A címben szereplő URH adóvevőkkel kapcsolatos technikai és kezelési okosságok, beállítások, tuningok. Rádiós DX kísérletek, összeköttetések ezen készülékekkel.
Eredményes volt a felderítés, a Penny Market-nál találtam meg a jelek forrását. 8-as PMR csatorna, a scrambler a 6-oson van a 8 lehetőség közül. Próbáltam a Radtel 470X-el is venni, azon csak 2 scrambler mód van amivel kicsit magas hangon de azért érthetően lehet hallani. Bementem szétnézni, a dolgozók oldalán egy kis szappanalakú rádió van nyomógobbal a közepén, a felső részén középen megy bele a fölhallgatós beszélő kábele, balra-jobbra tőle egy-egy gomb. Pontosabban nem tudtam megnézni mert gázos lett volna a hölgyek fenekét nézegetni közelről (munkaidőben!:), megkérdezni meg nem akartam. Az a benyomásom, hogy kifejezetten ilyen alkalmazásokhoz készült rádió.
A Penny kb 1km-re van tőlem, fémszerkezetes fémburkolatú üzlet néhol üveggel, a tetőantennámtól úgy-ahogy de rálátni, nem kizárt hogy fél wattal elérnek hozzám, bár magán a dobozon (szívesebben nevezném "intercom"-nak) nem láttam antennát. A kis bolt akkora rádióforgalmat bonyolít, hogy majdnem az Auchanba indultam keresni, csak először megnéztem a közelebbieket és bingo.
Még a PMR hőskorában kóstolgattuk a szabályos rádiókat. Jellemzően a határ egy 10 emeletes panelház földszintje és a 10. emelet volt. Lakásból lakásba éppen határon volt, a lépcsőházban tudta. Az kb. 30 méter.
A 3 méter vastag vasbeton-föld bunker átbeszéléséhez 5 W kellett UHF-en, 3 W VHF-en ipari rádiókkal.
A marketing legalább akkora tudomány mint a rádióelektronika, még ha matematikai alapok helyett pszichológiai alapokon is nyugszik. Már Marconiról is feljegyezték, hogy a saját szabadalmainak a működését sem értette, viszont pompásan el tudta adni temérdek pénzért. 5000 négyzetméter óriási terület ha felmosóronggyal fel kell mosni, ezért a legtöbb embernek a nagy méret egyik szinoinímája. Az 5000mAh a marketingben tízszer akkora mint 5Ah, még akkor is ha valójában 2000mAh. Egyszer felhívtam a figyelmet hogy az U alakban meghajlított antenna nem 360 fok csak 180, de azóta is sikerrel adják el 360 fokosént, és még senki nem reklamált - 360 fok az kétszer akkora mint a 180 fok, és ezt a legtöbb ember ki tudja számolni. Nem utolsósorban ezért is említettem, hogy a BT390-es kis rádiót elsősorban a csodálatos formája és a gyönyörű pasztell színezése miatt vásároltam, amik Maxwell egyenletekkel (stb) nem leírható paraméterek. Mintegy mellékesen hangok is jönnek ki belőle. Az egészben az a legszebb, hogy nem kötelező :-)
Hát nem vagyok meggyőződve róla, hogy tényleg 5000 m2-es raktárakra és épületekre gondoltak, de szép mentés - így jár, aki nem gondolja végig a dolgot, csak a nulláknak örül. Akkor erre is áldoztunk pár agysejtet, ennyi volt.
Tulajdonképpen csak erős hipotézis a Lidl, mert amikor belehallgattam (8-as PM ch), akkor kereskedelmi szöveg ment benne (női hangok), árukipakolás, pénztárnyitás és zárás, márpedig két nagyforgalmú bolt van 1km-en belül, a Tesco és a Lidl - a Lidl-ben láttam csak rádiózni a személyzetet, ráadásul ilyen intezitással, gyakorlatilag egész nap. Kb 2-3 km-re van Praktiker és Auchan, de nem valószinű hogy zárt térből idáig eljönnének, de nem kizárt. Az viszont gyanús hogy nem fél wattal nyomják, bárki és bárhol is van.
Rájuk állok újra, esetleg közelükbe menve kiderül melyiknél erős a jel, aztán jöhet a vízuális felderítés. Kicsit macerás a scrambler beállítása, mert 8 kód van és csak programozással állítható, de majd végigpróbálom. Régebben már kiderítettem melyiket használják, de elfelejtettem és nincs felírva.
> az 1-2 km-re lévő Lidl belső kommunikációját nagyon szépen, és hiába használnak sávfordító scramblert
Milyen készüléket használnak ott? Én eddig Aldiban/Lidl-ben csak Motorola CLP446e-t láttam a dolgozókon, abban meg a gyári pdf szerint nincs „titkosító”.
A kínaiak egészen pontosan tudják hogy mitől döglik a légy, különben éhenpusztulnának. Az 5000nm egy elég nagy szám, amit ha olvas valaki azt gondolja hogy hűha, és ezt egészen pontosan teljesíteni is tudja. Teszteltem én már egészen szabályos (0.5W) PMR rádiót olyan körülmények közt, hogy a panelépület egyik oldaláról a másikra nem volt igazán sikeres, az pedig 20-30 méter légvonalban. Ugyanez az "emelet" reklám-fogalma, amit egy szállodában teszteltem, és nem volt igazán meggyőző a recepciótól a szobáig, ezért az olyan reklámszlogenek hogy 30 emelet, van értelmes jelentése a vevő számára, más kérdés hogy igaz-e. A kínai reklámokat értő módon kell olvasni, mint ahogy a magyar és bármilyen egyéb reklámokat is.
Amiről írtam ez a kis takonyrádió, a semmiség gumiantennájával hozza azt amit, magasantennával (dipol) hozza ez egész várost, az 1-2 km-re lévő Lidl belső kommunikációját nagyon szépen, és hiába használnak sávfordító scramblert, azt is dekódolja. Van egy PMR (FRN-radio) link is kb 5 km távolságban, ami óránként bemondja a pontos időt a 9-s PMR csatornán, ami igaz hogy nem pontos, de az nem az én problémám.
Az 5000nm-el nem neked akarják eladni, hanem 5000 másik vevőnek, és sikerrel.
Az 5000 nm az kb. 70 x 70 m-es terület, focipálya nagyság.
Ha egy szignálgenerátor kimenetét felcsavarom 1 mV-ra (50 mikroW lenne 50 Ohmon), egy darab drótot ráteszek a kimenetre (150 MHz-en) ennél nagyobb területet "beszór" ...jó pongyola kifejezéssel élve.
Ez kiváló trükk négyzetméterben megadni a hatótávolságot, mindjárt sokkal többnek látszik. : -) Igaz szimplán a km-t mm-ben is ki lehet írni, de így tudományosabb.
Köszi a tippet, találtam egy másik jópofa cuccot, ennyiért a vicctopikba is mehetne. Megint egy új mailcím, hogy ismét "új felhasználó" legyek 🙂. Pont olyan kis cuki lapos, mint a dorotheumos Motorolák meg Hyterák.
Később az élekenél megkopva a festés alól diszkréten előcsillanna a fém, újabb retro élménnyel ajándékozva meg engem és aki a közelben van.
Valahogy így? Ezt a rádiót hoztam vissza az orosz trükkös firmware-rel a halálból (kitéglázták), nagyon jó kis mérővevő.
Nagyon szeretem a fémkeretes rádiókat, van olyanom adóvevőben is (Yaesu FTH-1001) és műsorvevő rádióm (Toshiba 8P-823F) is.
Ezeket már kézbe venni is öröm. A '80-as évek végéig gyártottak olyan rádiókat amelyek számomra is esztétikai élményt nyujtanak. Erőseket, nemes anyagokból. Néhány szépséget gyártanak a kínaiak is, de éppen ez az 5 dollár a híja hogy a galvanizált műanyag forgatógomb helyett igazi rozsdamentes anyag legyen.
"Egyetlen dolog van amiért hajlandó lennék temérdek 5 dollár pluszt fizetni, ha a rádiónak legalább a fő keretét alumíniumból vagy egyéb könnyű fémizéből öntenék."
Annak alapján mondom, hogy egyszer egy ilyen rádiót (nem az én kezem van a képen) leejtettem olyan 25-30 méter magasról egy bádogtetőre. A rádión egyetlen karcolás van (az is lehet, hogy korábbi), stabilan működik - a bádogtető viszont behorpadt.
Esküszöm semmi szükségem nem volt rá (sőt negatív szükségem volt), de nagyon eltalálták a retro dizájnt, nyugodtan ki lehetne rá írni hogy 1959 és nem lepődnék meg ha a Beach Boys archív videóján egy ilyet látnék.
Ebből is a beige-fehér színezést választottam ami megfelelően pasztell, tovább fokozva az retro élményt. A kínaiak azt írták róla, hogy PMR vagy FRS frekvenciákon működik, ami egyszerre féligazság és teljes is, mert a 16 csatornájából 8 PMR446, és 8 FRS (462MHz), mindenki ossza be magának. Az már apró botlás hogy az 5-ös csatornánál elgépelték a frekit és arrébb működik, továbbá ötletszerű CTCSS frekvenciák vannak beállítva vételhez is, ami nem a legjobb demo, pláne nem olyannak aki nem tudja átprogramozni, kivéve persze ha két rádiót is vesz.
Hosszú idő óta fontolgattam a megvásárlását, főként azért mert a programozásáról egy árva szót sem ejtenek a kínaiak. A vásárlói megjegyzések között végül találtam egyet aki azt írta, hogy Abbree AR-63 szerint programozható a Chirp-el. Túl nagy kockázat nem volt mert 15 dollárért adták, bár könyörtelenül felszámolnak mellé 8.50 postadíjat ami Budapstről rendelve csak 5 dollár lenne, de ez Kínából ennyi. Tényleg működik a Chirp-el, rögtön át is programoztam.
Az adatlap szerint max 5W jön ki belőle, én nem mértem meg de szépen indítja a 9RUA átjátszót 10+ km-ről a tetőn lévő dipólt használva. Egyébbként Baofeng- kompatibilis, az antennája is meg a külső mikrofonhangszórója is, a Bao programozó kábelt használtam hozzá.
Jobban megnézve 400-480MHz közé programozható, van benne scrambler és egy hopping lehetőség is - több mint 40 éve tudom mi az a hopping, de még nem jöttem rá hogy ennél konkrétan mit jelent a parasztvakításon túl. Ha esetleg az amire gondolnánk, akkor viszont gratulálok. Kijelzője nincs, bekapcsolás a hangerőgombbal, csatornaváltás (16) az oldalán lévő két kisebb gombbal le és fel, a csatornát bemondja angolul vagy kínaiul, de ami kikapcsolható. Tudja másolni közelben lévő rádiók frekijét, ezek a különleges funkciók az oldalsó gombok bizonyos kombinációival érhetők el.
Az alis reklámjában BT390-es a tíousa, de a fotók vége felé már BT350-es van írva, a papírdobozán BT330 áll, de kicsira nem adunk, tényleg vannak ilyen változatok, nem fognak új papírdobozt gyártani ha még van belőle, nincs is értelme, a doboz a szállításhoz kell csak. Talán mondanom sem kell hogy ez egy "professional FM transceiver" a felirat szerint. Adnak hozzá beállítós töltőt és egy USB-C kábelt - mindekettővel tölthető.
Egyetlen dolog van amiért hajlandó lennék temérdek 5 dollár pluszt fizetni, ha a rádiónak legalább a fő keretét alumíniumból vagy egyéb könnyű fémizéből öntenék. Így most műanyagból 155 gramm a súlya, engem nem zavarna a 200 gramm. Később az élekenél megkopva a festés alól diszkréten előcsillanna a fém, újabb retro élménnyel ajándékozva meg engem és aki a közelben van. További előnye, hogy akár rádiózni is lehet vele ha még van kivel ... stb.
A Quansheng TG-UV2 Plus rádióhoz volt valakinek szerencséje már? A netes kutakodásaim alapján állítólag nem egyenes vevő, mint a többi társa. Ez mondjuk az árazásán is látszik.
Kissé OFF de itt a lényeg: érdekelte a dolog, kényszer nélkül megmaradt minden a fejében, nem undorral gondol(t) vissza az órákra. Gondolom nem műszaki szakközépbe járt 🙂. Érettségi után vittem be a suliba az összes, nem egyszerhasználatos tankönyvet, a többi pedig repült a szelektív gyűjtőbe, a mai napig nem hiányoznak. Ha valami kell belőle, ott a könyvtár, internet, egyedül a függvénytáblázat+képletgyűjtemény maradt, a tartalma bekerült a "bakot ugrik-kardot nyel" tudású programozható számológépbe!
Nézve a tavalyi-tavalyelőtti érettségi feladatsorokat, a tanultak (inkább tanítottak, puskáztam "állat módon" a humán tárgyakat) 98%-át elfelejtettem. Elég lett volna két évesnek lenni a szakközépnek, vagy ha marad négy év, sokkal több gyakorlattal!
A történelem és irodalom oktatásának is volt annyi haszna, hogy az egyik lányom beleszeretett a görög mitológiába, ami annyira megérintette hogy elment Görögországba és a terepen megtanult görögül fluent. Néhány túlélő mondatot én is magtanultam és már vettem is neki hasznát, de bonyolultabb dolgoknál a választ nem értem, tehát az "anglikát" kell elővenni, amit a 40 éven aluliak nagy valószinűséggel beszélnek, de szerencsére nem annyira jól hogy hadarnának.
A 2010-es évek elején még nem voltak ezek a kínai bigyók ennyire elterjedve, de valamilyen rádiót vittem görög-földre hallgatni (rendőrséget, taxit, bármit ..?), rémlik hogy már megvolt a PX-2R Puxingom, de persze a árva szót nem értettem, csak a vétel öröméért, hogy nicsak, itt is van rádióforgalmazás. Egyébbként meg műsorvevő és zene.
Odahaza megvan, még a BJKMF jegyzetboltjában vettem meg anno, azt mondta az egyik tanárunk, az is olvassa el,aki amúgy utál olvasni! Középiskolában is több haszna lett volna ennek, mint a művészettörténetnek, (akkor még fakultatív) hittannak vagy a harmadszor meg negyedszer végigmagoltatott ókori görögöknek.
Megvan mellé még két "szakácskönyv", amit a kémia-szakkörön végigcsináltunk (szaktanári felügyelettel, ma a TEK talpig vasban vinné érte🙂), illetve valaha az úttörőtáborban is inkább ezt tanították Szamuely Tibor életrajza helyett.
Elővettem mindet, remélem nem lesz szükség rájuk, kicsit megijesztett az oroszuki csetepaté.
Köszönöm szépen a mínuszokat. Még egy könyvre hívom fel a figyelmet, nekem megvan, és a gyerekünknek is. " A TÚLÉLÉS KÉZIKÖNYVE " " A rendkívüli és katasztrófahelyzetek túlélésének technikái " A honvédelmi minisztérium honvéd vezérkar egészségügyi csoportfőnökség kiadványa 1994. ISBN 963 8354 16 X Remélem nem lesz rá szükség, de mindíg a legrosszabra kell felkészülni, mondotta volt parancsnokom.