Keresés

Részletes keresés

foxi08 Creative Commons License 4 napja 0 0 10926

De. Nagyon messze áll. Azt se tudom mi az amit írsz.😁 Viszont az ismerős említette már. Igaz őt se nagyon èrtettem. Pislogtam rá mint kecskebèka a száraz tófenèken. De ő èrthozzá. Ebből diplomázott. Ha most szollok neki talán szeptemberre ideèr. Frekiváltót is ő kötözte be. Be is állította. Így most a 3f motor fainul működik 1f-ről. Van hozzá poti amivel nagyon klasszul lehet a mennyisèget szabájozni. Nemkellet különböző tipusú tüzelőknèl babrálni az időzítőt.

Előzmény: pezi84 (10924)
foxi08 Creative Commons License 4 napja 0 0 10925

Köszi. Nagyon pompás fej.

Előzmény: Totya3 (10923)
pezi84 Creative Commons License 4 napja 0 0 10924

ha az arduino nem all messze toled vagy ismerosodtol, eselteg azt is erdemes megnezni

programozhato mikrokontroller, es jelentosen olcsobban ki lehet vele hozni a vezerlest. kb negyede maga az eszkozy relekartyak, vagy SSRek, szenzorokkal egyutt sem lesz 25nel tobb

 

en arduinot hasznalok az egofej es a szellozteto vezerlesenek is, teljesen meg vagyok vele elegedve.

ha egyszer elkeszul a faelgazosito kazanom, azt is arduinoval fogom vezereltetni.

 

Előzmény: foxi08 (10919)


Totya3 Creative Commons License 5 napja 0 0 10923

Nem tudom miért nem tudtad megnézni, nekem egyből meglettek, csak vissza kellett kattintgatni párat:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129877479&t=9200024

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129887598&t=9200024

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132856943&t=9200024

Az oldalamon nincs fenn a hexa fej.

 

Előzmény: foxi08 (10922)
foxi08 Creative Commons License 5 napja 0 0 10922

Köszi. A hexa fej azt nem tudtam itt megnèzni. A beadagolós oldalad olvastam. Ott láttam egy fejreállított "trapèzból" kèszült fejet. Az a hexa? A retorta az tudom meik, de erről a hexáról mèg nem hallottam. Lehet ugyan az a kettő más nèven? Vagy csak hasonló?

A fűtèsem az vèkonycsöves túlmèretes DK-s radiátorokkal. Kazánvèdőm már megvan a+szivattyúval csak nincs mèg beèpítve. 4 járatú szelep lessz berakva ami kèzi állítású+ hőmèrökkel.

Azon agyalgatok mèg, hogy hamár megbontom a fűtèst nyáron akkor van lemezes hőcserèllőm+ker.szivattyú+locsolósziv. ès ezt egy előtèt tartájjal rákötom a kútra klímagyanánt digit.hómèrővel megvezèrelve.

Előzmény: Totya3 (10921)
Totya3 Creative Commons License 6 napja 0 0 10921

A dolgok nem fehérek feketék. Teljes rendszerben kell gondolkodni, de a kiindulási alap nem mindenkinek egyforma. Többféleképpen is el lehet érni egy optimumot, az enyém az egyik lehetséges megoldás és nem biztos, hogy neked vagy másnak megfelelő. Nincs abszolút jó megoldás. 

A rendszerem alapja egy hagyományos gravitációs fűtés egy sima lemez kazánnal és túlméretezett radiátorokkal. Ekkora radiátorokhoz alacsony vízhőfok kell, de nem változik a kép akkor sem, ha kisebb felületűek lennének, egyszerűen csak magasabb előremenő hőfok lenne beálítva, illetve az állna be magától.

Én a folyamatos üzemmmódot tartom hatékonynak, azaz a tűz egész télen ég, nincs lángtartás csak extrém esetben, (amilyen még nem fordult elő). A folyamatosság miatt sokkal kisebb teljesítményen megy a fej, ez anyagfáradás, fej kiégés ellen a legjobb megoldás, gyakorlatilag nem ég szét semmi. A kis teljesítmény miatt megfelelő az emelős fej relatív kicsi égő felülete(kb. tenyérnyi), ahol egy adag kb. 60-70g. A kicsi hőfok miatt nekem keringetést kellett betennem, mert nem jutott el minden radiátorhoz a víz, valamint egy kazánvédő szelep is kellett, szintén egy keringetővel, hogy a kazán mindig 55fok felett legyen, elkerülve a kondenzációt. A kéményt ki kellett bélelnem hőálló saválló acéllal, mert a kéményben kondenzálódik le a vízpára az alacsony füsthőfok miatt.

A szabályzó kör egy hármas kaszkádos PID szabályzó, ahol a szoba megmondja, hogy hány fokos legyen a víz, a víz megmondja, hogy hány fokos legyen a tűztér, a tűztér pedig megmondja, hogy mennyire forogjon a ventilátor. A tűztér hőfoka - már több mint egy éve a tűztérbe lóg egy hőelem (de nem a lángba) - automatikusan beállítja a fej szintjét, így nem nehéz a levegő járatokat pontosan oda irányítani, ahová kell. Az oldalamon(katt a nevemre és ott a link) részletesen is leírom (még a füsthőfokra, de az mindegy), hogyan kell szabályozni a hőfokot és a beadagolást. A programban be lehet állítani, hogy egy adaghoz meddig menjen a csiga, hogy milyen hőfok eltérésnél és csökkenésnél kezdjen adagoldni stb. Itt kicsit szűkös lenne minden részletet kitárgyalni (korábban sokat gondolkodtunk itt a fórumon közösen...)

A fej jelenleg emelős, hexa formájú(régebben tettem fel 3D-s rajzokat, szűrj a hozzászólásaimra), nagyon jól működik fűrészporral. Próbáltam még pellettel, de mással nem nagyon, mert mindig volt anyag, de úgy gondolom minden elég benne, amit be lehet adagolni és égni tud. A furatok eddig még egyszer sem tömődtek el, néha megkalapálom, hogy leperegjen a ráégett kátrányszerű lerakódás, de ennyi. Az igaz, hogy a kazán belül nem szürke, de régen se volt az, mikor vegyesen tüzeltem. Ellenben  40q fpornál többet még nem tüzeltem el, idén 3,5q lesz, mert még ma is fűtök. A tél alatt ha jól emlékszem 4x hamuztam ki a kazánt, alig volt 30liter a hamu, de ez inkább a nagyon száraz fpornak köszönhető.

Ahhoz hogy jó rendszert tudj építeni, sokat kell tapasztalni, sokat kell tanulni, át kell tudni látni az egészet, ami időbe és pénzbe kerül...

 

 

 

Előzmény: foxi08 (10920)
foxi08 Creative Commons License 6 napja 0 0 10920

Te mien elven működtetnèd? 

(Rèszletessen ha leírnád lenne támpontom amit a haverral megbeszèlnèk, ő meg megcsinálná a vezèrlèst) Köszi.

Előzmény: foxi08 (10919)
foxi08 Creative Commons License 6 napja 0 0 10919

Èrtem. A programot plc-re megtudom íratni,fel is telepíti a haver.

Kèrdèsem; mit kell figyelembevenni?(vásárláskor) Mit lehet-hogyan vezèrelni vele? Mien èrtèkeket kel beállítani-figyelnie? Említettem règebben a Tech vezèrlőt 51eft br. Plc-t most tudnèk net.45eft-èrt. Èrdemes vele foglalkozni?

Előzmény: Totya3 (10918)
Totya3 Creative Commons License 6 napja 0 0 10918

Nem a PLC a lényeg (valószínű ebben is hasonló van), hanem a program (az elv) ami működteti az adagolót. Nem arra céloztam, hogy neked kell megváltanod a világot, hanem arra, hogy a cégek még mindig nem képesek számomra értékelhető módon megközelíteni a vezérléseket. Egy ilyen vezérlés megtervezése és megírása nem könnyű feladat, lehet egyszerűsíteni, kompromisszumokat elfogadni, amit közülünk sokan meg is tesznek, ezzel önmagában nincs baj, mert a lehetőségeink korlátosak, de olyan cégektől, akik ezzel foglalkoznak, ebből élnek, többet várna az ember a 21. században. :)

 

Előzmény: foxi08 (10917)
foxi08 Creative Commons License 6 napja 0 0 10917

A fejrèszèt èrtem. A vezèrlèsnèl mire gondolsz? Plc+lambdaszonda? A plc-t mikre lehet-kell beprogramozni? Mit tud a plc, hogy ennyivel jobblegyen mint a pid?  Ha vennèk plc-t? Mit tudjon,mire kell figyelni,használtat is szabad-e venni?

Előzmény: Totya3 (10916)
Totya3 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 10916

"Hőfokra adagolja a tüzelőt+ levegőt ès ahogy közelít a beállított víz c°úgy csókken a tüzelő-levegő mennyisège."

 Érdekes, hogy még mindig nem képesek normális vezérlést tervezni. Ez sokkal jobb, mint a korábbi idő alapú, de még mindig nem vesz figyelembe egy csomó dolgot, amiket lehetne, a tökéletesebb hatásfok és az attraktívabb működés érdekében. Persze nem mernek belemenni a hőfokok alsó határainak feszegetésébe, mert az lerakódásokhoz vezethet, ha nem elég ügyesek, vagy bélelt kéményt kívánna meg, ezért inkább kitolják a hőt a kéményen az nem nekik drága, biztonsági pályán maradnak a felhasználó kárára.

A fej pedig a mozgó rostély ellenére sem ideális az égésnek. Az ilyen vályú fejekben az anyag a beadagoláskor alátemeti a parazsat, valamint alulról kap(ná) a levegőt az anyagon keresztül, ami nem mindig légáteresztő. Ezért beadagolás után füstöl, nem ég mindenhol egyenletesen és nem lehet alacsony teljesítményen menni, bár mint fentebb írtam nem is törekedtek ez utóbbira. A szintet egy ilyen fejben nem lehet tartani, ezért a felül kivágott furatok legtöbbször rossz helyre fújnak. Ha viszont ezeket elhagyják, akkor jön a fentebb írt füstölés, foltokban égés. Ha egy ilyen fejnél csökkentik a levegő mennyiségét a szabályzáshoz, akkor még inkább gond lesz az ideális levegő ellátással...

Előzmény: foxi08 (10915)
foxi08 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 10915

Szia. Èrtem. Köszi.

A 10901 írásom engedelmetekkel rèszben megváltoztatnám. (Voltam a construmán ès ott láttam majdnem ien fejet.

Külömbsèg: Annak az oldalán nem voltak furatok. (Csak az alján.) A felső "lèpcső" mozgott egy excenterrel mozgatott rudazattal. Bizonyos idönkènt mozgott a rostèly így saját magát tisztíttya. Gyártó elmondása szerint mindennel lehet benne tüzelni. Fpor, mg.hull. borsószèn. aprítèk. Fain elektronika volt rajta. Lángfigyelő,autómata gyujtás,vízhőfokra szabályzot+tűztartás,füsthőre tiltott. Venti szabájzása a 100% 12 rèszre van felosztva. Hőfokra adagolja a tüzelőt+ levegőt ès ahogy közelít a beállított víz c°úgy csókken a tüzelő-levegő mennyisège. A fejet úgy tisztittya,hogy ha mozdul a rosta akkor max-ra veszi a levegőt ès ezáltal kifujja a hamut a levegő járatából. Majd ha a rosta visszaáll alaphelyzetère a venti is visszaáll a megadott èrtèkre.)

A kèpenláthatót szeretnèk csinálni kisseb módosításokkal. A levegő (ahogyan írtad) csak az első felèben lenne a fej vègefelè csökkenne 3szög alakban. A levegőt kèt rèszre osztanám. Csak alul, csak oldalain, vagy mindhárom rèszèn kapná a levegőt,tüzelőanyagtól függően. A rostát èn is mozgathatósra szeretnèm+ megmaradna a mostani bolygató is a szüksèges bele.

(Esetleg mèg valakinek ötlet- tapasztalat vèllemèny. )

Előzmény: zsebacsi88 (10914)
zsebacsi88 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 10914

szemelyes tapasztalatom ezekkel a fejekkel, hogy csak fejbe epitett bolygatoval erdemes hasznalni, kulonben leragad a nehez hamu/salak, es a konnyu anyag nem tolja ki maga elott

 

erdemes az aljat ugy megoldani, hogy ne tudjon eltomodni (pl 90 fokban felforditani a legjaratot a legvegen), mert kulonben hamar eltomodik es gyakran kell tisztitani.

 

a fej vegeben levo felso legjaratok altalaban feleslegesen plusz levegot fujnak be, mert ott mar nem leszy annyi egheto anyag, igy azoket eleve le is lehet zarni.

 

 

Előzmény: foxi08 (10912)
dB Thunder Creative Commons License 2016.04.22 0 0 10913

Ja egy kicsit alszunk, én várom a fűtési szezon végét, igaz már napokat-heteket alszik a vulkánom. Most megint hidegek lesznek lehet hogy gyújtanom kell.

Nyáron majd égőfej tuning lesz nálam, a megszerzett tapasztalatokkal.

Ja és ha lesz időm bemutatom a rendszerem!

Előzmény: foxi08 (10912)
foxi08 Creative Commons License 2016.04.22 0 0 10912

Hello.😀

Alszik a topik??😴😴

Mindenki mást "mokolgat"?

Írjatok erről a fejről vèllemènyt lègyszives. Köszi.

 

foxi08 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 10911

1.Ez 4000ft+afa. Víztartalmat ennèl nem írtak!! Lehet nagyon nyers? G30-G50 mèret. 

2.4500ft Br. Vízt. itt sincs írva. G30-G50/G50-G100

3. Puhafa 20ft/kg.afa. Kemènyfa 25ft/kg.+afa max. 30% vízt.G20-G50

Előzmény: szekimilu (10909)
zsebacsi88 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 10910

ahogy idom es kedvem engedi mindig kicsit haladok a masodik egetovel. tovabbra is elado...

befejeztem az elektromos bekotest, fenn a ventillator es a mechanikus resze kb kesznek mondhato.

ami meg hatra van:

-bolygato tanyer (75%-ban le van mar vagva, csak elfogyott a plazmavago elektroda:( :) )

-levego bevezetes

-tuzter lezaro lemez kivagasa.

-vezerles

 

ezek mar azok a reszek, amit a leendo tulajdonos ugyis a kazanjahoz kell igazitson, ezert is nem nagyon eroltetem jobban befejezni, de aztan lehet megmarad megis valahogy.

 

 

szekimilu Creative Commons License 2016.04.12 0 0 10909

Na az reális, és mennyit kérnek 90m3 ért ?

Előzmény: foxi08 (10908)
foxi08 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 10908

Köszi. Nèztem a neten. Ott 90m3= 25t. Ennyit írtak meg az árát.

Előzmény: szekimilu (10906)
foxi08 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 10907

Köszi.👍

Előzmény: Totya3 (10905)
szekimilu Creative Commons License 2016.04.11 0 0 10906

1m3 faapríték, jó szárazon kb 260kg !

Totya3 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 10905

Azt nem tudom, de 1m3 fenyő csontszáraz fpor 153kg, azaz nekem 33,7q ment el.

Előzmény: foxi08 (10904)
foxi08 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 10904

Sziasztok. 1m3  fa aprítèk mennyi kg? Nállam össz 52q ment el. Szotyi+kuko.+csillagf. 90nm2 szigeteletlen lakás. Volt valaki a construmán?

Totya3 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 10903

Szia! 22m3 fenyő fpor. 90m2, 5cm hungarocell szigetelés, teljes alápince.

Előzmény: szekimilu (10902)
szekimilu Creative Commons License 2016.04.10 -1 0 10902

Sziasztok, érdeklődnék ,ki milyen mennyiséggel zárta az idényt, én jelenleg 23m3 faaprítéknál, és kb 8-10m3 fenyő fűrészport égettem el, 100m2 es szigeteletlen házamban !

 

Érdeklődnék, valaki fűt-e közületek széna ill. szalma "aprítékkal " ? Van-e értelme vele foglalkozni gondolom rengeteg hamuja lehet !

foxi08 Creative Commons License 2016.04.03 0 0 10901

Szia. Szerintem,hogy lèpcsős a friss anyag kiturja a hamut. Vagy nem? Azèrt tetszik ( ienben vagy hasonlóban gondolkodom) mert nem kell hozzá bojgató. Azon morfondírozom milenne ha...

2-3 cm vastag 20cm átmèrő samotcső fèlbe-2/3bavág,ennek 2/3-át kifurkálni 5 vidiással. A fej elejèt (amerről kapja a tüzelőt) szèlessebben megfurkálni. Úgy gondolom,hogy ha a furatok hejèt a paláston nèzzük az trapèz alakú legyen.

Összerögzítès magát a fejet menetes szárral gondoltam. Ha ez megvan megdönteni az adagoló csőhöz kèpest 22-30° közt. Arra is gondoltam,hogy a dőlèsszög állítható legyen. Kezd ez is körvonalazódni hogyan lehetsèges. Így nemkène bojgató ha megdöntöm. Ám ezek mèg csak tervek. Az anyagok egyrèszt már megvannak. Hamarossan nekiállok ès dokumentállok majd,mindent fotózok.

Előzmény: Dzsudimano (10900)
Dzsudimano Creative Commons License 2016.03.31 0 0 10900

Szia!Igen az is lehet ,de nem erre gondoltam.Valószínű az alsó légfuratok hamar eldugulnak és kiváncsi lennék,hogy boldogúl a gabona szemeteknél képződő rengeteg hamuval.Kiürül a fejből vagy befullassza az égést?Bocs a kései válaszért,de úgy össze jött a meló.hogy alíg győzzük! 

Előzmény: foxi08 (10899)
foxi08 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 10899

Szia. Összeál a salak? Erregondolsz? Iesmit tapasztaltam kukoricánál. Viszont ha kevertem szotyival vagy fporral akkor megszünt az összesülès! Esetleg szènre jólehet?

Előzmény: Dzsudimano (10894)
Tomiali Creative Commons License 2016.03.15 0 0 10898

Neked sima idő alapú vezérlésed van. A tovább fejlesztett az égés figyeli. Füsthőre vezérel.

Előzmény: Moszt (10896)
Totya3 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 10897

Nézz fel az oldalamra (katt a nevemre és ott a cím.).

Előzmény: Moszt (10896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!