Nem tudna valaki ipari méretű tésztacsináláshoz jó irodalmat, oldalt, bármit ajánlani? Vagy milyen oktatási intézményben "oktatnak" ilyen ismereteket? Köszi.
A spejzban évek óta volt egy hungarocell doboz, és rémlett, hogy mintha valami tésztagép lett volna benne.
Előszedtem hát, kíváncsi lettem a rossz bolti tészták utáni kudarcok miatt. A dobozt kibontva láttam Atlas Mercato és 1985 nyarán gyártották :-)
Anyuék kapták nászajándékba, épp, hogy kijött a gyárból, már adták is el, akkoriban annyira keresett "gép" volt.
Sajnos nem volt már benne a használati utasítás, de anya felfrissítette a memóriáját és szupi széles metéltet csináltunk vele...csak....a vastagsággal voltak gondok. Gondolom a gyári leírásán voltak tészta típusok és a hozzájuk tartozó nyújtás vastagság számok, meg a mit hogyan.... de mivel nincs így gondba vagyok. Ütögettem én google-ba, hogy Mercato tésztagép használati utasítás...bla-bla...de semmi.
Van valakinek otthon használati útmutatója? Szupi lenne, ha lefényképezné és elküldené nekem, vagy valami link, ahol olvasható
konyicsak.nikolett@gmail.com - ra ha elküldené azt nagyon megköszönném :-)
Regi szepemlekek. Ezelott 20 evel nagymamam keszitet aligvartam hogy kezen szaradni ha nemvolt elegszaraz akkor nemtudta vagni regi vago ( mainapig mukodik ) es kalyahateton piritotam. Ha tul szaraz akkorsem vagta. Valodi hazikeszitesu teszta mindent ok termeltek.
Végül megoldódott az Ariete Pastamatic tésztacsináló automata receptkönyvének beszerzése.
Az új magyarországi forgalmazó elküldte fáljban a magyarnyelvű "receptkönyvet".
Mielőtt megvásárolok valamit, előtte át szoktam tanulmányozni a leírásokat.
A készüléket is megvásároltam. A készülékhez is mellékelték mind a kezelési útmutatót, mind a "receptkönyvet" magyarul is és eredeti, több nyelvű kiadványként is.
Sajnos a magyar nyelvű papíralapú kiadványokat, beleértve a kezelési útmutatót, "receptkönyvet", jótállási jegyet, nagyon igénytelen kivitelben mellékelték. Gyűrött papíron, halvány fénymásolaton, a jótálási jegy szélén meg nyomtatási festék foltokkal.
A "receptkönyv" magyar nyelvű fordítása meg tele van fordítási hibával. (Például a víz és liszt fogalma keverve van, a porcukor cukormáznak van fordítva.)
A jótállási jegy hátoldalán levő tájékoztató érthetetlen zagyvaságnak tűnik, nem a készülékre vonatkozóakat közölnek rajta, valamint nem egyezik a jótállási idő az előlapon feltüntetettel.
Az a megállapításom, hogy a magyar nyelvű kiadványok, mind tartalmilag, mind külalakilag, nem emelik az európai színvonalat. Ennyi pénzért, mint amibe került a tésztacsináló, ez is elvárható lett volna.
Ariete 1591 Pastamatic 1950 tipusú tésztaautomata készülékhez hol lehet találni tésztarecepteket? A gép használati útmutatója, amely az internetről is letölhető, nem tartalmaz recepteket.
Tanácsot kérnék, mert a tésztagép vágó hengerei nehezen veszik be a tésztát. Mit csinálok rosszul? Másnál nem fordul elő ilyen probléma? Kérem segítsetek!
A lisztet, a sót a tojásokkal, a tojássárgákkal, és az olajjal együtt robotgépben dolgozzuk össze addig, amíg morzsalékos nem lesz. Fontos, hogy a tésztának nem szabad töredeznie, de ha mégis előfordulna, dolgozzunk még rajta a gépben. Ezután lisztezett deszkán dagasszuk egyneművé, simává - nem szabad ragacsosnak lennie. Frissentartó fóliába csomagolva pihentessük egy-két órát.
A könnyebb nyújthatóság érdekében a tésztalabdát osszuk 8 kis cipóra, majd mindegyik cipót nyújtsuk 4-5 mm vastagságú téglalapra.
Ezután a lapokat a tésztanyújtó gépben -a legvastagabb állástól a legvékonyabbig- hajtsuk át.
Legvégül a receptnek megfelelő formára, alakra, méretre alakítjuk a tésztánkat.
Legjobb, ha mindig frissen készítjük, de frissentartó fóliába csomagolva, lefagyasztva pár hétig eltartható."
Tudna nekem segíteni valaki? Nekem is van tésztagépem (Marcato),de a belül lyukas tészták nem igazán sikerülnek.Vagy nagyon lágy és azért nem lesz szép,formás a tészta,vagy nagyon kemény,akkor pedig nem jön ki a gépből.Segítene valaki egy tényleg jó recepttel,amitől biztosan sikerülne a tészta készítés?Köszönöm előre is!
Én Olaszországból kapom a durumlisztet, és én is csak egy kevés vízzel próbálom keményre gyúrni. Sajnos lágyabb, mint tojásos tészta, és előfordult, hogy főzés közben szakadt darabokra. :-(
Szia! Mi is nemrég vettük a ravioli készítőt a géphez. Kétszer próbálkoztunk vele, de elájulva én sem vagyok.
Az a tapasztalatom, hogy tényleg jó száraz tészta kell hozzá, és a töltelék is csak többféle darált sajtból és egy tojásból állt (a korábbi, szaftos cucc kimállott a tésztából).
Így működött, kijött, összeragadt, nem kenődött már a második alkalommal, de nem vágja eléggé szét a kockákat, szóval a végén egy pizzaszeletelővel vágtam el a párnák között a tésztát. :-(
Általában frissen megfőzzük, de már többször tettem el száradni is, van hogy durum tésztalisztből (Csuta féle a legjobb, de brutál drága 400,-Ft/kg) tojás nélkül (20 dkg liszt 1 dl víz, só) vagy ugyanez a liszt és 10 dgk liszthez 1 tojás és só arányban csinálom. Jó kemény tésztát szoktam gyúrni, és hűtőbe teszem fél órára, de még így sem vagyok teljesen elégedett, nekem eléggé ragad:( De azért más tésztát nem veszünk, amióta megvan. Van nekem is Marcato nyújtó gépem is. Azt is nagyon szeretem.
Most találtam rá a topikra. Van ugyanis nyújtógépem amit elég gyakran használok is, mert szoktam gyártani levestésztát és más fajtát is. Elég régi a gép, de tökéletesen működik. Van hozzá az alapgép, ami nyújt, van hozzá spagettivágó, szélesmetélt és cérnametélet vágó, hullámos szélű vágó rendszer, és a ravioli gyártó adapter. Azt egyszer próbáltam, de biztos én voltam nagyon béna, mert nem jött össze. Azóta is kézzel készítem a derelyét.
Kedves Athalie40!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen összetételű tésztát szoktál nyújtani ezzel a géppel?
Van nekem is, de mikor próbáltam, az összes tészta összetört, amikor száradt.
Nekem van, hasonló, feltöltök képet. Ez Marcato gyártmány, mint a nyújtó gépek is. Nekem mindkettő van, imádom, ma is ezzel fogok makarónit gyártani. Minden tésztát itthon készítünk. Marcato Atlas Regina a márkája és lehet itthon is kapni.
elvileg ez is tud szélesmetélet meg cérnát -az előbbit próbáltam, de nem meggyőző, nem igazán jól van perforálva a metéltes feltét. Erre a szarvacska-szerűségre egész jó.
Szép jó napot, ilyesmi tésztakészítője nincs véletlenül vkinek? http://1.bp.blogspot.com/_-f8qVUtuYL4/SyZH5Vs3eiI/AAAAAAAAI3U/xCPZK3bKDvY/s1600-h/DCP_3485.jpg
Meg a vegen bunbe viszel!!! A legtobb teszta nem hoz lazba - marmint jol megvagyok a bolti frissel es a szaritottal - ha kell, csinalok magam meteltet. De... a ravioli az nagyon sok lehetoseget kinal - es a boltiak... hat lehetne min javitani.
Igen, van nekem is valahol, adott az Anyosom nekem is :)). Jajj de jo lenne, osszeulni, beszelgetni, kozben a kezunk jarna... mint ahogy o szokta a szomszedokkal. De hat - rohanas...
Egyszer Öreganyám Karácsonyra 923 darabot készített nekem ajándékba, és büszke volt rá, mennyit küzdött vele-és tényleg küzdős.
Van hozzá fából szerszámom, csak lapostészta ( jó vékony) kellene hozzá.
Nekem megérné, hogy rászánok fél napot, és jó időre van levestésztám...:}}
( Van egy elfogadható márkájú, amely cégnek van lúdgége-tésztája is, de az gépi, köze nincs az igazihoz - a többi fajta teljesen jó, csak ugye tudna az olcsóbb is lenni, ha magam készítem.)
Tud valaki olyan szerkezetet, mellyel töltött tésztát (derelyét is) lehet készíteni. Kolléganőmnek szeretnék valami ilyesmit, hogy ne kelljen neki kézzel, sokat csinál a családnak.