Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

adingos Creative Commons License 7 órája 0 0 2418

Forralj egy kis lábasba vizet, majd tedd bele a kiszedett termosztátot. Szemmel láthatóan ki kell nyitnia a termosztát rugójának. Ha rendesen dolgozik, akkor kár kicserélni.

Előzmény: fiest (2417)
fiest Creative Commons License 11 órája 0 0 2417

na az hogy kis luk van ott az már ismerősebb is. de megnézem ma mert a szétszedett blokkból kiszedtem a termostátot . és megvizsgálom  majd. ami a kocsiban van azt most nem bolygatnám.

Előzmény: GPS (2416)
GPS Creative Commons License 15 órája 0 1 2416

 

Fontos kis bigyója az egy termosztátnak.

 

Egyrészt arra való, higy ki tudjon levegőzni a rendszer. A hideg motornál teljesen zárt termosztát nem enged át semmit, ezért előfordulhat, hogy ott ál a nagy légzsák a blokkban és nem tud kiszabadulni onnan, csak amikor a termosztát nyit.

 

Ezért fontos hogy mindig fent legyen, mert a légpárnák is mindig felül helyezkednek el a csővekben - így fontos, hogy előbb a levegőt eressze át az (ön)légtelenítéshez.

 

Csakhogy:

 

...és itt jön a második funkció, mert hogy ha nem jár a víz, akkor a hőpatronnak nincs honnan tudja hogy nyitnia kell, mert rossz esetben csak egy légzsákot lát, vizet nem , ezért mire nyitna, lehet már késő.

 

De képzeljük el amikor télen csontra van fagyva a motor, begyújtjuk - de víz nem jár (a teljesen zárt !) termosztát irányába - ezért a hengereknél-hengerfejnél már forr a víz - miközben a termosztát csak a lassan keveredő langyos vizet látja. Nagy bajok lehetnek ebből.

 

Ezért ezen a kis szelepen keresztül (ami lehet akár egy sima kis furat is, sok termosztáton csak egy síma kis luk van ott) - azon lassan áramlik ám a víz, ezért a termosztáthoz sokkal hamarább eljut a valódi vízhömérséklet.

 

Ugyanezért az ok miatt kötelező a rugós (patronos) részt a blokk felé rakni - hisz ha fordítva lenne, akkor a termosztát csak a hideg vizet látná, nem pedig a hűtővíz valódi hőjét.

.

Előzmény: fiest (2415)
fiest Creative Commons License 16 órája 0 0 2415

erről a kis micsodát sosem figyeltem, azt sem tudtam van-e? vagy hogy mire való.

 azt tudtam a rugó az a motorfele nézzen. de mindig tanul az ember fia.

 az egyébként mire jó az a biztonsági szelep és mért fontos felfelé lennie?

 

Előzmény: GPS (2413)
kölyök006 Creative Commons License 1 napja 0 0 2414

Na eza lebegő szelep nekem a motor felé nézzett oldalra mikor kivettem a rossz termosztátot  . igy tettem bele az újat is . mindegy már megrendeltem a radiátort addig nem cserelem ki megprobalom hogy kijavitom felfelé álljon meg rámosoj valahogy a rendszerre hátha jo lesz 

GPS Creative Commons License 1 napja 0 0 2413

Előzmény: fiest (2410)
norinco Creative Commons License 1 napja 0 0 2412

én is cseréltem termosztátot, nem próbáltam fordítva betenni, hanem úgy helyeztem vissza az újat, ahogy a bennlevőt kiszedtem

Előzmény: fiest (2410)
GPS Creative Commons License 1 napja 0 0 2411

 

Ez már férfias beszéd - nem lárifári :-))))

.

Előzmény: fiest (2409)
fiest Creative Commons License 1 napja 0 0 2410

valóban a müszer nem éri el a függőlegest normál üzemi hőfoknál  azaz ha eléri már kapcsolnia kell a nagy ventinek.

 

 a termosztátot nem értettem hogy alul vagy felül  mert én úgy tudom hogy a motorfele nézzen a rugós fele.  (a rajzon is úgy van) de ha jól sejtem a kialakitását az elosztó csonknak ami alatt van a termosztát ott nem biztos hogy fordítva befér alá a termosztát. okosabb típusoknál erre figyelnek hogy nem lehet fordítva betenni. és gyanítom hogy ez az autó jó konstrukció.

Előzmény: GPS (2407)
fiest Creative Commons License 1 napja 0 2 2409

Előzmény: fiest (2408)
fiest Creative Commons License 1 napja 0 0 2408

ime a 2 kép  a fütőradiátor kivezetéséről. ez a saját autóm még a nyáron motorcsere közben.

 bekereteztem zöldel a csonkokat mind a 2 képen

 szoval ugy nézki  különösebb bontás nélkül is ki lehet takaritani a hűtőt  legalábbis egy próba erejéig mindenképpen

 mindegy melyik oldalról kezdjük a másik fele  egy edénybe  vagy a szabadba menjen  persze csak miután a fagyállót leengedtük!!!

 szoval ha jól látom az egyik vége egy elosztón keresztül a kiegyenlitő tartály (valószinüleg az alsó vastag) hoz megy  a másik a termosztát aljára csatlakozik.  én ide tenném a kerti slag egyik végét és szép lassan elkezdeném nyomatni a vizet mikor megkenik a kiegyenlitő tartályhoz vezető végén látni fogod mit hoz ki-. ha már szabadon áramlik a viz kifele lehet adni a nyomást neki mikor teljesen tiszt a a viz akkor esetleg meg lehet forditani az irányt és a tuloldalról is elvégezni.

 szerintem ennyit megér lehet mégsem kell hűtőt cserélni  még.

Előzmény: kölyök006 (2389)
GPS Creative Commons License 1 napja 0 0 2407

 

Megjegyzem a mutató nálam is a függőleges előtt (!) áll - vagyis nálam se megy fel még függőlegesre sem.

 

De eközben a vízhőmérséklet jó, azt megmértem.

.

Előzmény: fiest (2405)
fiest Creative Commons License 1 napja 0 1 2406

ezen a filmen már a jó müszer a csere után látható és a hőfok is a telefon által közvetitve.

 

Előzmény: kölyök006 (2389)
fiest Creative Commons License 1 napja 0 0 2405

ezen a videón a rossz müszer müködése láható  nem vagyok profi  kamerás ezért is sikerült fejjel lefele a dolog de a lényeg látszik.

Előzmény: GPS (2403)
norinco Creative Commons License 1 napja 0 0 2404

Előzmény: GPS (2403)
GPS Creative Commons License 1 napja 0 1 2403

 

Valamit elfelejtettünk megbeszélni a termosztátról.

 

1) Nem mindegy a beszerelési irány (bár arra nem emlékszem, hogy a Matiznál be lehet-e tenni fordítva is)

 

2) A kis lötyögő szelep - (az a pici, ami a tányéron van) annak mindig felül (!) kell legyen beszereléskor.

Tehát úgy kell forgatni a tányért, hogy amikor a helyére kerül, akkor a kis szelep a legfelső pontra essen.

 

Ennek a kilevegőztetésnél van szerepe - hogy az esetleges levegő (ami mindig fent gyűlik) - az át tudjon menni rajta.

.

GPS Creative Commons License 2 napja 0 0 2402

 

"Mivel a radiátort nem lehet megnyitni így csak a tartályon lehet tölteni és pl az ott bleszoruló levegőt nem tudja kinyomni sehol ?"

 

Ez nehezen elképzelhető, mert egyrészt a tartály a legmagasabb ponton van, de ha ez nem lenne elég, még egy erőteljes recirkuláció is van a tartály felé (a vékony cső) amelyik aztán biztos hogy kihajt minden levegőt a rendszerből.

 

Ez egy nagyon jó megoldás - 100x jobb mint a levegőztető-csapos pöcsölés, ahol sose lehet tudni hogy rendesen ki van-e levegőztetve - ráadásul az oldott levegő miatt, nem árt 2-3 szor megismételni, mert újabb levegő jelentkezhet a rendszerben.

 

Na, ilyen a Matiznál nincs - és ez nagyon jó hogy így van.

.

 

Előzmény: kölyök006 (2400)
norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2401

csövet tudsz leszedni... de lehet, hogy a tágulási tartály kupakját kéne kicserélni próbaképpen egy másik jól működő autójéval

Előzmény: kölyök006 (2400)
kölyök006 Creative Commons License 2 napja 0 0 2400

Pont pechemre lementem a presszóig közben gondoltam teszek egy kört hogy mikor nyit ki a termosztát . Light-os tempó leállállítások nélkül . 4x álltam meg . Megtettem az autóval 2,3km-t és 3x hidegek voltak a csövek is és a hűtő is a motortól öklött a meleg a 4-ik megállásnál már kinyitott és ráengedte a vizet a hűtőre de ahogy hozzáértem forró volt a cső is és a hűtő is. 2 másodpercig bírta csak a kezem a meleget . Másik kérdésem , hazaért apósom és meséli hogy a munkatársának van egy régi audija elméletileg neki is automatikusan levegőtlenti a vizet aztán egyszer mikor vizet cserélt rá utána már nem volt neki sem fűtése.Elméltileg olyan légdugó keletkezett hogy nem jött ki Gondolt egyet lehúzta az egyik csövet a radiátoról és kijött a légdugó . Nem lehetséges hogy valóban itt is ez a probléma ? Mivel a radiátort nem lehet megnyitni így csak a tartályon lehet tölteni és pl az ott bleszoruló levegőt nem tudja kinyomni sehol ? Eddig minden autón amit láttam radiátoron töltöttem a tartályon meg kilevegőzött . Ennél ezt nem lehet valahogy megoldani próbaképp ?

norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2399

jön a téli szezon ;-)

norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2398

az angol fórum linken elég sok kép van róla.

az új termosztát nem feltétlen garancia a jó működéshez. tegyél fel vizet melegíteni. amikor kezd mozogni a víz felszine tedd bele, ill. lógasd bele a termosztátot, és figyeld. így pontosan tudni fogod, hogyan műxik

Előzmény: kölyök006 (2397)
kölyök006 Creative Commons License 2 napja 0 0 2397

Ha jól sejtem nm könnyű hozzáférni ahhoz az "16-os elosztóhoz" sem ugye ?

Azon már nem múlik megnézm ha le tudom venni vagy kifujatni .

 

(GPS) !

Úgy mondanám hogy álló autónál alapjáraton hideg motornál  érzésre kb 7-10 perc után  meleg a cső de pontosan nem néztem viszont addig teljsen hideg . Aztán egyszer csak mire visszanyúlok már totál meleg a cső . A kérdés hogy ezek a szutyok trmosztátok 82 oknál kezdenk fokozatosan nyitni vagy 82 foknál totál kinyit ? Mert a matiz szervízkönyve szerint ahol kezd nyitni az 82 fok és ahol teljesen nyitva van az 90 celsius . Persze ez a gyári trmosztátra igaz . Utángyártottnál ezr százalék hogy nem így van

norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2396
Előzmény: kölyök006 (2393)
norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2395

nagy valószínűséggel a fűtőradiátor van eldugulva azért a 16-ost is megnézném:

Előzmény: GPS (2394)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 1 2394

 

Az a termosztát dolgozik... csak lehet nem ott, ahol kéne.

 

Erre nekem van egy egszerű móccerem: begyújtom a hideg motort...és tapogatok. Ha már alapjáraton is 1-2 perc múlva már csordogál a langyos víz a hűtő felé a vastag gumicsövön (vagyis langyosodik az a cső) - akkor a termosztátnak kampó.

 

Ha jól működik a termosztát, akkor még forrónak látszó motornál (amikor a többi vízcsövet már megfogni sem lehet) - akkor a hűtő felé menő vastag cső még jéghideg kell legyen (mivel még nincs meg a 80+ fok).

 

Amikor viszont eléri azt a hőfokot, szinte egyszerre tódul be a forróvíz a hűtő felé, ettől egyből felforrósodik a gumicső -

De a lényeg az, hogy az a vastag cső vagy hideg... vagy forró kell legyen - de langyi-kézmelegnek (30-40 fokosnak) nem szabad lennie működő motornál.

.

Előzmény: kölyök006 (2393)
kölyök006 Creative Commons License 2 napja 0 0 2393

Sajnos a mutató nem egyszer csinálja . A művelet úgy néz ki ,hogy hideg motor indít járat picit majd elindulok,kis idő múlva lassan negyedig felmegy a mutató majd néhány másodperc után visszaesik a skála legaljától 2 mutatónyira . Kis idő után ismét felkúszik negyedig majd visszaesik de nem 2 mutatónyira hanem kicsit odébb. aztán megint és visszaesik a 0 és a negyed állás közé . innentől ettől lejjebb nem esik vissza .Aztán ahogy a videón láttad felmegy majdnem félig és visszaesik negyedre de menet közben hűtőtakaró nélkül mindíg negyed és a 0 állás 3/4-ig esik vissza . Ha állok az autóval felmegy félig majd valamivel negyed után 1 mutatónyival esik vissza . Ha fent a hűtőtakaró akkor ezt addíg csinálja míg el nem éri a negyed és fél állás közti helyzetét . Ugyan olyan lassan mozog a mutató mint a videón . Ha felteszem a hűtőtakarót akkor idő után beáll negyed és fél állás közé és akkor már nem esik vissza a mutató. Nem mertem elhozni a 88 fokos termosztátot mert az valami suzukié volt gondolom marutié. Meg nem is ajánlották a magasabb hőfokút hátha bajt csinálok vele.

A sapkán nem látok olajat ,az olajszintet is mindíg figyelem abban sem látok vizet és a szint sem emelkedik . A hűtőfolyadék amit vettem bele az ilyen rózsaszínes a videót most csináltam 1 órával ezelőtt kb :) 

 

Előzmény: norinco (2390)
norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2392

küldtem mailt

Előzmény: kölyök006 (2389)
norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2391

a kerregő hang lehet az alapjárati léptetőmotor hangja is

Előzmény: kölyök006 (2389)
norinco Creative Commons License 2 napja 0 0 2390

had kérdezzem még meg: a motor beindítása után folyamatos üzemben, csak 1x csinálja ezt a mutató? azért kérdem, mert ha csak 1x csinálja ez normális szerintem. hiszen amíg a termosztát zárva van akkor kis hűtési-kör működik. mikor kinyit a termosztát akkor nyit a nagy-kör, és logikusan lejjebb esik a hőfok. egy jó hűtési rendszernél  alig észrevehető ez a "visszahűlés". lehet, ha nagyobb hőfokon nyitó termosztátot (88fok) teszel bele, -ha csak 1x teszi ezt a lefele elmozdulást a műszer- akkor nem fogja ezt produkálni. a radiátort én a visszatérő ág felől nyomatnám meg, ha mint írtad csak az eleje melegszik. ja és még 1 kérdés: a hűtőfolyadék most milyen színű? az olajbetöltő zárósapkán csak olajat látsz?

Előzmény: kölyök006 (2386)
kölyök006 Creative Commons License 2 napja 0 0 2389

Szia . 

Megnéztem az általad leírt módszert .

Igen alapjáraton szép simán csurog a víz ha gázfröccsöt adunk neki akkor fröccsenik . 

Felvettem videóra (jó paraszt hangom van ezzel ne törődjetek :D ) mégis többet tudtok mondani egy videó alapján azonban a videó végén mikor szólok hogy adja rá a gyujtást az a kerregő hang mi lehet ,( eddig nem volt ilyen)? 

Úgy hallom valahonnan a gyújtáselosztótól jöhet . Ez csak olyan észrevétel kérdés . Másik hogy nem pucolászom a radiátort úgy döntöttem. Mert ha kipucolom visszateszem és utána megint nem jó szedhetem szét megint ,szóval inkább egy újban gondolkodom és hétvégén cserélném így legalább biztosan tiszta a radiátor .Beszerelés előtt minden csövet amihez hozzáférek sűrített levegővel átfújok hátha valami elakadt útközben. Melyik fajta radiátor az amit mertek ajánlani ? 

Előzmény: fiest (2387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!