Keresés

Részletes keresés

datoja55 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 342

-Én nem akarok mindig a nyugdíjas szüleimre támaszkodni.Csak ameddig

nem támaszkodhatok a gyerekeimre.  :))

Előzmény: Családos, Dolgozó, Vidéki (341)
Családos, Dolgozó, Vidéki Creative Commons License 2011.02.28 0 0 341

Hja, brutto 95-ből sem lehet igazán megélni, nemhogy ennek a nettójából.

Előzmény: freyya (338)
znam Creative Commons License 2011.02.28 0 0 340

Eza nyuggertopic is meghalt, Isten nyugosztalja !

spiritus21 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 339

Matolcsy beájulna: űrnyugdíjasokat akar a guru 2010. november 27., szombat 7:02 Pénzcentrum

 

Nyugdíjasokkal hódítaná meg a Mars bolygót két amerikai kutató. Szerintük csökkenteni lehetne az utazás költségeit, ha a felfedezők a vörös bolygón élnék le hátra lévő éveiket. Az elképesztő ötletet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nem támogatja, de elképzelhető, hogy mégis megvalósul. Jelentkezők lennének a küldetésre, a nyugdíjasok űrutazását pedig egy milliárdos magánvagyonából finanszírozhatná.

 

 

A magyar verzió szerint szigorúan önkéntes alapon történne a kiutazás, minden nyugdíjas választhatna vagy elmegy a Marsra vagy a Déli saron vadászik jegesmedvére, nyugdíjas korában.

 

Matolcsy miniszter úr biztos benne ,hogy sokan választják  marsi utat.

 

Természetesen demokráciában élünk mondta el a tudósítóknak az embereket megilleti a választás joga.

 

Arra a felvetésre ,hogy a Déli sarkon nem is élnek jegesmedvék azt a választ adta, akkor majd telepítünk!

freyya Creative Commons License 2010.11.28 0 0 338

Nem kell ahhoz még lumpennek sem lenni, az emberek nagyrésze még ha az egész bruttó fizetését készhez kapná, akkor sem keresne annyit, amiből magától eszébe jutna öregkorára tartalékolni. Örülne, hogy végre nem kell folyamatosan a haját tépnie, hogy miből fog rezsit fizetni és kaját venni. Azért ahhoz komoly önfegyelem kell, hogy a jelenben anyagi gondok közepette filléreskedjen valaki csak azért, hogy majd valamikor 20-30 év múlva legyen valamicske pénze, ami akkorra lehet, hogy már nem fog érni semmit.

Előzmény: zebrapinty (335)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 337

Nincs egy tökéletes megoldás.

 

http://www.ted.com/talks/malcolm_gladwell_on_spaghetti_sauce.html

Malcolm Gladwell gondolatai a spagetti szósz körül. Magyar felirattal is megy.

 

Ami most van, az egy "kötelező felelősségbiztosítás", magaddal szemben. Kell valami segélyezés is, mert a mai Magyarországon (és a fejlett országokban) csak az emberek kisebbik részének lehet értelmes, és a képességeinek megfelelő munkát adni, ugyanakkor megvan a kapacitás a minimális ellátásukra. A fennmaradó néhány százalék gondoskodik a saját jövőbeli biztonságáról, csak ne akadályozzák benne.

 

Hogy a "kötelező felelősségbiztosítás" magán vagy állami nyugdíjpénztárakon keresztül történik, az már hitbéli, bizalmi kérdés. Szerintem választási lehetőséget kellene biztosítani közöttük.

Előzmény: zebrapinty (335)
zebrapinty Creative Commons License 2010.11.27 0 0 336

öregkorát, boccs

 

Előzmény: zebrapinty (335)
zebrapinty Creative Commons License 2010.11.27 0 0 335

akkor az igazi szabad választás, ha mindenki dönthet, fizet-e nyugdíjat, vagy megtakarításokkal biztosítja az öreg korát.

 de mi van a lumpenekkel?

 akik nem gondoskodnának magukról?

 üdv

zpzp

Előzmény: egyenlítő (333)
evil1023 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 334

A kinai nyugdíjrendszer átvétele az egyetlen megoldás.

egyenlítő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 333

Szerintem jól tudod. A megtakarítással én nem a nyugdíjpénztárra gondoltam (hanem pl. a befektetési alapokra), az a biztonságra törekvés miatt nem tud ekkora hozamot produkálni.

Előzmény: zebrapinty (332)
zebrapinty Creative Commons License 2010.11.27 0 0 332

kérdés?

 lehet rosszul tudom,

 ha elkezded a járulékot felvenni, akkor már nem örökölhető.

üdv

zpzp

Előzmény: egyenlítő (326)
tama_i Creative Commons License 2010.11.27 0 0 330

Nem a bányászok nyugdijával van a gond ugy hiszem sz*r és nehéz munka, megérdemlik.

 

Az idő előtt nyugdijba elkoválygó egyenruhások és egyenruhaközeli adminisztrátorokkal van sokkal inkább a baj.   Ilyen alapon a Mentők és Tüzoltók legalább oylan nehéz munkát végeznek nap mint nap.  Hol látsz ma egyenruhást az utcán ?  Mitől is megerőltető a munkájuk hogy 40 évesen elmehetnek nyugdijba ?   Mert valaki pikulás volt egy egyenruhás zenekarban ?....   A rokkantnyugdijaok nagy része sumák alapon ment el lefizetve néhány orvost. persez hogy viszi a pénzt.  Limitálni meg kellene elég drákóian de diffrenciáltan.

Előzmény: bean (312)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 329

Állatfarm (Orwell):

 

"A határozatokat mindig a disznók terjesztették elő. Azt a többi állat is megértette, hogyan kell szavazni, de soha eszükbe se jutott volna javaslatokat kigondolni. A vitákban mindig Hógolyó és Napóleon voltak a legaktívabbak, de észre lehetett venni, hogy sohasem értenek egyet: bármilyen javaslattal állt elő az egyik, számítani lehetett rá, hogy a másik ellenezni fogja. Amikor elhatározták - a dolog ellen önmagában senkinek sem lehetett kifogása -, hogy a gyümölcsös mögött egy kis karámot kell kihasítani, pihenőhelyül azoknak az állatoknak, akik már nem tudnak dolgozni, még akkor is viharos vita tört ki köztük az egyes állatfajok igazságos nyugdíjkorhatáráról."

 

"Kezdetben, amikor az Állatfarm törvényeit megfogalmazták, a nyugdíjkorhatárt a lovak és disznók számára tizenkét, a tehenek számára tizennégy, a kutyák számára kilenc-, a birkák számára hat-, a tyúkok és libák számára ötéves korban határozták meg. Tekintélyes öregségi nyugdíjakat is megállapítottak. Egyelőre még egyetlen állat sem vonult ténylegesen nyugdíjba, újabban mégis egyre többet beszéltek a témáról. Most, amikor a gyümölcsös mögötti kis bekerített rétet igénybe vették az árpának, az a hír járta, hogy a nagy legelő egyik sarkát fogják elkeríteni a nyugdíjas állatok legelőjéül. Azt beszélték, hogy a lovak nyugdíja napi két kiló gabona lesz, télen pedig nyolc kiló széna meg egy répa; a hivatalos ünnepnapokon esetleg egy almával. Bandinak jövő nyár végén volt esedékes tizenkettedik születésnapja."

 

"- „Alfred Simmonds, lómészáros és enyvfőző, Willingdon. Bőr- és csontlisztkereskedés. Kutyaeledel.” Nem értitek, hogy ez mit jelent? Bandit a sintérhez viszik!"

egyenlítő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 328

Fordulj szakértőhöz :-) Ott van lenntebb pl. Dr. Tóth András. Ha évi átlagos 11 %-os hozammal számolunk, és most vagy 25 éves, akkor havi tízezret fektess be.

 

Esetleg naponta százszor leírhatod: "Ember küzdj, és bízva bízzál! Orbán Viktor kormányozzál!"

Előzmény: dekomi (327)
dekomi Creative Commons License 2010.11.27 0 0 327

Igen,a legklasszabb egy milliárdos lottó ötös lenne.

De  egy százas portfólió sem rossz,ami valóban az enyém:ha nem tetszik a kezelő pofázmánya kiveszem és szabadon felhasználom,mindenki másnak coki.

 

Mindenesetre érdekelne,hogy a nyugalapból  kieső 70-80 milkádat honnan kellene pótolni?

Eladósodásból?Adónövelésböl?Nyugdijcsökkentésből?

 

Előzmény: egyenlítő (326)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 326

"Logikus gondolkodás helyett tovuhabovu"

Jó lenne kicsit fejleszteni a matematikai műveltségedet, különösen statisztika és valószínűségszámítás terén.

 

"Valójában meg mindenképp a következő nemzedéknek kell eltartani a mostanit,számukra tök közönbösen,hogy adóból vagy osztalékból."

Ebben igazad van. Mindenesetre egy lehetőséget, a leggyakoribbat kihagytad: a család munkájából. Én a lehetőségek közül a magam részére egy 70-80 milliós pakett hozadékát választanám.

 

Ez az alapkérdés:

- Majd csak lesz valahogy.

- Eltartanak a gyermekeim.

- Eltart az államon keresztül a hálás társadalom, adókból

  (lásd még nyugger címszó alatt a Nagylexikonban).

- Megélek életem végéig a megtakarításaimból, és még az utódaim halálom

  felett érzett bánatát is tudom enyhíteni egy kis örökséggel.

 

Te mit választanál?

Előzmény: dekomi (325)
dekomi Creative Commons License 2010.11.27 0 0 325

Aha, a fraktálok.A tyukszarméret stochasztikus eloszlásának kapcsolata a tojásrakással.Meg ha a Vénusz oppozáns a Szaturnuszal a Bika jegyében érdemes befektetni.Logikus gondolkodás helyett tovuhabovu.

 

A '90 -es évek exponenciális portfóliónövekménye tranziens esemény.Sikeresen egybeesett a hidegháború vége,Kina nyitása és a bef.alapok pénzbősége(általánossá vált a ne gyereket csináljunk,hanem takarékoskodjunk öreg éveinkre).Az uniformizálódó világ-pénzpiacon ez a gigászi tőke megkergült birkaként keresi a befektetést,hol a dotkomba,hol az ingatlanokba,nyersanyagba ,újabban megújuló energiába fújva a lufit.

Valójában meg mindenképp a következő nemzedéknek kell eltartani a mostanit,számukra tök közönbösen,hogy adóból vagy osztalékból.

 

Hosszú távon ez mindeképpen jobb, mint amit az állam által garantált (~GDP) növekedés

 

Na látod ,ha a korrekt tájékoztatás lenne a célod,beteszed a historikus kötvényhozamokat.

Bika években a részvényhozam nyilván több,de a kötvényen nincs bukó év.Öszességében illene a részvényeken többet nyerni,de pl. a honi manyupkezelők e téli tetemrehivását roppant érdeklődéssel várom:hányan lesznek jobbak mint az á.kö.hozamok,de akár a GDP növekmény.

Előzmény: egyenlítő (324)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.27 0 0 324

A 14 %-ot egy cikkben olvastam nemrég, azt csak most találtam meg. Rosszul emlékeztem: "az elmúlt 72 évben 17 olyan év volt, amikor teljesen átlagos portfolióval veszthettünk és 55 olyan év volt, amikor nyerhetett. Az átlag 12,8%. Dollárban." http://www.tothandras.hu/blog/index/2006-06-21/ertekpapir-alapu-befektetesek-biztonsagossaga/

 

A lapon a lenti táblázatot néztem, az szól az adott időszakról. Jobbnak láttam a számokat nézni, mint a diagramon bolhászkodni.

 

A diagramon láthatod, hogy pl. 1980-tól 2000-ig megtízszereződött az érték. Ez 12 %-os évi növekedést jelent. Azután esett, majd emelkedni fog. A fraktálok már csak ilyenek. http://www.princeton.edu/~sircar/Public/ARTICLES/bps.pdf

 

Hosszú távon ez mindeképpen jobb, mint amit az állam által garantált (~GDP) növekedés. Rövid távon túl kockázatos, de a nyugdíjpénztárak tipikusan hosszú távra fektetnek be.

Előzmény: dekomi (323)
dekomi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 323

Pont,hogy nem  1988-tól van az idézett ábra,hanem 1950-től.De Te valamiért jobbnak láttad pl ne a 1950-1980-as időszakot venni..:)

Igen szépen alátámasztja az idézett S&P 500-as grafikon az  állittásom.

Ha van is egy 90-es évekbeli boom a részvényeken,azt visszahuzza a 2000-es évek vergődése.És még nincs vége,amig vissza nem térünk az évtizedes trendhez.

Előzmény: egyenlítő (322)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.26 0 0 322

Igen, éppen a nagy válság óta, utána gyorsult a fejlődés. Hirtelenjében 1988-tól találtam adatot: http://en.wikipedia.org/wiki/S%26P_500

 

1988-tól 2009-ig az éves növekedés átlag 10,88 % volt, benne 5 mínuszos évvel (2008-al is, -37 %). Az 1987-ben befektetett 1 dollár 2009-ben 7,26-ot ért. Ezen belül 1991-1999-ig éves átlagban 24,7 % volt a növekedés, 1999-2008-ig összesen 15 % a veszteség (5 plusszos és 4 mínuszos év).

Előzmény: dekomi (319)
dekomi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 321

Mindenesetre februárra eljön az igazság pillanata a manyupoknak is.Elvileg meg kell lennie a befektetett részvény ill döntően kötvényportfóliónak.

Végitélet,megmérettetnek.

Ha jól szerepelnek,szopás a fidesznek.Függetlenül a besöpört pénz jelentette előnyöktől.

dekomi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 320

bónusz

 

Előzmény: dekomi (319)
dekomi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 319

A tőzsdei befektetések átlaghozama 1929 óta ~14 %.

 

Fix '29 óta? Gondolom véletlenül nincs benne a fekete csütörtök..:DD

 

Igazából illene az évszázados részvényhozamoknak az állami kötvények felett teljesiteni(mivel a parkett izgalmasabb müfaj),de valójában valahol ottan van.

Nyilván közrejátszik ,hogy minden kezelő felveszi a bönuszokat,ha fut a szekér ,de medve idején senki sem hordja vissza.

Előzmény: egyenlítő (277)
spiritus21 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 318

Ez Matolcsy Gyurika víziója...

Előzmény: egyenlítő (316)
spiritus21 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 317

szerintem én is ezt írtam, a kinyírás szót használtam ha jól emlékszem.

 

 

Előzmény: andzsin (303)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.26 0 0 316

"születik 10 év alatt 2 millió gyerek és duplázódik a magyar gazdaság"

 

0-10 éves gyerekekkel akarod megtermeltetni azt a többletet? Vagy ekkora a kereslet irántuk a világpiacon?

Előzmény: spiritus21 (289)
amnéziás Creative Commons License 2010.11.26 0 0 315

Próbálnál csak néhány napig a föld alatt dolgozni 3 műszakban, gondolom kicsit megváltozna a véleményed.

Előzmény: Antirászista (311)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.26 0 0 314

Mintha kevernéd az átlagéletkort a várható életkorral. Nem vagy túl erős statisztikából. A parciális diffegyenletek jobban mennek?

Előzmény: ISFC (306)
egyenlítő Creative Commons License 2010.11.26 0 0 313

"az a párezer befektető keresi meg, akik közzé te feltehetőleg soha nem fogsz tartozni"

 

Nem hiszem, hogy így kijönne az átlagos tőzsdeindex. Különösen azért, mert a legnagyobb befektetők éppen a nyugdíjpénztárak.

Előzmény: ISFC (308)
bean Creative Commons License 2010.11.26 0 0 312

Te szegény. Hol vannak már nyugdíjas bányászok? A legtöbb bánya bezért a 90-es évek elején.

 

Ha vannak is, megérdemlik a 190 ezret, a legszarabb meló, a világon mindenhol értékelik.

Előzmény: Antirászista (311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!