Keresés

Részletes keresés

selgir Creative Commons License 2017.12.06 0 0 11615

ja! a shea mennyisége... 

 

passz, erről találsz ezer adatot a neten is :) a plusz (el nem szappanosított) shea mennyisége olyan 2-5% asszem

 

tehát EZT a mennyiséget az alapmennyiséghez számolt lúg és víz után teszed a masszába

Előzmény: selgir (11614)
selgir Creative Commons License 2017.12.06 0 0 11614

nem vagyok teljesen tisztában a pipere összetevőinek elszappanosodásával, de ha nem jó bele a 30%, akkor ne erőltesd:) valószínű, hogy a folyamat alatt nem tud mind elszappanosodni. vagy csak jelentős utóéréssel :)

 

lehet hogy hiába van több lúgod/vized, ha "idő" nincs rá...

 

és ha minden igaz, az összetevők közül a shea szappanosodik el legkésőbb (ergo meg is marad, mint plusz bőrápoló zsiradék)

Előzmény: jak01 (11613)
jak01 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 11613

köszi! pontosan mit értesz ez alatt, csináljam kevesebb sheával úgy, hogy a többi komonens (lúg és víz) mértéke megmaradt. Ha igen, akkor mennyire csökentsem le a sheát?

Előzmény: selgir (11612)
selgir Creative Commons License 2017.12.05 0 0 11612

benne marad plusz zsiradékként. és ha egyébként is zsírfelesleggel csinálod, akkor nincs is értelme

 

de majd nálam okosabbak megmondják :)

Előzmény: jak01 (11611)
jak01 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 11611

Sziasztok! Régóta készítek az alábbi receptalapjan alapjan szappant, amit azért szeretek, mert megfelelő keménységű, jól habzik és a családot nem szárítja.

400 gramm sheavaj
400 gramm oliva olaj
160 gramm kókuszolaj
124 gramm naoh
316 gramm víz

Viszont most olvastam vhol, hogy sheavajbol nem szabad 30% – nál többet használni a szappanba, mert túl sok elnemszappanosithato anyagot tartalmaz. A kérdésem az, hogy tulajdonképpen mit jelent, hogy nem szappanosodik el?  És miért lehet ez baj?
Köszönöm a választ!

4Hópihe Creative Commons License 2017.10.06 0 0 11610

hiudegen keverve lassitható a szalagosodás.. ezt olvastam valahol, ahol  a tejszinhabos muffinszappan elkészitési leirásáról volt szó..

Előzmény: Tök Állat Lovas Tábor (11609)
Tök Állat Lovas Tábor Creative Commons License 2017.10.05 0 0 11609

Sziasztok,

valaki tudja, hogy az interneten látott videókban a szappan miért marad olyan sokáig szalagos? Nem NaOH-val készülne? Ha megváltoztatom a hőmérsékletét az olajoknak és a lúgos tejnek, mielőtt összeöntöm, azzal lehet befolyásolni a szalagosodást? Pontosabban meghosszítani ezt a fázist.

Köszi, ha valaki még válaszol,  mert már elég régen volt itt élet...

Reni

4Hópihe Creative Commons License 2016.07.27 0 0 11608

szia csináltam egy próba szappant.korábban emlitették itt a forumon, megöriztem a cukkini késsel vastagon hámozott héját, ,hogy szappanba beletegyem..

ma vettem ki a formából.

az érési folyamat után megmondom.penészes vagy más nem kivánatos változás történt e...

rendkivül kellemes zöld szint kaptam..

 szinezés képpen az alap szint elöre kiöntöttem. a hársaméz vagy a csampa illó szépséges stötök püréhez hasonlitható selymes szint mutatott a turmixolás során, majd ma reggel amikor kivettem átalakult halvány fáradt rózsaszinné.

csokiporral is hozzájárultam. a végeredmény jelenleg ilyen:

 

Előzmény: wasytsur (11603)
Én52 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 11607

Sziasztok! Van-e valaki köztetek olyan, akit a szappan horgászati felhasználása is érdekli? Rabló halaknál a varázsszó a vér, hal, máj, növényevőknél pedig számtalan a lehetőség. Amennyiben érdekel valakit ez a téma, üzleti szempontból is, kérem írjon privátban, előny, ha közel lakik a Duna-kanyarhoz.

emoke33 Creative Commons License 2016.06.01 0 0 11606

Szia, desztvizet használtál? a 40fok az elég sok, inkább kevesebbnél kellene összeönteni a vajat a lúggal. A lúgot honnan vetted? 99százalékos volt?

Előzmény: themii (11592)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.30 0 0 11605

Köszönöm. Konkréten kettőre, a citromfűre, illetve a rozmaringra  gondoltam, mert azoknak frissen magas az illóolajtartalma és erős az illata. van miből veszíteni. Szárítva feltehetően elég gyenge lenne mindkettő a szappanban illat tekintetében.

Előzmény: selgir (11604)
selgir Creative Commons License 2016.05.30 0 0 11604

szokás:) aztán van, amelyik penészesedhet... én csak szárítva. csalán, levendula stb mehet bele

Előzmény: wasytsur (11603)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.30 0 0 11603

Lehet-e beletenni szappanba szalagfázisban leturmixolt friss növényt, növényi levelet, virágot, vagy mindenképpen le kell előtte szárítani? Macerátummal nem akarnék maceráskodni.

wasytsur Creative Commons License 2016.05.26 0 0 11602

OK :)

Előzmény: Jani71 (11601)
Jani71 Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11601

Hangsúlyozom, hogy nem tanultam ezeket a dolgokat, nem 'szakmám'!

1. Szerintem igen.

2. Igen. Így értettem én is.

Előzmény: wasytsur (11600)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11600

Tehát nem elsősorban a zsíradék mennyiségének x százalékát kell folyadék számolni, hanem azt is a felhasznált zsír/olajok függvényében, azaz hasonlóképpen a lúghoz? Tehát itt sem mindegy, hogy 32%- vagy 38%? Erről azt hittem, hogy majdnem mindegy, kezdőknek könnyebb dolgozni a nagyobb víztartalommal, de a megfelelő idejű érlelés során úgyis lecsökken a kívánt szintre. Értelemszerűen kisebb vízmennyiségnél ez hamarabb bekövetkezhet.

Mert amúgy van olyan kalkulátor, ahol állítható a víz százaléka (összességében és nem olajonként), meg van olyan is, ahol fixen mindent 33% folyadékkal számol.

 

A másik dologban mondjuk logikusan gondolkodva én sem egészen értettem, hogy a lúggal kevert zsíradék és a szalag fázisban később belekevert zsíradék elszappanosodása között mi lenne a különbség? Az a néhány perc adott esetben? Hiszen az elszappanosodás folyamata jóval utána is zajlik. A lúg meg nem tudja, hogy azt utóbb bekevertet nem kell szappanosítania. 

 

Előzmény: Jani71 (11599)
Jani71 Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11599

Őszintén szólva szerintem semmi. Szimpla népbutítás.

Így egy kicsit 'tudományosabb' lehet, jobban eladható csinnadratta.

Miután összevegyítetted az anyagokat, a lúg szépen elszappanosítja a rendelkezésre álló olajokat,

zsírokat. A pluszként számoltnak is pont annyi részét, amilyen arányban a többit.

Magyarán: a végeredményben ugyanúgy lesznek nem elszappanosított alapolajok és SF.

Valahol olvastam erről egy jó írást annak idején, de már nem emlékszem, hogy kitől.

Józanság... Nem bedőlni mindennek...! :-)

 

A víz az más téma. Ott számít az is, hogy milyen zsiradékokat teszel a cuccba.

Van olyan recept, amibe egész egyszerűen nem kell annyi víz, másfélébe pedig nem árt a több.

 

Előzmény: wasytsur (11596)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11598

Köszönöm a választ. Pont ez a lényeg, hogy elvileg egyik esetben sem számítódik bele.

Mert vagy kiszámolom a superfat nélküli tömeg után a lúgot és utána teszem hozzá az 5% sf-et, vagy eleve az egész (tehát sf-el együtt) mennyiség 95%-a után számolom a lúgot.

 

Az is igaz, hogy nincs 1 gramm így a különbség a lúgban. Lehet hogy ez lényegtelen eltérés.

 

Előzmény: boldizsara (11597)
boldizsara Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11597

szerintem az a különbség, hogy amikor a szalgfázisban adod hozzá, akkor az nem számítódik bele az elszappanosítási értékbe, ha pedig beállítod akkor igen. A folyadék arányán én nem szoktam változtatni, kevesebb folyadék esetén gondolom előbb keményedik a szappan, viszont én tovább érlelném.

 

Előzmény: wasytsur (11596)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11596

Kérdezek mást :)

 

Mi a különbség a kétféle számítás között:

 

1. 1000 gramm zsíradékhoz kiszámolom a megfelelő lúg mennyiséget és a szalag fázisban adok hozzá ezen felül +50 gramm superfat-et

 

2. Eleve 1050 gramm zsíradékhoz számolom beállítva 5% superfattel a lúgot.

 

Mert a kalkulátorok más eredményt adnak a lúg mennyiségére a két verzió esetén.

 

Ezen felül a kalkulátorok jellemzően 33-38% folyadékkal kalkulálnak (van ahol nem is állítható). Hány % az arany középút?

 

Jani71 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 11595

Csak tippek, gondolatfoszlányok (az arány viszonylag jónak tűnik - és okosabb se vagyok...):

- a lúg az NaOH volt?

- ha ennyire nem akar szappanosodni, akkor esetleg még az lehet, hogy nem jó a lúg (???)

- szerintem azért ezen a hőmérsékleten is illene elszappanosodni...

- nem volt jó a víz (Ca, Mg van benne)

- máskor egy kicsit magasabb vízaránnyal próbáld!

 

Másik kérdésedre válaszolva: én ebben az esetben azt csinálnám, ha a fentiek rendben vannak,

hogy tennék még hozzá egy kis vizet, majd feltenném 'főni'. Amikor zselés, akkor beletuszkolnám

egy 'formába' és aztán jól elhasználnám. Természetesen ebben az esetben csak a szappan

'megmentéséről' van szó, nem lehetnek esztétikai elvárások.

Talán működhet, ha gondolod, próbáld meg!

Előzmény: themii (11592)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.18 0 0 11594

Ha valaki ismeri, megbízható bolt a Pipere Porta? Itt vennék alapanyagot, mert ez van a legközelebb és jók az árak. De jó a minőségük is?

selgir Creative Commons License 2016.05.18 0 0 11593

nem tudom, majd jönnek a nálam okosabbak:) első blikkre jónak tűnik az arány, de ki tudja...

Előzmény: themii (11592)
themii Creative Commons License 2016.05.17 0 0 11592

elméletileg: 300 gr olíva, 300 gr kókusz, 300 gr pálma, 100 gr napraforgó, 143 gr lúg, 320 gr víz. 40 fokosak voltak mikor összeöntöttem őket. lehet az  volt túl kevés?

Előzmény: selgir (11591)
selgir Creative Commons License 2016.05.17 0 0 11591

sokat segítene, ha ismernénk miből mennyi is az annyi :D

Előzmény: themii (11590)
themii Creative Commons License 2016.05.16 0 0 11590

sziasztok!

első szappanos próbálkozásom eredménye egy zselés kence lett, nem akar megszilárdulni. a hibák lehetősége határtalan (elmérhettem, hidegen öntöttem stb.). fázisszétválásra gyanakszom, nem igazán pudingosodott, öntés után kicsit rámelegítettem, újra mixeltem, akkor úgy látszott ez megoldotta a problémát, de eltelt két nap és még mindig ugyanabban az állapotában van a masszám :) lenne ötletetek lenne hogyan lehetne rajta szilárdítani? illata, habzás, tisztítása teljesen jó, csak nem szilárd. köszönöm előre is!!

gita72 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 11589

Köszönöm a tanácsokat tovább kísérletezem. :)

 

Jani71 Creative Commons License 2016.04.02 0 0 11588

Örülök a sikerednek.

Végül hogy alakult: szárítóhatást esetleg éreztél a kókusz miatt?

Nekem is van Nadin. Csak azért kérdezem: nem aggódsz miatta, hogy ez illatolaj

(a csomagoláson kifejezetten ellenjavallt a bőrrel való érintkezés)? Egyébként tényleg jó illat!

Előzmény: csilla123 (11581)
Jani71 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 11587

Szia! A napraforgó olaj már csak ilyen... Esetleg próbáld meg a nátrium-laktátot!

Ha nem jutnál hozzá, akkor mélyhűtött joghurt használata megoldhatja a gondodat (kb. fele víz).

Mostanában én is ezzel kísérletezem, mert jó az a napraforgó olaj a szappanba. ;-)

Ne kérdezz tapasztalatot, mert ott még nem tartok! Majd valamikor ezután...

Előzmény: gita72 (11584)
Grumi Maci Creative Commons License 2016.04.01 0 0 11586

Főzöd, és ott a lúgfelesleggel minden zsír-olaj elszappanosodik. Igaz nem trendi, nem menő, és kit érdekel menyi a ph-ja, de ha jól főzöd évekig eláll és bizonyítottan jó is.

Előzmény: gita72 (11584)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!