Keresés

Részletes keresés

n0teasy Creative Commons License 2009.09.29 0 0 5

Igen. :(

 

Szerintem nem, de a bokorban elbújt zsaruk mindig találnak valakit, aki ezer esetből egyszer elfelejtette bekapcsolni a biztonsági övet.

Előzmény: Majdnem (4)
Majdnem Creative Commons License 2009.09.29 0 0 4

itt is moderálnak?

 

volt mit?

Előzmény: n0teasy (3)
n0teasy Creative Commons License 2009.08.27 0 0 3
Új tag már évek óta nincs, de mostanában nagy a moderátorjárás errefelé. :)
Előzmény: VANDOR (2)
VANDOR Creative Commons License 2009.08.26 0 0 2
Udv,

nekem valami nem vilagos.
Amikor ez a klubforum megalakult, komoly koreografiaval lehetett tagga valni, ami mellesleg feltetele volt a megszolalasnak.
Mostanaban viszont megjelennek nyilvanvaloan uj, valoszinuleg x-ednickek hozzaszolasai is.
Hogy lehet ez?

a Vandor
Százbolha Creative Commons License 2009.08.24 0 0 1

A Fotósok klubja a megalakulás után csak 30-40 aktív tagot számlált, de ez is elegendő volt, hogy színvonalas topicok alakuljanak ki az első évben kb. 4000 hozzászólással.

 

Problémák itt is adódtak, a vitákat nem tudtuk elkerülni, amelynek oka fotózástól független volt. Politikai nézeteltérések gyűrűztek be a zárt fórumba.

Ehhez még társult egyfajta zártkerti érzés, mivel a tagság jó része a nyitott topicocban is társalgott, hiszen a kiváltó ok csak fotozz.hu és néhány kisebb topicot érintett.

 

Mindezek ellenére az első év emlékezetes volt, de a klub 2006-2007-re kifulladt.

Azóta csak szórványosan érkeznek hozzászólások.

Ennek talán az egyik oka lehet, hogy új tagok nem kerültek felvételre és a régi tagok nem csak a klubból, de az indexről is kikoptak.

Talán 5-10 nick maradt, akik az index más részein is aktívak.

A másik okot abban látom, hogy jelenleg nincs szükség zárt fórumra, nincs olyan romboló nick, aki tömegével kényszerítené a fotósokat zárt fórumba.

 

Százbolha Creative Commons License 2009.08.24 0 0 0

A Fotósok klubjának létrejötte, már korántsem ilyen dicső múltra és okokra vezethető vissza. A kényszer szülte.

 

A nagy Exodus:

Viták mindig voltak, már a hőskorban is. A fotósok között sok az érzékeny és/vagy tehetséges ember. A jó fotósok egyben erős egyéniségekek is, és ez gyakran torzsalkodáshoz vezetett. A legtöbb sértődés és vita alapja egymás fotóinak értékelése volt, de a nagy vitákat mindig követte egy langyosabb technikázás. És ez igy ment  hónapokon, éveken át.

A dolog kb. a Szentpéteri ügy idejében változott meg,  főleg a természetfotósokat osztotta meg az NG cimlapján megjelent feka fotó.

Ekkor több olyan nick is megjelent az indexen, akik nem a szokásos sértődős adok-kapok, de azért becsüllek játék keretein belül mozogtak egy-egy vitában, hanem egyértelmüen rombolási céllal érkeztek.

Ebben a rombolásban nagy szerepet vállaltak amerikába szakad honfitársaink.

Akkoriban még gyorsan lehett regisztrálni és a moderáció nem tudta és tán nem is akarta számtalan nickjüket kordában tartani.

A tarthatatlan állapot vége az lett, hogy a index fotós topicjainak "keménymagja" egy saját site megalapításán kezdett el gondolkodni.

A moderáció csak itt lépett közbe erélyesen és letiltogatta azokat a nickeket akik a másik fórumról beszéltek. Ezen közben amerikás barátaink (néha most is köztünk vannak) dúlhatták tovább a topicokat.

Ez olaj volt a tüzre és létrejött  a FOTOKLIKK fóruma.

Az indexről a szakmailag értékes nickek 80-90%-a távozott, és csak kevesen tértek vissza véglegesen. Ez a mai napig érezteti a hatását a fórumtartalmakon.

A Fotoklikk egy erősen fotó-szakmai site lett, pl az ÉTF zsűrizése is ott követhető nyomon ON-Line módon.

 

 

Pályázatok kora:

Már a hősidőkben is szerveztünk házi fotópályázatokat, de 2004 volt a csúcspont, amikor a FOTOZZ.HU infrastruktuját használva az üzemeltető által megtürve lettek lebobnyolítva a pályázatok.

Talán nincs közvetlen összefüggés, de ekkor jelentek meg a romboló nickek a képtárak környékén, és mind a képtárakat összeszemetelték bugyuta kreálmányokkal, mind a fórumok életét mérgezték.

Épp úgy, mint a természetfotós topicocban a FOTOZZ.HU topicban is egyre romlott a helyzet és a moderáció semmit sem tett, illetve egy idő után a romboló nickekkel vitázokat kezdte moderálgatni és letiltogatni. (ez is egy megoldás)

 

A zárt klubfórum a polidilis szekció részére lett kitalálva, de a szép emlékű Wágner Úr felajánotta, hogy a fotósok is létrehozhatnak egy ilyen zárt klubfórumot.

Alig 1 hónapnyi szervezés és beléptetés után elindult a klubfórum. Létrejöttének semmi más oka nem volt, mint megszabadulni a romboló nickektől.

A klubfórumnak a választott grémium által saját szabályzatot kellet létrehoznia, és elvileg a moderatúrától függetlenül kellene működnie.

A grémiumnak a beléptetésre és moderálásra vonatkozó igényeit egy erre rendszeresített csatornán kell közölnie a moderátorokkal. Direkt moderálás, csak rendkivüli helyzetben lehetséges, amelyet nem szabályoz az MM.

A grémium tagok ezt felülbírálhatják.

 

Százbolha Creative Commons License 2009.08.24 0 0 topiknyitó

A fotósok klubját majdnem 5 éve 2004 év végén hoztuk létre.

 

Ez volt az az időszak, amikor a webes amatőr fotógalériák az első fénykorukat élték, és az Index fotós fórumait látogató közönség jó része még lelkes volt, szívesen beszélgetett képekről, vagy más dolgokról, amit ma már csak OFF-nak nevezünk.

Akkoriban sokkal élettelibb és életszerűbb volt a fórumok jellege, betöltötte valódi szerepét, mert a fórumlakók közösségi helyként élték meg.

 

A beszélgetések egyik fő színtere a FOTOZZ.HU topic volt. Az eredeti őstopicból (Fotózás, kellékek @ 1999) ugyan kevesen maradtunk, de a képtár közönsége új lendületet adott a fórumozásnak, hiszen a fotozz.hu-nak akkoriban nem volt saját fóruma.

 

Szép idők voltak ezek,  de a hőskornak az 1999-2003 időszakot tekintem, amikor egyetlen fotós topic adott a fotózást kedvelőknek, és szinte mindenkit személyesen ismertünk. Bulikat és fotós túrákat szerveztünk.

2001-ben létrejött néhány szatelit fotós topic és végül sikerült elérni, hogy a nagy közösből kiszakadva önálló FOTÓS fórum alakuljon.  Ez főleg  T* (trav) fórumtárs érdeme volt 

A fotós topicok robbanásszerűen szaporodtak a digitális technika elterjedése után, de végül beolvasztásra került a FOTÓS fórum a "Technika és használat" fórumokba.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!