Keresés

Részletes keresés

KaQukk 1 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 664

Mivel ennyire titkos az alapanyag, én pausz papirral próbálkoznék!

Könnyen szabható, és formára hajtogatva vasalható.

Egy próbát megérne.

Sima másolópairból már készitettem próbaként fulytatót, és tökéletesen működött, persze ez rövid életű megoldás!

PETYUS Creative Commons License 2014.03.26 0 0 663

Igaz lehet, mert a harmonikában sem élesre van hajtva, hanem meg van bígelve (vékony csíkban préselve van) és ott pici ívben kanyarodik.

Előzmény: bmwr12 (662)
bmwr12 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 662

Szia!

A prespán (elektromos szigetelőanyag) bármilyen vékony, sajna eléggé kemény, egyáltalán nem rugalmas, a hajtások mozgásához nagy energia szükséges nála. Valamint nem visel el folyamatos nagyszámú hajtogatást az éleken.

Előzmény: PETYUS (661)
PETYUS Creative Commons License 2014.03.26 0 0 661

A harmonikalégszekrények presspán papírból készülnek és elég sok pumpálást kibírnak. Lehet, hogy ide is megfelel az anyag, ha akad megfelelő vékonyságú.

Előzmény: ksanci (660)
ksanci Creative Commons License 2014.03.24 0 0 660

Ha jól látom, papír, kéztörlő.

Ha igen, akkor azt nagyon meg kell nézni, én is próbáltam korábban, de sok réteg kell, különben egyszerűen keresztülmegy a levegő.

 

A papírt én hanyagolom, nagyon nem lesz tartós szerintem.

 

Ha nem papír, akkor én is kíváncsi vagyok :)

Előzmény: örihari (659)
örihari Creative Commons License 2014.03.13 0 0 659

SZia!

Áruld el légyszíves,milyen anyagot használtál a síphoz.

Előzmény: Paula8 (658)
Paula8 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 658

Ez is kivitelezhető!!!! Ráadásul működik is!!

Kisádám Péter Creative Commons License 2014.03.02 0 0 657

Köszönöm a leírást,jó tanácsokat!Örömmel olvastam végig!

Paula8 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 656

Nagyon tanulságos hozzászólás a legelső órámnál azzal indítottam hogy eltörtem a clement gátját!! nagy is volt a szomorúság sikerült pótolni cseredarabból a cseredarabba pedig lindab lemezből hajtottam újat aztán leedzettem és kireszeltem hogy működjön a clement gátnál a fő problémát az szokta véleményem szerint jelenteni hogy a a drótszál ami kapcsolódik az inga tartó drótszáljához meghajlik így aztán lehet majd az órát a falon jobbra balra döntögetni hogy járjon rosszabb esetben állandóan megáll egyik hozzászólásomban le is írtam hogy én ezt szoktam hajtással beállítani!! magát  a gátat max eltörni lehet!!

 

Viszont wd40-et én is szoktam használni  minimális mennyiségben mosás után injekciós tű hegyével, tanácsokat viszont szívesen fogadnék hogy mit használjak helyette!!

 

A sípok felújítására már énis gondoltam  vásárolni szerettem volna nemtudom pontosan mi az anyag neve német óráknál használatos fehér papírszerű anyagot későbbi majakoknál is használatos volt, de magyar oldalon még nem találtam!!

 

Jelenleg 13 működő órám van 3 német a többi orosz majak ezeknek ingái és súlyai hiánytalanul megvannak valamint 1  fekete bárány majak fa 5-szög fa ajtóval a szerkezete nem akar működni többszöri összerakás után sem  a sípjai pedig 1-ik pillanatról a másikra önálló életet élve elkezdtek szétmálani ő volt a 13. lehet van ebben valami :D

 

Ha más is komolyabban foglalkozik ezzel szívesen felvenném vele a kapcsolatot!!!

Előzmény: ksanci (655)
ksanci Creative Commons License 2014.03.02 0 0 655

Sziasztok!

Hú de beindult a topik :)

 

Péter, mit értesz szakszerű használat alatt? Zárt, állandó hőmérsékletű helyen legyen (szóval ne kint a verandán télen-nyáron), lehetőleg ne egy fűrészüzemben és ne focizz vele :D

Konrétan mire vagy kíváncsi? Az időszaki karbantartáshoz szét kell szedni, egyébként "karbantartást nem igényel". Az esetleges portörlésen kívül.

 

Átfutottam a felmerült témákat:

 

Órainga: az örök hiánycikk :D Ha nagyon kell én megveszek komplett órát is, ha elég olcsó. De nem nagyon van ilyen sem :) Ha fából van, akkor tényleg érdemes utángyártani, nem egy nagy ördöngösség. Alapanyagnak bármilyen hulladék falemez megfelelhet aztán már csak dekopírfűrész, reszelő, csiszolóvászon kell, na meg festék ha beéred egy szépen festett lapos ingával. A domborműves faragások más tészta :) A klasszikus fém majak ingáknál most szeretnék utánanézni, mibe is kerülne egy tisztességes utángyártás haveri alapon. Kivágás, mélyhúzás/préselés...

Egyébként bármi megfelel ingának, ami méretben/tömegben nagyjából azonos. Ha nem ismert az eredeti méret, súly, akkor próbálkozni kell. Ha túl könnyű, akkor pontatlan lesz, ha meg túl nehéz, akkor vagy leáll állandóan (eredeti ingánál nem ettől áll le :) ), vagy simán csak fölöslegesen terheli az alkatrészeket. Próbálgatni kell.

A lényeg, hogy a lengési időt tudd változtatni a lencse/tányér/kupak/aranyérem/sörösdoboz aljának a feljebb-lejjebb történő mozgatásával.

 

Tisztítás: a wd40-et azt felejtsük el. Nem finommechanikához találták ki. Átmenetileg jó lehet, de előbb-utóbb rosszabb lesz, mint volt. Én nem szoktam problémázni, ha száraz a szerkezet, akkor sima melegvizes-mosószeres áztatás után mosás, öblítés aztán szárítás. Pont, mint ruháknál :D. Ha olajos, trutyis akkor előtte kap egy benzines mosást is. Alaposan átecsetelve. Utána, ha tiszta és száraz akkor pici csepp műszerolaj a csapágylemezen a tengelyvégekhez, illetve ecsettel megkenem kicsit a fogakat és kész. Szétszedni teljesen csak a nagyon ótvar mechanikát ajánlott. Arra számítani kell, hogy akár egy-két hét járatás is kellhet, mire bejáratódik és pontos lesz. Ez nem azt jelenti, hogy leáll néha! Ha ez történik, akkor vagy nem sikerült a tisztítás, vagy komolyabb kopási, deformálódási gondok vannak. Rosszabb esetben valaki "szakértő" belepiszkált és akkor vakarhatod a fejed ha nem ismered tökéletesen a szerkezet működését, hogy mit barmolt el. 

 

Egy biztos: a plussz súly az problémát jelent!!!

 

Jobban én nem szoktam belemenni, csapágylemezen lyukösszehúzást pl. biztosan nem csinálnék és a rozsdás szerkezeteket is elkerülöm. Vannak erre profik, akik megcsinálják szívesen ha megéri az óra.

 

 

Clement gát: magától ez nem szokott csak úgy tönkremenni a természetes kopáson kívül (De ehhez nagyon sokat kell üzemelnie, hamarabb fog problémát jelenteni pl. a csapágyaknál a kopás). lHa valaki már megpiszkálta akkor macera, mert általában merev acéllemezből készült és hajlítgatni nem nagyon lehet, eltörni viszont csodásan. És nagyon kell vigyázni a kerékre is, mert ha elhajlítasz egy-két fogat akkor nagyon kellemes időtöltés helyrehozni.

Én már gyártottam pár gátat, de eléggé türelemmunka :D 

 

Sípok: Ha valaki ragaszkodik a bőrhöz (pl. én :D ) akkor úgynevezett sertésbélést kell keresni, bőrkereskedéseknél lehet utánaérdeklődni. Cipők belső béleléséhez használják, 0,4-0,6 mm a vastagsága.

Még nem sikerült beszereznem nekem sem de szerintem ez tökéletes. Műanyagzacskós (és a kabátos) megoldás az működik ugyan, de én nem akarom :) Ha sikerül beszereznem, akkor vállalok majd teljes sípfelújítást is.

 

 

 

 

 

 

 

Kisádám Péter Creative Commons License 2014.02.25 0 0 654

Ma vettem egy német Anton Schneider fekete erdei kakukkos órát és szakszerűen szeretném használni,hogy sokáig tartson!

Köszönöm szépen a segítséget!

KaQukk 1 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 653

Üdv!

 

Nem!

Előzmény: Kisádám Péter (652)
Kisádám Péter Creative Commons License 2014.02.25 0 0 652

Üdv mindenkinek!

Kérdezni szeretném,hogy felhúzáskor meg kell állítani a kakukkos órát vagy nem!

Előre is hálásan köszönöm a segítséget! :)

bmwr12 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 651

Szervusz!

Itt:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=108033603&t=9206206

 

láthatod a méreteit.

Előzmény: kicsiricsi72 (649)
KaQukk 1 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 650

Üdv!

kicsiricsi72

 A 626 os hozzászólásban bmwr12 megadta a paramétereket!

 Az inga súlya, többet is lemértem 15 gr az az 1,5 dkg.

 Jó munkát kivánok, és egyben kiváncsi lennék az eredményre is.

Előzmény: kicsiricsi72 (649)
kicsiricsi72 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 649
Tisztelt Paula8!
Nagyon szépen köszönöm válaszod a süly súlyával kapcsolatban!
Kérdezni szeretném még hogy az inga súlya és mérete fontos e, ha igen milyen paraméterekkel bír? - mert nincs hozzá és szeretnék készíteni.
Köszi, tisztelet és üdvözlet! Kicsiricsi72
Paula8 Creative Commons License 2014.02.23 0 0 648

fényképezd le légyszíves mert így nem értem a kis és nagy mutatóra gondolsz a nagy mutató lötyög?

Előzmény: cseresnyes (647)
cseresnyes Creative Commons License 2014.02.22 0 0 647

Tisztelt Paula8,

 

 

 

     Sikerult kitisztitani,ossze rakni mivel szet volt szedve elotte,csak amin fent akadtam a vegen,az volt,hogy

a ket manus utan csak egy pici csavarom maradt....es e miatt hezag maradt a manus es csavar kozott es kotyog a nagy manus.

A baj ott van,hogy egyaltalan nem tudom mi is jar oda mert nem kaptam mas alkatreszt a meglevokon kivul.

A kepeken amit lattam a netten nem latszik annyira,hogy mi is van kozotte.

Egy kis segitseget kerek ujbol.

Koszonom

 

Udv.

Szilard

Paula8 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 646

Szóval úgy kellene kezdeni hogy le kell venni a mutatókat a kakukknak az ajtaját kiakasztani ( a kis drótot) a négy csavart az az elejné kicsavarozni, így lejön az előlap így már elég jól hozzáférhető hátulról kinyitni az ajtót és már ígyis elég jól hozzáférhető!! Szerintem ennél jobban neked nem érdemes kibontani fogpiszkálóval takarítgasd ki előlről is hátulról is minden csapágy fészkét azátn jól mosd ki sebbenzinnel, az olajjal óvatosan bánj mert a túl sok olaj fogja ismét a port!! ha jobban kis szeretnéd bontani a tok alján van két kicsi csavar ami két j alakú kampóval fogja a helyére a szerkezetet ha ezt is kiveszed akkor kijön a szerkezet de vigyázz mert a sípok még a helyükön vannak a sípemelőket is le kell venni így már teljes mértékben hozzáférsz! Személy szerint nem javaslom ennyire lebontani mert nehéz lesz visszaépíteni!!!  Mindennel óvatosan bánj nehogy megsérüljön vmi!!!!

Előzmény: cseresnyes (645)
cseresnyes Creative Commons License 2014.02.21 0 0 645

Ez lenne :) Koszonom a segitseget !

KaQukk 1 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 644
Paula8 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 643

A képet azért nem jelenítette meg mert először amikor megjeleníti csatolni utána beilleszteni kell vagy mi van kiírva ha jól emlékszem!

Előzmény: cseresnyes (641)
örihari Creative Commons License 2014.02.20 0 0 642

Szia!

Az, hogy portalanítottad és befújtad kevés,mert a kosz előbb-utóbb újra megfogja.

Ki kell venni a szerkezetet és alaposan átmosni,beolajozni.Úgy ahogy Paula írta.

Előzmény: cseresnyes (639)
cseresnyes Creative Commons License 2014.02.20 0 0 641

Elkuldtem a kepet de nem jelent meg..... :(

cseresnyes Creative Commons License 2014.02.20 0 0 640

Ez lenne a kakukk ora :)

cseresnyes Creative Commons License 2014.02.20 0 0 639

Tisztelt Paula8,

 

 

      A kakukk ora ugy latom mar mukodik,segitsegeddel sikerult elinditani :)Nagyon koszonom !

Volna meg egy apro kis kerdesem:-a ket manus felhelyezesevel eszre vettem hogy a tengelyen ketto kulombozo meretu menet van,egy vasagabb es egy vekonyabb.A vekonyra vany egy apro kis csavar de ennek felcsavarasa utan marad meg tavolsag a maanusokig ezert a percmutato(nagyobbik)manus kotyog.Mit tudnek tenni a csavar es a nagy manus koze?

Most leirom azt hogy mit csinaltam talan segit masoknak is.

Eloszor is szetszedtem igazabol az szerkezettel nem jartam eloszor portalanitottam aztan befujtam

WD 40-el majd elinditottam az ingat,parszor rovid ido utan megalt de ahogy alitgattam vizszintesen es fuggolegesen sikerult megtalalni a helyes poziciot.Most mar csak az maradt hatra,hogy az ingan levo csavarokkal bealitsam,hogy ne kessen vagy siessen.

Meg egyszer koszonom segitseged,annyira jo hallani a hangjat,gyerekkori emlekeimet ideze fel :)

 

Szep estet,Szilard

Paula8 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 638

480-500 gramm a súlyok átlagos súlya, de típustól függően vannak eltérések ha jól tudom!

Előzmény: kicsiricsi72 (637)
kicsiricsi72 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 637
Szervusztok! KicsiRicsi vagyok. Kaptam ajándékba egy régi Majak kakukkos órát
de nincs hozzá se inga se súlyok. Legyen kedves valaki mérje meg nekem hogy melyik hány gramm?
Előre is köszönöm szépen!
email cimem: r.herczeg72@gmail.hu
Paula8 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 636

A clement gátszerkezetet léptetési sebességét szabályozza, az óra hátulját kinyitod van benne 1 drótszál ami leér az óra aljáig ezen lóg az inga  erre a drótszálra rá van hajtva 1 másik drótszál ami az óraszerekezet felső részéig felér itt van 1 tengely  amin  van a clement gát (1 fogaskerékbe akad be két kis fém és csak úgy lép tovább ha jobbra balra mozgatod!! EHHEZ ELSŐNEK NE NYÚLJ!! kezdj a tisztítással de csak óvatosan ha lefényképezed milyen óra és feltöltöd a képet talán el tudom mondani a legegyszerűbb szétszerelési módot!

Előzmény: cseresnyes (635)
cseresnyes Creative Commons License 2014.02.18 0 0 635

Tisztelt Paula8,

 

 

   Nagyon koszonom a segitseget !Holnap meg probalom de egy kerdesem azert volna.

Mi az a "clement gatszerkezet"  es "drotszalja" mi a szerepe es hol helyezkedik el pontosabban?

Elore is koszonom.

 

Udv.

Szilard

Előzmény: Paula8 (634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!