Keresés

Részletes keresés

RELP Creative Commons License 2 perce 0 0 75949

A kiindulópontom, a "feltételezés, hogy dobunk a kockával etc" az, hogy van élet, mert van ugyebár, nemde?

Ezt írtam: "végtelen számú univerzum létezését feltételezve az élet kialakulásának esélye 1." Mivel van élet, ezért tudjuk hogy az élet kialakulása lehetséges. Végtelen számú univerzumot tartalmazó multiverzum esetén az élet kialakulásának esélye 1, azaz a "finomhangolás" nem szükségszerű. A lényeg az lenne, hogy egyelőre legalábbis képtelenek vagyunk felmérni a lehetőségeket, ezért "finomhangolót" feltételezni teljesen megalapozatlan.

Előzmény: isabellee (75948)
isabellee Creative Commons License 10 perce 0 0 75948

A valószínűségszámítás szépsége, hogy nagyon is értelmezhető végtelen számokkal.

 

De olyant nem lehet allitani barmire, hogy azert jott letre, mert a lehetseges esetek osszes valoszinusege 1.

Ilyent csak akkor allithatsz, ha tudod, hogy a sok kozul egy esemeny biztosan bekovetkezik. A kockadobasnal a 6 esemenybol 1 biztosan bekovetkezik.

De ehhez kell az alabbi:

A kiindulopontod az a feltetelezes, hogy dobunk a kockaval, es ervenyes a dobas, es meg tudjuk allapitani, hogy melyik szam jott ki. Ha ez a feltetel nincs meg (nem dobunk a kockaval, stb.), akkor nem mondhatjuk, hogy a 6 szambol biztosan egy kijon.

Előzmény: RELP (75943)
RELP Creative Commons License 10 perce 0 0 75947

"Az okor hanyatlasa utan, szerinted kik alkottak meg a mai termeszettudomany alapjait?"

Az arabok. Úgy is hívják: az iszlám aranykora. Amikor az arab világ mind tudományosan, technológiailag, művészetileg, gazdaságilag és hadászatilag felülmúlta Európát. Tudod miért használunk "arab" számokat? Mert tőlük kellett átvennünk egy használhatóbb numerikus rendszert.

 

Előzmény: isabellee (75944)
Perzsian Creative Commons License 10 perce 0 0 75946

"A logikad alapjan azt is mondhatnank, hoyg a kocsi magatol valo letrejottenek a valoszinusege 1 (100%), mert hosszu ido utan, elobb vagy utobb az anyag magatol osszeall ugy, hogy kocsit alkosson - mert vegtelen szamu a lehetoseg."

 

Ezt csak az elmebeteg vallásos hitterjesztők mondják, az autókra nem hatnak ugyanis a természeti törvények - amire habzó szájjal hivatkoztál nem sokkal ezelőtt.

Előzmény: isabellee (75940)
Perzsian Creative Commons License 15 perce 0 0 75945

Ti tényleg (de tényleg) nem fogjátok fel a különbséget mesterséges és természetes dolgok között?

Hogy a mesterséges dolgot tervezik és gyártják, a természetes dolgok pedig egymásból jönnek elő, leszármazás és módosulás útján?

 

Ti tényleg (de tényleg) ignoráljátok azt a tényt, hogy még a mai autóknak is van evolúciójuk, kezdve a két kerekű taligától? Nem így adta ki a gyár a semmiből a mai autómárkákat, előzmények nélkül.

 

Még az autók sem a teremtést igazolják.

Előzmény: isabellee (75938)
isabellee Creative Commons License 20 perce 0 0 75944

Te csak nyomod a propaganda szoveget. Az okor hanyatlasa utan, szerinted kik alkottak meg a mai termeszettudomany alapjait? Az amerikai indianok, az afrikai, ausztral bennszulottek, az eszkimok, az azsiaiak (valamit csinaltak, de vegul is mindent tolunk vettek at - most is ez van, hogy ok jonnek ide, es a vilag 60%-akent nem tudnak annyit elerni, mint Amerika/Europa, stb.), az osmagyarok, a vikingek, frankok, es egyeb europai barbarok, stb? 

 

Bocsanat, hogy a katolikus egyhaz 30-ban, Punkosdkor, az Egyhaz megalakulasakor nem rogton a Newton tetelek vagy az osrobbanas (a XX. szazadban ezt egy katolikus szerzetes alkotta meg) kidolgozasaval kezdte.

Akkor mas dolgokra kellett koncentralnia. Sokaig uldozes alatt volt, aztan meg kellett kuzdenie a gnosztikusokkal, hamis tanitokkal, a bibliat kanonizalni, az evangeliumot terjeszteni, stb.

 

Amikor pedig vallas szabadsagot kapott, a nyugat teljesen magara maradt, ugyanis Konsantin attette a szekhelyet Bizancba. Ekkor az egyhaznak segitenie kellett az embereket, a minden napos gondjaikban, mert egy nagy kaosz volt. Ekkor jottek eszakrol a barbarok, akik ellen egyreszt meg kellett vedeni a nyugati Romai Birodalmat, masfelol evangelizalni kellett oket. Ez meg is tortent - lasd frankok, germanok, stb. kereszteny hitre tertek.

 

Kozben a katolikus egyhaz letrehozott kolostorokat (nem maga a katolikus egyhaz, hanem a kezdemenyezoi egyeni emberek voltak), az emberek itt talaltak iranymutatast az eletukben. Ezek a kolostorok a segitseg adas es tudas kozpontjai lettek. Amikor nagyjabol rendezodott a helyzet Europaban, akkor tudtak foglalkozni ilyen dolgokkal, mint a termeszettudomanyos kutatas, a mai termeszettudomany alapjainak lerakasa, stb. Ezek egyike volt Roger Bacon, 13. szazadi szerzetes. De rengeteg termeszettudos szerzetes, pap nevet fel lehetne sorolni.

Nekik volt idejuk ezekkel foglalkozni.

 

Es letrejottek az egyetemek. Ezek voltak az alap tantargyak: trivium: nyelvtan, logika, retorika. quadrivium: aritmetika, geometria, zene, es asztronomia.

Ezutan magasabb szintre lehetett lepni: orvostudomany, epiteszet, jog, teologia, filozofia

Előzmény: advocatusdiaboli (75936)
RELP Creative Commons License 20 perce 0 0 75943

A valószínűségszámítás szépsége, hogy nagyon is értelmezhető végtelen számokkal. Hogy az Univerzum önmagában zárt rendszer lenne-e az kétséges, a többi lehetőségről nem is beszélve, mint pl a multiverzum. A lényeg az lenne, hogy nem tudjuk a határokat, korlátokat és lehetőségeket felmérni, ezért a "finomhangolásos" elképzelés meglehetősen megalapozatlan.

 

Előzmény: isabellee (75940)
advocatusdiaboli Creative Commons License 30 perce 0 0 75942

"A vilagunk nem egy zart rendszer. "

 

Mit értesz a "világunk" definíciója alatt? Az Univerzumunkat? Nos, per pillanat egyértelműen és kétségbe vonhatatlanul NEM TUDJUK, hogy pontosan milyen rendszerről is beszélünk. Nem is biztos, hogy zárt, a struktúrája sem tisztázott egyértelműen. Nagyon sokat tudunk már róla (és amit tudunk - ott felsőbb erők nyomát sem látni), de még igen sok mindent nem.

 

Ezt nem vagy képes megérteni, tudomásul venni? Azonnal elkezded görcsösen keresni a rések istenét??

Előzmény: isabellee (75940)
advocatusdiaboli Creative Commons License 30 perce 0 0 75941

Nézd, nekem nem esik jól téged savazni, akármilyen meglepő...

Igazándiból tisztelem a hitedet, és elhiszem, hogy neked ez fontos, erőt ad, jobbá teszi az életedet - de ettől még sajnos tényszerűen butaságokat beszélsz. Nem látsz tisztán, és "közük sincs egymáshoz" dolgokat keversz össze.

 

Az, hogy valami létezik - az nem bizonyíték arra, hogy azt valaki/valami létrehozta. Arra igen, hogy létrejött, ez nem vitás, ha nem jött volna létre, nem is lenne - de a puszta léte nem bizonyíték arra, hogy ez valamilyen tudatos tevékenység, pláne nem, hogy valami természetfeletti erő állna mögötte.

Te ezt nem érted. Ha valami van - akkor azt valaki létrehozta. A Himaláját - ki hozta létre szerinted...?...

 

Az Univerzum, vagy éppen a földi élet létrejötte mögött sincs szükségszerűen semmiféle teremtő. Akkor sem, ha ezen folyamatok minden részlete a tudomány által még nem tisztázott (ezzel éltek egyébként ti rendszeresen vissza - ti gyakorlatilag a "rések istenét" keresitek folyamatosan, azokat a még meglévő, folyamatosan szűkülő tudományos hézagokat, amibe bele lehet magyarázni - akármit).

Amit viszont te képtelen vagy megérteni, felfogni, elfogadni, az az, hogy a racionális gondolkodás, az egy nem tisztázott kérdésre azt mondja, hogy "NEM TISZTÁZOTT". És ennyi. Nem megkeresi a legblődebb hülyeséget a bibliából vagy a védákból, amit ráhúzhat - hanem tudomásul veszi, hogy ezt a kérdést még kutatni kell, ezt NEM TUDJUK. Még nem, de ez azt is jelenti, hogy akármilyen alternatív magyarázattal állunk elő - az mind csak spekuláció.

 

Neked ez nem megy. Számodra megválaszolatlan kérdések nincsenek, nem lehetnek. Te úgy állsz hozzá, hogy amit meg tud válaszolni a tudomány - és ami válasza ugyanakkor nem ütközik a vallásoddal - azt elfogadod tőle. Minden más esetben számodra egyértelműen a vallás ad helyes választ. Ez egy elvi hibás gondolkodásmód - ha számítógép lennél, hibásnak minősülnél...

Előzmény: isabellee (75938)
isabellee Creative Commons License 45 perce 0 0 75940

A fizikai törvények, állandók más értéke mellett is potenciálisan lehetséges lehet az élet, akár végtelen számú kombináció is lehetséges, ami mellett az élet feltételei adottak. Továbbá sok (akár végtelen) számú univerzum létezését feltételezve az élet kialakulásának esélye 1.

 

Ugy erted 100%? A valoszinusegszamitas csak zart rendszerben ertelmezheto, ahol az osszes lehetosegek valoszinusegenek osszege 100%. Az, hogy a kockan kijojjon 1, 2, 3, 4, 5, vagy 6, a valoszinusege 1 (100%), mivel 1/6+1/6+1/6+1/6+1/6+1/6 = 1.

De ehhez feltetelezni kell a kocka letet, es a kocka eldobasat. Ha egyik feltetel sincs meg, akkor az 1, 2, 3, 4, 5, vagy 6 elofordulasi valoszinusege 0.

 

A vilagunk nem egy zart rendszer. A logikad alapjan azt is mondhatnank, hoyg a kocsi magatol valo letrejottenek a valoszinusege 1 (100%), mert hosszu ido utan, elobb vagy utobb az anyag magatol osszeall ugy, hogy kocsit alkosson - mert vegtelen szamu a lehetoseg.

Előzmény: RELP (75934)
Elminster Aumar Creative Commons License 45 perce 0 1 75939

"A ,,tulajdonságairól"??? Mit írtam a tulajdonságairól, vissza tudnád idézni?"

 

Legutoljára például ezt a sommás megállapítást tetted:

"Ne kötekedj! Az Atya Jó." (#75786)

 

Erre kaptál Perzsian-tól egy hozzászólást, amire válaszul írtad az "Isten létezik. Minden egyéb  kitaláció." (#75790) megállapítást, kiprovokálva belőlem az ominózus HONNAN TUDOD? kérdést.

 

Úgyhogy azt állítottad, hogy az istened "jó" (ez tulajdonság!), viszont nem vagy képes bizonyítani eleve a létezését sem, ezért okkal állítom, hogy semmiféle alapja nincs a kijelentésednek. Pusztán csak kitaláltad azt, hogy az istened "jó", mert ez neked így illeszthető be kényelmesen a világképedbe.

Előzmény: leó nardo (75904)
isabellee Creative Commons License 45 perce 0 0 75938

Ha te az utcan talalsz egy kocsit, kulccsal, ami mukodik, es tudod hasznalni, akkor abbol "be tudod bizonyitani", hogy valaki megtervezte, es elkeszitette a kocsit?

Igen, bizonyos ertelemben be tudod: mert tudod, hogy minden dolognak van teremtoje. Az elo dolgoknak a teremtoi a felmenoik, vagy novenyeknel a magok, stb.

Az elettelen dolgok teremtoi, letrehozoi pedig az emberek.

Tehat "be tudod bizonyitani", hogy a kocsi az utcan nem veletlenul magatol keletkezett, hanem valaki (egy ember "teremtette".

De egy masik ertelemben nem tudod bebizonyitani, kozvetlen bizonyitekod nincs ra.

De az eletunk tele van ilyen kozvetett "bizonyitekokkal": ha latsz valami mestersegesen elkeszitett targyat, akkor tudod, hogy kell lennie egy keszitojenek.

Istenre is ez a bizonyitekunk: a teremtett vilag, a termeszettudomanyos torvenyeivel.

Előzmény: leó nardo (75921)
Perzsian Creative Commons License 1 órája 0 0 75937
advocatusdiaboli Creative Commons License 1,5 órája 0 4 75936

Elnézést - de ez kiborító... Ha most (tudomány) egyetemen vizsgáztatnálak, nem egyszerűen beírnám a karót, hanem kijárnám, hogy eltanácsoljanak, mert ALKALMATLAN VAGY természettudományos pályára...

Ez valami bohóckodás, ahogy a saját fóbiáidat és képzelgéseidet előadod tényként... A katolikus egyház a tudományok fejlődésére rettenetesen negatív hatással volt. Az ókori antikvitás után nem véletlenül következett be egy jól érzékelhető tudásvesztés, és a klasszikus "sötét középkorban" messze elhúzott természettudományos területen tőlünk például az iszlám világ is, voltaképpen a reneszánszig az egyház bármiféle természettudományos kutatást-fejlődést kifejezetten üldözött, gátolt, tiltott.

A nagy pestisjárványok, a tatárjárás, a korabeli időjárás-változások eredményeztek olyan átütő gazdasági-társadalmi változásokat (alapvetően a krónikussá váló munkaerőhiányt), ami az egyházi befolyás lazulását, a reneszánsz kialakulását eredményezte - és a tudomány végre lassan ki tudott bújni az egyház fojtogatása alól. Ez sem ment gyorsan, a középkor sok fejben (a tiédben is!!) máig él, a Daytoni majomper is ugyebár 1925-ben volt, még egy évszázada sincsen...

 

Írod: "Ha nincs Isten, akkor a világ működése véletlenszerű, és törvényei nem megismerhetők."

Tipikus "se füle, se farka" értelmetlen dogmatikus kijelentés - egy értelmes állítás nincs benne. A világ működése isten nélkül sem véletlenszerű - pont azért nem, mert olyan természeti törvények, szabályszerűségek, erők-összefüggések irányítják - amelyek igenis megismerhetők.

 

"Az ateisták csak átvettek a természettudományt, de sohasem kezdtek volna el. "

 

Ez meg már a "paff" kategóriája. Ennél nagyobb marhaságot ritkán lehet olvasni, ezzel már vitázni sem érdemes, itt inkább a kezelőorvos, gyógyszerész az illetékes...

Előzmény: isabellee (75918)
technoid34 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 75935

 

Milyen formában lett teremtve az ember szerinted, vagyis hogyan nézett ki? Milyen volt a bőrszíne, haja, stb.?

 

https://cdn1.ancienthistorylists.com/wp-content/uploads/2014/09/Homo-Erectus.x34319.jpg

 

 

Előzmény: máshol_máskor (75929)
RELP Creative Commons License 1,5 órája 0 1 75934

A fizikai törvények, állandók más értéke mellett is potenciálisan lehetséges lehet az élet, akár végtelen számú kombináció is lehetséges, ami mellett az élet feltételei adottak. Továbbá sok (akár végtelen) számú univerzum létezését feltételezve az élet kialakulásának esélye 1.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha az Univerzum valóban az életre lenne "finomhangolva", akkor miért van tele a téridő élettelen dolgokkal? Mi ez a hatalmas pazarlás? A világegyetem sokkal inkább úgy néz ki, hogy az élet nagyon kevés és nagyon kivételes dolog.

 

Gyenge érv ez az intelligens tervezéshez.

Előzmény: máshol_máskor (75929)
Perzsian Creative Commons License 2 órája 0 0 75933

Hülyeségnek tekintem az igazolatlan hülyeségeket, amiket leírtál. Tisztában vagy a tény szó jelentésével?

Előzmény: máshol_máskor (75931)
Perzsian Creative Commons License 2 órája 0 0 75932

És pontosan azért alakult ki EZ a világ, mert ehhez keletkeztek lehetőségek a világ kialakulásakor.

 

Az élet pedig egyelőre értelmesen egy félreeső spirálgalaxis félreeső karjában egy félreeső kis csillagrendszerben alakult ki tudomásunk szerint, bizonyíthatóan hosszú évmilliók alatt. Hol van ebben a csudálatosan tervező istenyke nyoma? Ha minden ismert bolygón hemzsegnének az élőlények a SZÁRAZ PORBÓL INSTANT ELŐPUKKANVA, nem pedig egymásból szaporodás és módosulás útján leszármazva, akkor esetleg.

Előzmény: máshol_máskor (75929)
máshol_máskor Creative Commons License 2 órája 0 0 75931

Semmit nem cáfoltál, csupán hiszel az igazadban, ami az is bizonyít, hogy hülyeségnek tekinted a tényeket. :) 

Előzmény: Perzsian (75930)
Perzsian Creative Commons License 2 órája 0 0 75930

Ezt az ordenáré "nincs objektív" hülyeséget már elsütötted, mi pedig cáfoltuk. Most megint előveszed?

Előzmény: máshol_máskor (75928)
máshol_máskor Creative Commons License 2 órája 0 0 75929

Logikus feltételezés, hogy a világ teremtve lett egy intelligens teremtő által, ugyanis rengeteg olyan paraméter van, finomszerkezeti állandó, gravitáció stb. amelyekben egy pici eltérés is lehetetlenné tette volna az élet kialakulását, így a világnak a semmiből pont ilyenre kialakulása nagyságrendekkel valószínűtlenebb mint az intelligens tervezés. 

Előzmény: isabellee (75918)
máshol_máskor Creative Commons License 2 órája 0 0 75928

"A tudomany nem a hiten alapszik.

 De az hiten alapszik, hogy a tudosok allitasait, amiket nem tudunk bizonyitani, elhisszuk, vagy sem."

 

Így igaz, a tudomány csupán a valóság teljeskörű objektív megismerhetőségébe vetett hit. Melyhez a tudománynak se megfelelő eszközei, se megfelelő módszertana nincs, mert módszertanából következően csak azokat a jelenségeket tudja elfogadni valóságosnak, amely minden szubjektív megfigyelő által megtapasztalható. Pedig semmi bizonyíték nincs arra, hogy a valóságban csupán mindenki számára azonos módon megtapasztalható jelenségek és természeti törvények létezhetnének. 

Így a tudomány a valóság megismerésében csupán olyan mélységig tud elmenni, amelyet a művelőinek szubjektivitása, intelligenciája és a tudomány módszertani korlátai lehetővé tesznek. 

Előzmény: isabellee (75872)
pk1 Creative Commons License 2 órája 0 0 75927

Idézőrobot dolgozik.

Előzmény: propur (75920)
kalmárdezsö Creative Commons License 2 órája 0 0 75926

Még nem vagyunk egy vágányon talán majd késöbb 

Előzmény: Perzsian (75923)
dremand Creative Commons License 2 órája 0 0 75925

"Nem egy okos szó csatározás,vagy dogmatizálás...Nem a másikat kell feltétlenül lehúzni és az ő érveit megdönteni.És nem a mi igazunkat kell bizonygatni,hanem az Istennek igazságáról kell bizonyságot tenni.És nem valami absztrakt formában,nem valami elvont módon,hanem úgyhogy a mi életünket hogyan szabta ez át.Hogy a mi életünket hogyan vette kézbe,és hogyan formálta át."

 

 

:))

"az Istennek igazságáról kell bizonyságot tenni.És nem valami absztrakt formában,nem valami elvont módon ..."

propi  éppen ezt teszi. És nem valami elvont módon.

százszámra linkeli ide a Noébárkák és óriáscsontvázak kamu fotóit - isten nagyobb dicsőségére.

:)

És a mi szórakoztatásunkra, persze - bár nem állítom hogy pontosan ez lenne vele a szándéka."

 

 

Nem kívánom megítélni propurt,magamból indultam ki.Saját részről ebbe az irányba mentem el,"szó csatározás...másikat lehúzni és az ő érveit megdönteni". Ennek nincs értelme,és sehova nem vezet. Ez helyett elég egy egyszerű bizonyságtétel,hogy az életemet hogyan formálta át Isten.Értelmét csak ebben látom minden egészséges "vitának" .

 

Előzmény: ZULLU (75906)
leó nardo Creative Commons License 2 órája 0 0 75924

Nehéz valami nemlétének a bizonyított voltát bármilyen megfelelő? bizonyítékkal cáfolni, ebben maximálisan igazad van.

Előzmény: Perzsian (75922)
Perzsian Creative Commons License 3 órája 0 0 75923

Nem utal semmi földönkívüli fajokra. A biblia is teljesen emberi, emberi nyelven beszélő és emberiül viselkedő istent és anygalokat ír le. Maximum időutazás lehet a dolog mögött, ha már para területet erőltetünk.

Előzmény: kalmárdezsö (75919)
Perzsian Creative Commons License 3 órája 0 0 75922

Bármilyen istenlét bizonyíték megfelelne, a logika csak az egyik ilyen lehetőség - bár a logika szerint isten létének felvetése önellentmondásba ütközik = isten nemléte bizonyítást nyert már, így a lététig már el sem jutunk.

 

Ez az "ateisták szürke zsákutcája" megfogalmazás igen jól prezentálja, hogy nem tudtok fogást találni a hülyeségeitekkel a normális embereken.

Előzmény: leó nardo (75921)
leó nardo Creative Commons License 3 órája 0 0 75921

Ha olyan logikusan lett volna teremtve, akkor logikailag be lehetne bizonyítani Isten létét, amit e fórum ateistái követelnek a hívőkön. A hívők persze igyekeznek eme abszurd kívánalomnak  megfelelni, és logikailag bizonyítani Istent, de ez képtelenség. Így sétáltok be szépen, komótosan az ateisták szürke kis zsákutcájába észrevétlenül. 

Előzmény: isabellee (75918)
propur Creative Commons License 3 órája 0 1 75920

Logika szerint a megbizonyosodás lehetetlen. Mert jöhet ugyan egy szuperfazon, és akár a nadrágom is tele lehet, amikor találkozom vele, de azt még ő sem tudná bizonyítani, hogy ő maga a Logosz, földi létünk eszkatologikus manifesztációja, a személyiségünk ontologikus alapjainak megmutatója.

 

Mt.24

 

Mert hamis Krisztusok és hamis próféták támadnak, és nagy jeleket és csodákat tesznek, annyira, hogy elhitessék, ha lehet, a választottakat is.

Előzmény: pk1 (75901)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!