Keresés

Részletes keresés

Totya3 Creative Commons License 2014.04.09 0 1 9090

Sziasztok! 30 óra munka után elkészültem az új fejjel. Hat óra óta tökéletesen megy, elsőre minden okés volt, semmi gond nem akadt. A korábbi fej előnyeit próbáltam megtartani, hozzávettem Mókuss84 zsalus tisztító megoldását és megpróbáltam a levegő ellátást tökéletesíteni és hogy ne tömődjenek el a furatok, valamint hogy az égő gallér kiszedhető legyen, ha tisztítani kellene, vagy ha ki akarom cserélni(szétég, újjabb ötlet, stb.). Ilyen lett (a rajzon még nincs rajta a csiga megoldása. Az a nagy kocka az eljén a kazánom belépő geometriája. Mindent 4mm-es vaslemezből készítettem.):

 

Nagyon hatékonyan működik, simán felvitte a füstöt hidegen 160fokra, amit a patentíves azért nem tudott. A teljes anyagfelület a gallérban ég a levegőnyílásokon belül körben, nagyon szépen, alig marad hamu a nagyobb szemü földes fpor után. Az anyagot szépen emelgeti a két lapát, amit a csiga vége után a zsalu fölé tettem. Van egy támasztó bütyök is a csigatengelynek.

Nem állíthatom biztosra, hogy nem kell már alakítani rajta, de most úgy tűnik nagyon jó lett. Most úgy is néhány napig mennie kell, kiderül... 

Totya3 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 9089

Szerintem a fenyő gyantás, vagy nedvesebb...

Előzmény: jocijocó (9088)
jocijocó Creative Commons License 2014.04.06 0 0 9088

Szilva aprítékkal fehéres lánggal ég, fenyővel viszont sárgás a lángja. Ennyivel rosszabb lenne a fűtőértéke? Számít ez?

Tomiali Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9087

Engem érdekelne. Köszi.

Előzmény: Spykee69 (9086)
Spykee69 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9086

Akit érdekel az emberke neve a vetarán, privátban elküldöm szivesen. Nem akartam közösbe bedobni, nehogy valakinek szúrja a szemét esetleg...

Előzmény: Tomiali (9084)
Totya3 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9085

Szerintem, nagyon helyesen, ezt privátban gondolta...

Előzmény: Tomiali (9084)
Tomiali Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9084

És a  felhasználó neve a vaterán? Ha már ajánlod.

Előzmény: Spykee69 (9083)
Spykee69 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 9083

Sziasztok!

 

Találtam vaterán egy tagot, akinek elég sok kütyüje van (hajtóművek, derékszöghajtás stb.) Nem aranyárban méri a dolgokat, és sokszor egyszerűbb megvenni olcsón egy kész hajtóművet, vagy ilyesmit, mint legyártani a csapágyházakat stb. Nekem ráment egy egész napom, mire megcsináltam itthon a derékszöghajtáshoz a dolgokat.

Én esztergagéphez vettem tőle alkatrészeket. Tudom ajánlani.

 

Jó alakítgatást :)

 

Spyke

zsebacsi88 Creative Commons License 2014.03.31 0 0 9082

ugy latom, a tavasz megerkezesevel ez a topic elegge meghalt:) lassan itt a nyar, a futesszezon egy darabig szunetel, itt az ido a komoly atalakitasoknak.

osszegezve az idei elso eves tapasztalataimat, alapvetoen elegedett lehetek az egofejjel. Azt gondolom, hogy amennyi orat beleöltem a fejlesztesbe, annyit mar megsporolt nekem a tuzelesben, igy innentol mar pozitiv lesz a merleg.

Nekem az elso es legfontosabb dolog a fej automata hamuzasanak megoldasa.

Erre két ötletem van jelenleg. Az egyik, amit mar vazoltam, de nem nagyon reagaltatok ra - lehet, hogy nem tudtam szemleltetni rendesen -, miszerint egy segéd csigat rakok a fej végéhez párhuzamosan a normal csigával, ebbe a segéd csigábra pakolja majd at a nehéz hamu/kavics darabokat az égés soran és ezzel tudom majd kihordani a fejből.

Ezt még tesztelni kellene, mennyire mukodokepes a gyakorlatban.

A másik ötletem, hogy átalakítom mégis a kazánt, a nagy ajtót kivágva a fejet a vizrostély felett csusztatom be, igy lesz kozel 30 cm a tűz és az alsó víztáska között.

Ettől azt várom,  hogy egyrészt biztosan nem égetem szét a rostélyt és a hamutálcát, talán hatékonyabb lesz a hőátvitel, hogy a tűz közelebb kerül a víztáskához, illetve a hamunak több helye marad lenn.

A fej automata hamuzását esetleg meg lehetne úgy oldani, hogy a fej végét alul kivágom, így az oda érkező salak anyag ki tud potyogni.

Van-e az új tipusu, felfelé emelős fejjel kapcsolatban valakinek ilyen jellegu tapasztalata?

Totya3 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 9081

Szia! Nekem egy bajom van csak, hogy a furatokba beleesik a hamu, eldugítja, nem egyenletes ezután a levegőellátás. Ezt kell megoldani és kész is! :)

Előzmény: öregrobi (9080)
öregrobi Creative Commons License 2014.03.24 0 0 9080

Szia!Én alapvetően meg vagyok elégedve a vályú alakú fejjel,de ha a kazán geometriája úgy kívánná(mert a hamuzó ajtón bevezetett égetőfejnél messze kerül a láng a táskáktól),dupla patentívvel képzelném el a dolgot.Mégpedig , egy 159-esben egy 133-as.Így a kőr-körös levegő ellátás jól biztosítható.Igaz, a mozgatás ekkor már még körülményesebb.Bár azt gondolom, hogy sehogy nem egyszerű, mivel mozgó alkatrészekre van szükség, és a tűztérben ezek megbízhatósága,hosszútávon, számomra nem meggyőzőek.A másik elképzelésem, pedig a vályús fejhez hasonló,csak az alja emelkedne a fej vége felé.Úgy tapasztalom, ahogy halad előre a tüzelőanyag egyre jobban esik össze,így a fej végéhez közeledve, egyre messzebb kerül láng a táskáktól, és a salakot se tolja rendesen maga előtt, hanem a friss anyag ráfordul a félig kiégettre..Azt meg kell jegyeznem, hogy ezt csak fűrészpornál tapasztaltam, mert még csak azt tudtam beszerezni.A tölgy láncfűrész pornál,valószínűleg még jobb lenne ha folyamatosan tolná maga előtt a friss anyag a kiégettet, mert annál a fej végén keményre össze égett salak keletkezett, gondolom a szennyezettség miatt.Ha a nyár folyamán lesz időm , ezt lehet ki is próbálom, egyenlőre  csak a meglévő fejbe berakott lappal.

Üdv:Robi

Előzmény: Totya3 (9079)
Totya3 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 9079

A tél valóban gyors kifutásúnak látszik, de nyugtával! :)

 

A fejemről annyit, hogy sok módosítást kéne tennem, amit talán meg is teszek nyáron, ha lesz időm. Az egyik, hogy jobb lenne nem könyökkel, hanem, ahogy Mokuss csinálta, csövekből, vagy lapokból összeállítani és emelgetni az anyagot két kotró lapáttal, hogy amikor kijut a szájon, egyenletesen terüljön a galléron. A másik az alsó tisztítás, amit szintén átveendő megoldásnak gondolok. A harmadik a levegő ellátás, amit úgy kellene megoldani, hogy a galléros fej ellenére a furatok ne függőleges tengelyűek legyenek, hanem vízszintesek, öntisztulók illetve könnyen tisztíthatók és ne okozzanak nagy akadályt az anyag kijutásának és az utóégetést is egyben meg lehetne oldani így. Nem egyszerű, de már alakul a fejemben... 

 

Előzmény: jocijocó (9078)
jocijocó Creative Commons License 2014.03.20 0 0 9078

Ez a tél eddig kegyes volt hozzánk, remélem már nem lesz benne egy kis meglepi. Hamarosan el lehet kezdeni a fej átalakításokat. A szerkezet eddig jól vizsgázott, viszont a fejemet jó lenne valahogy ötvözni a Toya féle fejjel. Csak azok a fránya levegőfuratok ne akarnának eltömődni. Már azon is gondolkodtam hogy az anyagot valahogy el kéne gázosítani, valahogy úgy mint a faelgázosítós kazánban. Vajon megoldható lenne, ott nem lenne gond a levegő furatokkal.

Totya3 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 9077

K. Tamásnak üzenném, hogy az email címe blokkolva van, nem tudtam válaszolni.

Ha a rajzomra gondoltál, fenn van az oldalamon(katt a nevemre).

De ebbe még programot kell írni...

Üdv!

Dudikof-T5H Creative Commons License 2014.03.13 0 0 9076

Megjöttem a K elem erősítő IC-k :-)

gábriell1979 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9075

Sziasztok!

 

 

Totya3 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 9074

Sziasztok! Gondolom ezzel nem fogok újat mondani, még magamnak sem, de a legfontosabb a fejben lévő szint. Ezt a beadagolás idejével lehet baállítani nálam, a szünet adódik a vezérlésből. Lényeg hogy a régi kerethez tartozó idő sok volt a galléroshoz, kipotyogott belőle a finomabb fpor. Most 1,2sec a beadagolás a 2...3 helyett és így mindegyik anyagom jól és gazdaságosan ég benne.

Ami még problémás a levegő ellátás, mert a hátsó furatok nem úgy dolgoznak, ahogy kéne, gyorsan eltömődnek. Valami újat fogok csinálni, ami szerintem beválik, csak nem egyszerű... :)

jocijocó Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9073

Igen ettől tartottam, már a motornál elakadtam. Ha csak egy motor van, és a hajtást szétviszem 3 felé, az már 100ezret súrolja. És hol van még a váz, érzékelők, vezérlő elektronika.

Előzmény: sevjo (9070)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9072

no, szoval az van, hogy ugy tunik egesz jol mukodik most az en (ego)fejem is. Jo anyaggal konnyuszerrel tartja a beallitott hofokot. Szerettem volna mutatni nektek egy grafikont, de nehany oran tul nem ment folyamatosan sosem, mert mindig elakadtak a garatban valami hosszabb vekonyabb darabok. De mondjuk kb 6 ora alatt betermelt 2 napi meleget, szoval nagy gondot nem okozott.

Szoval az a tapasztalatom, hogy kb 5 naponta illik kitakaritanom a kazant es a fejet, mert ennyi ido alatt tetemes pernye gyulik ossze benn, a fejben pedig a sok por, kavics, egyeb szemet. Sajnos nagyon szemetes az apritek, amivel tuzelek, de meleget ad es olcso volt.

annyit alakitottam meg, hogy a rostely szelso részén leengedtem 2 vaslemezt, hogy az oldalra kifujt langot ne a hamuter falanak nyomja, hanem fel az egesterbe.

Az mar latszik, hogy a kavicsokat meg egyeb nehezebb darabokat nem keveri fel a felso reszbe, inkabb a friss fureszpor jelenik meg fenn, a hamu jellemzoen a fej vegeben gyulik ossze, ahol felfele illetve visszafele vannak a csigalevelek.

ezert ket otlet jutott eszembe.

Az egyik, hogy egy hosszabb fejet csinalnek, es a csigat vegigvezetve levalasztanam a fej veget, ahova potyoghatna a hamu, mar amennyi atpotyogna. Lehetseges, hogy a vissza iranyu csigat el is hagyhatnam. A fej vegebol pedig kinyomna hatra, enyhen felfele.

a masik megoldas idealisan ugy mukodne, hogy ha lenne annyi hely alul, hogy ket csiga beferne egymas felett is.vegso esetben ezt akar egy kisebb csigaval + a hamuter ajto kivagasaval akar meg is lehetne oldani, de a rajzon levo egy vizszintes elrendezes felulnezetben. Ugy nezne ki, mint egy duplacsovu vadaszpuska, ket tengely menne be az egoterbe. A jobb oldali lenne a hagyomanyos behordo, a bal oldali pedig a fej vegen lenne csatlakoztatva, igy az egofejben levo csiga ide tudna atkeverni menetkozben a hamut. Hogy ne folyamatosan menjen itt ki az anyag, ezert a bal oldali csiga idoszakos uzemu lenne. tapasztalatom szerint egy ido utan a friss tuzelo is kieg a fej vegeben es a hamu kerul tulsulyba, egy ido utan mar csak az van itt, igy nem gondolom, hogy ertekes tuzeloanyagot vesztenenk.

mindket fejnel kerdeses, hogy hatekony-e ez az elore-fel-vissza egoteri csiga konstrukcio.

a megoldasok kis atalakitassal akar automata hamuzorendszerhez is csatlakoztathatok!

 

Előzmény: zsebacsi88 (9068)
sevjo Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9071

Úgy tudom, hogy az a cég szokott vállalni bérdarálást ahonnan én szerzem az aprítékot.

Előzmény: jocijocó (9069)
sevjo Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9070

Szia!

Én már számolgattam, ha mindenből újat kellene venni csak az anyag költség 300 és 400 közt lenne.

Előzmény: jocijocó (9069)
jocijocó Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9069

Majd csinálok pár képet vagy egy rövid videót. Borzasztó sok, de otthagyni sajnálom. Kert végében elégetnék, jobb helyen van az nálam. Ehhez még hozzáteszem vár rám még a szilvás kert is, ott több télre való van. Annak is az lesz a sorsa, tulaj egyszer fogja és felgyújtja. Ezért nem értek egyet Orbánék rezsicsökkentésével. Régen mindent hasznosítottak vidéken, ez a pazarlás nem volt. Járom az országot mindenfelé csak a dzsumbuj. Közmunkások meg járdát takarítanak mindenfelé. Van itt lóvé bőven.

 

Tényleg számolj már egy kicsit, kíváncsi lennék miből tudnád kihozni, vezérléssel mindennel.

Előzmény: Totya3 (9066)
zsebacsi88 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9068

jocijoco

ha talaltal ra megoldast, ne feledkezz meg rolam sem! Nekem is lenne apritani valo, de a legutolso adag nem tul jol sikerult.

az also kupac finom apro, de a mostani.. tele hosszu darabokkal. igy nem eri meg aprittatni sem:(

 

mas:

univerzalis fej: nekem van az agyamban 2(3) fejmegoldas - az en kazanomhoz - amit szeretnek megosztani veletek, csak le kellene rajzoljam, hogy egyertelmu legyen.

mindjart neki is fogok aztan kivancsi vagyok a velemenyetekre.

 

Előzmény: jocijocó (9067)
jocijocó Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9067

Azért nem egy vödör anyagot kell megdarálni, hanem nagy mennyiséget. Nagyon lényeges a kések állapota és a beállítása. Ha az állókés és a forgókések között nagy a hézag, úgy gyártja a háncsot, mint ahogy a kopott lemezolló hajtja el a lemezt. Azt akarom ezzel mondani, nem a szita a megoldás, hanem a megfelelő állapotú daráló. De van erre egy másik fórum.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198137

Előzmény: Tomiali (9065)
Totya3 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9066

Nem ebből élek és nincs is kedvem végigküzdeni a bürokráciát...

 

A daráló jó dolog, nézelődtem már utána én is, csak nekem nem érné meg venni, mert a tüzelőm 1%-a nagyobb fadarab, azért meg nem érdemes. Inkább visszaadom a havernak, azzal gyújt be. A motoros szitával 10..20perc naponta, nem sok, addig is mozgok és úgy érzem én is teszek valamit a család melegéért. :)

Neked megérné egy jó darab, ha ennyi aprítani valód van!

Előzmény: jocijocó (9064)
Tomiali Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9065

Valahol láttam a neten olyan darálót ami alul van egy rosta X méretű furatokkal és ami azon nem megy át az vissza pörög és addig darálja míg ki nem fér a furatokon.

Valami késes daráló volt. Amúgy a termény daráló is porrá darál mindent.

Előzmény: jocijocó (9064)
jocijocó Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9064

Én már annak is örülnék, ha jövőre nem kéne rostálnom az anyagot. Így most gőzerővel a darálóra koncentrálok, hogy nagyobb darabok ne menjenek át rajta. Már hazahoztam a jövőévi tüzelőmet, hegyben áll a fenyő. Lehet lesz még eladó is ha nem találok megfelelően olcsó tárolóhelyet.

 

Ha meglesz a szuper fej ami mindent visz, nem gondoltál még a sorozatgyártásra? Egyszer össze kéne dobni mennyiből lehetne kihozni, ha mindent beleszámolva nem MÉH telepi árakon, sorozatban építve, munkadíjjal TISZTESSÉGES HASZONNAL.

 

Az alapanyagban is nagy üzlet van, én komolyan filózok rajta, hogy a környékemen érdemes lenne belefogni. 

Előzmény: Totya3 (9062)
Mokuss84 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9063

Sziasztok köszönöm a tippeket a megoldásra, én is a forgácselszivóra gondoltam! azon töröm a fejem ,hogyan tudnám a napi tartalyomat az ejtöcsönél könyen légmentesem lezárni a kazánfelé anyi adeig amedig megtöltöm a tartályt. Ma kiprobáltam 750w elszivot és szerintem forgácsal max 5-6 perc alat megtöltené a tartályomat . Nekem a forgácsal nincs semmi bajom csak a szalagcsiszólo porjával na az osztén porol ha beöntöm a tartályba:(((

Totya3 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9062

Szia! Nem unatkozunk és van univerzális fej, mert a földes fporon kívül minden amit eddig beöntöttem jól égett(apríték megy 30mm ig, de ez nem a fej hibája). Most csak a fej öntisztulását és levegőellátását fejlesztem jobban, hogy az idegen szennyeződések ne okozzanak gondot. Most fogom feltölteni nedves, földes fporral. Ha ég rendesen, nem lesz elég univerzális? ;)

Előzmény: jocijocó (9061)
jocijocó Creative Commons License 2014.03.10 0 0 9061

De jó nektek hogy a télen unatkoztok. Szerintem sincs univerzális fej, én a sajátomon a fűrészporral nem boldogulok. Nem is erőltetem nagyon a dolgot. Aprítékkal semmi gondom, úgy megy ahogy akarom. Fűrészporral örülök ha elérem a  160 fok füsthőfokot.

Előzmény: sevjo (9059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!