Keresés

Részletes keresés

Bgovernor Creative Commons License 1 napja 0 0 2419

Ha valaki találkozna azzal a kérdéssel hogy: (nem szószerint idézve)

A hőhatás melyik szervünkre van a legnagyobb hatással?

- A szemek és herék. <Akkor ez a helyes válasz.

 

Sok sikert a vizsgázóknak!

pacs_425 Creative Commons License 4 napja 0 0 2418

Ami engem illet, a morze billentyűmet elcsomagoltam, majd esetleg a nyugdíjazásom után fogok próbálkozni vizsgával! Hatvanegy éves elmúltam, munka mellett egyszerűen nincs időm a vizsgára készüléssel foglalkozni.

A te döntésed, de esetleg érdemes lenne megpróbálkozni egy alacsonyabb szintű vizsgával is. Éltkorod lehetővé teszi hogy a kezdő vizsgát válaszd, és már a kezdő engedély is rengeteg lehetőséget jelent.

Régebben linkeltem a MRASZ oldaláról egy bejegyzést pont ebben a témában, de újra beteszem, hogy ne kelljen visszakeresni:
Tájékoztató a kezdő fokozatú rádióamatőr vizsgáról
Mellékeltek hozzá egy kezdőknek szóló vizsgaanyagot is, azt a tíz oldalt akár a vonaton is meg lehet tanulni.

 

Előzmény: oregbela (2401)
Desert Rat Creative Commons License 4 napja 0 0 2417

Lehetünk optimisták is, ez csak nézőpont kérdése. Az, hogy miként alakul a rádiózók átlagos tudása és gyakorlata, a világon semmi kényszerítő erővel nincs arra, hogy mi magunk milyen tudást és milyen jártasságot érünk el, tekintve, hogy a saját életünket éljük és nem a másokét.

Előzmény: top_agy_ (2415)
top_agy_ Creative Commons License 5 napja 0 0 2416

Optimizmusra különben semmi ok! Így van ez az iaprban is. Midjárt három példával tudom illusztrálni a sok közül. Adott egy 16 fős (négy műszak) vilanyszerelő társaság.

 

1/ Nagy arcék önjelölt informatikusok, szerintük mindent tudnak a számítástechnikáról, a számítógépről és emellett fikázzák az informatikus mérnökök munkáját. Egy ilyen alkalommal az egyiknek a kezébe nyomtam egy mikrokontrollert, nem egy Arduinot, azzal mégsem akatam terhelni a hatalma cortex szürkeállományát, hanem egy Easy controllert. Barátom, írj rá egy ici-pici nyúlfarknyi programot, ami arról szól, hogy az egyik bemeneten az egyik nyomógomb bekapcsolja az egyetlen kimenetet, a másik meg kikapcsolja. Válasz: nem vagyok én informatikus. Pedig az elvégzett tanfolyamon ott volt, ahol ezt tanították neki - nem tanulta meg.

 

2/ Szintén, de másik nagy arc. Ja, ebből több is volt, a többség. Sajnos az iparban sem minden kompakt vagy plug & play. Hoztak egy primitív háromfázisú szivattyút. Még az is rá volt írva, hogy 380V Delta. Biztos elkerülte a figyelmüket, vagy már kimondani sem merem, azt sem tudták, mit jelent. A gyártó (Fly) kapocsléc nélkül küldte, két gumikábelen 3-3 szál vezeték volt. Egy héten keresztül nézegették és nem sikeredett életre kelteniük, vagyis, hogy forogjon a szerencsétlen. Ja, mérni kellett volna, de nem tudták, hogy vajon mit is?  

 

3/ Értenek a háromfázisú vezérelt híd kapcsolású hajtáselektronikához. Motorvezérlés egyenáramú géphez. Egyszer csak a hajtásszekrény kiír egy Fxxx kódot. Jóvan, a P gombbal le lehet nyugtázni oszt akkor megy. A hibakód miben léte rejtély volt előttük, pedig 20 éve üzemelnek ezek a Siemens berendezések. A gond ici-pici, csupáán annyi, ha végleg beadja a derekát a hajtás, sajnos a másik motorral nem sokat ér a berendezés. Oké, ez szakadás az armaturakörben. Ezt jelenti. És ebben maradtak, miután megsúgta nekik a kollégám. Megint csak mérni kellett volna, de mit és hogyan? Mi is ét órát áldoztunk rá az életünkből (fizették!) és rájöttünk, hogy a gépkönyv szerint az aramturakörhöz hozzátartozik a vezérelt egyenirányítót tápláló illesztő transzformátor is. Hamarosan meglett a banális kotakt hiba. Csatlakozó megtisztít,, csavar meghúz és csodák csodája azóta sincs vele gond.

 

Mind, mind szakmai alap. 

 

Nyári gyakorlatos kis technikusnak is mondom, hogy mesélj a kétkalickás rövidrezárt forgórészű háromfázisú motorról. Néz rám hülyén. Oké, nem fárasztalak, porszívózz össze -  facom az ilyen oktatásba, persze csak magamban.  

 

Hőkioldó nyomkodónak ezek is jók. Ahogy operátornak a jövő suttyó "amatőrei".  

 

 

top_agy_ Creative Commons License 5 napja 0 0 2415

Ha már felvetődött az a mélyen szántó gondolat a fogyás megállítása és az operátorok számának növelése céljából, akkor legyen a következő lépés az, hogy semmi szükség itt különböző fokzatú vizsgákra. A vizsgadíj befizetése helyett legyen éves frekvenciahasználati díj, mondjuk a vizsgadíj hússzorosa! Pénzes suttyó megveszi a több miliós cuccot, RIG, antenna, QTH épület stb. és istenbizony típusú esküt tesz arra, hogy a hatóság által a kezébe nyomott brossúra szerint fog rádiózni. Semmi szükség itten a szuperheterodin elv ismeretére. (Egyébként sem úgy alakulnak a dolgok, hogy itt valami tudásalapú társadalom volna a cél, miért lenne másképp ez rádióamatőr(?) berkekben?)

Különbenis, legyen a leendő mérnökök feladata megtanulni, hogy 

http://uni-obuda.hu/users/temesvarizs/KF%20erosito.pdf  már ameddig az informatika definiált rádió ezt is meg nem haladja.

Persze így nem fog kihalni a hobbi, létszámilag biztos nem. Hogy aztán majd eljövendő nyomkodós nemzedékünk - ha még lesz ilyen - milyen nevet fog adni a rádióamatőrizmus helyett...

Minden esetre az OM rádióamatőrökkel együtt a sírba ereszkedik a tudás is. Kemény, de ez a valóság!  

 

 

Aixam Gold Creative Commons License 5 napja 0 0 2414

Kedves Béla!

Emiledet megkaptam válasz ment,

73'DX 

Előzmény: oregbela (2403)
Aixam Gold Creative Commons License 5 napja 0 0 2413

Megértem az általad előadottakat,de ha nem vagy a Harecre felkészülve/és ezt érzed/akkor vizsgázhattál volna kezdő,vagy Cept.Novice

fokozatra.Arra nem válaszoltál,hogy amatőr vagy-e,korábbi alacsonyabb vizsgával még a régi bizonyítvánnyal,hívójellel  rendelkezel-e?mert akkor SEMMI akadálya ,hogy találkozzunk az éterben....Akkor máris nem olyan sürgős a Harec

73'

Előzmény: oregbela (2401)
XANTIi Creative Commons License 6 napja 0 0 2412

Most még így gondoljuk. De a fiatal szovjet mérnökök dolgoznak a probléma megoldásán.

Előzmény: BFO (2411)
BFO Creative Commons License 6 napja 0 0 2411

Tényleg... :-) Néha diszlexiásnak érzem magamat.

 

Ugyanezt mondtam én is: az első analóg mixer nem spórolható meg.

Előzmény: XANTIi (2410)
XANTIi Creative Commons License 6 napja 0 0 2410

Félre szaladt a dolog, bocsi. Azt írtam, hogy a KF fokozatokban Terjed az SDR. A felső kategóriákban is.

A DDS valóban maga a csoda. Ha nem is a bölcsek köve, de óriási minőségi ugrás. Csak ahhoz is biteket kell hajkurászni.

Előzmény: BFO (2409)
BFO Creative Commons License 6 napja 0 0 2409

Egyszer valamit olvastam, hogy ha két freki megegyezik DDS esetén akkor valami történik, de afféle hajánál fogva előrángatott ügyként emlékszem rá, és akárhogy töröm a fejemet, nem igazán látok visszacsatolást egy DDS-es lokál oszcillátorú keverőfokozatban, tehát érdekelne e megfejtés.

Előzmény: XANTIi (2407)
oregbela Creative Commons License 6 napja 0 0 2408

Valaha sokat vonatoztam, szabadjegyem volt.

Tizenhárom évig a MÁV Informatikánál dolgoztam! ;-)

 

Előzmény: top_agy_ (2404)
XANTIi Creative Commons License 6 napja 0 0 2407

Ez jó beugratós kérdés a HAREC vizsgára.

Előzmény: BFO (2406)
BFO Creative Commons License 6 napja 0 0 2406

Mármint mi gerjed a KF-ben?

Előzmény: XANTIi (2399)
top_agy_ Creative Commons License 6 napja 0 0 2405

Ki halt ki?

Én azért szabadon kísérletezgetek SWL-ként is. De ezt csak súgva mondom, nehogy meghallják, mert a végén még a füleléshez is engedély kell - lefülelnek. :-))  

 

 

Előzmény: BFO (2395)
top_agy_ Creative Commons License 6 napja 0 0 2404

Most képzeld el, ha kihelyeznének egy vizsgát Kecskemétre és te perkátai vagy (Dunaújvárostól É-NY-ra, 10km). Kitalálod, hogy vonattal akarsz menni. Nézz a térképre! Választhatsz, vagy elindulsz Délnek vagy Északnak. Aztán onnan szintén Délnek vagy Északnak, mert már a Duna másik oldalán vagy.

Ja, Perkátán nincs is vasútállomás...

:-)) :-))  

 

 

Előzmény: oregbela (2401)
oregbela Creative Commons License 6 napja 0 0 2403

Ha rám gondoltál.., nem a fűben kuksoltam, egyszerűen nem olvastam a topicot!

Béke!

Előzmény: Aixam Gold (2392)
top_agy_ Creative Commons License 6 napja 0 0 2402

Vegyük fel a nemzethy forradalom eszméi közé! 

Nehogy már a külföld mongya meg, hogy magyar amatőr, magyar égbe hogy kiálcson magyar szavakat!

Magyar rádióval (ja, olyan nincs), magyar antennával (ja, olyan sincs)! 

Hiszen még a királyi-nemzethy főadó is kanadai... az előggye se vót magyar...

:-))  :-))  :-))  :-))  

 

 

oregbela Creative Commons License 6 napja 0 0 2401

Sziasztok!
Én voltam az egyik késő. Körülbelül óra-negyvenkor tudtam hozzáfogni és az utolsó vizsgázó után hallottam, hogy még pár percem van! Mérni nem mértem mennyit foglalkozhattam vele, utólag már nem is lényeges, de tény, hogy nekem kevés volt a rendelkezésre álló idő! Valóban kaptam némi plusz időt a többiekhez képest, de véleményem szerint ez nem kompenzálta a késésem valós idejét. Úgy érzem, hogy több idővel sokkal jobb lehetett volna a teljesítményem!

Azért félreértés ne essék! A vizsgát én rontottam el, nem más! Nem mentegetőzni akarok!

Egyébként a vizsgát levezető úrral semmi gondom nincs! Nagyon korrekt és barátságos volt!

Én inkább a vizsga rendszerével, a pontozás módszerével és a kidolgozásra kapott időnormával nem vagyok kibékülve! Mivel több nappal a vizsga előtt biztatást kaptam, hogy nem gond némi késés, ezért választottam a vonatos közlekedést, egyébként megoldottam volna másképpen!

 

Mint írtam korábban, a követelt tudásszinttel sincs semmi bajom! Mivel a választott vizsga a HAREC volt, ennek a nevében is benne van, hogy harmonizált követelményrendszernek kell megfelelni a vizsgázónak! De ha jól tudom a CEPT egyezményben a követelt tudásszint mellett a vizsga lebonyolítását már nem írják szigorúan elő! És szerintem itt lehetne javítani a vizsgák sikerességén! Ésszerűbb pontozási szisztémával és több időráfordítás lehetőségével.
Már ha valakinek szívügye az, hogy fejlődjön és ne elsorvadjon a rádióamatőr tevékenység!

Ami engem illet, a morze billentyűmet elcsomagoltam, majd esetleg a nyugdíjazásom után fogok próbálkozni vizsgával! Hatvanegy éves elmúltam, munka mellett egyszerűen nincs időm a vizsgára készüléssel foglalkozni.

Előzmény: Aixam Gold (2389)
_nyunyuka Creative Commons License 6 napja 0 0 2400

A KF-re viszont már csak "leválogatott" jelet engedsz, a jó bemeneti szűrők már nem engedik tovább azt a jelet, ami a későbbiekben nem kell. Így már jóval könnyebb.

Előzmény: XANTIi (2399)
XANTIi Creative Commons License 6 napja 0 0 2399

A KF-ben viszont ott is terjed.

Előzmény: BFO (2397)
ha7vc Creative Commons License 6 napja 0 0 2398

Igaz, hogy én sem voltam ott, úgyhogy sorry. Mindenkit tisztelek és mindenkinek Vy73!

Előzmény: Aixam Gold (2392)
BFO Creative Commons License 6 napja 0 0 2397

Sokat segít a megértésében, hogy nem a laptoppal veszel...:-))) Az okostelefon is elég hihetetlenül hangzott volna 25 éve, pedig akkor már volt a kezemben Apple Newton.

 

Szóval minimum 1 keverőfokozat analóg marad a normális készülékekben, mondjuk úgy, hogy a középkategóriától fölfelé.

Nyilván lesznek direkt konverziós gépek, adott esetben nem is rosszak, de csak korlátozott képességekkel. Az elterjedésüknek a baromi jó minőségű DDS-ek tesznek már most is keresztbe, olyan minőségű VFO jelet adnak, ami miatt (mármint hogy eddig nem volt) komoly alternatívának kezdett kinézni az SDR.Per pillanat egy jó szintézer az első fokozattal olcsóbb mint egy jó A/D konverter, és ez el is intézte az SDR-ek sorsát a komoly vevőkben.

Előzmény: XANTIi (2396)
XANTIi Creative Commons License 6 napja 0 0 2396

Persze. Nyilván csak ironizáltam. De a filléres gagyin kívül a felső profi kategóriában is azért terjed a technika.

De ha valaki 10 éve azt mondja, hogy egy fél tenyérnyi kis pléh dobozzal 1-6000 MHz-ig minden üzemmódban adok-veszek a laptoppal, USB kábelen át, biztos kevéssé hiszem.

Előzmény: BFO (2394)
BFO Creative Commons License 6 napja 0 0 2395

Kihalt a kísérletezés, a minél nagyobb tudás iránti vágy, aminek a rádióamatőr engedély adott igazán szabadságot.

 

Cserébe van TS590SG-d. Mindennek ára van.

Előzmény: Unatkozó_majomidomár (2387)
BFO Creative Commons License 6 napja 0 0 2394

Még 10 év és elfelejtjük a keverést, KF-et, AGC-t meg hasonló analóg szenvedést.

 

Jósnak ne menjél.:-)

 

Nézd meg a legfrissebb csúcs közeli RIGeket, szó sincs ilyesmiről. TS-890 és FTDX-101.


Az alsó középkategória nem játszik az eszmefuttatásban, a Ford is már csak 3 hengeres autókat gyárt, aki Wartburgra vágyik az vegye, de messze nem csak az van.

Előzmény: XANTIi (2382)
top_agy_ Creative Commons License 6 napja 0 0 2393

Ma már a peca is olyan, mint az FT8. Némi emberi közreműködés után (bekapcsolja a rádiót, bedobja a szereléket) a számítógép rádózik, az aut. kapásjelző bevág. Csak az eredményt kell megszemlélni. Télleg, minek ehhez vizsga? :-))  

 

 

Előzmény: top_agy_ (2391)
Aixam Gold Creative Commons License 6 napja 0 0 2392

 a "netto sz@rakodás" visszavonva ...sri,jellemző ,hogy mikőzben mi itt moralizálunk az érintett,mint a fűben...

No itt csuktam be a boltot...

73

Előzmény: Aixam Gold (2389)
top_agy_ Creative Commons License 6 napja 0 0 2391

peca :-))  

 

 

Előzmény: Unatkozó_majomidomár (2378)
Sikloernyos Creative Commons License 6 napja 0 0 2390

Ebben igazad van. A Bernoulli-egyenlet nalunk is olyan, mint a szorzotabla. p1*v1=p2*v2. Ezen alapul az osszes levegonel nehezebb jarmu repulese, es ez igy is marad addig, amig fel nem talaljak az antigravitaciot:D Ha a levego v2 sebessege magasabb a szarnyprofil felso reszen, akkor a p2 legnyomasnak alacsonyabbnak kell lennie, hogy az egyenloseg egyenloseg maradjon. Ezen az elven muxik a helikoptertol kezdve a Concorde-n at, minden, ami repul, reszben meg a ballisztikus raketak iranyitasa is. (najo, ez nalam odaig fajult, hogy ha latom, merre mennek a felhok, es hogy fuj a szel, szinte latom, hogy hogy orvenylik a hegy korul a levego:))

Előzmény: XANTIi (2386)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!