mégsem látszik tőle :D


Elől szép lámpákat kapott, alatta ezüst égőhelyes mélyedésekkel és irányjelzős kialakítással.
Szép a kis króm Renault embléma, két fekete hűtőmaszk berakást is kapott, megkapta a rendszámot és természetesen a figyelemfelhívó mintázatot.
Alulra két ködlámpa is került, igaz festve.


Hátul szép formára kialakított lámpák ahogy kell, természetesen az irányjelző-tolató rész meghagyásával.
Itt is megkapta a figyelemfelhívó mintázatot, valamint egy fekete-rácsozott festést is kapott az üveg helyére.
Azonkívül rendszámtakaró elemet és a kilincsfestést is megkapta, ahogy oldalra a felfogó ütköző bütyköt is.
Rendszám is került rá - természetesen figyelve rá hogy itt már sárga alapon legyen - és megkapta a Renault, jobb oldalra a Master feliratokat és még az EDF-GDF Services feliratot is.
Fentre a tetejére kapott egy két létrás tárolót elől egy kék villogóval, ami kissé fakó - talán majd tudok rajta segíteni - valamint hátul egy útépítést imitáló táblát, lentre pedig a lökösbe megkapta a két piros prizma kialakítást.
Egyedüli pici hibája talán az, hogy a hátsó ajtón a figyelemfelhívó mintázaton pirosnak kéne lennie a kis vízszintes féklámpa csíknak, nem pedig feketének.
A kis külön fel-le vehető vonószem, már csak hab a tortánt :D

De így is imádom :D


Fel is néztem nem sokkal utána az eligor.com oldalra és jó pár változatban kihozták.
Van olyan melyről sajnos nincs kép, és persze pár olyat is megtaláltam melyeknek egy példánya azóta saját birtokomban is fellelhetőek :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.19 0 0 2665

DeAgostini Vw T3:

 

 


Előre beírtam a telefonomba mikor láttam hogy - ahogy a Németeknél úgy nálunk is - érkezik majd a kis T3-as.
Noha meglettem volna nélküle, mert Premium ClassiXXs változatban megvan nem egy féle variánsban, és ott van még ugye a lakóautós szériából is kettő, valamint ez a zöld-bézs kombó se jön be nekem annyira, de 3290-ért?
Hülye lettem volna kihagyni.
Óriási mákunk van hogy nálunk is elindult ez a sorozat végre a KGST modelles széria után valami újdonságot illetően, és a minőségre nem lehet panasz.
Tény hogy magasabb az ár a megszokott Retróautós és Legendás Autós kiadásokhoz képest, és az is, hogy nyilván ami tömeggyártás, ennél is meg kell nézni őket, de jobb is a minőség, így megéri.
Ugyanis egy igényes modellautó kb 5000Ft-nál kezdődik.
Mi meg ezeket megkapjuk 3290-ért.
Arról nem is szólva, hogy a Német sorból nehéz volt beszerezni ezt-azt, mert a kutaknál is csak 1-1 db volt és ha olyan a modell gyorsan lába kél.


Így hát mikor elérkezett a megjelenésének napja, reggel beugrottam a madaras teszkóba, mivel a raktárunkat költöztettük és mivel előzőleg 1-2 héttel korábban meghúztam a derekamat - amit még mindig éreztem - most autós időszak volt a rollerezés helyett.
Így hát betértem oda reggelit venni, de ott még nem láttam sem a bejáratnál kitéve őket, sem az újságos soron.
Gondoltam majd akkor kifelé menet és elindulva a kocsival, nem ott megyek át ahol szoktam, hanem kicsit tovább megyek a sarki benzinkúthoz és megnézem ott.
Így is tettem.
Leparkoltam a kútoszlop mellett a közeli parkolós kialakításba, majd be.
Vizslattam szemeimmel Terminator kereső módra hogy hol van - szerencsére nem piros, hanem normál képernyő üzemmódban - majd ki is szúrtam.
Gyorsan szemrevételeztem hibákat keresve de nem találtam, így egy energiaital kíséretében máris megcéloztam a kasszát.
A kocsiba beülve a nedű lement, majd még egyszer előkaptam a járgányt és sajnos találtam hibát.
De szerencsére nem olyat amit ne lehetett volna orvosolni és így már észre se lehet venni.
Erre kitérünk később.
Most először lássuk magát a járgányt.


Mint ahogy említettem alaposan szemügyre vettem, s az adott hiba eléggé szemet szúró, ráadásul mindkét oldalon van, azért a főbb dolgok amikre koncentráltam vizslatáskor rendben vannak.
Szép lámpákat kapott a fekete hűtőmaszkos kialakításba, az ezüst keretfestése is végig szépen körbefut.
Szép az embléma is, nincs elcsúszva.
Ez volt az első amit vizslattam.
Szép kis sárga irányjelző berakásokat kapott, azokkal sincs gond.
Ablaktörlők is jók, megvannak, ez volt a második amit vizsgáltam.
Utána jött a szélvédő, mint harmadik vizsgált elem.
Felülnézetből benéztem a dobozba és a tükrök is megvoltak rendben, mint negyedik vizsgált opció.
Festést illetően sem találtam hibát, mint ötödik, de alaposabban megnézve egy-két helyen enyhén akad, de "belefér" kategória, elenyésző.
Krómos-fekete bütykös lököst kapott és a kerekekben is ott van a króm kis Vw emblémás dísztárcsa takaró.
Ezt vizslattam mint hatodik dolgot.


Hátul szépen megcsinált rovátkás és reálisan kialakított hátsó lámpákat kapott, ahogyan kell.
Ezt vizsgáltam heteddiként.
Kapott egy jó kis márka-évjárat jellegű rendszám plakettet és a VOLKSWAGEN valamint a BUS feliratot is megkapta és az ezüst csík festés is szépen körbe megy rajta.
Külön jópofa hogy még a hátsó ablakon is kapott egy kis dupla csíkos motívumot.


És most jöjjön a hiba (nem károgok, mint említettem ez könnyen orvosolható és ennyiért remek minőségű modellt kapunk!)


Csak miután kifizettem és a kocsiban elkezdtem újra átnézni, akkor vettem észre a két batár zöld bigyót a hátsó kerekek előtt a küszöbnél.

 


Gondoltam így sikerült a formaöntvény, vagy esetleg festék megfolyás-csepegés, mivel mindkét oldalon megtalálható.
De aztán néztem a VOLKSWAGEN Hivatalos Modellgyűjtemény facebook csoportjában, hogy egy-két másik tagnál is volt ilyesmi probléma.
Gondoltam majd behajtogatom vagy rosszabb esetben egy kis reszelés.
Miután kibontottam a modellt és fényképeztem gondoltam szétkapom, de igen ám...
Az alján nem találni csavarozást.
Hoppá.


Így most mi legyen?
Szerencsére egy eredeti céljára már nem használt körömcsipesz és a hátsó keréknél az alvázat kicsit kifeszítve könnyen le lehet csippenteni azt a részt, ami egyébként az alvázon lévő valamilyen hiba, legalábbis eleinte ennek gondoltam, de lehet hogy ilyen volt gyárilag is?
Könnyen orvosolható a dolog és elmondhatjuk hogy 3290-ért egy remek, igényes modellautót kapunk a korábbi Retrós szériához képest.

 


Szóval aki sokallja, inkább gyűjtsön bélyeget, mert az árra abszolúte nem lehet panasz.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.16 0 0 2664

Ixo Ford Escort XR3i:

 

 


Ilyen XR3i Escortot is láthattunk már tőlem, sőt kétszer is.
Egyszer még a fekete változatot, egyszer pedig a fehérben.
Most viszont beszereztem ezt a piros verziót, mert nagyon ott van.


Szép lámpákat kapott széleken sárga kialakítással.
Szép a Ford embléma is és kapott egy laza ESCORT típusfelirat rendszámot.
Szépen a fekete díszítőcsík az első lökösökön, ami az embléma alatt is megtalálható és oldalt is végig fut.
A piros-fekete kombó mindig jó párosítás :D
Én már csak tudom, hisz a fekete változatomnál pont piros csík fut az oldalain :D


A hátsó lámpák nagyon jók.
Noha ennél nem látni az égőhelyeket mint a sima Escortnál, de tetszik hogy jól megcsinálták.
Nem csak hogy a megfelelő égőhelyes kialakítás szerint csinálták meg, hanem kapott egy jobban látható élénkebb piros részt is, ami a prizma akarna lenni.
A Ford embléma szintén jó, de az Escort XR3i felirat enyhén kivehető, kicsit lehetne erőteljesebb.


Természetesen ismét elő kellett kapni egy korábbi változatot hozzá - jelen esetben a fehér volt kézközelben - hogy meglegyen a közös fotó és összehasonlítás.
Látható hogy a fehérnél csak egy kis enyhe irányjelzős beütést kapott az irányjelzős kialakítás, valamint az embléma alatt sincs az - annál - futó piros csíkozás.


A hátsó lámpák a fehérnél is szépek ahogyan kell, de nincs külön piros prizmás kialakítás mint a mostaninál.
Az embléma és a felirat is ott van ahogy kell, de ahogy már említettem, a pirosnál lehetne kicsit erőteljesebb.


A pirosnál észrevehető hogy a felnijei ugyanazok mint a fehér, vagy a fekete változatnál, ám ennél megcsinálták úgy, hogy a felni belső része fekete, és csak a csavart küllős rész van kiemelve ezüsttel.
Ez így sokkal f.szább és királyabb megjelenést kölcsönöz a modellnek, személyes véleményem szerint :D
De érdekes az is, hogy a fehér itt nem kapott oldalsó irányjelző festést, holott a pirosnál van.


Szét akartam kapni a két modellt, de sajnos jelen esetben itt erről le kellett tennem, mert a pirosban az első csavarfej kissé szét van gyalázva, így sem csillag- sem sima laposnyelűvel nem tudtam elindítani hogy elkezdje kiengedni, így itt most így lesz a belsős kialakításról az összehasonlítás.
Szerencsére ahogy a fehérnél, úgy ennél is külön szürke üléseket kapott.
Műszerfal-óraegységet gyanítom ennél is kár lenne keresni, ellenben itt a motorháztetőn lévő szellőző legalább ki lett emelve, tetőablak festést is kapott, és az ablaktörlők is megint finomabb kialakításúak.


Ezenkívül még a spoilert és a hátsó ablaktörlőt is ugyanúgy megkapta, de érdekes hogy a fehérnél sima a hátsó üveg, ellenben a piros fűtőszálas hátsó szélvédőt kapott, ahogy anno a fekete is.


És végül természetesen még egyszer megemlítjük a hátsó lámpás kialakítást, ami szerintem remek hogy azontúl hogy megcsinálták reálisan, még a prizmás részt is sikerült kialakítani rajta, ami az autó eleve piros színe ellenére is jól kivehető.
A leginkább különböző dolgok a két modellen - vagy ha úgy vesszük hármon mivel ott van még a fekete változatom is - az leginkább a felni - ami a fehérnél és feketénél azonos, de itt a pirosnál sportosabb megjelenést kölcsönöz a modellnek, a kiemelt szellőző a szélvédő előtt és a tetőablakos kialakítás - valamint a hátsó fűtőszálas ablak - ami a feketénél szintén ilyen - illetve a piros prizmás hátsó lámpás kialakítás, ami egyedül ennél a piros verziónál ilyen.

FERENSZ Creative Commons License 2024.01.13 0 0 2663

IXO Ford Escort GL:

 

 


Elérkezett hát egy újabb KMO börze.
Már nagyon vártam, ugyanis azon a héten épp költöztettük a raktárunkat, egyik nap este 19:15 körül végeztünk és még másnap is volt rohangálás a két cég között furgonnal (igaz aznap már szerencsére nem kellett maradni) így nagyon vártam már hogy eljöjjön végre a hétvége és mehessek a börzére.
Alaposan be is készültem rá, mivel több helyen - reggel az Auchanban, másnap a Lidl-ben - direkt 20 000-essel fizettem, hogy fel legyen váltva kisebb címletekre.
A héten még ráírtam Ervin Mihálycsik kollégára hogy mi a helyzet, jön-e velem, vagy visz engem, de úgy voltunk vele hogy még szombaton leegyeztetjük a dolgot.
Meg is volt.
Vasárnapra felhúztam az órámat - ahogy lenni szokott két különböző időpontra, arra az esetre ha nem ébrednék fel az elsőre - majd felkeltem.
Lesétáltam a sarki bolthoz - általában nagyobb idő hagyással, de most kicsit közelítettem a kettőt egymáshoz - majd betértem.
Terveztem hogy veszek reggeli gyanánt egy KhellFood-os szendvicset, de végül is inkább egy 7Days croiassant mellett döntöttem, egy Watt alma-körte energiaitallal, s mellé egy fél literes Cappy alma-körtével későbbi felhasználásra, mert mégse akartam a börzén kiadni 5-600Ft-ot egy fél literes üdítőért.
Persze ha eleve 5 számjegyű összeggel nézek ki a börzére akkor nem mindegy már?
Nem :D


Ezt az Escortot korábban már mutattam, mert ugye fehérben megjelent az AIA (Autos Inolvidables Argentinos) sorozatban és nagyon örültem is neki akkor.
Most viszont beszereztem ismét.
Korábbi börzén is láttam már, de akkor nem voltam úgy sem anyagilag, meg még annyira biztos sem voltam hogy most beszerezzem-e ismét ebben a kiadásban, noha az ezüst Escort kombit azt akkor elhoztam, mert az nagyon eltalált lett.
Először is le kell szögezzem, hogy amikor a bliszteres változatokat posztolgatom, mindig van aki azt írja hogy nem Altaya, hanem Salvat, vagy hogy Ixo, de többször is próbáltam már az olyan tagokat felvilágosítani a következőről.
Noha a fehér is az IXO terméke, de mivel újság mellékletes bliszteres változatban jött ki, azt nem lehet IXO-nak nevezni, mert nem az a saját kiadás.
IXO-nak csak azt lehet nevezni ami esetleg ilyen dobozos kiadásban jelenik meg, vagy ha hát a doboza nincs meg akkor legalább az alján ott van a márka felirat jelzése.
Ez az egyik.
A másik hogy a Salvat - aki a bliszteres változatokat hozza ki - nem gyártó, csak kiadó.
Ugyanúgy mint a DeAgostini, vagy az Atlas, esetleg a Hachette.


Mint már említettem, korábban is terveztem ezt az Escortot, noha nem nagyon akartam IXO-s kiadásban újra beszerezni azokat amik már meglettek bliszteres kiadásban, de egy-kettőnél elcsábultam.
Az Escort kombi a bliszteres kiadásban sötétkékben jelent meg, később az IXO is kihozta világosabb kékben, de abban szerintem nem aratott akkora osztatlan sikert, és Nekem se jött be, így úgy voltam vele marad a sötétkék, abban még mindig jobban tetszik.
De aztán mikor láttam hogy ezüstben is kihozták, na mondom, azt be kell szerezni.
Így is tettem.
Ezt az Escortot és a majd ez után következő példányt is láttam akkor, de még nem voltam bennük biztos hogy elhozzam.
Később aztán próbáltam meginformálni az illető nevét ki lehetett az, mert arra emlékeztem hogy szlovák és a KMO Modellbörze oldalának és egy másik modelles cimborának is írtam hogy megtudakoljam.
Szerencsére sikerült.


De most lássuk a járgányt:


Tény hogy egy modellnél - úgy általában igaziban és modellautóban is - fontos a szín.
Szerencsére erre nincs panasz, jól áll neki ez a metálbordó és a szürkére festett lökösök.
Elől szép lámpákat kapott, széleken sárga irányjelzős kialakítással.
Szép a Ford embléma is és a szürke lökösön kapott egy ezüst díszítőcsík festést, ami oldalt is végig halad.


Hátul szép lámpákat kapott, a megfelelő égőelosztásos kialakítás szerint, és alatta még az égőhelyek is látszanak.
(később még rátérünk a hátsó lámpákra)
A Ford embléma szintén szép és megkapta a megfelelő betűváltozattal kiírva az Escort GL feliratot is, és még a csomagtartó fogantyú-zár is meg lett rajta csinálva.


Természetesen ha már említettem és megvan a fehér, nem lehet kihagyni hogy ne legyen róluk egy közös fotó.
Amúgy érdekes hogy ugyanaz a gyártó, ugyanaz a modell, mégis akadnak azért különbségek.
Az egyik ilyen különbség, hogy ahogy látható, a fehér a jobb oldalra gyárilag nem kapott visszapillantó tükröt.
Ezt furcsálltam is kicsit.


A hátsó lámpák a fehér változatnál is szépek - ezt imádom bennük hogy ezekre is figyelnek, nem csak úgy az elsőkre mint általában - de látható hogy a bordónál minőségibb a kialakítás.
Jobban a helyén vannak a piros-sárga részek, mivel a fehérnél a bal oldaliban kicsit el van csúszva a rovátka szerinti kialakításon a fehér (kb a felének még pirosnak kéne lennie) és a sárga is világosabb árnyalat a mostani bordóhoz képest.


Gondoltam szétkapjuk mindkettőt és ahogy az Escort kombinál úgy itt is megnézzük őket.
A formaöntvény teljesen ugyanaz, a motorháztető alatti sorozatszámot illetően is.
Ugyanakkor különbség egyedül talán a szegecseléseket illetően van, mert a fehérnél gányabbak, míg a bordónál jobbra sikerültek, ahogy a középső kis visszapillantó is.


Alvázat illetően is teljesen ugyanaz, csak annyiból más hogy az IXO-s változaton ot van a bal első keréknél (fent) az IXO márkajelzés és persze hogy ezüst kipufogót kapott az aljára, míg a fehér változatnál fekete.


Belsőt illetően nem sok különbség van.
A fehérnél teljesen fekete a belső tér, míg a mostani IXO-s kiadásnál szürke, de legalább a kormány-sebváltó-kézifékkar trió más színű.
Sajnos műszerfal-óraegység kialakításokat nem kapott, nem tudom miért, hisz korábban mutattam és szintén szó volt róla az Escort kombinál, hogy annál is csak óraegységeket kapott a minőségibb változat, viszont itt azt sem.
Felvetődik a kérdés, hogy akkor az ember miért válassza a minőségibb IXO-s kiadást, ha kb megegyező az olcsóbb bliszteres változattal?
Ezt kicsit sajnálom hogy kispórolják belőle, mert a dobozos IXO-s változatoknál elvárnám, ha a blisztereseknél nincs is.


Ablaktörlőket illetően szintén akad különbség, mivel a fehéré kicsit vastagabb, a mostani bordóé, kissé vékonyabb, elegánsabb.
De ez még nem minden.


Ugyanis ahogy említettem teljesen ugyanaz a formaöntvény, de a mostani bordó hátulra is kapott ablaktörlőt, noha a fehérnek nincs.
Szóval a leginkább észrevehető különbség a két azonos modell között az egyik oldali visszapillantó hiány, a pontosabb, minőségibb hátsó lámpák, és a hátsó ablaktörlős kialakítás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!