Régen 4-5 éve nagyon szerettem a Trappista sajtot. Egy fél friss zsemle és egy szelet friss párizsi tetejére téve isteni uzsonna volt. Azonban néhány éve a kapható trappista valahogy se ízben, se puhaságban, se színben nem olyan mint régen volt. Persze ahány tej üzem annyi típus.
Melyik az amelyik még a legjobban hasonlít a régire szerintetek? Kipróbálnám...
"Nem tudom, mit értesz gumiszerű alatt..." Azt, hogy olyan rágógumis. Mégcsak nem is olyan az állaga mint a normál "guriga" Tolle trapinak, hasonlíts csak össze egy alapból szeleteltet egy korongból vágott szelettel. Tök más a kettő. Nemtom, talán a védőgáz teszi mivel túl nyers. Érdekes módon a keményebb Sole szeletelt trapi nem gumiszerű, valszeg azért mert nem olyan nyers. Persze ízlések és pofonok, de ha már reszelésről van szó, a Tolle az igencsak 2-es osztályzatot kap tőlem. :)
Hááát, szerintem nagyjából betartják. Ráadásul trappistából rendszerint túlkészleteznek a gyárak, mivel kvázi "raktárnak" használják a trappistát. Úgy is szokták mondani, hogy trappistába öntik a fölös tejet. Úgyhogy szvsz nem emiatt penészedik mert félérett. Ugyanis nem az.
Más. A szeletelt Tolle milyen mostanság? Még mindig olyan gumiszerű? Régebben az volt.
Azért annyira nagy szakértő nem vagyok. :) De egy biztos, amikor megveszel egy trappista (vagy akármilyen) sajtot akkor az otthon tovább érik. Amint kibontod és leveszed a fóliát, megvágod, akkor két dolog történhet utána. Az egyik, hogy a vágási felület elkezd kiszáradni, illetve a sajt a pára lecsapódás miatt elkezd penészedni, meglátásom szerint a lágyabb, éretlenebb trappista sajtok hajlamosabbak a penészedésre (pl. Tolle). Én sima alufóliába szoktam csomagolni ha megvágtam, mivel nálunk egy "guriga" - mondjuk 1,4 kilós - trappista nem tart tovább 1,5 hétnél, így nagyon nem kell foglalkoznom a penészedés veszélyével. Viszont ha nálatok nem fogy ilyen gyorsan akkor érdemes légáteresztő fóliába csomagolni, a vágási felületre pedig gondosan rá kell simítani. Így talán megúszható a penészedés. Meg még annyi, hogy a hűtő mondjuk 6-7-8 fokra legyen állítva.
Úgy tűnik, nagy trappista-szakértő vagy. Kérlek, segíts nekem egy kérdésben, amire már régóta keresem a választ. Miért van az, hogy a trappista egy hét alatt megpenészedik a hűtőben? Márkafüggő? Vagy a tároláson múlik? Van olyan márka, amelyik eltartható? Milyenek az ideális tárolási körülmények?
Hát, ha így kérdezed. A Spar márkatermékes a S-Budget-t azt a Tolnatej gyártja. Mondjuk én a Tolle-t nem szeretem mert nem túl érett, túl "nyers". Reszelni sem jó. Azt hiszem az Auchanban akciós msot 999-ért kilója. A Penny-s trappistát - Sissy - a Sole-Mizo gyártja, az már jobban bejön, a Sole mindig is valamivel érettebben adta ki a trappistát, keményebb is, reszelni is jobb, meg kicsit sósabb mint a Tolle. A CBA azt hiszem szintén Sole. A Lidl-ben szlovák trappistát láttam, ízre nem jön be meg állagra sem, mintha le lett volna fagyasztva, vagy nemtom, olyan furcsa mázgás volt a felszíne. Persze ez a helytelen tárolási hőmérsékletből is adódhatott. Aldiban még nem voltam, Reálba nem járok. Ami még trappistában bejön, az az Óvártej trapija, de sajnos nem a legolcsóbb. Ami még nekem bejön az a Drávatej trapija, csak nem sok helyen lehet kapni. Néha az Auchanban vagy Cora-ban, de ott is csak akkor ha éppen akcióznak.