Keresés

Részletes keresés

csalántea Creative Commons License 2017.04.15 0 0 1047

Magyarországon mikor érik a Weirouge alma?

Mekkora fát nevel?

zoli1437 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 1046
atifoci Creative Commons License 2017.01.05 0 0 1045

Szia...írtam mailt , megkaptad ?

Előzmény: _attis (1043)
atifoci Creative Commons License 2016.12.31 0 0 1044

Van vkinek eetleg Auteno ill.Delbardivine fajtája ? Mo-n a Sta..l forgalmazza. oltoveszot cserelnek , sok fajtam van...utalok tabon irni phu...

_attis Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1043

Ha valakit érdekelnek új fajták, keressen az emilcímemen!

csehrigo Creative Commons License 2016.06.10 0 0 1042

Nyáron elég száraz tud lenni a föld,de azért gondolom,hogy körtés,mert abból látok nagy fákat almából meg nem, sőt sokkal több körte kel ki magról, mint alma.

Noha állítólag vízigényesebb, mint az alma.

Meg a körte gyökérzete jobban bírja ha szétreped a föld, mint az almáé.

Inkább nyári,nyár végi,kora ősi körték vannak a környéken.

 

Előzmény: sandorkattila (1033)
sandorkattila Creative Commons License 2016.06.08 0 0 1041

Schweizerhose, Uta, Novembra nálam még kicsik, jövőre adhatok. Napocaból és a névtelen ősziből meg nyáriból idén is tudok adni, (ezek rendkívül ellenállóak, sosem peremtezzük, jók a hozamok-nem tudjuk megenni, annyit teremnek ezért szárítunk télire.) meg tudod nézni nálunk a kertben, ha egyeztetünk. - vagy készítek képet éréskor. Untoasa de geoagiu nekem nincsen, de errefele nagyon jól megy, akarok oltani.

Előzmény: atifoci (1035)
titusz11 Creative Commons License 2016.06.06 0 0 1040

Sajnos több mint fele,már vagy háromnegyede lent van

A redlove-ot az idén kóstolnám először,ezért aggódom,4-5 van még rajta s vagy 20 a földön.A kötődéssel lehet inkább összefüggésben?

Előzmény: Ali-bá (1039)
Ali-bá Creative Commons License 2016.06.06 0 0 1039

Ilyenkor van a természetes hullás. Ami nem életképes gyümölcs, vagy túl sok a fának, azt eldobálja. Ha a felénél nem több, akkor ne aggódj.

Előzmény: titusz11 (1038)
titusz11 Creative Commons License 2016.06.06 0 0 1038

Sziasztok

Milyen tápanyag hiány okozhat  alma potyogást?

A Redlove és a golden hullik inkább az idared még tartja magát.

Redlove:

Golden:

Idared:

Sinesol Creative Commons License 2016.06.05 0 0 1037

Mivel viszek haza külföldről pár hajtást saját célra, gondoltam irok ide, hátha érdekelnek valakit szemzőhajtások.

Mondjuk érdekes a dolog, mivel van egy pár hetes évszakbeli eltolódás, de egy próbát megér a szemzés. :)

Szóval aki épp Debrecen felé lakik, annak tudok adni pár hajtást, viszont posta nem játszik, mivel az szerintem kicsit tul sok lenne már az extra utaztatásbol és kiszáradna a hajtás.

 

Na szoval az alábbi fajták esznek varhatoan:

 

-Cox Orange Queen

-Sárga Gravelstein

-Ingrid Marie

-Filippa

s.ramos Creative Commons License 2016.06.05 0 0 1036

Üdv.! Körte szemző ág érdekelne a fajtáidból (Novembra, David, Schweizerhose) Tudok küldeni viszonzásul alma,  körte fajtákból.

Előzmény: sandorkattila (1033)
atifoci Creative Commons License 2016.06.05 0 0 1035

A felsorolt fajtákból van neked ?

A Schweizerhose ,az Untoasa de geoagiu és a Napoca érdekelne majd oltóvessző formában ,szívesen küldök helyette más fajtákat.

Előzmény: sandorkattila (1033)
Sinesol Creative Commons License 2016.06.05 0 0 1034

Azért ez kicsit erős megfogalmazás volt.

Sokan csak egy-két fát akarnak a kiskertbe és épp megfelel nekik a kényelmes katalogusos módszer, mivel talán idejük sincs elmenni egyéb helyekre és hasonloan idejük sincs napi munka mellett még beleásni magukata  gyümölcstermesztés mélylélektanába. Ettől még nem lesznek bunkók, egészen elképesztő, hogy ilyesmiket gondolsz. Átlag házikertbe egyébként nagyjából megfelel a lehtöbb fa és fajta, mivel az alanyok átlagos talajigényüek, pl. szinte mindenhol pl MM106-ot használnak pl almához, ami kb mindenhol beválik.

Persze aki kicsit jobban benne van a dolgokban nem vásárol ilyen helyröl, de azért nem kell lenézni azokat, akiknek ez a kényelmes. 

Sok embert ismerek aki tölük vásárol,  több diplomás emberek is, akiket kicsit fura bunkónak és butának cimkézni, ahogy nem tsrtom bunkónak a szomszéd "Mari nénit" se, akinek ez a kényelmes megoldás.

Előzmény: sandorkattila (1030)
sandorkattila Creative Commons License 2016.06.04 0 1 1033

Szerntem a körte esetlben is igaz,hogy azt kellelsődlegesen ültetni ami nélatok már bevált, nézz csak körül.

 

Bocs, hogy az intenzív topikba írom, akit csak az érdekel tovább ne is olvassa.

 

 

És légy óvatos mert ha van néhény öreg körtefa, az még  nem jelenti azt,hogy ott más,- főleg téli körték is - jól fognak fejlődni. Itt nálunk sok a körtés legelő, vackorok és nyári körték hatalmas fákkal, de a területek semmi esetre nem alkalmasak nemesebb fajtáknak.

 

Ajánlom az Uta, Novembra, David, Napoca, Concorde, Schweizerhose, Untoasa de geoagiu, Bohemica fajtákat, s még adhatok oltóágat néhény névtelen fajtáról, melyek jól teremnek itten. nyári s őszi fajták.

Előzmény: csehrigo (1031)
atifoci Creative Commons License 2016.05.27 0 0 1032

Az íz ízlés dolga...a vad savanyúakat nem szeretem ,ezen kívül lehet édes ,vagy édes-savas ,lehetőleg kemény,lédús,bár én a Goldent akkor is szeretem,amikor már kezd ráncosodni...Szóval a Jonagold-klónok, a Gala-klónok , a Pinova, a Red Fuji így hirtelen,ami eszembe jut.

Előzmény: Pro.polisz (1028)
csehrigo Creative Commons License 2016.05.27 0 0 1031

De jó volt olvasni amit írtál.

Felém nem erdélyi az időjárás. Nem tudom a Batul jól érezné-e magát ott ahol a füge nem fagy el.

Jobbára körtés a környék úgy vettem észere. Abból vannak nagy öreg fák.

Almából kettőt találtam 1 Húsvéti rozmaringot és egy Téli piros pogácsát ha jól azonosítottam.

Mindkettőt leoltottam vad alanyra meg a húsvéti saját magoncára is.

Mivel ez az intenzív topik így nem akarom a tájfajták felé elvinni. Van több ami érdekel,csak nem az országnak nem erre a részére ajánlják.(Barna és fiai)

 

Az általad felsorol újabb nemesítéseket is olvasgatom.Talán 1-2 nem ártana,de mivel körtésnek ítélem a környéket talán inkább azt kellene ültetni.

Abból vannak már újabb,rezisztens nemesített fajták?

Előzmény: sandorkattila (1029)
sandorkattila Creative Commons License 2016.05.26 0 0 1030

A sieberz nem profi kategória, előfordult, hogy még azt sem tudták, milyen alanyon van egy egy fájuk. Érdemes felkeresni olyan termelőt, vagy forgalmazót, amely konkrétan megmondja, mit árul, mennyit, mikor, mennyiért.

Soha a sieberzen (s a legtöbb hasonló webkupecnél )még nem láttam egy valós leírást vagy legalább az alanyt feltüntetve. Minimalista leírások, buta képzetlen emberek igényeire szabva, photoshoppal módosított szar képekkel melyeken a gyümölcsök sűrűsége copy- pastel van növelve. Kritikán aluli.

 

S nekik van igazuk. Ha jól megélnek úgy -és megélnek-  hogy három tőmondattal leírnak egy egy fajtát, semmit sem említve a rossz tulajdonságokról, mégis van elég bunkó aki vásárol tőlük, akkor ezt így kell csinálni és kész.

 

 

Előzmény: budai2 (1020)
sandorkattila Creative Commons License 2016.05.26 0 2 1029

Bocs, hogy az intenzív topikba írom, akit csak az érdekel tovább ne is olvassa.

 

A tájfajták, mint nevük is mutatja, ott működnek jól ahol otthon vannak. Annak, hogy most kutatják őket, a rezisztenciák okait, mértékét, és a termesztésbe vonás lehetőségét, több okra vezethető vissza. Egyrészt keleteurópában nincsen pénz komoly kutatásokra, melyek versenghetnének a nyugati központokkal. Abból kell kiindulni ami adott.... Másrészt egyre többen vannak akik a nagy és tervezhető jövedelmet adó, szisztémikus vegyszerekkel fenntartott ültetvényből származó almát nem hajlandók fogyasztani semmilyen formában, ezeknek az embereknek kellenek fajták, melyeket lehet minimális és veszélytelen permetszerekkel termeszteni... amelyeknek van íze... amelyeket el lehet tartani egy jó pincében májusig mindenféle bonyolult tároló nélkül. (s nem gond ha közben harmada elvész, a megmaradó mennyiség legyen egészséges.

 

Vannak ilyen fajták. Nálunk erdélyben a budai Domokos, Batul, Ponyik, valamilyen Jonathánnak nevezett de valójában más fajták, Sándor cár, Sóvári, melyeket el lehet tartani sokáig. De a legtöbbnek még a neve is feledésbe merült. Nagyon gyakori eset, hogy öreg fa birtokosai nem tudják a fajta nevét, eredetét, sokszor azt sem, hogy ki ültette stb. Csak fogyasztják évről évre a temést ameddig a fa megvan.

 

Nekünk is van egy ilyen öreg fánk, mai napig sem sikerült azonosítani semmilyen ismert fajtával, de áprilisban még ehető a gyümölcse.  Ja, hogy nagyon érzékeny az ágrákosodásra, az egy igazság. Tele van a fa sebekkel. Az is igaz. De terem 60 éve ízletes gyümölcsöt mindamellett, hogy erre a betegségre fogékony, vannak rajta fél évszázados sebek melyeken a fertőzés most is aktív és mégis... nem befolyásolja a termést. És nem kell neki szisztémikus szuperbonyolult vegyszer, egyszerüen nem kell neki semmi. Számunkra ez a fontos. Metszszük, lemosózunk és annyi.

 

Nem tudom hol laksz. Ajánlani azt tudom, hogy ha van megfelelő és nagy telek felületed, érdemes oltanod  helyi szinten bevált fajtákat. Szánni kell rá időt, kutatni és feltérkézpezni. Megfelelő alanyt kell választani, de szerintem a törpe alanyokat felejtsd el... MM106- alany elég jó, de nálunk főleg a régi fajták magoncaira oltanak amikor extenzív ültetvény készül. Hatalmas a gyökérzetük és szerves trágyázás meg művelt talajfelület mellett öntözés nélkül is teremnek egy átlagos gyümölcsösnek való telken.

 

A törpe alanyokhoz nálunk itthon automatizált öntözés és tápoldatozás dukál. Aki erre hajlandó annak terem, de akkor sem versenyképesen. A közepes gyökérzetű alanyok gyakoriak mert azok alkalmi öntözéssel megélnek, a mi sovány földjeinket jobban tűrik. nagy ültetvények ezekből vannak.

 

Metszeni a tájfajtákat is kell, csak másképpen. Erre nem lehet univerzális választ adni, mindenik másképp reagál. általános az, hogy nagyobb fákat nevelünk mint az intenzív formák. Ha valamilyen fajta megynyeri a tetszésed, járj utána, hogy mi a habitusa és hogyan kell metszeni, ha megtudud,  írd le és tartsd be.  Egy idő után megtudod, hogyan reagál a fa és megtanulod, mit érdemes vele csinálni.

 

Az újabb fajtákról kevés a tapasztalat itten. Elfogadhatóan terem a Topaz, Pinova, Red Topaz, Generos, Freedom, Orion, Florina, Golden delicios rezisztens variánsa. Ezek MM106 alanyon középkötött talajon jól fejlődnek és minimális vegyszerrel termeszthetők. Mellesleg senki nem vari nagydobra amit tud, tehát nehéz hozzáférni újabb infókhoz.

Ami meggyőző számomra, hogy döntően a régi tájfajták látják el a lakosság azon részét amely fölközelben él és termel magának. Jellemzően kevés az eladás és ha van, az helyi szintű, nem zavarja a nagykereskedelmet. Jól van ez így, nem szempont itt a méret s dizájn meg a piros színnel fedettség százaléka meg a többi hülyeség. Elvárás a jó íz, a kevés vegyszer, a házi eltarthatóság.

 

A tájfajták ellenálló képessége egy nagyon érdekes dolog. Mindeniknek vannak betegségei, gyenge pontjai, mégis van több- kevesebb termés az időjárás függvényében. Például, nem ugyanaz, ha a tájfajta  fádon meghal 5 százalék ág tűzelhalás miatt minden évben, és emellett terem 50 évig a fa, vagy ha egy jó évben megkapja a betegség az egyik modernebb fajtád fáit és nagyrészük kihal azonnal.

Modern kutatások vannak ebben a témában, magyar publikációk is szép számmal.  A helyileg bevált fajták a legjobbak lehetnek, ha magadnak termelsz. Ez kell legyen az alap.... aztán ha van hely s idő, kell tesztelni a moderneket is, nyilván. Nagy öröm s kihívás lehet.....

 

Előzmény: csehrigo (1022)
Pro.polisz Creative Commons License 2016.05.26 0 0 1028

Szerintem pont az a jó a mutsuban, hogy a cukortartalom mellett van savtartalma is. Ebből is látszik mindenkinek más ízlik. A szakaszosság kapcsán én most fakarom a fejem, mert eddig a húsvéti rozmaring sajátjának véltem, de idén a gloster és a mutsu is passzolt. Virág is alig volt rajtuk. Ezek szerint az újabb fajták sem mentesek ezen tulajdonságtól (?). Neked almából melyik jön be (ízlik) a sok egyéb fajta közül? 

Előzmény: atifoci (1027)
atifoci Creative Commons License 2016.05.26 0 0 1027

A Mutsu jellemzően hengeresebb ,mint a Golden..és sokkal nagyobb.Jó évben rendesen van belőle fél kilós..és nem csak 1-2 db.Viszont ízben sztem a Golden sokkal jobb /édesebb /, de tovább bírja a tárolást ,nem fonnyad meg mint a Golden.

Nem érdemes túlterhelni ,mert akkor a következő évben csak mutatóban lesz rajta..én mondjuk nem igazán szeretem ,tele is oltottam más fajtákkal.

Előzmény: csehrigo (1024)
Pro.polisz Creative Commons License 2016.05.20 0 0 1026

Zöldségfeldolgozó (fagyasztó) cégnél mondták nekem, hogy a lengyeleknél a helyi "nébih" nem túl éber, mindenféle kétes minőségű (pl. vegyszeres) mezőgazdasági terméket simán előállíthatnak, piacra dobhatnak, exportálhatnakj...

Előzmény: Mozo66 (1015)
nézek Creative Commons License 2016.05.20 0 0 1025

(meglepő lehet, de mi meg Mexikóban tanítjuk a kukoricatermesztés fortélyait, igennagy sikerrel...úgy egyetemen, mint a nagy gazdaságokban. Így működik a világ...vagy globalizáció...vagy mijafranc...)

Előzmény: Mozo66 (1015)
csehrigo Creative Commons License 2016.05.20 0 0 1024

Húsvéti rozmaringot oltottam magamnak. Majd kiderül,hogy megnő-e a fa.

Pontosan melyik a mutsu,mert felénk több fajtára is mondják.

Oké,hogy japán fajta.

Engem a Nyári fontos nem nagyon érdekel. Inkább az őszi és téli almák.

 

Előzmény: Pro.polisz (1023)
Pro.polisz Creative Commons License 2016.05.17 0 1 1023

Fajtaleírásoknál valahogy az előnyöknél mindig több van leírva, mint a hátrányoknál. Például egyes régi fajták szakaszos termése (húsvéti rozmaring), vagy a jonathán fajtakör lisztharmat érzékenysége, máshol a korai kásásodás nincs nagy dobra verve.

Ez utóbbi témát illetően, egyik barátomnál ettem februárban granny smith almát, és házi körülmények közt tárolva sem volt kásás, ami nagy szó szerintem. Mondjuk nekem ízre a bolti (hűtőházas) savanyú verzió nem jön be, ez legalább ízben beérett, bár nem volt különösebben jellegzetesen zamatos... Ha valaki tud jó almát, ne rejtse a véka alá. Nekem húsvéti rozmaring, nyári fontos, gloster és mutsu van, ezek nem különösebben érzékenyek, nem igazán permetezem őket.

Előzmény: csehrigo (1022)
csehrigo Creative Commons License 2016.05.17 0 0 1022

Megengedhetetlennek tartod :-) ez jó.

 

Akkor melyik fajtákat ajánlod mind az újabban nemesítettek mind a tájfajták közül?

Nagyon felkapták a tájfajtákat mostanában.

Tényleg jók annyira, mint amennyire mondják?

Ha én házi kertbe meg telekre szeretnék ültetni oda alkalmasak az intenzív fajták vagy jobban járok egy olyannal-pl tájfajta-amit kevesebbet kell metszeni és igénytelenebb?

Előzmény: sandorkattila (1021)
sandorkattila Creative Commons License 2016.05.16 0 1 1021

A Baya Marisat lisztharmat érzékenynek láttam élőben. Ezt ma már megengedhetetlennek tartom, annyi jó fajta van ami nem az.

A többiről nincs infóm. A Pink Lady klubfajta s nehezen jutsz hozzá, az volt az egyik szüleje a Karneval almának . A Karneval  varasodásra ellenálló és lisztharmat rezisztens a leirások szerint, de nekem még csak kis fám van nincs tapasztalatom. Kérdezz rá néhány év múlva, elmondom hogyan halad.

Előzmény: csehrigo (1017)
budai2 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 1020

Ágelhalás Rewena almafán.

 

Több dolog miatt érdemel szót az eset.

 

Sieberz szerint:

"Rewena a "bioalma". A gombabetegségekkel szemben ellenálló fajta, ezért kevés permetezést igényel. Szeptember végén, október elején szüretelhető, áprilisig tárolható."

 

Akkor mi a fene lehet a probléma? Mechanikai sérülés nincs, rovarok ennyi idő alatt és csak ezt az ágat nem készíthetik ki. Különben is minden permetezést megkapott, amit a nem bio társai (körte, birs) megkaptak. Gomba ellen score meg dithan, rovar ellen mospilan meg karate.

 

Sieberz-cel ellentétben a német nyelvű Wikipédia

https://de.wikipedia.org/wiki/Rewena valamivel pontosabb jellemzést ad:

A fajta rezisztens a varasodás ellen, a baktériümos kéregbetegség  kórokozója  (Pseudomonas syringae) és a tűzelhalás ellen, de csak korlátozott mértékig rezisztens a lisztharmatra.

Sem németül, sem magyarul szó sem esik a moniliáról.  Amit én úgy értelmezek, hogy a monilia bizony károsíthatja a fajtát. És a metszés (lemetszés) során ott is az ág közepén a moniliás ágkárosításra jellemtző barna folt, amelynek a mérete a törzs felé haladva egyre kisebb.

 

Ez volt az egyik dolog, ami miatt írtam. Hogy a Sieberz minősítése nem pontos, mert van olyan gombabetegség, amire nem rezisztens a fajta.

 

A másik dolog az én általam elkövetett hiba:

Ez volt az az ág, amelyen megjelent egy késői virág, akkor, amikor a többi virág már elvirágzott és kötött is. Fertőzési kaput hagytam akkor, amikor már nem kezelem virágzó fáként a fát, és nem permetezem virágzó fa módjára. Le kellett volna szednem a virágot, de csak utólag gondoltam erre.

Ali-bá Creative Commons License 2016.05.13 0 0 1019

Nemigen van ittenkörül senkinek.

Előzmény: csehrigo (1018)
csehrigo Creative Commons License 2016.05.13 0 0 1018

Senki?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!