Keresés

Részletes keresés

papanick Creative Commons License 1 napja 0 1 25022

 Egy szavazat a Quatro Coronatinak. Ha három kell akkor még a Cosmedin és Prassade. Persze három temlomot választani Rómában, annyi mint a három legszebb madarat kiválasztani az összes közül. Mindenkinek van egy története ami miatt az a legkedvesebb. 

Előzmény: oleandro (25017)
vélemény Creative Commons License 2 napja 0 0 25021

Zseniális! Óriási koszonet neked!

Előzmény: szépségkoldusa (25020)
szépségkoldusa Creative Commons License 2 napja 0 6 25020

Megszereztem az Il Gesú fény- és hangjáték szövegét, és a fordítását is kikerestem. Szt. Ignác önéletrajzából, a Lelkigyakorlatokból és szentírási idézetekből áll. A fénykivetítések sorrendjében alább beírom. A zene Domenico Zipoli Szt. Ignác miséjéből való. A youtube-on megtalálható (Missa St. Ignazio)

Ha valakit érdekel, itt van, nyomtassa ki.

 

Meditáció  a Szent Ignác-oltár előtt

(Andrea Pozzo SJ: „macchina barocca”, 1700.)

 

 1. Az oltárlap

Szent Péter és Szent Pál ünnepének előestéjén - az orvosok azt mondták - ha éjfélig nem érez javulást, halottnak tekintheti magát. Az említett beteg mindig is ájtatosan tisztelte Szent Pétert; így aztán a mi Urunk úgy akarta, hogy éppen éjfélkor kezdje magát jobban érezni. A javulás pedig annyira fokozódott, hogy néhány nap múlva úgy ítélték, túl van az életveszélyen. (Szt. Ignác: A zarándok – Visszaemlékezések, 3.)

2.   Szentháromság

…A három isteni Személy nézte az egész földkerekséget, tele emberekkel, és látva, hogy azok mind a pokolba jutnak, elhatározta a maga örökkévalóságában, hogy a második Személy az emberiség megváltására emberré legyen. (Lelkigyakorlatok, 102.) 

Áldott legyen az Isten, Urunk, Jézus Krisztus Atyja, mert őbenne választott ki bennünket a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte. Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy Jézus Krisztus által – akarata és tetszése szerint – fogadott gyermekeivé legyünk; hogy magasztaljuk felséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket. Őbenne nyertük el a megváltást a vére árán, és bűneink bocsánatát bőséges kegyelme folytán, amelyet végtelen bölcsességében és megértésében gazdagon árasztott ránk. Tudtunkra adta ugyanis akaratának titkát, azt az őbenne előre meghatározott jóságos tervét, hogy elérkezik az idők teljessége, és Krisztusban, mint Főben, újra egyesít mindent, ami a mennyben és a földön van. (Ef. 1.3-10.)

3. Freskó

Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre; s mennyire szeretném, ha már fellobbanna!

(Lk. 12,49.) 

 

4. Ignác-oltárkép

Így szól az Úr: Akaratom az, hogy meghódítsam az egész világot és az összes ellenséget, és így lépjek be Atyám dicsőségébe. Azért annak, aki velem akar jönni, velem kell fáradoznia, hogy amiként követett engem a szenvedésben, kövessen a dicsőségben is. (Lelkigyakorlatok, 95.) 

 

Azok, akiket Krisztus személye jobban megragadott és ki akarnak tűnni örök Királyuknak és a Mindenség Urának mindennemű szolgálatában, nemcsak felajánlják magukat a munkára, hanem szembeszegülve érzékiségükkel s testi és világias szeretetükkel, nagyobb értékű és nagyobb jelentőségű felajánlást tesznek. (Lelkigyakorlatok, 97.)

 

Mindeneknek Örök Ura, a Te kegyelmeddel és segítségeddel teszem meg felajánlásomat végtelen Jóságod színe előtt, dicsőséges Édesanyád valamint a mennyei udvar összes szentjeinek jelenlétében, hogy akarom és kívánom, és megfontolt elhatározásom, ha ezzel jobban szolgállak és dicsérlek, hogy Téged utánozzalak minden sérelemnek, minden gyalázatnak és a teljes — valóságos vagy lelki — szegénységnek elviselésében, ha szent Felséged engem ilyen életre és állapotra kiválasztani és elfogadni akar. (Lelkigyakorlatok, 98.)

 

5. Az eretnekség legyőzése (jobb oldali szobrok) és a Hit diadala  (bal oldali szobrok)

A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam. Készen vár már rám az igazságosság koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró, sőt nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik sóvárogva várják az ő eljövetelét. (2 Tim 4,7-8.)

 

5.    Koporsó

6.    A Szt. Ignác szobor megjelenése 

7. – freskó 

(Anima di Cristo)

Krisztus lelke, szentelj meg engem!
Krisztus teste, üdvözíts engem!
Krisztus vére, ihless meg engem!
Krisztus oldalából kifolyó víz, moss tisztára engem!
Krisztus kínszenvedése, erősíts meg engem!
Ó, jóságos Jézus, hallgass meg engem!
Szent sebeidbe rejts el engem!
Ne engedd, hogy elszakadjak tőled!
A gonosz ellenségtől oltalmazz engem!
Halálom óráján hívj magadhoz engem!
Add, hogy eljussak hozzád,
és szentjeiddel dicsérjelek téged,
mindörökkön-örökké. Ámen.

(14. századi ima, a „Lelkigyakorlatok” elejéről)

 

 

8. Teljes fény

Azt mondja az Úr: Atyám, azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt. (Jn. 17,24.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Alleluja)

 

Azt mondja az Úr: Atyám, azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt. (Jn. 17,24.)

 

Minden fény – Gloria in excelsis Deo,  Laudamus te, benedicimus te - Glorificamus te - Cum sancto spiritu in gloria Dei Patris. Amen.

 

*****

 

 

Laszlo Mihala Creative Commons License 3 napja -2 1 25019

szia erikanyu, mi is november, 4/7 Rainer...   erősen tervezgetünk....   :-)))

Előzmény: erikanyu (25010)
vélemény Creative Commons License 3 napja -1 3 25018

Igazatok van. Sőt akkor már a Giovanni e Paolo is az antik ház maradványaival.

oleandro Creative Commons License 3 napja -2 2 25017

+: Basilica dei Santi Quattro Coronati !

anblock_italia Creative Commons License 3 napja 0 1 25016

A falon kívüli San Paolót se hagyjátok ki, ha egy mód van rá! :-)

Előzmény: asima (25015)
asima Creative Commons License 3 napja 0 0 25015

Nagyon szepen köszönöm a sok ötletet. Holnap mind megnézem oket Googleban. 

Aztan majd ugy alakítjuk hogy útba essen ezek közül pár. 

jo utat másnak is ha mostanában megy :)

Előzmény: Manipura (25014)
Manipura Creative Commons License 3 napja 0 2 25014

Szia! Vélemény javaslatát szeretném kiegészíteni a San Pietro in Vincoli templommal, a Santa Maria Sopra Minerva, a  Santa Maria in Trastevere és a San Saba az Aventinón.  Mindegyik másért különleges.

Trastevere, a Narancskert az Aventinóval, a Gianicolo, A via Appia Antica, Ostia Antica akármikor, akárhányszor. ;)

Jó utat!

Előzmény: asima (25011)
vélemény Creative Commons License 3 napja -1 2 25013

A kötelező tág fogalom.

Templomok: Prassede, Clemente, Madonna del Popolo, Gesuban a hang és fényjátékok, Cosmedin, Cecilia, Stefanp, Lorenzo fuori le Mura, Costanza, Agnese fuori le Mura, Cosma e Damiano, San Marco, della Pace, Pudenziana, Luigi dei Francesi, Andrea della Fratte

Előzmény: asima (25011)
irreverzibilis Creative Commons License 3 napja 0 1 25012

engem a Falakon kívűli Szent Pál bazilika fogott meg,a botanikus kert egynek jó,de nagy elvárásaid ne legyenek

Előzmény: asima (25011)
asima Creative Commons License 3 napja 0 0 25011

Sziasztok. most indulunk nemsokára Rómába es a kötelező látnivalók korábban mar megvoltak. Most inkabb a város hangulatát szeretnénk átélni. Viszont pár templomot megnéznénk mivel azok mindig lenyűgöznek. Megyiket ajanlanatok? Mi az a három top szerintetek? Természetesen St Péter bazilika mar megvolt :) tudom fura kerdes. 

Illetve azt szeretnem megkérdezni hogy az Orto Botanico érdemes megnezni? Valakinek van friss tapasztalata?

erikanyu Creative Commons License 5 napja 0 0 25010

Sziasztok! Novemberben lenne egy kis Róma :) Ha jól olvastam valamikor régebben a wizhez kapcsolt transzfer az a SITBUS Shuttle busz? Maradtak még pontjaim, és arra gondoltam erre használom fel. Használta már valaki ebben a formában? Előre is köszönöm a választ.

vélemény Creative Commons License 2017.09.18 0 0 25009

Azért ez napszaktól is függ. A 22 megálló az minimum 30 perc, a metro a terminig ugyanennyi. Plusz az átszállás, összesen lehet másfél óra is. Transzferbusszal 40 perc, ráadásul biztos hogy ez a busz kényelmesebb. Az időkülönbözet késő esti érkezéskor vagy korai induláskor nekem számít.

Előzmény: Manipura (25008)
Manipura Creative Commons License 2017.09.17 0 0 25008

Jól értetted, ezt használtuk.

Ha minden napra kiterjesztik, és megemberelik magukat, akkor a transzfercégektől átpártolnak az utasok erre, és az 1,20-as Atralra.  Októberben lesz a szokásos felújítás, amikor CIA bezár pár napra.

Előzmény: janka72 (25006)
bonnita Creative Commons License 2017.09.17 0 1 25007

Ha az a busz a 720-as, akkor igen.

Előzmény: janka72 (25006)
janka72 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 25006

Segítsetek légyszi! Jól értem a gugli fordítót? Ez az a bizonyos 720-as, amit a gyakorlottak szoktak használni, csak behozzák egész a reptérig?

Előzmény: bonnita (25005)
bonnita Creative Commons License 2017.09.17 0 1 25005

http://roma.repubblica.it/cronaca/2017/09/17/news/roma_dal_18_settembre_bus_atac_collega_ciampino_alla_metro_b_laurentina-175756509/?ref=fbplrm

Jó hír, az Atac járatot indít a Ciampino reptér és a Laurentina metróállomás között.

szépségkoldusa Creative Commons License 2017.09.16 0 0 25004

Valóban, úgy is lehet, de több a rizikója a dugóknak. Én így mentem visszafelé, alig vártam a végét. Rengeteg időt elhúztam.

Előzmény: Catella (25003)
Catella Creative Commons License 2017.09.16 0 0 25003

Priscilla katakombákhoz a 63-as busszal érdemes menni a Veneziáról, piazza Cratin (vagy a következő megállónál) leszállva kb 300-400 m.

 

Előzmény: szépségkoldusa (25002)
szépségkoldusa Creative Commons License 2017.09.16 0 0 25002

B1 metróval a Sant'Agnese megállóig, onnan a benzin kút mellett induló Via Sant'Agnesén lefelé kb. 5'. Lesz egy oldalbejárat, azon be lehet menni a bazilikába is (balra indulva a kerten át) vagy egyenesen tovább a Costanzához.

A katakomba kicsi, de nem forgalmas, a kertben a templombejárat mellett egy kis üzletajtón lehet bemenni a pénztárhoz (8 €), nagyon családias, nem hosszú, kb.20 ', de megismerhető a katakomba mint olyan. 

A bazilika nagyon szép, a Costanza úgy szintén, csodálatos mozaikok vannak benne, még konstantini időkből. A parkban láthatók egy zárt területen az ókori bazilika maradványai (ezt már a metróból feljőve is lehet látni). Délben zárva van. Én a katakombához előjegyeztetni szoktam, akkor biztos, hogy nyitva lesz - válaszolnak rá. A vezető, aki a pénztáros is, fiatal régésznövendék szokott lenni, nagyon kedves. Ha zárva van az ajtó, akkor éppen vezet, kb. 20 perc múlva visszaérkezik a csoportjával. Képeslapokat, ismertetőt lehet kapni. Magyarul nincs vezetés.

 

Nem messze tőle nemrég nyílt meg a Santa Priscilla-katakomba, amiben több freskó van, az sem túl nagy, viszont  a kezedbe nyomnak egy magyar tájékoztatót, amiben a vezető mindig megmondja, hogy hol jártok. BArátságos, az is 8 € mint mindegyik katakomba. És ott is kevesen szoktak lenni. Az odajutás kicsit macerásabb az Ágnesnél, de ugyanúgy, a S.Agnesén kell leszállni. Onnan térképpel gyalog kb. 10 perc.

Előzmény: papanick (24997)
oleandro Creative Commons License 2017.09.15 -1 0 25001

nekünk tavaly mázlin volt. nyitva volt, szó nélkül beslisszoltunk, és rajtunk kívül nem volt senki. Nem szóltak ránk, viszont figyelhettek, mert amint kimentünk, azonnal bezárták

vélemény Creative Commons License 2017.09.15 0 0 25000

A keerngő tényleg gyönyörű. Én egy hétköznap délután voltam, a sekrestyéből engedtek ki, 1€ fejében. Nem tudom, hogy belépődíj vagy csak donáció volt. Február eleje volt, a növényzet nem volt olyan szép, mint a te képeiden. De így is hangulatos volt, és persze én voltam a "látogató". Valahol a sekrestyénél mosdó is van.

Amikor még 1995-ban ott jártam, akkor várakozni kellett, mert gyászszertartás volt. Valamikor  Manipura is ezt írta. Ott van mellette a temető, bármikor előfordulhat, hogy gyászszertartás miatt nem látogatható.

Előzmény: janka72 (24999)
janka72 Creative Commons License 2017.09.15 0 0 24999

Mi csak a San Lorenzoban voltunk, a kerengőt imádtuk. Itt van róla a bejegyzés, esetleg nézd meg, ha érdekel.

 

http://hosszanexponalunk.blog.hu/2015/12/11/advent_romaban_542

Előzmény: papanick (24997)
vélemény 1 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 24998

Én tömegközlekedtem,  két külön út volt. A Sta Costanzahoz a 60-as busz a Terminitől, a Lorenzohoz Metro a Policlinicohoz és onnan villamos. Ez elég gyors volt. De gyalog szerintem messze van és nem tűnt úgy hogy érdekes látnivalók lennének útközben.

A San Agneseben kétszer voltam, egyszer láttam a katakombákat, vezetéssel, sőt a Costanzat is a vezető nyitotta ki. De 3 éve már a Costanza nyitva volt, viszont a katakombához vezető ajtó zárva volt és nem találtam senkit, aki valami infót adott volna. A Costanza gyönyörű.

Lorenzo az egyetlen háborús serüléseket szenvedő templom, kár mert nagyon szép lehetett. Ha időben belefér, mindenképpen nézzétek meg.

Rémlik, hogy Manipura és Catella is írtak róla, sőt még a mellette levő kolostorról is.

Előzmény: papanick (24997)
papanick Creative Commons License 2017.09.14 0 0 24997

Szeretném a véleményeteket kérni. 

A S. Agnes, S. Costanza együttest szeretném megnézni, a katakomba kevéssé érdekel, de ha éppen be lehet jutni akkor azt is. A kérdés nem ez, hanem, hogy érdemes oda gyalog menni, vagy inkább metróval  v. busszal. Mennyire kellemes séta. A San Lorenzót érdemes útba ejteni?

vélemény Creative Commons License 2017.09.13 0 0 24996

A Pinacoteca/Képtár közvetlenül  a bejáratnál van. Ha a surranón akartok kimenni a kápolnából a Szt Péter térre, akkor a képtárat rögtön a bemenet után nézzétek meg. Tényleg egyirányú és hosszú az út. Ha szembementek a egyirányú útvonallal, akkor el lehet jutni a Sixtusiig. Ott már nincs akkora tömeg, mert a csoportok kimennek a surranón, ami nekik nem is surranó. De a Sixtusiba vissza nem tudtok bemmenni

Előzmény: Róma17 (24995)
Róma17 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 24995

Azért csak felmerült egy további kérdés. Érdekelne bennünket a Múzeum Pinacoteca része is (képtár). A vatikáni térkép szerint ez a látogatási sor végén, a Sixtus után, a kijárat előtt van (közte pedig több más kiállítási rész is). Vajon ha ezt megnézzük, vissza lehet-e menni a Sixtusba? A térkép szerint egyirányú a haladás, ill. ha tömeg van, valószínűleg nehéz szemben közlekedni. 

Róma17 Creative Commons License 2017.09.13 0 1 24994

Köszönöm mindenkinek az infókat és a  "bátorítást", határozottak leszünk :)

Előzmény: timsó (24989)
Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.09.13 0 0 24993

Újabb kérdés:  taxizott e valaki mostanában Rómában ?  Hogyan számolnak ? Kösz előre is, az okosítást !!!   :-))

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!