Keresés

Részletes keresés

Muity Mijo Creative Commons License 2012.09.02 0 0 7719

Pleskavica.

Na jó, a sült libamáj még ennél is finomabb.

 

 

Előzmény: inmi (7715)
felvidékipéter Creative Commons License 2012.09.02 0 0 7718

Sziasztok, na rendesen eltértetelk a liba kacsa témától :))))

alpapa Creative Commons License 2012.09.02 0 0 7717

Előre is szives elnézésed kérem amiért későn és illetéktelenül válaszolok,de meg szólítottál.Igazad van nincs szakirányú végzettségem,kérlek nézd el tudatlanságom.Azt sem tudtam hogy ez egy zártkörű társaság és csak külön engedélyel szabad itt szólni.Ezt a jövőben észben tartom és legközelebbi hozzászólásomhoz a te engedélyedért folyamodom.Valamint azért is az elnézésed kérem amiért késön tettem meg ostoba megjegyzésem,talán mentségemre szólgál hogy 66 éves vagyok és mint látod egyre gyorsabban hülyülök.Remélem hozzászólásomért nem fogsz megdorgálni.Szivélyes üdvözlettel :Zsolnai Ferenc

Előzmény: Muity Mijo (7687)
japipapa Creative Commons License 2012.09.02 0 0 7716

Egészségedre! De ne köpd ki! Menjen az útjára, mert a belső szerveid is karbantartja! Ha már kis mennyiség nem hat, emeld a tétet, de vgyázz, mert lábra támad! :-)))))

 

Előzmény: inmi (7715)
inmi Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7715

Mostan megyek és megvizitálom virtualité, mijaza pleszkavica. Pályinka itt is van, kezelem vele az allergiámat (nem vihog, télleg! rögtön nem hapcizom, nem folyik ki a szemem, mihánt egy nyeletnyivel gargalizálok. Hótkomoly!). Nálunk zöldborsóleves (lesz eccercsak) a menü, előtte komoly alaplevet csináltam (mernincs' csibeaprólék, tehát tyúklevesből fő), mostan applikálom a daragaluskát hozzá... közben meg unalmamban berakok ekkis uborkát, csemegügyileg lesz abszolválva, na meg paprikát káposztával.

 

Ja, a libák jóvannak, hogy ne legyek tejjesen' OFF:)

Előzmény: Muity Mijo (7714)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7714

Bocs, de most hamahama indulnom kell pleszkavicázni és sok-sok pálinkát ás fröccsöt inni mellé. :)

Előzmény: edit111 (7703)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7713

Már megbocsáss, de vannak dolgok, melyeket nem szabad elbagatellizálni és üdvös a végére járni. Ez ilyen.

Ami a gusztust illeti, változatlanul tartom, hogy embere válogatja.

Van aki az osztrigára úgy tekint, mint a takonyra, jómagam csemegeként fogyasztom.

Van aki a varjút meg nem enné, előttem meg a galamb-csikre közötti átmenettel a legízesebb étkek egyike. Ürgét ettem már, de a sünt nem vállalnám be. Macskát, kutyát és lovat se. Kacsát se kínai módra, mert mézzel fényezik, sós legyen az és ne édes.

Jómagam, ha halat pucolok, például pontynál még a béltraktusból is ki- és lefejtem a szívet, májat, egyszóval a zsigereket. A hólyagot is felhasználom. Fejéből a szemek körüli burkolat a legfinomabb (gidánál, báránynál úgyszintén). Az emberek zöme ezeket eldobja.

Egyszóval, miként a medve, úgy a veszettség sem játék.

 

Előzmény: Xaxonos (7702)
EBG01 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7712

Sziasztok,

megtudná valaki mondani, hogy a kacsa gépi kopasztásánál mi az ideális kopasztóvíz hőmérséklet?

Előrev is köszönöm!

Margit30 Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7711

Sziasztok.

Magyar ivarérett tarka kacsa gácsérokat cserélnék fajtabeli tojóra. 3.5 - 4kg -os gácsérok.

Ugyan itt magyar ivarérett fehér gácsér fajtabeli tojóra csertélnék. 4kg körüliek.

 

Érdeklődni telszám 06/20-381-6920

Vagy itt mail.

Tás-táska Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7710

Mi is beleszoktuk főzni a levesbe a fejét is. Igaz én mindig lenyúzom a fejéről a bőrt, mert nem szeretem bügyürgetni az apró tokokat róla. A csőrét levágom eldobom, a nyelvét  rajtahagyom és megfőzöm. A nyelvéről a bőrt le kell szedni ép úgy mint a disznónak. Az orrjáratait és a nyelőcső, gége darabjait szintén el kell távolítani. A pofahúsa ami rajta marad nagyon jóízű és a csontot feltörve a velő is kiváló csemege.

Előzmény: hakijani (7707)
hakijani Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7709

Majd anyós protkoja megtöri én meg megeszem a velött köszönöm szépen !!!

Előzmény: Xaxonos (7708)
Xaxonos Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7708
ehetö! Ha erös a fogad.
Előzmény: hakijani (7707)
hakijani Creative Commons License 2012.09.01 0 0 7707

Sziasztok bocsi lehet nem ide kellene a kérdésemet feltenni de más lehetőség nincs !Az lenne a kérdésem,hogy a liba kacsa feje ehető -e?Úgy halottam nem ehető ?!de miért nem ?Ha ehető akkor minden rendben .

 

Köszönöm a válaszokat üdv.:Jani

hvgabriella Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7706

Én még nem láttam veszett rókát-de nem is szeretnék.

A macska viszont oltható.

Én is finnyás vagyok. Nemrég le kellett vágnom egy éves tyúkot, mert túl sok kétszikű tojást tojt és kezdett lilulni a taraja. Az égadta világon semmi baja nem volt, de én elraktam a fagyóba, hogy ne kelljen megfőznöm. A hétvégén előkerült, jó illatú pörkölt lett belőle, egybefőztem a krumplival, jó sűrű szaftú...de én 1 falatot se tudtam a húsból enni.

 

 

Előzmény: Xaxonos (7702)
carlin Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7705

Már teljesen eltérünk a topic címétől,de leírom!

Felénk még nem hallottam veszett kutyáról,de pár éve egy huszon éves csajnak kellett járnia oltásra,mert beteg macska harapta meg.

A másik dolog:én úgy tudom,Angliába ugyan ezzel a vakcinával oltják a kutyákat,mint itt és 3 évre ad védelmet!Tehát nálunk ez is csak a pénzről szól.

 

Előzmény: edit111 (7704)
edit111 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7704

Veszett macskáról most hallok először, pedig logikus. A ragadozók betegsége. Nem véletlen utálom annyira a macskákat. Szerencsére a kutyáink se szeretik őket. De valóban, azokat miért nem oltják? Talán mert századrészüket sem lehetne összefogdosni?

Előzmény: Xaxonos (7702)
edit111 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7703

Kedves Mijo,

 

egy orvos azt fogja mondani, hogy ne edd meg. Ebben ugyanis nincs kockázat, ebből nem lehet baj. De hidd el, hogy a veszettség csak veszett állat harapásával fertőz, a veszett állat nyálának a véredbe kell kerülnie. Vagy nyállal szennyezett bármilyen részének a vérbe kell jutnia (innen egy idegpályán keresztül jut el az agyba).

Magyarországon rendszeresen etetik a rókákat veszettség elleni oltóanyaggal, kevés az esély, hogy veszett rókával találkozol. De mivel ezek az állatok jönnek-mennek, határokat nem ismernek, más országokból jövő állatok újra fertőzik a magyar rókákat. És a kutyákat!!!!!!  Remélem mindannyian szorgalmasan viszitek évente oltatni a kutyáitokat!!!! Ez a legfontosabb. Az a néhány eset ami Magyarországon előfordult, kutyaharapástól volt. A be nem oltott kutya ugyanolyan veszélyes, mint a be nem oltott róka (a rókáknak szájon át juttatják be az oltóanyagot, kidobnak nekik ételcsomagokat az oltóanyaggal).

A veszettség tényleg veszélyes, nem lehet túlélni. De szerintem fontos tisztában lenni azzal, hogy mi a tényleges veszélyforrás.

 

 

 

 

Előzmény: Muity Mijo (7700)
Xaxonos Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7702
üdv! Én mint ismerten tul finnyás azér leirnám ne ragozzuk tul ezt a rókát. Láttam már veszettet de sajnos ma magyarországon több a veszett macska mint róka vagy kutya. Számomra érthetetlen hogy a macskákat mégsem oltják. Az meg gusztus dolga ki mit bir megenni. Én a lótetü rágta krumplit is kidobom, hiába gondolok közben az etióp éhezőkre. Ez van. Amit Edit az adalékokról irt sajna igaz. Mérgeznek minket mindennel naponta. Lehet egy kis veszettség már megse kottyanna.
hvgabriella Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7701

:))

Jót mosolyogtam, hogy van más is, aki aggódik Editért, de annyira, hogy próbál konzultálni :D

Én is konzultáltam, leírom milyen véleménnyel volt a dokim:
" Nem volt jó ötlet!!!!!! De, ha nem volt seb a kezén, valamint pucolás után jól-értd alaposan- kezet mosott, valamint megfelelő ideig hőkezelte a libát, továbba nem sütötte meg a vért, meg az agyat, akkor nem lehet baja." 

Amúgy javasolta, hogy én ne tegyek hasonlóan.

Ennyi.

Amúgy abban igazad van kedves Edit, hogy a róka nem védett. Már más fórumon is megírtam, hogy ha kárt csinál a róka-vagy bármilyen ragadozó- be kell jelenteni a helyi jegyzőnél és a vadásztársaságnál. Igaz kártérítés nem jár, de a következő írtásnál többet lőnek ki.

Előzmény: Muity Mijo (7700)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7700

Hát szóval, khmmmmm ......

 

"Egyébként üdvözletem küldöm a túlvilágról! :) Megható, hogy ennyire aggódtok értem, köszönöm."

 

Szerintem senki sem temet.

Vagány vagy, nem finnyáskodsz, közölted, hogy gyógyszerész vagy, ami valóban keltheti azt az érzést, hogy tudod mit csinálsz, de tényleges specifikus szakembertől nem hallottunk még erről semmit, holott úgy gondolom, valóban nem lenne haszontalan egyértelműsíteni az ilyen esetek várható következményeit.

Én írtam az egyik "állatorvos válaszol" lehetőségre két napja, de naná, hogy le se szarják, még a kérdést sem jelenítették meg, nemhogy a választ.

 

Esetedben ugye senki sem tudhatja, hogy az a róka, mely megmarta az állataidat, veszett volt-e, avagy sem.

Annyit tudunk, hogy hálistennek a megmart állat húsának fogyasztását követően te jól érzed magad.

De ez ugye még nem válasz a lényegre (és itt már nem csak rólad van szó): ha esetleg valóban veszett állat harapna egy háziszárnyasba, az milyen következményekkel járhatna, és ugye mivel nem rendelkezünk azzal a képességgel, hogy tévedhetetlenül felismerjük a veszettséget, ilyenkor mitévők kellene, hogy legyünk?

 

Előzmény: edit111 (7690)
Gyuri1027 Creative Commons License 2012.08.31 0 0 7699

Eladó:

-6db bütykös lúd, 3tojó, 3gunár

-4viador lúd, 1tojó, 3gunár

-1db 1éves pulyka tojó

- 8db páva galamb (fehér,fehér-vörös színben)

Érd:gyurex27@hotmail.com.

 

hvgabriella Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7698

Jobbulást kívánok Neked! :)

Előzmény: japipapa (7696)
japipapa Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7697

A múlt héten én is betésztáztam, 1 kg lisztből csináltam lebbencs tésztát. A jövő héten folytatom, ha ki ment már belőlem a nyavalya. Sorrend, széles metélt, cérna és gyufa tészta. Kockákkal nem foglalkozok, mert, a cvekedlit, meg a granadír marsot nem szeretem. Nyerő a slambuc és lebbencs.

 

 

 

 

 

Előzmény: Tás-táska (7695)
japipapa Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7696

Igazad van, a franc egye meg, aktualizálni akartam "magamat" és kinyomtam a pipát! Korrigáltam, köszönöm, hogy szóltál. Két napja 38,7 körüli lázban kóválygok, ez miatt leheekt ilyen lökőtt. Mégegyszet, bocsánat.

 

Előzmény: Muity Mijo (7688)
Tás-táska Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7695

Valóban így készül a házitészta. Nekem van tésztagépem is. Azzal tényleg nagyon könnyű házi metélt tésztaféléket készíteni. Tarhonyát is szoktam néha csinálni. De most a lentiek alapján úgy döntöttem, hogy amíg ilyen jó idő van és lehet a teraszon koszolni, addig neki esek a családdal egy jókora adagot készíteni. Nem tudom mi lesz a reakció. Múlt hétvégén kacsapucolás, most hétvégén ha minden jól alakul paradicsomlé készítés és házi kechup készítés lesz a program. Aztán jöhet a tésztagyártás. Addig összegyűjtök annyi fürjtojást, hogy legyen bőven a tésztabizniszhez.  Soha nem próbáltam még házi csuszatésztát készíteni, habár az is tényleg egyszerű lehet. A kinyújtott tésztát megszárítani és találomra összetördelni. Lehet, hogy ezt is felveszem a repertoárba. Most ép a tésztám kel, mert házi kakaós csiga lesz a meglepetés mire hazaér a család. Remélem örülni fognak neki. A múlt héten mákos nudlit készítettem, azzal meggyűlt a bajom. Ezek a krumplis tészták engem mindig tacsra tesznek. A nudli jól sikerült, de utálom, hogy sokkal ragacsosabb a tésztám.  Ha nem sikerül elegendő házitésztát készítenem , lehet, hogy felveszem veled a kapcsolatot, és rendelek ezektől az asszonykáktól én is. Szeptember folyamán készülünk lemenni Szeremlére, így össze tudnám kötni a kellemeset a hasznossal.

Előzmény: Muity Mijo (7694)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7694

Mifelénk akadnak háziasszonyok, akik otthoni tésztakészítésre álltak rá.

Egyiknek évek óta vevőjük vagyok, és légyen aprókocka, cérnametélt, csuszatészta, csipetke, vagy gyufatészta, 800 Ft/kg áron mind megtalálom nála.

A technológiája egyszerű: 10 db házitojás finomlisztben víz és sáfrányos szeklice hozzáadása nélkül.

 

Előzmény: Tás-táska (7691)
edit111 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7693

Hát igen, az a célom, hogy minél több egészséges állatot és növényt termeljünk magunknak, és minél kevesebb bolti sz@rt együnk. :)

juhosttt Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7692

Egyes kultúrákban a bogarakat is megeszik. Tiszta fehérjeforrás! Azért mert pont egy tetüből nyerik ki, nem jelenti, hogy megvetni való. Mondjuk az megvetni való, hogy mindent beletesznek, amire nincs is szükség, csak eladhatóvá teszi az árut.

A másik, hogy a macsakakajákban hidd el nem az van, amit ráírnak, csak olyasmi dolgok.

 

Vegyük a pulyka párizist, aminek 47%-a pulykahús 40%-a sertésbőrke, a többi meg víz keményítő stb. Ha pulykapárizsit ennék, akkor ne disznóval legyen már telerakva...

Előzmény: Tás-táska (7691)
Tás-táska Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7691

Bolti tésztát még szoktam venni időnként. De most felfordúlt a gyomrom.  Valamennyi házitésztát eddig is készítettem, de azt hiszem ha még nem is ez volt a célod, de nálam elérted, hogy végkép a készítés mellett döntsek.  A fene egye meg, már utálok a boltban vásárolni. Folyton kiderül valamiről, hogy olyan vacak van benne amit szívem szerint azzal etetnék meg aki kitalálta, hogy ezt az embereknek adják. A macska meg kapja a valódi olivaolajat a készkonzervben. Szuper!!!

Előzmény: edit111 (7690)
edit111 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 7690

Szia, az utolsó mondataidban a "védett"-et a rókára érted? A róka nem védett!!! Én is bejelentettem az önkormányzatnak, hogy rengeteg baromfimat elvitt a róka, és azt válaszolták, felveszik a kapcsolatot a vadászokkal, akik gyéríteni fogják a rókákat csapdákkal, mivel lakott területen belül nem lehet lövöldözni. A róka nem való emberek közé. Egye az egereket a mezőn. És ha egyszer odaszokik valahova, addig visszajár, míg élő állatot talál (vagy döglöttet).

Egyébként üdvözletem küldöm a túlvilágról! :) Megható, hogy ennyire aggódtok értem, köszönöm.

De nem bírom ki, hogy a finnyásabbaknak ne tegyek ide néhány írást arról, mit is eszik valójában.

 

Tetvek az élelmiszereinkben:

Valódi kármin, kárminsav (E120)

A nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik, tehát ez egy állati eredetű színezék élelmiszereinkben. Savtartalmától függően a halványtól az élénk pirosig festi meg a kívánt élelmiszert. Kissé bizarr az előállítása: a szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből alumíniumsókkal nyerik ki. Leginkább sajtok bevonatában, lekvárokban, gyümölcskészítményekben, joghurtokban, gyümölcsös gabonareggelikben, gyümölcsborokban találkozunk vele.

Sellak (E904)

Egy másik pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki, méghozzá aprítással, szárítással, olvasztással és tisztítással azoknak a fáknak az ágairól és gallyairól, amelyeken a ezek a kis állatok élnek. És hol találkozhatunk vele a boltokban és a kamrában? Méhviasszal keverve friss gyümölcsök bevonóanyagaként használják, de bevonnak vele ugyanúgy különféle rágni valókat, csokoládét, táplálékkiegészítőket is. Ha egy gyümölcsről azt írják a pultnál, hogy "viaszozott", akkor gyanítható, hogy sellak óvja a kiszáradástól.

 

L-cisztein (E920)

Ez egy kéntartalmú aminosav, ami a haj, a szaru, a tollak és az inak alkotórésze. Nem véletlen, hogy előállítani is ezekből a forrásokból szokták: sósav segítségével például emberi hajból, állati szőrből vagy tollból nyerik ki. Az élelmiszeripar azonban hálás az E920-ért: a tésztákat ugyanis rugalmasabbá és könnyen gyúrhatóvá teszi.

 

Jó étvágyat!

Előzmény: csodakacsa (7683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!