Keresés

Részletes keresés

ezeregyszáz év Creative Commons License 2009.06.28 0 0 9
Sokkal, de sokkal kevesebbért is. Vannak akiknek mindent szabad, max egy napot kapnak.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 8
Érdekes, más röpülne töröl hsz bemásolásért. Te nem ...
Előzmény: Törölt nick (-)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2009.06.28 0 0 7
Szidjátok ott, mások is így tesznek :)
Előzmény: Törölt nick (5)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2009.06.28 0 0 6
Nádasi később elárulta, hogy az ő életterét nem érinti az átalakítás, mivel a Márvány utcában lakik. A forgalomnövekedés tehát őt nem, csak a Királyhágó utcában, illetve a téren lakókat érinti személyesen.

Értem, tehát mivel őt nem érinti, a többiek le vannak szarva... van egy tippem, hoyg hová menjen az ilyen...Fáradt Vándor Creative Commons License 2009.06.28 0 0 4
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9191866

Van itt topik a tmában...
Pávek úr Creative Commons License 2009.06.28 0 0 2
De nem ő az egyetlen: a Kötél Laca egyik zaftos kiszólását felemlegető topikokat is sorozatban törölték.
Előzmény: Pávek úr (1)
Pávek úr Creative Commons License 2009.06.28 0 0 1
Pokornyi az index új irányának következtében támadhatatlan.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 topiknyitó
A háttér:

Mi lesz veled, Királyhágó tér?
A XII. kerületi önkormányzat „fejlesztene”, a helyi lakosság azonban nem kér belőle
2009. június 27. 14:36


Magyar Nemzet
A főváros XII. kerületének önkormányzata úgy döntött, hogy közterületek átalakításával pezsgőbbé teszi a kerület életét. A változásra ítélt utcák és terek lakóinak többsége azonban nem kér a pezsgésből. Az önkormányzat elszánt, a tiltakozók pedig úgy vélik, beleegyezésük nélkül döntenek a fejük fölött.

Tüntetni fogunk, ha a XII. kerület vezetői nem veszik figyelembe kéréseinket – közölte lapunkkal Czeczei József, az Élhető Hegyvidékért Egyesület (ÉHE) tagja, a kerületben található Királyhágó tér lakója. Elmondta: már csaknem 350 aláírást gyűjtöttek az ellen tiltakozva, hogy a Márvány utca sétálóutcává alakítása miatt a Királyhágó utcára és a térre zúdítsák a gépjárműforgalmat, amely az itt élők számára különösen a reggeli és a délutáni, esti órákban lehet majd elviselhetetlen. A hetekkel ezelőtt kirobbant helyi vita rendezésére adott lehetőséget, hogy Pokorni Zoltán polgármester fogadta az egyesület tagjait. Akkor megígérte, hogy új forgalommérést végeztetnek, mert a terveket 2006-os adatokra alapozták.

– Szeretnénk látni az átalakítás környezetvédelmi hatástanulmányát, valamint arra is pontos választ várunk, hogy a munkálatok következtében megszűnő 100-150 parkolóhelyet hol kívánják pótolni – hangsúlyozta Czeczei József. Kiemelte: semmilyen pártpolitikai szándékuk nincs, egyébként pedagógusként ahhoz a szakszervezethez, a PDSZ-hez tartozik maga is, amelyet a rendszerváltozás idején Pokorni alapított. A beruházási program kidolgozói között egyébként szintén találhatók kollégák. Sió László például, aki ugyancsak tanárember, s az oktatási tárca korábbi államtitkára volt, most szakmát váltva az önkormányzat városrehabilitációs tanácsadójaként bábáskodhat a beruházás fölött.

– Miért a pár éve több száz millió forintért egyszer már felújított Királyhágó tér szétverésével kezdik az átalakítást, ha a Márvány utcából akarnak sétálóutcát és a Böszörményiből pedig sétányt csinálni? – kérdezik az itt élők, és erre a szerintük alapvető kérdésre még nem kaptak választ. Az önkormányzat által hangoztatott klisékkel ellentétben az emberek az átalakítást rájuk erőltetettnek értékelik és öncélú presztízsberuházásnak, amelynek következtében leértékelődnek saját ingatlanaik, lakásaik. Szerintük az egész mögött nem a lakosság életkörülményeinek javítása, hanem üzleti érdekek húzódhatnak meg, ami egybevág azzal, hogy az önkormányzat kereskedelmi, üzleti, vendéglátó és idegenforgalmi központot álmodik az épp a csendessége miatt kedvelt területre.

A tiltakozók egyesületének honlapján (www.kiralyhago.vilaga.hu) szó esik például egy monumentális, a Királyhágó térre tervezett, háromszintes mélygarázst tartalmazó irodaház felépítéséről, amelynek részleteiről a Budapest Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. honlapján lehet tájékozódni. A Királyhágó tér átalakításáról nyilvánosságra került önkormányzati tervek pedig azt mutatják, hogy a lakosság sérelmeivel szemben a leendő irodaházat semmilyen hátrány nem fogja érni.

Az ÉHE egyébként nemcsak tiltakozik, hanem alternatív javaslatot is letett Pokorni Zoltán polgármester asztalára. Eszerint a kért hatástanulmányok alapján először a környék forgalomcsillapítását dolgozzák ki, vezessék be, ahol szükséges alakítsanak ki körforgalmat, aztán legyen itt sétálóutca. Illetve, ha mindezek után is indokoltnak látják, következzen csak a Királyhágó tér átalakítása. Czeczei József szerint a napokban hivatalosan is eljuttatták javaslatukat a polgármesterhez. Pokorni Zoltán kabinetfőnöke, Váczi János korábban az ifjúsági és sportminisztériumban dolgozott sportmenedzserként, s az ott szerzett tudását konvertálja jelenleg a helyi közigazgatásba. Váczi megérzései szerint csak néhányan háborognak az átalakítás ellen, a képviselő-testület ugyanis már egy évvel ezelőtt, 2008 májusában elfogadta a területre vonatkozó integrált városfejlesztési stratégiát. A kabinetfőnök megemlítette azt is, hogy az átalakításhoz uniós támogatás is rendelkezésre áll. – Az EU eredetileg a Csörsz utcai, egykori MOM Művelődési Központ, illetve a Gesztenyéskert fejlesztését támogatta 900 millió forinttal, de mi egységesen kezeljük a stratégiát, és lehet, hogy még a nyáron egy újabb pályázatot nyújtunk be éppen a Márvány utcai sétálóutca-programra – jelentette ki.

Kérdéseink nyomán azonban később elismerte, hogy egyelőre nincs semmiféle uniós támogatás, amit alátámasztanak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható támogatási lista adatai. Ezekből kiderült, hogy a XII. kerületi önkormányzat még a MOM–Gesztenyéskert néven szereplő kulturális, sport- és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztésére sem kapott pénzt. Az adatok szerint 2009. február 23-án csak arról született döntés, hogy KMOP Budapesti kerületi központok pályázatán az önkormányzat a 2. fordulóba léphet. Azaz a támogatást a kerület egyelőre csak remélheti, hogy megkapja. A sportmenedzser Váczi mindezek ellenére bízik abban, hogy az uniós döntéshozók figyelme a magyar főváros XII. kerületi utcáira, köztereire is kiterjed, s az EU végül a teljes programot támogatja.

Megerősítette: elsőként a Királyhágó tér, majd a Böszörményi út és a Márvány utca környékét alakítják át kereskedelmi-közösségi térré. – Az elmúlt hetekben folyamatosan tárgyaltunk a lakossággal. Egyetlen fát sem kell kivágni, sőt újabb növényeket telepítünk majd – válaszolta az önkormányzatot ért vádakra, amit a helyi lakosok, látván a tervezett változtatás mértékét, nem hisznek el. Váczi elismerte: a nagy átalakítás során a Királyhágó tér, illetve az azonos nevű utca parkolóhelyei megszűnnek, de szerinte azokat a környéken könnyen pótolják. Az egyesület tagjai azonban ezt a megállapítást is kétkedve fogadják, mivel a beruházás nem az új parkolók kialakításával kezdődne.

Azokra a kérdésekre, hogy az egész átalakítás, hozzá kapcsolódóan a tervezett Böszörményi úti mélygarázs mennyibe kerül, illetve, hogy igazak-e azok a hírek, amelyek 2,5 milliárd forintos beruházásról szóltak, a kabinetfőnök többszöri érdeklődésünkre sem tudott válaszolni. Mint ahogyan arra sem, hogy az elképzelt „kerületi központ” valójában mikor épül meg. – Ennyit tudok – közölte Váczi, holott egy ilyen nagyságrendű munka elfogadása előtt becsléseknek mindenképpen készülniük kellett. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak a tavaly átadott sportcsarnok kivitelezéséhez még az előző polgármester idején történt kötvénykibocsátáson túl nincs adóssága, így a jelenlegi cikluson túlmutató városfejlesztési program végrehajtásához is lesz fedezet. Ebben az évben az önkormányzat a költségvetésében, saját bevételeiből 193 millió forintot különített el, az építési engedély már folyamatban van – derült ki tőle az egyetlen finanszírozási adat.

Azonban ha ez igaz, akkor könnyen lehet, hogy hiába zajlanak a tárgyalások. Ugyanis ha az önkormányzat már beadta a kérelmeket, akkor azoknak minden műszaki megoldásra, a legapróbb részletekig ki kell térniük. A munkák beindítása viszont elkerülhetetlenné teszi a helyi lakosság elszántnak és látványosnak ígért tüntetését az önkormányzat ellen.

A kabinetfőnök végül közölte: megindult az egyeztetési folyamat a lakókkal, a polgármesteri hivatal főépítészi irodáján már tanulmányozták az ÉHE alternatív javaslatát. – Hivatalos választ egyelőre nem tudunk adni senkinek, ugyanis az érintett területeken a lakók által kért forgalmi változásokról először a BKV-val kell hogy egyeztessünk. Ezután a főépítész is találkozik majd a civilekkel, javaslataikat mindenképpen megfontoljuk, a nyáron pedig várhatóan elkészülnek a kért felmérések is – ígérte, ami jelzi, hogy beruházások előkészítésére mégiscsak szükség van.
Azt, hogy a kerület lapjában sikerként tálalt Királyhágó téri ügyben még sincs minden rendben, Sikota Krisztina, a terület fideszes önkormányzati képviselője nyilatkozata is mutatja. Ő Váczival szemben úgy tudja ugyanis, hogy a testület később mégiscsak foglalkozik a kérdéssel, egyelőre a tervezés zajlik. Sikota lapunknak megjegyezte: a tiltakozók őt egyszer sem keresték meg, pedig hetekkel ezelőtt három napon át tartottak lakossági fórumot az ügyben.


– Az érdeklődők közül sokan egyetértettek elképzeléseinkkel, voltak viszont olyanok, akik kérdéseket tettek fel, egyikőjük hatvanat is – folytatta Sikota. Ők a napokban írásban megkapják a hivatal válaszát. – Nekem képviselőként az egész választókerület érdekeit kell néznem, nem csak egy utcáét – magyarázta álláspontját a polgármesterhez hasonlóan más kerületben élő Sikota. Hozzátette mindehhez, hogy tagja a sétálóutca-projektet előkészítő ideiglenes bizottságnak, amelybe a testületbe jutott összes párt delegált képviselőt. – Ugyan értesültem arról, hogy százas nagyságrendben aláírásokat gyűjtöttek a lakók, azonban hivatalosan semmilyen dokumentumot nem kaptam. Egyetlenegy fát sem kell kivágni, a közeli kórházzal pedig tárgyalásokat kezdtünk, hogy a Királyhágó utcai lakók estétől reggelig ingyenesen parkolhassanak majd a kórház területén – fűzte hozzá a területfejlesztéssel most barátkozó önkormányzati képviselőnő. S bár pontos összeget ő sem tudott mondani, kérdésünkre elismerte: a beruházás végösszege valóban több milliárd forintos is lehet. Sikota Krisztinának a lakosság tájékoztatásáról szóló állításait a tiltakozók honlapja cáfolja. Ezen olyan dokumentumok, a lakosok által az önkormányzatnak elküldött beadványok és levelek találhatók, amelyeket válaszra sem méltattak.

A kerületi képviselő-testület ellenzéki képviselői is láthatóan félretették az országra mindenütt jellemző pártpolitikai csatákat, a tervezett átalakításokkal lényegében egyetértenek. – A városfejlesztés nem lehet pártpolitikai kérdés, a tervek jók – válaszolta kérdésünkre tömören Nádasi Tibor, az egyéb esetekben a kákán is csomót kereső SZDSZ helyi frakcióvezetője. Szerinte valóban lehetnek olyanok, akiknek az érdekeit sérthetik a forgalmi változások, de sokkal többen fognak jól járni, ha majd sétálóutca, turisztikai központ alakul ki a környéken. Kijelentését gyöngíti, hogy erre vonatkozó közvélemény-kutatási adatokra nem hivatkozott. Nádasi később elárulta, hogy az ő életterét nem érinti az átalakítás, mivel a Márvány utcában lakik. A forgalomnövekedés tehát őt nem, csak a Királyhágó utcában, illetve a téren lakókat érinti személyesen. Ezért is könnyedén magáévá tehette az önkormányzat hivatalos álláspontját, amely szerint nincs szó arról, hogy az átmenő autók száma a duplájára növekedne.

Vincze Géza, az MSZP-nek az ügyben eddig hallgatásba burkolózó XII. kerületi frakcióvezetőjét is megkerestük, aki szerint eddig nem történt semmilyen visszafordíthatatlan lépés. – Tavaly mi is megszavaztuk a terveket, de látván a lakossági tiltakozást, a képviselő-testület nyári szünet előtti utolsó ülésén arra kértem a polgármestert, szervezzen az ügyben közmeghallgatást, mert egy ilyen fontos kérdésben ki kell kérni az érintettek véleményét is – mondta. Kijelentése arról árulkodik, hogy a Királyhágó téri beruházás területén élők által a testületbe beszavazott Sikotával szemben ő talán jobban meghallja a lakók hangját. – Pokorni Zoltán azt ígérte nekem, hogy megfontolja a kérést, és az itt élők várhatóan szeptemberben feltehetik majd kérdéseiket, sőt javaslattal is élhetnek – mondta Vincze Géza, aki reményt adva a nyugalomra vágyó lakosságnak azt állítja, hogy mind az építési engedélyek, mind a forgalmi elképzelések még módosíthatók.

(Szabó Zsolt)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!