Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Totya3 Creative Commons License 7 órája 0 0 10215

Azt se felejtsük el, hogy a tűztartás közben sem meg veszendőbe az anyag, illetve a hő, az ugyanúgy fűti a lakást, vagy a tartályt. Sanos nálad nehéz kipróbálni, mert nagy a puffer tömege, hogy milyen meredekséggel esne a víz a körben tűztartás közben és akkor ha teljesen eloltanád a tüzet.

Kis túlzással nálam nagyon enyhe időben kvázi tűztartással megyek egész nap, igaz a befújt levegő nem 0% ilyenkor, de éppen hogy valami megy be. Hogy ég is elég minden szürkére azért van, mert az anyag elfogyásakor a levegő egyre növekszik, ami faszénné vált volna ismét lángra kap, így minden elég rendesen előbb utóbb a 6..8perces ciklusban. Szóval energia nem vész el, csak... :)

Előzmény: zsebacsi88 (10214)
zsebacsi88 Creative Commons License 8 órája 0 0 10214

en is sokat agyaltam ezen az automata begyujtason, de vegul nem fektettem bele tul sok energiat.

nekem hetente kell leallitanom az egofejet a kazan pucolas miatt, azido alatt pedig szepen ujragyullad tuztartasbol. Kiveve a nagyon poros foldes léhát, azzal voltak gondjaim, de a fureszpor/apritek/repce teljesen jol mukodik.

a heti 1x begyujtas pedig annyi, hogy feltoltom a fejet 1 gombnyomassal, majd papirgalacsinokat dobalok a tetejere es elgyujtom. 1 perc az egesz.

a tuztartas pedig 10-15 percenkent jelent 1 beadagolast, ami orankent 4-5 adag, szerintem nincs fel vodornyi mennyiseg sem naponta.

 

ennyiert nem lattam ertelmet foglalkozni a dologgal, de Mokus otletet valositanam meg en is. igy mukodnek a muanyaghegesztok is, ott is szukseges a leszukites.

Előzmény: Mokuss84 (10213)
Mokuss84 Creative Commons License 10 órája 0 0 10213

Szia nekem 2 éve müködik hülégfúvóval a dolog és nem ég le  nagyon sok gyárto is hölégfúvot használ nem értem miért nem jó ez a megoldás? de van egy kis trükje a dolognak sokat kisérletesztem vele! ha bevezeted a fejbe a hölégfúvot direktben a kőnnyeb anyagokat azonnal kilőki a tul sok forro levegő ha leszükited a véget akor mégnagyobb lesz a nyomás és még a hőlégbefúvo is tönkremegy. A megoldásom a bevezetöcsövön vágnikel egy ablakot az ablak nagyságát egy zsilipel lehet szabályozni egyszer ki kel kisérletezni a megfelelö beálitást. Tehát a megfelelö mennyiségü levegönek kel a fejbe jutni a többi felesleges meg a kazánba távozik  igy nam ég le a befúvo és szépen begyulad a dolog! Azért kel álithatos zsilip mert a fórgács meg a apriték köszt ég és föld a fülömbség begyújtás terén (könnyen kifúja a fejböl a forgácsot az apritékot meg nem)

Előzmény: gerxo (10198)
jocijocó Creative Commons License 20 órája 0 0 10212

Hát ennek sok vonzata van, van e földgázod kiépítve a fűtendő házban. Spórolási vagy kényelmi szempontból akarsz belefogni, eddig hogy tüzeltél??? Mekkora helyed van tárolni télire. Ha jó hatásfokot akarsz nem árt a rakást átforgatni. Milyen minőségű az apríték, kell e rostálni??? Jó sok kérdés mi. 

Én a Totya 3 oldaláról sok kérdésre választ kaptam, amit nem tudtam itt kérdeztem. Ha van időd, nekem nagyon nincs, akkor itt visszaolvasva sok kérdésre választ kaphatsz. A tüzépen a fa 2500 körül megy mázsája, apríték szerintem 3000 felet van, az is megéri de kérdés a fuvardíj. Mindig körülötted kell szétnézni alapanyag ügyben.   

Előzmény: gerxo (10210)
Totya3 Creative Commons License 27 órája 0 1 10211

Sehogy... Egyelőre hanyagolom, mert megint jól alakulnak a fporos dolgok. :)

Úgy látom, hogy ott van egy kis érdekeltség, hogy csak tárcsás, meg késes darabolókat preferálják ezért minden mást leszólnak, ezért hanyagolom a topicot és megyek a magam feje után, de csak akkor, ha majd megéri és lesz értelme vele foglalkozni.

Előzmény: zsebacsi88 (10209)
gerxo Creative Commons License 28 órája 0 0 10210

Menyibe kerül minőségi apríték menyit szabad érte adni?

zsebacsi88 Creative Commons License 28 órája 0 0 10209

es ne felejtsuk el, hogy van apritando tuzelonk es tarolohelyunk:)

nekunk konkretan van egy örökölt erdőnk, amiben a 30-40 eves fakat mar nem szeretnem ledaralni, inkabb egyben rakom majd be a kazanba.

 

hogy all az apritek daralo projekted?:) en meg mindig nehezen latom at, hogy lehet a tarcsas daraloba rakni rostelyt, hogy homogen anyagot kopjon ki.

 

Sajnos permanens forumtarssal nem tudtam szemelyesen sem kommunikalni, pedig feszt allitotta, hogy tud segiteni.

Előzmény: Totya3 (10207)
Totya3 Creative Commons License 30 órája 0 0 10208

Ez nem rossz, de a cikkben írják, hogy a végét hozzá kell érinteni a tüzelőhöz. Namost, ha ez igaz, akkor vagy elég a vége a tűzben, vagy szükséges egy mechanika, ami betolja, kihúzza a tűztérből, amikor kell. Ha meghosszabbítanánk egy csővel, lehet, hogy tönkremegy a fűtőbetét, mert ha nincs meg a szükséges légáramlás és hőátadás, akkor túlhevülhet, hasonlóan a hőlégfúvókhoz.

Előzmény: sevjo (10203)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 10207

Egy apríték készítő lehet olcsóbb és hasznosabb, mint egy hatalmas tartály, persze ha már van apríték égetőnk... :)

Előzmény: zsebacsi88 (10204)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 10206

Sokan próbálták, szétég...

Előzmény: peti.olah (10205)
peti.olah Creative Commons License 1 napja 0 0 10205

Dízelautó izzítógyergya? 11,5 volttal műxik, gyárilag is égéstérben van, van rövidebb, hosszabb...

Előzmény: Totya3 (10199)
zsebacsi88 Creative Commons License 1 napja 0 0 10204

 nekunk a nagy kazanhoz elengedetetlen, ha esetleg faval kell benne tuzelni es hat nem volt mindig apritek egetom, ugye :)))

 

 

Előzmény: Totya3 (10195)
sevjo Creative Commons License 1 napja 0 0 10203

Szia!

Én ilyenekkel próbálkoznék

https://www.mall.hu/grill-tartozekok/fieldmann-elektricni-grelec-za-priziganje-briketov-fzg-9001-e?v=678908

http://www.grillgyujto.hu/

Előzmény: gerxo (10198)
Totya3 Creative Commons License 1 napja 0 0 10202

Ellenben, ha vizes, akkor kétszer nehezebb és fele fűtőérték...

Előzmény: jocijocó (10201)
jocijocó Creative Commons License 1 napja 0 0 10201

Ha puhafa akkor köbméterre sokkal több. Súlyra nézve puha vagy kemény, a fűtőérték kb ugyanaz.

Előzmény: gerxo (10200)
gerxo Creative Commons License 2 napja 0 0 10200

+ Apríték beszerzés is bajom ár miben érdemes venni m3 vagy q ?

Totya3 Creative Commons License 2 napja 0 0 10199

Ezen már én is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne hosszú élettartamú gyújtót építeni (annak ellenére, hogy engem nem nagyon érint).

Egy nagyobb (pl. 3..500W) toroid trafóra tekernék néhány menetet nagyon vastag vezetékből, pl. 10mm2-s földelő kábelből és erre kötnék egy vastag (1,5..2mm) saválló huzalt, vagy kantált. Az elv ugyanaz, mint a pillanat pákáé. A problémát abban látom, hogy ha a tüzelőhöz érne, akkor állandóan a tűzben lenne és elégne, ha meg a levegő útjába tenném, mint a hőlégfúvónál, akkor nem lenne elég a felülete a levegő felmelegítésére. Egyébként is szabályozni kéne, hogy ne hevüljön túl, maradjon olyan 7..800fokos, azaz hőelem is kéne, ami szintén ki lenne téve a tűznek az első verzióban, bár ha egy + védőcsövet kapna, vagy a fűtőszál egy cső, amibe bele lenne dugva egy 0,5mm-s hőelem, akkor tovább bírná.

Még egy lehetőség lenne, hogy a gyújtó "fej" egy csövön keresztül betolható lenne egy motorral, vagy  mágnestekerccsel  a fűtőanyagba és ha már ég a tűz, ki lenne húzva. Itt talán a tömítés lenne problémás, de ezt talán meg lehetene oldani, nem kéne tökéletes tömítettség, elég lenne a kis rés, amin a betoló rúd mozogni tudna egy bronz, vagy teflon perselyben. A mozgó alkatrészek is eléggé bonyolítanák a dolgot és vezérelni is kéne, de nem menne tönkre gyorsan az "izzószál".

Előzmény: gerxo (10198)
gerxo Creative Commons License 2 napja 0 0 10198

Sziasztok!

 

Apríték égető fejbe akarok beletenni valamiféle begyujtot hőlégfúvót már próbáltam de hamar tönkremegy az izzító spirál benne! Tanácsot segítségeteket várom.

Üdv Gerxo!

Totya3 Creative Commons License 2 napja 0 0 10197

Az agri pellet (43Ft/kg áfa nélkül!!!) 2,27Ft/MJ, ha a fűtőértéke 18,9MJ/kg, a gáz 3,088Ft/MJ, ha a fűtőértéke 34MJ/m3, ebből az következne, hogy olcsóbb a pellet még a 105Ft-os gáznál is (de az áfát ne feledjük azért, még akkor sem, ha feketén nem kell kifizetnünk! Áfásan 2,88Ft/MJ  az agri pellet!).

A valóságban tapasztalható eltérések az elégetés hatásfokában, vagy a megadott adatok valótlanságában keresendő.

Az általam használt napraforgóból készült pellet nem tűnik jobb fűtőértékűnek, mint a száraz fűrészpor. Jelen időjárás szerint 23kg fpor fogyásom van, kb. ennyi volt pellettel is az átállás előtt. Ebből arra következtethetek, hogy a porszáraz fpor 15MJ/kg, de a pellet sem több. Tudjuk, hogy a nedvességtartalomtól függ minden. A gyártás után közvetlenül mérve a pellet lehet, hogy 10% alatti nedvességet tartalmaz, de nem légzáró zsákokban tárolják, azaz idő kérdése, hogy légszárazra szívja magát, azaz semmi különbség nem lesz egy légszáraz fpor, vagy szotyihély fűtőértéke között. Tehát akkor, ha az agri pellett is csak 15MJ/kg, akkor az ára 2,866Ft/kg (3,6Ft/MJ áfásan))! Így már nem olyan fényes!

A gáz meg annyi MJ amennyi, ha elhisszük, de higgyük el, mert talán nincs mód kutyulni vele, ha jobban belegondolunk...

Az elégetés hatásfoka ezen még módosíthat, nekem jobb a Totya3-as kazánom ilyen munkapontban, mint a parapetes C18 cirkóm, ezért nekem a gáz nem kifizetődő.

 

A fport 200Ft/14kg-ért drágán veszem, azaz 0,953Ft/MJ az ára.  Ha a gáz régi árával számolok, akkor az ~4Ft/MJ azaz az eltérés 4x-es, most a rezsi csökkentés miatt 3x-os "csak"... (Nyáron talán mindet be tudom szerezni ingyen, illetve szállítási költségen.)

 

A korszerű kazán, vagy cirko beszerzése soha nem térülne meg, sőt veszteséges lenne, de ez ez én helyzetem, nem általánosítható...

 

Végül a fapellet ára (4,3..5,6Ft/MJ áfásan 5,5..7,2Ft/MJ !) elkeserítő és nevetséges, nem csoda, hogy szépen lassan tönkremennek, már csak az a pár kuncsaft maradt nekik, akik bevásároltak olyan kályhákat, kazánokat, amikben csak a kis hamutartalmú minőségi pellet ég el és róluk le tudják húzni, még egy darabig, a maradék bőrt.

Előzmény: jocijocó (10196)
jocijocó Creative Commons License 2 napja 0 0 10196

Nem vesztem el csak a munkahelyen káosz van. Szóval tegnap elaludtam mire le kellet volna olvasni, így még egy nap hozzácsapott. Szóval két nap alatt 19 köbm. gáz fogyott el. Ebből még le kell vonnom a gázbojlert, aminek nem tudom a pontos fogyasztását, de mivel 4-en használjuk az sem kevés. Pénteken majd visszaállok a pelletre, akkor azt is megnézem. Na de amit már tudok, 8 kiló pellet megmaradt a zsákból, kijárattam visszamértem.

Tehát 32x47=1504Ft.

Gáz 9,5x105=997,5Ft Mivel egy kicsit hidegebb volt a pellet tüzelésnél, 2 fok különbség ez abszult nem jelentős. Első nap 10 köbm. fogyott második nap 9. Tehát a mai jó idő látszik az 1 köbm. fogyasztás csökkenésből. Azért többször megnéztem az órát a két nap alatt 5 szőr,  így az biztos hogy az első nap 10 köbm. volt. És ebből még a bojler jön le ami szerintem 2 köbm/nap de ezt is a hétvégén leellenőrzöm. 

Szóval pellet számomra akkor is kilőve ha gázzal kell fűtenem, ha 150 lenne a gáz ahogy volt, na ott egy szuper vezérléssel és fejjel van esélye az olcsóbb fűtésre. Ami még nagy kérdés számomra mi lenne a gáz fogyasztás egy modern jó hatásfokú cirkó esetén. Mivel az én fűtésem 50 fokos vízzel is -20 fokban is eltudja látni a házat, egy kondenzációs cirkó is nagyon jó hatásfokkal működne. Tervbe van véve az is a nyáron, kazánt is vagy javítanom vagy cserélnem kell, már látom idén sem a tengerparton fogok pihentetni. Majd vasárnap nyomok egy kis bojler fogyasztást és újra egy kis pellet fogyasztást.

Most tiszta fejjel futok neki de a hátulját letömítem pasztával hogy felesleges hideg levegővel ne hűtsem a lángot. Még van 48 kiló pellet próbálgatni. Péntekig marad a gáz, meg így jön még egy kis fogyasztás adat is.

Előzmény: jocijocó (10184)
Totya3 Creative Commons License 3 napja 0 0 10195

Látod, én meg kidobott pénznek tartom... :)

Előzmény: zsebacsi88 (10194)
zsebacsi88 Creative Commons License 3 napja 0 0 10194

ejj

ha most lenne penzem mar nem lenne!:)

bar miota apritek egetovel tuzelek, azota csak a 900L-es puffert futom fel, naponta 2x. de tavaly de jol jott volna ez a 3000L:) jo aron van.

 

es kulterben volt a puffered, csak korberaktad szalmabalaval?!

Előzmény: beelaim (10193)
beelaim Creative Commons License 4 napja -1 0 10193

Tisztelt fórumozók ELADÓ sorba került 3000 Literes puffertartályom és 500 L tágulási tartályom , valamint a rendszerhez tartozó összes kiegészítő berendezés , csövek, szelepek, kazánvédő , keverő , hőmérők ,stb...

Érdeklődni az alábbi linken lehetséges: http://olx.hu/hirdetes/puffertartaly-tartaly-3000l-kiegyenlito-szalmabala-tagulasitartaly-ID39Egh.html

 

 

zsebacsi88 Creative Commons License 4 napja 0 0 10192

a valyus kialakitassal valo probalkozasokat en is feladtam viszonylag hamar, igy ebben en sem tudok okosat mondani.

nekem az volt a problemam, hogy a hamu folyamatosan eltomitette a levegojaratokat, illetve lerakodott a hamu a fej elejeben es nem tolta ki maga elott a friss tuzelo. elobb utobb mar csak egy maroknyi reszen egett a tuz, hatul meg csak fujta be a friss levegot, sokat fustolt.

 

lapos kazanom leven en Totya otletet hazasitottam ossze egy lezart vegu valyus fej terveivel, igy az enyem tulajdonkeppen egy hosszu valyus emelos jellegu fej.

Ennek annyi elonye van a hexa fejjel szemben, hogy viszonylag alacsonyabb ajton is bemegy, kb 20-22 cm magas, viszont otvozi azokat az elonyeit, hogy nem dugul el a levegojarat illetve mivel emelos, a levego mindig egyenletesen jut az izzo reszhez, nagyon jol szabalyozhato es tisztan eg.

a fej hosszaval pedig konnyen novelheto a kivant teljesitmeny.

az en fej kialakitasomnak is ugyanaz a rakfeneje, hogy a nehez hamu/salak/kavics osszegyulik a fej aljaban, ezt neha ki kell varazsolni belole. Erre a celra en egy nyithato ajtot/zsalut csinaltam alulra, amit akar menet kozben is tudok hasznalni. Igy kb csak a kazant kell takaritanom hetente, illetve naponta 1x kisalakolni a fejet egy retesz segitsegevel (nyilvan lehetne automata is, de nem lattam ertelmet, mert naponta 1x-2x ugyis toltom a tartalyt)

csatoltam ket kepet. a masodik kepen mar mukodes kozben, rajta vannak a masodlagos levego bevezetesehez is a kis cső csonkok.

ez az elso szezonja, eddig meg vagyok vele elegedve, november ota folyamatosan megy.

Előzmény: davtsik (10190)
Totya3 Creative Commons License 4 napja 0 0 10191

Szia! Eddig azért nem válszoltam neked, mert nem nagyon tudom mit lehetne tenni egy vályússal, miután nekem nem sikerült normális működésre bírni, ellenben sokan jó eredményt értek el. Javaslom első körben megnézni Sevjo fejét és hasonlóan kialakítani a furatokat és egyéb geometriát.

 

Ha végleg feladod a vályúst, akkor mondhatom, hogy a hexa fej bevállt nekem, mindenevő, hiba nélkül működik. Egy viszont biztos, hogy kisebb a teljesítménye, mint egy nagy vályúsnak. Viszont szerintem elegendő 100nm-es családi házhoz, talán még kétszer ekkorához is egy 37kW körüli kazánba téve, legfeljebb többet megy, ha szakaszos is a szabályozás és lassabban melegíti fel a lakást, viszont nem kell kikapcsolni és akkor csak egyszer kell ezt kivárni, ősszel.

Annyit még, hogy a levegő ellátást hasonlóan, fedett csatornásan, befelé lejtve kell megoldani, más kivitelek, pl. sima furatok a gallérban nem működnek jól hosszú távon. A méreteket lehet tologatni arányosan a kazánhoz, 10-20%-on belül, nem kritikus. Ha a gallér nagyobb kerületű (ha befér az ajtón), akkor kicsit a teljesítmény is nagyobb lehet, bár nekem éppen kisebb teljesítmény kéne a folyamatos szabályzás miatt, viszont ennél kisebbre nem lehet venni, mert korán kipotyogna minden és a csatornáknak is el kell férni.

Viszont ezt a fejet csak alulra lehet betenni, mert magas...

Előzmény: davtsik (10190)
davtsik Creative Commons License 4 napja 0 0 10190

Szia, 

Ebben az esetben akkor milyen fej kialakítás lenne a legmegfelelőbb? Próbáljak összehozni egy olyat mint ami Totyának van?

Előzmény: zsebacsi88 (10186)
Totya3 Creative Commons License 4 napja 0 0 10189

Szia! Ez azt jelentheti, hogy levegőt kap a tartály felől, vagy a befújt levegő áramlik visszafelé, ha nincs elég huzat és ahhoz képest sok a befújt levegő mennyisége és nem gáztömör a beadagoló.

Régen a vályús fejnél sokkal könnyebben égett vissza, mint most. Most gyakorlatilag nem ég vissza még az alsó csigába sem, de ez a hexa fej jelentősen eltér ilyen szempontból akár a patentívestől is, mert a függőleges szakaszig hosszabb utat tesz meg az anyag és ha nem kap fals levegőt, lefelé nem ég. Normál esetben a felső 1..3cm-es rétegben ég a tűz. Ezt használjuk ki a füsthőfokra adagolásnál, mert ha a tüzelő leégett és a levegő már fölé jut (feltételezve, hogy a megfelelő helyen juttatjuk be a levegőt, ami vályúsnál nem egyszerű, mondhatni lehetetlen), akkor csökkenni fog a füst hőfoka...

Ezen a folyamaton lehetne javítani az oxigén mérésével, mert hamarabb növekedne az oxigén mennyiség a füstben, mint elkezdene csökkenni a hőfok. De ismerjük a vegyes tözelés és a lambda szonda között feszülő problémákat, így némi apró veszteséget benyelünk...

Előzmény: jocijocó (10184)
Totya3 Creative Commons License 4 napja 0 0 10188

Szia! 

90...120sec/1.9sec az -2 -> -10fokban, 180-200fok füst mellett szokott lenni. 

Most (+10 -> 0fok) fporral 7perc/1.9sec (kb. 100fok füst). Egy adag kb 70gr.

Pellettel tegnapelőtt, 20...30perc/1.9sec. Ekkor egy adag kb  210gr.

 

A beadagolási idő függ a csiga szállítási kapacitásától (ami önmagában nem mérvadó, a tömeg fontosabb adat), ami nekem kicsit több, mint ami szükséges lenne, bár így talán kisebb az áram fogyasztás, miután a motorok induláskor jelentősen többet fogyasztanak, jobb, ha ritkábban kapcsolnak be...

 

Nekem a szotyiból kellett több, de ez nem az a szotyi, ami neked van. Neked léhád van, ami törmelékekkel teli és nagyobb a sűrűsége, míg amivel én tüzeltem régen, az szotyi héj volt, aminek kisebb, mint a fporé.

 

De valóban, a lényeg a tömeg és a nedvesség tartalom, ezért kell így számolnunk és beszélgetnünk róla, ha összevetéseket szeretnénk tenni.

Korábban fűtöttem nedvesebb(elázott) fporral, 2x annyi ment el kilóra. Logikus, hogy fele annyi a fűtőértéke(kb. 6..8MJ/kg) miközben a tömege akár 1,5x-s is lehet. Ezek hatványozottan jelentkeznek a fogyásban. Ebből következik, hogy ha valaki vizes fát vesz mázsára, 4x-s árat fizet, feltéve, ha azonnal eltüzeli, de ha kiszáríja előtte, akkor is 2x-st...

Előzmény: zsebacsi88 (10187)
zsebacsi88 Creative Commons License 4 napja 0 1 10187

csodalkozva olvasom ezeket az adatokat, hogy 60 meg 120 masodpercenkent adagol nalatok a fej raadasul ilyen 1.9 masodpercet.

 

Nekem fureszpor eseten 20 masodperc a minimalis varakozasi ido es 2-2.5mp a beadagolas ido. Ez kb azt jelenti, hogy altalaban 30 masodpercenkent betolja a fureszport, igy tudja (szinte lathatatlan fust mellett) biztositani az allando fustgaz homersekletet (250C fixen)

 

a masik gondom, hogy mig szotyibol eleg volt a 2 zsak naponta, fureszporbol boven tobb elmegy, kb 5-6. Sulyban kb egyezhetnek, mert 60-60kg lehet mindketto.

Viszont a 250literes tarolot igy naponta 2x kell feltoltenem.

vegulis igy kiszamolva kb logikus is a dolog.

 

zsebacsi88 Creative Commons License 4 napja 0 0 10186

szia

valoszinuleg az az egyik gond, hogy az apritek nagyobb szemcseju, mint ez a finom fureszpor, es ezmiatt is fujja szet a fejbol, illetve fogja eltomiteni a also lyukakat.

 

nem lesz egyszeru a valyus fejjel pusztan ido alapon beallitani, jo lenne egy fustgaz homerseklet meres is hozza.

 

a valyus fejjel nekem mindig az volt a gondom, hogy a szabad lyukakon tul sok levego aramlik ki, ami nem heviti a tuzet csak huti az egesteret. nehez beallitani az optimalis allapotot, hogy takarjon az anyag rendesen, de kozben ne egetlenul menjen vegig a tuzelo a fejen.

 

majd kivancsi vagyok, mire jutsz vele.

 

Előzmény: davtsik (10181)