Keresés

Részletes keresés

Zretyi Creative Commons License 2 órája 0 0 13838

Köszönöm szépen a segítséget!

Előzmény: Pichon (13836)
hegekari Creative Commons License 2 órája 0 0 13837

Sziasztok. 

Olcsó, egyszerű műanyag jelölő gyűrűt hol lehet venni, rendelni ?

 

Pichon Creative Commons License 4 órája 0 0 13836

Szia ! Szerintem vidd le őket a pincében ott jó helyen lesznek vagy volierben a pincében vagy egy ketrecben ezt önnek kell eldöntenie ! Nem gond ha nincs ablak , kell a ketrecbe vagy a volierbe egy 10 wattos energia takarékos égő és elkezdenek szépen amjd tojni, 15-17 fok nem a legjobb nekik télen a tojás hozom miatt de nálam sem volt jobb idő tavaly télen és még is tojtak, de igazából a jó fajta tojó táptól fognak tojni !

Előzmény: Zretyi (13835)
Zretyi Creative Commons License 4 órája 0 0 13835

Kedves Fürjtartók!

Segítséget szeretnék kérni! Van 11 fürjem akik eddig kinti volierben voltak ill. még most is ott vannak! A terv az volt hogy a hőszigetelt csirkeólban lesznek világítással elhelyezve, de hiba csúszott a számításba! A csirkéim Marek-vírusosak lettek! Így oda azok helyére nem tehetem be őket mert megbetegednének még ha fertőtlenítek is, de idő mire ott minden tiszta lesz. Lenne egy megoldás, hogy leviszem őket a pincébe, de ott nincs ablak ,de télen is 15-17 fok van! Kérdésem, hogy mivel ezek még fiatalok ( aug. második felében keltek) el kezdenének-e tojni? Három már tojt néhány tojást de azok is abbhagyták mert nagyon durván vedlettek és mire kitollasodtak bejött a hideg? Szóval lenne tojás a télen vagy csak tavaszra? Mindenkinek szép napot kívánok és köszönöm a segítséget előre is!

Pichon Creative Commons License 5 órája 0 0 13834

Szia igazad van ezt én is észre vettem hogy verekedés volt náluk :) Én nem vettem jelölőt hanem egy vékony csík szigetelő szalagot raktam a lábukra !

Előzmény: fürj999 (13832)
Biovadász Creative Commons License 5 órája 0 0 13833

Köszi, majd figyelek rá.

 

De a nagy terület miatt még sose volt, hogy az egyik kakas beleszólt volna a másik akciójába, "leverné" a tojóról, vagy bármi.

Semmiféle agresszív viselkedésnek nincs jele. 

Előzmény: fürj999 (13832)
fürj999 Creative Commons License 6 órája 0 0 13832

Szia

A jó körülmények között fürjek akár 5-6 évet is megérhetnek !! De a 3-4-ik évtől már alig tud fias tojást produkálni, de mivel ő erősebb, öregebb, mint a fiatalok, nagy valószinűséggel leverik a fiatal, még aktív kakast a tyúkról. Alig lesz termékeny tojás. Attól függ mennyi az öreg fiatal aránya. Magyarul, ha több az öreg mint a fiatal nem lesz érdemes a gépet beindítani. De lehet kapni "madár jelölő gyűrűt 6,5-7,0 mm-es évente változik a színe, sőt van, hogy az évszám és sorozat is rajta van Akkor már lehet szelktáni a kakasokat A tyúkok még 5 éves korukban is a tojás számuk meghaladja az 50% -ot és Nagyobbak érettebek.

Előzmény: Biovadász (13830)
hegekari Creative Commons License 26 órája 0 0 13831

Köszönöm , sokat segítettél. Vigyázzni fogok minden kis jövevényre.

Előzmény: fürj999 (13829)
Biovadász Creative Commons License 28 órája 0 0 13830

"Ha több "generációt" együtt tartasz akkor, honnan tudod melyik mennyi idős ??" 

 

Nos, mivel hobbi tartó vagyok akit nem érdekel a megtérülés, igazán nem is érdekes számomra, hogy melyik mennyi idős...

 

Vágni a fiatal kakasok nagy részét szoktam csak a legfrissebb keltetésből, illetve a "hibás" példányokat. Illetve mivel "szabad" kinti tartásban vannak, párat a levágandók közül megtartok tavaszig, mert a hidegben remek sárga hájuk lesz, amitől még szebb és testesebb lesz a fürjleves.

Akik ezt a szelekciót túlélik, azok tulajdonképpen aggkori végelgyengülésig ellehetnek nálam. 

 

Előzmény: fürj999 (13828)
fürj999 Creative Commons License 29 órája 0 1 13829

A japán fürj, és a hasonló méretü fürjek (Ausztrál "csoki", olasz, angol, stb) kelési ideje a berakástól számítva 16 nap és +8-12 óra. Ezért a 15-ik naptól nem kell forgatni és a tojásokat fekve kell berakni. A párát növelni kb 80 %-ra. A kelés kezdetén a hőfokot vissza kell venni 37,0-37,2 c fokra. Ha ez min ok akkor a tömeges kelésnél 6-8 óra alatt kikel minden madár. Ami ezután kel az már hamarosan elpusztul. A kelés után 12óra múlva innivalót (kamilla teát) és 24 óra múlva porrá tört inditótápot min 21% fehérje tartalmú. Csak ennyi az egész és lesz sok fürj. Ja az itatást először üditős kupakban kapjanak,mert nagyobb edénybe belefulladnak !!!!!

Sok sikert !! NE FELEDD a fürj madár is egy élet, Úgy bánjál velük !!

Előzmény: hegekari (13826)
fürj999 Creative Commons License 29 órája 0 0 13828

Szia

Ha több "generációt" együtt tartasz akkor, honnan tudod melyik mennyi idős ?? 

Előzmény: Biovadász (13827)
Biovadász Creative Commons License 29 órája 0 0 13827

"A fürjek az egy fészekből valók türik meg egymást, bármilyen kedves állatok, a terülti, nemek harca erös, a gyilkolásig!"

 

Ez csak relatív kis területen tartva igaz. (és nem a szakkönyvek által ajánlott minimum sűrűség betartásával gondoljunk a "nagy" területre.

 

Nálam 9 négyzetméteren 25-30 fürj vidáman elvan egymással, minden évben szoktatás nélkül teszem be hozzájuk a fiatalokkal, együtt élnek a "frissek" az 1-2-3 évesekkel.

Agresszió nincs, annyi az esemény, hogy az összes régi kakas azonnal meg... az összes új lányt. :)

 

20 négyzetméteren azzal a pár darabbal nem lesz gond.

Előzmény: japipapi (13822)
hegekari Creative Commons License 1 napja 0 0 13826

Szia. Köszönöm válaszod. Felirtam mikor raktam be a tojásokat. Szerinted hogy tudom kiszámítani a hozzávetöleges kelést ?

Előzmény: japipapi (13825)
japipapi Creative Commons License 1 napja 0 0 13825

Szia!

Nagyjából azért be lehet lőni a keltetés időpontját, bár ahogy már kaptál választ, igaz. Gondolom tudod, hogy az utolsó 2 napon már nem szabad forgatni, ki kell kapcsolni forgató művet. Ha épen nem leszel otthon, -fogod tudni- rakd be a tojcikat egy megfelelő dobozba, persze fedve, hogy ne szaladjanak szét, aljára puha textilt, egy jó pár órát kibírnak. Kicsit szomjasok lesznek, de kibekkelheted. Ha keltetésnél minden jól csinálsz, szinte órára kelnek ki, nem mondom, ezt csak a saját nevelésű madarak tojásaiból való keltetésnél működik, mert ugye keltetés alapja a jó állomány.

 

Előzmény: hegekari (13817)
japipapi Creative Commons License 1 napja 0 1 13824

Jó reggelt kedves Bagika86!

Látom Te is először a kéményt, tetőt, házat. majd a pincét készítetted el! :-) Mielőtt keltetéshez kezdtél volna, nem ártott volna elolvasni egy jó pár szakkönyvet! Javaslom, azért pótold, mert látod itt az eredmény!

A szétcsúszott láb több oka lehet, nem ragoznám. A "Keresés" ablakban kaptál volna válasz bőven, miért nem használod? Nem tudunk minden egyes milliószor leírt,  köztudott kérdésre válaszolni!

A szétcsúszott lábakat össze kell kötni, mint egy béklyót, 2-3 nap alatt helyre áll, de ha nem, ki kell selejtezni, mert úgy is el fog pusztulni.

Javaslom, gyorsan olvass vissza, hogy hogyan kell nevelni a pici fürjeket, kezdve hő, itatás trükkjei, takarmány minősége, fehérje mennyisége,  almozás, vitaminozás, göbözés megelőzése ill. megszüntetése, családi ivararány, szám stb. 

Nem akartalak megijeszteni, de semelyik állattal kikísérletezgetni, nem érdemlik a kínhalált!   

 

Előzmény: Bagika86 (13821)
japipapi Creative Commons License 1 napja 0 0 13822

Szia!

A fürjek általában nem szeretik az idegen társakat, "rendesen" skalpoják öket. Ilyen méretü azonban elképzelkető, attól függ hány családot akarsz tartani. A fürjek az egy fészekből valók türik meg egymást, bármilyen kedves állatok, a terülti, nemek harca erös, a gyilkolásig! Javaslom, olvass a természetükröl. (a google segít!

 

Előzmény: jankovacs (13820)
Bagika86 Creative Commons License 1 napja 0 0 13821

Sziasztok! 

Segítségeteket szeretném kérni, adjatok nekem tanácsot!

Tegnap és az éjjel keltek kis bébik elég szép arányban. Ezek után mit kell tenni infra alatt vannak amik tegnap keltek nekik ma adtunk enni inni . De van kettő baba akik nagyon nagy terpeszbe vannak nem tudnak lábra álni miért van az ? Mit tudok csinálni velük? Mit tudok nekik segíteni?

 

jankovacs Creative Commons License 4 napja 0 0 13820

Törpefürjet és japán fürjet lehet együtt tartani nagy helyen (20 nm-en lenne 1 pár törpefürj és 3 pár japán fürj ?

hegekari Creative Commons License 5 napja 0 0 13819

Köszi a segítséget . Remélem keléskor nem kell 6 óránál tovább lenni a kicsiknek a keltetőben. 

Étermembrán pedig a hőfok szabályozáshoz kellene , de ha nem tudok szerezni marad a Kínai kütyü . 

Előzmény: efraim77 (13818)
efraim77 Creative Commons License 5 napja 0 0 13818

Szia, a kelés időpontjának számítása óramű pontosságra szerintem azért nehézkes mert sok-sok minden apróság befolyásolja a néhány órát....

Keltetőben akár 6-8 órát is el vannak a kis fürjek, és nem is baj ha zajonganak a többieknek serkentve azok kelési aktivitását.

Mire kell neked étermembrán? (az már elég elavult hőmérséklet szabályzó eszköz ha jól tudom-bár én olyat nem használtam) Miért nem veszel helyette olyan kínai vezérlőt amit a másik topikban legtöbben használnak keltetőgépekben, nevelőládákban...olcsó és még megbízható is, kicsi és modern.

Előzmény: hegekari (13817)
hegekari Creative Commons License 6 napja 0 0 13817

Sziasztok.

Azt szeretném kérdezni , hogy a fürjnél is ki lehet e számolni a pontos kelést , mint a tyúknál ? Olvastam hogy a tyúknál 21 nap + 5 óra , ha jól emlékszem. Azért is izgat a kérdés mert elképzelhető , hogy azon a napon mikor kelnek a tojások pont dolgozni fogok , reggeltől estig. A másik. Ha nincs forgató a keltetőben , sima felületen tudnak állni a kicsik , mennyi ideig maradhatnak a keltetőben a kelés után.  Ez az első keltetésem , és a jövőben szeretném úgy indítani a keltetést , hogy a kelés napján otthon legyek. Köszi ,várom a hozzászólásokat. 

Ja , és még mindig keresek éter membránt.

 

hegekari Creative Commons License 2015.09.30 0 0 13816

Sziasztok.

Igazábol nem idevaló , de meg szeretném kérdezni , hogy valaki  tudja e , hol tudnék éter membránt venni. 

Köszi.

hegekari Creative Commons License 2015.09.30 0 0 13815

Köszi a segítséget. Sokat vissza olvastam , nem csak a ragasztással kapcsolatban , hanem a fürj tartásról szeretnék a lehető legtöbbet megtanulni. De elég lett volna csak a segítség is. Google val már nem vagyunk barátok. :)

 

Előzmény: japipapi (13814)
japipapi Creative Commons License 2015.09.30 0 0 13814

Szia!

Már többször volt téma, ha rákeresnél meg is találnád, de, hát így egyszerűbb?!

Minden ragasztó alkalmas, ami nem oldószeres. Legolcsóbb és legjobb a faipari ragasztó. Az vízzel hígítható egy komponenses műgyanta,  kötés után vízhatlanná válik. Google segít Neked is.

 

Előzmény: hegekari (13799)
Pichon Creative Commons License 2015.09.28 0 0 13813

Sziasztok ! Ez a  tünet a fürjemen a Paramyxovírus lesz ?

Rae65 Creative Commons License 2015.09.28 0 1 13812

Sziasztok.

Én kb 1 hete vettem ugyanilyen gépet és ugyanezzel a gondal küzdöttem. Kiagyaltam egy lehetöséget ami ugyan nem tökéletes de talán te tovább tudod fejleszteni.
Én leragasztottam az összes alsó szellözöt, csak 1 et hagytam nyitva. Egy karton papirból vágtam egy 8 szögletü lapot ami pontosan illeszkedik a bujtató tálca helyére.
Kicsit hosszadalmas müvelet de elkezdtem rá lyukakat bökködni. Ez a lap lezárja a vizfelülelet, és csak a réseken át jut ki pára. Egy szigszallagot körbe rajzoltam és kivágtam ollóval 4 db kört, és a kzepén is. Nekem ez adta meg azt a pára tartalmat ami kellett. Viszont ha fullra feltöltöm, ami kb 1,5 liter viz, és csak 1 felsö és 1 alsó szellözö van nyitva kb 2-3 óra alatt ment fel 77-80% ra a pára. Nekem eddig ennyit sikerült elérnem. Talán neked sikerül tovább fejlesztened.

Előzmény: Bagika86 (13788)
Pichon Creative Commons License 2015.09.25 0 0 13811

 BOCSÁNAT A KÉP LE MARADT:(

Pichon Creative Commons License 2015.09.25 0 0 13810

Szia ! Nekem is kb 50 darab van 1 helyen, de már nem biztos hogy annyi mert esett ki belőle :) Én minden reggel adok nekik csak 1.5 kg megy bele az etetőbe és elvannak vele, de most kevertem még 4 kg tojótápot az eledelbe nekik így 16 kg , vegyesen napi, kukorica, búza és 8 kg tojótáp ! Fénnyel és meleggel el lesznek el vannak látva, én 25 forintért adom el a tojás darabját !

 

Elég nagy helyen vannak !

Előzmény: efraim77 (13809)
efraim77 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 13809

ha beállnak egy mennyiségre megszokják nem éheznek, és tojnak rendesen, szerintem a lényeg hogy a napi szükségletet reggel és este ugyanabban az időben kapják meg. Ha kis helyen tartjuk őket bezárva keveset mozognak így is híznak kövérek leszenek egy idő után a tpától is. Ez tapasztalat.

Sajnos vagy nem sajnos a profitábilis tojástermelés egyik oldala a költségek kordában tartása.

A másik oldal az eladási ár.

efraim77 Creative Commons License 2015.09.25 0 0 13808

nálam másfél kiló aranytojó  50 fürjnek elég egy napra....de ezt mindneki tapasztalja ki magának...

Előzmény: Pichon (13806)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!