Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Totya3 1 órája Creative Commons License 9686

Ez jó hír! Csak szépen lépésenként és egyre jobb lesz! Mivel oldottad meg az időzítést?

Előzmény: Jani301 (9685)
Jani301 2 órája Creative Commons License 9685

Ma én is kész lettem az időalapú vezérléssel . 1 perc szünet , 0-3 másodpercig állítható adagolás . Nagyot javult a fogyasztás ,és melegebb is van . Sok van még vissza de most már egész jól fűt .

Totya3 3 órája Creative Commons License 9684

Én értem amit írsz és jó is lenne, csak nem egyszerű kialakítani, valamint nem biztos, hogy a hamu, ami lefelé halad az égés közben, nem fogja így is elállni a levegő útját, de az biztos, hogy legalább a járatok nem telnek fel.

 

Nálam az volt az alapvető gond a vályússal, hogy nem tudtam eléggé kis teljesítményre levinni a folyamatos üzem miatt, szakaszosban viszont nagyon sokat evett. Mindenesetre az eltömődés, alátemetődés, egyenetlen égés, beadagolás utáni füstölés stb. megoldását nem találtam ezzel a kivitellel és ez túlmutat a levegő járatok eldugulásán.

Előzmény: jocijocó (9682)
Totya3 3 órája Creative Commons License 9683

Szia!

Eltűnt a korábbi hozzászólásom, remélem nem azért, mert a képek beszúrása kapcsán vacaknak neveztem a fórummotort!? Sajnos ez a legvacakabb amivel eddig találkoztam és semmi pénzért nem javítanák ki a nyűgjeit, évek óta, csak bosszantják az embert...

 

Azt írtam, hogy szép szürke a hamu, ahogy annak lennie kell és várom a további képeket!  Köszi!

Előzmény: sevjo (9679)
jocijocó 4 órája Creative Commons License 9682

Sokat filoztam ezen a vályús fejen. Mint Totya3 is mondta, bárhova fúrta, bármilyen lyukat, sehogy sem volt jó. Na de neki miért nem volt jó ???? Persze ennek is megvan az oka, na de mi ??? Szerintem az anyag minősége, túl finom volt. Ha nagy lukat fúrt azon könnyen bepotyogott, ha kicsiket kifújta a fűrészport. Hogy miből veszem mindezt. 

Tegnap nagy lendülettel én is lementem, és 3 sort kifúrtam 7-es fúróval. Hogy mi lett az eredménye, most fele idő alatt eldugult a légjárat. Na de mi a baj ? Valószínű az anyag minősége, kevés apríték sok tűlevél. Sajnos tele is potyog vele az apró kis kavicsokkal együtt.

Na de mi lehet a megoldás, hogy ne csak a nagy darabokkal működjön jól a fej. Talán az alját nem egyenes lapból kéne kifurkálni, hanem a tetőcseréphez hasonlóan kiképezni, egyik a másikra fedne, keresztbe rakott lemezekkel. Az elsőt a csigánál rögzíteni kéne, mondjuk két csavarral. Ez alá menne be a következő. A kettőt akár egy méretes csap is összefoghatná, ami nem engedné össze a két lapot, hanem kb egy mm-es rést hagyna keresztbe. Viszont a csap nem engedné, hogy az apríték eltolja a lemezt.A második alá menne a harmadik és így végig a fej hosszában. A levegő beáramlást nem lukkal szabályoznánk hanem a rés méretével tudnánk szabályozni, hol menjen több hol kevesebb. Egy biztos ha megfelelő átfedés lenne a lemezek között, szinte biztos a fejbe sem kavics sem hamu nem kerülne be. Tisztítása is aránylag egyszerű lenne. Csigánál az első lemez rögzítését kivenni. és az egész sor lehúzható lenne. Ezt még lehetne ragozni hogy lépcsős legyen mondjuk a rés és laposvas vastagságban. 

Megpróbálom lerajzolni. Remélem érthető amit írtam.

 

teglascs 5 órája Creative Commons License 9681

Nagyobb méretben esetleg fel tudnád megint tenni a fotókat?

Rákattintva ezekre ugyanekkorában jelennek meg mint itt, a hozzászólások között.

Köszi!

Előzmény: sevjo (9680)
sevjo 8 órája Creative Commons License 9680

Készítettem egy pár képen működés közben.

De csinálok róla majd hamuzáskor is.

sevjo 8 órája Creative Commons License 9679

Szia!

Én most 5-6 naponta hamuzok kb 150-160kg apríték elégetése után egy festékes vödörnyi hamu szokott lenni.

A rugóacél spirál nagyon jól működik szinte hihetetlen, hogy mekkora darabokat is képes beforgatni. Néha hallom, hogy eltöri a nagyobb darabokat. A spirál motorját lecseréltem egy 250W-os 46-os fordulatúra a forgatónyomatéka 30Nm. Eddig még nem akadt meg.

Következő hamuzáskor készítek a fejről képeket.

Előzmény: Totya3 (9673)
Dzsudimano 9 órája Creative Commons License 9678

Szia!Én annak idején így oldottam meg.Átalakítottam egy Lada difit ,ez mindent kibír!

Előzmény: zsebacsi88 (9675)
zsebacsi88 9 órája Creative Commons License 9677

szia

az ara publikus?

ez a ragasztott butorlap fureszpora vagy tiszta fa?

Előzmény: atomik851 (9676)
atomik851 11 órája Creative Commons License 9676

Sziasztok. Ide is beteszem hátha....

Ha esetleg érdekelne valakit  Fűrészpor, akkor lenne eladó! Ha bárkit érdekel kérem keressen fel emailben: atomik851@gmail.com ide a fórumra nem mindig járok fel !

 

Terményes zsákban van. Nagyon finom szemcséjű , lisztszerű fűrészpor. Bútorlap vágásból származik. Vegyes tüzelésű kazánba kiváló. Olajjal nem szennyezett! Képeket küldök róla akit érdekel.  Vagy itt van róla 1-2 kép:           

 

Írjatok, emailt naponta nézem.

Sziasztok. Jó fűtést mindenkinek! ;) 

zsebacsi88 12 órája Creative Commons License 9675

Urak

 

kupos fogaskereket keresek, ha meg nem irtam volna. idealis atmero: min 40 max 100

2 db, 90fokos szoghajtashoz kellene (bolygato + csiga tengely)

ha eselteg van mas megoldasi javaslatotok, arra is vevo lennek!

cserebe tudok adni KPt vagy vezermulancot fogaskerekekkel, esetleg sima fogaskerekeket 1:5 attetellel

teglascs 16 órája Creative Commons License 9674

Köszi a választ.

Előzmény: sevjo (9672)
Totya3 19 órája Creative Commons License 9673

Szia! Le se merem írni, mert rám fogja valaki, hogy megint nagyzolok, de tény, hogy amióta a hexa fej megy, kalapácson(megütögetem felülről) és az alsó zsalu megnyitogatásán kívűl más tisztításra a fej nem szorult. Kialakításánál fogva nem tud eltömődni a levegőjárat, ezért egyenletesen és gondmentesen működik. A kazánt minden nap tisztítom, de ez egy perc sincs, mert kb. 1mm lerakódást takarítok le a hőcserélőkről (kimértem, hogy elmaradása esetén 10fokkal magasabb lesz a füsthőfok ugyanolyan vízhőfok esetén, ennyit megér). A hamut havonta, vagy 3hetente kell kivennem, attól függően, hogy finom nyár fporral, vagy láncfűrészes kemény fporral megyek. Ekkor 2 malteros bádog vödörnyi jön ki, nagyon fimom szürke cucc, bármilyen anyagról is legyen szó.

 

Ami hibát lehet felemlíteni az az, hogy a láncos fporban sok a hulladék, kavics, föld, hosszú lécdarabka. Kétszer fordult elő idén, hogy elakadt, mindkétszer lécdarabtól, a kavics csak nagyokat reccsen :-). Gondot nem okozott, csak 20fok volt, mire hazaértem, de estére felnyomta, némi többlet fogyasztás árán. Ez a spirállal nem fordulhatna elő, még dúrvább aprítékkal sem, ezért tervezem, hogy kicserélem, csak nagyon lusta vagyok! :)

 

Nincs véletlenül egy olyan képed a fejről, ami mostanában készült harcedzett álapotában? 

Előzmény: sevjo (9672)
sevjo 25 órája Creative Commons License 9672

Szia!

Ebben a szezonban még csak egyszer a múlt hét elején takarítottam a fejet de most még nem sok tüzelő anyag fogy. A kazánt viszont minden hamuzáskor tisztítom, kb 10 zsák apríték elégetése után.

Amíg nyelves vezérlés volt néha kellett állítgatni ha változott a tüzelőanyag de már ment rutinból, a hangjából tudtam, hogy mit merre állítsak rajta :)

Totyának, Stinkydivernek és apósomnak köszönhetően a vezérlést le tudtam cserélni APB mini PLC-re.

A komfortja sokkal jobb mindegy, hogy milyen anyag van benne  csak annyi a dolgom, hogy 10 zsák után hagyom kialudni, hogy ki tudjak hamuzni és a táskákat letakarítani.

A vezérlés nagyjából úgy működik mint Totyáé, füsthőfokra szabályoz. Az érzékelőket apósom készítette, a kazánvízét és a szobáét LM35 IC ből a füstgázét gáztűzhely termoelemből. Ezt a három hőmérsékletet figyeli a vezérlés.

Nekem Celzius kazánom van, ez már megvolt amikor nekifogtam adagolót csinálni.

A "furcsa" Irsatherm kazán a sógoromé, kb kétszer akkora a hőátadó felülete mint az enyémnek. Apríték adagolókhoz gyártják.

 

Előzmény: teglascs (9668)
sevjo 27 órája Creative Commons License 9671

Szia!

A fej végét csináltam levehetőre illetve a vályú sincs behegesztve, két laposvas közé van becsúsztatva. Ezt azért csináltam így, hogy könnyen lehessen cserélni, nem tudtam, hogy mennyi lesz az élettartama. A vályú 3mm-es rozsdamentes lemezből van, két szezon után sem látszik rajta sem kopás sem deformálódás.

Előzmény: kovi555 (9665)
sevjo 28 órája Creative Commons License 9670

Szia!

Én viszont azokra irigykedem akik az elektronikához és a programozáshoz értenek. Szerencsém van mert apósom ebben tud segíteni.

Nekem nem rakodik le a hamu. Az előmelegítő részben a spirál végénél szokott lenni egy kis szenes lerakódás. A fej takarításakor spaklival szoktam leszedni.

Előzmény: zsebacsi88 (9664)
Dzsudimano 30 órája Creative Commons License 9669

Sziasztok !A furatelosztás nekem is hasonló a Sevjo-éhoz annyi,hogy 30x30mm -es osztásban 6-os furatok.Illetve 2 oldalt a felső 50mm széles sávban nincs furat .Nekem így vált be.Igazából az oldalsó furatsorok a fontosabbak azok meg nem igen dugulnak el könnyen!Lehet hihetetlen,de én évi 1-2 teljes fejtakarítással el vagyok .Ilyenkor a fej fenekét leveszem kb.fél vödör hamu kijön belőle.Valószínű januárban pucolom ki újra teljesen .Nekem utánna kell a nagy teljesítmény addig a házat lazán elviszi még ha nem is a legtisztább. Különben a kazán tisztításkor kicsit végig kapírgálom és annyi.

teglascs 1 napja Creative Commons License 9668

Profin néz ki, tényleg.

A havi egyszeri takarítás nagyon kényelmesen hangzik. :-)

 

A vezérlésen, beadagoláson kellett állítanod az új fejhez? Milyen érzékelőid vannak/mit figyel az elektronika?

És egyáltalán: miféle furcsa kazánod van? :-)

 

Előzmény: sevjo (9663)
Totya3 1 napja Creative Commons License 9667

Érdekes, hogy neked a kicsi lyukak váltak be. Mondjuk a vályús fejnél fúrhattam én bármilyet, bármennyit, bárhová, abban a módban, amiben használni akartam, nem működött. :)

Előzmény: sevjo (9663)
Totya3 1 napja Creative Commons License 9666

Ne bánkódj, hogy a tiéd nem ilyen szép, ez a működéséből nem von le semmi. Anélkül, hogy sevjo kíváló munkáját kétségbe vonnánk, azért vegyük figyelembe, hogy nem csak azon múlik a dolog, hogy milyen szépen tudsz hegeszteni. Jó szerszámokkal lehet szépen, tisztán dolgozni. Otthon ritkán vannak meg egy profi műhely anyagai és szerszámai. Lényeg, hogy nem kell szégyenkezni, ha nem sikerül szépre, funkcionalitás sokkal fontosabb. Ha még szép is lesz, akkor le a kalappal, ahogy ebben az esetben is sevjo előtt!

Előzmény: zsebacsi88 (9664)
kovi555 1 napja Creative Commons License 9665

Köszönöm szépen,nagyon profi munka-csak gratulálni lehet hozzá.A fej alja vagy a vége szét szerelhető takarítás végett ?

Előzmény: sevjo (9663)
zsebacsi88 1 napja Creative Commons License 9664

ha szabad ilyet mondanom: "irigylem" az olyan embereket, akik ilyen szepen tudnak hegeszteni. Edesapam minositett hegeszto volt, aposom lakatos. Sajnos ennek ellenere is magamtol "kellett" megtanuljam az alapokat, de ilyen szep iveket en nem tudok felmutatni:)

szoktam mondani, hogy hegeszteni nem tudok, csak fecskefeszket gyartani:D gratula.

 

neked nem okoz problemat a hamu lerakodasa a fejben mukodes kozben? Nekem egyre nagyobb hely keletkezett es a vegen mar alig akart egni.

Előzmény: sevjo (9663)
sevjo 2 napja Creative Commons License 9663

Szia!

 

Az enyém most ilyen: http://indafoto.hu/sevjo/image/17574909-f0d3795b/531517

20x20mm a távolság és 3,5mm furatok.

Faaprítékkal havonta egyszer takarítom drótkefével. Napraforgó héjjal hetente kellett tisztítani.

Az első égetőmön 5mm-es lyukak voltak, de azon sok hamu bepotyogott.

Előzmény: kovi555 (9662)
kovi555 2 napja Creative Commons License 9662

Sziasztok ! Valaki feltenne ide 1 rajzot vájús égőfejnél pontosan hová,mennyit,és mekkora furatokat kellene készíteni,hogy jó legyen az égés ?( faapríték,ricahéj  lenne a tüzelőanyag )

Totya3 2 napja Creative Commons License 9661

Szia! A videókból inkább az derült ki számomra, hogy minden anyaghoz más beadagolás kell. :) Sőt, az is számíthat, hogy mennyire kerülhet vizesebb, kevésbé vizes anyag a fejbe. Az is jól látható a videón, hogy milyen a vályús fej parás betemetéses történése. Nagyobb adagoláskor nincs idő meggyulladnia a beadagolt adagnak, a parázs kitolódik, betemetődik.

Ettől eltekintve igaz, hogy a lyukakkal gond van, jobb a nagyobból kevesebb. Igazából nem is kell túl sok, ha megfelelő helyen vannak, de ezt egy vályúsnál nem nagyon lehet megoldani. A lyukak eltömődése hasonló probléma, mivel az elégett salak ha lefér, akkor le is esik, ami csak idő kérdése, de eldugítja, a járatokat, vagy egyszerűen csak beszorul a lyukba hasonló gondot okozva (finom fpor külön történet!). Ettől nagyobb baj, hogy a köztes időben részleges dugulások keletkeznek, ami zónás égést eredményez, mivel a nem eldugult furatok felé fog áramlani a levegő.

A videón az is látszik, hogy amikor kisebb beadagolással mentél, akkor nem a fej végében égett, hanem az elejében. Szerintem ekkor elfogadható volt az égés. Hőfokra beadagolás vezérlés esetén beállhatna a megfelelő beadagolási ütem és a jó égés akkor is, ha netán változna az anyag vizessége. De a vályús fejnél ha betemetődik a parázs, akkor az átlendülést okoz a szabályzást becsapva.

Az hogy neked 400 liter fogy, talán azért is lehet, mert az apríték véleményem szerint kisebb sűrűségű, mint a finom fpor. Ha megmérnél egy nagyobb edénnyel, kiderülhetne, hogy kilóra rendben vagy.

Előzmény: jocijocó (9660)
jocijocó 2 napja Creative Commons License 9660

Próbálom gáz nélkül túlélni a telet. A fejem valóban vályús, és elcsesztem mert rengeteg 4-es luk van az aljában, ami szeret eltömődni.  Egyszer Albertirsán néztem az ottani gyártó fejét. Nagy kb 8-as lukak voltak fúrva középen egy sor, és a két szélén is egy egy sor. A fej pedig nem koporsó alakú, hanem egy félbevágott kb 130-as cső volt. Akkor még azt mondtam ez nem egy jó megoldás, lehet az a jó, kevés nagy luk nem tömődik el.

Szerintem minden anyaghoz másmilyen fej kell. Ha tudná az ember rögtön úgy csinálná.

Előzmény: zsebacsi88 (9659)
zsebacsi88 2 napja Creative Commons License 9659

"jo", hogy ennyifele anyaggal tudsz tuzelni:) van valasztek. A fejed, ha jol gondolom valyus, elore tolos fajta.

en ugy latom, hogy a levego egy resze a tuz elott szabadon tavozik, a langot csak keveri, nem heviti az anyagot.

 

Előzmény: jocijocó (9656)
jocijocó 2 napja Creative Commons License 9658

Mondjuk itt már forró a fej. Az apríték zömében száraz, viszont ahogy le van takarva fóliával, a felső 10 cm vizes. Valószínű az került bele amikor nem akart égni. Ha sokat adagoltatok bele, még a szilvánál is előfordult hogy befulladt. Fenyő mellett a fejet minden nap takarítani kell mert berakodnak a légjáratok. Szilvánál ez 3-4 naponta elég volt.

//Mikor elfogy egyik szemem sír, a másik meg nevetni fog.//

Mivel nagy hidegben ezzel a házat kifűteni nem tudnám, eleve azt terveztem, január februárt olajjal vészelem át. Persze arra még gondolni sem mertem, hogy addigra el is fogy.

Még a fűrészpor tud nálam így égni, ha nem por száraz. 

Karácsonykor ünnepelni fogunk, 2 zsák pellet lesz kipróbálva. Sógor kíváncsi nálam hogy ég, mert ő kevesli a lángját.

Előzmény: jocijocó (9657)
jocijocó 2 napja Creative Commons License 9657

Előzmény: jocijocó (9656)