Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
hát panaszkodni panaszkodnak, de az érettet nem veszik meg! mit gondolsz miért árulnak olyan gyumölcsöt? a feleségem is ezt csinálja, de ha talál a gyumölcsön vagy a zöldségen egy mikroszkopikus pöttyöt, akkor már nem veszi meg! inkább megveszi az éretlent és panaszkodik tovább...
Ezzel nem tudok vitatkozni. Azt eszem, ami éppen megterem a kertben. A Bohemica téli körtéim szépen híznak, de leszedni októberben, enni november végén lehet.
Igen, de attól, hogy nagy és látványos, még lehet jóízű is. Nem a boltban kaphatóra gondolok, hanem ami rendesen megérik a fán.
Vilmos körtét is árulnak most a boltokban, de hiába a világ egyik legfinomabb körtéje, éretlenül leszedve az se az igazi.
Amúgy nagyon sok vásárló hiányolja az igazi ízeket, nemcsak körte, de bármilyen gyümölcs vagy akár paradicsom terén, de ha csak éretlenül leszedett szart lehet kapni a boltokban, akkor nem tud mit csinálni. Hacsak nincs saját kertje és megtermeli maga vagy megbízható termelőtől/piaci árustól veszi.
De az igény meglenne rá, mert folyamatosan panaszkodnak sokan, hogy a bolti gyümölcsöknek alig van íze. És a mostani paradicsomok milyen íztelenek. Utóbbi esetén általában ipari fajtákat árulnak, amik kemények, jól szállíthatóak, betegségre nem érzékenyek, csak éppen ízük nincs... Szóval sok esetben nem igénytelenségről van szó, csak ha valaki panelban vagy társasházban lakik (több millióan), nekik korlátozottak a lehetőségeik.
Még ha ki is mennek a piacra, legtöbbször ott is külföldi, átcímkézett gyümölcsöt/zöldséget árulnak magyarként. Ritkán lehet kifogni olyan eladót, aki a saját terményét árulja, de még az se garancia semmire, mert ha vacak, ipari fajtát termeszt vagy nem ért a termesztéshez, akkor is lehet szar a végeredmény, hiába hazai és szabadföldi valami.
Nálunk valamelyik áruházban rendszeresen szokott lenni Xénia, vettem többször is. De ez ilyen 2 hónappal érés előtt leszedett körte, amit aztán fél évig hűtőházban tárolnak. Szóval nem tudom frissen, éretten milyen az íze.
kinek milyen az ízlése annyit tudok mondani egyik haver piacozik nagyon ritkán jut ehhez a fajtához de nagyon viszik tőle és keresik is sokan csak ezen a részen kevés van belőle
"Melina nevű őszi körte Olaszországból. A gyümölcs betakarítása szeptember harmadik dekádjában van. Gyümölcsfogyasztás október második dekádjában. A gyümölcsök cukortartalma a Brix-skála szerint 16%. A melina körte gyümölcsei nagyok, súlyuk elérheti az 500 g-ot. Az íze verhetetlen."
Nem is tudom. Az én körtéim között nem láttam még soha igazi körte formájút. Ezek gömbölyűek, és a száruk körül "hullámosak, gyűröttek". Olyanok mintha egy rendes körte karcsúbb nyaki részét felülről összenyomnák. Még pirosas elszíneződést sem láttam a túléretten sárga körtéken sem de ez lehet attól van, hogy a déli melegben 2-3 órát árnyékban van a fa...
Saját kép saját körtéről. Csak 38 éve vettem a fát egy Kecskemét melletti árustól és nem emlékszem a fajtájára.
Jobb években ökölnyi méretű, birsalma alakú/formájú termések vannak rajta. Ha túlérik hajlamos a magház körül szottyosodni. Még sosem sikerült úgy eltalálnom a szedés idejét, hogy hosszabb ideig elálljon. Nem kövecsesedik és nagyon édes. Nehéz a (ló)darazsaktól megvédeni...
Sosem kóstoltam még japán körtét, de olvastam itt, hogy általánosságban nem túl jóízűek. Ráakadtam egy fajtára (Chojuro), ami állítólag rumpuncs vagy tejkaramella ízű éretten. Nem tudom, hogy ez csak marketingszöveg vagy tényleg ilyen az íze? Van ilyen valakinek? Érdemes tartani?
Tegnap tettem el körtelekvárt. Pucolás-magozás után 5 kg volt tisztán a körte. Lereszeltem nagylyukún, tettem hozzá 1 kg cukrot 5 csomag Dr Oetker 3:1 dzsemfixxel. Forrás után 3 percig kellett volna főzni a leírás szerint, de annyira híg volt, hogy kereken 1 órán át kellett főznöm! Ezalatt a felére összement.
Mit rontottam el? Finom lett amúgy és jó állagú, de vitamin gondolom nem sok maradt benne... A színe meg csúnya sötétbarna.
Tehettem volna bele egy kiló almát is, de úgy voltam vele, hogy a körtelekvár az készüljön körtéből.
Sziasztok! A körtefám fura dolgot produkál (Packaham's amúgy). Bőven érleli a körtéket, de pár idei hajtáson érdekes virágokat hoz. Ezek a virágok nagyon hosszú virágszáron nőnek, mind felfelé néz. Mi okozhatja ezt a fura virágzást így nyár közepén?