Keresés

Részletes keresés

Szajci Creative Commons License 2018.10.29 0 1 118

kb. mint Magyarországon. Meg kell kérdezni, hogy elfogadják-e, vagy sem :) 

Előzmény: belojozso (117)
belojozso Creative Commons License 2018.10.27 0 0 117

 Szia . Bocs a laikus kérdésért , kafanában bankkártyával tudok-e fizetni ? 

Köszönettel !

Előzmény: EditSzkopje (106)
motoremelo.hu Creative Commons License 2018.08.11 -1 0 116

thx

...jó pár éve asszem a bosnyákoknál jártam ugy hogy a 16literes motoromba a kasszánál huszonx liter benzint fizettem,de ezt már akkor vettem észre amikor kimentem a blokkal a kezembe.visszamentem közöltem hogy "or polisz or X euro" ,igy majdnem ingyen tankoltam :-)

ezek szerint nem változott semmi :-(

Balikaa Creative Commons License 2018.08.11 0 0 115

Albániában a bankkártyát felejtsd el. Csak kp.

Előzmény: motoremelo.hu (113)
Boarhunter Creative Commons License 2018.08.10 0 0 114

Benzinkúton, autópályakapuknál lehet és érdemes. Csak figyelni kell mert vannak kutak, ahol rendszerszintű az átbaszás.

-Előre tisztázod, hogy jó-e a kártyád és egyáltalán, a kártyás fizetés?

-A kutas megtankol helyetted, telefonoddal lefényképezed a kijelzőt és bent a kasszánál figyelsz, hogy ugyanaz az összeg van-e a blokkon?

-Ha utólag kitalálják, hogy "sajnos mégsem jó a terminál", közlöd, hogy nincs egy fillér készpénzed sem és akkor Te most mennél. Ilyenkor meglepetésszerűen meg szokott javulni a terminál.

-Zöldkártyát az autóhoz viszel magaddal mert szeretnek buziskodni, befosatnak, hogy ötezer euró lesz a biztosítás, holnap a bankban tudod befizetni aztán várják az ajánlatod... Hiába hivatkozol az amúgy érvényben lévő nemzetközi egyezményre melynek ők is tagjai és mely szerint nem kötelező a zöldkártyát magadnál tartani, nem érdekli őket.

Előzmény: motoremelo.hu (113)
motoremelo.hu Creative Commons License 2018.08.10 0 0 113

Nem tudja véletlenül vki mastercard-ot lehet/érdemes használni macedóniában? ...esetleg albániában?

Könnyebb lenne kisakkozni hogy mennyit váltsunk ha kártyázhatunk is legalább a benzinkúton

Traveller00 Creative Commons License 2018.07.24 0 0 111

A felvonók üzemidejére kérdezz rá a facebook oldalukon:

https://www.facebook.com/PopovaShapka2020/

 

 

Előzmény: Balikaa (110)
Balikaa Creative Commons License 2018.07.24 0 0 110

Hello!

 

Szeptemberben tevezek Macedóniába menni, olyasformán, hogy szombat reggel kirepülni Szkopjéba, a reptérről egyből a kereszthez menő felvonó alsó állomásához menni taxival, majd onnan túráznék le a Matka-kanyonhoz, s ott túra, amíg kedvem van.

A kanyontól egyből felutaznék Popova Sapka-ba, s vasárnap megpróbálkoznék a Titov vrh-val.

Hétfő reggel kéne eljutnom Popova Sapka-ból Pristinába, mert este onnan jönnék haza.

 

Olyan kérdések merültek fel benem, hogy egy szeptemberi vasárnap reggel vajon jár-e a felvonó Popova Sapkában, mert sehol nem találok erről infót, illetve, hogy a tranzitokban tudtok-e segíteni, s ha igen, mennyiért? (Nyílván a Tetovo-Pristina busszal lenne)

 

Privátban is jó volna a válasz természetesen.

 

Köszönettel

 

B.

Előzmény: EditSzkopje (106)
T-boy01 Creative Commons License 2018.07.21 0 0 109

https://youtu.be/WC_Y9vB5KpQ

 

Ohrid élő kamera.

 

Cuba Libre Beach Bár az ohridi tó partján.

MZ0212 Creative Commons License 2018.07.04 0 0 107

Szia!

Transzferrel kapcsolatban a honlalon érdeklődjek vagy adsz egy másik mail címet? Köszönöm!

Előzmény: EditSzkopje (106)
Ychromos Creative Commons License 2018.04.20 -1 1 105

Beutazás: személyi igazolvány vagy útlevél, repülő közvetlenül Wizzairrel Budapestről Szkopjébe és vissza, jegyek 3090 Ft-tól/1 irány, augusztusra már 55.000 Ft-ért/1 irány is van.

 

Makedón dénár (MKD) a hivatalos fizetőeszköz, Magyarországon 1 cég vált, és nagyon drágán (eladás 6Ft/1 MKD, vétel 4 Ft/1 MKD).

Macedóniában EUR-t váltanak MKD-ra, a reptéren 1 EUR=54,21 MKD-es árfolyam mellett, a központi pályaudvaron 62,2 árfolyamon (így ugye 313 HUF=1 EUR-ból következően 313/62,2= 5,03 forintért kapunk egy dénárt, ami nagyon jó).

 

Szkopjei reptérről bejutás a városba (transzferbusszal) 180 MKD/fő Manora nevű céggel, kijutás a reptérre 180 MKD a Vardar Express nevű céggel. (A két cég megegyezett egymással, bejutni Manorával lehet, kijutni Vardar Expressel). Van még Wizzaires transzferbusz is amit oda-vissza a Manora biztosít, a Wizz weboldalán lehet foglalni.

http://www.vardarexpress.com/index.php?id=28&L=2

http://www.manoragroup.com/#timetableanchor

http://wizztransfer.p-airbus.com/

Manorás jegyet a reptéri bódéban kell előre megvenni (nagy halványlila korona jel), előtte át kell váltani megfelelő mennyiségű EUR-t. Amikor mi ott voltunk EUR érmét nem váltottak át! A legkisebb EUR címlet ami papír az 5 eurós, és az elég az odaútra 1 főnek (hiszen 180 MKD=több mint 3 EUR), senki ne váltson több pénzt ilyen rossz árfolyamon, csak ennyit ami a buszjegyét fedezi).

3 megálló van: Capitol Mall, Központi Buszpályaudvar, Holiday Inn Hotel (itt van a Vardar Express iroda).

Visszafelé a Holiday Innel szemben lévő helyről indul a busz, a jegyet a buszon kell megvenni.

 

 

Mindenképp ajánlom az utasbiztosítás megkötését. Három okból is: rengeteg kullancs van, és rengeteg a kóbor állat (többségében kutya), nem nagyon veszik figyelembe a piros-zöld lámpát.

A  buszok menetrendjét senki ne vegye komolyan, totális káosz, érdemes az indulás előtti nap megkérdezni a Központi Buszpályaudvar információs pultjánál.

 

A buszok ott állnak meg ahol épp leintik őket, vagy szólnak hogy le akrnak szállni (akár 100 méterre egymástól), szóval ne nagyon higgyük el, hogy időben fog érkezni.

 

Boltok: Vero, Tinex, Ramstore: tiszta, kulturált, normális árak. Néhány termék van csak ami olcsóbb a magyar áraknál, az összes többi drágább! Találkoztunk itt mindennel, csak helyi termékkel nem: orosz és horvát sonkák, húsok, magyar mogyi diákcsemege vagy épp Harmony WC-papír, olasz-spanyol-horvát zöldségek, török-német vegyiáru.

 

 

Szkopje:

Mindenhol építkezés, felújítás, kóbor éhező állatok,koldulók. Mi csütörtöki napon érkeztünk, a város tele volt szeméttel, mindenhol eldobott flakonok, zacskók, alu dobozok hevertek. Még a zöld szemetet is kirakják valahova, de lusták a kukáig elvinni. Keddre összetakarítottak, de nem tudom milyen menetrend szerint takarítanak.

A városra egy fél napot érdemes szánni.

A tourist information több helyen ki van döntve, vagy fel van égetve, vagy ki van írva mikor vannak ott, de soha nincs ott senki, vagy ha ott van, akkor nem tud angolul, semmire nem jó. És ezek mind hibásan vannak a Google térképeken is.

Angolul, de más számunkra használható idegennyelven szinte sehol nem tudnak a Központi Buszpályaudvart kivéve. Úgyhogy szomorú sóhajtás, de ezt mindenki vegye figyelembe.

Nyomtassunk magunknak térképet a Google Mapsból, amik kint vannak térképek, azok használhatatlanok, vettünk 2,5 euróért a Mother Theresa Houseban egyet, a térkép kb A0 méretű, az első oldalán mindenféle rajz és számok, azok vannak feliratozva ami senkit nem érdekel, a túloldalon vannak a látványosságok, de már csak a méret miatt is fölösleges, kényelmetlen használni.

A látnivalók körül is rengeteg szemét van, nagyjából az összes ingyenes, festékpatronnal többet megdobáltak, vagy éppen festékszóróval lefújták. A főtéren este kóbor kutyák összegömbölyödve várják a következő napot.

A bazáros rész egy teljesen új világba repít. Megismerkedhetünk az itteni konyhaművészet legjavával: a churroshoz hasonló édességet, és ennek kisebb társát a tulumbit, valamint baklavát egy - a Trónok harcában megismert Lady Olennához rendkívül hasonló - nénitől vettük. Azt hiszem, ilyen rosszat sehol nem ettem. Már amikor a tulumbiba beleharaptam annyi olaj fojt ki belőle hogy képtelen voltam megenni. A baklava csak fura ízű volt.

Próbálkoztunk más sütikkel is, egyik képviselőfánkhoz hasonló, és fehér krémmel volt töltve. Talán rizspuding lehetett benne. Édes volt, és ennyi. Boltban különböző prémium desszerteket próbáltunk, de még a legrosszabb hazai termékeket sem múlták felül.

Legjobb ételeket és ami fontos, tényleg finom és ízletes ételeket! avéletlenül felfedezett Old Town Breweryben kaptuk (nem messze a főtértől, az egyetem háta mögött), itt tudnak angolul, és az ételes is finom, minden frissen készül. A legjobban a saját hambürgerük tetszett (400 MKD, sültkrumplit és kapormártást is adnak hozzá). Többféle sört készítenek. A vörös sör igazán különleges (IPA) (190 MKD/0,5 liter), van egy speciális szezonális sörük is, ez édeskés ízű, alkoholtartalma 9 % (250 MKD/0,5 liter). A többi sörük szerintem nem különleges. Nagyon sokan ettek tradícionális tálat, ami különböző zöldségkrémekből, sajtból, olívabogyóból áll.

 

 

Szkopje - Matka kanyon

A Központi buszpályaudvar mögött van a helyi buszoknak a pályaudvara, a piros színű 60-as busz visz ki (kb. 2 óránként jár), 150 MKD 1 irányba a jegy, előre meg kell venni (egy régi kiszuperált busz a jegyiroda, beszélnek angolul), plasztikkártyát adnak, amit felszálláskor a kártyaolvasóhoz kell érinteni (zöld pipával jelzi, ha OK), gyakorlatilag a többség jegy nélkül felszállt. A busz kb 1 óra altt vitt ki, és még 30 percet vártunk a pótlóbuszra, mert kitört az első busz kereke. A pótlóbusz kb. 50-es éveket idézte...

Másik lehetőség, a Vodno hegyről, a Milleniumi Kereszttől 5,5 órás sétával eljutni a Matka-kanyonig.

Itt található az EVN cég vízierőműve is. A bejárattól a végéig kb 2,5 óra egy irányba. Túracipőt ajánlott használni. Rengeteg szemét van mindenhol. Lehet kajakot bérelni, egy-ill. kétszemélyes kajak is van. A kétszemélyes 500 MKD 1 órára összesen, az egyszemélyes 300MKD/1fő/1 óra (oda-vissza 2 óra kell kb.) A víz alatti cseppkőbarlang 55 perc kajakkal, nagyon kis része látogatható. Szerintem a mindenféle színű leddel elrontották. Csak akkor lehet látni valamit, ha épp működik a generátor, azt pedig csak akkor üzemeltetik, ha jön valamilyen csoport hajóval. Van hajózási lehetőség is, ez 400 MKD/fő, 1 óra talán. Kajakozásnál nem igazán volt jó, hogy állandóan kerülgetni kellett az 5 percenként jövő hajókat. A kilátás fentről gyalogosan is, és lentről kajakkal is nagyon szép volt.

Van étterem, egy 0,25 l-es Pepsi 2 EUR!

Mi vasárnap voltunk, és nem közülték hogy délután nem megy vissza busz. Így taxival kellett mennünk, ami 700 MKD-ért vitt a belvárosba, 1000-essel fizettünk, azt mondta németül csak 200-at tud visszaadni...

 

 

Szkopje - Vodno hegy

Szerintem ez volt a legjobb az egészben, és sajnálom, hogy utolsó napra hagytuk. Rendezett, kulturált. Rengeteg fa dóm pihenőhely, gyönyörű gyíkok, itt-ott néhol szemét.

A sikló (ők gondolának hívják) indulási pontjáig gyalog mentünk 3 km-t a Török Nagykövetségtől (3-as busz innen indul/itt a végállomása), itt felszálltunk a siklóra, ami kb 10 perc alatt ér fel. Csak egy irányba szállít utasokat egyszerre! 30 percenként egyik irány, 30 percenként másik irány, és van szünet is amikor nem működik! Előre érdemes a helyszínen megnézni, mikor jön lefelé is (az utolsó kb 18 órakor).

 

 

Mavrovo, Mavrovi Anovi

Nagyon vártuk ezt, de ez volt talán életem egyik legrosszabb élménye. A Debarba menő busszal mentünk, ami 06.30-kor indult, 2 óra volt az út. A jegy 300 MKD/1 irány. Bementünk a helyi túristainformációhoz. Igazából semmit nem tudott mondani, utólag kiderült még a busz se akkor megy ahogy a kinyomatatott friss papírokon rajta van.

Gyalog 6,5 km-re van a régi, ottjártunkkor épp nem víz alatt lévő templom. Kb. 1 kilométer megtelte után kutyaugatásra lettünk figyelmesek, 5 fehér kutya vett körül minket pillanatokon belül, és kb. 1,5 km-át kísértek minket, botokkal a kezünkben mentünk. Leráztuk őket valahogy. Eljutottunk a templomhoz. Kicsit megéheztünk, két tonhalkonzervet elővettük, letettük kezünket akartuk megmosni, erre három otromba dög már a kajánkat rágta. Elég mérgesek voltunk. Elindultunk visszafelé. Kb. 2 perc múlva ezek a kutyák is úgy mint az előző csorda követni kezdett, féluton valahol eltűntek, nagyon megörültünk. Kb 5 perc nem telt el, fentebb lévő házakból kutyaugatás ismét, ugyanazok a kutyák lejöttek megint, és kellemes társaságukban részesítettek minket. Kb 1-2 cm-re is közel jöttek, az egyik szomszéd fütyörészett nekik, de nem érdekelte őket, annyit ordított nekünk az ember hogy: "NO PROBLEM". Köszönjük ezúton is. Nem volt bot nálunk, és nem akartak békén hagyni. Már igazi megváltás volt újra a turistainfót elérni. Átmentünk a kicsit előtte lévő boltba. Újra kutyák. Rengeteg pici kutya, akik mind éhesen. Bementünk a boltba alkoholért. Kifelé egy rakat kutya megint. Az egyik odaült mellénk, odajött hozzá a kiskutyája. Az anya csont sovány volt. Megsajnáltam, vártunk amíg elmegy a többi, és a nálunk lévő maradék tonhalkonzervet odaadtuk neki. A kiskutyákat a helyiek simogatják, de enni nem adnak neki. Az autók legalább nem ütik el őket.

Sőt még egy olyat is láttunk mikor az egyik fazon a kukába dobja a szemetet.

A legjobb vicc az volt, mikor megláttuk a hirdetést, hogy 600 eurós négyzetméteráron lakások épülnek...

 

 

Ohrid

Skopjéból a Galeb AD buszával mentünk, a Központi Buszpályaudvarról indul, előre kell jegyet venni. A busz pontosan érkezett Ohridba. Vissza is a Galebes busszal mentünk. http://galeb.mk/?strana=14&grad=1

A Classic Kompani nevű buszos cég elől indul a busz, a buszon lehet jegyet venni.

 Bár a buszok nem tökéletes állapotúak, van klíma, és nem áll meg minden bokorban, csak az előre meghirdetett megállókben. A jegy egy irányba 520 MKD.

A várost leginkább kisebb horvát falvakhoz tudnám hasonlítani. A látnivalók körül tisztaság van, minden más helyen kosz és szemét. Itt láttunk először szemetelni tilos táblát. Nagyon hangulatos zegzugos utcák vannak.

Térképet előre nyomtassunk, fénymásolt A4-es lapok vannak a szállodákban, de legtöbbször olvashatatlanok.

A látnivalókra elég fél nap, ha Sveti Neumot nem nézzük meg. (oda-vissza 20 EUR/fő hajóval)

 

Látnivalók:

Szent Szófia templom: 100 MKD a belépő, kihagyható.

Church of St. John at Kaneo belülről is megnézhető: 100 MKD a jegy, kb 1 perc az egész, ha valaki bekukucskál akkor is lát mindent, felesleges pénzkidobás, kb belül 4 négyzetméter az egész, fényképezni tilos.

Sv. Kliment i Pantelejmon na Plaošnik: 100 MKD a belépő, belül tilos fotózni. Épp építkeznek, nagy kerülővel lehet bejutni.

Sámuel erőd: nem nagy szám.

Ancient Theatre of Ohrid: ez tetszett, de szemben vele egy omladozó rothadó színpad van.

Upper gate: ebben semmi szép nincs.

 

A Lihnidos Square Restaurantban mindenki vigyázzon!  

A grillezett egész pisztráng kilója 3000 MKD (= 15.000 Ft), Próbálnak behazudni nagyobb mennyiséget és a gyanútlan vevővel ki is akarják fizettetni. Tripadvisoron is többen panaszkodtak az étteremre, hogy átverték őket.

 

 

 

 

Nem igazán vettem észre a segítőkészséget ebben az országban. Szörnyű, ahogy az állatok mindenhol lézengenek ennivaló után kajtatva, a szemétben turkálva. A rengeteg szemét mindenütt. A kiszámíthatatlan közlekedés.

kirgizke Creative Commons License 2018.03.08 0 0 104

Hali!

 

Mi voltunk a Pelisterben, nagyon klassz, de én követem a Nemzeti Park oldalát a FB-on, és még full hó az egész. Sielnek...

Több túraútvonal van, mi a Yorgov Kamenig mentünk fel (erről írtam a blogomon is, amit régebben ide is belinkeltem). Túrázáshoz jó bázis lenne a Hotel Mollika, keress rá a neten. Minden nap Bitolából kitaxizni pénzben is sok és csak az idő megy vele, igaz, jó hely a város...

 

Előzmény: Mathius (103)
Mathius Creative Commons License 2018.03.08 0 0 103

Sziasztok!

Jövő héten megyek ki 5 napra, amiből kettő nap Pelister Nemzeti Park lenne, többek között a csúcs is.
- Aki már volt tudna segíteni, hogy hol érdemesebb megszállni? Bitolában és onnan kitaxizni mindkét reggel vagy szálljak meg Magarevoban és reggel usgyi?
- Van valakinek használható térképe, útvonala (link), hogy honnan érdemes indulni, melyik oldalon, visszaút van-e másik, illetve milyen más túra lehetőségek vannak, mint a csúcsmászás?
- Így március közepén még gondolom számíthatok hóra 2600 környékén, igaz?

Köszi szépen!

kirgizke Creative Commons License 2017.12.17 0 0 102
reckon Creative Commons License 2017.11.18 0 0 101

Skopjei autóbérlés kapcsán van valakinek javaslata? Keddig kellene válasz.

köszi! 

reckon Creative Commons License 2017.11.08 0 0 100

Mindig vannak hype-ok, mostanában Albánia, korábban Montenegró. Nem sokára Ohrid lesz.

Előzmény: gambl-R (98)
ult40 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 99

oda-vissza út már 10 ezer ft kb.

Előzmény: gambl-R (98)
gambl-R Creative Commons License 2017.10.08 0 0 98

Szivesen!

Az arakat elnezve nem a legnepszerubb jarata a wizz-nek. :-)

Előzmény: ult40 (97)
ult40 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 97

Köszönöm a gyors választ. Gondolom nem szokott megtelleni a Skopjébe tartó járat :)

Előzmény: gambl-R (96)
gambl-R Creative Commons License 2017.10.08 0 0 96

Eleg a szemelyi.

Előzmény: ult40 (95)
ult40 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 95

Sziasztok! Jövőre tervezek Skopjébe kimenni Wizz air-rel. Azt kérdezném tőletek,hogy elég a személyi igazolvány is vagy kell útlevél a reptérre és a foglaláshoz?Köszönöm előre a választ.

StockHolmi Creative Commons License 2017.09.23 0 0 94

Szia! A vasútállomás és a buszállomás ott van egymás mellett, pontosabban egymás felett. A reptéri busz a vasúti sínek alatti aluljáróban tesz le, ha leszálltál, át kell menni az út másik oldalára, ott lesz egy ajtó az aluljáró oldalában, ami rögtön az állomásokhoz vezet. Ha felmész a lépcsőn akkor a vasúti sínekhez jutsz, ha kicsit továbbmész, akkor a buszpályaudvar épületébe érkezel.

Előzmény: rebkaa (93)
rebkaa Creative Commons License 2017.09.21 0 0 93

Köszi, igen én is csak busszal fogok közlekedni. A vasútállomást azért kérdeztem, mert azt tudom, hogy ott megáll a reptéri busz és azt hittem ott kell leszállni, mert  a térképen tőle nem messze látok egy nagyobb buszpályaudvart.

De így mégjobb ha oda visz a reptéri busz.

 

Előzmény: reckon (92)
reckon Creative Commons License 2017.09.21 0 0 92

Nem tudom, hogy a vasútállomás közel vna-e, de szerintem azt nem is fogod használni. Mindenki buszozik mindenhova. 

 

A reptéri transzferbusz bevisz a buszpályaudvarra, ami gyalog 20 p a városközponttól. A lényeg, hogy a buszpályaudvarról megy busz Ohridba, kb 5000 forint a jegy oda-vissza. 1-2 órás szünetek vannak a járatok között, amikor megérkezel, gyorsan csekkold, hogy mikor megy a busz. 

 

AIRBNB-n remek szállásokat találsz a belvárosban olcsón.

Előzmény: rebkaa (91)
rebkaa Creative Commons License 2017.09.19 0 0 91

Köszönöm az információt.

Most nézek szállást magamnak. Skopjéban jól látom a google maps-en, hogy a busz állomás a vasútállomás mellett van?

A reptérről való érkezés után egy délutáni busszal(ha kapok még rá jegyet) rögtön mennék Ohrid-ba, azért kérdezném, hogy hol szálljak le a reptéri buszról?

Szállásta zért beljebb keresek, van sok 2000-2500ft-os szállás a centrumban

somacedonia Creative Commons License 2017.09.19 0 0 90

Matka kanyonnal kapcsolatban itt találsz információt. https://somacedonia.wordpress.com/programok/negy-napos-program/matka-mileniumkereszt/

Kijuthatsz továbbá a 60-as busszal is.

 

Előzmény: rebkaa (88)
kirgizke Creative Commons License 2017.09.18 0 0 89

Szia!

 

Emlékezni nem emlékszem, viszont fel van írva :-), mi 500 MKD-t fizettünk a buszpályaudvartól a Matkáig. Visszafelé busszal jöttünk, az 35 MKD/fő volt.

Összehasonlítva Skopjén belül (egy lehúzós) fuvarra 260 MKD-t fizettünk.

Előzmény: rebkaa (88)
rebkaa Creative Commons License 2017.09.18 0 0 88

Szia Kirgizke,

Épp vasárnap indulok pár napra, Ohrid-i tó és Matka kanyon fog beleférni és egy kis Skopje. Őszi szünetben jön Marokkó:))

Nem emlékszel esetleg, hogy egy taxi mennyiért visz ki a kanyonhoz?

Előzmény: kirgizke (87)
kirgizke Creative Commons License 2017.09.18 0 0 87

Szkopje és a Matka kanyon + egy kalandos hazaút: menekültáradat és egy kiégett busz

 

http://kirgizkeutazasai.blog.hu/2017/09/17/szkopje_fele_fel_balkani_uton

Cs_ Creative Commons License 2017.09.04 0 0 86

Nekünk egy Nyugat-Balkáni körutazás utolsó és legrövidebb állomása volt Macedónia. Előtte Albániában voltunk hosszabb ideig, ami nem jött be. Viszont Macedónia és Skopje pozitív volt nagyon, több időre visszamenős. Az albán zsúfoltság és káosz után a "rendezettség" (Albániához képest), Skopje széles utcái és járdái, valszeg nem kicsit tettek hozzá a pozitív képhez.

 

Ohridba sajnos csak pár órát voltunk, ha már arra járunk megnézzük alapon. Nekünk nagyon bejött, az óváros hangulatos, a tó fantasztikusan tiszta. Úgy jöttünk el, hogy simán pár napot ide kellet volna szervezni inkább. 

Skopjéban aludtunk, a hegylábánál lévő városrészben, ami elég kellemes rész. Este bementünk várost nézni. Igen, a főtér meg a környéke az elég kérdőjeles :) Mindketten szakmabeliek vagyunk, úgyhogy érdeklődve szemléltük, ezt a nem is tudom mit. Meganeoklasszicista meg giganeoeklektikus építészetet betonból meg üvegből, hatalmas szobrok, diadalív, stb, stb. Élvezhető, de annyira mindennel szembe mennek és meredek amit csinálnak, hogy eldöntöttük, hogy ennek a véleményezését meghagyjuk az utókornak. :)  

Az óváros fantasztikus, teli van élettel, nagyon élveztük, az árak is kellemesek. 

Az egész országban jelen van a macedón-albán nemzetiségi és vallási ellentét. Versenyeznek, hogy ki tud több és nagyobb zászlót állítani és nagyobb templomokat építeni. Az egész ország tele van zászlókkal, meg új mecsetekkel (ez Albániára és Dél-Szerbiára is igaz) a gazdag arab olajállamok pénzéből.

A Skopje melletti hegyen lévő hatalmas, világító keresztet kicsit belehelyezném ebbe a kontextusba is. Azért igen messziről is látni ezt, ott is ahol nem feltétlen örülnek neki. Viszont városnézéskor nagyon jó, nehéz eltévedni. Az ember csak felnéz, hogy merre világít bele az éjszakába a kereszt és már rögtön tudja, hogy merre kell mennie. 

 

Ide még visszafogunk menni egy hosszú hétvégére.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!