Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

matuznorbi Creative Commons License 1 napja 0 0 4471

Szívesen segítettem... Olvass utána, érdemes! :)

Előzmény: Xaxonos (4470)
Xaxonos Creative Commons License 1 napja 0 0 4470
Nagyon szépen köszönöm a jó szándéku információd. Megnyugtatott és én is pontosan utánna járok akkor a rendeletnek pláne hogy nálunk emiatt dúl a ,,népharag'! Csak a tv böl infóztam,közlönyt még én nem kaptam. Megnyugtattál köszi.
Előzmény: matuznorbi (4469)
matuznorbi Creative Commons License 1 napja 0 0 4469

Szia.

Bocsi, hogy írok, de csak segíteni szeretnék egy félreértés miatt. Nincs tűzgyújtási tilalom! A polgármester szabályozza a falu saját égetési rendjét. Ha a falutok első embere nem tiltja meg akkor minden további engedélykérés nélkül égethetsz belterületen! Külterületen picit más a helyzet, ott engedélykérés után 3000 ft illeték megfizetése mellett 10 nap múlva már égethetsz is! Nagyjából ennyi! Ha van kérdésed nyugodtan írj......

Előzmény: Xaxonos (4464)
gyöngyikedvelő Creative Commons License 1 napja 0 0 4468
Szia. Akik utánajártak ennek azok azt mondják hogy nem éri meg 1-2 kocára kérni támogatást. Mert akkor onnantól kezdve hivatalosan kell csinálnod mindent. Negyedévente vízvizsgálat, negyedévente levegőviszgálat, meg állatorvosi vizsgálatok, stb. Tehát 1 kocára 38000 forint jár, de a vizsgálatok éves szinten jóval 100 ezer forint felett járnak. Nem a kicsiknek találták ki ezt sem!
Előzmény: Palko83 (4466)
buzavirág79 Creative Commons License 1 napja 0 0 4467

Sziasztok!olyan kérdésem lenne,mivel kenhetem be a süldőimet,mert megkapta őket a nap:(eléggé pirosak,és hámlik a bőrük!

Palko83 Creative Commons License 1 napja 0 0 4466

Sziasztok!

Az imént hívott fel egy ismerősöm hogy a falugazdásznál lehet igényelni a kocák után járó támogatást. Mivel nem tudom hogy magamfajta egy kocás gazdának van erre lehetősége titeket kérdeznélek, hogy tudtok e valami biztosabb komolyabb információt erről!

ha valakinek van valami infója ossza már meg legyen szíves!

előre is köszi: Palkó

Xaxonos Creative Commons License 2 napja 0 0 4465
Mi van a kannibál kocával?
Előzmény: Mirtill72 (4463)
Xaxonos Creative Commons License 2 napja 0 0 4464
Szia. Teljesen egyet értek veled! Én tavaly megcsináltattam a haver szlovák dokival a tesztet meg töle tudok e betegségröl. A saját hatoságunk még erre sem járt. Meg a szaporitók is sz'arnak rá. Minket meg akik komolyan vesszük az állatainkat szivatnak csak. Be chippeltettem tavaly elött a kutyáim,oltatom stb. De tele a környék kóbor kutyával. Se ellenörzés se sintér. Meg most ez a tüz gyujtás tilalom. Ép eszü ilyet hogy talált ki? Biztos nem volt se kertje soha se nem élt vidéken.
Előzmény: Mirtill72 (4463)
Mirtill72 Creative Commons License 2 napja 0 0 4463

Szia. Igazad van , a tünetek utalhatnak PRRs-re de nem csak ez lehet. A másik pedig , hogy PRRS mentesítés még csak 3 megyében kezdték meg , az egyik heves megye ahol én is lakom a másik 2 meg 2 dunántúli megye.Viszont ez a PRRS mentesítés is egy kalap szar. Bocsánat a kifejezésért , de így igaz. Ugyan is , a PRRS mentesítés keretében , a vér be vizsgáltatása ingyenes, ha a PRRS ki mutatható az állományban a minisztériumon keresztül a gazda kártalanítva lesz az állatotmeg elszállítják. Viszont ennek ellenére a gazdák is szarnak az egészbe. Környékünkön több koca tartó is van , ennek ellenére csak én és egy tőlem nagyobb gazda vette a fáradtságot , hogy jelezze az állatorvosnak , hogy van tenyész állat és így sok helyen nem csinálták meg a vizsgálatot. Nekem papírom van a jószágok PRRS mentességéről. Háztól ugyan úgy adják veszik a be vizsgálatlan állományt, így nem fogják tudni felszámolni a PRRS-t. Ónodon a vásárban tőlünk már kérték róla az igazolást , de a Hajdú-bihari gazdától pl nem. Hiába mentesítenek egy megyét , ha a szomszédos megyéből háztól valaki , vagy vásárból meg vissza viszi.

Előzmény: Xaxonos (4459)
brekzg Creative Commons License 4 napja 0 0 4462

szia!

 

Sört neki, állítólag szeretik és 1-2 l hátha elbódítja annyira, hogy szopjanak a malacok és elfogadja őket.

Előzmény: Mirtill72 (4458)
brekzg Creative Commons License 4 napja 0 0 4461

Szia!

 

Én is találkoztam már kétszer szárazon köhögő malacokkal. Azok sertéstelepről származtak, két évben két különböző alom ugyan arról a telepről. A köhögésen kívül nem volt semmi bajuk, de rövid időn belül szóltak állatorvosnak, leoltotta őket belső élősködők ellen és néhány nap alatt teljesen elmúlt a köhögés és szépen nődögéltek a malacok is. Állítólag a tüdejükben volt valami élősködő. A szer nevére nem emlékszem.

Nem biztos, hogy ez a baj, de egy próbát megér érdeklődni a dokinál.

Előzmény: André01 (4457)
Xaxonos Creative Commons License 4 napja 0 0 4460
Jol megjártad,lehet gondod akkor. Nem tudom még mit lehet tenni kannibál kocával. Nem is szoptat? Hány malaca lett? Lázát mértétek,nem e az vette el az eszét?
Előzmény: Mirtill72 (4458)
Xaxonos Creative Commons License 4 napja 0 0 4459
Szia. Hangsulyozom nem vagyok orvos mégcsak okos sem,de amiket irtál az teljesen összevág a Prss sertés betegséggel. Googlizd be és olvassd. Barátom járt igy tavaly neki 2 megpusztult. Neki ugy mondta az orvos ezt még az alomban elkapják, 60kilós korig rizikós de gyógyszeres táppal túl élik, igy is lett de a haver disznói is nehezen nőttek,csak szőrük és köhögtek végig. Tán tavaly hoztak egy törvényt is hogy minden kocától vért kell vetetni és amelyikben megtalalható ez a nyavaja azt le kell irtani. Ennek alapján ha beigazolódik a prrs ugy akár kártéritést is kérhetsz az eladótól szerintem.
Előzmény: André01 (4457)
Mirtill72 Creative Commons License 4 napja 0 0 4458

Szia. A gond éppen az , hogy még ezek után is meg akarja enni a malacokat. nem lehet magára hagyni a malacokkal. :(

Előzmény: Xaxonos (4456)
André01 Creative Commons License 4 napja 0 0 4457

Sziasztok:)

 

Szeretnék segítséget kérni Tőletek. Decemberben vettem három darab fehér magyar malacot-választásit. Csúnyán szárazon köhögtek..de 1 hónap alatt"kinőtték" a volt gazdájuk azt mondta ez nem gond max a darát szívják fel és attól köhögnek. Na jó..a köhögés elmúlt...A három közül 1 van aki már elérte az 50 kilót-a másik kettő messze elmarad ettől a súlytól,leginkább a szőrük nő. Moslékolom őket,malacként prestartert kaptak,késöbb vegyes darát,Sano termékeket,féreg hajtózva is voltak..de nem nőnek...Egy hete hozattam -vettem két Dán lapály malacot-tegnap óta nem esznek-köhögnek ugyan úgy mint annak idején a másik csapat-.Az ólak naponta vannak takarítva. Mi lehet ez a köhögés? Tüdőgyulladás? Emiatt maradnak el a növésben a magyar fehérek? Vírus hordozók maradtak és megfertőzték a Dánokat? Van valami tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?.. Másik ól is épül oda is szánunk néhány malacot 1-2 hónap múlva-de így nem is merek venni már. Köszönöm a válaszokat előre is.:)

Xaxonos Creative Commons License 5 napja 0 0 4456
Mindenképp le kell nyugtatni a kocát. Ha máshogy nem megy állatorvost hivni és adjon neki nyugtatot. S azt kéne még elérni hogy szoptasson, ha megszopják jól felfog támadni az anyai ösztöne.
Előzmény: Mirtill72 (4455)
Mirtill72 Creative Commons License 5 napja 0 0 4455

Sziasztok.

 

Egyik ismimnek meg fialt a kocája. Előhasú és az a gond , hogy meg akarja enni a malacokat , Mit lehet tenni ?

MG Petimester Creative Commons License 6 napja 0 0 4454

Köszi az élményekben gazdag beszámolót. Már rendeltem is egy barna jägeralsó-gatyát a következő 'disznyoóvágáshoz'.  :-)) Bizony-bizony !.... fele ilyen vérgőzös kalandom volt már, nagy darabnak számító állatal, meg is izzadtunk vele. üdv.

Előzmény: atrego (4451)
-sanya bácsi- Creative Commons License 6 napja 0 0 4453

hány hónapos korig?

 

Előzmény: misimókus73 (4452)
misimókus73 Creative Commons License 2015.03.20 0 0 4452

Természetesen!

Előzmény: -sanya bácsi- (4450)
atrego Creative Commons License 2015.03.18 0 0 4451

a disznó,ha   kicsinyei vannak,vagy,ha    feldühödik,komoly  veszély.Indiai   videókon   látható,hogy  a   tigrisnek is   komoly   ellenfele   lehet!Iszonyatos  harapása  van és   idomtalan  alakja   ellenére  meglepően  fürge,tiszta   izom.

Két    emlékezetes    élményem  van   gyerekkoromból:Az   egyik,jászsági   tanyánkon  volt  egy   jókora   anyakoca sok  pici   malackával.A  szomszéd  tanyáról  átjöttek  nézelődni,velük volt   két  jól  megtermett  rottweiler.Az  egyik  megtámadta   valamely  kismalacot.Az   felvisított...Az   anyamalac  mint  a  villám megragadta   a  rotit  és  rongyként   cibálta...Lapáttal   kellett"elhessegetni"  a  kutyáról,a   másik  kutya  elszaladt   eközben,a   roti   lapockacsontja   úgy   összetört,hogy  az  állatorvos  nehezen  tudta   talpraállítani.

Másik:Hatalmas  3-3,5  mázsás   kivágott  kant   akart   levágni  a  család.A  "szörny"megérezhette,hogy  valami  nem  ok.,mert  hajnalban  már   egyik  kisebb társával   hagyományos/nem   kábítós/   módszerrel   végeztek.Ehhez  a  fekete  monstrumhoz   hentest is   hívtak....Ahogy   a  hentes   közeledett  a z ól  többcolos  deszkájáról  hatalmas   dübbenések  hallatszottak.A   röfi,termete   ellenére  simán   két  lábra   állt  és  állkapcsát  csattogtatva  olyan  hangokat   adott,hogy az  inkább  ragadozó  vadállatra   vallott,mint  sertésre.Mi   gyerekek már  felgallyaztunk  a  közeli   jegenyefa   magasába,így   biztonságos   páholyból"élvezhettük" az  eseményeket...

A   hentes   nevetséges  módon egy   hosszú  nyélen   lévő   acélhurkot  húzott  a  gigantikus    orra,majd  a  nyelet   hárman   megragadták.Eközben más  kinyitotta  az  ól  ajtaját....

A   sertés   ahelyett,hogy  elkezdett  volna   jó  szokás  szerint  hátrálni,azonnal   támadott...

   Másodpercek  a latt   zajlott  le  az  egész.Az  egyik  hentest  combon  ragadta,a  kb.  140   kilós  óriás  könnyű    zászlóként   lengedezett a   decemberi   zimankóban.Elhalyította   a  megtépett   embert,majd  szétzavarva  mindenkit  kirohant  a   határba.,bevéve   magát  a  csalitosba...

   Nem is  mert   utána   menni  senki,a  hentesért  mentő  jött.A   malackát   körvadászok  hajtották   fel   kutyákkalmég  azt is  megtépte  az  egyiket,mire    lelőtték.

Tehát  a   sertéssel   vigyázni  kell,különösen,ha  pl.  nincs  kiagyarazva.......

-sanya bácsi- Creative Commons License 2015.03.15 0 0 4450

sziasztok.kecsketejet lehet adni a malacoknak?

 

Xaxonos Creative Commons License 2015.03.15 0 0 4449
maximum 12 százalékban ajánlják és fokozatos hozzá szoktatással csak. (én szója ellenes vagyok')
Előzmény: gery1988 (4448)
gery1988 Creative Commons License 2015.03.14 0 0 4448

Sziasztok!Van 2 kb 50kg körüli malacom.Szóját akarok nekik venni.Milyen adagolásba kell nekik adni,hogy ne legyen tőle bajuk?Válaszokat előre köszönöm!

woods80 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4447

Szia! 

A kérdésedből sok minden nem derül ki, talán valamivel ha többet leírnál a kocádról, akkor lehetne érdemleges választ adni. Pl.: vemhes-e, ha igen akkor mennyi idős, vagy szoptat-e, fialás után van-e közvetlenül, mit etetsz, s milyen módon, stb.?

 

Előzmény: bogar1015 (4443)
buzavirág79 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4446

Én is adok nekik tápot,(startert),évek óta egy terméket használunk.nekünk bevált.a terményhez meg koncit kapnak.

 

A tavalyi malacláz, a mi falunkat is elérte :)van itt egy "kupec" aki hozott májusban 60 db választási malacnak mondott,förmedvényt!akkor szőr volt rajtuk,szemmel láthatóan besült malacok voltak.még olyan mozgolódás a cigánysoron nem volt,aki él és mozgott,malaccal szaladgált.10.000ft-ért HITELBE,a hülyének is megéri.mondja a párom kíváncsi leszek ,ebből mennyi fog karácsonykor disznót vágni.vett az egyik ismerősünk is,hiába mondtuk neki,ne vegyen mert soha nem lesz belőle hízó,elengedte a füle mellet.kérdezem tőle muthéten,levágták-e már a disznót,mondja még nem ,mert még 60!!!!kg sincs benne!!!!lassan egy éves disznóba.hogy ők mennyi tápot megetettek vele,és nem hízik sehogysem.megmondom őszintén kinevettem!ja és még ő szerencsés,mert több mint a felének elpusztult pár napra a vásárlás után!

Előzmény: Lilatigris (4444)
gyöngyikedvelő Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4445
Én már ki kísérleteztem ezt a "tápos nem tápos" dolgot. Ha darát etet valaki akkor tovább tart az adott súlyra hízlalás, ergo több takarmány fogy. A táp drágább, de viszont kevesebb kell belőle az adott súly eléréséhez. És így kevesebb munkával is jár a hízlalás. Pénzben meg ugyan annyi a végeredmény. Én úgy csinálom évek óta hogy 100 kilóig száraz táp önetetőből, utána pedíg jön az érlelési fázis kb 2 hónap amikor már csak kukoricadarát etetek. Így lerövidítem a hízlalást, de az íz és a minőség megfelel a háztáji kívánalmaknak.
Lilatigris Creative Commons License 2015.03.08 0 0 4444

Az biztos hogy ha az ember tápot ad nekik úgy nem éri meg. Úgy drága. Malacok kapnak csak tápot nálunk választás után még 1-2 hétig, utána árpa, tritikálé, kukorica, borsó meg a levágott csirke, kacsa, nyúl fej, láb, stb. Meg zsák számra csalán. Azt imádják. :) 

És az sem utolsó szempont hogy az ember tudja hogy mit evett az a disznó. Nekünk ez megéri, meg így hogy van koca, kb. nullára jön ki. 

Előzmény: buzavirág79 (4439)
bogar1015 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 4443

nem akar enni az anyadiszno, mi a teendo?

Mirtill72 Creative Commons License 2015.03.07 0 0 4442

Szia :) Sajnálom , hogy felszámolták a munka helyedet :( Katasztrófa ami ebben az országban megy.

 

Én sem úgy gondoltam a hízlalást , hogy 100 számra , csak évente 4-5 ami nekünk kel meg kb ugyan annyit még mellé és feldolgozva  füstölt áruként értékesíteni. Úgy még talán lesz valami haszon rajta. Bár a tavalyi malac hiányon felbuzdulva , amit a román kupecek felvásárlása okozott , most sokan bele kezdtek a malacozásba , de lehet hogy az idei év kudarca miatt fel is adják és vissza áll a rend.

Előzmény: woods80 (4432)