Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
üdv.kicsit tapasztalatlan vagyok,a kert is kicsi,igyhát kombinált fákban gondolkodok.a birsem adott, berecki bötermö ,ennek egyik föágát tervezem átszemezni .a birsben ami jól együtt él vele a favrené,a császárkörte,és gondolom van még néhány fajta.körtébe már bármilyen körtét lehet szemezni.kérdésem a nashi melyik változatban lenne jobb ? közbenoltással ,vagy csak beleszemezve,oltva ?
üdv.A nashi birsben mennyire lesz életképes ?A birs hatása érvényesül ha beleszemezem és termöre fordul ? Körtében is próbálta valaki sikeresen termeszteni ?Akinek van ilyen oltása kérem ha lehet akkor ossza meg az információt. elöre is köszönöm.
Ha erre jársz akkor nézz be ( hagyd otthon a sárkányodat ..: ) )
Amúgy nyáron lehet hogy egyszer megkereslek hosszabb távú tervekhez megnéznék egy -két fajtát ami neked van elsősorban szilvafélék és hibridek érdekelnének .
Sajnos amikor ott voltam nem sok időm volt, mert velem volt sárkány is...öt meg nem érdekli az én hobbym...csak egy gyors körbefutasra volt ido a fiaddal...pedig szivesen nezelodtem volna...
Vissza kell vágni ezeket, de ugy, hogy meg tudjanak ujulni... A hátárben látszanak ki nem hajtott csonkok. Azokat is ággyürüre -ha teljesen száraz tőből- vágni, ott fog kihajtani.
2 éve almafák termőbogjait ritkitottuk... sok munka, de megéri. 1 éve idős körtefát hasonlóan.
Amíg tudjuk kezelni , olyan magasra . Most azért hagytam meg a tengelyt magasra hogy ne legyen erős növekedés a csúcson inkább termőrészekkel rakódjon be .
A Packhams eleve gyenge növekedésű a birs tovább gyengíti ha nincs elég tápanyag az meg még tovább ..... a körtére nagyon oda kell figyelni mert sok olyan körtefát lehet látni ami nem fejlődik rendesen fiatal korában ( kivéve ha így akarják ) még a lekötözéssel lehet legyengíteni nagyon a fát . Ezért én inkább metszem mint lekötözöm had erősödjön mielőtt termőre fordul . A termőre fordulás után már jóval lassabban növekedik .
üdv.azt javasolja az itt olvasott irodalom hogy birsalanyba csak néhány körte fog rendesen kibontakozni.én favrené körtét szemeztem köztesoltásként ,de van még néhány ami szóba jöhet.
Milyen magasra tervezitek felengedni őket? Nekem az 1 szem Packham's em birs alanyon nagyon szenved (idén adok neki műtrágyát, hátha), a többi kielégítő, bár a japán körtéket elég nehéz lesz nekem kezelni,viszont már legalább teremtek 2 éves korban. A Kosui gyümölcse nekem nagyon bejött alkoholos aromája van.
Valaki kérdezte a körte formát hogy mire alakítottuk ..... akkor lássuk .
Szabad orsó 5,5 X 2,8 m térálláson vadkörte alanyon . Ezek nagy és erős fák lesznek a vadkörte nagyon szereti ezt az agyagos barna talajt . Egyszer valahol olvastam hogy az ország legöregebb fája is vadkörte és több száz éves ...... majd kíváncsi leszek ezek a fák is kitartanak-e 100 évet ...: )
A kétirányúságot tavaly megtapasztaltuk a kajszin is . A nyár közepi fajták a nagy hőségben a termésből visszavonták a vizet így az az érésre nem hogy nőtt volna hanem kisebb lett . Mástól is hallottam , hogy nem értették hogy mitől lett kisebb a kajszi a fán .
Érdekes amit írsz a kétirányú anyagforgalomról, ma is tanultam valamit.
A házikerti peckhams telepítés ellen az szólhat esetleg még a dudorossága mellett, ha valakit zavar, hogy már mindenhol kapni, viszonylag olcsó, tehát elég kommersz...
Azért a körtét minden esetben érdemes utóérlelni a fán bepuhult körték ahogy írtad is már nem olyanok sem ízben sem állagban . Erre talán legjobb példa a Clapp körte ami ha fán hagyod beérni akkor grízes málós íztelen lesz ellenben ha utóérleled akkor finom leveses . Ennek az az oka hogy az anyagok forgalma kétirányú a körte és a fa között és ha nem szedjük le időben akkor már kivonja a vizet és a szénhidrátokat is a gyümölcsből .
Persze nem csak a Clapp hanem minden körte így viselkedik .
A hozzászólás után elolvastam a topik "bevezetőjét is". :) Ez a Packham's tud valamit. Nálad most mi a sorrend, ha csak az ízt nézed? (mondjuk az ízlés persze egyéni)
...talán mert a dudoros külseje nem annyira szép...egyébként a legkorrektebb körtének tartom a meglévő /és eddig már termett / fajták közül...és én jobban el tudtam adni , mint a többit , ez a fogatlan mamák fajtája :)
Van egy magonc körtém amit idén találtam út mellett. Október közepén szedtem le, és azóta igaz fűtetlen előszobában volt másfél vödörrel. Persze a nagyobbik felét már fel kellett dolgozni de még van majd fél vödörrel. Igaz nem a világ legfinomabb körtéje, de legalább elálló :)