Tippek és tanácsok a Jáva, Szumátra, Kalimantan (indonéz Borneó), Sulawesi (Celebesz), Nusa Tenggara (Kis Szunda-szk), Maluku és Pápua (indonéz Új-Guinea) iránt érdeklődők számára. Mivel a csak Balira utazóknak már van egy régóta pezsgő téma, arról inkább oda érdemes írni!
Amugy meg esetleg Bogorba, es ha turazni szerettek, onnan a Kawah Ratuhoz, vagy Cibodasba es a Gunubg Gedehez. Ujung Kulon is erdekes, de ahhoz a 3 napot en keveslem. Esetleg Carita es Krakatau?
Anno epp utaztam igy ezt a kerdest nem lattam meg, de mivel eleg nyilvanvalo temat tett fel, erdemes lehet ra viszzaterni megkesve is
Nos, a valasz az, hogy ilyen tokeletes helyet en sem ismerek, es alighsnrm azert nem urtak masok sem ilyenrol az evek alatt, mert nem letezik.
Igazan szep partok es korallszirtek Indoneziaban a kisebb, kiepitetlenebb szigeteken vannak.
Vulkanok es vizesesek pedig inkabb a nagyobb szigeteken. Turistak szamara erdekes szentelyek pedig kb csak Javan, Balin es Lombokon. Az utobbi 3 szigeten meglenne a vulkan-vizeses-szentel kombinscio, itt-ott meg szep strandok is, de igazan szep korallok nemigen.
Olyan gyonyoru strandokkal es korallal rendelkezo szigeteken mint Raja Ampat, Kei es Banda pedig vizesesek, vulkanok es szentelyek nem lennenek (kiveve egy kis vulkant Bandan).
Ergo valamelyiknel kompromisszumot kell kotni.
Aki mindent egyutt akar, annak alighanem Bali lehetne a legjobb valssztas, sok latnivaloval es okes (de nem csodaszep) strandokkal es korallal pl Padangbai vagy Amed korul.
A legjobb azonban a nezelodos es a strandolos-buvarkodos programokat szetvalasztani, es mindjuk 1 het Java vagy Bali utan eltolteni 1 hetet egy kisebb, latnivalokkal kevesbe biro, de jobb strandokkal es korallokkal rendelkezo szigeten.
Bandungra meg egy teljes napra sem igen tudnek programot osszeszedni, szerintem eleg erdektelen varos. Amit ajanlani szoktak az par gyarmati epulet, a Geologiai Muzeum es a varoson kivul a Tangkuban Prahu vulkan. Mindegyiknel vannak erdekesebbek mashol Javan...
Jó pár évnyi hozzászólás átolvasása után sem találtam választ a kérdésemre:
Melyik az a helyszín Indonéziában ahol eltölthetnék kb 10 éjszakát, a szállásról sétatávra szép partot találok, korallokkal, halakkal, és minden másnap elmehetek 1 napos túrák keretben megnézni valamilyen érdekességet pl. vulkán, szentély vízesés?
Sziasztok! Éppen Indonéziában bringázunk. Szumátrán túl vagyunk és most találtunl az oldalra. Ha valakinek kérdése van vagy valami tippje mit nézzünk meg írjon.
A kelet-javai vizesesekrol erdemes tudni, hogy a Madakaripura meg mindig zarva, de a helyiek bevisznek kotelezo vezetessel. Mivel most plusz 4 helyen kell atgazolni a folyon, a vezeto meg hasznos is, plane az esos evszakban, aradt folyonal.
4 fonek 400ezer Rp volt motorral, vezetovel.
Tumpak/Coban Sewu belepojet a nepszerubb lumajangi oldalon 100ezerre emeltek, mig a sokkal csendesebb malangi oldalon csak 50ezer.
Ismet sikeresen megjartuk az unnepek alatt Indoneziat!
Sokat vonatoztunk a multkorival ellentetben...
Jakarta Semarang utat az Argo Bromo luxory sleepery vonattal tetuk meg a kisfiam keresere.
Semarang Surabaya utat is ezzel . De e a masodik reszre nem fogaltam jegyet mivel nem tudtuk melyik vonatot erjuk el es az allomason derult ki hogy ha indulas elott veszed meg akkor fel aron van a jegy ha van ra hely...
Nekunk Karimunjawa tetszett . Valoszinu azert mivel egy nagyon jo tengerparti szallason voltunk amit olaszok uzemeltetnek. Nagyon jo snorkeres helyek vannak. (meg nincsenek legyalazva). Volt hogy csak mi voltunk hajoval egy sziget korul egesz nap.... Ott kedveltuk meg a bakwang gorenget! Balin nem volt mivel allitolag jawai kaja...
WL altal ajanlott soforrel megjartuk Bromot es Ijent. Szerinetm nem ad annyit mint ahogy fel van magasztalva. Egyszer meg kellett nezni...(Nicaragua vulkanok erdekesebbek...) Madakaripura vizeses viszont nagyon teszett. Esokabatban begazolsz a folyon a vizeses ala . Egy csoda!
Onnan Bali ott is egy tok jo szallas feluton a komp es Denpasar kozott. (lehet jovore visszamegyunk ide...)
Csaladnak a repter fele megmutattam Ubudot. Tavaly kimaradt de felesegem szerint nem tudja mit esznek rajta az emberek... (a csalad szeirint jo hogy tavaly kihagytuk...)
Koszonom WL-nek a segitseget.
Elso dolog a Jakartaban a repteren a Roti,o volt..(imadjuk!!!)
Karimunjawa szerintem felejtheto, a Gilimanuk kozeleben levo Menjangan-sziget sikkal konnyebben elerheto es jobb is sznorkelezesre.
En a kompos megoldast tamogatnam, mert Banyuwangi korul rengeteg a latnivalo, az Ijen krateren kivul 3 szuper nemzeti park is elerheto onnan.
Surabayaba repulve sem maradna ki Kelet-Java, aminek Surabaya maga epp a fovarosa.
Bromo eleresenel jot sporolhattok ha Probolinggoig busszal mentek, es onnan a kocsiberles.
Malangbol szervezett kirandulasokkal is elerheto.
Malang/Surabaya es Yogya kozott szerintem Solo kihagyhatatlan megallo, es onnan szinten vetek kihagyni a festoi fekvesu es nagyon kulonleges Sukuh es Ceto templomokat is.
Esetleg a kelet-javai Blitar is beleferhet a Penataran templommal, es esetleg a Kelud vulkannal.
Madura kisse kiesne, de ha megis, fo latnivaloja pont a Surabayatol legmesszebb levo Sumenep palotaja.
Yogyabol ha meg belefer Dieng is igen erdekes kirandulas lehetne.
Busz, bérelt autó, Grab. A legegyszerűbb Graben megnézni a pillanatnyi ajánlatot, ez szerintem 500 E IDR körül lesz Cemoro Lawangba. Szokott a Grab napi, illetve néhány órás kocsi bérlést is feldobni, ha több uticélt is felsorolsz... Jómagam rövöd távra szoktam kérni grabet és megalkuszom a sofförrel az út bővítésére. Ez általában (előtte tájékozódva az árról) jobban jön ki, mint graben keresztül "hivatalosan". Kell a fordító is, nem jellemző az angol tudású vezető.
Persze először el kellene döntenetek, hogy mennyi időt szántok, mire. A rohanós Bromo túra az jellemzően azonnal CL-be (Probolingóba) a reptérről, esetleg közbe iktatva a Madakaripura, Moyo vízesést.
Másik lehetőség Malangba buszozni és onnan tovább, más uticélokat is felfűzve.
A reptérről van busz a déli busz terminálra, ott pedig szinte azonnal lehet buszt kapni. Malang felé azt hiszem írtam árakat is a korábbi hozzászólásaimban.
Mindekttő járható, de kell egy kis Ázsia rutin a félrevezetések, az alkudozások kezelésére (van aki lehetetlennek, lenyúlásnak éli meg a nyomulós, mindjárt a duplájáról induló ajánlatokat a helyiektől, illetve sok helyen a hivatalos menetjegy árudától elterelő jegyüzéreket).
Surabaya/Malang-Yogjakarta inkább vonat, vagy megint röpcsi. Én egyszer végig csináltam Yogjából a CL- ig közvetlen kisbusszal ezt az utat, hajnalban indultunk és sötétben érkeztünk -nagyon hosszú volt (pedig nem kellett busz pályaudvarokon a következő városig járatokat keresni, várakozni) és értelmetlen, mert nem adott semmi plusz élményt a nyaralásunkhoz.
Utánanéztem a repülőjegy áraknak és újraterveztünk, mert Denpasarból Surabaya kb 90 euro két főre, feladott poggyásszal 🙂. Mondjuk ez esetben kimarad Nyugat-Bali és Kelet-Java, de teljesen rugalmasak vagyunk szállást sem foglaltunk előre sehol, hogy ne okozzon gondot az újratervezés.
Felmerült az is, hogy Surabaya-ból átmegyünk a Suramadu hídon Madura szigetére.
Az említett szigeten nem voltam, hasonló kétségek között hánykolódva a jávai utazásba szerintem jobban illeszthető (értsd. könnyebben megközelíthető a meglátogatandó nevezetességeket útba ejtve) Red Islandot választottam feredőzésre. Itt ugyan nincsenek korallok, de idilli, széles és néptelen (ha néhány száz métert odébb gyalogol az ember a parkolótól) "tipikus trópusi" homokos part az igen.
7402 sz. hozzászólásomban találsz képeket...
A jávai közlekedésről, útidőkről és árakról a fenti hozzászólás környékén írtam.
A motor bérlést én nem erőltetném abban a közlekedési "kultúrában", szerintem elfogadható áron lehet bérelni autót egész napra, vagy Grab egy-egy fix útra.
Amennyiben nem egy folyamatos utazgatás után kerülsz Gilimanukba, szerintem érdemes a repülő jegyárakat is megnézned, sokszor a buszokkal összevethető pénzért lehet velük várost ugrani (esetedben pl Denpasar-Surabaya/Yogjakarta). Persze ekkor kimaradhat pl. az Ijen, amiért szerintem kárpótolhat a Bromo. Tumpak Sewut ki ne hagyd, ha bírsz túrázni, a patakokban, vízesésekben tocsogás nagy élmény volt számomra.
Sziasztok! Balira terveztünk bő három hetet, de ezt már otthon átgondoltuk és inkább megosztjuk ezt az időt Bali és Java között. Január 30-án tervezünk áthajózni Gilimanukról Javara és február 10-én repülünk tovább Jakartából. Tudnátok ötleteket adni, hogy kb mi fér bele ebbe a 12 napba, illetve, hogy érdemes-e áthajózni Karimunjawa szigetére 2-3 napra. (Ebben az esetben esetleg előbb is elhagynánk Balit)
Javan tömegközlekednénk, esetleg Yogyakarta környékén motort bérelnénk.
Az erkezeskor felvett vizum sima ugy, de elvileg kerhetik a kiutazasra szolo jegyet, es annak hianyaban megtagadhatjak a belepest. Gyakorlatban ez nem tul valoszinu, de elofordulhat.
Dumai ahova erkeztek nem erdekes hely. A kovetkezo nagyvaros, Pekanbaru, szinten nem tul erdekes.
Az elso igazan erdekes hely errol belepve Bukittingi es kornyeke, ami azonban nem kimondottan esik utba Java fele.
Ami azt illeti, ha Java a fo uticelotok, oda sokkal gyorsabb es olcsobb lenne KL-bol repulovel eljutni mint Szumatran atbumlizni. Meg Szumatrara is olcsobb lehet a repules, es ugy egyenesen egy erdekesebb regiojaba erkezhetnetek.
Ha nem akartok repulni, akkor a visszauton Javarol Batam vagy Bintan szigetere kell hajoznotok (Jakartabol), es onnan tovabb gyorshajoval Szingapurba.
Sziasztok. Malajziából hajóval tervezünk átmenni Szumátrára, Melakából gondoltam, olvastam valahol így is van Visa for Arrival indonéziába érkezéskor. Van erről valakinek esetleg infója? Bármi gyakorlati tapasztalat, okos tanács, izgi hely érdekel, pl a visszafelé hajozás Indonéziából Szingapurba. Jáva a fő cél aztán egy hónap mulva visszajutni KLbe