Keresés

Részletes keresés

4Hópihe Creative Commons License 2016.07.27 0 0 11608

szia csináltam egy próba szappant.korábban emlitették itt a forumon, megöriztem a cukkini késsel vastagon hámozott héját, ,hogy szappanba beletegyem..

ma vettem ki a formából.

az érési folyamat után megmondom.penészes vagy más nem kivánatos változás történt e...

rendkivül kellemes zöld szint kaptam..

 szinezés képpen az alap szint elöre kiöntöttem. a hársaméz vagy a csampa illó szépséges stötök püréhez hasonlitható selymes szint mutatott a turmixolás során, majd ma reggel amikor kivettem átalakult halvány fáradt rózsaszinné.

csokiporral is hozzájárultam. a végeredmény jelenleg ilyen:

 

Előzmény: wasytsur (11603)
Én52 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 11607

Sziasztok! Van-e valaki köztetek olyan, akit a szappan horgászati felhasználása is érdekli? Rabló halaknál a varázsszó a vér, hal, máj, növényevőknél pedig számtalan a lehetőség. Amennyiben érdekel valakit ez a téma, üzleti szempontból is, kérem írjon privátban, előny, ha közel lakik a Duna-kanyarhoz.

emoke33 Creative Commons License 2016.06.01 0 0 11606

Szia, desztvizet használtál? a 40fok az elég sok, inkább kevesebbnél kellene összeönteni a vajat a lúggal. A lúgot honnan vetted? 99százalékos volt?

Előzmény: themii (11592)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.30 0 0 11605

Köszönöm. Konkréten kettőre, a citromfűre, illetve a rozmaringra  gondoltam, mert azoknak frissen magas az illóolajtartalma és erős az illata. van miből veszíteni. Szárítva feltehetően elég gyenge lenne mindkettő a szappanban illat tekintetében.

Előzmény: selgir (11604)
selgir Creative Commons License 2016.05.30 0 0 11604

szokás:) aztán van, amelyik penészesedhet... én csak szárítva. csalán, levendula stb mehet bele

Előzmény: wasytsur (11603)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.30 0 0 11603

Lehet-e beletenni szappanba szalagfázisban leturmixolt friss növényt, növényi levelet, virágot, vagy mindenképpen le kell előtte szárítani? Macerátummal nem akarnék maceráskodni.

wasytsur Creative Commons License 2016.05.26 0 0 11602

OK :)

Előzmény: Jani71 (11601)
Jani71 Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11601

Hangsúlyozom, hogy nem tanultam ezeket a dolgokat, nem 'szakmám'!

1. Szerintem igen.

2. Igen. Így értettem én is.

Előzmény: wasytsur (11600)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11600

Tehát nem elsősorban a zsíradék mennyiségének x százalékát kell folyadék számolni, hanem azt is a felhasznált zsír/olajok függvényében, azaz hasonlóképpen a lúghoz? Tehát itt sem mindegy, hogy 32%- vagy 38%? Erről azt hittem, hogy majdnem mindegy, kezdőknek könnyebb dolgozni a nagyobb víztartalommal, de a megfelelő idejű érlelés során úgyis lecsökken a kívánt szintre. Értelemszerűen kisebb vízmennyiségnél ez hamarabb bekövetkezhet.

Mert amúgy van olyan kalkulátor, ahol állítható a víz százaléka (összességében és nem olajonként), meg van olyan is, ahol fixen mindent 33% folyadékkal számol.

 

A másik dologban mondjuk logikusan gondolkodva én sem egészen értettem, hogy a lúggal kevert zsíradék és a szalag fázisban később belekevert zsíradék elszappanosodása között mi lenne a különbség? Az a néhány perc adott esetben? Hiszen az elszappanosodás folyamata jóval utána is zajlik. A lúg meg nem tudja, hogy azt utóbb bekevertet nem kell szappanosítania. 

 

Előzmény: Jani71 (11599)
Jani71 Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11599

Őszintén szólva szerintem semmi. Szimpla népbutítás.

Így egy kicsit 'tudományosabb' lehet, jobban eladható csinnadratta.

Miután összevegyítetted az anyagokat, a lúg szépen elszappanosítja a rendelkezésre álló olajokat,

zsírokat. A pluszként számoltnak is pont annyi részét, amilyen arányban a többit.

Magyarán: a végeredményben ugyanúgy lesznek nem elszappanosított alapolajok és SF.

Valahol olvastam erről egy jó írást annak idején, de már nem emlékszem, hogy kitől.

Józanság... Nem bedőlni mindennek...! :-)

 

A víz az más téma. Ott számít az is, hogy milyen zsiradékokat teszel a cuccba.

Van olyan recept, amibe egész egyszerűen nem kell annyi víz, másfélébe pedig nem árt a több.

 

Előzmény: wasytsur (11596)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11598

Köszönöm a választ. Pont ez a lényeg, hogy elvileg egyik esetben sem számítódik bele.

Mert vagy kiszámolom a superfat nélküli tömeg után a lúgot és utána teszem hozzá az 5% sf-et, vagy eleve az egész (tehát sf-el együtt) mennyiség 95%-a után számolom a lúgot.

 

Az is igaz, hogy nincs 1 gramm így a különbség a lúgban. Lehet hogy ez lényegtelen eltérés.

 

Előzmény: boldizsara (11597)
boldizsara Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11597

szerintem az a különbség, hogy amikor a szalgfázisban adod hozzá, akkor az nem számítódik bele az elszappanosítási értékbe, ha pedig beállítod akkor igen. A folyadék arányán én nem szoktam változtatni, kevesebb folyadék esetén gondolom előbb keményedik a szappan, viszont én tovább érlelném.

 

Előzmény: wasytsur (11596)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.25 0 0 11596

Kérdezek mást :)

 

Mi a különbség a kétféle számítás között:

 

1. 1000 gramm zsíradékhoz kiszámolom a megfelelő lúg mennyiséget és a szalag fázisban adok hozzá ezen felül +50 gramm superfat-et

 

2. Eleve 1050 gramm zsíradékhoz számolom beállítva 5% superfattel a lúgot.

 

Mert a kalkulátorok más eredményt adnak a lúg mennyiségére a két verzió esetén.

 

Ezen felül a kalkulátorok jellemzően 33-38% folyadékkal kalkulálnak (van ahol nem is állítható). Hány % az arany középút?

 

Jani71 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 11595

Csak tippek, gondolatfoszlányok (az arány viszonylag jónak tűnik - és okosabb se vagyok...):

- a lúg az NaOH volt?

- ha ennyire nem akar szappanosodni, akkor esetleg még az lehet, hogy nem jó a lúg (???)

- szerintem azért ezen a hőmérsékleten is illene elszappanosodni...

- nem volt jó a víz (Ca, Mg van benne)

- máskor egy kicsit magasabb vízaránnyal próbáld!

 

Másik kérdésedre válaszolva: én ebben az esetben azt csinálnám, ha a fentiek rendben vannak,

hogy tennék még hozzá egy kis vizet, majd feltenném 'főni'. Amikor zselés, akkor beletuszkolnám

egy 'formába' és aztán jól elhasználnám. Természetesen ebben az esetben csak a szappan

'megmentéséről' van szó, nem lehetnek esztétikai elvárások.

Talán működhet, ha gondolod, próbáld meg!

Előzmény: themii (11592)
wasytsur Creative Commons License 2016.05.18 0 0 11594

Ha valaki ismeri, megbízható bolt a Pipere Porta? Itt vennék alapanyagot, mert ez van a legközelebb és jók az árak. De jó a minőségük is?

selgir Creative Commons License 2016.05.18 0 0 11593

nem tudom, majd jönnek a nálam okosabbak:) első blikkre jónak tűnik az arány, de ki tudja...

Előzmény: themii (11592)
themii Creative Commons License 2016.05.17 0 0 11592

elméletileg: 300 gr olíva, 300 gr kókusz, 300 gr pálma, 100 gr napraforgó, 143 gr lúg, 320 gr víz. 40 fokosak voltak mikor összeöntöttem őket. lehet az  volt túl kevés?

Előzmény: selgir (11591)
selgir Creative Commons License 2016.05.17 0 0 11591

sokat segítene, ha ismernénk miből mennyi is az annyi :D

Előzmény: themii (11590)
themii Creative Commons License 2016.05.16 0 0 11590

sziasztok!

első szappanos próbálkozásom eredménye egy zselés kence lett, nem akar megszilárdulni. a hibák lehetősége határtalan (elmérhettem, hidegen öntöttem stb.). fázisszétválásra gyanakszom, nem igazán pudingosodott, öntés után kicsit rámelegítettem, újra mixeltem, akkor úgy látszott ez megoldotta a problémát, de eltelt két nap és még mindig ugyanabban az állapotában van a masszám :) lenne ötletetek lenne hogyan lehetne rajta szilárdítani? illata, habzás, tisztítása teljesen jó, csak nem szilárd. köszönöm előre is!!

gita72 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 11589

Köszönöm a tanácsokat tovább kísérletezem. :)

 

Jani71 Creative Commons License 2016.04.02 0 0 11588

Örülök a sikerednek.

Végül hogy alakult: szárítóhatást esetleg éreztél a kókusz miatt?

Nekem is van Nadin. Csak azért kérdezem: nem aggódsz miatta, hogy ez illatolaj

(a csomagoláson kifejezetten ellenjavallt a bőrrel való érintkezés)? Egyébként tényleg jó illat!

Előzmény: csilla123 (11581)
Jani71 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 11587

Szia! A napraforgó olaj már csak ilyen... Esetleg próbáld meg a nátrium-laktátot!

Ha nem jutnál hozzá, akkor mélyhűtött joghurt használata megoldhatja a gondodat (kb. fele víz).

Mostanában én is ezzel kísérletezem, mert jó az a napraforgó olaj a szappanba. ;-)

Ne kérdezz tapasztalatot, mert ott még nem tartok! Majd valamikor ezután...

Előzmény: gita72 (11584)
Grumi Maci Creative Commons License 2016.04.01 0 0 11586

Főzöd, és ott a lúgfelesleggel minden zsír-olaj elszappanosodik. Igaz nem trendi, nem menő, és kit érdekel menyi a ph-ja, de ha jól főzöd évekig eláll és bizonyítottan jó is.

Előzmény: gita72 (11584)
selgir Creative Commons License 2016.04.01 0 0 11585

nagyanyáink nem hiszem, hogy napraforgóolajat használtak volna...:)

Előzmény: gita72 (11584)
gita72 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 11584

Sziasztok! Én is kísérletezek szappan készítéssel de ha a szappanrecept kalkulátor szerint készítem a szappanom egy néhány hónap múlva megavasodik a nemelszappanosított zsírfelesleg. Leggyorsabban a napraforgó olajat tartalmazóval jártam meg .Azt olvastam hogy nem lehet a Ph-ja 9.5-né több.  De akkor hogy lehet hosszútávon eltartani mint ahogy nagyanyáink szappanait?

Előre is köszönöm válaszotok   :)

4Hópihe Creative Commons License 2016.03.27 0 0 11583

sziasztok.

játszottam kicsit a tömbszappanokrl levágott felesleg még frissen gyurmázhat állagu. apróka

szilikonformákba nyomkodtam-és diszitettem vele a kész tömböket..

Grumi Maci Creative Commons License 2016.03.27 0 0 11582

Mi az illatosítást próbáltuk, de kb 1 hónap után majdnem teljesen eltűnt a kubeba illó illata(10kg fagyú alap+2kicsi kubeba illó a kész szappanba). Valószínűleg a főzés során a szappanba maradó lúg elbontotta az illatanyagot. Színezni a kolbászzsírba lévő házi-paprika az biztos hogy színez tartósan. Kb ennyi a tapasztalat mert Én szeretem a nyers illatosítás mentes szappan szagát, és azóta nem kisérleteztem, ráadásul nem is olcsó móka az illó olaj.

Előzmény: Szappanoslovag (11580)
csilla123 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 11581

Kedves Jani! 

 

Anno féltem milyen lesz ez a szappan, azt kell mondanom, hogy az eddigiek közül a legeslegjobb volt, úgy elfogyott mint a pinty, nagyon jól habzott, nagyon finom illata volt (nadin illat) szóval alaprecept, mert nagyon jó. 

Előzmény: Jani71 (11540)
Szappanoslovag Creative Commons License 2016.03.26 0 0 11580

Sziasztok!
Az egyik ismerősöm marhafaggyúból fog főzni szappant. Az eljárást ismeri, de az illatosítással és színezéssel nincs tisztában. Akik már készítettek ilyen szappant, azoktól kérdezném mennyi illóolajat vagy illatolajat tettetek a szappanhoz? Van valami amire a színezésnél, illatosításnál különösképp figyelni kell vagy ugyanaz a leosztás mint más szappanoknál?

Johnny Five Creative Commons License 2016.03.07 0 0 11579

Szuper!

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. :)

Előzmény: boldizsara (11578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!