Keresés

Részletes keresés

Chik Fan Creative Commons License 2 napja 0 0 22430

Szia!

 

"...a trafó szekunderének helyébe be lehet fűzni pár menet sodrott szigetelt huzalt az elektronikának, de leginkább a kisfeszültségű cekász fűtésnek."

A mikró trafóját táptrafóként használni felejtős. Túl van gerjesztve, ami azt jelenti, üresjáratban is nagyon melegszik. Üzemszerű körülmények között rövid időre, szakaszos üzemben működik. Nem bírná a folyamatos üzemet. Ponthegesztőnek, fűrészlaphegesztőnek jó lehet, mert ott csak pár pillanatig van bekapcsolva.

Más. Ha belegondolsz, az én porcelán ellenállásaim megfelelnek a Te csőfűtőtestednek, csak el vannak darabolva. :D
 Könnyebb közvetlenül a ventilátorok elé szerelni. De körbe is vehetsz egy nagyobb ventilátort, ahogy nagyon okosan fürj999 druszám is csinálta: Link

Vannak kijavított PC tápegységeim, sőt készítettem belőlük egy olyan akkumulátor töltőt, ami feszültség és áramgenerátoros üzemet is tud. Ez magyarra fordítva: be tudok állítani egy maximális töltőfeszültséget és maximális töltő áramot is rajta. Amíg nagyon merült az akksi, addig a töltőáramot korlátozza. Ha már kezd csökkenni a töltőáram, akkor a feszültségkorlát lép üzembe, megakadályozva a gázképződést. Olyan üzemi állapotot teremt, mint mikor az autóban a generátor tölti az akkut.
Hogy jön ez ide a keltetőfórumba? Ezzel megvalósítható a tisztán 12 voltos keltető. Az akku és az akkutöltő folyamatosan rá lenne kötve a keltetőre. A hálózatról üzemelne "normál" körülményekkor. Áramszünet esetén az akku venné át a tápellátást. A hálózati feszültség visszatérte után visszatölthetné az elveszett energiát, plusz táplálhatja tovább a keltető elektromos fogyasztóit.
Nem kell semmilyen átkapcsoló megoldás. Az akku menet közben mindig feltöltött állapotban "várná" az áramszünetet.
Kiegészítettem még egy fordított sarokkal történő bekötés elleni védelemmel. Nem történik semmi különös, ha fordítva csatlakoztatjuk a sarkokat, csak egy piros LED jelzi, butaságot követtünk el. Helyes polaritással csatlakoztatva, a töltő üzemel tovább!

Előzmény: gyalog.galopp (22429)
gyalog.galopp Creative Commons License 2 napja 0 0 22429

Most szedtem szét egy mikrót, közben elméláztam, milyen kis pipec keltetőt lehetne készíteni belőle. A magnetron kivételével jóformán még a huzalok is újrahasznosíthatóak. A doboz baloldalt, fölül, és alul dupla falú, ezt egy lemezzel hátul és miután kivágtuk a melegítő tér jobboldali falát jobboldalt kiegészíteni, és kifújni púrhabbal. A ventilátor az tökéletes, a trafó szekunderének helyébe be lehet fűzni pár menet sodrott szigetelt huzalt az elektronikának, de leginkább a kisfeszültségű cekász fűtésnek. Két szinten 50-60 tyúktojás kényelmesen elfér, de akár egy strucc is csak kelés után gyorsan ki kell venni, mielőtt kinőné.

 

Nem felejtettem el e 3x-os tömeget, de azzal számoltam, hogy eleve nem melegszik fel nagyon, ennélfogva a hőtehetetlenség elhanyagolható, különösen az adott légtérben. Puding próbája az evés.

Ha már cekászban gondolkodunk maradjunk a kis feszültségnél, ahogy elkezdted, mert egy ehhez szükséges trafó saját fogyasztása nem tesz ki 35 W-ot, bontóból hozzá lehet jutni.

 

 

 

Előzmény: Chik Fan (22428)
Chik Fan Creative Commons License 2 napja 0 0 22428

Szia!

Lényegében erről beszéltem. Ez egy dimmer.

Itt már emberibb nyelven és több infót mondanak róla.
2 kW a határ, de nem kellene feszegetni ezt a határt ha nem muszály. Talán ha a triakot egy "combosabb" példányra cserélnéd, ttöbbet is elbírna.
Annyi csak a vesztesége, amennyi áram a triakon átfolyik, szorozva a teljesen kinyitott triak maradékfeszültségével, ami 3-4 V körüli. 230V 2 kW-al számolva 8,7A az átfolyó áram. 4 V estén 35W a diszipáció a triakon, amit a hűtőbordán ad le.
Ha nem szeretnéd hogy veszendőbemenjen, beteszed a kütyüt a keltetőbe, csak a potit vcezeted ki az előlapra. 
Vigyázat, minden alkatrésze hálózati feszültség alatt van. A poti is!

Előzmény: evodia2010 (22427)
evodia2010 Creative Commons License 2 napja 0 0 22427

Ezek mennyire alkalmasak fűtés teljesítmény (le)szabályozásra? Gondolom ez veszteséggel dolgozik...

Előzmény: Chik Fan (22426)
Chik Fan Creative Commons License 2 napja 0 0 22426

Szia!

"A következőt találtam ki, egy 600 W-os bojler csöfi kb 1000 Ft, hármat csillag alakban sorba kötök, harmadára csökken a terhelés, háromszorosára nő a felület, nincs túlmelegedés, ennélfogva a hőtehetetlenség elhanyagolható."

...lenne, ha nem felejtetted volna ki a matek során: nem csak a felület, de a tömeg is megháromszorozódik.

Puff neki! Pedig milyen szépen hanzott!

 

"Az ellenállásokon pedig nem győzök csodálkozni, szerintem a legrosszabb megoldás."


Ismét kifelejtesz néhány dolgot. Az ellenállásokat a korábban favorizált izzós fűtés kiváltására javasoltam.
Ha porcelán foglalatokkal szerelik az izzókat, a tömegük cseppet sem lesz kisebb, mint az ellenállásoké. Sőt!
Legtöbben csak az üvegbúrával számolnak, de egy izzó nem csak abból áll.
Van még egy eddig nem említett előnye az ellenállásoknak. Ezeket közvetlenül a ventilátorok elé tudjuk szerelni, ahol a leggyorsabb a légáramlás. Hallatlanul fontos tényező!

 

Ahogy már említettem, nekem is az a meggyőződésem a gyakorlatban a cekász fűtés áll legközelebb az elváráshoz. Miszerint - a minél gyorsabb hőátadás miatt - legyen a tömege a lehető legkisebb, a felülete pedig a lehető legnagyobb.

Most "játszadozom" ellenálláshuzalból cekászt készíteni.
Egyenlőre itt tartok:

 

4 Ω az ellenállása, de ez módosítható. 12 volton 36W teljesítménnyel fűt. 13,5 V esetén  hozzávetőlegesen 45,5 W a teljesítménye. 

Kipróbáltam. A gyakorlatban ventiláció nélkül sem izzik, csak "feketemeleg". 
 A huzal átmérője 0,6 mm. Ebből irreálisan hosszú darabot kellene felhasználni 230 V esetén.


"...a 2kW-os fűtőszál, hiába nem használjuk ki csak a  töredékét, ettől függetlenül a fűtőszálat kapcsolgató eszközt ehhez kell méretezni."

Mi a probléma ezzel? Manapság már nem tétel egy 25A-os triak, tirisztor, IGBT, vagy SSR beszerzési ára.
A teljesítményt is le lehet csökkenti, - gyakorlatilag veszteség mentesen - fázishasításos módszerrel. Lásd: dimmer. 

Előzmény: gyalog.galopp (22425)
gyalog.galopp Creative Commons License 3 napja 0 0 22425

Igen , így képzelnék el egy jó cekászos fűtést és légkeverést. Csupán egy baj van, mégpedig a 2kW-os fűtőszál, hiába nem használjuk ki csak a  töredékét, ettől függetlenül a fűtőszálat kapcsolgató eszközt ehhez kell méretezni. Szerintem.

Az ellenállásokon pedig nem győzök csodálkozni, szerintem a legrosszabb megoldás.

A következőt találtam ki, egy 600 W-os bojler csöfi kb 1000 Ft, hármat csillag alakban sorba kötök, harmadára csökken a terhelés, háromszorosára nő a felület, nincs túlmelegedés, ennélfogva a hőtehetetlenség elhanyagolható.

Előzmény: evodia2010 (22424)
evodia2010 Creative Commons License 3 napja 0 0 22424

Lehet jobban járnál egy ilyennel (akár szétszedve), van benne (gondolom) erős ventilátor. Bárhol megvehető, nem kell várni rá Kínából. Nekem nagy lett volna a dobozomba.

Ventilátor sebességet külön szabályozni potméterrel, meg a fűtőszálat a thermosztáttal. Ventilátor esetleg lassabban de folyamatosan pörög.

De itt sokan használnak fűtőellenállást (amit én viszont nem akartam szerelgetni, tokozni).

 

 

Előzmény: gyalog.galopp (22421)
Chik Fan Creative Commons License 3 napja 0 0 22423

 

A kapcsolón én egy diódát látok, némi képminőség javítás után.
Ezek szerint a kínaiak már bevetették az általam vázolt teljesítmény változtató trükköket.


Én mindenképpen függetleníteném a ventilátort a kapcsolt 230 voltos fűtő áramkörtől. Máshonnan, folyamatos 12 V-ot kapcsolnék rá.
Itt jelzem gyalog.galopp kérdésére: van benne hőbiztosíték.

Előzmény: evodia2010 (22420)
gyalog.galopp Creative Commons License 3 napja 0 0 22422

Azok az ellenállások lehetnek PTK ellenállások, hőkioldó helyett.

Előzmény: gyalog.galopp (22421)
gyalog.galopp Creative Commons License 3 napja 0 0 22421

Néhány héttel ezelőtt az alin találkoztam ezzel a hősugárzóval, akkor " ez egy hülyeség" címmel nem foglalkoztam vele. Most viszont, mikor , mint keltető fűtőalkalmatosságot mutattad be leesett nálam valami, lehet, hogy veszélyben az országom.

Az eredeti formájában nem használnám, de a cekászt síkban, koncentrikus kör, vagy négyzet alakban alkalmas keretre tekerve, már más a helyzet. Az külön jó, hogy a teljesítmény változtatható. A cekász mögé helyezett keverőlapátos ventilátor úgy az egy, mint a többszintes gépekben a legjobb megoldásnak tűnik. Lásd Chik Fan 22410-nél bemutatott keltetőjét.

 

Másik , néz meg jobban van-e benne, nem barna kislány eladó, hanem hőkioldó, én innen nem látom. Ha nincs benne, akkor bánj vele óvatosan.

Nem akarom elkapkodni a lelkesedést, de azért köszi.

 

Előzmény: evodia2010 (22417)
evodia2010 Creative Commons License 3 napja 0 0 22420

Az ellenállás (?) a választókapcsoló két állása közé van bekötve jobb felső csavarnál.

A fűtőszál egyben van...

Előzmény: Chik Fan (22419)
Chik Fan Creative Commons License 4 napja 0 0 22419

Szia!

 

Most csak pár szót enged az időm. Bocsi!


- ..valami előtét ellenállással állítja elő a két fűtési fokozatot.
Nem. Az a panel a feszültség/teljesítmény korlátozó alkatrészeket tartalmazza a ventilátor számára.
Néhány alkatrész a kontroll LED-ekhez tartozik. A fokozat kapcsolóval szabályozhatod a fűtőteljesítményt
Az a bizonyos "két fűtési fokozat" a specifikációja szerint három! 100;200;300W
Ahogy innen meg tudom ítélni, 3 db 100 wattos cekász van a kütyüben. Ezekből kapcsol be 1, 2, vagy 3 darabot párhuzamosan a 230 voltra a  fokozat választó kapcsolóval.


A teljesítményt a három szakaszból 2, vagy 3 soros kapcsolásával tudod felezni, vagy harmadolni.
Ehhez fel kell deríteni a kütyü huzalozását, majd a kívánt módon átkötni. Vegyes kapcsolással 150W is lehet a fűtőteljesítmény. Egy alkalmas dióda beiktatásával ezt le lehet felezni 75 W-ra. Számos variáció elképzelhető.

 

- ...kurtítok a fűtőszálon, vagy valami potmétert teszek elé?

Ne tedd! Ha rövidítesz a fűtőszálon, azzal az ellenállását csökkented, nem a teljesítményét!

Előzmény: evodia2010 (22417)
joededy Creative Commons License 4 napja 0 0 22418

Szevasztok!

Nem készült másik.

Előzmény: gyalog.galopp (22415)
evodia2010 Creative Commons License 4 napja 0 0 22417

Tegnap lefotóztam a fűtést, majd elfelejtettem:

Nekem túl erős, mert kettő van belőle. Ha jól látom, valami előtét ellenállással állítja elő a két fűtési fokozatot.

Vagy kurtítok a fűtőszálon, vagy valami potmétert teszek elé? Nem is tudom.

Egyébként nagy ventilátoros fűtőszálas készülék 3-4 ezer Ft, bármely áruházban.

Nálam mondjuk mindenhol van fi relé...

 

Előzmény: Chik Fan (22416)
Chik Fan Creative Commons License 4 napja 0 0 22416

Szia!

 

- Azon vitázunk, amiben nagy vonalakban egyetértünk. De ez így van rendjén!
Az Ördög ugye a részletekben lakik. Nem árt tisztázni a részleteket is.

 

- "Országomat egy jó cekász fűtésért!"

12 vagy 24 voltos rendszerű fűtésekhez alakul a megoldás. Van hozzá ellenálláshuzalom.
Részleteket kicsit később.
Jól látod a kínai cekászos lámpa kérdését is. Én abban a burkolatban nem üzemeltetném.
Most nem fejtem ki a miérteket, el vagyok kissé havazva, csak annyit mondok, itt is kiütközik, hogy kínai.
Egyébként nagyon köszönöm evodia2010 fórumtársunk figyelmességét!

 

Off:

"... ki tudja, ha a hegesztő trafómra rá tudok tekerni 5-6 mentet, ez most jutott eszembe...."

1, maximum 2 menet elég. Inkább az áramerősség kell, semmint a feszültség.

Ha van selejtes mikróból trafó, aminek a 230 V-os része jó, a kivágott nagyfeszültségű tekercs helyébe is be lehet fűzni 1-2 menetet. Így a lemezeléshez hozzá sem kell nyúlni.
A befűzött menetek minél nagyobb keresztmetszetűek legyenek.

Előzmény: gyalog.galopp (22411)
gyalog.galopp Creative Commons License 4 napja 0 0 22415

Köszönöm, ez jókor jött!

Azt nem értem a te fotóidat mért nem dobta ki soha a kereső, pedig sok méretezési kisérletezéstől megkímélt volna. A trapéz lemezeket még tavaly legyártottam, nálam a magasság 2mm-el kisebb , a többi stimmel. Csak egyféle méretben készítettél bölcsőket?

Előzmény: joededy (22413)
japipapi Creative Commons License 4 napja 0 0 22414

Szia joededy!

Örülök, hogy még vagy! Látod, itt a bizonyítás, hogy nem olvasnak vissza. A Te cuccaid szerintem tutik. Hobbinak tökéletes, a ráérőseknek, mint ahogy én vala, jó móka volt a kétóránkénti manuális forgatás, az órákig bambulás amikor éppen töri a tojást a csibe, amikor esetlenül bóklászik még vizesen, az első ivási próbálkozások, stb.

Öröm volt az építés, az itten "tárgyalás", az építés, a próba és tapasztalat kicserélése, majd később a nevelés, - és közben volt egy pár jó szó egymáshoz. 

Megváltozott a topic hangulata sajnos. Igaz, ma már én sem keltetek, rábízom a természetre. Bele untam. Lehet hülye szokás, de ami sikerül, már készséggé vállt, tovább lépek, más irány érdekel. (De azért vissza-vissza nézek, hogy áll téma. Hetekig, hónapokig még csak bejegyzés sincs, majd ismét felébred a meddő vita)

Minden jót Neked (is)! :-)

 

 

Előzmény: joededy (22413)
joededy Creative Commons License 5 napja 0 0 22413

Szevasztok keltetősök!

Beleolvastam a forumba és látom aktuális téma a forgato.A 10040 és 10091 számu bejegyzésben van pár foto az általam gyártott és ma is használatban levö forgatorol.Az alapötletet a PL masine szolgáltatta.

joededy

gyalog.galopp Creative Commons License 5 napja 0 0 22412

Ha a kezembe kerülne egy olyan fűtőszálas kütyü , ami neked van már szedném is ki belőle a cekászt, a ventilátort meg esetleg beépíteném szellőztető ventilátornak.

A kínai bölcső sajnos mégsem jó, át kellene építenem a dobozomat. Láttam ezeket egy gépben 3 szinten elhelyezve , tálcánként külön motorral, a fűtés és a ventilátor oldalt volt, ha nem lennék annyira előre a sajátommal, valószínűleg komolyabban elgondolkoznék rajta.

A tálcákban a bölcsők cserélhetőek, de ugyanezt itthon is meg lehetne csinálni a sokkal praktikusabb huzalból.

Előzmény: evodia2010 (22409)
gyalog.galopp Creative Commons License 5 napja 0 0 22411

Tisztelt Chik Fan!

 

Szerintem nincs nagy nézeteltérés közöttünk. Nézzük, nekem van egy 160-as, neked van négy db. 80-as ventilátorod. Te nyertél, a tiéd a nagyobb.:)

A hőkülönbség az egyes szinteken, vagy akár az egyes tálcákon belül is úgy a 14. nap után alakulhat ki inkább, mikor a "szélvédett" helyeken a tojások az önhőtől túlmelegedhetnek. Ezt a tálcák kialakításával, a ventilátorok elhelyezésével, megfelelő szellőző nyílásokkal ki lehet küszöbölni, ehhez viszont kell némi tapasztalat, addig meg pár tucat bedöglött tojás, vagy beteg csirke. Egy lapos dobozban jóval kisebb a rizikó.

Nem mellesleg itt a fórumon Te magad is többször adtál hasznos tanácsot a légkeveréssel kapcsolatban.

 

Országomat egy jó cekász fűtésért! Egyszer nézegettem, mit lehet kapni ellenálláshuzal néven, számolgattam és lemondtam róla, de egy ezzel kapcsolatos jó ötletért is bármikor lemondok a csöfiről.

 

Azért nem akarok bölcsőket gyártani, mert egy agyonhasznált ponthegesztő is több százezer forint. Bár láttam már házilag barkácsoltat, ami egy 100-as szöget elégetett, hmm... ki tudja, ha a hegesztő trafómra rá tudok tekerni 5-6 mentet, ez most jutott eszembe....

A tojásbölcsők méretét a tojások határozzák meg, fajtánként egy, összesen legfeljebb három sablont kell készíteni a szélességre, a hossznak csak a terhelhetőség szab határt.

Én 5-ös menetszárakból, trapéz alakú lemezekből és anyákból kezdem el, túl azon, hogy macerás, ha lelazulnak az anyák, a bölcső vége nem kövezi az elejét...

A kínai műanyagnak első pillanatban megörültem, de az egyik méret túl nagy a másik túl kicsi a már kész dobozomhoz, azonkívül egymás fölé helyezve túl zártnak tartom pont a légkeverésre tekintettel.

Tehát, ha van iparos, megfelelő géppel és szabad kapacitással és megrendelő lennék, de szerintem többen is.

 

A keltető egy komplex rendszer, ami annyit ér amennyit a leggyengébb eleme.

 

Előzmény: Chik Fan (22408)
Chik Fan Creative Commons License 6 napja 0 0 22410

Sziasztok!

Ha már szóba került a keltetőgép építés, találtam egy angol nyelvű leírást komplett, automatikus keltetőgép építésről. Link
 Engem legfőképpen a vezérlő része érdekel.
Letölthető PDF formátumban a kapcsolási rajz, a huzalozási vázlat, + a PIC kontroller beégetendő hex tartalma.
Szintén letölthető, ám csak fizetés ellenében a nyomtatott áramkör, illetve a forráskód is.
Ha valaki idegenkedik az orosz nyelvtől, illetve az Atmega chippektől, ez alternatívát jelenthet a számára. Ez is SHT21 érzékelőt használ, mint a "Joededy-féle" orosz cucc. Azzal nagyon jók a tapasztalataim, és teljes körűen kielégít minden keltetéssel kapcsolatban felmerülő vezérlési/szabályozási igényt. Úgy tűnik ez is hasonló.

evodia2010 Creative Commons License 6 napja 0 0 22409

Csőfűtőtest elég lomha lehet on/off kapcsolás mellett, késleltetéskont (holtidő) működik. Ehhez tényleg vmi PID kellene.

Én sajnos, tizedfokos beosztású és pontosságú megbízható PID-et nem leltem még fel.

A villanysütő jó hasonlat, majd aki használja kérdezd meg, hogy hőlégkeverés mellett is mekkora különbség alakul ki (pl. egyik oldalt vagy sarokban jobban süt).

Nekem fűtőszálas  fűtés van, kis keltetőbe, de ennek gyenge a ventilátora nagyobba (önmagában).

Tojáskosárból nem elég a választék? Hátha valamelyik megfelel... ;)

Előzmény: gyalog.galopp (22407)
Chik Fan Creative Commons License 6 napja 0 1 22408

Tisztelt gyalog.galopp!

 

Engedd meg, hogy kifejtsem a véleményem.

„…igen körülményes és energiaigényes fenntartani az egyenletes hőelosztást.”

90 cm magasságban? Ugyan már!
Az energia igényről:
Egy 80 x 80-as 12 V ventilátor 1,8 W-ot fogyaszt, de legyen ez gavallérosan 2,5W!
Az én gépemben 4 db üzemel ezekből. Összesen tehát 10 W. Üzemeljen 22 napot egy keltetés során.
Akkor a fogyasztása: 22 nap x 24 óra  x 10 W = 5,28 kW. Ami 177 Ft. az Eonnál 2018-ban!
Szerintem a te nagy ventilátorod sem fogyaszt kevesebbet!
A levegőrétegződés miatt valóban a minél laposabb kivitel lenne az üdvözítő, de azért nehogy feladja már a leckét 1m magasságban megforgatni a levegőt!

Minek a csilivili pid vezérlés, ha az egyes szintek között az elégtelen légáramlás miatt akár 1C fok különbség is felléphet?

Létezhet ilyen gép, de akkor ott valami nagyon el van cseszve!
A lakásom belmagassága 2, 7m. Még sincs a szobában 3 foknál több különbség, pedig most télen nem használok ventilátort. Egy átlagos hűtőszekrényben pl. a nálam lévő 160 literesben 90 cm a belmagasság. Ez harmada a szobám belmagasságának.
Tehát légkeverés mellett a szintenként 1 Co igen erős túlzás!

Én ellenálltam a hűtőszekrény kísértésének és a dobozomat 25-ös kemény nikecellből készítettem.

Szíve joga mindenkinek! Azt használ mindenki, amit szeretne, vagy amit jónak gondol, vagy ami éppen a rendelkezésére áll. A lényeg, feleljen meg az elvárásoknak.

Gondolok itt az „alkotó” elvárására, de gondolok itt a tűz-, vagyon-, érintésvédelmi, stb-stb előírásokra is. Nem utolsó sorban egy keltetőgéppel szemben támasztott elvárásnak is.
Az sem árt, ha az asszonynak is tetszik! Ne lépjen fel a „..be ne hozd, mert kivágom effektus”!

A dekor box 2,5 mm vastag légkamrás műanyag lemez, könnyen vágható, ragasztható, tisztítható, kb 1500 Ft/m2. Sok lenne?

Igen! A kidobásra ítélt hűtő ingyen van és legalább ilyen könnyen tisztítható és pontosan annyi munka van vele a továbbiakban, mint a te dobozodba beszerelni a szükséges cuccokat.
Persze ha valakinek ez tetszik és időt, pénzt, fáradságot áldoz rá,…miért ne!
Ere mondják: Kinek a pap,….

A fűtésről.
A lehető legkisebb tömegű, de a lehető legnagyobb felületű fűtőtest lenne a legalkalmasabb. Ehhez az ún.”cekász” áll a legközelebb. Különféle okokból mégsem terjedt el a használata.

 Az aránylag nagyobb tömegű fűtőtest sem akadály manapság. Írtam már többször is, a kis hiszterézissel,  vagy a PID szabályozó elvvel működő szabályzókkal el lehet azt érni, - még relatíve nagyobb tömegű fűtőtest esetén is – hogy a fűtőtest felvegyen egy viszonylag állandó hőmérsékletet, ami pontosan fedezni képes a rendszer hőveszteségét. Ezek a szabályzók képesek gyorsan reagálni a környezeti változásokra és nem engedik túlzottan felmelegedni, vagy lehűlni a fűtőtestet. Így nem, vagy alig észrevehetően fog hőlengés fellépni.
Ezért kell a „csilivili” szabályzó!
Ha neked a csőfűtés az üdvözítő, használd azt!
A forgatásról.

Valóban kissé mostohagyerek, de hobbi, vagy háztáji célokra keltetve sokan kézzel forgatnak. Az automatizálást ott igénylik jobban, ahol kevés az idő a keltetőgéppel törődni, vagy nagy tömegben akar valaki keltetni. Persze kényelmi szempont is lehet az automata forgató.
Ha üzletet látsz a tojásbölcsőkben, miért nem gyártod?
Én például - többek között - azért sem foglalkoznék vele, mert ahány háztáji keltető, annyiféle méret! Illetve még több, mert van fürj, tyúk, kacsa, liba, strucc, stb stb tojás. Ezek mind más-más bölcsőt igényelnek.
Ha standardizáltak lennének a gépek, akkor ez plusz üzleti lehetőség volna, de a barkácsolt gépeknél az összevissza méretek miatt hátrány.
Így egy-egy típusra nem biztos, hogy lenne kellő igény. Jobban megéri komplett gépet gyártani, ahogy tapasztalhattad is.
Hűtőgépből is lehet jól működő gépet építeni! De való igaz, nem csak abból.
 Ha biztosítani tudjuk a sikeres keltetéshez szükséges feltételeket a gépben, akkor másodlagos szempont lesz az, hogy most hűtőgép vagy egyéb a kiindulási alap.
Ha nem tudjuk a gépben biztosítani a keltetéshez szükséges komfortot a tojásoknak, akkor készülhet az akár gyémántberakással, az a gép akkor is egy használhatatlan vacak lesz!

Előzmény: gyalog.galopp (22407)
gyalog.galopp Creative Commons License 6 napja 0 0 22407

Tisztelt Hölgyeim, és Uraim!

 

Egy évvel ezelőtt fogtam hozzá a saját keltetőm építéséhez, szépen össze is gyűjtöttem hozzá lényegében minden anyagot, de mégis megakadtam, vagy inkább elcsúsztam egy banánhéjon.

Átnézve rengeteg anyagot, kiderült azon a banánhéjon nem csak én csúsztam meg, másnak sem sikerült megfelelő megoldást találnia.Nekem legalábbis nem tetszett.

Tíz év fórumozás ide, vagy oda, maradt 3 olyan terület, amin bőven lenne még mit megbeszélni.

 

1. Doboz. A fórumban meglepően elhanyagolt, alul értékelt téma. A szekrényes keltetők esetében mindenki magától értetődőnek tartja a " végy egy kidobott hűtőszekrényt " indulásnak. Pedig nagyon nem jó, kifejezetten rossz indulás. A hűtőszekrényben , mint toronyszerű építményben igen körülményes és energiaigényes fenntartani az egyenletes hőelosztást. Minek a csilivili pid vezérlés, ha az egyes szintek között az elégtelen légáramlás miatt akár 1C fok különbség is felléphet? Persze, cserélgetjük a tálcákat, akkor má tegyünk be egy petróleum lámpát fűtésnek, az még olcsóbb.

Ha vesszük a fáradságot és kinyitjuk a konyhai sütőnk ajtaját, azt látjuk, hogy annak keresztmetszete fekvő téglalap ( kb. 4:3 arány) alakú, a légkeverő ventilátor lapátjai nagyok, három sütőszintet is átfognak, és pont középen van, hátul.

Tehát, ha már hűtőszekrény, akkor én biztosan az oldalára fektetném.

 

Én ellenálltam a hűtőszekrény kísértésének és a dobozomat 25-ös kemény nikecellből készítettem, és kívül belül beborítottam dekor box lemezzel. A dekor box 2,5 mm vastag légkamrás műanyag lemez, könnyen vágható, ragasztható, tisztítható, kb 1500 Ft/m2. Sok lenne?

A doboz 110 literes, a (sütő) ventilátor oldalt van elhelyezve, három tálcaszint, kb 40dbtojás/ tálca. A tervek szerint a tálcákat  ki-be csúsztatással egyetlen központi mozgató mechanizmushoz lehet csatlakoztatni, vagy leválasztani.

 

2. A fűtés. Állandóan visszatérő téma a mivel fűtsünk. Egy 50-150 literes doboz fűtéséhez megfelelő vezérlés mellett 150-300 W -os fűtőtest bőven elég. A csőfűtőtestek nem hiszem, hogy többe kerülnének, mint pl. az izzólámpák és foglalatok összessége.

Egy 300 W-os csöfi egy 100-150 l-es dobozban örök életű lehet, még a sima relé is jól bírja, ellenben a valamilyen hősugárzókból kiberhelt, 1-1,5 kW-os fűtőtest, ha elszabadul ilyen kis térben, nagyon csúnya dolgokra képes. Nem kell mindig felfedezni a tyúxarban az X-et, csöfi és kész.

 

3. A banánhéj. A tojások forgatásában a tíz év fórumozás sem hozott áttörést, háztáji berkekben nincs igazán elegáns megoldás. Én itt akadtam el, még mindig. Van egy 4 W-os 1/200 fordulatú motor, ami akár 100-120 tojást is tudna billegtetni.  A gyári megoldásokban ponthegesztett, huzalból készült tojásbölcsők vannak, ami a lehető legjobb megoldás, csak mi amatőrök eszköz híján nem jutunk hozzá. Próbáltam megvásárolni a gyárit, de miután kiderült, hogy nem alkatrész utánpótlás, hanem új gép, hirtelen elfogyott ... Nem haragszom rá, végül is igaza van , ami nekem hobbi, neki kenyér.

 

Néhány tucat tojásbölcső legyártása egyetlen iparosnak sem érné meg, vagy mi nem tudnánk kifizetni, De , ha többen is keressük, akkor valószínűleg találnánk valakit, aki lát benne lehetőséget. Szerintem nem néhány tucat, hanem több ezer darabról lehetne szó. Ma már nincs távolság, tökmindegy, hogy az ország mely pontján él valaki.

 

égbekiáltós Creative Commons License 2018.01.10 0 0 22406

Szia!

Igen  áprilisban már így keltettem.Háromszor fordítottam így passzolt az időmhöz.Minden tojást gumival rögzítettem,hogy ne guruljon ki,a bölcsőket le fel cserélgettem és még ki és befelé is forgattam. Az eredmény ugyan az volt, mint mikor reggel este kézzel forgattam 50-ből 41 kelt ki. Kézi forgatásnál is 80%körül szokott lenni  a keltetésem. Nem tudom hogy nálatok hogy szokott lenni,nekem mindig az első lámpázásnál esik ki kb 15%-a, utána  már csak 2-3 db nem kel ki. Nekem ez a kis keltető olyan mint a magyar narancs "kicsit sárga kicsit savanyú de a miénk".

Előzmény: gyalog.galopp (22404)
gyalog.galopp Creative Commons License 2018.01.10 0 0 22405

Kezdeném a 3. ponttal.

Mikor elküldtem és visszaolvastam volt olyan érzésem, hogy félreérthető. Semmi esetre sem ipari méretekre gondoltam, hanem kifejezetten házi készítésű, hordozható, vagy asztali,  jó értelemben vett amatőr gépek lehetőségeire gondoltam.

 

2. Amit írtál az világos és egyértelmű.

Az én elképzelésem még: nem álló, hanem inkább fekvő doboz, automata tojásforgatás, gyors felfűtésű, kis hőkapacitású fűtőtest, folyamatos üzem lehetősége, ajtónyitáskor lekapcsoló vezérlés, páratartalom mérés és szabályozás

extrák: automata szellőzés, távriasztás, távvezérlés

 

1. Úgy tíz évvel ezelőtt egy ismerősöm kölcsönadta a műanyag keltetőjét ( még egyetemistaként használta, ügyesen összekötötte a szakmai gyakorlatot az ösztöndíj kiegészítéssel)

Először betanított majd magamra hagyott, ahogy felvirradt az önállóságom, úgy maradt el egyre jobban a tojásoknál a kikelet. Kérdezem tőle mi lehet a baj, hát vagy a tojások rosszak, vagy elcsesztem a keltetést, vagy bedöglött a gép. Tovább kérdezek , mire ő, én biológus vagyok nem médium, honn tudjam mi történt, ha ott se voltam.

 

Én arra reagálok, ami számomra érdekes, arra válaszolok amiben kompetensnek érzem magam. Nem tartom senki részére kötelezőnek, hogy egy általánosságban elhangzó kérdésre reagáljon, különösen, ha az a kérdés minősített szakismeretet, többlet információt igényel. Nem történik semmi baj, ha a kérdező magára marad, aztán vagy utána néz, vagy úgy marad. Abban sem érzem a kompetenciámat, hogy kioktassam.

 

Végezetül, köszönöm azokat az információkat, amelyeket a hozzászólásaidból nyertem.

 

Előzmény: Chik Fan (22402)
gyalog.galopp Creative Commons License 2018.01.10 0 0 22404

Hm, az ilyen extrém körülmények meglepően fel tudják gyorsítani az evolúciót. Elvégre a létünket mi is egy meteornak köszönhetjük.:)

 

22234-nél bemutatott tojásbölcsőkkel mi a helyzet , beüzemelted?

Előzmény: égbekiáltós (22401)
Chik Fan Creative Commons License 2018.01.10 0 1 22403

Szia!

Nagy úr az életösztön, de gyakran még nagyobb az emberi ökörség!

Előzmény: égbekiáltós (22401)
Chik Fan Creative Commons License 2018.01.10 0 1 22402

Szia!

Több kérdést is feltettél. Engedd meg, hogy ezekben a témákban a magánvéleményemet röviden kifejtsem.
1; A visszaolvasás témájában.
„De ne várjuk már el szegénytől, hogy több ezer hsz-ből válogassa ki azt, amihez ő se ért.”

Ahhoz, hogy ez teljesüljön, kellene egy ügyeletes „önkéntes mindent tudó”, aki papagáj módjára, az üzenetrögzítő bejelentkező szövegéhez hasonlóan sorolná az állandóan vissza visszatérő, ALAPVETŐ kérdésekre a választ. Nem várható el senkitől, hogy állandóan, hosszasan, újból és újból szájba rágva szajkózza az ezerszer leírt válaszokat. Ha találsz ilyen ügyeletes bolondot, aki hajlandó erre, részemről: ÁMEN!

 Nehogymá taktorosjózsinak belefájduljon a feje a sok olvasásba!
Szerintem, ha valaki akar valamit, valamennyire dolgozzon is meg érte! A tudást nem adják ingyen!
Az egyre automatizáltabb világunkban elkényelmesedtek egyesek. Azt hiszik, a fórum is egy automata. Bedobom a kérdést és már „lökik” is a választ.
Egyébként van ilyen „automata” többféle is. Úgy hívják: KERESŐ!

Gondolhatunk itt a fórum keresőjére, de akár az internetes keresőmotorokra is.( pl. Google)
Sokszor amíg ide beír valaki egy kérdést, addig már régen megtalálhatta volna a választ!

2;  „…mitől lesz korszerű, XXI. századi egy otthon barkácsolt keltetőgép?”

Attól, ha a készítője alkalmazza a régi, korszerűtlen megoldásokat kiváltó újításokat.
Néhány példa:

- On-off szabályozás helyett PID szabályozás.

-  mikrokontrolleres vezérlés

- korszerűbb, érzékenyebb, pontosabb érzékelők alkalmazása.

  (nem csak étermembrán és NTC van a világon!)

- a klasszikus relé helyett szilárdtest-relé alkalmazása.

- egyenáramú körökben relé, vagy bipoláris tranzisztorok kiváltása FET, vagy IGBT használatával.

- kapcsolóüzemű táp használata, és még sorolhatnám.

3; „Kérdés: Milyen követelményeket támasztanánk ma egy nem hobbista, gazdasági igényeket is kielégítő géppel szemben?”

Emiatt fájjon annak a feje, aki ipari méretekben akar keltetni.

Előzmény: gyalog.galopp (22400)
égbekiáltós Creative Commons License 2018.01.09 0 0 22401

A múlt héten egy érdekes beszélgetésnek voltam fültanúja a takarmányboltban. Az egyik vevő saját tudatlanságát újságolta az eladónak. Ez a vevő több éve kapott, a vidéken lakó fiától egy plexi keltetőgépet. Tavaly tavasszal gondolt egyet hogy keltetni akar. Berakott a gépbe vagy 70 tojást és elindította a keltetést, közben reggel este forgatott. Három hét múlva egyetlen egy csibe kelt ki, amit álítólag le is fényképezett a fiának, és akkor derült ki hogy vizet is kellet volna öntenie  a gépbe.

Az óta azon gondolkodom hogy tudott az egy csibe kikelni.   Szerintetek?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!