Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Rae Apofisz 1 napja Creative Commons License 11983

Látom ez a 11 órás madárcsicsergés kiverte a biztositékot :)
Ezer bocsi. Egy ideig most jó fiú leszek :)

Rae Apofisz 2 napja Creative Commons License 11982

Nem akartam offolni, de mivel nagy sikert aratott az alábbi dal, ezért ráadásként engedjétek meg megosszam veletek ezt a 11 órás madárcsicsergést. :)
https://www.youtube.com/watch?v=F_7f14NkOyU

Rae Apofisz 2 napja Creative Commons License 11981

Hát köszönöm a javaslatokat. A móricka rajzon nincs ablak. :) Bal oldalon az a fény az nem az alagút vége,hanem egy lámpa. Ablak csak bukó ablak van, jobb oldalon ami nem látszik a képen. Amikor tervezték ezt a házat, eredetileg ez kanánház lett volna. Azért van ott a kémény. Meg is épitették de a tetön már nem lett kivezetve, Ez nincs használva. Azért van ott egy beugró. Ami igazából nem beugró hanem a kémény ugrik ki a falból... eh, bele bonyolódok :) A ketrec az ablakba 40 cm fog belógni. Amit elkell takarnom valahogy mert azt mondták a fürjek a fény felé akarnak majd menni. Kivül szunyogháló bellül föggöny.
A lépés számlálóról az jutott az eszembe, sokat töprengtem azon, vajon miért ugy alszanak a fürjek hogy kinyújták a lábukat és az oldalukra fekszenek. :) Azt hiszem itt a válasz a lépés számlálóban :) Jól esik kinyújtani a fáradt lábat :)
Már alig várom épithessem. :) Meg eszembe jutott egy kisérlet :)
Sok állatnak van genetikai, öröklött tudása. Ilyenek például hogy az öz gida megszületik, lábra áll és már tudja mit ehet mit nem. A macik ösztönösen tudják mikor kell téli álmot aludni, tudják ha viszket a hátsójuk a fához kell dörgölni. Mindenhol azt irják a fürjek valahonnan távol keletröl származnak. Japán, kina, ... Ott vajon mi alakulhatott ki a fürjekben genetikus tudásként ? Meghallgattam néhány fürj hangját felvételröl. Feltünt, éles, magas frekvenciájú a hangjuk. Akárcsak a távol keleti nöknek. :) Távol kelet, .. éles rikácsoló, magas hang,... mit jelent ez ? Azon a bizonyos tbc betegségen kivül, valamelyik kedves fürjes megtudja mondani japánban mire használták még a fürjeket valamikor nagyon régen, annak a bizonyos császárnak az idejében ? :)
Ugyse tudjátok, ezért elárulom. :) A madarak megérzik a közelgö földrengést és jelzik elöre. Az embernek csak megkell tanulnia hogy megértse mikor jelez a madár :) Japán mindig is bövelkedett földrengésekben, naponta többször is van. Ez a másik oka annak hogy a fürjet kitenyésztették anno. Hogy mit szeretnék kipróbálni mint kisérlet ? :) Köztudott a madarak szeretik a zenét. A nekik tetszö zenére némelyik dalol is.
Egy távol keletröl származó madárnak milyen zene is tetszhet ? Tippen is van :)
Neem, nem a Beatles és nem is Mozart :) A japánok,de legföképpen a kinaiak nagyon sok dolgot a természettöl vettek át. Megfigyeltek, tanulmányoztak, átvettek.
Észre vették a ketté vágott bambuszt ha szél belefúj, hangot ad.
A fürjekben felkell hogy ébredjen egy ösi hang :)

Előzmény: japipapi (11980)
japipapi 2 napja Creative Commons License 11980

Igen bőven belefér a 2 szint. A falig azért nem javasolnám, hisz hogyan fogod az ablakot tisztítani? Vagy csak a Móricka rajz miatt látom?

 

Előzmény: Rae Apofisz (11978)
nemfruska 2 napja Creative Commons License 11979

Szia!

 

  Ne bánd, ha a ketrecben nem repkednek. Akkor szokott rájuk jönni, ha megijednek, vagy valamitől begerjednek.

Gyalogolnak ők ott bent eleget. Érdemes lenne őket felszerelni egy lépésszámlálóval. Biztos meglepő eredmény jönne ki.

Előzmény: Rae Apofisz (11976)
Rae Apofisz 2 napja Creative Commons License 11978

Hát nem tudom... a logika azt mondja 2 szintes legyen. Többen is azt mondják nem nagyon szoktak röpködni csak ha megijednek. Pedig én azt várnám egy madártól szeressen repülni ha már van szárnya :) Meghát dupla féröhely lenne.

Atr hiszem ez lesz a jobbik megoldás,

Pichon 2 napja Creative Commons License 11977

Nekem a 40 cm magasságnál jobban tojnak :) Nem tudnak annyit mozogni :) Nekem most amik vannak lesznek 2 emeletesek !

Előzmény: Rae Apofisz (11976)
Rae Apofisz 3 napja Creative Commons License 11976

Mondjuk ha megfelezném középen, akkor 2 szintes lenne, az kb 40 cm belmagasság.
Bár igazából a célom az volt hogy tudjanak egy kicsit repkedni, egy kis testmozgás.:)
Csak közben felrémlett nem valami jó pilóták. Nincs valami ötletetek amivel biztonságosan tudnának repkedni ? Ketrecen bellül gondoltam :)

Rae Apofisz 3 napja Creative Commons License 11975

A pince 330 cm széles. Mivel 4 fal + mennyezet van (ami 190 magas) igy nem épitek ketrecet mert felesleges. Ehelyett készitenék egy fogjuk rá, asztalt, ami faltól falig ér, 330cm hosszú és 1 méter széles. A magassága az asztal lapnak 70 és 100 cm között gondoltam. Mondjuk 100 cm. Készitenék 3 db toló ajtó félét, mint a japán házakban, csak ezen csirkeháló lenne. Ez lenne a fal amivel elrekesztem öket.

Kb igy ahogy lerajzoltam :)

http://jd-hungary.hu/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=Furj%2Fterrarium.jpg&newwindow=1

 

Ha mondjuk beépitek valami kereszt ülörúd félét, akár valami gircses görcsös faágat, vagy neylon csikokat lógatok le, akkor is próbálkoznának repülni ? Mikor vagy mitöl sérülnek repülésnél. Ütköznek vagy leszálláskor ?

japipapi 3 napja Creative Commons License 11974

Vagy max. 40 cm legyen, vagy 200 cm! 1 m magasságnál sok lesz a nyaktörés, ha meg ijednek. Tudnak repülni, de nagyon rosszul, nincs igazán koordinálva mozgásuk a levegőben, ők inkább talaj közeli  madarak.

Előzmény: Rae Apofisz (11972)
Pichon 3 napja Creative Commons License 11973

Szia ! Szerintem a 90 cm-elég magas lesz azért :) Nekem a nagy ketrec 57 cm magas, abban még el vannak repkednek nincs gond ! De akár lehet kicsi is ha repül rosszul esik ennyi vége sajnos :( De maga az alapterület szép nagy lesz !

Előzmény: Rae Apofisz (11972)
Rae Apofisz 3 napja Creative Commons License 11972

Sziasztok.

 

Véleményt szeretnék kérni töletek. Egy 3x1 méter alap területü ketrec esetében, a

90 cm-es bel magasság nem fog gondot okozni ? Vagy mit tegyek be hogy ha repkedni támad kedvük ne törjék ki a nyakuk ?

Rae Apofisz 4 napja Creative Commons License 11971

Jók lettek a képek.

Elsö ketreccel én is igy jártam. :) Kinosan ügyeltem a pontos méretekre. Még függöt meg vizszintet is ellenöriztem többször is. Volt szétszedtem, mert egyik láb másfél centivel hosszabb lett és billeget. Összeraktam. Tökéletes lett. Mindenhol tized pontosággal. Beraktam a helyére és billegett. Nem volt egyenletes a talaj,ha nem vágom le pontos méretre pont jó lett volna :) Mérgemben ugy hagytam, dugtam alá egy stafnit, és tökéletes lett :) A voilert a pincében állitottam össze. Mikor kész lett akkor döbbentem rá, valahogy ki kéne vinni az udvarra. Igen ám,de lajtös kocsi lejáró van a ház alá. Ha megemeltem magassága miatt nem fért ki az ajtón. Nem volt más megoldás alá toltam a fünyirót egyik oldalon, ott tolta feleségem, másik végén bebújva vállra vettem. Hát nem volt egyszerü de végül ki került az udvarra :)

Előzmény: Pichon (11970)
Pichon 4 napja Creative Commons License 11970

Sziasztok ! Pár napot nem vagyok és ennyi infó egy helyen :) Huha :) Bocsi nem tudtam jönni, de párommal voltam, és a ketreceket csináltuk, ki raktuk a kicsiket és takarmányért voltunk :)

 

 

Ki meszeltem a falakat és a tetőt ! Jobb lett kicsit, a kicsiknél még megy a lámpa egy pár napig ! De új terv lesz ! Mivel ez egy palatetős hely, így 2 palát ki veszek és kap egy műanyag hullámos emezt így lesz fény nekik bőven !

Rae Apofisz 5 napja Creative Commons License 11969
Rae Apofisz 5 napja Creative Commons License 11968

Volt egy idö amikor foglalkoztatott az a gondolat, milyen nagyszerü lenne ha a dédnagyapámat, aki nem élhette meg a születésem, ismerhetném. Jó érzés lett volna ha akár csak egy kis levélkében valamit üzent volna nekem. Én öróla annyit tudok 3 háborút is megjárt és hadnagyként szolgált az osztrák-magyar monarchia seregében. Van róla egy fényképem, és ennyi. Aztán az jutott eszembe, irnák egy könyvet. Leirnám az én öseimröl amit tudok. Leirnám a saját életem. El is kezdtem irni, de abba maradt. Ez egy könyv lett volna, amit átadtam volna a gyerekeimnek, unokáimnak, hogy majd ök is adják tovább. Még annak is utána néztem hogyan miképpen lehetne legyártani ezt a könyvet. Igy találtam az interneten egy oldalt, ahol bárki rendelhet könyv készitést. Van némi elfogadható kritérium és nem a legolcsobb de megfizethetö az ára ha valaki komolyan gondolja. Egy ilyen honlap ez is http://www.konyvmuhely.hu

 

Ezzel csak a baj ök csak gyártanak,de nem értékesitenek. Ha valaki eladásra szánja a könyveit azt magának kell lebonyolitania.  Nem tudom érzel-e magadban késztetést,de igy lehetne könyved róla. Bár ennyi erövel akár te magad is készithetsz könyvet. Csak egy nyomtató kell és némi vissza emlékezés amikor a suliban könyvet készitettünk :) Juj de utáltam akkor. Ma pedig örülök van némi ismeretem róla hogyan is kéne csinálni :)

Előzmény: japipapi (11967)
japipapi 5 napja Creative Commons License 11967

Nyugodj meg, Magyarországon nincs számottevő mérges kígyó, nem szeretik a klímát. Emlékeim szerint, a Hanság lecsapolásköz a KISZ első két hetes építő tábora segített, - tagjaik 2 hetes balatoni nyaralás következett-, mérhetetlen mennyiségű sikló volt, mindenki kígyónak nézte. A kígyó Európában is inkább csak szárat, meleg területeken él meg. Helyenként Magyarországban időnként a homoki vipera előfordul, de mint rejtőzködő állat, az ember ritkán találkozik vele.

Egyébként én is voltam építő táborban, a déli határunk mentén lévő Boyban, kukoricát címereztünk. Hatalmas élmény olt, kedves emlékeimnek rögzült.

Amit találtatok, szerintem valamilyen gomba lehetett és a meztelen csiga kajálta, ezek nagyon szeretik a gombát, ettől lehet a taknyos, nyálkás felület. Csak megemlítem, pl.: az érett pöfeteg gomba érintésre "fölroppan" kilövelli az érett spórák milliárdjait.

Másik posztodra: talán nem érdekelt a mese, az irodalom, technikai érdekesség, sci-fi, könyv, senki sem szerettette meg veled. Nekem és nagyon sok embernek a könyv jó barát, kitárja a világot, nyitja a fantáziát, felébreszti a kreativitást. Sok könyv elolvasása után segít kiszelektálni az internet a sok helyen zagyva agyömlenyeket. Az internetet nagyon jó dolognak tartom, de nem pótolja a tudást, legfeljebb felébreszti a tudásra való vágyat. (persze van, akit soha nem lehet felébreszteni! -génhiba lehet? :-)))))))

Az én könyvtáramban megtalálható a szép irodalom és a bestseller, a különböző politikai irányzatok, filozófia és vallás, szakkönyvek és sci-fi, mese és valóság. 

Sajnos a polcon hiányzik egy jó alapkönyv, a fürjekről, arra már lehetne építeni a gyakorlatot. bruoszan szerint nincs rá szükség, 4 oldalon megtalálható az (angolul is) alap. Szerintem pedig ez édes kevés. Én azt mondtam, kell egy alapkönyv, mint pl.: a méhészek bibliája: Örösi Pál Zoltn -Méhek között (1957), vagy dr, Holdas nyulas könyvei, netán keltés bibliája, Dr. Bogenfürst Ferenc: A keltetés kézikönyve

 

Előzmény: Rae Apofisz (11966)
Rae Apofisz 5 napja Creative Commons License 11966

Uh, ezer bocsánat a sok hibáért és elirásért,de a telefonomrol való komment irásban még nem vagyok szakértö :)

Meg szeretnék kérdezni egy dolgot. Igen, nem fürjes de talán van itt olyan tapasztalt kertészkedö aki már találkozott ilyennel. Ma a kertben találtunk valamit amitöl megijjedt a lányom :) és fogalmunk sincs mi lehet. Még a neten sem találok semmi hasonlót. A megmaradt paprika tö mellett, a földböl egy furcsa fehér szinü csö szerü valami állt ki. A lányom találta és azt állitja olyan mintha kigyó feje lett volna. Valami piros tojás szerü valami volt az alján és erösen nyálkás. Amikor megpiszkáltam az ásóval, lehetett hallani ahogy összeroppan. Olyasmi halmaz állapota van mintha megkeményedett tojás fehérje hab lenne. Kb 10-15 cm hosszú és üres. A közelben ugyan találtam egy félholt sérült meztelen csigát de nem tudjuk ásótol sérült vagy kutya, vagy mitöl. Tény hogy tényleg gusztustalan. Ez a hely környékén foghatott meg valamikor idén a kutyám egy siklót, aminek megrágta a hátsó felét. Arra tippelünk valami sikló, vagy kigyó tojásból kelhetett ki valami, esetleg meztelen csigának valami képzödménye. Az hogy nyálkás, hát nehezen tudom elképzelni a kutya ökledezett fel valamit és beásta félig. Nincs más ötletünk. Valakinek van tippe mi lehetett az ? Jó lenne megtudni mert ha tényleg kigyó van az udvarunkon annak nem igazán örülnék és a fürjeknek a voilert is ehhez a helyhez közelre terveztem.

Rae Apofisz 5 napja Creative Commons License 11965

Mikor meg suliba jartam, a kadar rendszer alatt volt, engem az elet intezetbol nevelo szulokhoz sodort. Felnottkent mar tudom csak a penz motivalta oket. 3. Osztalytol 8.ig ugy eltem suli utan a szobamban kellett epnem , ok ugy hivtak szobafogsag. De tulaidonkeppen nem buntees volt mert okot nem adtam ra,csak egyszeruen nem mehettem sehova. Nem golt mas szorakozasom csao az iskolai konyvtar. Talan furan hangzik de tenyleg. Volt mikor mar nem volt mas konyv csakorvosi szakkonyv. Pszhihologiai, vagy eppen muszaki konyvek. Neked azt hiszem mar emlitettem, 15 evesen utcara kerultem. Nem fogadott  be egy rokonom se. Az 5 ev szobafogsag utan 5 ev utcan eles kovetkezett. De legalabb szabad voltam. Azota nehezemre esik konyvet olvasni. 

Akikor hekotottek a netet nekem. Igazabol akkor tarult fel a vilag. Elkeszto dolgokat tudtam meg, olyan dolgok tarultak fel ami masnak talan egyertelmu. Nekem azokat tanulni,felfedezni kellett. Az internetes iatekok szamomra nem pusztan billentyu pufoles hanem egy virtualis fantazia vilag. Egy olyaj vilaz ahol jol erzem magam. Ott minden olyan egyszeru, nincs armanysag kotott szabalyok. Egy alom vilag. Ez az ami szamomra fontos

 

Kicsit irigylem azokat akik nem ertik ezt meg :)

japipapi 5 napja Creative Commons License 11964

Nem nagyon értek veled egyet, de tiszteletben tartom, te így gondolod. "ami érdekes infó az már fellelhető........." Teljesen félreértettél! Van egy csomó a neten magánvélemény, de mutass nekem légyszíves egy magyar szakírótól származó magyar fürjes szakkönyvet! Ez hiányzik! 

"felesleges" Felesleges a szakirodalom, akkor felesleges a szépirodalom? Mert van a neten? A kortárs írók, költök, szakírók nem teszi közzé műveiket, megvehető, ha van. Erről beszélnem.

Véleményed köszönöm, eddig 2:1 az állás, javamra. :-)

 

Előzmény: Biovadász (11961)
japipapi 5 napja Creative Commons License 11963

Tudod,nagyon sok igazságod érzek véleményedben. Magamból indulok. Gyerekeim, mind kettő, az "átkosban" kezdtek iskolába járni, tanulni, majd a váltás minden kifordított, tökéletesen összezavarták őket, de még a tanárokat is.  Eredmény, lányom - mert állítom az "átkosban megtanult tanulni-, értelmesen tudott szelektálni, eredményesen lediplomázott. Fiamnak hatott az új pedagógia, keservesen tudtam elérni, hogy túlkorosan elvégezze a 8 általános! (tudni kell válás történt, családjogom korlátozottak lettek. Elvileg mindenhez volt jogom, kötelezettségem, de gyakorlatilag nem kaptam lehetőséget. /eszeveszett anyajogúság a családjogban, na mersze minden tetézi, minden család perben nő a bíró!/)

Én sem vagyok nagy TV imádó, de internet függő sem. Mi, a korosztályom, annak idején megszereztették a könyveket, ma is szeretem. Akkor, könnyedén tudtunk venni mindenféle könyveket, ma elérhetetlen, sokunknak. Szerencsére még van könyvtár, ki lehet -ami van- , kölcsönözni Budapesten, városokban. De, mi van vidéken? Többnyire a kultúrházak bezártak, sehol semmi. Internet? Aki nem tudott elsajátítani az alapokat, sokszor makogva olvasnak, nem fog fejlődni, csak butulni. brunoszan ! Állítom, és ez a politika, oktatáspolitika hibája, benne a szakmunkás képzés is!

Mondtam, utálom az internetes játékokat. (mostanában, ha kell, ha nem,feljön egy csomó kéretlen baromság, már időszerű gépem teljesen törölni és újra aktiválni.  Személytelen, érzéktelen, szerintem sívár. Bámulni a képernyőt, püfölni a klaviatúrát a fotelba, egyedül. Nem emberibb élő társágban az asztalnál, ultizni, römizni, kanasztázni, bridzselni vagy akár snapszerozni, sakkozni, tábla társasjáték stb.

Bocs, kibuggyan ez az OFF is, sajnálom.

Hogy azért témával is foglalkozzak, egy szem fürj kakasom kitűnően érzi magát, a napokban fokok venni egy-két tojót is. Ki tartom őket télen is, nem tojás a cél, hanem a kakas ne legyen egyedül. Azután, ha megmaradnak, (miért ne maradnának meg), fogok keltetni. :-) 

Előzmény: Rae Apofisz (11962)
Rae Apofisz 5 napja Creative Commons License 11962

Ezzel csak az a gond ez a tömegbutitás már az iskolában elkezdödik, ahol hamis és hiányos történelmet tanitanak. A sort pedig a médiák zárják a sok idiota sorozatukkal.szappanoperákkal és egyébb müsorokkal. Én például már sok sok éve nem nézek tv-t, ez miatt. Csak nagy ritkán belenézek a hiradóvba és ennyi. Inkább internetezek. És még sokan csodálkoznak,hogy 49 éves fejemmel internet függö és játék függö vagyok. Aztán ha visszakérdezek az illetönek mi a kedvenc tv müsora, vagy hogy helyette mit kéne néznem a tv-ben,  ott megáll a dolog. Szerintem nem az internet függöségel van baj hanem a tv függöségel. Nekem ami tetszik az internetben az egyik az,hogy bármit megvásárolhatok sokkal olcsobban idehozzák házhoz mintha én elmennék az üzletbe és magam veszem meg. :)

Előzmény: Biovadász (11961)
Biovadász 5 napja Creative Commons License 11961

"minden irány arra hat a előző 20 éves politika, hogy a tömeg butuljon"

Akit hülyíteni lehet, azért nem kár ha elhülyül. :)

Fürjezés összefoglalósdiban meg szerintem bőven felesleges egy új honlap, ami érdekes infó az már fellelhető magyarul is egy gyors googlizással. Aki meg némi nyelvtudást is fel tudott szedni magára annak meg aztán minden és még több is...

 

Bár ami az "alap" fürjtartáshoz kell, azt össze lehet foglalni négy oldalban is:

http://www.dpi.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0005/145346/Raising-Japanese-quail.pdf

 

Előzmény: japipapi (11959)
Rae Apofisz 6 napja Creative Commons License 11960

Kicsit beleolvastam az oldaladon, és meglepve olvastam, "nagy testü fehér cirmos fürj" hamar rá is kerestem a gugli kép keresöben. :)
Talált is, fehéret, talált cirmost és talált fürjet, de olyan állatot ami mindezt egyben képviseli, fehér és cirmos és még fürj is olyant nem :)
Jól gondolom a cirmos csak amolyan kedves jelzö a hölgy részéröl ? Vagy netán tényleg létezik ilyen ? :)

Előzmény: japipapi (11959)
japipapi 6 napja Creative Commons License 11959

Szia!

Csak egy pillanatra szaladtam ide, és egyenlőre csak ennyit közlök Veled: próbáltam saját oldalon összefogni egy kicsit a fürjezést, https://www.facebook.com/groups/585058308224463/, hát nem sok sikerrel. Senki sem adott közre anyagot, ami a fájlokon van. Ezekkel próbáltam segíteni, de itt is csak a kérdés jött szinte. Nem megy. Az emberek elfelejtenek folyamatosan olvasni, nem sikk a regény és szakkönyv. Igaz minden irány arra hat a előző 20 éves politika, hogy a tömeg butuljon, szerintem tökéletesen sikerül. Ez off, majd máskor, máshol.

Előzmény: Rae Apofisz (11957)
Rae Apofisz 6 napja Creative Commons License 11958

Már régen offoltam :)
Az ember talán a médiák hatására, azt gondolná az oroszok, ukránok amolyan elmaradott, primitiv népség. Hogy ez mennyire nem igaz, ehhez mutatnák két videót.
Hamarosan itt az ideje a kert ásásnak,ahhoz egy videót, amit hamarosan én késziteni fogok és le is videózom majd hogyan vált be :) Nekem nagyon tetszik ez :)

És hogy azért afürjeknél is maradjunk. Páran keresgélik az alternativ megoldást a ketrec padozatának. Praktikus lenne a rácsos padozat viszont azt én magam is elutasitom. A teli padozat pedig kényelmetlenebb takaritani. Köztes megoldás fele rácsos fele teli. Az oroszoktól pedig egy megoldás. A dryvit háló. Ezt az üvegszálas rácsos szövetet például gipsz kartonozásnál is használják.

Kiváncsian várom a véleményeteket erröl a padozat megoldásról.

Rae Apofisz 6 napja Creative Commons License 11957

Szia, jó reggelt.
Talán emlékszel, egyszer felvetettem az ötletet,hogy ha kell akár a saját honlapomon, adnák helyet, akár fórumban akár GYIK-ban, ha valaki vállalná az információ összegyüjtést. Legalább egy olyasmi összeállitást, például kezdöknek, valami kedvcsináló féle stilusban.De mindenképpen olyan formában,hogy összeszedve valamilyen szisztéma szerint,de ugy ne kommentek formájában legyen.
Mert lássuk be, vagyunk páran kevesen akik vesszük a fáradtságot az lexikon olvasásra,de sokan viszont nem. De például itt az indexen van egy ehhez hasonló topik autós témában. Ott ugyanaz a helyzet, vagy végig olvasok 2 km-nyi irást, ugy 10.000 kommentet aztán vagy megtalálom vagy nem amit keresek, vagy pedig bevállalva hogy elzavarnak olvasni, felteszem a kérdést. Ezt a fajta topik dolgot ami az indexen van, nem tartós és nem hosszú használatra tervezték. Ha ebböl a majdnem 20.000 kommentból, ha azt mondom, legyen 5000 az ide való komment, még az is sok, idöben pedig már nagyon régenre visszanyúlik. Az ember pedig hajlamos azt gondolni már túl régi, elavult, megváltozott,... Szóval szerintem nem lenne rossz dolog valami más megoldás. De mikor felvetettem nem jelentkezett senki, volt aki elvetette az ötletet is. Aztán rájöttem, tulajdonképpen már van sok más fürjes honlap, ahol vannak irások, tanácsok. Mivel ezek nem az én tulajdonom, a léte számomra bizonytalan. Jártam már ugy,elmentettem könyvjelzöbe,m aztán mikor kerestem, megszünt az oldal. Igy néhány dologban rászoktam hogy elmentem a gépemre ami számomra lényegesnek tartok. De ezeket nem igazán lenne fair tölem ha kiraknám a saját oldalamra. Ezek amolyan össze ollozások, innen onnan. Tényleg nem áll szándékomban senkit megbántani,de ezek fényében céloztam arra hogy mi az én véleményem az ilyenfajta topikkal, mint ez is itt. Szép és jó dolog hogy van, söt nagyszerü, de nem célszerü. Pontosan azért mert még ha mindenki kizárólag fürjes témában kommentel is, egy idö után egy vége láthatatlan "papir tekercs" lesz belölle.

Ami a tészta készitést illeti. Hogy röviden és tömören, a feleségem én tanitottam meg fözni. Azt ugy ahogy, azon kivül semmit. Kézzel lábbal tiltakozik minden új ellen.
Szóval ha valaki tésztát készit nálunk, az én leszek, egyedül. Azért is megkell harcolnom majd, hogy egyáltalában rajtam kivül valaki más is megegye ezt a fürj tojásos tésztát. A múltkor ilyent készitettem, de nem árultam el. Mindenkinek izlet, volt aki 2x evett levest. Amikor mondtam fürj tojásból volt, agyböl az volt a reakció, fújj. Na, ebböl tudom izlik nekik, tehát nem rossz, egy kényszeritö intézkedés, és majd le se lehet szoktatni róla öket :)
Amit linkeltél, az egyiken van egy kék szinü tekerös tészta készitö. Olyan van nekünk is,de nem igazán sikerült vele késziteni. Sokat kéne még vele piszmognom mire belejönnék. A másik meg az, ugy sejtem ha már rászokott a családom a házi készitésü tésztára, hogy ne legyen ellen érv, hogy miért inkább a spáros tészta, ezért gondoltam gépre. http://www.ecostore.hu/tesztakeszito-gep/unold-68801-tesztakeszito-gep-c5296-p706164Ebbe csak belekell önteni ami kell hozzá. és csinálja.
és azért is kellene gép mert reményeim szerint ha rákap a család, akkor sok fog fogyni belölle. Igaz kicsit hangos, kicsit lassú, de amit találtam köv kategoria már 70.000 körül van egy ilyesmi gép. Mivel jobban eltartható a fürj tojás mint a tyúk tojás, ebböl merült fel a kérdés vajon meddig áll el az amit ebböl készitenek, például a tészta. Sejtettem hogy sokáig,de hogy ilyen sokáig azt nem gondoltam.

Ha a bolti tésztát veszem alapul, abbol a kis csomagból kb 3x max 4x elég a leveshez és 25 dkg. Vagyis 1 kg ból kb 15-16x készülne ebéd. Ez 8 tojásos, szorozva 5 fürj tojással, az 40-50db 1 kg liszthez. Tehát mi családunk esetében 100 db tojás havonta. Ha hozzá veszem azokat akiknek még készitenék, az közel 3-4,de lehet inkább 500 db tojás. Attol függ ki mennyire kedvelné meg. Csak hogy ujjabb támogató érvet találjak :)
Eleinte külalakra akartam fürjet választani, hogy melyik tetszik, de azt hiszem célszerüség alapján lesz a döntés. Ha már ennyi fürjröl van szó, akkor már érdemes lenne a hús mennyiséget is figyelembe venni. én ugy találtam a fehér szinü ami legnagyobbra megnöl. Csak ez meg számomra olyan csirke kinézete van :)
Arra is rájöttem, túl sok fajta van ami tetszik. Még választani se tudok igazán :)
De majd kiforrja magát. Még abban is dilemmában vagyok milyen elgondolás alapján tartsam öket. értem ez alatt,hogy x db -ot felevelek, aztán ha elérik a vágási súlyt mennek a fagyasztóba, vagy tartsak fent egy x db számot és annyit vágjak le amennyi ki lett keltetve. Elsö verzió praktikusnak tünik, ha levágtam mind, nagy takaritás, fertötlenités, meszelés, stb, felkészülés az ujjak fogadására. Az utobbinál viszont feltételezhetö egy állandó tojás mennyiség. Kezdek elmerülni a túl sok információban :)
Köszi az infót.

japipapi 6 napja Creative Commons License 11956

Sziasztok!

Van egy kialvatlan ötletem!

Egy másik gépen, elkezdem a szürke napokon felmérni, hogy ki miért állt le e fórum frissítésével.  (persze csak akkor, ha az illetőnek ismert az elérhetősége. Ha, lesszválasz, feldolgozom, (statisztika szakmám része) talán kaphatunk egy kis képet a fürjezés nehézségeiről. E topikot nem szeretném terhelni, (bár szerintem a fürjtartás miatt meg érné és nem is off), e-mail címem nyilt, (a bemutatkozásom is talán elegendő)

Durván 12000 hsz. van, számomra mind ismert, de érdekes lenne csoportosítva látni a témákat, fotók, témák szerint együtt, stb.

Tudom, ez nagy meló, talán még egy normális (akár jó nagy) fürjes könyv is kitelne. Most az elején rögzítem: ez ötletem semmiféle szabadalmi jogot nem akarok, bárki hozzá kezdhet, aki első lesz, ÖVÉ a babér és persze a haszon isAzt szeretném, népszerűsítsük a fürjezést, vagy akár hasznosságukat.

Kíváncsi vagyok, a reakciótokra! :-)

 

japipapi 6 napja Creative Commons License 11955

és, még egyet, azután lehalkulok. :-D

"Valaki irjon neki emailt mert itt hiaba szolunk neki, amig nem allitja at a forum listazast nem fogja latni amig ö maga nem veszi eszre" (kínai telóval kommunikálsz? Mert, a sok a ékezetes hiba és karakter hiány, kicsit zavaró)

Ha, Pistára (fürj999) gondolsz, szerintem nem véletlen, látja, hidd el, ahogy ismerem, talán szándéka, hogy folytassuk ismét az eredeti témát, vissza kellene nézni a hangulatot is. Kedves ötlet, de lehet nem jutott el a fejekbe, hisz ....................... ?

:-))))))))))))))))

 

Előzmény: Rae Apofisz (11950)
japipapi 6 napja Creative Commons License 11954

Még annyit az eltarthatóság szempontjából: Édesanyám még 7 évvel ezelőtt készített nekem is tarhonyát (sajnos 6 éve, 89 évesen elhunyt, tegnap lett volna 96 éves.) Valami ok miatt szem előtt tévesztettem és a nyáron rátaláltam. Semmi baja sem volt! Összehívtam csapatom és egy bográcsos pásztortarhonyát csináltam. Óriási siker volt. 

Felbuzdulva, a nyáron csináltam én is tarhonyát, ne tud meg mennyi lett 1 kg liszt és 10 tojásból!

Nem emlékszem, hogy valaha is sok bolti száraztésztát ettem volna otthon. Akár milyen sárgának, szépnek tűnik, nekem egy ragacsos, mállós sz@rnak érzem. A házi jó, roppanós finomság. :-)

Előzmény: Rae Apofisz (11950)