Keresés

Részletes keresés

Atti67 Creative Commons License 30 órája 0 0 11182

Ezeket a beadagolókat azért építettük hogy a 

fűtésünk komfortos és olcsó legyen 

A tüzelő nekem 0-ft,a villany kB:napi 1kW 

Ezen tovább nem akarok spórolni 

Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11181

Azt még adjuk hozzá, hogy legfeljebb átlag hőmérséklettel számolhatunk, mert a lakás lassan hül és lassan melegszik. Ezért aztán soha nem lesz melegérzet sem. Utálok hazaérni hideg lakásba és reggel dideregni a fűrdőben, ezért akkor se hűteném vissza, ha bármennyit megtakarítanék (abból a napi 1 zsákból mennyit is?) és ha abból indulok ki, hogy itt a fórumon senki nem fűt veszteségmentes kazánnal és csak egy valakinek van kondenzációsa is, akkor ki merem jelenteni, hogy nekünk jobb hőn tartani. De mindenki úgy fűt ahogy jónak látja. Már régen nem szándékom ráerőltetni bármit, bárkire... :)

Előzmény: jocijocó (11180)
jocijocó Creative Commons License 1 napja 0 1 11180

Szerintem a hőérzet miatt nem jó a szakaszos fűtés. Mivel a falak és a tárgyak a szobában lehűlnek, ezért először szinte csak a levegő melegszik fel. Mivel a levegő nagyon rossz hővezető, a lábtérben a tárgyakról leváló hideg leül ami a hőérzetünket rontja. Már a termosztát kikapcsol a beállított hőfokon de csak nem érezzük jól magunkat, több kapcsolás után lassan felmelegszenek a tárgyak falak, és akkor kezd a ház újra otthonossá válni.

A személyes véleményem szerint, a fűtés lekapcsolása valamennyi energiát megtakarít, mert az ablakok falak plafonon a hidegebb levegő miatt, kisebb a hő veszteség. Ez puszta fizika, viszont ha a felfűtés közben rosszabb hatásfokkal működik a fűtőberendezés, elvész a megtakarítás. 

Egy érdekes dolog azért van, a nyílt égésterű cirkóknál, teljes terhelésen 90% a hatásfok, még hőtartáson kb 85%. A kondenzációs kazánoknál ez pont fordítva alakul, hőntartás gazdaságos max. teljesítmény gazdaságtalan. 

Tehát melyik házat, milyen fűtéssel, hogy érdemes használni, azt ki kell tapasztalni. Persze a komfort, nyilván kicsit többe kerül. Nem mindig, de van amikor meg olcsóbb.

Előzmény: dB Thunder (11179)


dB Thunder Creative Commons License 1 napja 0 0 11179

Régi beidegződés...

Napi szinten gazdaságtalan a hőmérséklet változtatgatása ! Pont!

Hosszabb, 3-4 nap felett, pl távollét esetén, lehet spórolni a fűtéssel ha lejjebb vesszük. Pont!

:-)

Nem véletlenül fejlesztek a PID-es extra kicsi hiszterézisű termosztátokat.

 

Ezek után mindenki úgy fűt ahogy akar!

 

A fűtési rendszerek, és lehetőségek hatalmasat fejlődtek a közelmúltban! Viszont a fejekben ez nem jutott el, nem ülepedett le, a beidegződések megmaradtak. Az a baj hogy ez igaz a "szakemberekre", eladókra, nem is beszélve a szerencsétlen felhasználóról!

Előzmény: tisvol (11177)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11178

Próbáld ki.

Előzmény: tisvol (11177)
tisvol Creative Commons License 1 napja 0 0 11177

Ez örök vita téma, hogy mi a gazdaságosabb, hőn tartani, vagy felfűteni. Elég a gugliba bütni a kérdést. Ha csak a fizikát nézzük, a felfűtés a jobb megoldás. Főleg egy rosszul szigetelt ház esetén. De a kérdés nagyon öszetett, és sok minden befolyásolja, hogy mi a jobb megoldás. Te is inkább a kazánod és a kéményed optimális működése miatt meneted egész nap a kazánt, nem? Biztos ellenél 22-23 fokban is, de hogy a kazánod ne álljon le, most inkább 24-25 fokra fűtesz fel. Kvázi pazarolsz.

Ha a hőntartás lenne a legjobb megoldás, akkor minek fejlesztik pl. az okos termosztátokat? Belövi mindnenki magának a megfelelő hőfokot, aztán 6 hónapon keresztül 21 fokon tartja a házat. De az okosabb rendszerek nézik, van-e valaki otthon, esetleg épp úton vagy hazafelé, és elindítja a fűtést. Ezeknél a rendszereknél (amiket kimondottan energia megtakarítás miatt fejlesztenek) sem az állandő hőmérsékleten tartás a cél. A mi próblámánkat inkább a vegyestüzelés sajátosságaiban látom. Egy kondenzációs gázkazán jól modulálható, és képes széles tartományban megfelelő hatásfokkal működni. Nem kátrányolja tele a kéményt, stb. Elvan 40 fokos vízzel. Vegyes tüzelés esetén a 40 fokos víz kivégzi a kéményt, meg a kazánt is. Ennek ellenére simán elhiszem, hogy nálad jól és gazdaságosan működik. Ha elmegyünk dolgozni én sem kapcsolom ki a kazánt, csak mondjuk visszaveszem a termosztátot 17-18 fokra. Ilyen időjárás mellett 8-10 óra alatt nem hűl vissza ez a alá a ház, ergo a kazán nem megy. Nem tesz jót neki, oké. De nem fogok egész nap fűteni azért, hogy a kazánnak jó legyen :) Inkább két hetente kikormolom.

Előzmény: Totya3 (11175)
foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11176

Bocsi. Nem jól írtam. Összekevertem a napokat!! Ma pèntek van, nem csütörtök.😁 Így nem 3nap alatt fogyott az fpor, hanem 4nap alatt. Tegnap kezdtem el csökkenteni a teljesítmènyt. Nem szeretnèk bent a szobában, csak 20-21c°.

Előzmény: Totya3 (11163)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11175

Nem akarom bizonygatni, de ha beállt a hőfok (kb. 2 nap), nagyon kis teljesítménnyel hőn lehet tartani és összességében nem fogy több. Ezt évek során kiértékelt adatokból jól lehet látni nálam (ez nem szigetelés függő, itt arányokról van szó). A komfort érzet is sokkal jobb. Az ok az lehet, hogy az arányaiban nagy hőcserélőkön a kis hőmennyiség jobb hatásfokkal hasznosul, mint nagyobb teljesítményen (itt fontos lehet a gázáramlás is, ami a tartozkodási időt befolyásolja pozitívan). Igaz, itt feltételezni kell, hogy a kazánba bevitt hőmennyiség arányos a veszteségekkel (szigetelés függő), amihez a fejet jól kell tudni szabályozni. Nekem most 24,5 fok van és naponta ~70liter fogy, ami ~13kg, de volt két nap, amikor 10kg ~ment el (kicsit több mint fél lisztes zsák). Amikor fel kellett fűtenem a hideg lakást, két napig ~20-22kg ment, ami utána szépen visszacsökkent, ahogy átmelegtek a falak és a tárgyak...

Függöny lengés ellen érdemes lenne öntapadós szigetelő gumit ragasztani, nagyon hatásos!

Előzmény: tisvol (11173)
Atti67 Creative Commons License 1 napja 0 0 11174

Nekem a vályus fejbe csak egy két órát ment 

bolygatás nélkül, utána csak a fej elején égett 

és vissza füstölt.A bolygató két laposvas de nekem 

bírta 2-3 hónapot 

Az emelős fejjel megszüntek a problémák 

Előzmény: Dzsudimano (11153)
tisvol Creative Commons License 1 napja 0 0 11173

Ilyen időjárás mellett az ingadozás olyan 3 fok körül van. Fűtés nélkül 18-19 fok van reggel, este 21-22. Télen nyilván a 18-19 fokhoz is fűteni kell majd.

A kazán vezérlése tisztán idő alapú, csak programozott termoszáttal tudom megoldani a korábbi fűtést. De igazából nem gond, mert korán megyek dolgozni. Mire a kiccsalád felkel fűtenek a radiátorok.

Előzmény: dB Thunder (11171)
Atti67 Creative Commons License 1 napja 0 0 11172

Szerintem jó lehet ha elég száraz 

Lehet hogy egy régi szecskázó is elég 

lenne ha fűrészporral keveredik 

Előzmény: Totya3 (11152)
dB Thunder Creative Commons License 1 napja 0 0 11171

"sajnálom tartani a házban a 21 fokot ha nem vagyunk otthon"

Nem tudom mennyit ingadozik így nálad a hőmérséklet, de ha több mint 2 fokot akkor pazarlás amit csinálsz! Több fogy mintha tartanád a hőmérsékletet!

 

Nekem van egy kis trükk a vezérlésben! A plc belső óráját felhasználva, nekem felkelés előtt egy kicsivel kezd fűteni termosztától függetlenül, megy egy fél órát hogy a radiátorok melegek legyenek. Ez sokat javít a konfortérzeten reggel.

Előzmény: tisvol (11169)
pet1111 Creative Commons License 1 napja 0 0 11170

A meleg 22 fok elég szerintem.

tisvol Creative Commons License 1 napja 0 0 11169

xD

Pedig nem láttam a hozzászólásod, esküszöm :)

 

Nos, a hétvégén kicsit gépészkedtem azzal, amim van. Szóval a Biottomatos vályús fej hosszúságát visszavettem a gyári hosszra. Ilyen időben eleve csak az 1/3-ában égett, viszont a levegőt meg kapta, feleslegesen. Nem volt jó a hamu kihordás sem. Szerintem nem is égett megfelelően, mert eléggé füstölt, és feketén kormolta a kazánt. Visszavettem a vályú hosszából, feltettem a gyári bolygatót. A teljesítménye biztos (érezhetően) csökkent, de most nincs is rá szükségem. Tavasszal a két 30 méteres fóliát nem fogja bírni, az biztos. A hamu kihordás megoldódott, a rövedebb fejből szépen kipotyog hátulra-oldalra. Biztos javult az égés minősége is, mert szép szürke hamu keletkezik, valamint a felső táskán a pernye is kevesebb, és finomabb. A füstölés is sokat csökkent. Bár szaga azért van a napraforgónak :)

Én egy netto 170 nm házat fűtök, szigetelés ohne. Mint mondtam, sajnálom tartani a házban a 21 fokot ha nem vagyunk otthon, így reggel felfűtök, hogy a gyerek meg az asszony jobban érezze magát, majd délután megint. Van amikor napközben is kapcsol a termosztát, de ilyen időben nem jellemző. Öntöttvas radiátorok vannak. Ilyen körülmények között és a mostani időjárás mellett olyan 150-180-200 liter megy el a napraforgó ocsúból naponta. Ez van.

Előzmény: Totya3 (11164)
pet1111 Creative Commons License 1 napja 0 0 11168

Bocsánat igazatok van kicsit kevés adatot adtam meg.Nincs pince,most úgy gondolom padlófűtés lesz kívülről pedig nekem is 5 cm szigetelés lesz 2,60 belmagasság  

foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11167

Szigeteletlen lakás, règi rossz ablakok. Èn már ennek is örülök. Az fpor nagyon száraz. Az állítgatást mèg be kell lőnöm. Újra kell tanúlnom!😁 Sajna nincs tűztartásom, se vtc- vts szelep sem. A füsthőfok szerintem jó átlaggal üzemel. Az 150-160 körül van. Hatalmas lapradiátorok vannak!! 1800 2200mm hosszúak. Hamar lekapják a meleget. Viszont elismerem, ha kint fúj a szèl akkor a függönyök "libegnek"!! Rengeteg energia elmegy. Sajnos.

Előzmény: Totya3 (11163)
foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11166

Szia.

Vályog fal, vert fal, belmagasság, èpület tájfekvèse? Brikettálást próbáltam. Szènporra, fporra.Az adagoló szerintem olcsóbb, jobb , kènyelmesebb.(nekem!!!!) Brikrttálod az fport ès ha nem tudod száraz helyen tárólni, megszívja magát ès szèttesik. Mennyi tűzelőre van szüksèg? Milyen meleget szeretnèl? Mindenkinèl más ès más. Nállam nyers beázott fporból elment 45m3 90m2- re + hmv. 25-26c°-ra. Remèllem az idèn kevesebbel megúszom.

Előzmény: pet1111 (11162)
tisvol Creative Commons License 1 napja 0 0 11165

Miért csinálnánk brikettet, ha elég az is, amiből a brikettet csinálnánk? Energia+idő=pénz.

Előzmény: pet1111 (11162)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11164

Szia! A brikett és a pellett előállításához idő (pénz) és energia (pénz) kell. A briketet rakni kell (idő, pénz és nem komfortos). Akkor van esetleg létjogosultsága, ha nincs elég hely a tárolásra, minden egyéb esetben felesleges idő és energia pocsékolás (feltételezve egy megfelelő adagolót).

 

Nekem ~25m3 száraz fenyő fpor kell egy télre a 90m2, teljesen alápincézett 5cm hungival szigetelt házhoz 24C szoba / 21C pince átlag hőfokkal.

Valószínű ezt meg kell szorozni kettővel, ha nem szigetelt és ha más módban van használva az adagoló.

Előzmény: pet1111 (11162)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11163

A 90m2 szigeteletlen lakásra kicsit soknak tartom a 3 nap időtartamot. A napi 4 zsák (320liter kb.) nem is lenne olyan sok önmagában (azért igen), de hogy 3 napig melegedett az furcsa. Nem túl kicsik a radiátorok? A fej teljesítményével se lehet gond, mert 4zsákkal elégetni, az elég nagy teljesítményt jelent. Persze nem tudom, mennyire száraz a fpor, tekintve, hogy tölgy, nagyon vizesnek kéne lennie, hogy alig jött ki belőle hő. Lehet, hogy sok energia kiszalad a kéményen, nincs túl sok levegő beállítva? A nagy sietségben sok lett a veszteség? Finomítani kell ezt még, de az alapok jók.

Előzmény: foxi08 (11160)
pet1111 Creative Commons License 1 napja 0 0 11162

Sziasztok. Szeretnék érdeklődni tőletek mert most sikerült elköltöznöm a lakótelepről, hála vettem egy parasztházat és a fűtésen gondolkodom, milyen legyen.Nagyon tetszik amiket irtatok eddig, de nem értem miért nem csináltok brikettet abból az anyagból amiket elégettek? Ez nem okoskodás igazi kérdés.A következő kérdésem mennyi "aprítékra,vagy fűrészporra" van szükségünk egy teljes tél kifűtéséhez evvel a technikával.Miért jobb ez így mint a brikett.?Egy 70 m2 házam lesz azt kellene befűteni.

Tisztelettel Péter

foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11161

Tőlgy-bükk fporral fűtök.

Előzmény: foxi08 (11160)
foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11160

3nap volt a teljes lakás felfűtès+ hmv. Akkor csak 17c° volt a szobában.Ez volt kb. 1m3. Tóltam neki rendesen!! Most olyan 150-170l.  megy el erre a hőfokokra. ( füst- víz) Ezt szeretnèm lejjeb vinni, de fèlek, hogy a kazán alján megjelenik megint a kondenz víz. Tervben volt a vta vagy 4 járatú szelep beèpítèse. Sajnos elmarad. Remèllem ennek ellenère, lejjebb tudom vinni a hőfokot a lakásban. 20-22 közè. Majd kiderül.

Előzmény: Totya3 (11159)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11159

Szívesen! A felfűtés mennyi időbe telt? Majd meglátod, hogy nem lesz könnyű olyan kicsi teljesítményt beállítani, ami szinten tart ilyen enyhe időben, de ha sikerül, akkor alig fog fogyni. Most naponta mennyi fogy (mivel is fűtesz?) ?

Előzmény: foxi08 (11157)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11158

Valami videómegosztóra kellene feltöltened, ha nincs saját tárhelyed, pl. youtube.

Előzmény: foxi08 (11156)
foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11157

Ezúton szeretnèm megkösz neked a segítsèget a fely kialakításában!!! KÖSZÖNÖM!! 

 Számomra lènyegessen jobb! Igazad volt a levegő befúvással kapcsolatban az átmèrőkkel. Nagyon szèpen "muzsikáll" az új fely. A lakásban: konyha 21c° szobában 24-25c° van. Folyamatossan csökkentem a teljesítmènyt. Szèpen, jobban lehet szabájozni, mint a règi felyet. Felfűtèsre elment kb. 1m3. Ezt most fokozatossan veszem lejjeb. Most füst 125-127c° a víz 48c°. Szèpen egyenletessen èg. Hamu az szinte minimállis. 95%-ban meg vagyok vele elègedve. 

Előzmény: Totya3 (11155)
foxi08 Creative Commons License 1 napja 0 0 11156

Sziasztok!

Pici off!

Segítsèget kèrnèk! Telefonon kèszűlt videót (telefonról), hogyan tudok ide feltőlteni? Esetleg máshová feltenni ès azt ide belinkelni? Èn csak telefonról tudok netezni, fórumozni! A kèpek feltőlltèsère már rájöttem. Körbe kell vágjam, hogy 1Mb alat legyen. Akkor feltudom ide rakni. Esetleg kell valamilyen aplikációt letőltenem?

Előre is köszi a segítsèget!!!

Szèp napot!

 

Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 11155

Nekem az agri pellet is üvegesre égett, de nem okozott gondot, mert kiesett a fejből előbb utóbb. Az emelős fej tervezésénél, majd mérlegeld, hogy kisebb teljesítményt fog tudni leadni. Érdemes a vékony hosszú fejben gondolkodni, ha fontos a nagyobb teljesítmény és ha van hely is. Valószínű a fej geometriája csak annyiban fontos, hogy a levegő pontosan oda menjen, ahová kell és ezt széles égőfelületnél nem lehet megoldani, középen nem fog égni rendesen. Olyan 10-12cm-nél szélesebb fej már nem ideális. A másik a levegő járatok bepotyogás elleni kialakítása, amit visszahajló csatornarendszerrel lehet megoldani, ahogy itt a fórumon is van már rá példa a kerek fejnél, amit foxi08 készített. Ugyanezt az elvet bármilyen geometriánál követni lehet és érdemes, mert olyan lesz a fej, mint a jó akku, karbantartás mentes! :) (szégyen, de úgy kezdtem fűteni idén, ahogy tavaly leálltam...)

Előzmény: jocijocó (11154)
jocijocó Creative Commons License 1 napja 0 0 11154

Ezt a szezont most az égető nélkül fogom lenyomni, persze ha kapok valami égetni valót nyilván elégetem. Főnököm az fa pelletet rendelt, tavaly meg napraforgó volt. Kamionnal hozták, alig tudta leszedni targoncával, 1köbm. zsákokban volt. Szerinte kb gáz áron tud vele fűteni. 

Olajam van kb 1000 liter az 1/3-ad télre elég. Fa is van még 1/3-ad télre való, a maradék 1/3-ad meg gázzal lesz pótolva. 

Fa pelletet majd kérek tőle egy próbára 200 litert. Az apró napraforgó pellet nem éget szépen, a nagyobb darabos jobb volt, de csomókba üvegesre égett a fejben reggelre. Majd meglátjuk hogyan tovább van rá még egy évem.

Előzmény: Totya3 (11150)
Dzsudimano Creative Commons License 2 napja 0 0 11153

Szia!Ég az vályusba is bolygató nélkül,az egyik legjobb tüzelő!Azért a fej megoldása befolyásolja az  üzemet.A bolygatót jobb elhagyni inkább csak hibaforrás .Én rengeteget kísérleteztem vele ,de tartósat nem sikerült csinálnom az öntvény bírta legtovább 3hetet hagytam menni és még valamennyit bírt volna.Igazából az én fejembe a búza ramaty kivételével szépen éget minden bolygató nélkül is.Napraforgó most is lenne még kb.500Ft/mázsa áron.Nekem maradt tavalyról és nagyobb mennyiséget csak az egyik helyről hoztam a másik ismerősömnek még bőven van ha valakinek kell.

Előzmény: Atti67 (11151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!