Keresés

Részletes keresés

.ZsL. Creative Commons License 2013.08.26 0 0 42
FM13 Creative Commons License 2010.12.01 0 0 41

Húznék én is szívesen, leginkább már holnap, vagy még ma este, pl. a Marsra.

Megint rengeteg havat kell lapátolnom, de ott legalább kisebb a gravitáció...

 

Ami a holnapi NASA-hírt illeti, szkeptikus vagyok, mert lehet, hogy csak a metán/víz keverék cirkulációjának egy újabb modelljét vizsgálta valamelyik kutató a Titán feltételezhető éghajlati övei között (vagyis hogy hol párolog és hol csapódhat le, közben hogyan változik az összetételi arány, pl. a viznek a metánfelhőkből hóként kiesése miatt), és ezt vetették össze bizonyos földi, nálunk ritka baktériumfélék megélhetési lehetőségeivel, pl. a Titán sűrű légkörében lebegve. Vagy csak az Enceladus gejzírjeiről derült ki valamilyen újabb dolog... 

Előzmény: gacsat (40)
gacsat Creative Commons License 2010.12.01 0 0 40

 Csak úgy nincs valaminek célja, legfeljebb eredménye. a cél pont az előre eltervezettségből következne.

 

 Na, pont ezért kell húzni innen minél előbb.  Szerte széjjel.

 

 Holnap jelenti be a NASA, hogy életet találtak a Titánon. Vagy nem.

Előzmény: .ZsL. (39)
.ZsL. Creative Commons License 2010.12.01 0 0 39

Valóban, a "cél", az "értelem" és a "szerep" emberi fogalmak, a holt anyag nem ismeri. De miután a Naprendszer kialakulásának egy bizonyos időszakában a bolygócsírák közti térben a kémiai evolúció továbblépett biológiaivá, majd megtelepedett az ősföld akkor még igen sűrű és poros légkörének felső részében, meg talán más bolygókon és holdakon is, a további bonyolódás során elkezdhetett önszabályzóvá válni. Lásd: "Gaia-elmélet"! És ekkor már lehetett valamiféle célja a rendszerfunkciója egyes elemeinek, ha nem is tudatos tervezés következtében, hanem "csak úgy", magától. Amiképp a mai Föld óceánjaiban élő planktonnak is szerepe van az időjárás-szabályozásában, ha nem is tervszerűen, mivel a vihar által korbácsolt hullámokból kipermetező mikroszkopikus lények az esőképződés kondenzációs magvai lehetnek, és ezáltal visszahatnak a tengerre, merthogy az időjárási állapottól függ, mennyire helyezkedik el a planktonmező a víz felszíne alatt.

 

Hasonló lehet az emberiség funkciója a bioszférában (csak spekulálok, nem azt mondom, hogy van is ilyen szerepünk): "melléktermékeinkkel" (beavatkozásainkkal) hozzájárulhatunk a jövőbeli fejlődéséhez. Anélkül, hogy ennek tudatában lennénk, mert pl. már rég letűntünk a Földről, mire a közvetett hatásunk eredménye megszületik. Erről csak akkor sejthetünk meg valamit, ha az exobolygó-kutatás következő évtizedei során találunk olyan földtípusú bolygókat, amelyeken már lezajlott a technikát is használó lények korszaka, és meglátjuk az eredményét. Feltéve, hogy tényleg létrejött még egypár technikai civilizáció a kozmoszban, nem pedig afféle ritka gyerekbetegség, amelyből az ezzel sújtott égitestek bioszférája a homeosztatikus folyamatai révén igyekszik megszabadulni.

Előzmény: gacsat (37)
gacsat Creative Commons License 2010.12.01 0 0 38

Kvantumszámítógépen simán fut az ember programja. Az első működő kvantumszámítógép 5 éves. Azt számolta ki, hogy 3x5.

Előzmény: .ZsL. (35)
gacsat Creative Commons License 2010.12.01 0 0 37

 Nincs szerepünk. Nincs előre eltervezettség. Az életnek nincs se célja, se értelme.

Előzmény: .ZsL. (34)
gacsat Creative Commons License 2010.12.01 0 0 36

Kifelejtetted az összes emléket, magyarul a memóriát. Az is megy. Előreküldesz bárhová, bárhogyan 1 gépet, utánaküldöd a lelket, az meg szintetizál neki 1 az aktuális körülményeknek megfelelő testet. Avatár, vagy csak 1 számítógép, vagy 1 felhő a Jupiteren. Bármi, csak fusson rajta a program. A test meg mehet a levesbe. Ha a hardver mindig jó, a szoftver se megy tönkre. Jelenleg a lélek képes lassanként meghalni a még élő emberben. (Alzheimer, parkinson, ilyesmi.)

Előzmény: .ZsL. (32)
.ZsL. Creative Commons License 2010.11.30 0 0 35

A "szoftver kilistázása" tényleg érdekes probléma. Merthogy a tudattartalmunk, jellemünk, minden cselekedetünk, tulajdonképpen minden egyes gondolatunk befolyásolja a "hardver" fejlődését, vagy épp sorvadását (kávé-, alkohol-, dohány- és drogfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, kevés mozgás, indokolatlanul stresszes élet...), ami visszahat, mert meghatározza "lelkünk" további lehetőségeit, fejlődését vagy hanyatlását. 

Önmagában tehát nem elég kilistázni a tudatunkat, a sugárzás során egy vele kölcsönhatásra képes szubsztrátumnak is jelen kell lennie, vagyis csak az egész test teleportálása lenne a megoldás. Ahhoz pedig jobb lenne először átalakítani az emberi testet, pl. űrállóvá. Az a gyanúm (bár nekem nincs eléggé előre látó fantáziám), hogy elkerülhetetlen lesz a génmanipulációs kutatásokat alaposan beindítani, a kilistázás csak utána jöhet.

Előzmény: gacsat (31)
.ZsL. Creative Commons License 2010.11.30 0 0 34

"Madách-effektus"

 

Ebben is lehet ám valami! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nem mi vagyunk itt a legfontosabbak, hanem csak egyike vagyunk a több millió földi élőfajnak, és részei a bioszférának, anélkül, hogy tudnánk, mi az igazi funkciónk. Lehet, hogy semmi, és csak kárt okozunk, ha sokáig maradunk, korlátlanul szaporodva, vagyis tényleg jobb a bioszférának, ha elsugározzuk magunkat innen minél messzebb. De az is lehet, hogy fontos szerepünk van. Vagy épp az a szerepünk, hogy a megfelelő károkozásunkkal előidézzük a meglévő fajok szelekcióját és lehetővé tegyük új fajok kialakulását...

Előzmény: FM13 (33)
FM13 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 33

Én nem néznék ennyire előre. Egyelőre maradjunk csak a Naprendszer alaposabb felfedezésénél és az exobolygó-kutatás eredményeivel összehasonlításnál.

 

Oka lehet, hogy más naprendszerek felől nem jönnek a civilizáció-testvérek jelei.

Talán mert annyiféle életforma lehetséges, hogy kevés helyen alakult ki pont olyan, mint a mienk (elég, ha a légkör átlátszatlan, és nem kezdenek foglalkozni a csillagászattal, vagy az értelmük egészen másféle, olyan mint pl. nálunk a delfineké és polipoké). Vagy a technikai fejlettségnek épp az a foka, amin mi állunk, kevés helyen esik időben egybe, és jóval fejlettebb fokon álló civilizációk kommunikálnak egymással a "hátunk mögött", pl. úgy, ahogy elképzelted: sugárlényekként. Vagy létezik egy "Madách-effektus"-féleség, amelynek révén a Nap(rendszer) valamelyik sajátossága megakadályozza (mert nem érdeke) a másokkal létesülő kapcsolatot.

 

Mindezektől a spekulációktól függetlenül, a földi civilizáció utódjának létrehozni egy marsit, nem lesz haszontalan, és akár okozója is lehet egy nagy fejlődésbeli ugrásnak.

Előzmény: gacsat (31)
.ZsL. Creative Commons License 2010.11.30 0 0 32

"A lélek kilistázása"

Érdekes ötlet. Közben a test lefagyasztva hever egy raktárban, és időnként kis időre visszaköltözik belé a "lélek", vagy az is megoldódik, hogy a pszichikum (pontosabban a tudattartalom) hogyan fejlődhessen (vagy legalább változhasson a körülmények hatására) az agysejtek nélkül? Tudatunk (személyiségünk) jelenleg együtt formálódik az agysejtek pusztulásával és a megmaradt sejtek közötti kapcsolatok bővülésével. Vagyis a "lélek" nem más, mint az agysejtek pillanatnyi rendszerfunkciója, nem pedig a pillanatképe. Az oké, hogy a tudat pillanatnyi állapota esetleg leolvasható és valamilyen formában kódolva nagy távolságra elsugározható, na de közben nincs öntudatánál, ha nincs ami működtesse. Bele lesz "sugározva" egy másik, előre odakészített agyba, vagy számítógépbe, vagy valamilyen virtualizáló rendszerbe, hogy éljen is?

Előzmény: gacsat (31)
gacsat Creative Commons License 2010.11.30 0 0 31

Kb. ide 100 év a gyakorlati halhatatlanság. 200 év a "lélek" (a szoftver) kilistázása. Utána oda mész fénysebességgel, ahova akarsz. Időutazás, fénysebességen túli utazás.

Előzmény: FM13 (30)
FM13 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 30

Nahát, ez remek!!!

Mit tartasz fontosnak közkinccsé tenni a jövővel kapcsolatban?

Előzmény: gacsat (29)
gacsat Creative Commons License 2010.11.30 0 0 29

 Az enyémet nem.

Előzmény: .ZsL. (28)
.ZsL. Creative Commons License 2010.11.29 0 0 28

Félrement a link, nem oda mutat, ahova szántam, de most már nem érdekes.

A jövő úgyis meghaladja pillanatnyi fantáziánkat.

Előzmény: gacsat (27)
gacsat Creative Commons License 2010.11.29 0 0 27

Nincs is 927es.

Előzmény: .ZsL. (26)
.ZsL. Creative Commons License 2010.11.17 0 0 26
.ZsL. Creative Commons License 2010.11.17 0 0 25

A témával kapcsolatos az "Utazás a Mars bolygóra" című másik topik is, itt az Indexen:

 

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=&user_id=894790&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9000053

.ZsL. Creative Commons License 2010.11.17 0 0 24

Egy korábbi változat a Mars betelepítésének újmódi lehetőségéről:

 

http://www.sg.hu/cikkek/77718/nem_valthatnanak_returjegyet_a_mars_kolonizaloi

 

Szerintem, ha 4 embert küldenek, akkor 4 külön űrhajóban kellene, 4 különböző helyszínre utazniuk, a nagyobb biztonság végett.

FM13 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 23

Csak az a baj a NASA-nál, hogy ott is anglománia van!

Ám ha a véletlen folytán én lennék az egyik kiválasztott, hát a cél érdekében még az angol nyelvtanulást is bevállalnám.

Ámbár az eszperantót szívesebben, még inkább pedig maradnék a magyarnál! Továbbra is úgy vélem, ez lenne a legalkalmasabb Marsi nyelvnek. Remélem, a részletek kidolgozására összehívott szakemberek között (akár amerikaiak, akár kínaiak lesznek a kivitelezők), magyarpárti lesz a nyelvész.

Előzmény: FM13 (20)
FM13 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 22

Ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy a topik címe alatti szövegben elírás miatt szerepel a "fél évszázada" a "kb. fél évezrede" helyett.

 

Mellesleg a topik indításakor úgy tippeltem, hogy inkább a kínaiak valósítják meg nagyjából így az első Mars-expedíciót.

Ami még mindig nem lehetetlen.

.ZsL. Creative Commons License 2010.11.16 0 0 21

Gratulálok öregem, remélem, a többi ötletedet is lenyúlják előbb-utóbb...

Ha netán bekerülnél a projektbe, mint magányos utas, szívesen lennék a "másik" utazó, csak hogy tovább csökkenjen a terv költsége...

(Na most, aki nem tudja, mi itt a poén, annak úgy kell, miért nem olvassa figyelmesebben a hsz-einket.)

 

Előzmény: FM13 (20)
FM13 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 20

Na, mit szóltok?

Remélem, akad olyan magyar bennfentes a NASA-nál, aki véletlenül olvassa ezt a topikot, és beajánl a jelentkezők közé.

 

80 százalékkal csökkentették a Mars-utazás költségeit

A trükk annyi, hogy az űrhajó nem jön haza, az asztronauták a vörös bolygón élik le a hátralevő életüket. A NASA nem lelkesedik az ötletért. Tovább »

forrás: Index.hu

FM13 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 19
Azért, ha rajtam múlna, megpróbálnám.
Sokféle ember van, kiválogatás kérdése, és hogy ki kezdi.
Előzmény: gacsat (18)
gacsat Creative Commons License 2008.10.03 0 0 18
 Ne legyenek illúzióid: ugyanilyen emberekkel,ugyanilyen társadalmat lehet csinálni,a menütől függetlenül.
Előzmény: FM13 (17)
FM13 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 17
Az apránként később betelepülőkkel.
Előzmény: gacsat (16)
gacsat Creative Commons License 2008.10.03 0 0 16
 És ha 1edül lennél,kivel beszélgetnél magyarul a Marson?
Előzmény: FM13 (-)
Csokis Creative Commons License 2008.08.28 0 0 15
De hiszen Egér már járt a Marson!
FM13 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 14
Á, dehogy! Én csak feldobtam egy ötletet, amit lehet kritizálni, de attól még meg is valósulhatna, mindössze egy ügyes szervezőn múlik, aki a szükséges tőkét összeszedi és a nemzetközi gyártókapacitást is megszervezi, előbb, mint más! Én csak annyit vállalok, hogy beülök a kész szondába, túlélem a legalább fél éves utat egyedül, közben megtanulom, amit útközben lehet, majd túlélem a leszállást, a felszínen végrehajtom a Földről jött utasításokat, ha kell, a szükséges (de legalábbis a tőlem telhető) találékonysággal, azzal előkészítem a "terepet" (pl. a fogadó modulokat, energiával, vízzel, oxigénnel, táplálékkal) a később érkező csoportnak, és igyekszem élve maradni, afféle gondnokként, amíg csak képes vagyok rá; egyedül, hogy minél kevesebb energiába és pénzbe kerüljön az egész Mars-terv beindítása, a lehető leghamarabb. Több kis, egyszemélyes űrhajócska indítása ugyanis olcsóbban és sokkal hamarabb megvalósítható, mint egy sokszemélyesé, ráadásul a kockázati tényező is jóval kisebb. Ha a nagy űrhajó elpusztul útközben, oda az egész terv, hosszú időre. Ha egy féltucat egyszemélyes közül (melyek egyszerre a Mars több pontját vehetnék célba) egyik-másik meg is semmisül, a többi eredménnyel járhat!
Mint nemrég megtudtam, egy felmérés szerint ugyanezt mások is elvállalnák, nem is kevesen, ezért én már csak az x+1. lehetek az esetleg alkalmasak listáján a csekély repülési tapasztalataimmal (siklóernyős oktatóság, félezer ejtőernyős ugrás, az ejtőernyős oktatói képesítésem már le is járt egypár éve), meg az egyéb spec. képesítéseimmel és ismereteimmel...
Előzmény: űrszél (13)
űrszél Creative Commons License 2008.08.28 0 0 13
kicsit sántít, de azt hiszem értelek..
s mi a Te terved, amihez képest a kritikád gyakorolod?
mert itt gondolom, nem a Mars a gond hanem a technologia.
Előzmény: FM13 (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!