Keresés

Részletes keresés

bellone72 Creative Commons License 2017.04.16 0 0 52507

Remélem én is! Szerintem Ubalika is azért kutyázza a kispolákját, mert a "szakágban" vannak, akik egy kockacukorral hozzák az - egyébként tiszteletet parancsoló - eredményét. És végre nem (csak) az számít, hogy milyen felszereléssel és mennyire fácsekompatibilis portfólióval ér be a mezőny, van valós mérce is.

Előzmény: -biga- (52506)
-biga- Creative Commons License 2017.04.14 0 0 52506

Remélem lesz titánok harca a trail-en. Csabi, Carlos, Marci, Szabó Gabi a Jedik, Allaga Tomi és még sokan mások.

Előzmény: bellone72 (52504)
barefootBushman Creative Commons License 2017.04.14 0 0 52505
Előzmény: bellone72 (52504)
bellone72 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 52504

Úgy látom, hogy a Mátrabércen is megváltoztak a dimenziók. Amikor elkezdtem az 5:3x körüli eredmények már kiugróak voltak, Ispi volt a csúcstartó, 5:22-vel, és a nagyok is könnyen eltaktikázták. Manbo egyszer futott 5:20-on belül, de akkor mindjárt 12 perccel és az még a kettővel hosszabb verzió volt (vasutállomásról indult + a Jagus előtti kitérővel). Azóta ő sem villantott.

 

Számomra 2 éve kezdett megváltozni a kép, amikor ketten is lementek 5:20 alá, Áron és Pálfy Marci pedig ott voltak a közelében. (Előtte egy évvel volt persze Kovács Ádám 5:10 körül és Szekeres 50 évesen: 5:27.) A tavalyi trail viszont már tényleg új lapot nyitott, nagyon jó a karmája annak a versenynek. A pálya meg "rövid" és "intenzív" lett.:)

 

Megadom a tiszteletet, nem hiszek az egyetemes megoldásokban, szerintem mindenki találhat még rejtélyeket és megfejtéseket a Mátrabércen. Most csak megfigyelő voltam, nagyon jó élmény volt így is, az élmezőnyt volt alkalmam megfigyelni és tényleg le a kalappal! A Szekeres a példaképem, egyszer majd talán én is túrázok egy 5:52-t, de fogadni nem mernék rá.:) És érdeklődve várom a trailt is, hajrá srácok!

 

 

allez zserzseli! Creative Commons License 2017.04.13 0 0 52503

az egyenletesség persze kifizetődő nyilván. de inkább a növekvő tempó. ld. pl. középtávfutás.

maratonon egyenletesség. nagyjából.

ultrán viszont kicsit más. ott ez nehezen kivitelezhető. okos kezdés, kis tartalékolás. utolsó harmadban ellépés.

egyébként nem azt mondom, hogy ágasvárig lazázz, szerintem most sem ezt csináltad. de jól osztottad be az erődet. lehet ez most nem volt tudatos, de mégis sikerült. ez az ultra te is tudod egy egyensúlyozás művészet, tempóval, energetikával, fejben..

különben akárhányszor futottam veled, mindig próbáltál ritmust váltani az utolsó harmadban, ami pl. velem szemben midig sikerült is.. persze nyilván lehetett volna jobb is. nehogy hozzám mérjed magad :))

Előzmény: ubalika76 (52502)
ubalika76 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 52502

Nem, nem szívatlak, képzeld ennyire fogalmatlan vagyok. Illetve magam jutottam arra gondolati úton, hogy akkor futsz leggyorsabban, ha egyenletesen mész végig, és pont a célban fogyol el teljesen. Tavaly ezt a célt elég jól sikerült megvalósítani.

Majd jövőre remélem 73-74kg súllyal ágasvárig lazázva még gyorsabban fogok túrázni a Mátrában. Szerintem ez a pálya már elég szintes ehhez, hogy pusztán a súly sokat számítson(tehát nem kell komolyabb edzettség). Az csak a baj, hogy csúnya sovány leszek, de sajnos síversenyen ahol 20km-en van a 3000szint, ott annyira nyomorúságosan lassú vagyok, hogy a kislányok lihegnek a nyomomban.

Előzmény: allez zserzseli! (52501)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.04.12 0 0 52501

hát, ahogy írtam, nem vagyok egy Geripapa, de a következőket tanultam az elmúlt 8 év pulzusmérős edzéseiben:

- ultrán egyenletes görbe elég ritka. A 6 óra nem feltétlen ultra, éppen a határon van pl, nálam, de azért már közelít. A 6 óra sokaknál egy olyan határ, ameddig relatíve könnyebb fenntartani egy jó energetikát. De erről Lúdtalp mester tud sokat. Az MB-n tehát lehet persze egyenletes görbéd is, de az nem jelenti azt, hogy a leghatékonyabban mész időeredmény szempontjából. (Nekem pl. idén a Bükkikin gyakorlatilag szögegyenes pulzus"görbém" volt, mégis az egyik leggyengébb időmet mentem és nem a terepviszonyoknak, vagy időjárásnak köszönhetően, mert az ideális volt.)

- 100 km-es , vagy annál hosszabb versenyen egyenletes görbe azért igen ritka amatőr szinten, mert sajnos fáradunk, így lassul a pumpálás , csökken a pulzus és a nagyobb baj, hogy ezt követve a legtöbbünknél a tempó is. Jó energetikával fent lehet tartani sokáig az egyenletességet, de a természetet azért nehéz legyőzni.

- Ezért célravezetőbb és hatékonyabb egy ultrán úgy kezdeni és tartalékolni, hogy a végén ezt a pulzus és tempócsökkenést kiküszöböld, még inkább megfordítsd a trendet, azaz növelni tudd a tempót. Ez azt jelenti, hogy az energiáddal jól sáfárkodtál, ami egy hosszú futás  alapszabálya. Ennek eredményeképpen a célidőd is jobb, mert az utolsó szakasz tempó és energiavesztése nagyon jelentős a teljes táv tempójához képest, tehát megfordítva a trendet jelentős előnyre tehetsz szert másokkal és korábbi magaddal szemben.

- Én a te pulzusodban ezt láttam. De ezeket szerintem te is tudod, csak szívatsz.

 

De van egy egyszerűbb magyarázat is.

Ha a pulzus görbe felfele mutat, tehát nő, és növeled a sebességet, akkor kurva erős vagy, ergo jobb az eredményed.

Tehát nem, nem az egyenletes görbe a jó szerintem, hanem, ami növekszik, a tempóval együtt.

Előzmény: ubalika76 (52499)
barefootBushman Creative Commons License 2017.04.12 0 0 52500

Nem, nem biztos :D, most pl. 9fokot és kevés felhőt mutat (Mi folyik itt Gyöngyösön?) :- O

Előzmény: ubalika76 (52499)
ubalika76 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 52499

Biztosan jól tudod? Mert ha igen, akkor ilyen fogalmatlan vagyok! Én azt hittem mostanáig, hogy a minél egyenletesebb teljesítmény a cél az ultrán, és ha gyorsulni tudsz a végén az baj.

Amúgy meg 2 hét múlva akármi lehet, de későn van a verseny, addigra sok lesz a lomb, az meg árnyékol. Érdemes tudni, mert olyan sapkát-fejpántot kell viselni.

Előzmény: allez zserzseli! (52496)
barefootBushman Creative Commons License 2017.04.11 0 0 52498

Hálás kösz a tapasztalatokért! A hűvös idő a koncsúri részen a jövőben is kifogható még, ami a kulcs itt. Annak örülhetnék, h jövő héten meg esni fog itt elvileg -ami hűvös, de csúszós. A kézikulaccsal szemezek.

Előzmény: ubalika76 (52493)
bellone72 Creative Commons License 2017.04.10 0 0 52497

Szerintem is túlságosan kritikus vagy! Ne csodálkozz, hogy egy ilyen extrém, ~200 kilis alapozás kivette minden erődet.:)

Előzmény: ubalika76 (52495)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.04.10 0 0 52496

hááát nem vagyok egy olipapa, de az azért látszik, hogy az idei egy sokkal okosabb futás volt, hőmérséklet ide, vagy oda.

ezt mutatja az eleje és főként az utolsó harmad, ahol jelentősen tudtad emelni a pulzust, ami egy 6 órás futásnál igen meggyőző. na ezért lett jobb időd, ami mégiscsak igen jó fokmérő. hiszen ez az a sport, ahol a stoppert használják értékelésnek és nem bírók döntenek a teljesítményedről.

kutyázhatod a zsigulidat, de, ha szegényt nem járatod és csak kitologatod az OT-s találkozókra :), akkor örülj neki, ha a falusi rallyn igen szépen muzsikál. különben meg mindenki úgy ostorozza magát, ahogy akarja, csak próbáltam némi relativitást adni a témának, ami igen hasznos a pontos - nem pozitív, nem negatív - önértékeléshez, utóbbi egyik nemzeti alapbetegségünk vala. :)

különben meg a trabantot kikérem magamnak, én kispolákos vagyok, elég sokáig hajtottam olyat életben is.. ;)

 

 

Előzmény: ubalika76 (52495)
ubalika76 Creative Commons License 2017.04.09 0 0 52495

Köszi a gratulációt, nincs miért. De tényleg. Meg vagyok kicsit lepődve, de csak azért mert jó alacsonyra tettem a lécet.

Nem vittük egymást, de azért bevártuk amíg a másik kakil-pisil. De semmi futvahugyozás meg ilyenek!

Azért a tavalyi pulzusgörbén elég jól látszik, hogy egy fullosan kimaxolt futás, míg az idén nem annyira lett figyelve, hogy mi is történik, nem?

Ja, hogy te trabantot tuningolsz? Nem ciki az, abban sokkal durvább érzés mikor beesel a kanyarba 100-al! Az viszont vicces, ha felszerelsz hátra egy leszorítószárnyat. Na akkor mosolygok. Miért nem kutyázhatom a zsigulimat, mikor az tényleg egy szar? Mert van még annál is szarabb? De hát egy szar, csak észre kell venni! Viszont ha az javítja a kedélyedet, hogy vannak olyanok, akik kispolszkival mennek ralliversenyre(főleg lengyelben)! Iszonyat szar időt mennek, de még annál is jobban élvezik.

 

Ez a PB is egy számmisztika, nézd meg a hőmérsékleteket! Relatív adatnak majdnem tökéletes!

 

Előzmény: allez zserzseli! (52494)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.04.09 0 0 52494

hellllóóóó, akkora rinyával kezdődött, hogy tudtam valami jó fog kisülni belőle :))

ne legyünk már hipokriták, ez pb, nem? akkor jót mentél, vagy jót mentél?

sokan vagyunk, akik egy életen át nem tudnak ilyet menni.. adjuk meg a tiszteletet nekik :)

nekem különben még az hiányzott, hogy néha bajári ült a nyakadba és úgy mentetek nyúlugrásban, másszor te ültél gabi ölébe és úgy haladtatok pókjárásban!

 

gratula azért :) és jó pihit!!

Előzmény: ubalika76 (52493)
ubalika76 Creative Commons License 2017.04.09 0 1 52493

Mátrabérc2017

 

Nekem fontos a Mátrabérc, gyakorlatilag az egyetlen verseny, amit komolyan veszek, biztos megyek rá. 2010-ben voltam először, és akkor (6:56-ot mentem) azt gondoltam, hogy 5:35-5:40 lehet amit én talán ki tudok hozni magamból. Ez Hát eddig nem sikerült.

Pedig az utóbbi években már komolyan próbálkoztam. Annak ellenére, hogy egyébként kínosan figyelek arra, hogy a testmozgás az élvezetről szóljon és ne a programozott edzésmunkáról, utóbbi 3 évben az MB előtt már mentek az „edzések”. Este fejlámpával intervallumozni a Naszályon azért nekem no fun. Az áhított cél is olyan messze van attól, amit itt egy VB mezőny menne (5órán belül), hogy a programozott edzést az én esetemben viccesnek érzem. Olyan, mint mikor tuningolják a srácok a zsigulit a garázsban. Sose lesz belőle jó kocsi a WRX-ek között, és szarrá fogják alázni mindenképp. Akkor meg nem az kéne hogy veszek rá 4 jó kereket, csinálok rá jó futóművet, és élvezem a csapatást? Persze, vért izzadva ki lehetne hozni belőle még 5%-ot, de minek is?

Próbáltam korábban többet menni, máshogy menni, de sosem éreztem az összefüggést a teljesítményem és az elvégzett munka között. Vagy nem látom jól ezeket az összefüggéseket, vagy túlságosan kritikus vagyok a saját érzéseimmel szemben. Attól hogy úgy érzed, hogy te egy versenyen jót mentél, annak 1001 oka lehet, nem kell ráfogni a szuper időzítésre vagy edzésmunkára.

Szóval idén nem nagyon sikerült futni, igazából futogattam csak, szumma 230km. Ez kb. a negyede annak, amit szoktam tavasszal futni. Viszont 80km szintet mentem fel  síléccel vagy mászva alpesi terepen, amiben volt csőgázas 1órás veretés(túrasí-verseny), meg komplettnapos falban eléhezős-szétfagyós(mászás) is. Nem gondolom, hogy ez jó készülés lenne. Előző héten Szlovéniában 4napos sárkányrepülő-versenyen voltam, ahol iszonyatosan elfáradtam, nagyon sokat repültünk, az sem nagyon ideális. Ezért a végére annyira elengedtem az idei MB-t, hogy ezen a héten pénteken kívül minden nap mentem valamit, 2300m szint volt bennem, mire rajthoz álltam.

Így most nem kellett számolgatni, idegeskedni, mentem ahogy jó volt. Nem figyeltem minden idegszálammal magamat, inkább nézelődtünk-kocorásztunk Bajári Gabival. Mátrakeresztesig minden legyen kényelmes, mert úgyis ott kezdődik a MB. Órámat nem néztem, nehogy kalkulálgassak, aztán valami kívánt időeredmény miatt elrontsam a túrát. Keresztesig nincs sem idő, se tempó, csak túrázgatunk! Elég jól elvoltunk Gabival, ő nem a szokásos formáját hozta, nem akart futni, kibírta valahogy hogy velem lassacskába.

Na az idő, és a pálya az optimális volt! Nagyon optimális kékesig. Csuklóm még fázott is. Volt egy pici eső pénteken, amitől csak puhaságot kapott az ösvény, csúszni nem csúszott. Kékestől porszáraz, nap is kisütött, és kirándulók rajokban (műútig, illetve galyától sztistvánig. Nekem a Rudolftanya elág-Galya egy olyan szakasz, amit hol gyaloglok, hol futok. Most kényelmesen kocogtam fel rajta, megállapítottam, hogy így 30km felé, ez azért nem rossz. Ágasvárra jót másztunk, és leérkezés után a lapos dózeren a picit 5p alatti tempó kifejezetten jól esett.

Keresztesen mondtam Gabinak, hogy na innen mostmár mehet ahogy akar, de én is nyomni fogom. Csak azért futok hátizsákkal az utóbbi években, mert 3x szálltam már el a koncsúrról lefelé. Nem bírom a meleget, idén sem nagyon edzettem rá, és megfáradva az a D-i oldal minden évben akkorát üt rajtam, hogy túlmelegszik a fejem, felfővök. Ezért a zsákba veszek 1L vizet inni, és egy kulacsba felet fejetlocsolni. Idén nem kellett, pedig Ágasvár előtt már kezdett meleg lenni, de ismét befelhősödött, így 6-7 deci vizet öntöttem ki a zsákból a célban, a kulacs maradék felét meg még diós-pataknál öntöttem ki. Elég jót mentem a Muzslára, 40p-n belül voltam fenn. Onnantól ami a csövön kifér. A Koncsúrra (szerintem most először volt ilyen) vissza kellet venni, mert 160-nál elkezdte picit csipkedni a görcs a lábamat. A lefelét is gyorsnak éreztem, pedig 38p lett csak. 5:53-al sikerült beérni.

A sok hegy miatt, illetve hogy nincs esti nassolgatás december óta 82 helyett 77 kg vagyok, ezt talán éreztem azért a felfeléken, de sok izmot is veszítettem, úgyhogy nem lehet jelentős. Az hogy a tavalyinál most 4p-el gyorsabb voltam, az is inkább az időjárásnak köszönhető. Gabi 6p-t adott nekem keresztestől, az igazán szép idő, a végén beérte NagyPistát. 3. lettem így, külön imádom, hogy nincs dobogó, meg a kényszeres rongyrázások, de gratulálnak a teljesítésért.

Szóval bennem tovább erősödött a feltételezés, hogy menni kell jó sokat, és jó sok félét, közben nagyon kell élvezni a kirándulásokat, és 5-10éven belül biztosan lesz belőle valami jó eredmény. Én még várok rá, elvégre most is jó, ha meg még gyorsulok is, még jobb lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.07 -2 0 52492

Van pár terepfutó-térkép a Zsibvásáron, ha valakit esetleg érdekel:

 

tájékozódási futó - Licit, Aukció, Cserebere - Zsibvásár

 

Például:

 

2 DB HÁRMASHATÁR-HEGY TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÓ TÉRKÉP 1988 - Zsibvásár

zoncsi Creative Commons License 2017.03.28 0 0 52491

Hengerezzed azt a szalagot, ez még nem a csúcs, hogy abbahagyhasd! :)

Előzmény: CSERMANEK (52489)
mtb Creative Commons License 2017.03.25 0 1 52490

Sajnálom, mert tényleg szépen haladtál. Remélem, hamar rendbejön.

Előzmény: CSERMANEK (52489)
CSERMANEK Creative Commons License 2017.03.25 0 0 52489

Sziasztok.

 

Köszi a szurkolást. Nagyszerűen ment a verseny, a 2. Nap is jó erőben mentem aztán egyszer csak 32-nél egy kulcstöltés után beszúrt a jobb IT szalagom. Minden lépésre fájt. Próbálgattam kicsit, de nem lett jobb, így ki kellett szállbom. Fél lábon bizegni nem volt értelme. Sajnáltam mert kb. A 6. helyen lehettem.

 

Mindegy. Remélem gyorsan elmúlik

mtb Creative Commons License 2017.03.24 0 0 52488

Én is figyelem, de sajnos Csermanek a 2.napi listában már "nfb" státuszban van. Valaki nem tudja, mi történt vele?

 

http://www.sportident.hu/BSZM2017_2day_results.html

Előzmény: zoncsi (52487)
zoncsi Creative Commons License 2017.03.24 0 0 52487

Rég jártam már erre, akarok is írni valami rövid helyzetjelentést magamról, de most inkább valami érdekes offtopic témát dobok fel: (elnézést, ha valaki nagyon rosszallná ezt, de úgy gondolom, nem annyira idegen a közegtől a hír.)

Csermanek és Zserzseli épp offpiste sportolnak, a szokásos közegüket elhagyva most nyomják a 4 napos BSzM-et. Ez még így nem lenne hírértékű, de belekukkantottam a tegnapi eredményekbe, és hát tény, Csermanek az utóbbi évben tényleg elég szépen fejlődött.

1. nap Siófok - Fonyód 48,2 km

Kádár-Csoboth Péter 3:51:11

Medgyessy Gergely 4:15:50

További  eredmények (Czunyi karcsi, Herczku Timi,...)

http://www.sportident.hu/BSZM2017_1day_results.html

 

-biga- Creative Commons License 2017.03.15 0 0 52486

Örülök, hogy örülsz. Komolyan.

Előzmény: procaliber. (52482)
BaloghP Creative Commons License 2017.03.15 0 1 52485

Igen a fő probléma az hogy itthon szinte nincsenek kvalifikációs versenyek (idén talán 4-5 verseny ad pontot) még a szlovákoknál is 10-20 pontszerző rendezvény van, ergó ha pontokat szeretnél menj külföldre, főleg idén mikor a 2 legnagyobb pontot adó rendezvény a Mátra 115 és az UTH üti is egymást. ezenkívül talán a Hard majd ad pontokat ha az MSTSZ "elintézi" aztán ott van még talán a Kazincy 200 és utána a Piros 85, más kvalifikációs versenyről az országban én nem tudok.

Előzmény: allez zserzseli! (52484)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.03.14 0 0 52484

ne légy ennyire harag haragban a világgal :)

 

nem láttam az itra-t, nem szoktam nézegetni. nem én vezetem?

különben nem vágom annyira, hogy működik, de nem az van, hogy Mao-n kevés itra pontszerző verseny van, így alapból nehezebb itthon pontot gyűjteni? 

míg Francia-ban sok van? 

Ergo magyar ember nehezen jut ki versenyekre gyűjtögetni, míg náluk ott van helyben?

 

de persze, egyébként igaz. Franciao-ban pár éve 30.000 ún. igazolt trail futó volt! Nálunk igazolt van max 30, futnak még 3000-en.

Na ebből a merítésből azért nehezebb kitermelni a krémet.

De, ami késik nem múlik. Ezért kell közösségeket szervezni, itt nagyon egyetértek a bükkiekkel, mert innen nőhetnek ki a tehetségek.

Én egyébként inkább a kevésbé elitista szerveződéseket pártolom, bár az sokkal melósabb, lasabb fejlődés.

mi elkezdtünk szerda reggelente egy közösségi futást, ez alapvetően social, de akár kinőhet belőle egyszer majd egy jó kis garázs is :)

 

na hajrá

 

Előzmény: procaliber. (52483)
procaliber. Creative Commons License 2017.03.14 0 1 52483

Ha mar ennyire versenyzes itra ranglistad lattad?  Kb fenyevekre vagyunk elmaradva nem csak a franciaktol hanem ugy amblok mindenktol.

Csabi all nalunk a legjobban,kukkants ra hany francianak van annyi pontja mint neki

De tolem aztan mindenki versenyezhet,sot felre is allok nem akarok senkit feltartani.Csak pusztan jelzem sok embert nem erdekel a versenyzes.

Montinal a hosszu tavn indulok szama csookent radikalisan ezert is csokkentettek a tavot,hatha akkor tobben indulnak.

Előzmény: allez zserzseli! (52476)
procaliber. Creative Commons License 2017.03.14 0 0 52482

Orulok,h erted a mondanivalom

Előzmény: -biga- (52475)
BaloghP Creative Commons License 2017.03.14 0 0 52481

Május 21-én ötödször is POLAR Kaptárkövek Trail, lehet bükki skalpokra vadászni, a bükkalján a dűlők között szaladni és a végén fröccsözni, gyertek a hippi piknik folytatódik.

https://www.youtube.com/watch?v=psydBBE1afc

-biga- Creative Commons License 2017.03.13 0 0 52480

Egyfelől  csak semmi pánik, biga megvédi magát, másfelől a versenyek számomra, sőt mondhatom, hogy többek számára nem csak abból áll, hogy leszegett fejjel, vörös fejjel toljuk. A Fun Run-on kifejezetten jó volt találkozni és együtt futni azokkal akik ott voltak. Habár a táv nagy részén csupán Tomival tudtunk beszélgetni, a rajt előtt és a célbaérkezés után volt lehetőség dumálni az ismerős arcokkal és megismerni újakat. Ja, hogy a Bükk mindig lenyűgöz és el lehet mélázni rajta még futva is? Igen. Sőt Döme, Téged pedig kifejezetten jó volt látni még ha csak kamilláztál is. :)

Előzmény: allez zserzseli! (52478)
barefootBushman Creative Commons License 2017.03.13 0 0 52479

Értettem, persze. Megvédeni se akarom, csak féltem, hogy az öregkori együttsörözéseinken ott leszünk-e még vajon kehes izületeinkkel a Zöldtavi-hauz teraszán kiülve és pipázgatva, anekdótázva..

Előzmény: allez zserzseli! (52478)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.03.13 0 0 52478

óóó egyáltalán nem bigát akartam bántani.

éppen ellenkezőleg.

de azért azt is kell látni, hogy bigáék nagyon nagy elszántsággal, akarattal, célirányosan készülnek, hogy jobbak legyenek, fejlődjenek, versenyezzenek, ahogy te is írod, sok munkát tesznek ebbe bele stb. a nagy többség nem ennyire tudatos, de azért versenyezne.

illetve pont ezt feszegettem, hogy ez lesz-e az eredménye annak, hogy nagyobb a mezőny, többen futnak, megjelennek gyorsabbak is, nemcsak olyan magunkfajta ultrás csoszogók.

Előzmény: barefootBushman (52477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!