Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Szh13 Creative Commons License 3 napja 0 0 17615

Sziasztok!

 

Köszi a segítő válaszokat. 

Vannak problémák, amelyek megoldódnak, de aztán jönnek helyette újak. Nálam sajnos visszatérő probléma a kokci. Hiába etetek fellógatott önetetőből, a kifutóra kiengedés után, mindig előjönnek a tünetek.

A másik gondom a tollcsipkedés. Három hete vannak nálam a csibék, már 6 hetesek, de takarmányváltáskor ez is ismétlődő gond. Nyomom a zoolitot és vitaminokat, de akkor is előjön. Pl. ma teljesen meghülyültek. Van néhány kis hülye, amelyik nem fér a bőrébe, és kötözködik a többivel. Még nem vághatom le őket, mert ahhoz még kicsik. Elkülönítésre sincs lehetőségem, mert egy ólunk van, egy csirkeudvarral.  Holnap már nem vagyok itthon, úgyhogy ha kikezdik egymást, akkor elszabadul a pokol. Csak reménykedni tudok, hogy változni fog a helyzet. 

Most borsót, búzát, kukoricát,   befejező tápot kapnak és zöldet.   Erre van lehetőségem. Már nevelőtápot nem akarok adni neki, mert az mind gyógyszeres, lassan arra készülök, hogy a nagyjából rántanivaló legyen. :)

 

 

Előzmény: Thorr76 (17607)
efraim77 Creative Commons License 3 napja 0 0 17614

Köszi a válaszokat mindenkinek:)

NyiMisi Creative Commons License 3 napja 0 0 17613

Intenzív takarmánnyal és a mozgástér csökkentésével lehet gyorsítani, de akkor sem fognak olyan gyorsan megnőni mint a broilerek. Agrifirm intenzív broiler hizlalót szoktam használni vagy bábolna gazdatáp koncentrátumot kukoricával. Mikor mit adnak olcsóbban.

Étvágygerjesztéssel is tudod fokozni a növekedés ütemét, ehhez használhatsz almaecetet, gyermekláncfű gyökeréből készült főzetet vagy állatpatikában kapható növényi étvágygerjesztőt.

Előzmény: efraim77 (17611)
Thorr76 Creative Commons License 3 napja 0 0 17612

Van külön hízlalótáp, vagy bojler intenzív nevelőtáp.

Gyártótól is fűgg a nevezéktan.

Ezektől a húsnak szánt csirkéknek nagyobb a húsnövekedése, 

Előzmény: efraim77 (17611)
efraim77 Creative Commons License 3 napja 0 0 17611

sziasztok,

 a kettős hasznosítású csirkék ha húsnak kellenek ugyan úgy etettem táppal (indító-nevelő) 5-8 hétig mint mondjuk a broilert akkor az is felhízik 2-2,5 kg-ra pár hét alatt?

(már felneveltem normál tojónak egy csapat kettős hasznút saját keltetésből de azokat tojónak, 3 hét után már nem adtam nekik a nevelő tápot, viszont most van egy jó adag ilyen tojásom a gépben és azon gondolkodom hogy ezeket húsnak nevelem fel.-csak az a  kérdés hogy ugyanúgy nevelhető e mint a fehér-broiler..? )

*kotka* Creative Commons License 2015.04.28 0 0 17610

Ja, az lemaradt, hogy tényleg nagy szerepe van a tányéros etetés, itatás mellőzésének. És nem csak a fekália felevésének kerülése végett, hanem a vizes lábukkal belegyalogolnak a tápba, belehordják a vizet, az erjedni kezd a jó melegben, szaga is lesz, és nem is tesz jót nekik, finoman szólva.

Nálunk csak az első nap isznak tálkából, amikor már kaja is van előttük, akkor a vizet egy házilag készített itatóból kapják. Ez nem más, mint egy méteres pvc cső, amire nyílásokat vágtunk, fejmagasságba felkötve, ez etetésre is alkalmas. Talán pont innen loptam az ötletet (már nem emlékszem).

Előzmény: *kotka* (17609)
*kotka* Creative Commons License 2015.04.28 0 0 17609

Megerősítem az elhangzott véleményeket. Szerintem túlzásba estél. A lelkesedés, és a mindent megadok mi jó hozzáállás szép és dícséretes, de a leírtak együttes alkalmazása iszonyat megterhelő. Nem vagyok tapasztalt tyúktartó, de mi is beleestünk már ebbe a "hibába", ha lehet ennek nevezni.

Én is az almaecet óvatosan (vagy inkább nem) használók táborát erősítem. Nekem eddig mindig az arany középút megválasztása vált be. Vegyítem a népi hagyományokat, a mai kor termékeivel.

Napos korukban csak dara a kaja. Reggel jolovites vizet kapnak az első 3-4 napban, este kamillás vizet, de napközben csak tiszta víz van előttük. Ötödik, hatodik napon kapnak túrót, fött töjásfehérjét, csalánt, kis hagymát, fokhagymát. Ez mind a régi idők "nevelő tápjának" részei. Emelt fehérjebevitel, bélfertőtlenítés,...stb. hagyományos módon.

Hetedik naptól reggel és esete csak dara van, napközben indító táp. itt már nincs jolovit, vagy gastroferm, mert az indítótáp így is megterhelő. Azt elkelzdeni adni is csak úgy adom, hogy kapják még a darát is, (nem keverve, mert a rafkósok kiválogatják),  hanem felváltva.

Neked is azt javaslom, hogy keresd meg az arany középútat a népi gyógyászat, és a modern táp-vitaminkészítmények között.

Előzmény: Szh13 (17602)
Thorr76 Creative Commons License 2015.04.27 0 0 17608

Azt akartam inkább csak írni, hogy a bélgyulladásban legyengült tyúkok sokkal fogékonyabbak más betegségekre is.

Sokszor a súlyosabb betegségek kialakulása teljesen elkerülhetőek lennének, ha a tyúkjaink jó kondicíóban,

teljesen makkegészségesek lennének mindig. Egy ilyen tyúkon nem fog semmi sem. (Esetleg a róka...) :-)

Sajnos a bélgyulladás enyhébb formáját sokan fel sem ismerik, és állandósul.

Sokszor ez is hozzájárul a néha-néha fellépő súlyosabb betegségek, esetleg elhullást okozó bajok kialakulásához.

 

Thorr76 Creative Commons License 2015.04.27 0 0 17607

Szia Szh13!

A problémát én is teljesen átérzem, reggeltől estig dolgozva néha nincs időm a tyúkokra. (Ezért csináltuk meg az automata tyúkajtónyitót is....)

Nyilván én sem tudhatom (látatlanban meg pláne) hogy mi a probléma. De néhány saját tapasztalatot leírhatok.

Én is neveltem indító-nevelőtápon fel sokszor kiscsibéket. Egyszer táp nélkül is, áztatott (csírázott) búzán és tritikálén.

A hasmenés/gubbasztás tünet bélrendszeri gyulladásra utal, amit szinte mindig a fekáliával tápcsatornába jutó baktériumok okoznak.

Gondolom az állatorvos is hasonló gyógyszereket írt fel, ezúttal helyesen. (Néha okozhatja penészes táp vagy rossz takarmány is.)

De az esetek 90 %-ában a bélsárral érintkező táp felcsipegetése okozza.Különösen ilyen kis korban, amikor még szűk helyre össze vannak zárva,

és fajlagosan sok tyúk/csibe ürít kis területre.

 1. A dolgon segítene valamelyest, ha már nagyobb területre ki tudnád engedni őket, de még kicsik , gondolom nem is mered őket.

Az infralámpa már lassan elmaradhat, de 5 hetes kor előtt én sem merem kirakni őket a pitvarba, mert félek hogy még egy macska is elviheti őket (ha nincs kotlós aki megvédi...)

Szóval segítene a nagyobb terület, kevesebb csibe/négyzetméter. De zsúfoltan is meglehetnek, ha az élelmiszer nem érintkezhet a takarmánnyal.

 2. Ne használj tányérokat, mert abból a fekáliás földre/alomra kaparják ki a tápot, és onnan csipegetik fel.

Ez a legtöbbször a fertőzés forrása. Használj nyugodtan kiszóródásmentes önetetőket, olyanokat mint a felnőtt tyúkoknál.

Nem kell félni, pár óra, de fél nap alatt az összes csibe rájön hogy kell ezeket használni, még néhány napos korban is, nemhogy négyhetesen.

Persze sok baromfitartónál ez a kérdés a felnőtt tyúkoknál is megoldatlan, és ez baj. Ezen etetők megszerzésére, ki/átalakítására időt és energiát sem árt egyszer szánni.

Ráadásul így sokkal gazdaságosabb is lesz, hiszen a táp fogyása lecsökken ( nem fog a 2/3-a az alomban kikötni.

Ráadásul egy ilyen nagy etetőt/itatót ha feltöltesz, elég 2 naponta utántölteni. És a felfüggesztett/alacsonyra lelólgatott önitatóban nem koszolódik úgy a víz,

ezért azt sem kell naponta 2-ször cserélni a vizet benne, elég 2 naponta azt is. Időt, pénzt spórolhatsz meg.

 3. Az indítótápban van a bélfertőzés elleni szérum, a nevelőtápban már nem.  (Legalábbis kokciózis elleni). Én ezért még az 5 hetes csibéknél is a nevelőtápba

mindig keverek 10-15% indítótápot, ezzel immunizálva őket a bélbetegségek ellen. Sajnos a szérumnak is kell pár nap mire hatni kezd.

(Jellemző, hogy ezek a tünetek többnyire akkor jönnek elő, vagy akkor súlyosbodnak, amikor valaki leáll az indítótáppal, és átáll a nevelőtápra.)

Vagy: próbálj meg beszerezni szérumos (gyógyszeres) nevelőtápot, hátha kapható a környéketeken.

Persze az ideális helyzet az lenne, ha szérum nélkül is olyanok lennének a körülmények, hogy ez a probléma nem alakulna ki.

 4. Ha ragaszkodsz a tányér/lábas felálláshoz, akkor rácsozd be csibeháló szerű/lyukméretű  ráccsal a tetejét, hogy ne tudják a lábukkal kaparni.

Nem baj ha kényelmetlen nekik. A fejük ilyen lyukméretnél pont befér, tudnak majd enni.

 5. Vigyázz az almaecettel is, az állandó használatáról megoszlanak a vélemények itt és más fórumokon is. És ez nem véletlen.

Csak nagy hígításban szabad használni, és inkább csak kúraszerűen (pár napig, vagy egy hétig, aztán egy-két hét szünet!) .

Az állandó használata okozhat emésztőrendszeri problémát, hiába van aki mást állít. Gátolhatja a kalcium felszívódását is. 

Az almaecetnek eleve van egy kis hashajtó hatása, ha nem hiszed, rakj egy kanállal

a teádba, és idd meg. Nálam legalábbis hashajtó hatása van.

 4. Ha tudsz faszenet, vagy elszenesedett végű fahasábot szerezni (a grillező faszén is jó), akkor aprísd össze egy mozsárban egy-két maréknyit,

és keverj bele egy keveset a tápjukba. Ezzel nem árthatsz nekik, de méregtelenítő hatása van.

(Valamelyest megköti a káros baktériumok anyagcserefolyamataiban termelt toxinokat, mérgeket, így segíthet.)

Bár az alapproblémát ez sem oldja meg, az ideáli az lenne, ha megszünne a folyamatos visszafertőződés a széklet által.

Majd ne ijedj meg, a faszén sötét (akár fekete) színűre is színezheti a székletet.

 5. Ha megeszik, és ha tudsz adj nekik néha csíráztatott búzát vagy tritikálét. Ezen akár fel is tudnak nőni, táp nélkül is.

Két napig vízben áztatod meleg helyen, majd leszűröd, és kicsírázik.

A pontos csíráztatási módszer nem így van, de többnyire így is kicsírázik. Ez nagyon jót tesz, még a felnőtt tyúkoknak is, és imádják mert puha.

 

Most más nem jut eszembe, de ha utánaolvasol, akkor kiderül, hogy a széklet által nem csak egyszerű bélgyulladás, hanem sokkal komolyabb betegségek is terjedhetnek.

Ha az etetők kapirgálás/kiszóródásmentesek, ezzel a betegségek 90%-át kivédheted.

Mióta erre figyelek, és ilyen etetőket használok, nálam nem volt beteg, gubbasztó tyúk egy sem már kb. három éve.

(Előtte rendszeres és nem túl gyakori, de állandóan visszatérő probléma volt...)

És a csibéket is évek óta (évente ált. 3 turnust) nevelek fel, 100%-os felnőtté vállási aránnyal.

Igazából náluk sem láttam azóta még legyengült, beteg csibét sem...

Előzmény: Szh13 (17602)
Szh13 Creative Commons License 2015.04.18 0 0 17606

Válthatnánk magán mailt?

Előzmény: Xaxonos (17605)
Xaxonos Creative Commons License 2015.04.18 0 0 17605
remélem segit a kukorica dara. Nem kell elvonni tölúk a tápot csak keverj bele kukoricát. Bélhurut lesz az ha okkersárga.
Előzmény: Szh13 (17604)
Szh13 Creative Commons License 2015.04.18 0 0 17604

Először vörhenyes barnás volt a székletük, most pedig savanykás szagú és inkább okkersárga, nem habos. Ezt a kukoricadarás dolgot megpróbálom. Bár tavaly meg arra fogtam, a csipkedést, hogy hamar elvontam a fehérjét és korán kezdtem el őket kukorica darázni. Az idén gondoltam előrelátóbb leszek, ez sem vált be. :)

Előzmény: Xaxonos (17603)
Xaxonos Creative Commons License 2015.04.18 0 0 17603
helló,szerencse mindenhez kell de az még nem elég. Gondolom az állatorvos látta a csirkéket és elmondta a verzióját. Nem vagyok tudós és látatlanba könnyü beszélni de ugy gondolom a sok jóval megterhelted a csirkék belét. Az intenziv tápban elvileg minden benne van az mellé nem kéne vitamin+ stb csak néha kuraszerüen. Tapasztaltam ha simán adom a tápot néha nekem is fosnak. Ilyenkor bekeverem tiszta kukorica darával és az megszokta oldani a dolgot. Milyen a fosuk? Sárgás habos vagy netán véres? Ha utóbbi ott tényleg gyógyszer kell az elsöt megoldja a dara esetleg fött rizs.
Előzmény: Szh13 (17602)
Szh13 Creative Commons License 2015.04.18 0 0 17602

Sziasztok,

 

nem egyszerű dolog ez a csirkenevelés. Olvasgattam itt a hozzászólásokat, kinek mi vált be, de szerintem nincsenek írott szabályok, ahogy a szerencse hozza.

 

Nekem most 4 hetesek a csirkék, mindent megvettem nekik:, jófajta intenzív táp, almaecet, gastrofarm vitamin, jolovit, mégis fosnak. Állatorvos írt fel amprolt, enrocint, megcsináltam a kúrát, mégis fosnak. 

 

Úgy vagyok vele ennél többet nem tudok tenni, 150-es infralámpa van náluk, szellőztetek, szórok le zoolitot, három naponta újra almozok. Esznek jól, de  egy gubbaszt, ez van. 

 

Ez a harmadik évem, az első könnyen ment, a tavalyi horror volt, az idei sem egyszerű. Aki dolgozik, reggel elmegy, este hazajön, annak nem biztos, hogy küszködés mentes az állattartás. 

Csak az a baj, hogy a bolti hústól undorodunk, én nem bírom megenni, ezért próbálkozom. 

Mindenesetre érdemes itt nézelődni, mert ötleteket lehet szerezni, aztán majd látjuk, mi lesz a szezon végén. :)

*kotka* Creative Commons License 2015.04.10 0 0 17601

Nem tudom, mennyire aktuális még a téma....Nálunk sem történt még sérülés a gépen, de mi is viszonylag óvatosak vagyunk vele. Nem tudom, Nálatok milyen sűrűn vannak áramszünetek, nálunk elég gyakran, ezért a keltetési időszak kész aggódás (ilyen téren is). Úgy vélem egy polisztirol keltető egy hosszabb áramkimaradást is képes átvészelni, míg egy műanyag hamarabb kihülne.

Előzmény: henrik1513 (17596)
kotkoda 1 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 17600

 

Kellemes husvéti ünnepeket kívánok, minden régi

és új fórum társnak.

 

MG Petimester Creative Commons License 2015.04.02 0 0 17599

Áldott Ünnepeket kívánok minden topik Társnak és baromfis-s kollégáknak. Szív. üdv.

(majd benézek Húsvét után...)

KP2014 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 17598

Elég jól bírja a strapát, pedig már egyszer-kétszer sikerült nekiütnöm a környező tárgyaknak. Azért ne nagyon dobáld, főleg ha benne van a fűtőegység. :D

Egyébként normál körülmények között nem törik el.

Előzmény: henrik1513 (17596)
mat92 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 17597

sziasztok

Előnevelt csirketartással foglalkozunk! 3000 db napos csirkéhez szeretnék önitatót vagy itatórendszert csinálni! Segítségeteket kérem ez ügyben! 

henrik1513 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 17596

Még egy olyan kérdésem lenne hogy a pl maschine gépek, amiknek hungarocelből készűl a fala annak nem törik el ez a polisztiról, szóval ütésálló?

Előzmény: henrik1513 (17595)
henrik1513 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 17595

Szia! Egyetértek a román filléres gépek borzasztóságával nekem a leg jobb kelési arány 85% egy ilyen géppel de viszont útáltam! 2 év alatt tönkre ment és mikor az utolsó keltetésnél használtam a lelkem a 15-ik nap 38 fokról lecsökkent 15fokra (kihültek) majd rá egy órára felment 40-45 re ( megsütötte őket). De szerencsére igy is kikelt két Australorp csibe a  30-ból. Ezt csak tanúlságnak írtam mert most, szinte fűrdök a tojásban és nincs keltetőm amivel kikelthetném. Így most kénytelen vagyok venni egy jót.

Előzmény: KP2014 (17589)
KP2014 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 17594

Nekem egy kocka gépem van, 120 tojás fér bele, a fűtőegység 75 SK, de pont ilyet nem hinném hogy még mindig lehet kapni.

Annak idején azt hiszem 30 ezer körül lehetett, de az már tényleg nem ma volt.

 

Előzmény: E36-316 (17590)
*kotka* Creative Commons License 2015.03.31 0 0 17593

Nekünk is PL Maschine keltetőnk van, és maximálisan meg vagyunk vele elégedve. Tavaly 80%-os kelésünk volt (nyilván azért ez tojásfüggő is). Férjem kész tanulmányt végzett ezügyben a vásárlás előtt, körbejárta a kínálatot, és úgy vélem jól döntött. SK100-asat vettünk (ez volt a pénztárcánkhoz illő) Napi 3x forgatunk, és vettünk hozzá egy páramérőt is (azt is a PLM-től) a biztonság kedvéért. Most is megy, ápr.12.-én kiderül, milyen eredménnyel...:)

Előzmény: vizizé (17587)
vattacsa Creative Commons License 2015.03.31 0 0 17592

Szia!

 

Csatlakoznék az előttem írókhoz,én is a PL Mashine-t ajánlanám,nekem is az van,

a pontos neve HU100 SK.Ez a legolcsóbb kör alakú kézzel forgatós gép,de létezik

forgatóművel ellátott változat is,az interneten több helyen árulják illetve a monori

börzén is meg lehet az összes típust venni.A román "csodában" az egyik ismerősömnek

befulladt az összes tojás(28 ezer forint volt a tojások ára,majdnem annyi mint ezé a gépé),

mert a kelés előtt egyszer csak fogta magát és fölment a hőmérséklet benne 45 C fölé.

A PL Mashine megbízható, két éve használom,nem kell állítgatni,nagyon jó a kelési arány,

tizedre annyi benne a hőmérséklet mint amit a kijelző mutat.

Előzmény: vizizé (17587)
Ladybee Creative Commons License 2015.03.30 0 0 17591

Az a baj a román keltetőkkel, ami egy francia lekoppintás, hogy vacak kínai alkatrészekkel szerelik. Mivel MEO nincs, minden megy a boltba, legfeljebb visszahozzák. Van, aki szerencsés és kifog egy műkődő darabot, de a többség valami hiányossággal küzd, ami többnyire élesben derül ki.

Előzmény: KP2014 (17589)
E36-316 Creative Commons License 2015.03.30 0 0 17590

Szia!

 

Mi is keltetőgép vásárlás előtt állunk, megkérdezhetem pontosan milyen típust használsz?

 

Előzmény: KP2014 (17589)
KP2014 Creative Commons License 2015.03.29 0 0 17589

Egyetértek. Én is azt használom vagy 10 éve, megbízható, nem kell kínlódni a hőmérőzéssel, mert pontos a kijelző, jó a kelési arány. Nekem mondjuk kézzel forgatós van, de így egyúttal a szellőztetés is megoldott.

Sokat hallottam már, hogy egyes román és egyéb "filléres" keltetők milyen bizonytalanul működnek. Nekem mondjuk mindig is PL Maschine volt, de ami bevált, azon miért változtatnék?

Előzmény: Ladybee (17588)
Ladybee Creative Commons License 2015.03.29 0 0 17588

PL. Maschine !

Előzmény: vizizé (17587)
vizizé Creative Commons License 2015.03.28 0 0 17587

Jó reggelt,

 

 

 

Segítségeteket szeretném kérni, milyen keltetőt ajánlatok?

 

Automata

Tojásforgatós

kb 50 tojás keltetésére.

 

Korábban próbálkoztam már egy egyszerűbb típussal, de nagyon gyenge volt a kelési arány.

Macerás volt a kézzel történő forgatás, és a páratartalmat is csak saccolni lehetett.

 

 

Szóval ki milyet használ, és mit javasoltok?

 

Szép napot :-)

MG Petimester Creative Commons License 2015.03.27 0 0 17586

:-)) Kötelező olvasmány volt a reálban a fiamnak, így beleolvastam a 'svejjcí barátunk' írásaiba is.  ,-)) üdv.

Köszi a választ. xDD.

Előzmény: Thorr76 (17563)