Keresés

Részletes keresés

pablo28 Creative Commons License 23 órája 0 0 992

Hidd el egyik sem passzol a másikhoz!! a menetek szabvány menetemelkedésűek ebben igazad van! van 8 napos regula órám kb 70 cm magasságú tehát nagyon nagy méretű tökéletesen passzol rá a 25 cm -es házzal rendelkező 1 napos  óra anyája mivel egy márkához tartoznak! Sajnos a vaterán elég sok olyan órát árulnak hibátlannak amik korántsem hibátlanok

Előzmény: ksanci (991)
ksanci Creative Commons License 23 órája 0 0 991

Hasonló méretű óráknál ugyanolyan méretű menetek vannak, akárhogy is néz ki az anya. Tényleg, most már kíváncsi vagyok. Próbálgasd csereberélni, szerintem a menetek stimmelni fognak.

Egyébként tökmindegy, ha pontosan tudnánk is, hogy milyen kell, beszerezni akkor is gyakorlatilag lehetetlen önmagában, ha nem újat vesz.

 

Kellene egy fotó a szerkezetről és mindjárt többet tudnánk.

 

Előzmény: pablo28 (990)
pablo28 Creative Commons License 24 órája 0 0 990

Elég nagy a csavar szerintem Hubert herr!! a mutatók formálya nagyrészt egyforma de a rögzítések nem teljesen!!

Előzmény: ksanci (989)
ksanci Creative Commons License 24 órája 0 0 989

Egyébként szerintem Regula lesz ez, ilyen mutatókkal eredetileg:

 

http://antik.vatera.hu/ora/hianyos_nemet_regula_kakukkos_ora_2189201048.html

 

Ezekből elég sok van, csak mindig tartozik hozzájuk óra is :)

 

 

Előzmény: pablo28 (987)
ksanci Creative Commons License 24 órája 0 0 988

Ez az! Ezt kerestem! Megint! :D A vicces az, hogy ezt a kört már lefutottuk, csak sehol sem találtam a linket. Köszi!

Az árak kissé húzósak azért.

 

pablo28: Igen, alapvetően kétféle rögzítés van, ahogy írtad és a rézhüvelyes mutatók általában fémből, fából vannak. Szerintem ezen az órán egyszerű, műanyag mutatók voltak. Egy-két közeli fotó a tengelyről jó lenne és akkor a fenti linken biztosan lehetne találni hozzá megfelelőt, de nem biztos, hogy túl olcsó lesz.

 

Eredeti mutatót szerintem is elég esélytelen találni. Csak mutató miatt meg általában nem érdemes órát venni, mert az is lesz olyan jó állapotban, hogy nem éri meg. A rossz állapotú óráknál, esetleg csak szerkezeteknél meg jellemzően ugye a mutató hiányzik.

Ha jól belegondolok, eddig még nem futottam bele mutatóproblémába, szerencsére. Bezzeg ha be kellene szereznem egyet-kettőt, akkor valószínűleg én sem irkálnék olyanokat, hogy nincs nagy különbség :)

 

 

 

Előzmény: KaQukk 1 (986)
pablo28 Creative Commons License 25 órája 0 0 987

Nem igazán értek veled egyet, saját gyűjteményemből kiindulva jóval több méret és típus van mint azt leírtad Abban igazad van hogy egy körülbelüli méret is megfelel és ez a típus nem a legritkább óra ( A regula szerkezetű) óráknál a nagymutatóban van egy réz közbetét aminek négyzet a közepe és ez a közbetét ütközik fel és ezt fogja a kontraanya! Hubert herr szerkezetnél magában a mutatóban van a négyzet alakú bevegás ezután egy leszorító anya és csak ezt követi a kontraanya! a kontraanya rögzítése is más a regula a hubert herr és az egyéb szerkezeteknél átmérőben nem egyezik. Én személy szerint szimplán még mutatót sohasem tudtam beszerezni sehonnan...

Előzmény: ksanci (985)
KaQukk 1 Creative Commons License 26 órája 0 0 986
ksanci Creative Commons License 27 órája 0 0 985

Szerencsére ezek azért annyira nem különböznek szerintem, igazából a kommersz óráknál van 3 féle méret az óra nagyságának megfelelően, ezen belül mindegyiknél a kismutató rászorul, a nagymutató pedig oldalt belapolt kör furatos, amit egy szabványos finommenetes anya rögzít. Ezen felül van még egy anya, az a bizonyos M2,5-M3 körüli, szintén szabványos menet, ez egy biztosító anya.

Ha eredetit akar beszerezni, az valóban nehéz lesz, de gyakorlatilag bármelyik, hasonló méretű mutató jó lesz hozzá. Nem mintha olyan sok fajta lenne :) Sajnos az inga és a súlyok után a mutatókat szeretik leginkább elhagyni.

Érdekes módon Amerikában nagyon jó alkatrészboltok, webshopok vannak, nagyon jó áron, csak a szállítás miatt nem éri meg egyáltalán. Európában nem nagyon találtam ilyet.

Előzmény: pablo28 (984)
pablo28 Creative Commons License 30 órája 0 0 984

A mutatótartó csavar alapján a szerkezet hubert herr lehet de ez nem biztos véleményem szerint 4 cm-es nagymutató 3.5 cm-es kismutató kell ráha hubert herr akkor a kismutató simán felcsúszik a tengelyre és megszorul a nagymutatónak pedig kocka a közepe és egy csavar szorítja fel erre pedig egy záróanya kell! Nem akarlak elkeserírteni de ezeknek a beszerzése iszonyatosan nehéz!!

Előzmény: mocsariteknos70 (982)
KEEWAY ÓRA Creative Commons License 1 napja 0 0 983

Köszi :)

Előzmény: ksanci (980)
mocsariteknos70 Creative Commons License 1 napja 0 0 982

Szia!

A számlap külső átmérője: 6.9-7 cm között van. Ha a számok széleit mérem: 6.1-6.2cm. A mutatók helye, menet átmérője:2mm.

 

Előre is köszi a segítséget. Üdv:mocsariteknos70

Előzmény: pablo28 (973)
ksanci Creative Commons License 2 napja 0 0 981

Persze egy 100 éves óránál nem is igazán lehet pöpecre állítani mindent. Nálam sem :)

 

 

Itt a gongnak van elég csúnya hangja, a sípoké sem a legszebb, de ezért én már szét nem szedem. Az ajtó is rángatódzik kissé, de ha beállítom, akkor máshol jelentkeznek problémák, inkább így marad. A kakukk viszont szép :)

 

Még mindig nem tudja valaki, hogy a videó végén látható logó melyik gyártóé? Ez van a szerkezetbe ütve.

 

ksanci Creative Commons License 2 napja 0 0 980

Örülök, ha ez segített :)

 

Egyébként a Youtube-on is sok videó van, ahol bizony ez nincs rendben. Pl. ebben:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ekIzdRScjEE

 

Pedig ő egy gyűjtő. Persze vannak apróbb hibák, ami miatt nem biztos, hogy feltétlenül hozzá kell nyúlni az órához.

Itt három is van: 

- jól hallani, hogy nem szimmetrikus a hangja a járásnak, erősen taaaak-tik. Itt balra kellene picit húzni az óra alját. Egyébként ez nem feltétlenül okoz problémát, de nem normális.

- a 7. kakukkot az ajtó egyszeri becsapódása után után teszi még hozzá. El van mászva az egyik alkatrész az ütőműben. Nem vagyok benne biztos, hogy egyéb időpontokban nem hagy ki egy-két kakukkot.

- az ajtó mozog a kaukkolás közben. Ez gyakori jelenség, az okozza, hogy a tapintótárcsa (ettől függ, hányat kakukkol) és a szívkerék (ennek egy körbefordulása egy ka-kukk) nem egyformán emel egy összetett alkatrészt. Ez könnyen beállítható pedig, csak nem szoktak vele foglalkozni.

 

A következő videójában már szép, szabályos a tik-takk és az ütőmű is rendben van, ha nagyon kötözködni akarok, akkor megemlíteném a kakukk csálé mozgását, na de... :D

 

https://www.youtube.com/watch?v=UtUbanartJQ

Előzmény: KEEWAY ÓRA (979)
KEEWAY ÓRA Creative Commons License 2 napja 0 0 979

Köszönöm a tanácsodat ...
Egy ideje újra jár .... remélem így is marad  :D

 

Előzmény: ksanci (977)
KaQukk 1 Creative Commons License 2 napja 0 0 978

Üdv!

 

Ahogy nézem kinagyitva, a képen bejelölt helyen a szerkezet, az alján 34-es szám van beütve. Lehet hogy egy kis pucolással több infó is előbukkanna. Vagy sorszám, vagy évszám 1934 lehet.

 

 

 

 

 

Előzmény: rupperto (970)
ksanci Creative Commons License 2 napja 0 0 977

Sziasztok!

 

Keeway óra: Nem biztos, hogy pucolni kell. Először is hallgasd meg, hogy teljesen szabályos-e a tik-tak, mert az, hogy a ház szépen függőleges áll, az egy dolog.  Ha nem szimmetrikus a hang, akkor addig kell oldalra döntögetni az órát, amig szabályos tik-tak nem lesz, utána az ingát tartó száron lehet annyit hajlítani, hogy az óra függőleges állásában legyen jó. Ehhez valószínűleg elég benyúlni alulról, de ha nem, akkor sajnos elég macerás beállítani. Ha teljesen szimmetrikus a hangja és úgy áll meg, akkor muszáj belenézni, hogy mennyire poros. De ha ragyogó tiszta is, akkor is olajozni kell valószínűleg. Ehhez muszáj kiszedni a szerkezetet, már ha normálisan szeretnéd megcsinálni. A sok olaj sem jó!

 

rupperto: Nekem is van egy hasonló órám, elég sokat kutakodtam utána, a legtöbb, amit megtudtam, hogy igen, valószínűleg az 1900-as évek környékén készült. Volt egy-két szerkezetgyártó és nagyon sok kis manufaktúra, amik a házakat készítették. Valószínűleg Németországban. Készültek hasonló órák Svájcban is, de szerintem a rombusz alakú vonalkázás a Fekete-erdőre jellemző.

Egyébként kár érte, elég lepusztult és hiányos :(

 

mocsariteknos70: Ha a Vaterán vetted, akkor elsősorban az eladót kellene megkérdezni, hogy ugyan hova tűntek a mutatók. Amik egyébként valami házi kreálmányok a fotó alapján, nem kár értük viszont az anyák nem ártana, ha meglennének. Szabványos menetek, szóval tudsz rá tenni anyát, csak nem igazán lesz szép. Hacsak nem reszelsz/köszörülsz rajtuk :) 

mocsariteknos70 Creative Commons License 2 napja 0 0 976

Szia!

Jelenleg a hirdetésen szereplő képet tudom feltölteni. A méreteket holnap este tudom megadni. Addig is köszi a segítséget. Üdv:mocsariteknos70

Előzmény: pablo28 (973)
mocsariteknos70 Creative Commons License 2 napja 0 0 975

Szia!

Jelenleg a hirdetésen szereplő képet tudom feltölteni. A méreteket holnap este tudom megadni. Addig is köszi a segítséget. Üdv:mocsariteknos70

Előzmény: pablo28 (973)
pablo28 Creative Commons License 2 napja 0 0 974

Véleményem szerint  1890-1920 kb ránézésre, de lehetséges hogy nagyon mellélövök!

Előzmény: rupperto (970)
pablo28 Creative Commons License 2 napja 0 0 973

Szia mindenképp tölts fel egy képet az óráról és a benne lévő szerkezetről, a számlap átmérőjét mérd le és azt is írd le nagyon sok típúsú német szerkezet van mindegyikre más fajta és méretű mutató kell!

Előzmény: mocsariteknos70 (972)
mocsariteknos70 Creative Commons License 3 napja 0 0 972

Szervusztok!

A napokban vásároltam egy régi német gyártmányú kakukkos órát a Vaterán. Sajnos az óra mutatói és a hozzátartozó rögzítő csavarok hiányoznak. A hirdetésben szereplő képen még megvoltak, mire megérkezett hozzám már eltűntek.:(( Tudna-e segíteni nekem valaki az alkatrész pótlásában? Előre is köszönöm a segítséget.Üdv:mocsariteknos70

KEEWAY ÓRA Creative Commons License 3 napja 0 0 971

Szia !
Hogyan? Amennyire tudtam a port már kis ecsettel kipucoltam belőle.... Mit tehetek még? .... Szétszedni nagyon nem szeretném.....  Valahogy lehet még másképp is tisztítani ?   
Köszi

Előzmény: örihari (969)
rupperto Creative Commons License 3 napja 0 0 970

 

Sziasztok érdekelne engem ez az óra mikori lehet szerintetek?Köszönöm előre is a váaszatokat!

örihari Creative Commons License 3 napja 0 0 969

Én gondolom,piszkos lehet.Tisztítani kellene.Üdv.

Előzmény: KEEWAY ÓRA (968)
KEEWAY ÓRA Creative Commons License 4 napja 0 0 968

Sziasztok! A kakukkos órám  vizszintbe és függőlegesbe van állítva.
Sokszor előforult,h pár óra járás után megállt. Most már pár perc után csinálja ezt .
Mi lehet a probléma ? 

örihari Creative Commons License 5 napja 0 0 967

Üdv. Kakukkosok!

Hozzájutottam egy nagyon ritka antik kakukkoshoz.Nagy méretű:60cm magas ,40cm széles schwarzwaldi.A házat már összeraktam,de a szerkezet ütőrésze hiányos.Ha tudtok akár rossz szerkezetet is,kérlek jelezzetek.A szerkezet

mértete:86X86X32mm.E-mail címem is hozzáférhető.

                                                                            L Gy

ksanci Creative Commons License 2016.02.02 0 0 966

Szia!

 

Valóban nem antik darab, de a ritkább és szebb német órák közé tartozik, csak kicsit rendbe kéne tenni :)

Valóban egy szarvasfej van ott, de a színéből ítélve ez már nem az eredeti. A jobb oldali fújtató emelőkarja hiányzik, de ott van a síp előtt, oldalt :) A hajlításából ítélve a másikat sem tudom, miért van még a helyén. Emelésnél simán kiakad.

Ha eladni akarod és nem csak árulni, akkor 10-ért szerintem gyorsan megveszik. Ha nagyon ráér, akkor simán mehetsz feljebb is. Komplett és a képek alapján nem leharcolt példány.

Őszintén szólva engem is érdekelne, ha nem kéne egy vödör pénzt kifizetem most tandíjra :D

 

 

 

 

Előzmény: Kdilu (964)
örihari Creative Commons License 2016.02.02 0 0 965

Szia!

Szerintem 8-10 ezer körül.

Nem antik korú óra,de valakinek előbb-utóbb biztosan megtetszik.

Előzmény: Kdilu (964)
Kdilu Creative Commons License 2016.01.31 0 0 964

Nem tudom, lehet-e itt ilyet kérdezni, de lapul egy kakukkos óra a polcomon már hosszú évek óta. Most érett meg a helyzet arra, hogy eladjam, de nem tudom, hogy kb mennyit érhet. Annyit látok én rajta, hogy nyugat-Németországban gyárthatták, és hogy a tetején lévő szarva agancsának fele letört. Esetleg kérhetek egy kb árat, hogy mennyit érhet egy ilyen? Elvileg tökéletesen működött anyukám szerint, mikor levették a falról (előtte volt valami gond vele és órással megjavítatta).

Illetve még egy kérdés, hogy itt valakit a fórumról érdekelne valakit?

ksanci Creative Commons License 2015.12.30 0 0 963

Helló megint :)

 

Mivel nem volt kedvem itt fél oldal matematikával megmutatni, hogy miért is nem független a lengésidő a súlytól ezekben a mechanikákban, ezért nem válaszoltam. De találtam egy jó kis cikket :)

http://www.mvltrade.hu/history.htm

 

Ennek  a közepe táján találod:

 

Visszavezető gátszerkezetek: orsójárat, Clement, Brocot  stb. gátszerkezet (ingához)

Ezek, mint a - korábban látható - sémáikról is kiderül, a gátló (inga, foliot, billegő) teljes lengése alatt kapcsolatban vannak az óraművel, és visszalengésük folyamán egy kicsit visszafelé is mozgatják a gátkereket. Ez fékezi a gátló lengését, és nagyon lerontja a pontosságot, ráadásul a meghajtó nyomaték változása jelentős mértékben befolyásolja a lengésidőt!.

Nyugvó-súrlódó gátszerkezetek: cilinderjárat, duplex járat, ollós gátszerkezet, Graham horgony stb. (ingához)

Ezek gátlói már nem mozgatják ide-oda a gátkereket, de mindvégig súrlódnak a gátkerék fogaival. Mivel ez a súrlódási erő függ a meghajtó nyomatéktól, ezért az ezek lengésidejét is befolyásolja. De ez a hatás sokkal kisebb, és megfelelő minőségű kivitelezésnél a visszavezető gátszerkezeteknél sokkal pontosabbak lehetnek. Az ingás Graham járat ezért alkalmas nagyon nagy pontosságra is, hiszen az inga lengésszöge igen kicsi, és ugyanakkor a tömege relatíve nagy, így nagyon precíz kivitelezés esetén (csiszolt acél gátkerék, rubinkő horgonyok) nagyon kicsi a fékező hatás, és mivel a precíziós ingaórák súlyhajtásúak, így nem változik a meghajtó nyomaték, tehát a súrlódási erő is állandó. Erre pedig az óra beszabályozható.

 

A meghajtó nyomaték súlyhajtásnál meg ugye főleg a ráaggatott súly nagyságától függ... Tehát ha azt megváltoztatod, a lengésidő is megváltozik, után kell állítani az ingát. Mellesleg itt a precíziós ingaóráknál a súlyhajtást állítja szembe a rugóhajtással, ahol akármennyire is nem látod be, bizony folyamatosan változik a nyomaték menet közben, a súlyhajtással ellentétben.

Ráadásként még: minél határozottabban hallod a tik-tak hangot, annál nagyobb az a bizonyos súrlódás is... Tehát egy ponton túl csak a szerkezet erősebb kopását éred el, nem nagyobb pontosságot.

 

Egyetlen szóval sem írtam sehol olyan hülyeséget, hogy a súllyal állítod be a pontosságot. Az más kérdés, hogy agyonkopott, mocskos, elhanyagolt szerkezetnél segít a nagyobb súly...

 

Kellemes Ünnepeket mindenkinek! :)

Előzmény: Barret02 (958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!