Egyiptom - Marsa Alam-ban, El Quseir-ben és térségükben található üdülőhelyek (hotelek) topikja.
Marsa Alam: Egyiptom déli részén a Vörös-tenger partján fekszik 271 km-re délre Hurghadától, és 220 km-re Edfutól. Az utóbbi két évben vált a part menti falucska kisvárossá. Jelentőségét annak köszönheti, hogy a közlekedéstechnikailag fontos parti utak csomópontjában található.
A Vörös-tenger érintetlen tájai közé tartozó város a nyugalom oázisa, amelynek előnyét nemcsak a csodálatos tengerpart, a tiszta tenger és az állandóan perzselő nap, hanem a csodálatos korallzátonyok is növelik. A térség ideális a búvárkodás szerelmesei és a nyugodt üdülést kedvelők igényeinek egyaránt megfelel.
El Quseir: A tipikus arab kisváros, amelynek lakossága alig 3000 fő, 150 km-re délre fekszik Hurghadától, illetve 220 km-re keletre Luxortól. A város magját a XVI. században Selim szultán által építtetett erőd adja. A város egy történelmi jelentőségű karavánút végén fekszik, amely a Nílus völgyéből a keleti parton át vezetett és hajdanában virágzó kereskedelmi központ, illetve kikötő volt, ahol a Mekkába tartó zarándokok is kikötöttek. Ma a foszfáttal való kereskedés a fő bevételi forrás. Turisztikailag a város Egyiptom egzotikus úticéljai közé tartozik.
Ami az éghajlatot illeti száraz és forró sivatagi klíma jellemzi a várost a nyári hónapokban a hőmérséklet a 45 fokot is eléri. A téli hónapokban ezzel szemben az éjszakai hőmérséklet akár fagypont alatt is lehet. Átlagban azonban a nyári hőmérséklet 32 fok, a téli pedig 23 fok. Az eső is gyakrabban esik itt, mint Hurghadában.
Azok számára, akik nem búvárkodnak a városban vagy környékén nincs semmi szórakozási lehetőség a fürdésen és a napozáson kívül, ami itt kimondhatatlanul szép tengerparton végezhető. Minden esetben kifizetődő az is, ha valaki egyet sétál a városközpontban. Itt bazárokat és Egyiptom legrégibb erődjét találhatják meg az utazók...
Mi a hetedik szálloda voltunk a sorban, ahová vitt a busz utasokat, így kb. 60-65 perc volt a transzfer.
A szálloda kb. 30 km-re van a repülőtértől, tehát lehetne gyorsabb is a transzfer, de a sok szállodába történő ki-be gurulás nagyon sok időt elvitt.
Amúgy GPS-el mértem, a busz 110-115 km/h sebességgel repesztett az úton, ami olyan vacak volt, hogy sok esetben a szembe jövő sávban mentünk, mert a saját sávban 25 cm mély kátyúk, repedések voltak.
Legközelebb, ha Marsa Alam környékére megyünk, akkor Port Ghalibban lévő szállodát választunk, oda 15 perc a transzfer :-)
No, akkor írok a Sataya Resort hotellel kapcsolatos élményeinkről, mert úgy látom, hogy még senki sem írt erről a szállodáról.
Alapvetően egy jó kis szálloda, ha Törökországban lenne, akkor négy csillagot kaphatna, Egyiptomban persze öt csillagos a minősítése. A szállodának van pár jó tulajdonsága, mert persze rossz is.
A szálloda 35 km-re van a repülőtértől (ami egyébként nem Marsa Alamnál van, hanem Port Ghalibnál). A repülőtéren kell megváltani a vízumot, a szervezett úton érkező utasoknak van külön vízum pult, nem kell sorban állni a Bank feliratú pultnál a vízumért (viszont ez a külön vízum 10 % feláras, mindenki eldöntheti, hogy beáll a sorba a Bank pultuknál a 25 dolláros vízumért, vagy megveszi gyorsban 27,5 dolláért). A transzfer sajnos a 4 órás repülőút után még több, mint egy óra volt, mert egy halom szállodába vitt a busz utasokat.
Maga a szálloda 4 éve épült, ez nem látszik meg rajta, mert tökéletesen ugyanúgy néz ki, mint a Vörös tengernél lévő szállodák 99 %-a. Abból viszont látszik, hogy új a szálloda, hogy minden működött rendesen, mindig volt melegvíz, mosdók, fürdőszoba, légkondi működött folyamatosan.
Azt gyanítom, hogy a szálloda nem vezetékes vizet kap (mert a szálloda egymagában áll a tengerparton, az egyik irányban kb. 1 km-re, a másik irányban kb. 4 km-re semmi sincs a tengerparton, csak a puszta szikás homok), maguknak állítják elő a vizet a tengervíz sótalanításával és tisztításával. Ennek abban láttuk az előnyét, hogy ez volt az első olyan egyiptomi nyaralásunk, amikor nem tört ránk a fáraó átka, eddig ahányszor Egyiptomban voltunk, mindig jött a fisifosi. Amúgy a szállodában tényleg nagy a tisztaság és a rend, a tengerparton lévő wc-ben is tökéletes volt a tisztaság, mindig volt wc papír a wc-kben és kéztörlő papír a mosdóknál! A szobákban is takarítottak rendesen egyetlen egyszer sem éreztünk a szobába vagy a fürdőszobában homokot a talpunk alatt.
A főétteremben mindig változatos volt a kaja, rengeteg féle dolgot sütöttek-főztek, pl. életemben itt ettem először fürjet. Ami kicsit hiányzott, az a tengeri herkentyűk választéka, hal mindig volt többféle is, de rák, kagyló, scampi három-négy alkalommal volt csak. Gyümölcs mindig volt sokféle, a sárgadinnye egészen pompás volt, itthon sosem ettem olyan finomat, mint ott. Édesség van dögivel, meg gyerekeknek ezerféle tészta, pizza, rizs, sültkrumpli, stb. Minden este volt valami nagyobb állat egyben sütve, egész pulyka, egész lazac, fél bárány, negyed marha. Több helyen lehetett enni, ha nem akartál a tengerpartról felcaplatni a főétterembe, akkor levest és párféle második fogást a tengerparti étteremben is lehetett enni.
A szálloda vendégeinek 60%-a olasz volt, rengeteg német is volt. Az animátorok többsége is olasz volt, de sokféle nyelven szót lehetett érteni velük. Az oroszok nem érték el az észlelhetőség határát, teljesen hiányoztak az oroszokra jellemző magatartásformák, senki sem rakta tele a tányérját kajával, aminek aztán a nagyrészét otthagyták. Nekünk az is meglepő volt, a reggeli után még bőven volt szabad napágy a medencéknél és a tengerparton is.
A szálloda jó nagy területen fekszik, 4 nagyobb medence van, meg több kisebb (gyerekmedence, csúzda, stb.). Volt zajos medence, ahol egész nap ment az arab-olasz tuctuc zene, de volt ún, relax pool is, a hol csend volt. A tengerpart elég jó, úszni nem tudók is tudtak snorkelezni, mert volt olyan sekély rész, ahová be lehetett menni lábon és lehetett bőven halakat látni (bár itt a felkavart homok miatt lecsökkent a látótávolság a vízben). Rendesen snorkelezni stégről lehetett bemenni a tengerbe, elég sok hal volt, láttunk pl. ráját is. Marsa Alam eléggé délen van ugye, így a víz hőmérséklete elég jó, egy óra snorkelezés után sem fázott az ember. A partmenti sekély részen pedig kimondottan meleg volt a víz.
A szálloda ingyenes wifije teljesen elfogadható volt, még lent a tengerparton is működött, így nem volt szükség egyiptomi SIM kártyát venni. Persze amellett, hogy a wifi térereje viszonylag jó volt, a sebessége elég alacsony volt (többször is mértem, 4-6 Mbps között ingadozott a letöltési sebesség), ami érthető, mert ha nagyobb lenne a sebesség, akkor senki sem venné meg a szálloda prémium wifi szolgáltatását (heti 25 dollárért)
Amivel nem voltam elégedett, az az ingyenesen felszolgált italok minősége :-( A sör olyan volt, mintha a Kőbányai Világost még bőven felengednék szódával, a borok eléggé ízetlenek voltak. A helyi tömény italok minősége viszont egyenesen csapnivaló volt :-( A gin jó volt, a vodka és a tequilla iható volt, viszont a whisky, a brandy és a rum botrányosan rossz volt. Kértem egy pohárral mindegyikből, mondtam az asszonynak, hogy a hátam mögött cserélgesse meg a poharakat, hogy íz alapján rá tudok-e jönni, hogy melyik melyik. Nos, nem tudtam beazonosítani, hogy melyik melyik, sőt meg sem tudtam különböztetni őket. Végülis koktélba jók voltak, sokféle koktélt adtak. A mi kedvencünk a tequilla boom volt, emlékeztetett a Szigeten kapható Fény nevű italra :-))
A szálloda hiányossága még az, hogy lényegében pár bögre és üveggyöngy áruson kívül más vásárlási lehetőség nincs, sajnos gyógyszertár sincs a közelben, így ha gyógyszer kellene, akkor a helyi idegenvezetőt lehet megkérni, hogy hozzon gyógyszert. Bár nekünk végül nem kellett, de azért vettünk hasmenés elleni gyógyszert. A külföldieknek egyébként már nem az Antinalt ajánlják, új gyógyszer van, állítólag jobb, mint az Antinal.
Nem nagyon van,mert az Edfuba vezető út csak papíron létezik,van egy 30km-es szakasza ami nagyon gatya,a sivatagi viharok el-eltüntetik...stb,úgyhogy fel kel jönni Safagáig és Luxoron keresztül lehet csak menni ,azért két napos a túra-legalább.
marsa alamból van lehetőség egynapos abu simbelre, vagy mindenépp kétnaposak vannak csak? egyelőre nem találtam neten igazán egynaposra helyi tour operatort.
Ja van ilyen,mi mondjuk oda a Wizz-el szoktunk menni,az se életbiztosítás a sok törlés,meg módosítgatás miatt,szállást meg csak lemondósat foglalunk,ha nem fúj a szél szuper az rész.
Hát igen, jó lett volna a Jaz Fanara hotel, de az utazási iroda brutálisan megszívatott minket :-(((
Lehetett még foglalni utakat Sharmra, a Jaz Fanara hotelben is volt még hely, amikor írtam nekik, hogy foglalnánk, de évfordulónk lesz, ha lehetne, akkor olyan szobát foglalnánk, ami tengerre néz, lehet-e ilyen szobát foglalni a Jaz Fanara hotelben és mennyi lenne a felára.
Több, mint egy hétig levelezgettünk, közben egy szóval nem mondták, hogy fogynak a helyek a repülőn, foglaljunk valamit, aztán majd ha lehet, akkor kifizetjük a felárat és elcseréljük a szobát tengerre nézőre, ha meg nem lehet, akkor megyünk kertre néző szobába. Ehelyett egyszer csak közölték, hogy sajnálják, de elfogytak a helyek, az adott turnusban már nem tudunk utazni.
Elég csúnya levelet írtam nekik, valószínűleg érezték, hogy kicsit ők is hibásak, ezért ajánlottak egy utat, de semmi kedvünk sem volt Bécsből indulni és Isztanbulban átszállni :-(
Gondolom, hogy ellátás, szobaszínvonal alapján ez is egy tizenkettő-egytucat egyiptomi szálloda, ami ráadásul a semmi közepén van.
A Jaz Fanarába készültünk Sharmra, de egy hónappal ezelőtt egyszerűen elfogytak oda az októberi utak :-( Olyan út lett volna, hogy indulás Bécsből, átszállás Isztambulban :-(((
Így lett Marsa Alam. Asszony nem tud úszni, olyan szálloda kell, ahol a tengerbe be tud gázolni a partról (nem stégről) és lát halakat, a Sataya ennek az információk alapján valószínűleg megfelel.
Tavaly októberben Sharmon voltunk az Amvaj Oyuon hotelben, az se volt egy nagy szám ellátás szempontjából, ráadásul végig full piros zászló volt, a stégről nem engedtek be a vízbe. Reméljük, hogy most a parton mindenképpen be tudunk menni a vízbe, bármilyen is lesz a szél. Bízom benne, hogy összességében az Amwaj Oyuonnál ez a hotel csak jobb lehet.
A Sataya Resort hotelbe megyünk, a Tripadvisoron azt olvastam az utazók véleményei közt, hogy elég jó a hotelben a free wifi lefedettség. Ebből kiindulva lehet, hogy mégsem veszek a repülőtéren előre egyiptomi SIM kártyát, hanem megnézzük a hotel wifijét.
Ha mégsem jó, akkor vagy veszünk egy helyi kártyát, vagy befizetek a Telekomnál egy Világjegyre.
Köszi a választ. A szállásunk már le van foglalva.
A mobilinternet főként biztonsági okoból kell, a szállodában, ahová megyünk, van az épületben free wifi (elvileg :-))
A part viszont elég messze van az épületektől, meg van jócskán szintkülönbség, úgyhogy ha a parton akarnánk internetezni, akkor kell a mobilinternet. Asszony facebookozik, neki kell inkább az internet (nekem még face accom sincs).
Szia! Bele olvastam a fórumba gondoltam megosztom a tapasztalatomat. A Hilton. Marsa Nubian besétálos part és csodás élő világ van. Internet az egész hotel területén /szobában is kifogástalan/tőkéletes így felesleges kártyát venned. Mi 3-szor voltunk itt /utoljára juni végén / és minden téren szuper volt. A reptéren este 22:50 kor is tudsz vásárolni.
Marsa Alam környékén van különbség a nagy mobilszolgáltatók térereje, mobilinternet lefedettsége tekintetében? Melyiktől érdemes SIM kártyát venni?
Mindig a repülőtéren vettünk helyi SIM kártyát, de Sharmon, Hurgadán mindegyik szolgáltató jó térerőt biztosított, Marsa Alamban még sosem jártunk, az ottani helyzet ismeretlen nekem.
Abu Dabbab-i öböl, egyik oldalán az Al Malikia hatalmas sekély homokos stranddal, a másik oldalon, de kissé beljebb a Hilton Nubian, de a Malikia strandja közvetlen vízparti.Az öböl másik oldalán sznoriztam anno...mint az akvárium....csodás korallzátony volt végig...anno.
Október közepén utaznánk. Az a kérdésem, hogy melyik szálloda partja besétálós, vagyis ahol nem stégen kell bemenni a korallokhoz, hanem a tengerben gyalog is meg lehet közelíteni a korallokat.
Asszony nem tud úszni, neki kellene olyan part, ahol a tengerben is be lehet menni nézni az élővilágot.
Meg persze az is jó lenne, ha szélvédett lenne a part, hogy egyáltalán beengedjenek a vízbe...