Nem elírás! Nézegettem különböző frekvenciatáblálatokat. 0,1-től 100 kW-ig mindenféle érték szerepel FM-en.
Tőlünk ca. 10 km-re van egy 0,25-ös. Kiválóan bejön. Egy 100 kW-os jóval 100 km felett , vagy még messzebb bejöhet, bejöhet ha jó a rálátás és nincs zavaró hatás.
Természetesen nem ismerem az adott antenna nyereségét, de azt hiszem nem is voltam teljesen világos. A kérdésem az, hogy reális-e a 83 kW teljesítmény ezen a frekvencián, ahol a "többiek" néhány kW-al sugároznak? Tehát, ez nem elírás? Vagy csak nekem sok a 83 kW?
Ma délután araszoltunk út az Erzsébet hídon. Egyetlen URH adást sem lehetett normálisan hallani, mert előre megfontolt aljas anyagi indokból olyan közeli frekvenciákat is kiosztottak, amiket normálisabb helyeken már nem szoktak. A KH Petőfi pesten már nem jön, ami hallgatható volt, az a KH solti Kossuth.
Természetesen nem ismerem az adott antenna nyereségét, de azt hiszem nem is voltam teljesen világos. A kérdésem az, hogy reális-e a 83 kW teljesítmény ezen a frekvencián, ahol a "többiek" néhány kW-al sugároznak? Tehát, ez nem elírás? Vagy csak nekem sok a 83 kW?
Egyébként pedig az volt a magyar közszolgálati rádiózás gyásznapja, amikor az akkori Magyar Postától nem a Magya Rádióhoz került át az összes adóállomás, hanem létrehozták a AH-t... A "létező szocializmusban" az állam egyik zsebéből a másikba rakta át a sugárzási költségeket, ám amióta AH van, azóta egy feneketlen és nagy étvágyú magán cégbe folyik el az a pénz, amit már akkor is mindannyian fizetünk, ha már nincs is rádió- és televízió előfizetési díj...
És hová lettek a külföldre szóló, idegen nyelvű adások... Minden kultúrországban léteznek ilyenek. Such pedig valahol azt találta elnyüszögni, hogy azok csak ideologikus adások voltak, ami méretes baromság. A Szabad Európa adásaihoz hasonlította őket, holott idehaza már 1925. óta voltak ilyenek.
Ami igaz, az annyi, hogy akkoriban (sem) nem túl gazdagok lévén - és ahogyan mindig csak egy csőcselékünk volt és van -, úgy csak egy "felszereléssel" tudtak irredenta propagandát kifejteni és egyúttal megismertetni az országot, kultúráját, lakóit a külföldiekkel. 1945. után ugyanez történt, csak épp az ideológia lett más. Ám úgy a 60-as évek közepétől már egyre gyengébb lett a politikai propagandisztikus befolyásolás, ahogyan olvadni kezdett a hidegháború is.
Nem véletlenül építették meg valamikor a 70-es években a Jászágói rövidhullámú adóállomást, felújították a Szfehérvári tornyokat és Diósdon is volt felújítás, ha jól tudom. Az lehet, hogy ma már talán nem túl célszerű rövidhullámon adást szórni, de az idegennyelvű adásokat megszüntetni több mint bűn, hiba volt!
Ennek a Suchnak meg halványlila fogalma sincs minderről. Sosem volt rádiós a szó klasszikus és értelmiségi módján.
Ami a diósdi logper leszerelését illeti: azért "kellett", járta akkoriban a fáma, mert hogy az állomáshoz közel fut az M0-ás (vagy melyik) és attól féltek - állítólag... -, hogy az arra autózók közül a pacemakereseknek esetleg megáll a sugárzás hatására a kütyüjük. Lett volna sok-sok baleset... Ekkora baromságot...!!!
Most megnéztem, a Széchenyi hegy a 107,8, viszont furcsa, mert az adóteljesítményt 83,2 kW-nak írják. Alig hiszem. URH-n az rengeteg, főleg a többihez képest.
:-) Állítólag az adótorony felé vezető villanyvezetékek is jófajta fémből vannak. Vagy a magyarok nyulai rágták át (terrorizmus, állam elenes bűncselekmény), vagy valami fémgyűjtő gyűjtés közben tévedt arra (megélhetési bűnözés, gyerekcsíny). :-)
Csak egy ártatlan kérdés, nem kötekedésként. Ha áramellátási hiba van, tehát áramszünet van náluk, akkor a tévéadók, melyek egyébként kissé nagyobb teljesítménnyel sugároznak, miért működnek?
Mellesleg Satwatcher_HUN megkérdezte a kollegáját, aki jól értem az áramszolgáltatónál melózik, és ő mondta, hogy az AH nem jelentett ilyen jellegű problémát! Egyre gyanusabb ez az ügy :)
Ha a disósdi rádiósmúzeumban jársz, kérdezd meg, hogy hová lett az a log-periodikus antenna amivel a küldöldre szóló adásokat sugározták korábban, és alumíniumból volt. Nem fogják tudni megmondani.
Jaj, ne zavarj már annyit a kérdezőzködéseddel. Forradalom van, és ilyenkor általában rengeteg a dolgom. A szekrénysorod hiányát pedig tekintsd szükséges kockázatnak. Majd újjáépítjük a háború után.