Régi szép időkben, még használtam a hegesztődinamómat, de az a maga 15kW-os motorjával, nem megy napelemről :-) Hálózatról meg azóta nem is tudnám használni, mióta a spéci kismegszakítóim (3x16A-nak álcázott, "D" karakterisztika, arról minden ment :-) leégtek. Van egy öngerjesztéses dinamóm is, azt megszeretném traktorhajtásúra csinálni, néha jól jönne, villamos hálózattól távol, na de annyi mindent szeretnék...
Megtisztelsz, hogy megszólítasz, de én sose próbáltam a porbelest, így sajnos nem tudok hozzászólni!
Én szinte mindent CO2 védőgázzal hegesztek, én ezt ajánlanám a kollégának is, de nem pici Lidleset, csak olyat amibe normál nagy huzaldob fér! 3F inverterem csak akkor használom, ha nagyon nagy hegesztőáramra van szükségem, vagy ha nem éri meg a CO2-s gépet a T25 hátsó "platójára" húzni, hogy mobil legyen :-) Vettem egy régi AWI-s gépet alura, de ebben még nincs gyakorlatom, még csak most csináltam neki hegesztőkocsit :-) A védőgázas hegesztőkkel az a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb helyen nem lehet palackot cserélni, hanem csak bérelni!-hogy rohadnának meg!!! Nekem meg van, hogy évekig nem fogy el egy nagy töltet! Sikerült találnom egy helyet, ahol a Lindés palackokat, ráadásul olcsón, kicserélik és az se baj, ha lejárt a hitelesítése, de csak a Lindés palackokat! Gyorsan megnéztem otthon, az 1db Argon palack kivételével, szerencsére, mind Lindés. Van egy mobil vállalkozó, aki minden palackot cserél (Szlovákiából hozza), de drágább és, ha lejárt a hitelesítés, akkor azt is kifizetteti! Nagyon sok minden miatt utálom a mai világot! Ahogy szoktam mondani, a magamfajtának csak múltja van, de jövője az nincs! Se a mezőgazdasági kistermelés, se a profibb barkácsolás, a duma ellenére, nem támogatott!!!
Hova lett a kisasszony a technikás lányaival?-nekem hiányzik!
Jobb is hogy nem vetted meg, tökéletesen egyesíti a huzal- és bevontelektródás gépek minden hátrányát 🙂.
Friss topiktársunknak válaszolva: nem tudom, hány méter lehet a dobon, de a vas sűrűségét és a huzal átmérőjét ismerve ki lehet számítani. Fajlagosan az öt kilós olcsóbb.
Jól tetted hogy itt is kérdeztél, nekem van a témában annyi tapasztalatom hogy szerettem volna venni én is olyan állatfajtát.
Tapasztalt kasztnis haverom mondta hogy hagyjam ki az élményt, mert a porbél nem ül ki bevonatként a hegesztési varrat tetejére, úgyhogy az olvadékot nem védi semmi az oxidációtól.
Nagyon olcsón kaptam volna egy szemre használható kis készüléket, és föllelkesültem - de várok inkább egy minőségi CO2 hegesztőre.
Nem kerülte el a figyelmem, de szakembereket, meg forgalmazókat már kérdeztem. A válasz sűrű mellébeszélés volt. Olyan, mint a nem mindegy, hogy 0,9, vagy 1,0. Én is tudom, de nem pár centi eltérés érdekel, hanem nagyságrendek, hogy mondjuk 10 méter/kg, vagy 25, ilyesmi.
Valahol érthető, mert egy profi nem kínlódik barkácskiszereléssel. Ezért gondoltam, hogy talán a barkácsoló, ügyeskedő részleg számára már felvetődött ugyan ez a kérdés, és elég csupán megkérdezni. Ha nem kapok választ, az sem nagy baj. Kérdezni ingyen van, és talán nem is szégyen. Legalább megpróbáltam. Ha más nem lesz, legfeljebb veszek egy tekercset, és megmérem. 4-5 ezer forintot megér, hogy ne költsek feleslegesen 60.000-rel többet, ha amúgy a saját igényeimhez szükségtelen.
Van köztetek szakértő porbeles hegesztés témakörben?
Szeretném tudni, hogy milyen gépet érdemes vennem. Az általam kinézettek közül az egyik 1 kg-os hegesztőhuzallal dolgozik, a másik 2 kg-ossal, a harmadik meg 5-össel. Nem sajnálom a különbözetre a pénzt, de csak ha van értelme. Azt szeretném tudni, hogy melyiken hány méter huzal van? Elég jó érzékem van a hegesztéshez, de nem vagyok szakember. Én nem tudok ilyen téren tömegben gondolkodni, a hosszat jobban tudnám értelmezni, de sehol sem találok rá adatot.
Az emberre veszélyes ragadozók mára már vagy kihaltak, vagy állatkeretbe vannak zárva. A természetes kiválasztódás modern példáját láthatjuk a képeken.
Mérges siklók, és előemésztést szolgáló kígyómérgek. Azanyja.
Azt hittem hogy a kapitálisdemokráciák közfelkiáltással megszüntették a kígyómérgeket is, és a maradék "ennehány" demokráciaellenes méreghasználó már az utolsókat rúgja.
..az összes lábával.. (bleee Qqberci)
Ezeket biztos elolvastatom az érintett kollégával.
Pár éve asszony síelni volt Ausztriában, én meg elkísértem, mert síelni azt gyakorlatilag nem tudok. Amíg Ő síelt én lementem Klagenfurtba megnézni a Reptilenzoo-t. Hüllőálatkertet. Ott az alábbiakat láttam.
Nehezen jutottam be mert alig van személyzet.
Mérgesebbnél mérgesebb kígyók, mérges siklók láthatóak. Úgymint pl. taipán, csörgőkígyó félék, erdei kobra, stb. Egyedül bolyongtam és nézelődtem a terráriumok között.
Egyszer csak találtam egy ajtót amin ki lehetett menni az udvarra. Kimentem. Az udvaron volt (gondolom, hogy most is van) egy kb. 3x10m-es terrárium. Olyan kb. 60 cm magas üvegfallal körben. Ott tartották a levantei viperákat amiknek tökéletesen megbízható a marásuk. Fölülről a terrárium nyitott volt. A közepén kivágott már száraz lombos ágak voltak sok-sok viperával. Vicces egyén benyúlhatott egy kígyóért és szabadon engedhette. Ha olyanja volt.
Visszamentem a csarnokba. Tovább nézelődtem és az egyik falon láttam egy kiragasztott újságcikket. Mivel német tudásom hagy maga után kívánnivalókat ezért csak nagyjából értettem. A cikk tartalma az volt, hogy a Hanzi három faluval arrébb talált egy kígyót. Amikor beszolgáltatta kiderült, hogy egy kifogástalan harapású mérgeskígyó. És nincs is osztrák állampolgársága. Mindenki gondoljon aqmit akar.
Kiegészítésként. A kígyóméreg általában két csoprtból áll. Az egyik megöli a megharapott áldozatot. Ez ellen van szérum, ami sokszor segít, de bizonyos körülmények között árt.
A másik csoprt elősegíti az emésztést, ez ellen általában nincs szérum. Az áldozat elevenen szétrohad. Erre a legjobb példa a puffogó vipera. Csörgőkígyó félék marása a marás helyén nagy vérbőséget szokott okozni, ezért a marás helye körül az orvos a seb környékét be szokta irdalni mintha meg akarná tűzdelni szalonnával. Még így is gyakran kell amputálni a megmart testrészt. Ez a másodlagos hatás a viperafélékre (csörgőkígyó is a vipera féléhez tartozik) jellemző. A mérges siklófélékre (kobrák, taipánok, kraitok stb.)kevésbé.