Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 8 órája 0 0 14296

Szia!

Az akkor 5 család. Igyekezz egy alomból venni, mert bár kedves madarak, de az idegent nem tűrik meg, skalpolják, megvakítják agyonverik az idegent. Nagyon féltékenyek fajon belül is. 

Figyelj a tyúktetűre, szinte kiirthatatlan, fürjek elpusztulnak.

Tegyél nekik fahamut, fürdenek benne, viszont tyúktetű nem marad meg.

Magas fehérje tartalmú takarmányt adj nekik és ne felejtsd el a mészpótlást sem. (mész griz, futor, őrölt tojáshéj, döglött oltott mész, vakolat maradék stb.)

Nyugodtan kérdezz. Mindannyian voltunk kezdők, nekünk is jól esett akkor a segítség.

Jó fürjezést.

Ja, még annyit: én keltetéssel indultam fürjezni. Tojást kaptam. 18 nap alatt kikeltek a pirinyó madarak, de addigra megcsináltam lakukat. Azután ugye lett tojás, keltettem folyamatosan, 6-700 egyedig. Egyáltalán nem volt rentábilis, nem folt kereslet, már untam napi 50 db-os rántottát. 🙂

Jött a krakk, valahogy bekerült a madártetű, teljes pusztulás. Ez 3 éve volt. Tudd, a madártetű petéi két év után is aktivizálódnak! Csak a tűz pusztítja őket. 

 

 

Előzmény: eishah (14291)
japipapi Creative Commons License 8 órája 0 0 14295

Szia.

Normális, ha most is tojnak. Kinn tartom én is, semmi fakszni, kukorica-búza-napraforgó dara, nagy hidegbe reszelt dió, tőrt mogyoró (van, nem veszem) sima víz, gyümölcsök, zöldségek, káposzta, lucernalevél törmelék. Homok, fahamu, macska, alom, zeolit, apró sóder keverék. Alma ecetet nem, a természetben sem alapvető italuk. Próbáltam, hatása semmi, akkor minek?

A forgácsot nem ajánlom, begy gyulladást okoz, gyógyíthatatlan, pusztulást okoz.

Semmi fűtés, 3 W-os LED folyamatos világítás.

Előzmény: Herqles (14293)
japipapi Creative Commons License 9 órája 0 0 14294

" remélem a pénztárcád jól jól tele van"

Erre vigyorogtam.

Én is bővítettem az állományom, de a gyakorlatban kiderül, itt (lakó helyemen) halott ötlet volt. Ma már csak két családom van, tényleg diliből, szeretettből.

Mert fürjek nélkül lehet élni, de, nem érdemes. :-)

Előzmény: Pichon (14285)
Herqles Creative Commons License 20 órája 0 0 14293

Sziasztok! Szeptember óta van 6 fürj tyúkom meg 2 kakasom. Tavaly tavaszi kelésűek. Kint teleltek, egy régi nagy de jó állapotú kaptár elé építettem tágas kifutót, amik között egy kb. 12 cm-es kerek lyuk az átjáró. Ja és az egész kb 40 cm magas lábakon áll. Nagyon szeretik, ha fúj a szél és hideg van behúzódnak a kaptárba, amiben faforgács van, ha pedig jó az idő kiülnek napozni. Nagyon nyugodtak, néha szinte kézzel kell odébb tennem őket, amikor takarítok náluk.  Mindenhol azt olvasom, hogy télen tojásszünet van, ezért kérdezem, hogy normális-e, hogy nekem november óta hetente néha 1-1, mostanában (február eleje óta) pedig minden nap van 2 tojásom? Illetve kérdezem, hogy idén mennyire fognak nekem tojni, mert van ahol azt olvasom, hogy több évig lehet tartani őket, valahol meg azt írják, hogy csak első évben tojnak rendesen? Egyebeket még nem kérdezek, mert elkezdtem olvasni a témát, de eltart, mire ennyin átrágom magam... :-)

Még annyi, hogy télen baromfi nevelő tápot kevertem felesben saját termelésű és darálású búza-kukorica-tritikálé darával, amihez szoktam venni (kedvesség gyanánt) egy kis kölest, fénymagot, meg repcét. Mostanában kaptak még baromfi tojótápot hozzá. Emellett hetente egyszer kapnak 1/8 almaecetes vizet.

Omosimama Creative Commons License 24 órája 0 0 14292

Köszönöm! A kskas meg itt is  fazékban végzi, mert 6 tyúkra elég egy kakas, az is csak addig, míg be nem indítom a keltetőt. Azért gondoltam, hogy az egyikez odaadom, mert írtad, hogy megtetszett és a felete tyúkjaidtól kék utódokat nemzhet. Utána mehet a fazékba. De te tudod. A fürjeknek nagyon örülök, ha lész lesz a házuk, szólok. 

 

 

 

Előzmény: fürjfürkész (14290)
eishah Creative Commons License 25 órája 0 0 14291

A gyakorlatban nem tartottam még fürjet, pont ezért is igyekszem mindenhonnan körbejárni a témát. :)

Első körben minden információnak utána olvasok fürj témában, magyar és külföldi oldalakon. Mindeközben felmérem a piacot, összeállítok egy üzleti tervet. Természetesen ész nélkül nem fogok belevágni. 20 fürjjel gondoltam a kezdést, majd ha már ott tartok.

Előzmény: Omosimama (14287)
fürjfürkész Creative Commons License 28 órája 0 0 14290

Én is a másikba valahol kifejtettem ezt, én magamat G-artúrhoz hasonlítottam/lukas-tömör...../.

Ha rácsos lesz tudod zárt helyre tenni, mert a macska és más kihorgássza!!Nekem épületben van. 

Mondtam hogy ingyen. Félek hogy a kék a fazékba végezné mert 4 kakas már sok.

Előzmény: Omosimama (14289)
Omosimama Creative Commons License 1 napja 0 0 14289

Nagyon jól látod. Én vagyok Zuboly a Szentivánéji álomból, tudod:"Ide nekem az oroszlánt is!" Tényleg szeretnék egy fürjcsaládot. A helyüket is el tudom készíteni elég rövid idő alatt a fiammal. Adok érteük egy kék ausztrál kakast, ha kell. Köszönöm a gondolatolvasást és a felajánlást - élek vele. A kakast - ha kell - akár most elviheted. 

A többit később. Üdv!

Előzmény: fürjfürkész (14288)
fürjfürkész Creative Commons License 1 napja 0 0 14288

Látom motoszkál benned a dolog!!

Nagyon jók a kérdéseid. Olvasom lentebb hogy vannak érdeklődők akik nagyon komoly mennyiségekben gondolkodnak, hát ha van háttér és nem számít az esetleges veszteség akkor hajrá, de egy kicsit talán lassítani kéne. Először ki kéne próbálni, tapasztalatot kéne szerezni!!

Nekem 100 körül van. Ezektől keletkező tojás értékesítése ill. saját felhasználása nem okoz problémát. Ettől nagyobb mennyiség tartása már logisztikát igényel.

Mama ha eldöntötted hogy kipróbálod, szólsz és már van is egy próbacsaládod természetesen ingyen és bérmentve. 

Legyen max 1 nm. ráccsal védett lehet telepadlós közepes fénnyel világított  , kivülről vízzel és etetővel  ellátott dobozod, a többit egyeztetjük. 

Előzmény: Omosimama (14287)
Omosimama Creative Commons License 1 napja 0 0 14287

Nem akarok a dolgodba beleszólni, csak érdekelne: 

-Tartottál már fürjet?

-Tudod hogyan kell elhelyezni, milyen igényei vannak?

-Mit és mennyit eszik, iszik?

-Milyen a hőmérséklet igénye?

-Ha minden összejön lesz-e piacod?

És még sorolhatnám. Mert ha nem, akkor igen bátor ember vagy, hogy ilyen nagyban akarsz belevágni. Mert ezen nem csak nyerni lehet, vagy nullszaldót kihozni rajta, hanem nagyot is lehet bukni. 

Természetesen ha gyakorlott fürjtartó vagy, akkor nem szóltam semmit, de ha nem, jól gondold végig!

Sok szerencsét kívánok a vállalkozásodhoz!

Előzmény: eishah (14286)
eishah Creative Commons License 1 napja 0 0 14286

Nagyon köszönöm a válaszokat, akkor először Nébih... :)

Előzmény: Pichon (14280)
Pichon Creative Commons License 2 napja 0 0 14285

Szia! Nem értelek :) Most a ketreces linkemre írtál vagy arra mit a kérdezőnek írtam vissza :) Elsőnek a NÉBIH amit rendeznie kell :) De ha sok fürjet akar ahoz sok pénz kell :)  Várom válaszodat :)

Előzmény: japipapi (14284)
japipapi Creative Commons License 3 napja 0 0 14284

Te is tudsz valamit! 😏😏😏😏😏😏 Szia!

Előzmény: Pichon (14283)
Pichon Creative Commons License 3 napja 0 1 14283

Szia! Elsőnek is a közeli  (NÉBIH) elmész és ott elmondanak mindent :) Ez az első, és ha így is tetszik a dolog akkor hajrá sok sikert hozzá, remélem a pénztárcád jól jól tele van :) 

Előzmény: atos0807 (14282)
atos0807 Creative Commons License 6 napja 0 0 14282

Sziasztok . Lenne egy hatalmas kerdesem ,ínkább kérdéseim? Na szóval arra gondoltunk hogy szeretnénk egy 5000 fős fürj  állományt létesiteni,de nagyon nem tudom és sehol sem kapok normális infot (NÉBIH) sem. szoval ha valakinek van egy kis ötlete hogy induljak el a papír munka utján kérem irjon. És  arra gondolok hogy milyen okmányok  ,orvosi dolgoknak kell megfelelni .Elöre is köszönöm

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2017.02.16 0 1 14281

Én ilyet tettem hozzájuk. -6 fokig ment le a hőfok a helyükön, végig tojtak télen is. http://www.adapter.hu/webaruhaz/product_info.php?cPath=40_133&products_id=438

Előzmény: eishah (14279)
Pichon Creative Commons License 2017.02.16 0 1 14280

Sziasztok! Aki esetleg ketrecet vásárolna nála megteheti, ebben a ketrecben tartott fürjek és termelt fürjtojás engedélyezve van a Nébih-nél :) Érdekes dolgok :) Szóval ha nagyban akarod nyomni és piacozni a tojással akkor az csak így mehet :) Én eladom kapun belül így nekem jó a volier tartás is, lent a földön szalmában szépen el vannak. Sok pénzbe kerülne maga csak a ketrec hogy a tojás mehessen 100% biztosan a piacra! 

 

 

http://www.furjeszkert.hu/termekeink/uj-ketrecek

eishah Creative Commons License 2017.02.15 0 0 14279

Időközben elkezdtem olvasni a kommenteket (hosszú lesz, de előbb-utóbb végzek), elnézést ha olyan kérdezek amiről már volt szó...

Milyen fényforrással érdemes kiegészíteni a japán fürj fényigényét, amennyiben kevés a természetes fény? Azt olvastam, hogy fénycsővel semmiképp ne.

 

Köszönöm!

Előzmény: eishah (14278)
eishah Creative Commons License 2017.02.14 0 0 14278

Szeretnék belevágni a gazdasági fürjtartásba és érdeklődöm, hogy mennyit iszik kb egy fürj naponta?

Tiltott a taposórács használata? Van-e valamilyen kritérium, feltétel, hogyan tarthatom?

 

Köszönöm!

japipapi Creative Commons License 2017.01.12 0 0 14277

Tudod, az adagok nincsenek ám köbe vésve, mindig a praktikum (inkább fogyjon el full-ra, mint hogy pocsékba a "dekesz" után)

 

Előzmény: lagoon79 (14276)
lagoon79 Creative Commons License 2017.01.12 0 0 14276

megfogadom, köszönöm!!!!

Előzmény: japipapi (14275)
japipapi Creative Commons License 2017.01.11 0 0 14275

Szia!

Nem biztos. Mióta csak 2 családom van, egyáltalán nem adok nekik se tojó tápot. Most éppen kukorica-búza dara keverék, két naponként családonként fél főtt kacsa tojás, (ha éppen nincs, akkor tyúk tojás). Naponta negyed alma, hetente evőkanálnyi reszelt sárga répa, alkalmanként valamilyen zöld. (saláta, káposzta, zeller-, sárgarépa-, karalábé levél). 

A sárgarépával vigyázni kell, kicsit fosat.

Viszont érdemes egy kis darált rozsot, napraforgót belekeverni télen, jól fűt.

Előzmény: lagoon79 (14274)
lagoon79 Creative Commons License 2017.01.11 0 0 14274

köszönöm a választ!! 

 

örülnék, ha kicsit pihennének, viszont a kajából nem merem kivenni a gyógyszermentes tojótápot. azon kívül kapnak magvakat, amíg volt zöld a kertben, azt és almát. gondolom, ha a táp kimaradna, akkor leállna a tojás. viszont így a számukra szükséges tápanyag is elmaradna. van bevett gyakorlat téli takarmányozásra? vagy csak az én "hülyeségem" a "ne legyen tojás" dolog? 

Előzmény: japipapi (14272)
gigigombas Creative Commons License 2017.01.10 0 0 14273

sziasztok Baracska környékén tudnék valakitől tojást vásárolni. + vennék egy családot. ha van valakinek el érhető közelségben kérem írjon. köszi.

japipapi Creative Commons License 2017.01.10 0 0 14272

Szia!

Persze. Ha jó kaján tartod, miért ne? Nekem is tojnak a szabadban. Reggel 9 h-kor nálam is -14 C° volt, éjszaka biztos volt -20 - -22  C°. Nem tudom biztosítani, hogy tojás ne fagyjon meg, hát fagyosan jól lemosom és kioldás után megiszom. 😄

Előzmény: lagoon79 (14271)
lagoon79 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 14271

üdv Mindenkinek és BÚÉK. 

 

kérdés: az életszerű, hogy kint ketrecben tartott (csak természetes fény, ohne fűtés) 17 madártól még mindig 10-11 tojás van naponta? vasárnap reggel -22 volt, tehát nem tartozunk az ország melegebb vidékei közé :)

japipapi Creative Commons License 2016.12.22 0 0 14270

japipapi Creative Commons License 2016.12.20 0 0 14269

Képzeljétek, fürjecském a kemény hidegben,- persze fedett, huzatmentes és biztosított fényben-, megajándékozott egy tojással. Amikor pedig ki akartam szedni, nekiállt üvöltözni a kakas! Jót vidultam. :-))))) Kis lökött, megfagyna úgy is az enyészetté lenne, inkább ment a levesbe. 

Jókat fürödnek, most fahamu és homok keverékkel almoztam és még bele búza ocsút. Tele van mindenféle apró magokkal, egész nap kotorásznak az alomban. Inkább onnan csipegednek, mint az etetőben. 

japipapi Creative Commons License 2016.12.03 0 0 14268

Igen.

 

Előzmény: zozomano13 (14267)
zozomano13 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 14267

köszönöm a választ  de szerintem tavasznál elöbb nem kezdek bele de szerintetek akkor 40cm szer  45 cm elég akkor 3 tojonak meg egy kakasnak?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!