Keresés

Részletes keresés

ketni Creative Commons License 2024.01.10 -1 2 12772

Az MTA a Bach-korszak óta változatlan, ellenséges politikai beállítottságú a magyarsággal szemben.

És ezért még fizetés is jár.

Kíváncsi lennék, mit szólna a nagyvilág egy Donald Tusk féle politikai tisztogatáshoz, csak mi az MTA-ban tennénk ugyanazt.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (12771)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2024.01.08 -1 3 12771

Borvendég Zsuzsanna sorozata: A Magyar Tudományos Akadémia sztálinizálása

https://pestisracok.hu/borvendeg-zsuzsanna-sorozata-a-magyar-tudomanyos-akademia-sztalinizalasa/comment-page-1/#comment-1874823

Hozzászólások:

"Valójában az MTA ténylegesen soha nem felelt meg a várakozásoknak.

A függetlenségnek régen is csak a látszatával rendelkeztek, a Habsburg befolyás akadálytalanul érvényesült, elég csak a Toldy-Hunfalvy-Budenz vonal mérhetetlen kárt okozó besúgói és befolyásolói tevékenységét említeni.

https://www.magyaridok.hu/kultura/lehet-magyarul-gondolkodni-2-1161334/
Maga Toldy Ferenc csaknem kétszáz éve, 1830-ban lett az MTA tagja akkor még Schedl Ferenc Károly József néven."


"A bolsevikok és a utódjaik, a mai szivárvány-globalisták csak folytatják azt a félremagyarázást, elhallgatást, ergo múlthamisítást, amit a Habsburgok (Rothschild bankház) az 1867-es “Kiegyezés” után elkezdek.

– Két fő csapás irány van, ami összefügg egymással:
A hun (Attila) örökség elvétele a nemzettől, melynek alfejezete a török-magyar rokonság szisztematikus démonizálása.
– Oka, hogy az ősök tisztelete minden gerincesség alapja.

“Vedd el egy nép múltját és azt csinálsz vele, amit akarsz”.
Ezért van az, hogy a Magyarságkutató Intézet tevékenységének az értéke felbecsülhetetlenen a nemzet fönnmaradása szempontjából, mivel archeogenetikai módszerrel bebizonyította, hogy őseink, Árpád népe vitathatatlanul és immáron letagadhatatlanul alkotói voltak a hunoknak. 
Omina vincit veritas! – Az igazság győz mindenek fölött!"

 

"Az MTA-ról nekem mindig a szívecske alakú randi-sezlony jut az eszembe. Nem tehetek róla."

 

"Volt egy időszak amikor az “üldözöttek” főképp a zsidók, de a kommunisták is lehettek üldözöttek (vagy egyszerre mindkettő..) ha beiratkoztak valahová a háború előtt, gimnázium, egyetem, nos akkor az “üldözés miatt” odaadták az érettségit vagy a diplomát, holott legfeljebb csak 1-2 évet tanultak.

Ráadásul valami ócska brosúra összeütésével azonnal doktori fokozatot is kaptak.

Volt ilyen tanárom a Bölcsészkaron is, és sokan bejutottak az Akadémiai Kutató Intézetekbe is, ahol jóformán csak a fizetést kellett felvenniük.

Olyan “akadémikusok” voltak akkor akik az általános iskolai németet tudták esetleg és hozzá egy gyorstalpalón oroszt tanultak.

Ezek tolmács nélkül egyetlen külföldivel sem tudtak eszmét cserélni."


"Bezzeg Palkovics elúőtt szinte szárnyalt a zakadémia…
Még a szexuálterápiára is volt gondjuk…
Elismerte az MTA, hogy létezett a titkos kéjbarlang:
https://www.origo.hu/itthon/20190622-mta-sztaki-elismerte-a-kejbarlang-korabbi-letezeset.html
Szív alakú ágy és az azzal egy légtérben lévő sarokkáddal"

"Megjegyezném, hogy amikor két éve a Sztaki főépületében jártam, egy Benedikt Ottó mellszobor állt az 1. emeleten. 

Amikor hallottam, hogy az egyik kutató felvetette, hogy Benedikt Ottó díjat kellene osztani, kicsit utánanéztem, hogy ki is az a Benedikt Ottó. 

Valami híres cseh rabbi leszármazottja volt, az apja viszont a császári hadsereg magas rangú orvosa volt, aki még ebédelt is a császárnál. 

Benedikt Ottó Budapesten született, az I. Világháborúban eleinte tüzérként az olasz fronton szolgált, itt majdnem kinyírta a saját parancsnokát, amikor állítása szerint tévedésből ágyútüzet irányított a vele ellentétbe került felettes tiszt megfigyelőállására. 

A tanácsköztársaság alatt Kun Béla személyi titkára volt, aztán a tanácsköztársaság bukása után a börtönbüntetés elől 1920-ban Ausztriába szökött itt ismét magas szinten bekapcsolódott a nemzetközi kommunista mozgalomba: nemzetközi összekötőként többször is képviselte Ausztriát a Komintern-ben. Közben végzett a bécsi műszaki egyetemen.

1932-ben Sztálin meghívására áttelepült a Szovjetunióba, itt tudományos munkával, villamosmérnökként vezérléstechnikával foglalkozott a moszkai energetikai intétetben. 1938-ban megfosztották osztrák állampolgárságától, így felvette a szovjet állampolgárságot.

Sztálin halála után 1955-ben visszatért Magyarországra, megalapította a Sztaki jogelődjét, és aktívan részt vett a Szovjet tudomány magyarországi terjesztésében.

Az MTA tagja, Kossuth díjat is kapott.

Valami vezérléstechnikai találmánya is volt, de az már úgy száz éve elavult, hírből sem lehet hallani róla…

Nekem furcsának tűnik, hogy Kun Béla személyi titkárának szobra lehetett az MTA Szaki-ban, és még emlékdíjat is tervezgettek osztani az emlékére, bár arra azért már nem került sor…"


"Ezek ugyanazok 2024-01-08 at 08:39
“Ahogy a tagság nagy részét elnézem, ezek most is sztalinistak.”
———————————————————————————————-
Nézd, most nem 1950-et írunk és nem lehet csak úgy megfosztani senkit az akadémiai tagságtól.

Azonkivül - nem mindenki tudja - hatszázezer körüli összeget kap minden akadémikus csak azért, mert ő akadémikus.

Ezért semmit sem kell csinálnia, a fizetését vagy nyugdíját ezen felül kapja."

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2023.09.05 -1 0 12770

„A kör bezárult. Le kell tenni a fegyvert!”

https://mvsz.info/?p=1605
https://adooffice.hu/?p=1605
PETŐFI TITKOS ÉLETE I. rész - https://youtu.be/tMbivpzC5NA - Fuksz Sándor - elnök, MVSZ Petőfi Bizottság - Tabuk, Titkok, Tények - 2023.07.25.
PETŐFI TITKOS ÉLETE II. rész -https://youtu.be/anz3rZ_Ukbw - Fuksz Sándor - elnök, MVSZ Petőfi Bizottság - Tabuk, Titkok, Tények - 2023.08.01.
PETŐFI SZIBÉRIÁBAN https://youtu.be/OkVW1OL93S0 - Vendég: Dalmay Árpád - nyugalmazott újságíró, tanár - Tabuk, Titkok, Tények - 2023.08.22.
PETŐFI SZIBÉRIÁBAN II. rész. https://youtu.be/GfxAWu9I76o - Dalmay Árpád verselemzései - Tabuk, Titkok, Tények - 2023.08.29.
---
Petőfi Sándor Intézet
https://www.facebook.com/petofi1856
https://www.facebook.com/photo?fbid=386844846783302&set=pb.100063733683072.-2207520000

Előzmény: Ec pec kimehecc a (12764)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2023.09.04 0 0 12769

Mecseknádasd önkormányzata nagyon nehezen vált meg a Felszabadulás utcától, pedig a kommunista rendszer hajnalán a sváb falu negyven százalékát kitelepítették. Amikor a törvényességi felügyelet jelentkezett, még azt is kitalálták, hogy a közterület a török alóli felszabadításnak állít emléket - derül ki helyszíni riportunkból.

Noha ezt a mesét az MTA is elhitte, egy kitartó helyi házaspár nem hagyta annyiban a dolgot, így ma már Patak utcának hívják a kérdéses közterületet. Érthetetlen, hogy a "nagy Sztálin" tiszteletére 1950-ben bevezetett állami ünnephez, az ún. "Felszabaduláshoz" miért ragaszkodtak egyesek 33 évvel a rendszerváltozás után. Reméljük, a mecseknádasdi Gebhardt-Schneider házaspár fellépése másokat is ösztönözni fog, hiszen országszerte bőven akadnak még önkényuralmi elnevezések.

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (12767)
Patvin Creative Commons License 2023.02.25 0 2 12768

Túl sokan, de kevesen tesznek ellene és akik tesznek valamit azok nyitott felületeket hagynak a támadásokra. 

 

Véleményem fe

https://istv-reg.blogspot.com/2022/11/vintu-kultura.html?m=0

Előzmény: Bölcs Árnyék (12767)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.12.22 0 0 12767

Tulajdonképen hányan lehetnek akik kritizálják az akadémiákat, meg az ő elitjüket ? 

Patvin Creative Commons License 2022.12.05 0 0 12766

   A finnugrista nyelvész név Rédey Károly: Ōstörténetünk kérdései. (A dilettáns nyelvhasonlításról) címū mūvében (RK1: 6-18, 56-62) olvastam Otto J. von Sadovszky "The Discovery of Califórnia. A Cal-Ugrian Study" könyvének kritikáját, melynek valós célja az volt, hogy megakadályozza a penuti nyelvek további kutatását és egy esetleges összekapcsolását a magyar nyelvvel. (Rédey úr kritikai szövegét a késōbbiekben Honti egy tanulmányában és Simon a nyest.hu-ban is átvette). Ennek érdekében Rédey nem riadt vissza a hamis és valótlan adatok közlésétōl sem. A könyvében szándékosan a magyar nyelv morfológiai egyezéseit a penuti nyelvekkel figyelmen kivül hagyta és csak a mivok nyelvi adatokkal végezte el az összehasonlítást. A penuti nyelvek csak Kaliforniában 5 fō nyelvbōl (nyelvcsalád) áll. A mivok ennek egyik tagja, szoros rokonságban van a kosztanóval és kissé távolabbival a jokuccal, együttes nevük jokuti. További másik két észak-kaliforniai penuti nyelv a vintu és maidu...
Idézet Rédey könyvébōl: "Sadovszkynak nem sikerült bebizonyítania a penuti és az ugor nyelvek rokonságát, a finnugor nyelvcsalád kalugor ágának feltételezése teljesen valószínūtlen. A morfológiai elemek (esetragok, birtokos személyjelek, idōjelek, képzōk stb.) nem vezethetōek vissza közös elōzményre, néhány elem látszólagos egyezése véletlen hangalaki hasonlóságon alapul, nem áll össze egységes rendszerré".

Lássuk miként is van a valóságban a magyar nyelv "néhány" morfológiai elemének - a birtokos személyjelek, igei személyragok és a személyes névmások - összehasonlítása a penuti nyelvekkel:

 

Birtokos személyjelek Rédey úr szerint. mivok: E/1 -t / E2 -n/ E3 -s

 

A valóság (szerzō szerint):

 

magyar birtokos személyjelek: E/1 -m, -am, -em, -om, -öm = ōs kalifornia penuti: *-n, mivok: ny
E/2 -d, -od, -ed, -öd = kosztanó: -te (d>t hangváltozás)
T/1 -nk, -unk, -ünk = mivok: -m/ -me
T/2 -(a)tok, -(e)tek, (ö)tök = mivok: tokni
T/3 -uk, -ük, juk, -jük = mivok: -ko
(referencia; Tóth István A Nagy ōsanya Sarjai 2019-52. oldal. és A magyar nyelv rokonsága a penuti-maja-mocsika-csipaja és páez nyelvekkel 2022-62. oldal.)...

 

Igei személyragok: (Rédey sz.). mivok:
E/1 -m/2 -s/3 -?
T/1 -mis/2 -tos/ -p

 

Tóth (szerzō):
magyar: E/1 -m = ōskalifornia penuti: -m, ōsuti: -n, ōsmivok: -m
E/2 -s (sz) = ōskalifornia penuti: -s, ōsmivok: -s
E/3 -? = ōsuti: -?, ōsmivok: -?
T/1 -unk = ōsmivok: -mas
T/2 -tok = ōsmivok: to-k
(referencia: Tóth 2019-52 oldal. és Callaghan 1980)


Személyes névmások (Rédey sz.). mivok: káni/ mi/ ?i/ móa-kko/ mi-kko/ ?i-kko

Tóth (szerzō):
én = ōsuti: ka.n/ ōsjokuc: na.?/ vintu és maidu: ni
te = jokuc: til/ vintu: te (névmás plurál rag).
mi = mivok és maidu:i/ kosztano és jokuc: mak
ōk: kosztanó: (a)k/ mivok: ?i-ko
(referencia: Tóth 2022-59 old. és 2019-65 old.)

 

   Szerzōi véleményem Sadovszky közel járt, de az ugor- penuti rokonság két szempontból nem helyes. 1. 2.500 évre tette az elsō penuti csoport az uti nyelvek érkezését Kaliforniába. A valóságban ez jóval korábban úgy 4.500-5.000 évvel ezelōtt történt (ez Sadovszky idejében már tény volt, melyet mára az archeogenetikai kutatások is megerōsítettek).
2. A magyar nyelv nem tagja a finnugor, ugor nyelveknek.
Röviden összefoglalva a Rédey-Honti féle eltusolások ellenére a magyar nyelv és nem az ugor rokon a penuti nyelvekkel, a penuti nyelvekkel együttesen egy ōsi ōsnyelv utódjai (sarjai).

 

https://istv-reg.blogspot.com/?m=o

 

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2022.08.22 0 0 12764
Előzmény: Ec pec kimehecc a (12762)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2022.07.29 0 0 12763
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.03.22 0 0 12762
Előzmény: Ec pec kimehecc a (12761)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.03.15 0 0 12761
Előzmény: Ec pec kimehecc a (12758)
hiper fizikus Creative Commons License 2020.09.23 0 0 12760

"nem veszek részt "

Akkor mit is csinálsz helyete ?

Előzmény: KlausB (12759)
KlausB Creative Commons License 2020.09.23 0 0 12759

   Szerintem amíg ilyen belterjes az egész, akkor én köztestületi tagként  passzív  ellen- állással nem veszek részt az egész rendszer szintű játszmában.   Üdv.  M.

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.09.19 0 0 12758
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.08.27 -1 0 12757

felhasználását is érinti. 

Előzmény: Ec pec kimehecc a (12756)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.08.27 -1 1 12756

“Rendszerszintű” trükközések a Magyar Tudományos Akadémia minősítési rendszerében

 

BEJUTÁS A TUDOMÁNYOS ELITBE

 

 

A szabálytalan eszközökkel (tudatosan, vagy véletlenül) élő kutatók jelentős előnyt szerezhetnek a becsületes és figyelmes kutatókkal szemben.

Úgy tudjuk, a legutóbbi akadémikusválasztás jelöltjeinek MTMT-adatai között is jócskán találni “téves” bejegyzéseket (pl. a “tudományos könyv szerzője” bejegyzésben olyan tételek is szerepelnek, amik nem azok).

 

Ugyanígy kutatási pénzeket nyerhettek ilyen módon. Tehát ez a folyamat ily módon már közpénzek  

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.24 -1 0 12755

Köszönöm.

Láthatóan a nyelvészet is olyan terület, mellyel kénytelenek olyanok is foglalkozni, akik nem nyelvészek, mert a hivatásosok a fontos kérdésekkel nem foglalkoznak, vagy szándékosan ködösítenek.

Ha van egy nyelv, amelyik semelyik más nyelvhez nem hasonlít,

a mai napig létezik,

akkor már a honfoglalás előtt évezredekkel kellett lenni egy stabil közösségnek, mely folyamatosan a mai napig fennmaradt. Ennek a közösségnek nyilvánvalóan voltak régészeti nyomai is. A régészeknek, történettudósoknak, őstörténetkutatóknak, eredetkutatóknak, nyelvészeknek ezt a titkot kellene megfejteniük.

Én a kiindulópontot a ló háziasításának tartom.

Előzmény: ketni (12754)
ketni Creative Commons License 2019.09.22 -1 2 12754

"Te nyelvész vagy? "

Koránt sem.

Egy dologról azonban meggyőződtem; a magyar nyelv gyökökre épül.

Na bumm! Mondhatják, és akkor mi van?

Csak az van, hogy egy olyan helyzet áll elő ezáltal, ami miatt a nyelv kialakulásától kezdve a nyelvi családfákig mindent újra kéne gondolni. Pusztán attól a ténytől fogva, hogy ilyen nyelvek is vannak.

A főleg a XIX. században nyugaton kimunkált nyelvészet egyáltalán nem vett tudomást a gyöknyelvek létéről.

Kizárólag saját magából volt hajlandó a döntő következtetéseit levonni, és ennek lett az a súlyosan téves következménye

ami Saussure-nél és később Chomskynál tetőzőtt.

Azóta sem hajlandók felülbírálni a nyelvek esetlegességének elméletét, ami egy nyilvánvaló tévedés.

Ennek a látszólag tudományos belügynek komoly politikai következményei lettek.

Ezért van pl. az indexen külön, méltatlanul fóruma az "altereknek" ahelyett, hogy valódi párbeszédhez méltóan egy nyelvészeti fórumon csépelhetnénk egymást.

Előzmény: Törölt nick (12753)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.21 0 0 12753

Kétségtelen, hogy a nyelv az egész történelem lenyomatát tartalmazza, máig élő múlt. Egy közösség kommunikációs rendszere, ameddig jelentős létszámú ember beszéli, fennmarad egy nép. Ugyanakkor szorosan kapcsolódik a politikai rendszerhez, fennmaradása ettől az összefüggéstől is függ. Például az elszakadt néprészek, kivándorlók meddig őrzik származásuk tudatát, eredeti nyelvüket. És a magyar népi-politikai közösség nyelve hogyan fejlődik, mit őriz meg a múltból és mit nem? Például valószínűnek tartom, hogy Árpádot a korában kagánnak hívták, míg ma fejedelemnek ... 

 

Nem vagyok nyelvész, semmiképpen nem szeretnék veled itt nyelvészeti szakkérdésekben vitába bocsátkozni. Te nyelvész vagy? 

Előzmény: ketni (12752)
ketni Creative Commons License 2019.09.19 0 0 12752

"....de a nyelvtan, a fonetika vagy az egyik, vagy a másik népelemtől származtatható."

A magyar egy gyöknyelv. Amennyiben a gyökrendszere sérül, mert elárasztják az idegen szavak, sérül a nyelvtana.

Az állításod igaz egy "végállapotot" tekintve. A közbenső "átmenet" viszont évszázadokig is eltarthat.

Az idő alatt talán beszélhetünk kevert nyelvről akkor is, ha olyan erős megszorításokat teszünk, amilyeneket te teszel.

Előzmény: Törölt nick (12750)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.01 0 0 12751

Bíró András Zsolt: TUDOMÁNYOS EXPEDÍCIÓ... ÉS TÖRTÉNET-NÉPRAJZI ADATOK

 

https://julianusbaratai.blog.hu/2019/09/01/biro_andras_zsolt_tudomanyos_expedicio_a_kazakisztani_madjar_torzs_szallasteruleten  

 

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 12750

 

 

Kevert nyelv nincs. Ha két népelem politikai-nyelvi egységet hoz létre, tudása összegződik, a szókincs is összegződhet, de a nyelvtan, a fonetika vagy az egyik, vagy a másik népelemtől származtatható.

 

Volt a nomád állattenyésztők népe (észak), és volt a harappai kultúra népe (dél), amely fémfeldolgozással (bronz) foglalkozott. Ehhez persze réz, ón kell. Oda kell menni, ahol ez megtalálható (Ural, Erdély). A harappai kultúra az Indus völgyében alakult ki, nagyjából egyidőben létezett még a sumer és egyiptomi magaskultúra is. 

 

Az Uralban bányász, fémfeldolgozó kolóniaként létrehozták a városok országát (Arkaim). 

 

A két nép tudásának csúcsterméke az Andronovoi (küllős, kétkerekű, íjásszal felfegyverzett) harci szekér (i.e. 2000) Továbbá a lovas-nomád-nagyállattartó életmód. Ez távolsági hadviselést, expedíciós hadjáratokat, birodalmak létrehozását tette lehetővé. Így került az egyiptomiak által hükszoszoknak (heka haszut=távoli földek urai, Josephus Flaviusnál pásztorkirályok) nevezett nép hódítóként egyiptomba, fővárosuk Avaris, akiket később az egyiptomiak észak felé kiszorítottak É-Egyiptomból....

 

Javasolom, hogy olvasd el a tanulmányomat:

 

https://julianusbaratai.blog.hu/2017/08/07/az_ostortenet_harckocsija_es_a_magyar_etnogenezis

Előzmény: ketni (12745)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.30 0 0 12749

"Rénszarvasok százezreivel vándorol egész évben az orosz tundrán csaknem húszezer ember. A rénszarvastenyésztők legnagyobb csoportját a nyenyecek adják, akik a Fehér-tengertől Északnyugat-Szibériáig vonulnak. "

 

Tehát nem északról délre, hanem nyugatról keletre, és keletről nyugatra. Nomádok.

"A víz – vid –, a hal – halja – vagy a tó – to – szavakra felkaphatjuk a fejünket. És különösen a hóra, ami nyenyecül: hav. A nyenyec az egyetlen szamojéd ági nyelv."

 

 

 

 

Előzmény: ketni (12741)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.29 0 0 12748

Rénszarvas

Skandináviában, Oroszország északi területein, illetve Kanadában és Alaszkában honos, Grönlandra és Izlandra is betelepítették. Legdélibb alfajuk a mongol Ujgurföldön él. Elterjedési területe tehát hatalmas, s nemrégiben még hatalmasabb volt. A történelmi időkben Lengyelországban és Németország egyes vidékein is, a jégkorszakok idején pedig a mai Magyarország területén is előfordult.

 

Nem válogatós, füvek, levelek, lágy szárú növények, rügyek, erdei gyümölcsök, gombák, zuzmók, szerepelnek étlapján. Nem veti meg az állati eredetű táplálékot sem (tojás, kisemlősök). Táplálékát télen a hó alól kotorja elő.

 

Eurázsiában már legalább háromezer (SZERINTEM LEGALÁBB 6000) esztendeje háziasították. A tundrán és a tajgában, ahol más háziállatok használhatatlanok lennének, a rénszarvas a legjobb igásállat, húst és tejet ad, prémjét felhasználják ruhák és sátrak készítésére, csontja és ina különféle szerszámokhoz nyersanyag. Igazi univerzális háziállat.

 

NÉZETEM SZERINT A RÉNSZARVAST ELŐBB HÁZIASÍTOTTÁK, MINT A LOVAS, TEHÁT TÖBB, MINT 6000 ÉVE. NEM VÉLETLEN, HOGY A SZARVAS A SZKÍTÁK LEGGYAKRABBAN ÁBRÁZOLT ÁLLATA

 

Előzmény: Törölt nick (12746)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.29 0 0 12746

Ahol még mindíg a rénszarvas a legfontosabb háziállat.

Cátánok, Mongólia

ketni Creative Commons License 2019.08.21 0 1 12745

Tényleg nem kell egyet értenünk mindenben!

Nem azért "kekeckedek" én sem, mert froclizni akarlak!

Tanulmányt viszont én nem tudok fölmutatni, csak véleményt, amit az olvasmányaim alapján alakítottam ki.

Örülök, hogy van valaki, akivel értelmesen lehet vitázni és urambocsá' kötni az ebet a karóhoz.

Semmi személyes nincs benne.

 

"Persze nincs finnugor nép, de van finnugor nyelvcsalád, ahogy van szláv, latin, indo-európai/indo-germán nyelvcsalád is."

Ha nem volt finnugor nép, akkor hogy lehet finnugor nyelvcsalád? A két dolog feltételezi egymást.

Az indogermán besorolás mögött is van egy feltételezett közös ősnép. Ha a finnugor mögött ilyen nincs, akkor ...?

Egyszer csak megszállta az ihlet ezeket az embertanilag is különböző népeket?

Nem mellékesen van más elmélet is a nyelvcsalád elméletek mellett.

 

A médek én úgy tudom, hogy magyáknak nevezték önmagukat.

Az etióp és az egyiptomi vonalat a XIX. század óta többen is pedzegették, mint pl. Horvát István.

Ne feledkezzünk meg V. Géza magyar hieroglifáiról sem. Bebizonyította az ősvallás és az írás genetikus kapcsolatát,

ráadásul az ősvallási jelek magyarul olvashatók. Itt sok tízezer évekről beszélünk, amikor még Egyiptom sehol sem volt. A magyarság szkíta-hun-szabír korszaka ehhez képest egészen új.

Ott vannak a kőkori írásleleteink, amikből ízelítőt ad "csaba vazér":

https://www.youtube.com/watch?v=RKzRdMnaAIw

https://www.youtube.com/watch?v=5xhOfpQwg_s

https://www.youtube.com/watch?v=FpTsQM8FfPs

 

Ismét hangsúlyozom, hogy a sors fintorának köszönhetően szerintem a hiteles őstörténetünket, ahogy a finnugristák tették, nekünk is a nyelvi vonal mentén lehet föltérképezni.

Milyen érdekes, hogy a magyar nyelvet ilyen homlok egyenest ellenkező szellemben is bizonyítékként lehet felmutatni!

Csak szempont kérdése!

A finnugristák a folyamatos kölcsönzésekre építenek, a korszerű szempont viszont a gyökszemlélet. Ez viszont egészen más múltat föltételez.

 

"És hogy őriztük meg a nyelvünket?"

Úgy, hogy itt volt  és itt van a magja az eurázsiai őskultúrának. A magyarság Európa egyik ősnépe.

A peremkultúrák hamar elveszítették a gyökerüket.

V. Csaba bizonyította be, hogy az ún. indoeurópai nyelvek nem egy tőről fakadnak, hanem különböző időkben

leszakadt részei az ősnépnek. Ezért őriznek zárványként a nyelvükben gyököket és szóbokor töredékeket, de mindegyik más- és más töredéket!

 

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.20 0 0 12744

Gyóni Gábor: Magisztrális kultúrák, in: Magyarok a honfoglalás korában (szerk.: Sudár Balázs), 2015. 76. o.

 

"Egy újabban divatossá váló elmélet szerint Észak-Eurázsia népeinek többsége un. magisztrális kultúra hordozója. E kultúrák jellemzője az állandó mozgás, dinamizmus, migráció, történjen az a tundrán, erdővidéken, folyamokon vagy a sztyeppén. E népek, csoportok (állandó) mozgása nem feltétlen külső hatásra valósul meg - mint ahogy az a mozgásra egyfajta abnormalitásként, rendkívüli eseményként tekintő letelepedett, lokális kultúrák világszemléletében feltűnik -, hanem "belső", kulturális késztetésre."

Előzmény: Törölt nick (12743)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.20 0 0 12743

A nagy sztyeppén, tőlünk keletre mindenki ismeri és tiszteli a "magyar" nevet, ismernek "magyar" elnevezésű etnikai csoportokat. Adatok tömegével tudom bizonyítani.

Ugyanakkor tőlünk közvetlenül nyugatra (de még a Kárpát-medencében is) ismeretlen az önelnevezésünk, helyette uhorsko, ungar, hungar, hongrie, ungerese stb. és tiszteletről sem lehet beszélni.

 

Talán erre kellene megkeresni a magyarázatot.

 

És hogy őriztük meg a nyelvünket?

Előzmény: Törölt nick (12742)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.20 0 0 12742

Nem kell mindenben egyetérteni. Nekem más a véleményem. Én azonban bizonyítékokkal is szolgálok, nem csak állítok:

Nyíl,

Rénszarvas tenyésztés, fogatolás, "lovaglás"

Ló háziasítása - szarvas, mint totemállat (ezt leletek tömegével tudom alátámasztani)

A ló és a harci szekér elterjedésének folyamata - harci szekeres íjászok Egyiptomban, a lótenyéstés elterjedése a Közel-keleten (Kikkuli)

Lovas-íjász szkíták megjelenése a Nagy Sztyeppén - magukkal hozzák a vasfeldolgozást a Kaukázus déli előteréből

Magyar nyelv rétegei - a lótenyésztéssel kapcsolatos szavak terjedése más népek között

...

Csak vázlatosan.

 

Belinkeltem a részletes vonatkozó tanulmányokat is, csak el kellene olvasni.

 

Itt most kevés az, hogy minden alátámasztás nélkül állítunk valamit. Többet várok. Végig kellene menni az általam vázolt történelmi eseményeken, régészeti bizonyítékokon és egyenként kifejteni a saját álláspontot.

 

Persze nincs finnugor nép, de van finnugor nyelvcsalád, ahogy van szláv, latin, indo-európai/indo-germán nyelvcsalád is. Azonban ez messze vezet. Egy viszont tény: mi magyarul beszélünk és ez a nyelv apáról-fiúra, nemzedékről-nemzedékre száll folyamatosan. Egy közösség egyik napról a másikra (hacsak meg nem szűnik, szét nem verik, szét nem szórják) nem változtatja meg a nyelvét. Ez a nyelv nem is egyszerű. Valahol ennek mentén kellene haladni.

Egyedülálló nyelv, a közvetlen környezetünkben senki sem beszél még csak hasonlót sem (areális nyelvek). Pedig hát tudjuk, hogy hosszú ideig az írásunk latin nyelvű volt, volt itt török, tatár, sváb, szerb, szlovák stb. betelepülés... Buda - Pest lakossága németül beszélt...

 

Előzmény: ketni (12741)
ketni Creative Commons License 2019.08.18 0 0 12741

"Bizony a finnugor jellegű régészeti leletek az egész északi térségben, ahol a rénszarvas megtalálható, elterjedt."

 

Ez nagyon szép, csak mi nem vagyunk finnugorok. Már csak azért sem, mert nincs finnugor nép. Nem is volt soha.

A gond ott van többek között, hogy a nagyállat tartó, vándorló állattenyésztés nem a halász-vadász közösségekből

alakult ki, hanem a földművelő társadalmak egy ágazatából, meglehetősen régen.

A pásztor társadalmak kiváltak a földművelő közösségekből.

Ennek van nyoma a mi hagyományunkban, abban a szertartásban, amiben ősszel a falvakba visszatérő

pásztorok és állataik ünnepi keretek között lettek úgymond visszafogadva.

A nagyállat tartók életmódot váltottak és elszakadtak, sokkal lazábban kötődtek a földművelő néprészükhöz.

Viszont mindig fönnállt a kölcsönös függés.

Az evenkik pl. rénszarvas csordákat hajtanak és követnek a tajgában és a tundrán, de őbelőlük sem ott lett nép,

hanem délen. Valamikor felszorultak a mai hazájukba. Más rénszarvas tartó és vándorló népről nem tudok ott.

Lehet, hogy van, akkor majd valaki felvilágosít róla.

A mai "finnugorok" nagy távolságra, elszigetelten élnek egymástól, nem vándorolnak, de tartanak rénszarvasokat.

A vadász-halász életmód mellett jól jön a rénszarvas tartás, és szánhúzásra is kiváló. Kell is a vadászathoz, mert

nagy távolságokat kell bejárniuk.

Előzmény: Törölt nick (12740)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!