Keresés

Részletes keresés

csirketojas Creative Commons License 2011.05.27 0 0 30

Köszönöm a lehetőséget a topic-ban, végül kihívtuk azt a kertészt, aki tavaly ültette a tiszafákat. Hosszas vizsgálat után kinyilatkoztatta, hogy ez tavaszi levélhullás kiszáradással kombinálva. :-( Most öntözzük őket és holnap veszek örökzöldekhez való trágyát is.

 

Üdv,

Cst.

csirketojas Creative Commons License 2011.05.24 0 0 29

Szomszéd sem permetezett, semennyi trágyát nem kapott. :O Kellett volna? :-(

És nem jártam más topicban még. :-(

Előzmény: indigo girl (28)
indigo girl Creative Commons License 2011.05.22 0 0 28

Szia!

A szomszédot láttad-e permetezni?

Tavasszal mennyi mű- vagy szerves trágyát adtál nekik?

 

A növényvédelmi topikban jártál-e már a fotóiddal?

Előzmény: csirketojas (27)
csirketojas Creative Commons License 2011.05.21 0 0 27

Sziasztok!

Látom, régen jártatok erre, de hátha egy szakértő erre téved. :-)

 

Tavaly nyáron egy kertész ajánlotta és ültette a tiszafa sövényünket. Van az utca felé egy sövény-kezdeményünk, ezek a növények 150 cm-esként lettek elültetve, és van a szomszéd felé, ezek viszont 90 cm körüliek voltak ültetéskor.

Az utca felőliek gyakorlatilag két hatalmas fenyőfa "alatt" élnek, a szomszéd felőliek napos helyen.

 

Most viszont az összes tiszafa elkezdett sárgulni. A kicsik, nagyok egyaránt. Besárgulnak a tűlevelek kb. a növények közepén, aztán lehullanak, csupaszon hagyva az ágakat.

 

Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a baj? Mit tegyünk, hogy szép zöld, egészséges növényeink legyenek?

Ez valami fertőzés lehet vagy valamilyen ásványi anyag hiány?

 

Köszi szépen,

Cst.

 

 

morph2004 Creative Commons License 2010.11.28 -1 0 26

Sziasztok!

Tiszafa magjait, vagy bogyóit van aki megveszi, átveszi? Mert amint hallottam gyógyszert készítenek belőle?

 

Köszöönettel: morph

ZsuR Creative Commons License 2010.10.03 0 0 25
Imadom a tiszafakat. Megneztem, a tavolsag legalabb egy meter a tovek kozott.

Van egy par magasra novo - par terulo, es par alacsonyra novo. No meg par - pontosan negy - oszlopos. Azok igazan lassan nonek, foleg az arnyekban.

Az elso kepen levo az amit nem tudtunk kiszedni - nem akartam a hazat korulvenni vele, es a vetelkor az egesz haz korbe volt ultetve tiszafaval. Ekkora lenne nyiras nelkul :)). Igaz, kb 20 eve tovig visszavagtuk, es nem mult ki - hala az egnek.

Az egyik oldalon (haz elejen) akkorak voltak, hogy az ablakot teljesen eltakartak. Ezeket nagyon visszavagtuk (35-40 evesek lehettek), es atultettuk. Megmaradtak! Ha nem lenne koztem es a szomszed kozott, egymasra latnank akkor is ha nem akarnank...

A tobbi alacsonyabb fajta volt, azok is kerites, de csak derekig erok, jelkepesek.

Az utolso kepen a szomszedot takarja a nagyon oreg, atultetett tiszafa sor - 3 bokor kb 8-10 meteren.

agicza Creative Commons License 2010.10.03 0 0 24
Hasonlóak a tapasztalataim, ámde: tavaly kaptam két ~12-es zacskós konténerben két zsenge pédányt, amik nem elég, hogy odakint teleltek, mert én balga, megfeledkeztem róluk, de még ráadásul majdhogynem megduplázták a méreteiket, plusz bogyókat is hoztak, amire az eddigi méretes baccaták nem voltak képesek...

Amik természetesen ugyanennyit nőnek, mint a tieid: évente 5 cm-t. A 'Repandens' még talán néha tizet is, pedig attól várná legkevésbé az ember. A csüngős 'Dovastoniana' sem sokkal jobb, három éve alig mozdul, de neki egy gigantikus Ligulariával kell osztoznia a gyökérzeten, mindkettőt sajnálnám megfosztani egymás társaságától....
Előzmény: kisidi (21)
Teresz Creative Commons License 2010.10.02 0 0 23
Imádom a tiszafát, mindegyiket! Sövénynek mindent ilyen sűrűn szokás ültetni. Szerintem más a takarási funkció, amit valóban el lehet érni három méterenkénti ültetéssel (bár azért ahhoz idő kell, míg egyszer összeérnek, és kérdés, hogy tőből kezdik-e az összeérést), és más a valódi, akár kerítéshelyettesítő, áthatolhatatlan sövény.
Teresz Creative Commons License 2010.10.02 0 0 22
Két éve vettünk egy kb. 80 cm-es, földlabdás taxus baccata express csemetét (az egyik olyan keskeny, oszloposan növő fajta). Azt mondták azért olyan drága, mert még lassúbb növekedésű, mint az alapfaj. Az idén 40-45 cm-es hajtásokat növesztett kétszeri "nekifutásra", nem akartam hinni a szememnek. Nekem is van ugyanis évi két centit növő darabom - ráadásul/pedig - baccata-m. Szerintem imádja a jó szerkezetű, tápdús talajt, és persze az idei esőmennyiséget sem vetette meg.
kisidi Creative Commons License 2010.10.02 0 0 21
Én tavaly vettem párat, olyan 9x9-es cserepekben, szerintem nőtt vagy 2 cm-t:) nem lesz belőle sövény egyhamar:(
agicza Creative Commons License 2010.10.02 0 0 20
Szia, nálad mennyit nő egy évben? Mekkora most és mikor telepítetted? Nekiestél már az ollóval?
Előzmény: wieder (15)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.02 0 0 19
Nem is annyira a termeszetes mellett szolok - bar tenyleg en azt szeretem - hanem azert, hogy a novenyeknek legyen meg a leheto legjobb feltetel.

Ezek a nyirott bokrok csodalatosak - megertek a bele fektetett idot es faradtsagot!

Amikor vettuk a hazat, sok tiszafa volt a kertben - sokat kidobtunk, mert nem lehetett mit tenni vele. Agyon voltak nyirva - es a helyukon nem tudtak volna kinoni magukat.

Sokat atultettunk, szepen nonek, van ami magasabb mint a haz, es bizony nagyon szeles is. Aztan van jo par terulo fajtam, csak akkor vagok le egy-egy agat, ha utban van a tobbi novenynek.

Aztan van egy ... :)) amit nem tudtunk kihuzni, mert a gyokere valoszinuleg osszegubancolodott a mellette novo tujaval - azt csutkara vagtuk. Most meg :))...hatalmas. Ha kivilagosodik, csinalok rola kepet! Orom nezni. Kell majd kicsit szabalyozni, mert tul sok, de imadom a formajat.
Előzmény: wieder (17)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.02 0 0 18
.
wieder Creative Commons License 2010.10.02 0 0 17

Nyílván nem vagyunk egyformák, valakinek ez tetszik valakinek az, és ez rendben is van.

Szerintem például minek hagyjuk csak úgy nőni, amikor gyönyörű formára is metszhető, - bár ezzel van munka bőven - de elfogadom a Te álláspontodat is, hogy a természetes növekedés párti vagy.

Egyébként gyönyörű a kerted.

tiszafa, formára nyírása
Előzmény: ZsuR (16)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.01 0 0 16
"A rendszeres nyírástól sűrű és tömött lesz." - ha szakszeruen nyirjak.

Persze, hogy lehet bonsai-t is szabni belole - de minek annyit metszeni??? Minek annyit ultetni? Kevesebb is takarna, es a metszes is kevesebb munkaval jarna. A 25 cm-kent ultetett novenyek torzse olyan lesz par ev mulva mint a fakerites.
Előzmény: wieder (15)
wieder Creative Commons License 2010.10.01 0 0 15
Akkorára nő amekkorára hagyják, hogy nőjön. Angliába több száz éves tiszafasövények vannak 1,3 magasra vágva, évente 2-szer nyírva és azokat is ilyen sűrűn ültetik, nem betegek, sőt.
A puszpáng is megnő 10 méteresre, de ált. méteresnél magasabbra nem hagyják, hogy nőjön, rendszeresen nyírni kell. Ez a sövény lényege.
Sorolhatom tovább, a mezei juharból, turkesztáni szilből is szép sövényt lehet készíteni, pedig ha nem nyírják akár 20 méteresre is nő.
A rendszeres nyírástól sűrű és tömött lesz.
Előzmény: ZsuR (14)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.01 0 0 14
Biztos - szeretem az en sovenyemet is. De...a meterenkenti 3-4 darab arra enged kovetkeztetni, hogy nagyon kicsik meg (mindn 25. cm-re egy bokor???). Ezek nagyra nonek meg - mit fogsz csinalni?

Ha meterenkent egyet ultetnel, az talan OK. Gondoskodni kell majd a tapanyagrol ilyen suru telepitesnel, mert maskepp nem lesz szep es egeszseges.
Előzmény: wieder (13)
wieder Creative Commons License 2010.10.01 0 0 13
Sima taxus baccata. Mivel nekem ilyen ipari mennyiség kellett, ezért egy nagy fáról vágtam le kb. 20 cm-es ágakat és azokat gyökereztettem meg dugványozással. Elég rosszul gyökereznek , kb. minden 4. Így kb. 800 de lehet, hogy volt 1000 db. dugvány is mire sikerült a kellő mennyiséget összehoznom.
A tiszafából lehet szerintem a legszabályosabb sövényt készítenini.
Előzmény: ZsuR (12)
ZsuR Creative Commons License 2010.10.01 0 0 12
"méterenként 3-4 db"...mekkorak akkor a bokrok? Milyen fajta? Nekem tiz meteren talan harom bokor van - es azokat is nyirni kell kicsiket, hogy el tudjunk mellettuk jarni.

Előzmény: wieder (11)
wieder Creative Commons License 2010.10.01 0 0 11
Csak azt tudom mondani mint eddig, nem igényes növény és rettentő szívós. Nekem nem 1 db. van hanem 50 méter sövény, méterenként 3-4 db. vagyis kb. 150-200 db. Sohasem kaptak műtrágyát, esővizet meg annyit ami az égből hullt. Első évben locsolgattam rendszeren slaggal, fúrt kútból, jó kemény vízzel, semmi bajuk. Egyébként nekem több savanyú talajt igénylő növényeim vannak, magnóliák, japánjuharok, rododendronok + még áfonya is, de, hogy a tiszafáknak is külön savanyítani kellene a talajt ezt még nem hallottam, sőt ismereteim szerint nem is kedveli a tulzottan savanyú talajt, vagyis a síma kerti talaj teljesen megfelelő neki.
Betegséget Én még egyáltalán nem tapasztaltam náluk. Mivel erősen mérgező növény, ezért nem bántják - gondolom - a bogarak.
Tapasztalatom szerint a napot jobban szeretik mint a mély egész napos árnyékot, dúsabb lombosabb lesz, mint árnyékban. Inkább napos helyre ültesd.
Előzmény: Wuetryi (10)
Wuetryi Creative Commons License 2010.09.27 0 0 10
Köszönöm a tanácsokat!
Én a tiszafámat olyan földbe ültettem, ahonnan kiástam, nehogy a hirtelen váltás rosszat tegyen neki. De át fogom ültetni savanyú földbe..... majd..... Esőt csak kis mennyiségben tudok gyűjteni. Nincsen semmilyen hordóm, azt szedem össze ami az ereszből kifolyik, egy dobozba. Télen meg gondolom jó az olvasztott hó. Száraz időszakban meg majd forralok neki vizet A szakértő könyvekben mindig azt írják, hogy inkább a félárnyékos helyeket kedveli. Hát én csak tűző napra vagy teljes árnyékra tudom tenni. Ebből melyik lenne a jobb? És a kártevőkről tud valaki valamit? Mert hogyha szegénykét egyszer csak megtámadja valami, azt sem tudom, mit kell csinálni. Azt meg nem fogom hagyni, hogy elpusztuljon a szentem!
Szóval minél hamarabb várom válaszotokat: Wuetryi
wieder Creative Commons License 2010.09.20 0 0 9
A tiszafa nem annyira igényes, semmibaja nem lesz, ugyanolyan jól növekszik, ha csapvízzel locsolod. Én soha nem vettem nekik semmilyen műtrágyát, a tövüket szoktam mulcsolni, fűnyesedékkel, 2-ős hatás, nitrogén dús + a talajt is nyirkosan tartja, nem tud kiszáradni.
Napon , félárnyékban, sőt még árnyékban is jól növekszik, csak azért árnyékban nem lesz olyan sűrű ágrendszerű, nyilván a kevesebb fény miatt, de mivel szívós növény, ezért ott is simán megél.
Előzmény: Wuetryi (6)
jó hír Creative Commons License 2010.09.19 0 0 8
..még a napfény...ha szabadon áll, és "" körbenapozható", akkor az fél siker...

...ezekután semmi nem akadályoz abban, hogy óriási fád legyen(ha fa, és nem bokor)..persze azt már látni...
Előzmény: Wuetryi (4)
jó hír Creative Commons License 2010.09.19 0 0 7
...megfogtál....

...belátom, könnyen beszélek, mert nagy a tető, sok vizet tudok gyűjteni, sőt, csővezetéken is folyik a közelebbi fákhoz...

...ráadásul 10 fok alatt kútvízzel(is) locsolok, persze nem ész nélkül...

...a lehűtött forralt vizet nem próbáltam, de lehet, csak...macerás...ismereteim szerint, ha a fa(fák) megkapják a megfelelő ásványi anyagokat, akkor az evolúció segítségével jó a kezeletlen csapvíz is...ha mi kibírjuk a klórt, akkor a fa is...régen én is azzal öntöztem, de a gatyám is ráment a csatornadíj miatt... volt egy régi kutam, feltártuk, kitisztítottuk, és dől a víz...

...a kertészek is a tápanyagban bíznak, ha nincs esővíz, ők is a csaphoz nyúlnak...

a savanyú föld már majnem maga a tökély, de egy igazi kertész sok jó tanácsot tud adni...no persze tápot is...

a tiszbokraim már óriásiak, de az ajándékba kapott csenevész tiszafa is szárnyra kapott a kezeléstől..a volt tulaj csak nézett, mert amikor adta, akkor már sárgult, és alig nőtt egy picikét...

talán egy kilónyi vasgálicot ajánlanék, mert vas nélkül semmi nem működik(jól)...mi sem...

na, hát most aztán kivagy az összes vizekből...de jobb tanácsot nem tudok...
...a gúgliban sok egyetemi tanulmány is értekezik erről a témáról...csak ügyesen kell beírni...

sok szerencsét(és örömet)

üdvözlettel: jó hír
Előzmény: Wuetryi (6)
Wuetryi Creative Commons License 2010.09.19 0 0 6
Köszönöm a jó hírt, Jó hír!
Savanyú földem kivételesen van, folyékony örökzöld- tápot lehet venni, de esővíz?
Nem jó helyette a felforralt, majd lehűtött csapvíz?
Üdv: Wuetryi
jó hír Creative Commons License 2010.09.19 0 0 5
folyékony fenyő-örökzöld táp, ha van savanyúföld, és sok-sok esővíz...csoda történik...
Előzmény: Wuetryi (4)
Wuetryi Creative Commons License 2010.08.14 0 0 4
Hello,
tegnap szereztem egy kis tiszafát, kb. két éves lehet. Valaki adna nekem tanácsot arról, hogy milyen föld, mennyi napfény, milyen tápszer, és milyen gyakori öntözés jó neki? Előre is köszönöm.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.16 0 0 3
Magjuk, kérgük, levelük egyaránt mérgező! Csak a termés húsa ehető.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (-)
nappapa Creative Commons License 2010.05.25 0 0 2
ez, a tetőről odavezetett esővíz csak úgy nyújtja a tiszafáimat(és a compo)...jó, néha egy kis vitaflora is...
ZsuR Creative Commons License 2010.04.19 0 0 1
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!