Keresés

Részletes keresés

Laci v Creative Commons License 4 napja 0 0 101

Sziasztok! Okt. 2-16 intervallumra van jegyem Madagaszkárra. Érdeklődöm van-e itt olyan tag, aki némi felvilágosítást tudna adni az ott tartózkodással kapcsolatban. Olyan , aki már hazajött onnan. Köszönöm!

W.L. Creative Commons License 2024.01.05 0 0 100

Nekem az egyik legnyomorusagosabb orszagnak tunt az altalam latott afrikaiak kozul.

Mondjuk nem tudom, ezen egy turista maszek kis "segelyszallitmanya" mit valtoztathat.

Ha jotekonykodni akarsz, azt szerintem kozelebb is megteheted, a draga madagaszkari repjegy arat is a tokehez adva.

Előzmény: Káun (98)
Ka Pál Creative Commons License 2024.01.04 0 0 99

Ha migránsok miatt Erdélybe, még csoporttal sem, ide hogy????

Előzmény: Káun (98)
Káun Creative Commons License 2023.11.05 -2 0 98

Sziasztok+ madagaszkárt milyen helynek tartjátok?Afrikán belül? Engem rég érdekel ez a kontinens, jóllehet tisztában vagyok a veszélyekkel, járványokkal.De úgy gondolom, 1 hétig ki lehet birni majd egyszer, szerintem még 2030 ig el megyek oda, ez amolyan 7 éves terv.

Nem üres kézzel menné(n)k, valamilyen segélyszállitmányt is vinnénk magunkkal.Ugyanis engem is zavar a szegénység ami ott van( bár közhely, de igaz ez.

Ti mit javasoltok?Madagaszkárt jobbnak itélem meg, ott nem annyira elharapódzott a szegénység, éhinség, stb, mint a kontinens nagy részén.Vagy de?

Köszi a válaszokat.

fornit1 Creative Commons License 2023.07.26 0 0 97

Köszi, pont így gondoltam én is.

 

Előzmény: pannn (96)
pannn Creative Commons License 2023.07.26 0 0 96

1. nap Ankarana NP (ha a nyugati része is akkor plusz egy nap)

2. nap Ankarana-Diego (akár a kereszteződésnél is le lehet szállmi Joffreville felé).-Joffreville

3. Amber

4. Jofreville-Diego

Ez a kényelmesebb. 

Ha sietsz az Amber napján is vissza tudsz menni Diegoba.

Taxi broussie-k bőven vannak ezen az útvonalon.

Előzmény: fornit1 (95)
fornit1 Creative Commons License 2023.07.26 0 0 95

Én is nagyon tervezgetek egy északi utat.

az Ankarana NP - Amber mt - Diego időben hány napba fért bele? A parklátogatások után (nem tudom mennyi idő) aznapi vagy másnapi továbbutazással kell számolni? Az Ankarana után Jofferville úgy sejtem egy másnap reggeli indulással férne csak bele, Jofferville Diego talán még az Amber mt látogatási napon is, de nem tudom. A közlekedés természetesen taxi brousse lenne.

Előzmény: pannn (89)
W.L. Creative Commons License 2023.07.03 0 0 94

En meg szingapuri lanyokkal is talalkoztam bozottaxiban.

Előzmény: amaszat (92)
pannn Creative Commons License 2023.07.03 0 0 93

Climbing mantella (Mantella laevigata) a marojejy-ben.

Egyetlen párt láttunk, franciák voltak, Toliaraából jöttek Ranihirába majd amikor mi mentünk Fianarba akkor ők is jöttek de lászáltak az Andriginitra NP-ben  (Ambalava). Ennél sokkal érdekesebb volt hogy a városokban sem és máshol sem láttunk fehéreket sétálni vagy bármimást csinálni. Mindössze úgy hogy jöttek a bérelt 4x4-el a sofőrrel és a saját guide-al és megálltak boltoknál vársárolni, de oda sem egyedül mentek be hanem mindig kisérte őket a guide-juk. Amúgy akik járnak franciák, olaszok és németek. Főleg északon vannak (sexturizmus), láttunk jópár 70+-t helyi tízenéves lányokkal.

Előzmény: amaszat (92)
amaszat Creative Commons License 2023.07.03 0 0 92

18 fajtát? Az szép arány. Mantella: melyiket a sok közül? ;-)

 

Amúgy rajtatok kívül utaztak bozóttaxival turisták? Mi alig-alig láttunk, talán Andasibe-ben 1-2 fiatal srác, de jobbára csoportos utazók voltak akkoriban jellemzőek, ők pedig szinte mind franciák. 

Előzmény: pannn (91)
pannn Creative Commons License 2023.07.01 -1 1 91

3x, az nem semmi, szerintem meg egy nekunk is lesz majd. A normalisat ugy ertem hogy akartak allatokat mutatni, kerestek oket es sokszor mutatott ugy kameleont hogy en biztosan nem vettem volna eszre viszont a lemurokat altalaban en elobb meglattam mint ok. Ranomafanaban a guide foglalt nekunk taxi broussie-t Fianarbol Tanaba semmi erdeke nem fuzodott hozza de azert korbetelefonalt. Ankaranaban a pihenonel a parom es a guide amig udogelt addig en elmehettem a tsingy menten hatra. Amugy itt mentem ki egyedul ejszakai setara, akar a tsingy-ig elmehettem volna ha akartam volna. Ilyenek voltak de osszesegeben a guide zavaro es teljesen szuksegtelen raadasul draga is.

A repjegyeket itthonrol vettem mert kulonben az idoponthoz kozeledve nagyon dragak lettek volna, igy is azok voltak. Viszont nekunk a Tsaradia-val szerencsenk volt es jo tapasztalatunk. Sajnos tul sok rovart, keteltut es hullot (kivetel kameleonok) nem lattunk, viszont lattunk kb 18 fajta lemurt. Bekabol ket fajt az egyik a Mantella volt.

Előzmény: amaszat (90)
amaszat Creative Commons License 2023.07.01 -1 1 90

3x :-) és tök szívesen visszamennénk, bőven van még olyan hely ahol nem jártunk. Amúgy ez az egyetlen távoli hely ahol 3x voltunk.

 

Ha a távolságokat illetve Madagaszkár méretét figyelembe veszed, azért sokminden belefért a 3.5 hétbe. Szuper, hogy láttatok többfajta makit, a zsiráfnyakú bogarat viszont sajnálom és meglepődtem, mert  mi is a száraz évszakban jártunk ott és sikerült találni néhány példányt.

 

Köszi a friss árakat. Ha nem lenne a kötelező guide, akkor azt mondanám, hogy ár-érték arányban abszolút oké. Dehát ugye ott vannak.....

Nekem összeférhetetlen 1 mondatban a guide és a tök normális :-)) főleg, ha miatta nem látok állatot.

A repjegyeket már itthonról megvettétek? 

 

Akarana NP: múltkor azt írtam hogy nem voltunk, pedig dehogynem, csak megzavart a sok A betűs név. Nekünk ott sikerült leráznunk a guide-t és magunk mászkálgattunk pár órát....amit utána kaptunk...;-)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: pannn (89)
pannn Creative Commons License 2023.06.30 -1 1 89

Szóval kétszer voltatok. Mikor írtad hol jártatok egyszerűen nem értettem hogy fért ez bele 3 hétbe de így már oké. Ha mégegyszer mennénk akkor mindenképp az Adringitra NP, több idő Sambava környékén és a keleti parton, Kirindy és a nagy Tsingy lenne.Egy guide kivételével a többi tök normális volt és látszott hogy akarnak állatokat mutatni de mivel ők mentek elől így az állat őket látta meg elöször és mire mi látuk volna elmentek. Inkább azzal volt gondom hogy csak ritkán engedtek egyedül mászkálni, főleg akkor ha mások nem voltak. Meg persze teljesen feleslegesek voltak és csak korlátoztak mind térben mind időben. És én ezt nagyon nem szeretem. Annyira nem lehet lerázni őket vagy belógni a parkba hogy még a Mantadia-nál is állandó telepített parkőrség van.

 

Az útvonalunk a követekező volt. Érkezés Tanába, a reptérnél aludtunk egy tök jó szálláson. Másnap elrepültünk Sambava-ba majd azonnal tovább a Marojejy-be, ott három napot voltunk, láttunk sok silky sifakat és én felmentem a csúcsra is. A guide itt alaig akart engedni egyedül mászkálni. Egész úton győzködtem hogy had menjek már egyedül fel a csúcsra de nem engedte. Mikor kérdeztem tőle mikor induljunk reggel hat órát mondott, na gondoltam ha már nem enged egyedül akkor legyen az éjjel kettő ami végül fél kettő lett, nem is nagyon tetszett neki, főleg hogy két órát fagyoskodott a csúcson dehát ő akart feljönni. Majd vissza Sambava. Másnap Vohemar majd Daraina. Daraina-ban láttunk aye aye-t, diamand crowned sifakat és itt volr  a szemét guide. Majd Ambilobén át Mahamasina, Ankarana NP, majd Diego és vissza Joffreville, Amber mountain NP, majd Diego. Inenn délelőtt elreültünk Tana-ba és aznap délután tovább repültünk Toliara-ba. Majd Isalo NP. Aztán Ranomafana NP majd vissza Tana és végül 3 nap Adasiba Mantadia.A repülés kivételével mindenhova taxi broussie-vel mentünk. A 20 személyesbe kb negyvenen.

 

Árak:

Marojejy belépő: 45000/nap guide:70000/nap

Daraina: nincs belépő, szemét guide 20000/fő

Ankarana: belépő 65000/nap guide 120000 grand circuit

Amber mt: belépő:55000/nap guide: 120000/grand circuit

Isalo: belépő 110000/2nap guide: 160000/nap, a canyon de makis és a rats abszolút nem érte meg

Ranomafana: belépő 55000/nap guide:150000

Mitsinjo night walk 35000/fő

Andasibe belépő 45000/nap guide: 80000/4h

Mantadia belépő 45000/nap guide:90000

 

Elég sok lemur fajt láttunk és kaméleonokat de pl zsiráfnyakú bogarat nem és boat sem. De mi a száraz évszak elején voltunk és azokra ez nem ideális. Az indrik "zenéjét" két méter távolságból élvezhettük, és nem provokált hang volt, valami csodálatos volt. Sajnos az utánnunk jövöknek az idióta guide-k magnóról visszajátszva provokálták ki a hangokat. Egyébként több guideunk is szidta a többi guide-t az ilyen fajta viselkedésért.A szállások átlagban 60000-70000 körül mozogtak és tökéletesen jók voltak. Az Ankaránál pl sötétben a bungaloktol el lehetett menni egy éjszakai sétára anélkül hogy bárki látta volna.

 

10000 aryary kb 2.2 EUR

Előzmény: amaszat (88)
amaszat Creative Commons License 2023.06.29 0 1 88

Egyetértek mindazzal amit írtál, nekünk ugyanezek a pozitív illetve negatív tapasztalataink  Madagaszkárral kapcsolatban.

Talán a bozóttaxis közlekedéssel kapcsolatban egészíteném ki annyival, hogy keresztül-kasul bejárják ugyan a szigetet, pozitívum még, hogy éjjel is közlekednek –megspórolva némi időt az amúgyis szűkös keretből- viszont kiszámíthatatlan, hogy mikor telik meg 1-1 busz. Lehet szerencséd 30 percen belül, de akár 3-4 órát is dekkolhatsz utasokra várva.

 

Szomorúan olvasom, hogy már a Masoala-t is pusztítjak, valaha ez a nemzeti park volt Madagaszkár legnagyobb védett területe.

Nem tudom megérteni, hogy adott egy ilyen különleges, egyedülálló hely a világban, ahol az ott élő fajok nagyrésze -ha jól emlékszem 87%-a- endemikus és nem törődnek a természet védelmével, kivágják, felégetik az állatok életterét, nem gondolva a holnapra. Engem elsősorban az állatok sorsa érdekel, de ezenfelül kíváncsi lennék, vajon milyen elképzelésük van a bevételüket illetően? Ha a semmilyen kulturális látnivalót illetve érdekes/szép városokat nélkülöző országukból előbb-utóbb elmaradnak a turisták, akik kizárólag a különleges élővilág miatt utaznak oda, akkor vajon hogyan tovább?

Oké van még szép tengerpartja és nyilván az ott felépült luxusszállodák termelnek bevételt, de aki csak azért utazik, hogy koktélját szorongatva naphosszat a köldökét nézegesse az talál számos, könnyebben megközelíthető nyaralókomplexumokat szerte a világban.

Azért a turisták viselkedése is hagy némi kivetni valót, némelyik 1-1 jól sikerült insta-fotóért, szelfiért eladná a saját anyját is. Az ilyen balf...ok miatt van a rengeteg szabályozás, aminek hosszabb távú következménye pont az, hogy ellehetetlenítik a független utazást, erre az egyik legjobb példa Machu Picchu.

 

 

Biztos voltam benne, hogy a guide-okat szóba hozod. Ilyen idegesítő, semmirekellő alakokkal sehol a világban nem találkoztam, jelenlétük nagyon sokat levon az élményből. Ráadásul semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy lássál valami 'extrát', a pénzüket így is-úgy is megkapják, akkor meg minek fárasszák magukat…Szerencsésebb esetben unott pofával kullog előtted, de olyan is előfordult, hogy közben telefonálgat vagy rádiót hallgatott, miközben az lenne a dolga, hogy a terepet jól ismervén felkutassa a rejtőzködő állatokat és tisztes távolságból – anélkül hogy zavarnánk őket a jelenlétünkkel- csendben megközelíthessük őket. Mindezt úgy, hogy a teljesen szükségtelen „szolgáltatást” nem Te kéred, hanem köteleznek rá, nélkülük be sem léphetsz a nemzeti parkok területére. Én tényleg mindent elkövettem hogy lerázzuk őket, volt hogy sikerült, de nyilván nagyobb számban fordult elő a sikertelen kísérlet.

 

Indri: olyan különleges állatok. A mai napig élesen emlékszem a hajnali kórus hangjára.

Voltunk egy kissé nehézkesen megközelíthető szigeten, ahova próbálták betelepíteni őket, de sikertelenül. Mesélte a viselkedésüket tanulmányozó kutató, hogy nem tudják megfejteni miért nem maradnak életben, mikor ugyanazon táplálékok, növények megtalálhatóak ott is, mint az Andasibe nemzeti parkban.

 

Milyen útvonalat jártatok be végül? Végig bozóttaxi volt?

 

Milyen belépőárak vannak jelenleg? Írtad, hogy túlárazott és épp mostanában drágult. Találtam múltkor egyik könyvben egy cetlit: Ranomafana NP: 2 napos belépő 37.000 ariary/fő, guide 2 órás díja: 15.000 ariary  (2011)

Ugyanitt gyönyörű környezetben, a kertjében békákkal teli kis tóval vadiúj bungalló 42.000 ariary. (Chez Gaspard) Ezt valamiért felírtam, megjegyezvén, hogy az egyik kedvenc szállásunk volt Madagaszkáron.  

 

Egyrészt a 3,5 hét kevés volt, kellett volna min. 5 hét.

Mi ezért mentünk vissza ;-) sok mindent láttunk, de még több minden kimaradt így elég erős hiányérzetünk volt 😊

Valamint azok a semmihez nem hasonlítható cuki makik, indrik, kaméleonok, színes kis békák, zsiráfnyakú bogárka…stb. látványa elfeledtetik azt a guide-k okozta bosszúságot.

 

 

(Igen, Galapagos. Nagyon más elképzelésem volt róla, főleg a túlszabályozottságot illetően, de kellemes csalódás volt, illetve kaja- szállásárak tekintetében egyáltalán nem volt vészes. A többnapos hajóutakról nem tudok nyilatkozni mert nem voltunk, viszont ezek a félnapos, fizetős kirándulások erősen túlárazottak.)   

Előzmény: pannn (87)
pannn Creative Commons License 2023.06.28 0 1 87

Jól sikerült de azért felemás érzéssel jöttünk haza. Egyrészt a 3,5 hét kevés volt, kellett volna min. 5 hét de a legszomorubb az volt amit az emberek csináltak ezzel az országgal. A valaha zöld sziget ma vörös sziget. A Covid alatt a Masaola-t is lepusztították. Igazából én csak a szerencsétlen állatokat sajnálom, egyre jobban beszükül az életterűk.  pl Andasibe-ben mondták hogy jó ütemben szaporodnak az Indri-k de viszont előbb utóbb nem lesz helyük.

 

Amit negatívként éltünk meg: a hihettelen pusztítás, a kötelező és teljesen értelmetlen guide rendszer (már nem lehet kikerülni sem lerázni őket, csak pár helyen engedtek hogy egyedül tovább menjek) , erősen túlárazott belépők és főleg a guide díjja ami idén áprilistól jelentősen emelkedett, az idióta fehér (német)(és valoszínűleg helyi is, de ilyet én nem láttam) turisták akik nagy vakuval fotozzák az éjszakai lemurokat, szomorú volt látni hogy ahogy a mouse lemur becsukott szemmel kapaszkodik az ágon és a guide-k hagyják az egészet, őár lehuzás és egy abszolút tisztességtelen guide

 

A pozítiv volt: a közlekedés relatíve hatékony, a sziget amúgy (így is) gyönyörű, a szállások nagyon jó áronn vannak és relatíve nagyon megfelelnek a célnak, az emberek kedvesek és segítökészek, mivel egyikünk sem beszél semennyi franciát így kellett is a segítségük, az állatokat látni hatalmas élmény volt, hihettelen jópofák a lemurok és sokszor voltam kb 4-5 méteres távolságban (vagy még közelebb) hozzájuk.

 

Összeségében nagyon jó döntés volt hogy Madagaszkárra mentünk és nem bántuk meg.

Előzmény: amaszat (85)
pannn Creative Commons License 2023.02.12 -3 0 86

Atmegyek a Del Amerika topikba.

Előzmény: amaszat (85)
amaszat Creative Commons License 2023.02.12 -1 0 85

Jól bejártátok, mondom ezt úgy, hogy minden ismerősöm Copan és Utila/Roatán után húzott is tovább az országból. Akkor ez egy több országot érintő, hosszabb út volt? 

 

Most erőteljesen Ecuador felé billen a mérleg nyelve, még úgy is, hogy   elvileg esős időszak van és néhány hét múlva mennénk. Megköszönök bármilyen infót.

Előzmény: pannn (84)
pannn Creative Commons License 2023.02.11 -3 0 84

Jobban felek Budapesten mint Honduraszban. Voltunk Utila szigeten, Pico Bonito NP, Lago Yojoa, Copan, Gracias, PN Celaque majd mentunk El Salvadorba( 2022). Voltunk Ecuadorban is (2021). Ha gondolod atmehetunk a Del Amerika topicba.

Előzmény: amaszat (83)
amaszat Creative Commons License 2023.02.11 -3 0 83

Ha már szóba hoztad...milyen volt a közbiztonság Hondurasban? (Eddig csak rosszat hallottam róla.)

Celaque NP-n kívül mit néztetek meg? Copán?

 

Úgy néz ki most Argentína helyett mást úticélt kell találnunk és max.3 hétre tudunk elutazni. Talán mérete miatt még Ecuador lenne ideális célpont. Ott voltatok esetleg?

 

Előzmény: pannn (80)
pannn Creative Commons License 2023.02.11 -3 0 82

Koszi. Akkor majd ott helyben kiderul hogy mivel es melyik iranyba.

Előzmény: amaszat (81)
amaszat Creative Commons License 2023.02.11 -2 0 81

Nem jár(t) azon az úton bozóttaxi. A szállásadónk segített fuvart szerezni, egy kocsi platóján utaztunk.

 Na itt ez a trükk nem segítene. Mivel a turisták többsége szervezett, csoportos úton járta be Madagaszkárt, gyorsan elterjedt a híre, hogy érkezett bozóttaxival 2 ember, képben voltak mikor merre járunk.

Előzmény: pannn (80)
pannn Creative Commons License 2023.02.10 -3 0 80

Ha jol gondolom oda sem repultetek hanem bozottaxival mentetek?

Szerintem az utobbi idoben csak rosszabb lett. Mondjuk pl Honduraszban a Celaque-ben siman mukodott hogy nyitas elott mentunk be es zaras utan jottunk ki, se guide se belepo.

Előzmény: amaszat (79)
amaszat Creative Commons License 2023.02.10 0 0 79

Érdemes.

Te sem szereted őket ahogy mi sem, viszont Masoala-ba muszáj a guide.

Az egyetlen negatívum az út során a minden egyes nemzeti park bejáratánál tébláboló, folyamatosan nyomuló egyedek. Még úgy is, hogy néhány helyen azért sikeresen leráztuk őket.

Kíváncsi lennék, hogy az utóbbi években változott-e valamilyen irányban ez a kötelező kísérgetés. 

Előzmény: pannn (78)
pannn Creative Commons License 2023.02.10 -3 0 78

Köszi. Akkor ezek szerint érdemes felmenni a Masoala-ig.

Előzmény: amaszat (77)
amaszat Creative Commons License 2023.02.10 -3 0 77

Igen, Masoala Np előtt voltunk egy helyen, ott láttunk néhány aye-aye-t. 

Előzmény: pannn (76)
pannn Creative Commons License 2023.02.10 -3 0 76

Arra esetleg még emlékszel hogy sikerült-e aye-aye-t látni?

Előzmény: amaszat (66)
pannn Creative Commons License 2023.02.08 -4 1 75

Köszi. Én is inkább az észak felé hajlok. 

Előzmény: W.L. (74)
W.L. Creative Commons License 2023.02.08 0 0 74

Szerintem Eszak sokkal erdekesebb es valtozatosabb mint a Tsingy es a hozza vezeto hosszu ut.

Engem a Tsingy annyira nem nyugozott ke es en mashol tobb allatot lattam.

A baobab fasor impozans, de az meg joval a Tsingy elott van az uton.

Előzmény: pannn (63)
Durian Mochi Creative Commons License 2023.02.07 -2 1 73

Bolgár László

Előzmény: Durian Mochi (72)
Durian Mochi Creative Commons License 2023.02.07 -3 0 72

Szerintem László2-re gondoltak, aki talán Bognár László.

Előzmény: pó_apó (70)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!