Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Nálunk valamelyik áruházban rendszeresen szokott lenni Xénia, vettem többször is. De ez ilyen 2 hónappal érés előtt leszedett körte, amit aztán fél évig hűtőházban tárolnak. Szóval nem tudom frissen, éretten milyen az íze.
kinek milyen az ízlése annyit tudok mondani egyik haver piacozik nagyon ritkán jut ehhez a fajtához de nagyon viszik tőle és keresik is sokan csak ezen a részen kevés van belőle
"Melina nevű őszi körte Olaszországból. A gyümölcs betakarítása szeptember harmadik dekádjában van. Gyümölcsfogyasztás október második dekádjában. A gyümölcsök cukortartalma a Brix-skála szerint 16%. A melina körte gyümölcsei nagyok, súlyuk elérheti az 500 g-ot. Az íze verhetetlen."
Nem is tudom. Az én körtéim között nem láttam még soha igazi körte formájút. Ezek gömbölyűek, és a száruk körül "hullámosak, gyűröttek". Olyanok mintha egy rendes körte karcsúbb nyaki részét felülről összenyomnák. Még pirosas elszíneződést sem láttam a túléretten sárga körtéken sem de ez lehet attól van, hogy a déli melegben 2-3 órát árnyékban van a fa...
Saját kép saját körtéről. Csak 38 éve vettem a fát egy Kecskemét melletti árustól és nem emlékszem a fajtájára.
Jobb években ökölnyi méretű, birsalma alakú/formájú termések vannak rajta. Ha túlérik hajlamos a magház körül szottyosodni. Még sosem sikerült úgy eltalálnom a szedés idejét, hogy hosszabb ideig elálljon. Nem kövecsesedik és nagyon édes. Nehéz a (ló)darazsaktól megvédeni...
Sosem kóstoltam még japán körtét, de olvastam itt, hogy általánosságban nem túl jóízűek. Ráakadtam egy fajtára (Chojuro), ami állítólag rumpuncs vagy tejkaramella ízű éretten. Nem tudom, hogy ez csak marketingszöveg vagy tényleg ilyen az íze? Van ilyen valakinek? Érdemes tartani?
Tegnap tettem el körtelekvárt. Pucolás-magozás után 5 kg volt tisztán a körte. Lereszeltem nagylyukún, tettem hozzá 1 kg cukrot 5 csomag Dr Oetker 3:1 dzsemfixxel. Forrás után 3 percig kellett volna főzni a leírás szerint, de annyira híg volt, hogy kereken 1 órán át kellett főznöm! Ezalatt a felére összement.
Mit rontottam el? Finom lett amúgy és jó állagú, de vitamin gondolom nem sok maradt benne... A színe meg csúnya sötétbarna.
Tehettem volna bele egy kiló almát is, de úgy voltam vele, hogy a körtelekvár az készüljön körtéből.
Sziasztok! A körtefám fura dolgot produkál (Packaham's amúgy). Bőven érleli a körtéket, de pár idei hajtáson érdekes virágokat hoz. Ezek a virágok nagyon hosszú virágszáron nőnek, mind felfelé néz. Mi okozhatja ezt a fura virágzást így nyár közepén?
Én még nem hallottam róla, de ez nem jelenti azt ,hogy esetleg rossz. Talán valami új kertészet.
Én 3 helyen szoktam vásárolni ami biztos megbízható . Itt a helyi kertészet Siklóson , DM kertészet Egerág , és a New Garden Óbuda . Weben még nem rendeltem csemetét, jobban szeretem látni mit veszek , és válogatni is tudok...
Véletlen futottam bele ebbe az oldalba. Tudtok róla valamit?
Ami furcsa, hogy az összes gyümölcsfa leírása és fotója a Tündérkertek oldalról lett lemásolva. Az árak viszont jóval kedvezőbbek. Viszont így, hogy minden lopottnak tűnik, nem nagyon van bizodalmam bennük. Rendelt már valaki tőlük?
Vedd ki, vágd meg a gyökerét és ha él, fehér és nem barna, pláne, ha valahol fehér kis gyokérkezdeményt látsz, ültesd vissza (ha sajnálod) és vágjál le a koronájából is. (Én így csinálnám, mert minden élőt sajnálok elpusztítani. Ha jó fát akarsz gyorsan, akkor csere egy konténeressel most.)