Átlagos tudású szerelő embernek,meg ha esetleg pár nap szolgálatképtelenség a gépnek belefér-akkor nem cserélnék motort a kinai gödörfurón..az eredeti motort annyira össze lehet tákolni,hogy használható legyen-ha aktuális lesz,mondok részleteket is-ez válasz volt a példádra..
Emberek,akikben lehet bizni,hogy "vezetik"a kezedet-az nagyon jó érzés tud lenni..ellenben inkább a "megvezetik"a jellemző szó a valóságban..
Örülök,hogy Mészi is hasonlóan látja traktor dolgot-ezek szerint vagy nem egyedűl vagyok a hülye,vagy ugyanazt az iskolát járta,amit én is-nem az oktatási intézményre értve a témát..
Motorcsere-cseréltem már én sok félét,sok mindenben-kicsit,nagyot,közepeset-ezek a dolgok egy járművek üzemeltetésével foglalkozó cégnél napi szinten voltak-és igen,nagyon sok feltétel is meg volt hozzá..ha nem voltak meg,volt rá mód,hogy ugy alakitsuk,hogy meglegyenek.Volt,hogy saját magam daruztam saját magamnak,volt targonca,emelők,kötelek,segitségek,darus kocsi,KCR,oldaldarus lánctalpas,kis-nagy zsiráf,széttoló kiskocsi,kerekes flashencug állvány..stb..stb..
És némi tudás is,hogy hogyan álljunk hozzá..
De ezek ott nekem elmultak-egy régi krokodil,az ami hozzám jutott,MTZ széttolásra szoktuk néha használni..minden más elmult,cég is,kocsik is,szerszámok is-és a tudás nagy része is,a kihaló emberekkel..
Olyan traktor,mint neked van,az nekem kimaradt-de viszont az a markolós-tolólapos,amit EO-2621 néven ismertek,az volt-a traktor ugyanaz,felöltötzetve minden,a földmunkagép kivitel miatti dologgal-az a sok kiegészitő cucc levétele után lényegében egy normál traktorként kerűl javitásra.kuplungháznál széttol-előtte hid billenés ellen kiékelve,motornál fixen alátámasztva,váltó alá krokodil,kerekeknél fogva szépen a krokin hátra tolva a hátulja-motor a segéd vázzal marad-utána segéd váz fixen bakokkal tartatva,motor kiemelhető belőle-felfelé és hátra huzva.Első hid,segédváz marad,motor kijön belőle..De nem kézzel,mert rohadt nagy és vasból van-minimum egy zsiráf emelő-és persze,nem füvön..ott besüllyed a zsiráf kereke..a földbe..
szóval,csak ésszel..
anno ezek a gépek felénk a "negyvenötös MTZ "nevet kapták,nem MTZ-5,mint a hivatalos.. a régi az forgott 1600-at,és az akkor nagy dolog volt..aztán jött az ujabb verzió,nyolcvanas belsővel-feltolták 1800-ra,ugy lett 65 ló..aztán tettek rá egy nagyobb fülkét,kényelmesebb lett,elektromosan indult,olcsóbb vot,mint az eredeti MTZ-de nem annyira kezes,és kicsit lassúbb, esetlenebb-de igy is nagyon jól használható,stabil futású traktor volt..honában volt első hajtásos verziója..
Alkotni olyan, mint egy kitűzött célt bizonyos módon elérni. Jó ismerősöknek én sem vagyok hiányában, de alkotni egyedül szeretek. Ennek egyik alapvető oka, hogy a segítség többnyire csupán az elérendő célt látja, és az elérésben kíván segíteni. Olyan, mintha elmenél egy vártúrára, de jönne a segítség, és felvinne terepjárón. Ahelyett, hogy élvezhetted volna az erdő zajait, az illatait, a fákat, meg a tájat csodálhattad volna, egy segítő egy civilizációs technológiai buborékban oadarepít, ahol szeretted volna magad kipihenni. Igenám, csak hogy már nncs mit.
Nem kell segítség, mert elveszi a siker ízét, hogy olyasmit alkottam, amire az erőmből nem lettem volna képes. Kellett hozzá az ész is. Megalkotni az eszközöket, kidolgozni a technológiákat, hogy olyasmit csinálhassak, amit elvileg nem csinálhatnék.
Mára már bonyolult a világ, nagyon sokminden segíti az életet, de ha elképzeljük, hogy micsoda géniusz kellett ahhoz, hogy valaki megalkossa azt a csigasort, amivek hadigályákat lehetett a partravontatni javításra még a pun háborúk előtt (Archimedes), akár egyetlen ember által, akkor tudjuk igazán megérezni az emberi elme lehetőségeit. Ilyesmit én még egy szükséges cél erőböli elérésénél sosem tapasztaltam, de amikor egyedül emeltem meg egy épület tetejét, hogy utólag koszorúgerendát öntsünk a sárgerenda alá, na az már volt egy élmény.
Elnézést, de ki kell, hogy javítsalak: Ady idézet volt! Valóban nem igaz rám szó szerint, de néha, nagyon magányos tudok lenni én is! Valójában semmi okom nem lehetne panaszra, mindent megadott nekem a Jóisten!
A családomról kérdezel, egyszer már írtam itt, de akkor megszóltak, hogy dicsekszem, pedig megbocsáthatónak tartom, ha egy szülő büszke a gyermekeire! Lányom és fiam van, részben külföldön, részben a BME-n tanultak. Köztársasági elnöki ösztöndíj (régen vörös diploma), német ösztöndíj, Audinál írt diplomamunka, nyelveket beszélnek stb. Számomra elképzelhetetlen külföldi munkakörülményeket otthagyva hazajöttek, mert MAGYAROK és el se tudták képzelni, hogy ne itt alapítsanak családot! Most a "bűnös városban"(Horthy) élnek. Mindketten fejlesztőmérnökök nagy multi cégeknél (mert ugye Magyarországon, csak összeszerelő üzemek vannak?!). Három csodálatos pici unokám van! Érdekes, jobban odavagyok a kisbabákért, mint amikor nekem voltak! Még érdekesebb, minél öregebb vagyok, annál jobban érdekelnek a nők is! Ez utóbbi természetesen csak elvi síkon, mert szerető feleségem van, első és remélem az utolsó?! Én május 12.-e óta nyugdíjas vagyok. Az egyik kivitelező barátom megkérdezte, hogy mi változott azzal, hogy nyugdíjas lettem? Az, hogy nem kell járulékot fizetnem :-) Ugyanúgy tervezek tovább + mezőgazdaság + gépek + szerszámgépek + építkezések +++
Azt mondják, addig él az ember, ameddig tervei vannak, hát akkor én örökké fogok! :-)
Az oktatások elviselhetőségét annak idején nálam az mp3 lejátszó hozta el. Meg kellett tanulni az "érdeklődő" kifejezés demonstrálását, viszonylag rejtve elhelyezni a fülhallgatót, és már lehetett is élvezni a letöltött rádiójátékok adta élményeket. Manapság kicsit könnyebb, már nem kell a betárcsázós internetről lecsorgatni a hangfájlokat, lejátsza a telefon is, és még a választék is a sokszorosára nőtt. Már nem is olyan unalmasak azok az oktatások. ;)
Én most szeptember elején megyek Belgiumba két hétre, akkor "feltankolok", meg hazafelé jövet veszek némi schengeni rizlinget. Bajor területen áthaladva szoktam még venni "Zwetschgenwassert", ami apró szilvából duplán lefőzött, 60 fokos lé (nem mindenhol lehet kapni, mert erősebb a hivatalos 40-45 foknál)...
Pálinka ügyben addig kettő volt, ami nagyon ízlett: néhai Kibé barackpálinkája, a másik pedig a volt DÉDÁSZ-os műszaki főnök kétszer lefőzött szilvája. Ezek után igencsak kíváncsi vagyok és előre is köszönöm :-)...
Ha majd Beldzsájumba vet a sorsom, akkor lehet hogy eszembe jut ez a kívánósságod - de rövid távon be kell érned a Gyuranecz kollégám kézműves pálinkájával. :-)
Másom nincsen, a világ túloldalára se szoktam járni - pláne sört kóstolni.
Nem csak kóstolom, a kocsit is rendesen meg szoktam pakolni. Viszont amiből nem tudtam hozni és itthon sehol a közelben nem kapható, az egy "Blue Moon" nevű barnasör, amit narancshéjon érlelnek...
Te sokkal jobb vagy mint Mézga Géza.. akiről ezt a mindenivó kifejezést először megírta Romhányi József. :-)
Azt hiszem pálinkát fogok vinni neked, most reggel szolgálat után egyezkedtem pont a kollégámmal, hogy hozzon nekem is az Irsai-alapanyagból főzött párlatából.. több kolléga egybehangzó állítása szerint kiemelkedő minőség. Másom nincsen, a világ túloldalára se szoktam járni - pláne sört kóstolni.
József Attila helyesen érezhette magát gyökértelen kitaszítottnak - de neked céljaid vannak, családod van, hazád van.
És térképen is megmutatható, valóságos eredményeid is vannak.
Nem a semmire kell önérzetesnek lenned, mint a vers írójának kellett anno.
Csak elengedted a közeledből az életed folytatását
Megmondom őszintén, már nem emlékszem hogy hogyan is jutott neked a gyermekáldásból.
Az tisztán megvan, mikor a Zemiátorral néztük valamelyik ingatlanodban a csigalépcsőt, hogy azt te tervezted és építetted.. de hogy gyermekekről mit meséltél, az már törlődött.
De a saját példám alapján gondolom hogy neked még az jutott, hogy menjetek gyerekek ahová vágyódtok, biztos ott lesz nektek a legjobb - csak az egy boldogabb világ lehetősége volt.
Most az kell hogy elterjedjen a szülők között, hogy maradjunk a közelben gyerekek, mert ugyan tanulni a világban kell, de otthon az OTTHON van (és nem máshol).
A gyökértelen sodródás a cigány viselkedés alapja. És ahogy az Érik a gyümölcs -ben megörökített "nagy amerikai elvándorlás" Kaliforniába is kitermelte a saját vándornépségüket, úgy a mai egyéni elvágyódások is otthontalan sehová sem tartozó senkiket gyártanak a jobbra érdemes emberekből.
Én legalábbis megpróbálom azt továbbadni a szeretteimnek, hogy nemcsak a zsebetekhez tartoztok gyerekek, hanem egy darab földhöz is. Neked már késő ..?
A te műved.. hm.. Elég nagyrészt a te műved is, hogy egyedül maradtál.. szerintem.
Annyiból nem baj, hogy ügyes és önálló ember kellett hogy maradj - és ügyes és önálló ember is tudtál maradni.
Annyiból viszont én másképpen szeretném csinálni, hogy legyen akim itt lakik a környékemen hogy segítséget kérhessek.. legalább amikor én is látom hogy rám burulhat a nagy és nehéz mindegymi.
Nnnna ez.. ez a te stílusod, amiért elhívtalak.. :-))
Még élőszóban oktatáson is szívesen hallgatnám (pedig akkor könnyen elkalandoznak a gondolataim, és már alszom is) - így meg annyiszor olvasom vissza, ahányszor a kedvem tartja.
Szervusz Guru, pontosan ezért szeretem hogy te is a barátom vagy.. mert nem kell hogy a hüje motorvonati tudnivalók közben még ezt a szintű tudást és hozzáállást is a fejemben tudjam tartani.
Nélkületek sokkal bizonytalanabbul állnék a lábamon. Mindegy hogy anyagilag megengedhetem magamnak a szerszámvásárlást, akkor is megkérdezhetlek téged mondjuk, hogy a gödörfúrón te cserélnél-e motort ha az gyárilag kínai.. Vagy Töck Jenőt, hogy az agyagsárral épített téglafalak gazdasági épületek esetén elfogadhatók-e.. Vagy Qqbercit, hogy meg tud-e bocsájtani hogy még mindíg nem vágattam ki neki a 160 -as átmérőjű vaslemezt.
Ti vagytok nekem a szellemi biztonsági öveim..
Nna.. tegnap kábé egy fél év kihagyás után találkoztam a mészivel, és szinte betűre pont ugyanezt a logikát mesélte el mint a hozzászólásodban te - Úgyhogy nem tolom egyből a vastelepre a JUMZot, hanem előbb belenézünk a blokkjába hogy mi merre hány centi.
Amit mondasz, hogy nem kell nekem napról napra egész nap mind a hatvanöt ló, annyiból ismerős, hogy így is használtam én lassan huszonkét évet - de el is fáradt szegény. Ha nem lett volna ez a blokkszétfagyás, akkor még egy darabig könyörögtünk volna egymásnak, hogy ezt még bírd ki - és hogy te meg gazda gyógyíts már meg.
Jó olvasni a tudásodat a motorcseréről.. hintaállványom van, csak nem hegesztettem kész szerkezetté amikor megvettem az alapanyagjait, mert akkor nem tudtam volna fedél alatt tartogatni. Kiskocsi is van valahol.. de az a motorcserés terv hogy akitől a másik blokkot venném, inkább hozzá vinném el a komplett traktort, hogy cserélje ki a blokkokat.
Illetve jó olvasni a tudásodat az ötös típus folytatásáról is. Amit én tudok róla, az annyi hogy amikor már kevés volt a 45 ló, akkor tették bele a 80 -as MTZ perselyeit meg adagolóalkatrészeit - ettől lett 65 nyihaha. Éskész, mert a differenciálmű ugyanúgy kétbolygós mint az ötös típusban, a sebváltás meg a hidraulika kialakítása, meg a kormányzás.. mind mind régifajta a 65 -ös JUMZon is.
Jó gépek ezek, az örök életnek tervezve meg gyártva.