Keresés

Részletes keresés

spacc Creative Commons License 2008.06.06 0 0 29
....átmenté Mórickába?.......  :DDDDDD
Előzmény: gabocza1 (28)
gabocza1 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 28
Erről eszembe jutott egyik topictársunk...:))
Előzmény: btamas70 (27)
btamas70 Creative Commons License 2008.06.06 0 0 27
Nekem erről ("nem látom a műszeren és nem hallom, nem értem, tehát kizárólag képzelgés lehet") a három majom képe jut eszembe.

Kitakarja a szemét - rendben. Befogja a fülét - rendben. De akkor legyen következetes és tartsa a száját is... :))
tunerman Creative Commons License 2008.06.06 0 0 26

 

......mert WBT a kedvenc forrasztóanyagom és különben is a csepeli anyaghoz már nehezebb hozzájutni:-)))))))))))))

 

Üdv: DIY

Előzmény: arzachel (25)
arzachel Creative Commons License 2008.06.06 0 0 25
Ne akadékoskodjál,ha nem hallatszik akkor nem hallatszik.

Én azért továbbra sem forrasztok Csepeli cinnel.:)))
Előzmény: tere (22)
_Fefe__ Creative Commons License 2008.06.06 0 0 24

Ha még azt is hozzávesszük, hogy a változó amplitúdó lokális hőmérsékletváltozásokat okozhat és így az ellenállás meg a termofeszültség is változik, egyáltalán nem kizárható, hogy ez hallható problémákat okoz. Ugyanakkor én még mérhető bizonyítékát sem láttam annak, hogy okoz, persze ez sem jelent semmit. Ha mindenki hallja, akkor valószínűleg úgy is van, engem a teljesen szubjektív kísérletezgetés egyszerűen nem érdekel, még akkor sem, ha a hifi-hobbi sokak számára erről szól. A gyári készülékekből és kiegészítőkből álló rendszer vagy tetszik, vagy nem, a saját tervezési kísérleteim során pedig megpróbálom már a tervezőasztalon kiiktatni az efféle torzítási lehetőségek többségét :)

 

Előzmény: spacc (23)
spacc Creative Commons License 2008.06.05 0 0 23
....meg tudóskánk utalt arra, hogy "legfejjebb thermoelem keletkezik"   az meg ugye egyfajta zaj, vagy torzítási tényező lehet....
Előzmény: tere (22)
tere Creative Commons License 2008.06.05 0 0 22
Aha, 1-1 forrasztásnál gyalogolnak az elektronyok különféle anyagokból másokba, meg vissza. Minden csatlakozásnak van például valamekkora átmeneti ellenállása. Csak hallatszik mááárrr....
_Fefe__ Creative Commons License 2008.06.05 0 0 21

> Maga a topiknyitás is ravasz volt; az első mondat még csak hipotézis,a következő már az első mondatot igazolt tényként tekinti...

 

Nem hinném, hogy lenne okod ilyesmit feltételezni rólam... én éppenséggel rohadtul nem vagyok meggyőződve róla, hogy a forrasztás érzékelhető mértékben befolyásolhatja a hangot (már ha nem olyan rossz, hogy kontakthibás legyen). Fogalmam sincs, mitől befolyásolhatná*, és személyes tapasztalatom sincs ezzel. Ugyanakkor nem nevezhető tudományos igényességű hozzáállásnak az, ha figyelmen kívül hagyom, hogy rengeteg ember egyértelműen állítja, hogy az ezüstös/kadmiumos/akármilyen forraszanyag jobb hangot eredményezhet. Épp ezért érdekel mások véleménye, mások tapasztalata a témában, az egész kérdésfeltevés úgy kezdődött, hogy "szerintetek" (és vonatkozott a további mondatokra is).

 

* arról már olvastam, hogy a rosszabb anyagok "szemcsésen" szilárdulnak meg, és ez a forrasztás tartósságát nyilván befolyásolja. A hangot max. annyira, amennyire például a kábel anyagának a tisztasága, amire szintén hallottam már félig ködös fejtegetéseket, de magyarázatot (ami azt is megmutatja, hogy a hatás miért nem teljesen elhanyagolható) még nem. Ehhez képest ma már "mindenki tudja", milyen óriási különbségek vannak kábelek, csatlakozók közt, én pedig nem tudom ezt sem igazolni, sem cáfolni, mert rohadtul nincs kedvem kábelek cserélgetésével kísérletezni. Rohadtul antihifista vagyok és talán botfülű is :) Különbségek tényleg vannak, ha másért nem, hát a változatos (és gyengébb drótok esetén egyenetlen) kábelimpedanciáknak és az illesztetlen készülékeknek köszönhetően. Meg a dielektrikumok nemlinearitásában is lehet valami... szóval nem utasítanám el ezeket az állításokat egyből, csak épp a vuduzás nem az én műfajom. Ha valamivel nem vagyok elégedett, megpróbálok jobbat tervezni :)

 

Előzmény: Törölt nick (16)
schetl Creative Commons License 2008.06.05 0 0 20
Lehet mondani hogy sötét korban élünk, Feng-shui, szekták, vallások hódítanak stb. De akárhogy tiltakozunk, a zene, a zenehallgatás mágia. Szakrális tárgy a zeneberendezés is. Nem mennék bele a kortárs fizika és az ezoterika vagy a vallások összetalálkozásába meg ilyesmi, nem is értek hozzá meg ez ugye nem kozmológiai topik hanem forrasztgatós :) De szerintem meg kéne tanulnia mindenkinek, hogy ne dühöngjön a másik ember "hülyeségén" ugyanúgy, mint mondjuk azon se, hogy mi értelme volt a gótikus katedrálisokon olyan magasan is szépen megfaragni a követ ahol úgyse látszik.
dys-cus Creative Commons License 2008.06.04 0 0 19
Van nékem egy-két rossz szokásom... Például, ha trafó kivezetését csinálom, vagy a soros primer tekercseket egymáshoz rögzítem, akkor jól megtisztítom a drótok végét, össze sodrom őket, mint legénykoromban a szőröm az ina szőrrel. A többi az már csak ragacs, a szétcsúszás ellen kell. Másik rossz szokásom a NYÁK-kal kapcsolatos. A lyukon átdugodt alktrsz. lábat elvágom, majd fogóm segítségével a NYÁK rezére símítom teljes erőbül. A forraszt már megint csak ragacsnak használom. Több ilyen buta szokásom nem ismertetem, pedig van. Jó az ezüst forrasz, de minek. Szerintem azért, mert jól cseng az a szó, hogy ezüst. A valóság az, hogy egy kb. 3 xor nagyobb olvadáspontú fémet nem lehet eloszlatni egy 3xor alacsonyabb olvadáspontú ötvözetben, csak legfeljebb belekeverni lehet. Egy elszulfidosott felületű ezüst por semmiféle ötvözetet nem alkot. Szegény áram meg csak megy, bolyong, mert nem tudja merre menjen. Én sejtem az útját:
Cu-O-Sn-Sn-S-Ag-S-Sn-Sn-O-Cu. Ennél egyszerűbb az én barkácsolásom: Cu-O-Cu.
Aki a betűk jelentését nem ismeri, az tartózkodjon a forrasztástól.:o) Ja! Van még az ezüstös forrasztó őnnak egy jó szokása: Magas az olvadás pontja, de viszont nem akar folyni rendesen, még sok gyantával sem. Az egésszel csak azt akartam mondani, hogy eléggé akadémikus a vita a forrasztás hangjáról. Ha egy elektronikából kihallod a forrasztás hangját, akkar az csak eggyet jelent: nem tudsz forrasztani. Persze én sem vagyok profi, néha hatalmas reccsenések adják tudtomra, hogy elforrasztottam magam. Ezt a jelenséget műveltebb körökben kontakt hibának, vagy pedig öregecskedő tájszólással azt mondják: hideg forraszos a kütyü. Na ekkor van hangja, vagy nincs. :o)
_percy_ Creative Commons License 2008.06.04 -1 0 18
Ebben a témában igen szkeptikus vagyok, bár nem vitatom hogy beleszólhat a dolog a hangzásba!
Ellenben véleményem szerinte a hatás oly minimális, hogy emiatt egy gyenge cuccból nem lesz Ongaku :-)
btamas70 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 17
"Tehát egyértelműen mellőzhetjük a racionális érveket."
Bármely hallás útján észlehető változásnak, melynek hatásmechanicmusa nem ismert, nem feltárt,
1. a létezése is vitatható,
2. ettől kezdve pedig racionális érvekről beszélni -hacsak nem kutatod tudományos igénnyel annak szubjekítív észlelhetőségét- kizárólag a hozzáállásod (észlelted és hiszel a fülednek / bizonytalan vagy / szkeptikus vagy a "nem mérhetővel" szemben / ...) tisztázása után van értelme
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.04 0 0 16

Nos: Van itt egy topiktárs akinek az eredeti szakmája tekercselő.

Ez már önmagában is megdönthetetlen bizonyítékul szolgál arra,hogy a forraszanyag egyértelműen befolyásolja a hangzást.

Tehát egyértelműen mellőzhetjük a racionális érveket.

Maga a topiknyitás is ravasz volt; az első mondat még csak hipotézis,a következő már az első mondatot igazolt tényként tekinti...

Az orosz csodára nem tudok magyarázatot; zászlófelvonásig pedig még van idő.

Előzmény: gelván (15)
gelván Creative Commons License 2008.06.03 0 0 15
>szilfosz<!!!Elnézést!
Előzmény: gelván (14)
gelván Creative Commons License 2008.06.03 0 0 14

Már ne haragudj de kezdjed!

Eredeti szakmám tekercselő, már a 60-s években miden komoly berendezés ezüst-réz (szifosz) forassz anyaggal volt megoldva nem véletlenül!Lehetne itt ragozni, hogy miért, de ennek a megoldását nem lehetett átvinni az amatör technikába, igy maradt az ón/ezüst megoldás!

Előzmény: Törölt nick (11)
Törőlt_nick Creative Commons License 2008.06.03 0 0 13
elalvás előtt jó lenne megtudni azé  : )
Előzmény: ReVox Populi (12)
ReVox Populi Creative Commons License 2008.06.03 0 0 12
mi lehetett vajh az az ok?
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.03 0 0 11

-Számítani annyit számít az adott készülékben használt forraszanyag,hogy drágábban tudják rásózni a zeneileg igen ,de műszakilag közel nulla műveltséggel bíró emberre,ha elmondják neki : itt egészen szuper forraszanyagot használtunk,csak az ő kedvéért és ezt a vakteszten dzsonlinszli is igazolta.

-Abban nyilvánul meg,hogy mélyebben nyúl a zsebbe a parasztya.

-Az ezüst forraszanyag jó tud lenni,de nem azért mert drágább,hanem jobban bírja a nehezebb klimatikus viszonyokat (pl. gépkocsiban) (nem is mind drágább!)

Ha egy ellenállást vagy kondit belül hagyományos "cindróttal" forrasztottak kivezetésileg,akkor ugye sok értelme lenne ezüstöset használni??

-Nagy választék van a Distrelec,a Farnell,de még a Conrad katalógusokban is.

-Fizikai háttere az pedig a diffúziós kötés.

 Tény,hogy ahol két különböző fémet összekötnek,ott termoelem keletkezik,de ez elmegy a csatolásokon. Aki bebizonyítja,hogy a forraszanyag hatással van a hangzásra,annak AUG. 20.-án zászlófelvonáskor nyilvánosan becsókolok a Kossuth téren. (nem a bádogoscin-taknyolásos hidegforrasztásra gondolok,megjegyzem : a legdrágább forraszanyaggal is lehet elégtelen-recsegőset forrasztani.)

-Régebben volt nálam javításon egy öreg szovjet csöves zenegép.

Rézzel volt forrasztva a rádiótól a lemezjátszóig minden... Annak is oka volt.

Előzmény: _Fefe__ (-)
spacc Creative Commons License 2008.06.02 0 0 10
...viszont ez alkalmat adott arra, hogy a magyarok rittyentsenek megint egyet, mert ha jól tudom, vagy két éve letettek szakembereink egy iparkész nóvumot ez ügyben az asztalra. Persze ez ipari megoldás, az otthon bütykölők nem sokat profitálnak belőle.
Előzmény: btamas70 (9)
btamas70 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 9
Az RoHS irányelv, pláne annak jogszabályba ültetése akkora okosság, hogy legtöbb esetben (ha lehet ilyet mondani) az előállítással együtt vizsgálva növeli a környezet terhelését vagy legalábbis nem egyértelmű dolog. (A brüsszeli vízfej egyébként is sokban emlékeztet a szocialista vízfejre..)
Előzmény: spacc (7)
Jolida Creative Commons License 2008.06.02 0 0 8
Vasárnap csak akkor van börze, ha a szombat valamilyen ünnep.
7.-én lesz legközelebb.

http://hg5crv.uw.hu/indexpuskas.html
Előzmény: Qqberci (6)
spacc Creative Commons License 2008.06.02 0 0 7
csak a gyártás, és forgalmazás, és az ipari felhasználás tiltott.  Okos jogszabály, nem pisál széllel szembe, a bütykölőknél majd elfogy amit még annó az átkosban a "Miénk a gyár, wigyük haza" gyakorlatba ültetett Marxizmus-Szenilizmus jegyébe felhalmoztak. 
Előzmény: dext (3)
Qqberci Creative Commons License 2008.06.02 0 0 6
Asszem 8-án.
Előzmény: dext (4)
gelván Creative Commons License 2008.06.02 0 0 5
Ez már EU szabatos, amig élek elég lesz a fél kiló, egyébként szépen fut de egy Cardas kábel forrasztása ezzel sem leány álom.
dext Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4
Mikor van a következő börze?
Előzmény: Jolida (2)
dext Creative Commons License 2008.06.02 0 0 3
Barkács szakkör használhat olmos forraszanyagot?
Előzmény: spacc (1)
Jolida Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2
Infrahangos forrasztás rulez! :-)))

Én speciel a "puskásban" vettem másfél kiló 4%-os ezüstöset, még a békebeli (jó kis ólmos) korszakból, kitart egy ideig. :-ppp
Előzmény: spacc (1)
spacc Creative Commons License 2008.06.02 0 0 1

....hát erősen metalurgukus stémakör, az eutektikumok képzése és azok hatása. Az viszont bizti, hogy a naon kis jeleknél a kadmiumos forrasztóanyagok vixik a prímet.

No ennek betett az új eus szabályozás, aszem 2006 óta tilos a kadmum adalékú forrasztóanyagok forgalmazása.  Ezekután valszeg az ezüstadalékotak a legmegfelelőbbek.  (ha esetleg emcéprepre vagy riaa gányolásába vágod a fejszd, azért spacibától kaphacc a kadmiumosból ha nem is ipari, de egy-két kütyühöz elegendő mennyíséget)

 

ps. +egykis infrahangtot es...... :DDDDD

 

Előzmény: _Fefe__ (-)
dext Creative Commons License 2008.06.02 0 0 0
0 tapasztaltom van, amúgy mezei de CU tartalmú ónt használok

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!