Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

fürj999 Creative Commons License 19 órája 0 0 13430

Szia

Valamikor nagyon régen, egyszer egy 5000-es gépet reggel hűtöttem, közben készülődtem dolgozni, aztán szépen el is mentem, 12 órás műszak végén hazamentem, első utam a géphez ( Ja ez a 18-ik napon volt baromfi tojással) Furcsa csend fogadott és az ajtó tárva- nyítva, azt sem tudtam hol vagyok és hogy vagyok !! Nem tom mennyi idő volt mire észhez tértem ajtó becsuk, a gép elindult. Elképzelheted, hogy vártam a 21-ik napot !! És számottevő csökkenés a keltetésben nem volt. !! Azért is mondom, hogy nem a gép minősége az első, hanem a tojásé !! Igaz azok a tojások elenőrzött telepről lettek vásárolva. 

Előzmény: vadrece (13425)
vadrece Creative Commons License 20 órája 0 0 13429

Szia.

Először is szoktunk köszönni (legalábbis arra amerre én lakom). A "termés" nem véletlenül van idézőjelben. Az osb lapnak van egy olyan tulajdonsága, hogy idővel a nedvességtől megszínesedik, majd idővel megtapasztalod. Egyébként tiszta forgácson, tiszta ruha van, melyre csirke táp van szórva. Ja és úgy gondolom ha 5-6 év alatt probléma mentesen felnevelsz kb 4000 db fürjet és évről-évre visszatérő vásárlóid lesznek esetleg utána ítélkezz.

Előzmény: metabo (13426)
Pichon Creative Commons License 22 órája 0 0 13428

Ez nagyon jó volt :) Gondolj arra a kotlós ennyi ideig űl rajtuk és nem idegeskedik.

 

Előzmény: fürj999 (13427)
fürj999 Creative Commons License 23 órája 0 0 13427

Szia

Gratulálok a madaraidhoz, most vigyázz rájok az első napokba 37-39 c fok legyen  és naponta 1 fokkal csökkentsd tehát hetente 6-7 fokkal.

A szenvedő madárkákat, ne hagy szenvedni,kinlódni, mert úgy sem fognak felnőni.

A berakott tojások 65-70 %-a kel ki. Az normális kelési arány. Az igaz, hogy a nyomorékokat nem szokták számolni.

Lesz ez még sokkal jobb is. Csak a keltetés egy türelem "játék" , Gondolj arra a kotlós ennyi ideig űl rajtuk és nem idegeskedik.

 

Előzmény: metabo (13426)
metabo Creative Commons License 29 órája 0 0 13426

Mai "termés" ha egyszer lesz napi szinten ennyi kis fürjem de nem termésem nem is profitom, ennél azért szebb tisztább helyen tartom majd :)

 

51db madár kelt ki a 100-ból. kb. 30 sajnos az én hibámból nem kelt ki, volt itt 10-12 db megtört tojás mikor is túl szorosan fogtam a rácsos szendvicsbe forgatás miatt, a többi meg a türelmetlenségem okén. Maradt még vasárnapi kelésből 4db amit mostanáig még a keltetőben maradt élnek de nem állnak fel csak csúsznak szerintem nekik nincsen esélyük. Többi szépen eszik szaladgál az infra alatt. 

 

2db ment szét a lába összekötöttem, valahol 2 nap de máshol 4-5 napot írtak az így tartásra most melyik inkább ? Szegények élnek de nem tetszik nekik azt látom.

 

Ennek függvényében viszont nem feltétlen olyan rossz a kelési arány igaz ? 51% az első keltetésem, de a hibáim miatt szerintem 70-80% is meglehetett volna az a 30 tojás pont 30%... De innen van hová fejlődni majd :)

Előzmény: vadrece (13425)
vadrece Creative Commons License 2 napja 0 0 13425

Sziasztok.

Mai "termés" 125 db fürjecske 150 tojásból. A dolog érdekessége,hogy kedd este 6 óra körül tojás forgatás után elfelejtettem a keltető tetejét visszatenni, amit csak szerda reggel 5-kor vettem észre. Tehát a 12-ik napon 12 órára sikerült kihűteni a tojásokat, a helyiségben kb 15 fok volt. Nem bíztam a kelésben és ez lett az eredménye:

 

fürj999 Creative Commons License 2 napja 0 1 13424

Szia 

Mond a nagymamádnak, hogy a "táp" is magokból van, csak egy kis kiegészítők vannak, hogy ne a pici teste fogyjon el a tojástól. azt a táp pótolja. Különben is a fürjeknek a gyógyszermentes tápot kell adni. Csak van egy kis plussz fehérje. A régi tápokban állati fehérjék voltak, de az már a múlté. A törvények nem engedik meg az állati fehérjéket a tápszer előállításán, csak növényi fehérjéket. Ezek javarészt szója.

Előzmény: metabo (13422)
Pichon Creative Commons License 3 napja 0 0 13423

Szia ! Mehet persze ! én is úgy etetem őket ! 5 naptól fele indtó fele kukorica dara ! Nem lett gond velük !

Előzmény: metabo (13422)
metabo Creative Commons License 3 napja 0 0 13422

Na erre nem gondoltam vagy gondoltam de arra jutottam a kínai kajás dobozzal ellentétben egy kávé csésze nem okozhat gondot de még is... Köszönöm a segítséget lecseréltük kupakokra. Még annyi kérdésem van csak indító táp és pár nap múlva reszelt főtt tojás. Ha most 50%-ban keverném kukoricával az baj ? Elég később ? Nagymamám kérésére, ő nagyon táp ellenes 40 évig csirkézett a tsz-ben miután minden földjüktől "megszabadította" az a rendszer. Persze ez fürj meg 50 évvel később vagyunk azért megkérdem. Mehet fele indító fele házi kukorica vagy felejtős, és csak indító.

Előzmény: japipapi (13420)
fürj999 Creative Commons License 3 napja 0 1 13421

Szia 

Ugye megmondtam, csak türelem, tudom az a leg kevesebb, nekem is . Olyan vagy mint a fiam, morog, dunnyog, de szótfogad. Mint Te. Az állattartás egy türelemjáték, pláne a keltetés. 

Sok sikert és sok-sok keltetetést. !!

Előzmény: metabo (13412)
japipapi Creative Commons License 3 napja 0 0 13420

Szia!

A vizes edényt gyorsan dobd ki, mert fulladás lesz! Képesek egy kanál vízbe is belefulladni!!!!!!!! Tegyél be egy pár ásványvizes kupakot, 5-6 db-ot,  az bőven elég .

 

 

Előzmény: metabo (13417)
Pichon Creative Commons License 3 napja 0 0 13419

Szia ! Mondhatok pár ötletet a számodra, saját tapasztalat , vegyél papagáj itatót nekik, mert ebbe ha bele mennek lehet ott is maradnak :( Nálam is belefulladt :(

Előzmény: metabo (13417)
Öreg Halász-) Creative Commons License 3 napja 0 0 13418

Sziasztok! 

Van néhány darab keltetőnek alkalmas hűtőm (kombinált is) fagyasztószekrényem, 1 db. fagyasztóládám, keltetőnek ,inkubátornak kiválóan alkalmasak.

Jelképes áron átadnám,vagy cserélném baromfira,nyúlra ( 1 ezer Ft értékben/ db.!

 

metabo Creative Commons License 3 napja 0 0 13417

Igen túl izgatott voltam... Már megnyugodtam mindenki elkezdi valahol én még soha életemben nem láttam napos fürjet csak tegnaptól :) Így néz ki a 700Ft-os "inkubátorom" Obis doboz + cell pont passzol felül kivágtam az infrát könnyen kihúzhassam, majd később szépen centinként lehet emelni így csökkentve a hőfokot. Pont 37 fok van nekik bent. Vizet lehet messze tettem de abból is két kamillásat.

 

Tegnap nézegettem az automata hőfokszabályzókat, ebayon 6-7 ezer de itthon is lehet már közel ennyiért venni. Olyat is láttam ami 27 ezer mindent előre lehet programozni + az már a párát is beállítja. Öreg hűtő van még megy de sokat fogyaszt lehet egyszer megpróbálom. De még kitapasztalom a román csodát. Tegnap kikelt 5 fürj ők a dobozban ma kikelt 13 de még van közel 40 tojás majd meglátjuk.

 

Ha nem jó a jelenlegi inkubátorom (egyáltalán ezt nevezik így ?) vagy kaja, víz elrendezés nyugodtan szóljatok rám!

 

Előzmény: japipapi (13416)
japipapi Creative Commons License 3 napja 0 0 13416

Szia!

Na, ugye. Türelem. Vissza olvastam az az első fürjes bejelentkezésed óta, tényleg megértem fürj999 barátom begurulását. Tényleg megírta neked gondjaidra a választ, és nem hittél. Én is Tőle tanultam a legtöbbet, valahogy éreztem érdemes odafigyelni, ma is lesem tanácsait.

Már többször téma volt a román keltető. Az első generációs Cleo olyan amilyen, használható, de jelentős a kockázat. Ki kell tapasztalni hiteles méréssel és az alapján rá kell korrigálni.

Bár félsz az elektronikától, nem is biztatlak komoly dolgokra, de azért egy olyan bekötés a feladat, amit már a 8. osztály fizikájában tanítják. Minden készen kapható, mint egy éjjeli lámpát, vagy egy csengőt. ne vedd sértésnek, de mosógépet, hűtőgépet, fagyasztót  használtok? Ott is aztán van bőven, víz, pára és még is nincs tömeghalál. Ha veszel egy Kajos féle (nikeceles láda) gépet arany áron, abban is kering a delej! Látom a legolcsóbb 30 ezer felett van! Na hát annyi lovéból 3 klassz gépet lehet varázsolni! minimális beruházás nélkül nem lehet nagy eredményt elérni, profitot pedig egyáltalán nem.

Előzmény: metabo (13413)
Pichon Creative Commons License 3 napja 0 0 13415

Sok sikert hozzá ! Az első nekem is nagy izgalommal telt :) De a másodiknál már volt egy kis tapasztalatom, április 10-én kezdem a keltetést az lesz a 3 harmadik keltetésem már nem parázok :)

Előzmény: metabo (13414)
metabo Creative Commons License 3 napja 0 0 13414

metabo Creative Commons License 3 napja 0 0 13413

Meg van az első :) Azóta már ketten vannak. Köszönöm szépen mindenkinek aki tartotta bennem a lelket. És bocsánat bocsánat de nekem tényleg ez az első keltetésem. Én sem leszek mérges ígérem, ha pár év múlva lesz egy ugyanilyen idegbajos új keltető mint én, és akkor már én fogom lenyugtatni.

metabo Creative Commons License 3 napja 0 0 13412

Érdekel mit írnak mások neked is megköszöntem :) Egy jót beszélgettem papival remélem nem vagy szöveg irigy :) Igazad van, nekem írhatsz bármit sosem fogok megsértődni ebben partnered leszek, ha szeretnél beszélgetni te is. Képzeljétek 1 órája beindultak :) 10-12 madárka csipog és törik rendesen a tojást. 

Előzmény: fürj999 (13411)
fürj999 Creative Commons License 4 napja 0 0 13411

Szia 

Pár hsz-al. lejjebb írtam,hogy kevés volt a hőfok 1-2 napod csúszhat a kelés, nem beszélve rossz volt a párásitásod. 

Most azt vártad, hogy valaki mondja, hogy dobd ki őket. Hát dobd ki ! Ajánlottam a keltetős fórumot is. De nem hallagatsz rám. Nem is kell a te pénzed a te idődet b... d el. 

Ja és csodálkoztok, hogy bepipul az ember ????? Tanácsot kaptál, de el sem olvastad. Nem is érdekel mit írnak mások, csak te írhassál és szaporítsd a szöveget.

Előzmény: metabo (13410)
metabo Creative Commons License 4 napja 0 0 13410

Igen nézegettem agyaltam rajta de nem merek belevágni, mert 0 közöm a villanyszereléshez és az én agyam már ott leáll, hogy zárt rendszer ahol akár 90% pára is lehet és vezetékek áram alatt ? Ha meg kihívok egy szerelőt tuti megvág pont annyival amennyi a hasznom lehetett volna, hogy ne gyárit vegyek. Ezek szerint a hungaroceles sem nagy ugrás a románhoz képest ? Azt meg takarítani minden kelés után, ha erősebben megnyomom eltörik ez nagyon visszatart. Neten ami használt cel eladó meg olyan iszonyatos mocskos, hogy az a kertbe sem jöhet be nem hogy még tojást rakok bele. Gondolom nem hiába olyan koszosak biztos a takarítás nagyon körülményes. 

Előzmény: japipapi (13409)
japipapi Creative Commons License 4 napja 0 0 13409

Szia!

Akkor érzésem szerint, meg van a hiba. Láttam ketreceid, nekem tetszetősek. Látszik gondoskodásod, szeretsz barkácsolni. Akkor pedig ne félj megcsinálni egy saját keltetőt. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9180932

Egy kimustrált hűtőszekrény, pár ellenállás, pc ventilátor, hőszabályzó, egy 12 V-os DC trafó, tojástartók és mehet a keltetés. Érzésem szerint ezt ki lehet hozni pár 4-5 ezer Ft-ból. Biztos neked is akadnak kacatok, melyekből csodákat lehet csinálni. Azután később, mire kialakul a keltetési készséged, csinálhatod az automata párásítást, forgatást is, ha van rá igényed. Én is kedvtelésből keltetek, nincs csili-vili automatika, kézzel forgatok. Szeretem csinálni, leköt, szórakoztat, persze, mikor én kezdtem, csurdogált az idegem, még a kocsmahivatalt is hanyagoltam - ne ess ilyen hibába! :-))))))

 

 

 

Előzmény: metabo (13407)
japipapi Creative Commons License 4 napja 0 0 13408

és még egy dolog, azután már nem zavarlak. Írod, http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134350677&t=9181149 . Ha, valóban 0 tojások közelében 37 °C van (volt) akkor itt a hiba! 

 

Hőmérséklet a 8. napig 37,8 °C, utána 37,5 °C, majd az utolsó 2 napban 37,2- 37,3 °C,

 

Ha állandóan 37°C tartottad őket, lehet talán pár ki fog kelni, de nem sok jót jósolok. Itt nem csak arról van szó, hogy elhúzódik a kelés, hanem a sejtosztódáshoz nem felel meg a hő, várható a selejt, rendellenes csibe kelés. Sok a gyenge, szétcsúszott lábú kismadár, nem nagyon érik meg a felnőtt kort. Sajnos nem szabad megerőszakolni az életet. Ez a román csodát talán lehetne kicsit feltúrbozni. 

A szabályzóban lévő trimmelt (talán az kék téglatest szerű alkatrész), oldalán van egy pici rézcsavar. Azt picit el kell tekerni, akkor a hó változik. Addig kell szabályozni, ami a tojások közel mért hő 37,4°C -  37,5°C . Itt sem tudod állítani az éppen megfelelő hőt, de közel nagyobb az élve kelés, mint ha így marad.

Előzmény: metabo (13404)
metabo Creative Commons License 4 napja 0 0 13407

Igen igazad van adott volt a 3 hét de bevallom mivel első keltetés és román csoda keltető (ennyire futotta anyagilag) így nem sok esélyt adtam magamnak úgy voltam vele, ha az a pár 5-10db ki kell majd elrohanok tápért és megvagyok. A hely már készen infra bemérve 37 fok készen áll etető itató élesítve.

 

március 10 kedd délután indult az akció azért igencsak itt az ideje. Tényleg lelki ismeretesen próbáltam mindenre figyelni órákat ültem előttük feleségem már tiszta gyagyának tart. De mivel nem eladásra szánom, hanem magunknak így tényleg nem a haszon miatt hanem szeretetből aggódom. Attól félek a keltető is ludas lehet a műanyag vs. hungarocell téma miatt. Eleve a hőfok nem állítható csak fixen megy. Páratartalmat is állandóan naponta 2-3x után kell állítani.

 

De mit tegyek, ha nincsen 40 ezrem hungarocelesre csak 15 ezrem volt műanyagosra. Az a vicc mindig a kisember szívja meg akinek van több pénze vesz egy 60 ezerért automata hungarocelt, vagy 80 ezerért mini-maxit. De így minimálbéren a nejemnek is elég volt leharcolni ezt a kis gépet. Persze ezzel jóval nehezebb, viszont ha nem adom fel és egyszer sikerül már lesz tapasztalatom, ha netán vennék komolyabbat. Ott már talán könnyebb lesz kisebb erőfeszítéssel.

 

Tényleg annyit agyaltam műanyag vagy cel de a takarítás miatt a celt szerintem nehéz takarítani ezt meg könnyű nagyon. + az ára 3 románt veszek 1 cel árából kb.

 

De olcsó keltetőnek szó szerint híg a fürje, mert még egy darabot sem látok mászkálni. Csak azért kapargattam meg, mert kíváncsi voltam és sok helyen olvastam volt, hogy minden rendben majd az utolsó napokban elfogyott az erejük és hiába voltak teljesen kifejlettek nem tudtak kitörni. Mondom ezen ne múljon. Tudom tudom, nem segítünk nekik ami nem jön ki és nem életképes, mert nem tud magától kitörni de én ezt nehezen viselem.

 

Esetleg aki műanyagosról váltott hungarocel-re volt érezhető minőségbeli ugrás ? Mini-maxik ? Maximum túlórázok pár hónapot és meglátjuk.

Előzmény: japipapi (13405)
japipapi Creative Commons License 4 napja 0 0 13406

Szia!

 és a lényeget kifelejtettem. Visszaolvastam összes hsz.-ed, és ez nagyon szembe tűn! 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134118826&t=9181149

Ugye ez 2015.03.09. dátummal regisztrált. ma 2015.03.28. Akkor ma még csak 17 naposak, 10.-én indítottad a keltetést. 

Türelem!

 

Előzmény: metabo (13404)
japipapi Creative Commons License 4 napja 0 0 13405

Kedves metabo!

Kérdéseidre hátul kezdeném válaszolni:

- húzd ki a dugót, tegyél orcádba egy kortyos és nyugodj meg, egy feles megnyugtat :-)

- márt miért kínozni őket? ha eddig mindent jól csináltál, ki fognak kelni, tudják dolgukat, de

- miért kellett kapargatni a tojásokat? ez teljesen - bocsánat, de butaság

- lehet csak elszámolod magad. Ha, 18 nappal ezelőtt délután tetted be a tojásokat, akkor,

  

csak 17 napja keltesz!

 

- lehet, túl alacsony volt a hő, nem tudni hol méred, lehet nem emelted fel a párát 80-85 %-ra az első és utolsó 2 napkor. De lehet , maga a tojás (kakas) a ludas.

Várj türelemmel. Ha hétfőn sem kelnek ki, törjél fel egy párat, majd látod a fejlettségi fokát. ha pl. 3 db -ból 3 db-ban elpusztult a csibe, Te okoztad valószínű. Gondolt újra, hogy mit szúrtál el.  

Ha, mindet úgy tettél amit kellett, kifognak kelni. A türelem fürjet terem. 

Hidd el, jobb lett volna felkészülni talán alaposabban, hisz látom most keresed a kajájukat is, azért a köze 3 hét adott volt. Rendben van a tovább nevelés? Hely, alom, etető, itató és hő ?

Előzmény: metabo (13404)
metabo Creative Commons License 4 napja 0 0 13404

Jó reggelt!

 

Köszi az infót megyek is zsák összetételt olvasni :) Kérem írjon már az akinek rekord hosszú idő alatt kelt ki fürje és később is élve maradtak. Tanácstalan vagyok, hogy kihúzzam a keltetőt és szomorú búcsút vegyek a fürjektől vagy még várja no de meddig ? Ma délután leszünk 18 naposak és még semmi... Amit pár napja megkapargattam élnek mozognak a tojás héjon belül ahogy kukucskálok. Előbb szintén megkapartam 3-at ezek is mozognak.

 

Alulfejlettek ? Mi a fene baj van itt ? Csak nem mozognának már régen meghaltak volna, ha nagy baj lett volna nem ? Végtelenségig sem akarom kínozni őket.

 

Kérek egy szakorvost maximum meddig maradjon a keltetető mikor húzzam ki a dugót... :(

Pichon Creative Commons License 4 napja 0 0 13403

Én purinás csirke indítót használok nekik, apróra zuzva abban nem tudom mik vannak de bevált nekem, sőt mondták sokan hogy próbáljam ki a pulykát is azt mondták nagyon jó láthatóbb a növekedés jobban. Köszi a tojás lámpázás infót megfogadom ! Majd csinálok lámpázót :)

fürj999 Creative Commons License 4 napja 0 0 13402

De igen van olyan táp, sőt a komoly tápkeverő üzemek a gyógyszer adagolását a tenyésztőre bízza. 

Előzmény: fürj999 (13401)
fürj999 Creative Commons License 4 napja 0 0 13401

Minden zsákon van egy cetli amelyiken rajta van a takarmány összetétele, ha nincsen benne "Szalmonella" elleni akkor megveheted, Ha "kokciódózis" elleni van akkor az még jó. A kicsi fürj még ugyan nem védett szalmonella ellen de az első pár hétben alakul ki nála a védettség, ha kap ilyen gyógyszert akkor nem alakul ki nála a védettség és 3-4 hetes korában tömegesen pusztulnak.

Előzmény: metabo (13400)