Keresés

Részletes keresés

vélemény Creative Commons License 1 órája 0 0 24654

Valószínűleg a tengerparti üdülőhelyekre kell nyáron több gép. 

dodive Creative Commons License 1,5 órája 0 0 24653

Csak a téli menetrendben volt az adott napokon két római járat. A nyári menetrendben ezek már nem szerepelnek. A jövő évi téli menetrendben, október 30.- ától ismét lesznek hétfőn és pénteken reggeli és esti járatok is.

Előzmény: erikanyu (24648)
erikanyu Creative Commons License 7 órája 0 0 24652

Szia Stierne!

 Nagyon klassz volt a szálloda, örülök, hogy ezt választottam. Finom volt a reggeli, az alkalmazottak nagyon segítőkészek voltak. Csendes, és tiszta volt a szoba. Első látásra elég kicsinek tűnt a szoba mérete, de aztán ez konkrétan semmiben nem zavart minket, nem táncolni akartunk benne csupán aludni. A legjobb ugye amit írtam, hogy este szuper volt, hogy csak kiléptünk a metróból, és zuhanhattunk be az ágyunkba, a másik mi délben is pihenünk egy kicsit (ez nekünk bejött, és a délutánt meg lehet vele hosszabbítani), és ehhez is csak a Terminiig kellett mindig visszatalálni. Semmilyen atrocitás nem ért minket sem a reggeli órákban, sem a késő esti hazaérkezésekkor sem. Ja egy szösszenet, ha belefér. Második napunkon megyünk vissza a szállodába a jól megérdemelt déli pihinkre, mikor látom hogy nyitva az ajtó. Pici döbbenet, aztán megjelenik a takarítós néni, meghökkenve, mit keresünk mi ott, napközben, miért nem Róma utcáit járjuk. Férjuram derekasan kivágja magát, órájára mutatva "szieszta",néni sejtelmes mosollyal az arcán, villámgyorsan takarított, "moment, moment" szavak kíséretében, aztán újabb sejtelmes mosollyal átadta a szobát. Pedig tényleg csak aludni mentünk vissza....

 

Előzmény: Stierne (24649)
csekki Creative Commons License 23 órája 0 0 24651

(Erikanyu, amikor én nézegettem a repjegyeket, kb. egy hónapja két héten keresztül, márciusra voltak még a 6:50 (?)-es, vagyis a kora reggeli indulások, és volt olyan nap, mikor kettő is haza, egy kora délután, egy estefelé, majd elvágólag áprilisra (-tól) már csak 13:05 oda, és 15:15 vissza időkkel találkoztam.)

Előzmény: erikanyu (24648)
Városliget Fényőre Creative Commons License 24 órája 0 0 24650

kösz.

Előzmény: KozO (24647)
Stierne Creative Commons License 24 órája 0 0 24649

Erikanyu! Olvastam a beszámolód , tetszett, kösziiii!Tartalmas hétvégétek volt. Remélem nem volt csalódás az általam ajánlott szállás!

 

erikanyu Creative Commons License 25 órája 0 0 24648

Sziasztok! Csak úgy nézegetem a repjegyeket. Most én keresgélek rosszul, vagy valóban a Ryanair törölte a kora reggeli Róma járatát, és a késő estit is? Bocsánat ha picit off. :)

KozO Creative Commons License 27 órája 0 0 24647

Perc alapú beszélgetést tartalmaz. Van másik három szolgáltató is, szét kell nézni, biztos találsz magadnak megfelelőt.

Itt egy másik €7-ért 500 perc, vagy €9-ért 1000 perc: https://www.wind.it/it/privati/tariffe_e_opzioni/ricaricabile/#tab_1

Ha csak keveset beszélnél akkor lehet egyszerűbb ha a hazai sim-ed használod.

Előzmény: Városliget Fényőre (24646)
Városliget Fényőre Creative Commons License 27 órája 0 0 24646

Kösz. De csak 4 napra kell. (És hol adják: trafikban?)

Előzmény: KozO (24645)
KozO Creative Commons License 27 órája 0 0 24645
Előzmény: Városliget Fényőre (24644)
Városliget Fényőre Creative Commons License 28 órája 0 0 24644

4 napra megyek. Mobilbeszélgetésem lesz Rómában-Rómával. Magyar mobilhálózaton vagyok. Internetezni nem fogok, csak telefonálnom kell majd Rómában Rómával. Erre mi a tanácsod? Kösz. 

Előzmény: zsigmond1974 (24641)
erikanyu Creative Commons License 28 órája 0 0 24643

Bár Ti több napra mentetek, mi eddig hosszú hétvégén voltunk, és van hétvégi csomagja a Telekomnak. Induláskor a reptéren szoktam megrendelni, és hazaút elejéig kitart. Nekem is nagy segítség mikor sem a kinyomtatott térkép, sem a rendes térképen nem találjuk éppen hol vagyunk. Vagy a buszon is be szoktam kapcsolni, látom hol kell nagyjából leszállni. Egyébként is annyira bírom mikor betájoljuk merre van az arra, elindulunk, a GPS meg teljesen ellenkező irányba mutatja a haladást.

 

Előzmény: zsigmond1974 (24641)
erikanyu Creative Commons License 28 órája 0 0 24642

Jó kört futottatok. Sok új programot is olvastam most Tőled. Azért én még a saját kis Róma burkomban leledzek. Ma lettek kész a képek, nem mondom meg hány darabot hívtam elő, pedig nagyon-nagyon kritikusan válogattam. Szép komótosan albumba rendezgettem. 

Előzmény: zsigmond1974 (24632)
zsigmond1974 Creative Commons License 1 napja 0 0 24641

Telekomtól igényelhető EU-s net (többi szolgáltatónál nem tudom hogy van)

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/mobilinternet/kulfoldon/eu

 

Előnye: nem kell wifi-t vadászni, és olcsóbb jóval mintha a kinti szolgáltatóra csatlakozik rá az ember.

Előzmény: Városliget Fényőre (24640)
Városliget Fényőre Creative Commons License 1 napja 0 0 24640

Üdv. Mit értünk "EU-s mobilneten"? Mobil-kezdőknek.

Előzmény: zsigmond1974 (24637)
meranusz Creative Commons License 2 napja 0 0 24639

Köszönöm!

Ha van valakinek személyes tapasztalata,tanácsa,azt is szívesen veszem.

Előzmény: bonnita (24635)
vélemény Creative Commons License 2 napja 0 0 24638

Kösz!

A Valentinit én néhány éve néztem, akkor csak előre lehetett foglalni, a helyszínen pedig elküldtek egy könyvesboltba jegyet venni. Akkor letettem róla.

Előzmény: zsigmond1974 (24636)
zsigmond1974 Creative Commons License 2 napja 0 1 24637

Még néhány tapasztalatot leírnék ha lehet:)

 

Közlekedés: nem gáz, busz villamos jár, minden megközelíthető. Néhány helyen rendőr is segít, de ha valaki hétköznap, csúcsforgalomban pl a BAH csomópontnál - amikor nem működnek a lámpák - tud közlekedni, akkor itt is simán abszolválja.

 

Bűnözés: Ha ésszel mész, és nem hagyod elől az értékeket nincs probléma, megint ugyanaz mint Budapesten. Viszont több a rendőr, ha bármi gáz van, lehet hozzájuk fordulni. (Termini környékén nem jártam)

 

Helyiek segítőkészek, lehet tőlük is segítséget, útbaigazítást kérni.

 

Célszerű: feltöltött EU-s mobilnet, Google navi-val simán útbaigazít. Nagy hasznát vettük amikor a Via Appia-ról kellett visszakeveredni a városba. Nem árt ha van powerbank is a telo-hoz.

 

Vonat: Fiumicino-Trastevere 30 perc, 10 percenként indul 8 EUR/fő. 

 

Árusok: kikerülni, azt jónapot. 

 

Étel-ital: belvárosi, fő csapásirányú éttermek drágák, az ételek már kinézetre is "egyszerű"-ek. Pár utcával arrébb (ahol nincs Turist menü) érdemesebb leülni, mi folyamatosan ilyen helyeken ettünk.

zsigmond1974 Creative Commons License 2 napja 0 1 24636

Óh, nagyon köszönöm az infót!!

Nos a Valentini szinte a "mindent visz" kategóriába tartozott nálam. Ha ezt valaki megnézni, érteni fogja, hogy mit lát a romoknál. Csak vezetéssel járható, fényképezni tilos! (azért a tripadvisor-on vannak képek, mi a szófogadó turista kategóriába tartozunk). Szóval a lakóház romjai felett üvegpadlót építettek, és teljes a sötétség. Megvilágítják a feltárt részeket, majd ki is vetítik, hogy pl milyen lehetett a lakóház teljes mozaikpadlója, vagy hogyan nézhetett ki a fal. Mesélnek arról, hogyan épült a római út, hogyan nézett ki a Traianus fórum, a ház belső kertje stb. A vezetés végén egy kis ajtón lehet a Traianus oszlopot fényképezni. Amikor mi voltunk akkor már sötét volt kint és a megvilágított oszlop alulról egyszerűen csodás. Érdemes melegebben öltözni, mert jóval a föld alatt vagy és hideg van egy idő után. 

Jegyet nem foglaltunk, egyszerűen odabaktattunk, kértünk jegyet és mondták, hogy mikorra menjünk vissza. Mivel nem volt főszezon és ez volt az utolsó vezetés összesen 6-an voltunk, és ez így eléggé kellemes volt.

 

Ara Pacis VR: virtuális szemüvegen keresztül lehet megnézni az emlékművet. Kap az ember egy szemüveget és fülhallgatót. Lehet választani nyelvet is azon keresztül megy a magyarázat. Először az ember ül egy széken, és madártávlatból megnézheti, hogyan nézett ki az emlékmű és a sír, egészen olyan mintha repülnél. Amerre nézel, változik a kép. Azután odaballag az ember az oltárhoz, ahol a szemüvegen keresztül nézi, így kirajzolódik, milyen is volt eredetiben, színekkel. Sok magyarázattal, ebből is csak tanulhat az ember, érdemes megnézni. 

Azt hiszem csak októberig van ez a VR és csak pénteken és szombaton.

Itt egy kis kedvcsináló videó, ezt (is) látod: https://www.youtube.com/watch?v=ESgc09rBe7U&feature=youtu.be

A szemüveges nézés pedig ilyen: https://www.youtube.com/watch?v=4fq9TJ80x_U

 

Sajnos képet nem tudok tölteni az oszlopról, mert nagyobb mint 2,5Mbyte :(

Előzmény: vélemény (24633)
bonnita Creative Commons License 2 napja 0 0 24635

https://www.thefork.it/ristorante+senza-glutine+roma

http://www.freesenzaglutine.it/fuori-casa/roma-senza-glutine-la-capitale-gluten-free-di-andrea/?refresh_ce-cp

 

 

A fentiek közt lehet válogatni, de biztos, hogy sok más helyen is lehet gluténmentes ételekhez jutni, kérdezzétek meg az 

étteremben.

 

Előzmény: meranusz (24634)
meranusz Creative Commons License 2 napja 0 0 24634

Sziasztok!Szeretnék segítséget kérni.Tud valaki olyan helyet ahol gluténmentes ételeleket is lehet enni?-Egyet tudok a Spanyol lépcső melletti meciben-.Több napra megyünk,és velünk tart egy kishölgy aki lisztérzékeny.Köszi előre is.

vélemény Creative Commons License 2 napja 0 0 24633

Jó tömény programotok volt!

 

A Szt. Péter Bazilika főhajójának közepén a  világ nagy templomainak neve és mérete van felírva. A méret a templomok hossza, annak megfelelő távolságra a szentély falától.

Milyen volt a Valentini? Itthonról foglaltátok vagy kint vettétek a jegyet?

És mi a VR az Ara Pacisnál?

Előzmény: zsigmond1974 (24632)
zsigmond1974 Creative Commons License 2 napja 0 1 24632

Sziasztok,

Hazaértünk Rómából. Szép, izgalmas, lüktető város.  Egy kis összefoglalót írnék, fogadjátok szeretettel..

 

1. Nap (este) megérkezés. Fiumicino. T3 terminálon megvettük a RP-t és a vonatjegyet Trastevere állomásra (8 Eur/fö). Szállásunk a Trastevere állomástól 5 utcasarokra (kb 10 perc séta) Airbnb-n foglalva. Közelben éttermek, kávézók, boltok, villamos (3-as és 8-as).

2. Nap. Indulás Colosseum-hoz (3-as villamos). Leszálláskor elhúz felettünk pár repülő piros-fehér-zöld csíkot húzva. Ez igazán kedves köszönöntés:) Colosseum-Palatinus-Forum kb 5-6 órás masszív sétás nézelődés, RP-vel sorbanállás nélkül abszolválva. Utána séta a belvárosban, Trevi kút, Pantheon, Piazza Navona, Campo Fiori, már sötétedésben körbenéztünk a Szent Péter téren, és az Angyalvár környékén, utána már sötétben irány az Ara Pacis a VR vetítés (12 EUR, RP-ra csak kedvezmény 4 EUR, tehát így 8/Fő, a vetítés csak pénteken és szombaton 1/2 19 - 22 óráig) 

3. Nap. Szt Péter bazilika 1 órás sorállás, és még korán mentünk. Mire a bazilika bejáratához értünk a sor már a tér túlvégén állt... (valaki nem tudja a bazilika közepén miért van feltüntetve az esztergomi székesegyház?). Utána Angyalvár RP-vel ingyen, sorállás nélkül, itt ismét pár órát eltöltöttünk, aztán Crypta Balbi. Utána megvettük a jegyet Palazzo Valentini-be a Római Ház-ba. Ismét kaptunk kedvezményt a RP-re, ahogy a CB-ban is. Mivel egy óra múlva kezdődött a vezetett séta (csak az van, fényképezni nem lehet), még megmásztuk a Piazza Venezián a Vittorio Emannuel emlékművet. A Palazzo-ban a vezetett séta 1/2 19-kor kezdődött és este 8-ra lett vége. Mi igen fáradtak lévén visszavillamosoztunk a szállásra. (8-as villamos, egészen hajnalig jár kb 5 percenként)

4. nap. Késői kelés. Körbenéztünk a Porta Portese piacon (a szállástól 2 percre volt), utána ismét Szt. Péter tér, pápai áldás. Utána a Palazzo Borghese kertjébe mentünk, egy kis sétára. Majd Piazza del Popolo, Spanyol lépcső, ismét Pantheon, Palatinus domb, Isola Tiberiana, Trastevere, majd szállás.

5 nap: Caracalla Termái, Via Appia szintén egész napos kirándulás. Visszaérve a városba még Mózes szobrot néztük meg, majd a kivilágított Trevi kutat és a Pantheont.

6. nap: Indulás haza, Trastevere-Fiumicino-Budapest útvonalon.

Érdemes kipróbálni a Suppli-t (lehetőleg "al telefono"), a finom sütiket. Étkezés szempontjából sztem a belváros gáz, a külső részeken finomabbat, olcsóbban lehet enni, inni. 

Ha kérdés van szívesen válaszolok.

 

wdriver Creative Commons License 2 napja 0 0 24631

mindkettő, vagy a kétségbeesés látszott rajtunk. azt kérdeztem egyébként hogy átlehet menni valahogy anélkül hogy kint körbemennénk? és erre jött a válasz, két helyen is, elöl meg a térképes részen is útbaigazítottak minket.

Minden Olasz rendes volt és segítőkész.

mondjuk kivéve egy boltost akinél lottót akartam csinálni, és nem akaródzott neki segíteni. :-)

de azért gépit megjátszottam. hobbi hogy bárhova megyek töltök egyet.

azzal viccelődöm mindig hogy vagy haza sem kell menni, vagy a következő géppel már csak odaút. :-)

 

Előzmény: vélemény (24630)
vélemény Creative Commons License 2 napja 0 0 24630

Vannak vészhelyzetek. A személyzetről nem gondoltam voln,a hogy ilyen megértőek és segítőkészek. Valószínűleg már zárás felé voltak és udvariasan kértétek.

Előzmény: wdriver (24629)
wdriver Creative Commons License 2 napja 0 0 24629

nekünk  muszáj volt, hogy úgy mondjam, záróra előtt járt az idő, és még nem jártunk a Bazilikában. megkérdeztük hol tudunk kimenni Bazilika felé és ezt ajánlotta a személyzet. Így már mindent bejártunk odavissza, mikoris a főbejáratnál ajánlották hogy menjünk "hátra" és ott menjünk át.

Így alakult hogy mégegyszer visszatértünk a Kápolnába.. plusz a szakadó eső miatt is örültünk a lehetőségnek.

 

Előzmény: vélemény (24628)
vélemény Creative Commons License 2 napja 0 1 24628

Én sosem mentem ki ezen a surranó kapun. Illetve még ezer éve csoporttal a hátam mögött, de az más.

Egyrészt gyakorlati okból. Én mindig reggel kezdek a vatikáni Múzeumokban.    Ami ott  látható, azt értelmileg és érzelmileg is csak abszolút frissen lehet befogadni. Így viszont pont egy kicsit késői ebédre lehet visszaérni a Caffeteriahoz és utána még jöhet a Képtár.

A másik okot nehezebb elmagyarázni. A Vatikáni Múzeumoknak két  csúcspontja van. Az első a Pio-Clementino múzeum, a legjobb antik szobrok. A nyolcszögletű udvar, a Laokoon, a Belvederi Apolló, a  Torzó, a Rotunda stb. Utána térképek és faliszőnyegek egy kis lazítás.Majd jön a Mont Everest, a Stanzák és a Sixtusi. Ez olyan értelmi és érzelmi magasság, hogy nem akarok rögtön kimenni az épületből. Ráadásul úgy, hogy valami szabálytalanságot követek el. A Mont Everestről sem ugranak le rögtön a tengerszintre, a kerékpárosok is az 5-6 órás szakasz után még tekernek egy jó ideig az álló biciklin. Nekem kell a levezetés. A visszafelé menő folyosó pont ez a levezetés.

wdriver Creative Commons License 2 napja 0 2 24627

sétáljunk 

 

wdriver Creative Commons License 2 napja 0 0 24626

igen mi is a kisajtón surrantunk ki, elvileg az van odaírva hogy csoportok részére. de megtaláltuk és átmentünk a kisudvaron keresztül.

 

Előzmény: bonnita (24624)
csekki Creative Commons License 2 napja 0 0 24625

Köszönöm bonnita! ;-)

Előzmény: bonnita (24624)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!