Amennyire én ismerem a Thule zárakat, azért azok elég erős acélsodronyból vannak. És a zár tuti nem egyenkulcsos.
Ha nagyon parázol, a Lidl-ben kb. ezer ft-ért szokott lenni ilyen takarózsák, azt rá lehet húzni a parkolás idejére akár két-három bicajra is. Hogy ne legyen annyira "szem előtt" a potenciális imposztoroknak...
Mennyire biztonságos egy zárható Thule vonohorogra szerelhető biciklitartó?
A tetőre szerelhető és a vonóhorgos között vacillálok.
Igen, a vonóhorgos sokkal kényelmesebb a fel- és lepakolást nézve, de pont ezért védtelenebb is, a tolvaj is könnyebben hozzáfér, mintha a tetőcsomagtartón kellene nyújtózkodnia.
Arról nem beszélve, hogy ezek a "zárak" csak a laikusokat tartják vissza. Egyszer véletlnül nem a saját kulcsával is ki tudtam nyitni az egyiket, mert nem figyeltem oda.
Szóval, ha az ember pl 1,5 órán át ebédel egyet, úgy, hogy akár még rá sem lát a bringákra, akkor mennyire biztonságos választás a vonóhorgos?
Az, hogy a gyorszáras nyergeket érdemes imbuszkulcsosra cserélni, vagy a nyergeket kivéve szállítani őket a vonóhorgos az biztos, mert ezt már gyerekkoromban megtanította az élet, amikor nyereg nélkül kellett hazamennem egy kilakatolt camping bicajjal :)
Sziasztok. Thüle vonóhorogra szerelhető kerékpár szállítót honnét lehetne emberi áron venni (használt is érdekel)? (Thule EuroClassic G6 929-ot keresek konkrétan) Face piactér tele van használttal, de alig olcsóbbak, mint az új. Lehet tudni, hogy honnét hozzák ezeket?
Rosszul írtam. Bocs. Pont ma tettem föl a bringákat . Tehát, egymással szemben állítsd a két bringát és a rövid felfogatókkal a pedáltól a kormány felé felmenő vázat rögzítsd!
Ne a felső vázhoz rögzítsd! Egymással szemben állítsd a két bringát és a rövid felfogatókkal a nyereghez felmenő vázat rögzítsd! A bringatartó csövén oda csúsztatod a rögzítőkarokat ahova akarod. A bringatartó cső felső éle nem olyan magas mint a rárakott 28-as ffi bringa vízszintes csöve.
A leghosszabb rudat a legkülsőt bringához oda tudod forgatni, ahova akarod (akár a víszintes, akár a függőleges vázelemhez.) Mindenképpen úgy pakolj, hogy a legnehezebb bringa legyen legközelebb a kocsihoz, a legkönnyebb 3. pedig leghívül.
A végzáró lécek közül én is hagytam el.
Először én is kirögzítettem a csomagtartó felső éléhez, de rájottem, hogy fölösleges. Azzal az 5 cm-rel amit a bringa legfelső pontja esetleg mozog, nem érdemes a hátsó ajtó zsanérját rángatni. Úgysem hátra leng, nincs akkora gyorsulása az autónak, hogy "letépje" a bringát, erőteljes fékezéskor meg úgyis előre indulna el. Vészfékezést is kibírja, volt már részem benne többször, nem bólint rá a bringa az ajtóra. Meg akkor a hátradöntéshez, hogy hozzáférj a csomagtartóhoz mindig bontani kellene a madzagot. Legfeljebb annyit csinálj, hogy a két bringát még egymáshoz egy pókkal rögzíted, vagy ha nagyon félted akkor a két bringát egy biciklizárral egymáshoz rögzíted. Évek óta így használjuk, szar úton is stabil. Ilyen fostalicska bicikli mint amilyenek nekünk vannak, nem kell a kutyának sem. Osztrák lomis bringáink vannak, mi sosem a csicsára mentünk rá, hanem a praktikumra. A lényeg, hogy nagyon jól gurul, könnyű tekerni, több mint 10 év alatt csak fékbowdent, féktuskót, meg külső gumit cseréltünk. Néha szétkapom, a csapágyakat bezsírozom és go. Azt a 20 gombóc fagyit amennyiért vettük, már akkor is megérte, ha holnap belevágnám az árokba, de ez még menni fog évekig.
Igen, erre esett a választás 45.000ft.ot talán megért. Bár kellett hozzá csatlakozó átalakító és rendszámtábla tartó is, mert a felpattintható részt nem kaptuk meg vele. Illetve a lécek végzárói és a rögzítők alatt lévő gumik zöme is hiányzik, de ez csak formaság, pótolható, mókolható.
Nálunk mondjuk annyit nem lesz használva sajnos. Főleg idő hiánya miatt. Max. egyszer, kétszer elmegyünk Balatonra és ott fogunk kerekezni. Ez a dolog is lehet csak addig érdekes, fontos, amíg nincs a háznál......
Aztán a képet csak azért tettem fel, mert hirtelen azt gondoltam, hogy nem is fogom tudni szállítani vele ezt a nagy 28.ast. A kettő egyforma felfogató rövid. (a felső vázhoz)
A hosszúval tudtam rögzíteni úgy, hogy leghátsó helyet foglalja el a bringa. Mondjuk így vágtam poliamidból egy hézagolót, mert dőlt előre a drótszamár. Illetve a gyári szorító valamiért nem passzolt oda, így nyolcas anyát tettem rá. Láttam a hétvégén járműboltban különböző ilyen menetes szorítókat, majd veszek hosszabb nyakút.
Megnézem azt az elforgócs csavart, hogy mi a helyzet vele. Köszi.
Aztán számomra kicsit azért labilisnak lógósnak tűnik. Így vagy az autó tetőáthidalójához, vagy a csomagtartó ajtó felső pereméhez még ki fogom kötni.
Az itt található műanyag alkatrész lett kiváltva fémmel. Így megszűnt a csavarfej elforgási lehetősége. 2 cm hosszú, 16mm átmérőjű köracélra lett ráhegesztve a 8-as csavar. Örök darab, zéró meghibásodási lehetőség.
Hosszútávú használat során egy műanyag alkatrész meghibásodhat (elforoghat benn a fémcsavar feje). Azt fémmel tudod helyettesíteni és örök darab lesz. Majd csinálok róla fotót, holnap elküldöm. 2 cm-es alkatrész.
Érdemes megcsinálni már most, és akkor nem is lesz vele gond sose.
Mindenképpen jól döntöttél, hogy vettél egy bringatartót.
Ez 95%-ban megegyezik az enyémmel. Ugyanaz a vonófej, ugyanazok a csatakozók, rögzítőfülek. Ezek szerint ti is bicikliztek rendszeresen.
Kisvárosban, mint ahol én élek a legjobb, legpraktikusabb közlekedési eszköz. Itt városon belül csak azzal közlekedünk. Mi is hetente, kéthetente elugrunk kocsival, néha vonattal, ott pedig bebiciklizzük 1-2 nap alatt a Balatont, Fertő tavat, Velencei tavat, Muraszombatot, Kőszeget, Szentgotthárdot, Belső Somogyot, Balaton felvidéket és a kiszemelt környéket, illetve itthonról indulva körbejártuk már szinte a megye összes települését, kis tavait, víztározóit, kilátóit, hegyi kápolnáit,nevezetes látnivalóit, falunapi rendezvényeket, minden településen szinte jártunk az összes utcában is. Egy hete lementünk Letenyére kocsival, onnan pedig bringával Őrtilosra, ahol a Mura és a Dráva összefolyik. Rendszeresen átugrunk Szlovéniába bringával vásárolni, ill Horvátország érintésével körtúrát. Ott jók a kerékpárutak. Feleségemmel motorozni is sokat szoktunk (Babetta, ill 50ccm-es) 60-130 km-es köröket, a szomszéd megyéket, országokat érintve. Most hétvégén a Pinka-szurdokban túráztunk Ausztria érintésével. Legközelebb Tata és környékét szeretnénk bebringázni.
A családban nem idegen a bringázás (mindenki tesitanár), a fiam Londonból hazabiciklizett, illetve a következő nyáron a haverjával lebringáztak Albániáig. Nagymotorral is (Honda Transalp) bejárta már fél Európát. Amikor az unokák itt vannak, velük is megyünk rendszeresen 15-35 km-es köröket bringával a környékre.
Praktikus a bringatartó, mert meg tudja növelni az ember hatótávolságát, és mégis bringával kényelmesebb és gyorsabb bejárni a kiszemelt környéket, mint gyalog. Legyen sok örömed benne!
Jó néhány embert megbüntettek pl. az elsősegély csomag miatt is pár éve, mire eljutott mindenkihez, hogy igen, lennie kell, ráadásul még a szavatosságot is ellenőrzik, érvényesnek kell lennie. Csak idő, vagy egy hirtelen jött ötlet valamelyik illetékestől, hogy mikor kezdik el ellenőrízni....
Sok olyan elenyészőnek tűnő dolog van ami nem logikus, de betartandó....
Köszönöm a videó ajánlatot, de lehet, hogy egészen más az amit épp veszek.
"attól félek, hogy a rendőr leméri a kőkorszaki bringáimat és kijön 60kg. Majd közli, hogy hagyjak az útszélén egy drótszamarat, úgy folytathatom az utamat..."
Ezt, most komolyan gondoltad? Te ennyire parázol? Hallottál már arról, hogy valaha is valahol valakinek lemérték az út szélén a rendőrök a biciklijét? A rendőrök sok minden aljasságra képesek ha meg akarnak szivatni, de hogy mérlegük nincs az hót ziher. Ez egy olyan életszerűtlen dolog, ami nem is tudom, hogy jutott eszedbe. Akkor te mindig úgy közlekedsz, hogy folyamatosan parázol, hogy jaj mi lesz ha...... Ha megfognak, akkor az gyorshajtás, tiltott helyen parkolás, záróvonal átlépés, telefonálás, biztonsági öv, Stop tábla figyelmen kívül hagyása, vagy gyerekülés hiánya, lejárt forgalmi, biztosítás hiánya, kopott gumi, rozsdától lyukas karosszéria, tiltott radardetektor. sárga mellény nem megfelelő száma. Már nem foglalkoznak az eÜ csomaggal, meg az izzókészlettel sem.
Külföldön pl Horvátországban meg nem arról szól a rendőrség, hogy fölöslegesen zaklassák az országba pénzt hozó túristákat. Külföldön, eddig sosem volt negatív tapasztalatom a rendőrökkel. Ott nem a baszogatással foglakoznak, hanem próbálják gördülékennyé tenni a forgalmat, és minél előbb elhárítani a forgalmi akadály kialakulását. Pl nem tartják föl a forgalmat büntetéssel, hanem simán elküldenek, ha akadályozod, pl tilos parkolással a forgalmat.
A 75 kg-os vonóhorgodat, 65 kg-bringával minden gond nélkül terhelheted. Ha 80 kg-ot teszel rá bringatartóval együtt, akkor sem lesz semmi.
Vegyél egy számodra szimpatikus, a pénztárcádnak megfelelő akármilyen biciklitartót és tegyél rá nyugodtan annyi darab biciklit amennyi rögzítősín van rajt. ÉS PONT. No para.
Ha, érdekel, esetleg csinálok egy videót az enyémről. Hogy működik, hogy kell rögzíteni, billenteni, hogy kell állítani a biciklihez, hogy kell fölrakni rá a bringát, hogy teszem át a rendszámtáblát stb.
Az oldalon nem igazodtam el, de a horgom bizonylat és a rajta lévő lemeztábla szerint is 74kg. terhelhető függőlegesen. Nem szeretném túlgondolni, beszélni a dolgokat, de amennyiben
ahogy írtad:
"50 kg terhelhetőségű vonóhorog esetén a kerékpártartóra még 37 kg-ot tehetsz
60 kg terhelhetőségű vonóhorog esetén a kerékpártartóra még 47 kg-ot tehetsz"
akkor esetemben a 75kg.alterhelhető horog kb. 60kg.al terhelhető?
Nem is attól félek, hogy bármi is történne, mert ahogy te is írtad ezek a dolgok túl vannak "húzva"
Sokkal inkább attól, hogy a rendőr leméri a kőkorszaki bringáimat és kijön 60kg. Majd közli, hogy hagyjak az útszélén a egy drótszamarat, úgy folytathatom az utamat...
Közbe felvettem a kapcsolatot a homasitával, hogy van-e bármiféle tüv, vagy bármilyen jelzés az ő szállítójukon. Várom a visszajelzésüket. lehet megveszem azt.
Remélve, hogy neked van igazad és nem lesz híg leve az olcsó húsnak.
Minden vonóhorognak hivatalosan van terhelhetőségi indexe. (Függőleges irányból mennyire nyomhatja a ráakasztott szerelvény a vonóhorgot.)= Stützlast
Pl: ezért szokták úgy egyensúlyozni a lakókocsikat, és megpakolni az utánfutókat, hogy mindenképpen terhelje a vonóhorgot, de egy bizonyos súlyt ne haladjon túl (60kg). A horog vonóterhelése (húzó-vízszintes) az lehet több száz kiló is (400- 1200). Az főleg a vontató gépjármű tömegétől függ.
50 kg terhelhetőségű vonóhorog esetén a kerékpártartóra még 37 kg-ot tehetsz
60 kg terhelhetőségű vonóhorog esetén a kerékpártartóra még 47 kg-ot tehetsz
Gondolom régebben volt kétféle terhelhetőségű szabványú vonóhorog. Szerintem az újabb típusú vonóhorgok mind 60 kg szabvány terhelhetőségűek.
Az én tartómon a 60kg vonóhorogterhelhetőségre, a biciklitartóra 48 kg érték van megadva(3 bicikli rakható fel.)
Ezek a szerkezetek túl vannak biztosítva. Minimum 4 db rozsdamentes nagy szakítószilárdságú (8.8 -as) csavarral vannak rögzítve a kovácsoltvasból készült rögzítőfejhez. A vonóhorog meg meg lehet hogy 10,9-as csavarokkal vannak rögzítve a kocsidhoz. hogy simán túl is lehet terhelni.
Csavar terhelhetősége: elméleti határok és gyakorlati alkalmazás
A példának okáért számoljuk ki egy 8.8-as M10-es csavar szakitószilárdságát. Az 8.8 M10 csavar szakítószilárdsága és terhelhetősége kiszámítható a csavar szilárdsági osztályából és méretéből. Az 8.8 jelzésű csavar szakítószilárdsága 800 N/mm². A "M10" jelölés az, hogy a csavar átmérője 10 mm. A terhelhetőség kiszámításához először meg kell határozni a csavar keresztmetszeti területét, amit a következő képlettel tehetünk meg:
Keresztmetszeti terület = ¼ × π × d2
ahol d az átmérő (mm-ben). Ebben az esetben d = 10 mm.
Ezután a szakítószilárdságot (N/mm²) megszorozzuk a keresztmetszeti területtel (mm²), hogy megkapjuk a maximális terhelést newtonban. Ezt átváltva kilogrammra megkapjuk a választ.
Vegyük a keresztmetszeti területet és a maximális terhelést a csavarra az 8.8 szilárdsági osztály figyelembevételével:
Keresztmetszeti terület = ¼ × π × (10mm)2
Maximális terhelés (N) = Szakítószilárdság (N/mm²) × Keresztmetszeti terület (mm²)
Ezt követően átváltjuk a terhelést kilogrammra. 1 N körülbelül 0,10197 kg-nak felel meg (a gravitációs gyorsulás figyelembevételével). Számoljuk ki a pontos értékeket.
Az 8.8 M10 csavar keresztmetszeti területe körülbelül 78,54 mm². Ennek alapján a maximális terhelhetősége körülbelül 62 832 N (newton), ami körülbelül 6407 kg-nak felel meg.
Ez azt jelenti, hogy egy 8.8 szilárdsági osztályú M10 csavar elméletben körülbelül 6407 kg terhet képes elviselni anélkül, hogy meghibásodna. Mivel a csavar 8.8-as és a második szám adja meg hogy mekkora az üzemszerű terhelés 6407x0,8 =5125 kg. Tehát egy 8.8-as M10-es csavar rövid ideig terhelhető 6407 kg-al, és üzemszerűen terhelhető 5125 kg-al.
NE PARÁZZ, SIMÁN ELBÍRJA A 3 BICIKLIT. A csavarok bírják, a tartó vázkeret ami a síneket tartja az is bírja a terhelést. Olyat még nem láttam, hogy anyagszakadás miatt leesett volna a bringatartó, Legföljebb a bicikli eshet le, a nem megfelelően van rögzítve a tartóra.
Írtam korábban, hogy én karanboloztam ilyennel, de nem sérült és a biciklik sem szakadtak le róla, azóta is használom.
Az AHK Stützlast az a vonóhorog-kuplung (Anhängerkupplung) teherbírása - tehát a vonóhorgod adatait kell megnézned. Ennek megfelelően az alsó számok pedig a maximális terhelhetőség.
Az ADAC oldalán találsz erről leírást, szerintem google v. deepl fordítóval a vonatkozó részt könnyű lefordítani.
Én ilyennel nem foglalkoznék. Nem olyan dizájnos mint az újabb 200 ezresek. A mostaniak, a hátfalra szereltek kivételével hajlított sínesek, és szerintem ráadásul nem is praktikus, mert más szállítására nem használható.
Ez ugyanaz mint az enyém, csak a rögzítő fülek mások, ez bekorlátozza a befogható váz maximális átmérőjét. illetve nekem minden sín végig ér. Nem zárható. Billenthető. A felszereléséhez kell egy 24-es kulcs. A rögzítő fej része brutál stabil rögzítést biztosít.
Nem tudom hol laksz, de ha van lehetőséged rá vásárlás előtt nézd meg a forgalmazónál. Illetve kérdezd meg, hogy mi és mivel zárható ezen. Mert a kép alapján szerintem se a rögzítőfej, sem a biciklit rögzítő műanyagcsavarok nem zárhatók kulccsal. Ha így lenne, akkor külön képek lennének erről az alkatrészről.
Ami a feladata azt maximálisan ellátja. Rögzíti biztosan a bringát, szabványos világítása van. Az, hogy nem zárható sem a vonóhorogra rögzítés, sem a bringák a szállítón, illetve nem egykaros (kézifékszerű) rögzítése van, emiatt olcsó.
Ez ugyanaz, mint a Brigss fűnyírók. Minél újabb, annál dizájnosabb, csilivili 20ft-os, színes műanyaggal felszerelik, és 2x annyit kérnek érte, de a régi alapmotort nem űbereli semmi, sem anyagminőségben, sem megbízhatóságban.
Nézz körül a piacon, a használtpiacon, te tudod milyen sürgős. Olcsóbbak nem lesznek. Használtan sem nagyon válnak meg tőlük, csak olyan aki nagyon finnyás, illetve nem számít neki hogy kidobjon egy újabb bringatartóra annyit, mint más egy használt autóra.
A képen látható elkelt. Pedig az abból a célból is tetszett volna, hogy ha pl. csak egy db. bringát szállítanék a másik két tartót le tudtam volna szedni.
A homasitástól óckodok kicsit, mert gyanusan olcsó. Igen ha olcsó valami az is gond :)
Véleményem az eddigi tapasztalatom szerint, az általad kinézettek közül:
Az első képen EUFAB: Ez valószínű zárható (de nem biztos), illetve úgy tűnik nincs szükség külön szerszámra a vonóhorogra rögzítéshez. Biztos hogy dönthető. Rénézésre a kerékpárok felfogatásakor nagyobb vázátmérőt (akár elektromos biciklit) is rá lehet rögzíteni, mert hevederes. Ez lehetővé teszi azt is, ha sérül a rögzítőheveder, akkor könnyen tudod pótolni.
Praktikus, mert ha netán kerékpár helyett mondjuk (nagy sátrat, vagy dobozt szeretnél rajta szállítani), akkor a felfelé álló rögzítő konzolja egyből a vonóhorog oldalon van, nem akadályoz abban, hogy kerékpár helyett mást is felrakjál a tartóra. Vagyis három sín szélességű bármit tudsz rajt rögzíteni. Pl. osb lapon-fűnyírót., vagy kismotort (babetta 48kg)
Amit újonan vennél:
A kép alapján nem zárható a kapcsolófeje. Ugyanolyan kapcsolófeje és billentőszerkezete van mint az enyémnek.
Ehhez kölön kell egy 24-es crovakulcs amivel rárögzíted a vonóhorogra. Előnye, hogy "túl" is tudod húzni, vagyis erősebben meg tudod húzni a rögzítőcsavart mint a karos gyorsrögzítésnél.
Ennél a függőleges rudazat 2 bicikli között van, vagyis mást (sátor, doboz) nehezebben tudsz rajta szállítani. illetve a legbelső biciklit nehezebben tudod felrakni rá, mert ha nem billented meg kifelé, akkor nincs elég "biztonságos" hely a rudazat és a kocsi között hogy a kocsi sérülése nélkül fel tudd tenni a bringát.
A felső rögzítőkampók műanyagból vannak, és csak meghatározott átmérőig nyitható, vagyis nem tudsz bármilyen széles vázat belerögzíteni.
Az enyémen a rögzítőfej ATOMBIZTOS. De gondolom mindegyik ilyen, mert nemzetközi szabványnak kell hogy mefeleljen. Kovácsoltvas szerkezet, túlbiztosított szakítószilárdságú csavarokkal. Arra kell ügyelni, (ellentétben az utánfutóhoz) hogy a vonóhorognak és a rögzítőszemnek teljesen zsírmentesnek kell lenni, akkor nem tud elfordulni. (féktisztító spray)
A billentésekor egyszerűen oldható a szerkezet, a visszabillentés után pedig automatikusan záródik.
Teljesen stabilan rögzül, nem billeg, nem forog, meg se mozdul. A terheléssel nem kell foglalkozni, mert a vonóhorog 2 mázsát simán elbír, hacsak nincs szétrohadva atomjaira az autód. Próbáld ki állj rá a vonóhorogra, a 80-120 kilódat simán elbírja. A biciklitartó meg simán elbír 80-100 kg-ot.
Fékezéskor, vészfékezéskor nem billen be. A függőleges rúd is elég stabilan tartja.
Én már karamboloztam vele, az autóm gazdasági totálkáros lett. A oldalról a bal hátsó ajtómba belevágódtak, az autó megrogyott, a futómű eldeformálódott. Azt hittem, hogy majd elrepül minden a kocsiról, de csak a tartó a horgon oladlirányban fordult el, a biciklik rögzítve maradtak, nem sérültek Azóta is használom egy másik kocsin.
Szerintem mindkettőn tudod mindegyik sínt külön is oldalirányba csúsztatni, állítani, illetve a sínem a kerékrögzítőt is tudod csúsztatni a kívánt helyre.
Ez azért jó, mert lehet hogy csak ellenkezőleg tudod felrakni egymáshoz képest a bicikliket és így azt is meg tudod csinálni, hogy az egyiksínt 10cm-t balra húzod el, a következő bringához 10-cm-t jobbra és így nem ér össze pl a kormány(tükör) a másik bringa kosarával.
Amelyiket megveszed, ha állandóan azonos bringákat szállítasz, akkor csak egyszer kell beállítani a síneket és a rögzítőfüleket, utána már csak a fel és leszereléssel kell foglalkozni. Olyan mint a kocsin a külső tükör, egyszer beállítod aztán jónapot.
A fölrakása és a rögzítése 2 perc alatt megvan, 1 ember is el tudja végezni, tovább tart a rendszámot átrakni rá a kocsiról. Levétel szintén könnyű. Hát ezek a használat közben felmerült tapasztalataim.
Világítással meg mindegyik el van látva.
Simán lehet menni vele nagy tempót is, oldalt nem nyúlnak ki a bringák. Bicikli oldaltáskákat érdemes levenni mert 120-nál letépi a bringáról a szél.
Még sehol nem akarták ellopni, sem a biciklit róla, bárhol is hagytam felügyelet nélkül külföldön, belföldön.
Fölösleges 100-200 ezreket költeni más típusra, de ez csak az én egyéni véleményem. Olyan úgysem lesz, amin idővel ne találnál valami hiányosságot, kifogásolni valót.