Keresés

Részletes keresés

tardi Creative Commons License 3 órája -1 0 5336

Egyébként nem tudom, hogy honnan lehetne észrevenni őket

Előzmény: TGaborZ (5333)
tardi Creative Commons License 3 órája -1 0 5335

Bocsánat, csak Kei-en elég nehéz internethez jutni.

Szóval az ágyi poloskát az előző vendég mondta nekünk, mert még ott volt, amikor mi odaértünk, és akkor mi szóltunk a háziaknak erről, akik elkezdték kifertőtleníteni a szobát, ill. az ágyakat, ami abból állt, hogy kiszedték a matracokat az ágykeretekből, és kivittek mindent az udvarra, az ágyrácsot betették a tengerbe, majd megjött az indonéz idmerősünk, Debby, aki mondta nekik, hogy kéne vmi fertőtlenítő vegyszer, meg alkohol. Eztán mondták, hogy du.-ra oké a szoba. Majd elkezdett esni az eső, és a matracok kivételével minden kint maradt az esőn, így már mivel eláztak a fa alkatrészek, már csak 2 nap múlva lesz ok a szoba - mondták, és sorry, de keressünk másik GH-t.

Hát így történt.

 

Előzmény: TGaborZ (5333)
fornit1 Creative Commons License 21 órája -1 0 5334

Ezt a poloskát be is vallották előre?

Előzmény: tardi (5332)
TGaborZ Creative Commons License 1 napja 0 0 5333

Azt miből tudod, ha az ágy ágyi poloskával van fertőzve? Mit kell nézni/látni rajta?

 

 

Előzmény: tardi (5332)
tardi Creative Commons License 3 napja -1 1 5332

Sziasztok! 

Jelenleg Bandán vagyunk. A repülőjegyet Jakartából Ambonba nem sikerült előre megvenni, de volt még, amikor odaértünk. Az ára ugyanannyi volt, mint az interneten. Ambonban is elértük a gyors hajót Tulehuból. Oda taxival mentünk át 150.000-ért. Itt a Vita GH-ban szálltunk meg, 175.000 rúpia egy ventilátoros szoba reggelivel, banánnal, teával, vagy kv-val. Elég sok túrista van, de szinte mindenki búvárkodik, ezért senki nem akart sznorkellezni jönni egynapos túrára, így drága lett volna kettőnknek (Ai 700.000, Hatta 600.000). Úgy döntöttünk, hogy a helyi hajóval átmegyünk Ai-ra két éjszakára. Ennek az ára 30.000/fő. Ai-n a szállás 150.000/fő/éj 3 kajával. Ott el tudtunk menni egy kirándulásra Ruhn és Nailaka szigetekre négyen, mert találkoztunk ott korábbi ismerőseinkkel a gyorshajóról, akik közül az egyik indonéz, és ő lebeszélte egy helyivel a túrát. Ez 400.000 volt. A szállás a Green Peace GH, rögtön a kikötőben. Először a Green Coconut GH-ba mentünk, mert a hajón itt volt annak a tulaja, és befűzött, hogy menjünk vele, mert van két szabad szobája (jött még oda egy kanadai pár is), de amikor megláttuk a a szobát, ami szintén 150.000, inkább eljöttünk onnan. Leghátsó szoba egy ággyal, se egy asztal, se egy semmi, még a fürdő is a folyosón volt (csak ennél a szobánál). A Greenpeace sokkal jobb. Tengerre néző szoba terasszal, stb. A maszek túrának a délutánján már megáztunk egyszer, aztán amióta ma visszajöttünk Bandára egyész nap esett, kb. 5 körül állt el. Ugyan lefoglaltunk egy szobát a Vita-ban, hogy ha visszajövünk, legyen, de csak egy üres szobájuk volt, ami ágyi poloskával volt fertőzve, így továbbálltunk a Delfika2-be. Az ötös szoba pedig karantén alatt van hétfőig (ezt mondták). Holnap akarunk menni Hattára, már vagyunk hatan, reméljük az idő is engedi majd, aztán hétfőn megyünk Kei-re Pelnivel.

Érdekesség képpen leírom, hogy ma reggel megjött a Pangrango, nem tudom, hogy késett-e, mert hajnal 5-re kellett ideérnie, mi meg negyed 9-re értünk vissza Ai-ról, és már itt volt, aztán du. megjött a gyors hajó, mindkettő holnap megy vissza Ambonba, hétfőn pedig jön a Nggapulu, és megy is tovább Kei-re. Szóval ebben a pár napban csúcsforgalom van itt Bandán.

W.L. Creative Commons License 6 napja -1 0 5331

Kepeket linkelni toltok fel par fotot egy Floresen valo turazasrol szolo utikonyvbol:

 

 

 

W.L. Creative Commons License 6 napja 0 0 5330

Air Asia.

Előzmény: mona-lisa (5329)
mona-lisa Creative Commons License 6 napja -1 0 5329

Köszi Ketambet-nek utána olvasok. Igen Toba tó mindneképp.

Lion repül Banda Acech KUL? vagy kit nézzek?

Hétvégén ráfekszem a dologra és jövök még kérdésekkel.

Előzmény: W.L. (5321)
W.L. Creative Commons License 6 napja 0 0 5328

Hat igen, Papua nem a Fulop-szk vagy Malajzia.

Angoltudasra nem lehet szamitani, kartyahasznalatra pedig meg kevesbe.

Mondjuk en azt hittem volna, ez a hely imazsabol (kokorszak, dzsungel) adodoan is nyilvanvalo.

Azert szerintem nagy kar volt pont Raja Ampat kuszoben visszafordulni.

Előzmény: TGaborZ (5326)
TGaborZ Creative Commons License 6 napja 0 0 5327

Borobudur a napfelkelte fényében:

 

TGaborZ Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5326

Én besokalltam, egyszerűen ennyi, elfáradtam, feladtam a küzdelmet. Egyedül, indonéz nyelvtudás nélkül, helyismeret nélkül ez egy folyamatos küzdelem, rengeteg buktatóval. Azt gondoltam, hogy angol tudással, némi készpénzzel és egy mastercarddal bárhol elboldogulok. Hát, itt nem. De ez az én hibám. 

Nekem Indonézia (Balin túl) nem jött be, kivéve azt a kevéskét, amit a Baliem völgyből láttam. Kinek a pap, kinek a papné, ugye.. :) 

 

Nélküled, a leírásaid és tanácsaid nélkül viszont, még ennyire sem mentem volna...

Előzmény: W.L. (5325)
W.L. Creative Commons License 2017.02.21 0 0 5325

Mar Sorongban, sot ugye mar a hajon leve hirtelen Jakartat valasztani a sokak altal csak almodott Raja Ampat helyett???

El nem tudom kepzelni, mi tortenhetett.

Papua valoban nem egyszeru uticel, de pont Raja Ampaton jopar kezdo utazo is megfordult mar, olyanok is, akiknek elso utjuk volt Azsiaba.

Előzmény: TGaborZ (5324)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5324

Raja Ampat is visszavonva, erre én nem vagyok felkészülve. Pápuából elég, ez nem kezdő utazóknak való, de az az én hibám.... megyek vissza Jakartába, aztán majd valami lesz.

Előzmény: TGaborZ (5323)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5323

Kérdés visszavonva, megvan Yusup, lesz szállás. Kijön elém a kikötőbe. :)

Előzmény: TGaborZ (5322)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.21 -1 0 5322

A booking.com szerint a diva tele van, az általad megadott linken küldtem egy foglalást, de az a mai napot nem engedi és várok valami választ, higy oké, vagy nem. Bonyolult dolog ez az indonézia. :)

 

Ki az a Yusuf? :)

Előzmény: W.L. (5320)
W.L. Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5321

En dzsungelezni mindenkepp inkabb Ketambet ajanlanam az utralturistas, lehuzos Bukit Lawang helyett.

Bo 2 hetbe meg beleferne Berastagi es a Toba-to is. Repuljetek KL-bol Medanba, es visszafele Banda Acehbol KL-be. Delebbre Nyugat-Szumatra lenne meg a legerdekesebb resz, Bukittingi korul, de ahhoz kellene plusz 1 het. Mondjuk 3 hettel mar beleferhetne az is, akkor Padangba erkezve es onnan utazva fel Acehig.

Sajnos Indoneziat nehez 2 hetes utakkal bejarni meg igy is, hogy minden uton csak 1-1 reszre koncentraltok (ami persze nagyon jo modszer), de persze azert 1-2 hetbol is mindig ki lehet hozni valami erdekeset.

Előzmény: mona-lisa (5319)
W.L. Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5320

A gumicsizmanak meg hasznat veheted RA dzsungeleiben is, azt addig tartsd meg!

Sznorkeling maszk es pipa szerintem Indoneziaba mindig alap, es a bekalabak nelkul nem nagy sem a sulya, sem a merete.

Ha a Divaba mesz, ertesitsd elore Yusufot, mert ugye varniuk kell a kikotoben, hogy tovabbvigyenek.

Kulonben siman ott ragadhatsz majd Waisaiban ami jo ronda hely.

 

Javat utba ejtheted ujra akkor, ha megis visszajossz meg Indoneziaba.

Ugye onnan lehet repulni mindenfele. Ha biztosabbra akarsz menni, gyere inkabb a szaraz(abb) evszakban, a mi nyarunk korul.

Előzmény: TGaborZ (5318)
mona-lisa Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5319

Sziasztok,

 

Üdv mindnekinek. Úgy néz ki idén is Indonézia lesz juhéé :)

 

Sumatra merült fel annak is inkább az északi része Pulau Weh-i merüléssel.

Szeretnénk dzsungelezi Bukit Lawang ban, vulkánozni és merülni is bőven.

Bő két hétbe beleférhet több is az északi résznél? van valami feltétlenül kihagyhatatlan amihez le kellene ruccannunk dél felé is?

 

TGaborZ Creative Commons License 2017.02.20 0 1 5318

A völgynek van egy sajátos atmoszférája, amibe a különleges helyiek is beletartoznak. Ha azt vesszük, hogy találkozol olyanokkal, akik még ettek emberhúst és az akkor még zárt világukban nevelkedtek, szerintem ez hozzájárul az élményhez. Sok levágott ujjpercű embert is látni, de már csak idősebbeket. Ez a kultúra is rohamosan megy majd feledésbe (nem mintha az ujjperc lecsapását remek hagyománynak tartanám). Most talán még az utolsó utáni pillanat van, hogy lássunk valamit belőlük. Ottlétem másnapján a családban meghalt egy kisfiú, valószínűleg rendelleneséggel született már, igy láttam őket tényleg levetkőzni a túristáknak szóló színészkedést. Egy szegény kismalac is kárát látts ennek este. Másnap egy nagy malac is, de azt nem vártam meg. Amúgy elég sokan gyűltek a halotti torra. A színészkedéssel amúgy már első este a konyhakunyhóban is felhagytak, jó volt közöttük ücsörögni a nehézkes kommunikáció elkenére is. Ott nem volt szuvenírtukmálás sem. Jó, cigit azt mindig akartak volna... :)))

A természeti környezet is magáért beszél. Amit szerettem volna látni, láttam. Ha maradok még 3-4 napot nem adott volna túl sokat hozzá az élményhez, ezért jöttem inkább le. Ha valóban visszajövök majd, több időre készülök és kissebb útibatyuval. Már tudom, hogy fel kell készülni abból, hogy mit szeretnék látni, mert csak úgy véletlenszerűen, hogy majdcsak találok valamit, úgy nehezen megy. 

 

Egyébként szerintem, ha nem ezt a piszok sok esőt fogjuk ki jáván, az is nagyobb élmény lett volna. Főleg az Ijen krátert sajnálom nagyon. :( De nem hiszem, hogy most visszamegyek, annyi időm nincs már.

 

11.30-kor érkezem majd sorongra, akkor lassú hajót választok majd. :)

Szeretem a kevés turistás helyeket! 

 

Ha most még veszek egy sznorkel szettet, valami régi cuccot már itt kell hagyjak, amit nem sajnálok. Pedig mindenhol csak kis méretű szuvenírt, vagy pólót veszek :))).

Előzmény: W.L. (5316)
W.L. Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5317

Az ajanlott szallas Gamon:

http://www.stayrajaampat.com/accommodation/raja-ampat-diva-homestay/

 

Persze sok mas jo hely is van, ha mar mast neztel ki.

RA egyebkent dzsungelt es paradicsommadarakat latni is szuper hely a strandokon es korallszirteken kivul.

Viszont nagy teruleten vannak elszorva a szigetek, be kell fizetni 1-2 hajos kirandulasra, ha sok szepet akarsz latni.

Előzmény: TGaborZ (5315)
W.L. Creative Commons License 2017.02.20 0 0 5316

Na, orulok hogy vegre tetszett valami, a Baliem-volgy szerintem is csodas meg a kisse problemas helyiekkel is. De valoban, nem art felkeszulten nekivagni.

 

Sorongbol Waisaiba du 2 es 4 kozott mennek asszem a hajok. Van gyors es van lassu. Ha a lassuval mesz, jobb esellyel meguszhatod a huzos Raja Ampat belepo kifizeteset! ;-)

Szerintem pont Sorong korul nincs igazan semmi erdekes a a szarazfoldon, az inkabb Manokwari korul lenne.

Tehat porobalj egyenesen athuzni a szigetekre!

A korabban ajanlott Raja Ampat Diva Homestayt Gam-szigeten neked is ajanlom, ha nem banod, hogy jo esellyel csak a helyiek lesznek ott a tarsasagod. Ha tobb turistara vagysz, jobb lenne Kri, de keszulj fel patkanyokra!

Előzmény: TGaborZ (5315)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.20 -1 0 5315

Reggel előbb találtam jegyirodát, mint vezetőt, így lejöttem sentaniba és megvettem a jegyet sorongba. Holnap dèlelőtt ott leszek. Lesz esélyem aznap átjutni raja ampatra? Akkor foglalnék szállást. De ahogy néztem a honlapodat, sorongból rengeteg más lehetőség is van a természet és madarak rajongóinak.... ezt is megfontolom még. :) Gyorsan fogy az időm!... :))))

 

Wamena völgybe egyszer talán még visszamegyek, jobban felkészülve, mert csodás hely - nagyon szép dolgokat rejt még... :)

Előzmény: W.L. (5314)
W.L. Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5314

Wamenaban inkabb a vezetok szoktak teged megtalalni, jellemzoen a szallodadban, de neha mar a repteren is.

A megfizethetoseg kulcsa, hogy csak a vezetesert alkudj ki egy napidijat, ne hagyd, hogy "all-in" csomagarat adjanak, mert az brutalis. Utana a szallast, kajat, kocsival kozlekedest fizesd megad.

Előzmény: TGaborZ (5313)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5313

Ha holnap találok vezetőt, aki megbízhatónak tűnik és meg is tudom fizetni, akkor még maradok egy kicsit. Ha nem és nem késem le az utolsó repülőt, akkor megyek másfelé... :)

Előzmény: W.L. (5312)
W.L. Creative Commons License 2017.02.19 0 0 5312

A Lauk Innt tavaly nyaron meg sajat szememmel lattam.

Egyebkent a mumias falutol par szaz meterre van, vissza Wamena fele a fout menten.

A danik valoban eleg problemasak tudnak lenni, ugye a Baliem-volgy hagyomanyosan Papua legturistasabb resze volt (mig Raja Ampat le nem korozte) es ez erzodik is rajta.

Szerintem ha nem igazan komalod a helyieket, akkor inkabb allj tovabb Sorongon at Raja Ampatra. Az egy teljesen mas Papua, sokkal kellemesebb helyiekkel es gyonyoru tajjal meg vizalatti elovilaggal.

Előzmény: TGaborZ (5311)
TGaborZ Creative Commons License 2017.02.19 0 1 5311

Kurulu-Jiwaka nem semmi hely. Amikor érkeztem, nem találtam a Lauk Inn-t, azt is mondta valaki, hogy már rég bezárt, de gyanús volt a fickó és szerintem hazudott. Később egy balinéz srác tudta hol van, úgy volt, hogy elmegyek megnézem, de a múmia mellett szálltam meg egy dani családnál és ott töltöttem inkább velük két napot. Félig tradicionális életet élnek még, érdekes két napvolt. Kár, hogy lejmolós, kéregetős nép. Amúgy vigyázni kell a pápuákkal, úgy tapasztaltam... sőt mielótt feljöttem wamenába azért akikkel beszélgettem, figyelmeztettek, hogy legyek óvatos velük, mert nagyon vadak tudnak lenni. Most wamenai hotelban töltődöm, az akksikkal együtt... :D Még nem tudom, hogy maradok-e a völgybe, vagy holnap lerepülök. Szeretnék maradni, de most érzem, hogy nem vagyok kellő tudással felvértezve sem nyelvileg, sem földrajzilag. Angolul itt még indonéz átlag alatt beszélnek és nem is túl türelmesek az emberek. Tényleg hálás vagyok a tőled származó információkért. A sátornak, gumcsizmának nagy hasznát vettem. A gumicsizmát a danik el is kérték, mondtam, hogy "no problem, two hundred" - de nem vették meg, most cipelhetem tovább... :))))

 

Majd még írok! :)

Előzmény: W.L. (5305)
W.L. Creative Commons License 2017.02.18 0 0 5310

Orulok, hogy minden tetszett, meghozza annyira, hogy mar a kovetkezo utat is tervezgeted.

Remelem megvalosul, es bepotolod akkor a most kimaradt szigeteket is.

Előzmény: wanbo (5309)
wanbo Creative Commons License 2017.02.17 0 5 5309

És akkor így az út végén írnék egy össz-Maluku összefoglalót is.

 

Összességében úgy vagyok Malukuval, hogy minél többet láttam belőle, annál jobban élveztem az utazást, és talán azt is elmondhatom, hogy egyre kevésbé érdekelnek a szomszédos országok. Persze vannak olyan aspektusok, amik Malukuban nincsenek, más országban viszont igen, de az biztos, hogy ha valaki tengerpartot, tájképileg gyönyörű szigeteket és csodás víz alatti világot szeretne látni, az csak ide jöjjön Délkelet-Ázsiában (Raja Ampaton illetve Indonézia többi részén még nem jártam, Balit leszámítva, de Balira sem ezek miatt kell menni). Mindehhez hihetetlenül barátságos helyiek és érdekes történelem párosul, aminek maradványai a mai napig láthatók (elsősorban erődök formájában). 

 

Néhány highlight az utamról: 

 

- Falvak közötti séta, néhol dzsungelen keresztül Banda Besar-on, rálátással a vulkánra (a külföldiek töredéke jön át Banda Neira-ról a közeli Besar-ra) 

- Sznorkeling Nusalaut-on Ameth közelében, ami nagyobb élmény volt, mint Bandán, mert itt nem számítottam ekkora víz alatti életre, és az út során először itt láttam cápát is (összesen kb 4-et), de volt még kb. 8 halból álló bumphead parrotfish raj sekély vízben (ennek nem tudom a magyar nevét, elnézést), teknősöket, korallokat nem is említve

- A sziget körbesétálása Nusalaut-on (ezt a kört robogóval is megtettük, úgy is szuper), kicsit fárasztó, mert elég sok emelkedő van, de a látvány miatt megéri. 

- Soya Atas falu Ambon közelében, sétával a kilátópontig, ahonnan rálátni a városra 

- Helyi vezetővel (a korábbiakban talán már említett Juliannel) robogóval kirándulás Saparua-n, az egyik legnagyobb élmény volt a Booi nevezetű falu, talán ott láttam a legszínesebb házakat. 

- Ilyanaen beach Haruku-n. Erre a madár sem jár, össze is sereglett az egész falu, amikor kiszálltunk a hajóból a kikötőben, már önmagában ez nagy élmény volt. A strand nagyon szép, kicsit hordalékos, de szép hátteret ad Saparua és Seram a közelben. 

- A tidore-i séta szegfűszegillatban. 

- "Tengeralatti vulkán" merülése Galela körül. 

- A Galela-tó partján lévő homestayban megszállni úgy, hogy érkezéskor hatalmas csalódás a tó, mert belepi a vízijácint (a víz alig látszik ki alóla), majd másnap reggel úgy ébredni, hogy az egészet elfújta a szél valahová és gyönyörű kilátásunk van a tóra. 

- Bemóval olcsón körbemenni Ternate-n (220 ezer rúpia a teljes körre), ahol tradicionáli helyi ételek is kaphatók a piacon. A Batu Angus nevű lávafolyam hangulatos, szép kilátás nyílik Hiri-re. A fekete homokos strandok is nagyon szépek. 

 

 

Bandát és Kei-t külön nem részletezem, azokról elég sok infó van már fent itt a fórumon is. Természetesen gyönyörűek, nem csalódtam bennük. A kevésbé felkapott helyek is elég "nagyot ütöttek", talán pont azért, mert előzőleg nem voltak nagy elvárásaim velük szemben. Örülök, hogy azért volt időm olyan helyekre is eljutni, ahol nem sokan járnak. Biztos, hogy visszajövök még, sőt, legközelebb megoldom, hogy legalább a 2 hónapos vízumot kitöltsem, és annak nagy részét is Malukura fogom szánni, mert elég sok hely van még, ami kimaradt.

 

Képeket majd otthonról teszek fel néhány nap múlva, a rendszer még mindig nem engedi, lehet, hogy a gyenge net miatt (?), nem tudom.

wanbo Creative Commons License 2017.02.17 0 4 5308

Sziasztok!

 

Nagy bánatomra malukui utunk lassan a végéhez ér, és még adós vagyok egy észak-malukui leírással. Még az utam előtt W.L. javasolta, hogy lehetőség szerint kezdjünk északon, mert a kiépített Banda és Kei után valószínűleg nem lesz akkora élmény az északi szigeteken utazni, a fejletlen turizmus miatt. Hát, akinek szervezett programok kellenek, az valóban ne ide jöjjön, viszont szerintem észak Maluku is képes akkora élményt nyújtani, mint közép és dél. 

 

Sőt, szerintem a legváltozatosabb szigetek északon vannak: a vulkán szigetek dominálnak, de azért vannak idilli szigetek szép strandokkal is Tobelo körül (ahol sikerült merülnöm a víz alatti vulkánban, legalábbis a helyiek így hívják), ahol nemrégiben fedeztek fel egy repülőgéproncsot is az öbölben, szóval a búvárkodás is igazi kuriózum lehet a jövőben (kb 40 merülőhely van a közelben, és persze a környék nagy része még nincs feltérképezve). Ezeken túl vannak gyönyörű tavak, van egy vízesés (amihez rossz idő miatt nem jutottam el), japán háborús bunkerek, és ezek mind kicsi területen Tobelo és Galela körül.

 

Ami Ternate-t illeti: az külön megfogott a szigeten, hogy itt mindenhol gyönyörű sötétkék a tenger már a parthoz közel is (és sok helyről látható is), ami szerintem nagyon passzol a feket színű vulkáni homokhoz, nekem nagyon tetszik, egészen különleges. De az erődök is nagyon hangulatosak, szintén szép kilátással a tengerre (na meg a többi vulkánra!).
Tidore-n a legnagyobb élmény volt a sziget felének "átsétálása" Gurabunga-től Rum-ig, ahonnan sokszor szép rálátás nyílik Ternate-ra és Maitara-ra. Itt külön nagy élmény volt, hogy az erdei séta közben többször megcsapott a szegfűszeg illat, ami nagyon hangulatossá tette az egészet. Mare-ra sajnos nem sikerült átjutnunk, nem találtunk olyan hajót, aminek a tulaja a közelben lett volna, így ez kimaradt. Maitara-ra is átmentünk, ott elvileg jó a sznorkel, viszont ide késő délután érkeztünk és elkezdett az eső is esni, úgyhogy a vízbe nem mentem be. 

 

Turistával alig találkoztunk, Ternate-n és Tidore-n nem láttunk mást, Halmahera-n láttam kb. 5 fehér embert rajtunk kívül, ami egyébként soknak mondható, Malukui mércével. 

Szóval, Észak-Maluku sokkal több turistát érdemelne, mint amennyi érkezik, rengeteg a potenciál az itteni szigetekben, főleg Halmahera-ban, aminek egészen kicsi részén jártunk (csak Tobelo és Galela-ra volt időnk), viszont ott sem tudtunk megnézni mindent! 

W.L. Creative Commons License 2017.02.16 0 0 5307

Altalaban igen, meg a Lionnal is, ami ugye neten nem fogad el kulfoldi kartyakat.

Dr ha valamiert megsem menne, minden nagyobb repteren van ATM.

Előzmény: tardi (5306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!