A neten vettem hibásan és arra gondoltam, hogy megjavítom - amennyiben lehetséges. A rendkivül kis szériás gyártásról tudtam, mert a WEGA LAB ZERO TUNER is igen ritka, gyakorlatilag nem adnak el ilyen gépet. Gondolom tudod, hogy tunereket gyűjtök, így aztán a pályán vagyok a témában....
A javítás menetéről az audiodiy-en írogattam, mert ez volt az első digi erősítő amit javítani próbáltam:-))))
Megrendeltem a szervizkönyvét (ez ugye a SONY TA-N88-as gyakorlatilag) és nekiláttam.
Szerencsém volt - csak a kimenőfokozata volt kinyírva és egy marék alkatrész kicserélése és sok-sok mérés után megjavítottam. Most járatom....
Aszem nem leölésről van szó, bár az is szóba jön jópár esetben. Azért valljuk be, hogy ezek a V-FET-ek nem nagy mennyiségben készültek, a fejlesztésükben a Sony részt vett, és csak az általuk megrendelt példányszámot gyártotta le a Toshiba, nem is vitte gyártósorra, a tranyómorzsákat kézzel kötötték be a tokban, emiatt nem állították át az automatákat. 25e darab volt a legnagyobb példányszám, amit egyes V-FET tipusokból legyártattak. No az asztán meg is hozta a gyümölcsét a későbbiekben ami a megbízhatósági időfatktort illeti.
A 20 kHz-en ketyegő kapcsolóüzemű táp kondija (560uf/400v) amiről beszélsz, de a az erősítőrész tápkondijai is ugyanolyan profik (2x5600uf/100v).....
Szóval szöveg ide vagy oda - japán gépben még nem láttam ilyen alkatrészbázist - a háza is egy öntvény....hátha még jól szólna! ( Ez a Bigi témája:-))))
A V-FET-eket meg azért vettem meg, mert restauráltam - minden eredeti benne. Ez már múzeumi darab - relikvia. ( különben is LAB ZERO MAIN AMPLIFIER van ráírva - hát ezért:-))))))
Természetesen nem az 1:1-ben történő cserére értettem a könnyen kiválthatót, de az tény hogy szinte fillérekből megoldható az átalakítás, hoch dazu még jobb paramétereket is produkálhat.
A "csoda" azért wixahelyezve az időbe - 1976 - azért abszolut kuriózum, ha a jobboldali rekesz bal szélén hátul rácsodáxaszol arra az elkóra, abban az első Low ESR kivitelüt fogod megösmérni, mert akkoriban ezen alkatrész volt a kivitelezés alfája és omegája..... már ami a kapcsolóüzemü tápot illeti
Sajnos a V-FET-ket meg kellett venni, mert ezek pont ellenkező müködésüek mint a MOS-FET-ek.....
Ezek a dögök olyan eszközt fejleszettek ki, ami állandóan nyitva van(!), vagyis ohmmérővel a D és S között 1 ohm mérhető!!! Üzem közben csak lezárni lehet.... A bemenete sem akármi, mert az S és G valamint a D és G között "dióda " karakterisztika mérhető....nesze neked V-FET:-)))
A vezérlése max 1 ampert igényel(?!) amit +1 és -40 volt közöt kap...a komplementere persze ellenkező polaritással....
Nem kell fetisizálni a dolgot, akárhogy is nézzük, ez azért az első fecske volt 1976-ban, és olyan "megcsináltuk" fílinget áraszt. Ma a Tripath csippjeivel toronymagasan leverhető eme matuzsálem. Viszont a "torony" másik két eleme, a TA-E88B előfok, és a TA-D88B crossover esetében megállja a helyét a csipkelődésed az utóiratban.
Ami a nagy előnye ennek a dögnek, hogy még javítható, egy pár 2SK82/2SJ28 úgy 70 dolcsiba kerül, viszont csatornánkét 2 pár van benne. Persze fillérekből is megúszható a dolog, mert itt - ellentétben a hagyományos erősítőkkel - a kapcsolóüzem miatt relative könnyen kiváltható a V-FET MOS-Fet-re.
Ok, átmértem a kimeneti szűrők kondenzátorait - nem volt velük semmi probléma. Az első szűrőtag 220nf-os kondija igaz kicsit "megbarnult", de felcseréltem a másodikéval és gond nélkül müködik....
A műszeres - szkópos - teljesítménymérés is rendben volt ( 1 kHz-en 258 watt oldalanként ), így semmi utalt arra, hogy a kimeneti V-FET-ken meg fuser-resistor-okon kivül bármi megadta volna magát....
Már egy olcsóbb(!) hangfalon járatom fél napja - és mükszik ahogy kell.
Az ESL hangfal kérdését még körbe kell járnom, mert az 15 ohmos és kapacitív, és a szürőkör lezárása nem az, amire a Sony-t tervezték...
A kimeneti szűrőnek kutya baja se lesz szerintem. Hogy az erősítő ezt a kapacitást (szűrőstől hangfalastól) hogy viseli, az kérdéses. A teljesítmény relatív, mert U/I viszonylatról lenne szó, 1-2uF-os kapacitás mellett, ami egyáltalán nem vészes egy ekkora teljesítményű erősítőnél I szempontból. A sugárzó? Azt inkább átütni lehet túl nagy feszültséggel, de hogy nagyobb, és hosszabb időtartamű áramot adjon az erősítő amit a fólia tehetetlensége kibír... nem hiszem. Tényleg érdekes kérdés, lehet, hogy nem túl összeszedetten fogalmaztam, de szerintem nem hajtja szét ez az erősítő azt a hangfalat.