Miképp úszhatjuk meg, hogy lépten-nyomon ingatlanközvetítők ingyenes apróhirdetéseibe botoljunk ingatlankeresés közben, vagy hogyan hirdessük eladó ingatlanunkat, hogy a vevők számára egyből kiderüljön, tényleg magánszemély hirdet.
Ingatlanosok kíméljenek? Megértem aki így dönt. Nem gond. De kedves Balogh Krisztián (*6 7* 2979227) de akkor miért lopod a képem??? Ráadásul egy igénytelen hirdetéshez, amihez én sosem adnám a nevem. 0 belső fotó, 0 alaprajz. Csak a lopott panorámakép.
ja , hogy még nem írtam ? Ja igen nem házat, hanem lakást keresek - Házam már van !!
Igaz a lakások is házakban vannak. Egy házban akár több is. Ezek a társasházak, amelyek lehetnek 4 - 100 lakásos objektumok.
Én speciel a 20 lakásos körülit keresem : + - 5 lakás.
Tehát a googlin azért se igen lehet megtalálni , mivel 'szemérmes' közvetítők általában csak a belső részt teszik fel, így sokra nem megyünk ezzel.
Nos képek vannak bőven, de azért azt megfigyeltem a lényegest részt mindig kihagyják.
Jó, ok. arra ott a mustra !!
"Tapasztalataim szerint 10 hirdetésből 9-nél simán megtalálható az adott ház."
örülök, hogy ilyen pozitiv tapasztalataid vannak.
Végül igy is úgyis megtaláljuk a házat , mivel meg kell nézni - nem is egyszer.
De mint írtam a házat /lakást csak a tulajtól lehet venni, a közvetítő csak közvetit.
Egyébként akarja a fene megkerülni a közvetítőt, de ha béna, mit lehet tenni. ?
Persze értem az észjárásukat - szeretnék minél előbb nyélbe ütni az üzletet.
Ez megy is naiv csőbehúzható vevő jelölttel. Miután leszurkolja a foglalót, visszaút ha van is, az nagyon nehéz és főleg nagy anyagi veszteség árán lehet csak.
Mert dumájuk van a közvetítőknek, de amikor arról van szó - hát írják is le - általában megsüketülnek.
Egyébként minek házat / lakást venni ? Jobb bérlés !
"tény sok mindenre jó a google térkép, de tárgyalni csak emberrel lehet."
???
Leírom lassan.
Olvasod a hirdetést, látod a képeket (pl. egy eladó családi házról).
Ezután nem a közvetítőt hívod fel, hanem megpróbálod közvetlenül az adott házat megtalálni. Ha megvan, odamész, becsengetsz, és beszélsz közvetlenül a tulajjal.
Azt, hogy hogy találod meg a házat, hadd ne kelljen már a szádba rágni; a kert (forma, nagyság) alapján, a ház alaprajza alapján, a tető szine alapján.
Tapasztalataim szerint 10 hirdetésből 9-nél simán megtalálható az adott ház.
Csak ott tud az ember hatékonyan sk. működni az eladásban, ha azt a lakást kínálja eladásra, amiben laki, vagy jelentősen közel van az eladandó lakás.
Ha már távol van nagyon nehézkes a bemutatás.
Aztán a hirdetés !
Ma már nem elegendő a szöveg, hanem képek, alaprajz stb. kell. Ebben nem mindeki profi.
Ez áll az eladói oldalra.
Mint vevő ?
Hát ha a kínálat 80 % - a a közvetítők kezében van, hogyan találjak rá a maradék - ráadásul szakszerűtlenül hirdetett lakásra. ? Úgyhogy kérek javaslatot a privát módszerekre !
Nem rád értettem :) Csak az emberek nagy része annyira ellensége a pénzének, hogy inkább kifizeti az ingatlanosnak a fél-egy milliót, ahelyett, hogy eladóként maga hirdetné, vagy vevőként venné a fáradságot, és utánanyomozna a kiszemelt ingatlannak.
"Fordult már velem ilyen elő, hogy jött az ingatlanossal utána meg nélküle,hogy megbeszéljük privátba."
Abból mondjuk gond lehet. Az ingatlanos felírja a vevőjelölt adatait, akinek megmutatta a lakást.
Az a baj,hogy ha már bemutataja akkor aláirat veled egy papirt vagy valamilyen adatodat elkér és,ha te utána visszamész egyedül ahoz a lakáshoz hogy majd jól megveszed akkor Neki utána kell irni egy nevet az ingatlaniroda felé, hogy "eladtam alakást szeretném megszüntetni a megbizást"
Kérnek egy nevet az a baj. :(
Onnantól ki kell fizetni a közvetitői díjat,ha vele nézed meg
Pl. egy 52 m,2-es lakásban egyszem konvektor van. Rendben az előző tulajnak erre volt pénze.
Mikor érdeklődöm, hát hogy vehetem fel a kapcsolatot vele, kiderült mgehalt. Van ilyen.
Az örökösök kérdem ? Hát az titok.
Hogy a fenébe szerezzen további infót az ember, ha titkolódznak.
Kiványci vagyok a követekező kontaktra prezentálja é a közvetitő. Tehát : tulaj infok, tulajdoni lap, - jó amásolat is, és aközös képviselő elérhetősége.
Vagy ezek túlzott kérdések/kérések.
ű Lassan egy hajszárítóhoz több infót adnak mint egy 12 millás kéglihez.
Én röhögni szoktam, hogy a közvetítők a közvetitési díjért (több százezer forint) milyen semmitmondó képeket tesznek fel a hirdetésbe, és milyen hülyeségeket képesek összehordani.
Ahhoz képest, hogy alacsonyak az ingatlan árak a közvetítők elég gyenge munkát végeznek. Egy 10 millás lakásról max. egyoldalas (vagy még annyit sem ) ismertetőt írnak.
Pedig a mai számítógépes /internetes világban az információkat (a lakásról) bővíteni gyerek játék !!
Azt Te fizetted,mert az emberek 98% a nem teheti meg azt hogy pl elakarja adni 10.000.000ft ért a házat ill. lakását és abból jön le a 3-5 % Hanem megmondja az ingatlanosnak,hogy mennyit kér érte és rakja rá a százalékot. A vevő majd fizeti ugyebár ha lusta keresni a neten tulajdonosi hirdetést akkor fizzesen ő. :D
Az a szomorú, az egyszerű emberek elhiszik nekik azt a dumát, hogy az ő érdeküket és biztonságukat szolgálja, aztán félnek a közvetítőtől. Olyan sanyarú sorsú szegény embereket húznak le félmillió fointtal, vagy többel, rábeszélik kizárólagos szerződésre, aztán még eladni sem tudják. Pláne most, hogy zuhannak az ingatlanárak (bár igaz, ez inkább a házakat érinti)
Mert ha egy közvetítőnek kizárólagos szerződése van, onnantól végképp nem érdeke foglalkozni azzal az ingatlannal, úgyis csak rajta keresztül lehet eladni, még ha saját magad adod el, akkor is tartja a markát, és a szerződés egyoldalú, őt védi.
Fiatalos kialakítás, ötletes építészeti megoldások teszik hangulatossá.Gyönyörű környezet, friss levegő, egy kellemes környezetben várja új lakóját ez a kellemes lakás.hangulatos kis lakásA teraszról letekintve a lejtős utcát és a házakat látjuk, felette a kék eget.Ötletesen kialakított fekrész, ide már csak egy matrac kell.
Az ügynökök csak használhatatlan maszlagokat írnak, semmit a tényleges tartalomról, falazat, vízszigetelés, közművek, övezeti besorolás, beépíthetőség, de még azt sem, hogy ha külterületi egy ingatlan!!!
A négyzetméterekben gátlástalanul hazudnak, néha még az utca sem stimmel. Kivitt egy olyan utcához, ahol én biztos nem keresek ingatlant, miközben egy másik utca szerepelt a hirdetésében...
"autóval pedig szintén elsőrangú a közlekedés." (olyan helyen, ahol az egyetlen utcában reggel újságot olvasnak a vezetők a kocsiban leállított motorral a dugóban másfél órán át)
Legrosszabb, hogy nem lehet előre tudni, hogy milyen. Amíg érdeke, addig mézes-mázos, ha valami kicsit másképp alakul, mint ahogy ő szeretné, akkor fenyegetőzik, zaklat, szemtelen, kötvetelőzik, és van akinél ez bejön.
Üdv a hozzáértöknek ! Ha már nyitva és közel ez a topik ide beírok. Tehát az esetem : van egy folyamatosan kiadott kislakás. 30 m2, kertváros. Elment egy bérlő, most éppen felújítás alatt van. A napokban jelentkezett egy érdeklődő, pont testre szabott lenne neki a lakás. Meg is tetszett neki – azonnal kivette volna. Mondom ne kapkodjuk el – egy esetleges foglalós kostrukcoió szóba jöhet. Először nem tudta mi a foglaló – keverte a kaucióval. Nagyjából bemutattam neki a lakást és egy 5000 ft-os foglalóban megegyeztünk, amit azonnal ki is fizetett. Mondom a fő feltételeket azért rögzítsük. Végül egy régi szerződés hátoldalára ráírtam az átvételi elismervényt, ill. hogy a leendő szerződés alapját fő vonalakban a korábbi szerződés adja ( nem egy az egyben ). A pénz átvétele után, aztán jöttek az újabb meglepetések - neki is, nekem is. Neki, hogy nincs kábeltv, meg nem jó a fürdőszoba burkolata és egyéb aparóságok. Nekem ,hogy dohányzik meg már bizonyos átalakításokat tenne. . A felújítás kb. 3 hét, az illető hozná a bútorait már egy hét múlva, mondja, hogy ő elhelyezi a kész szobában. Szóval elbeszéltünk egymás mellett. Elment, hogy majd jelentkezik. Most a Balatonon burkol, nyilván ezért nem tetszett a fürdő burkolata.
Közben elhatároztam : bútorait stb. csak a szerződés életbe lépése után hozhatja. A bibi az, hogy még nincs kész a szerződés. Kérdésem : lehet e kihátrálni ebből. Nyilván ha én mondom ki, hogy nem kell, nekem kell duplán visszafizetni az összeget, ha ő akkor nem kapja vissza. Még van egy fogodzkodóm – ráírtam a papírra : szerződéskötés legkésőbb jún 28. ebből kifuthat. Nem ért a szerződéskötéshez . Na mindegy, el hübele balázskodtuk. Végül az 5000ft nem nagy összeg, de feleslegesen nem akarom kidobni.
A műhiba azért keletkezett – nem volt nálam egy normál szerződés tervezet.
Végül nem kellett kihátrálni.
Jött az ürge egy hét után azzal a szöveggel, hogy külföldre megy dolgozni, nem bérel.
Foglalo erdemben csak a vegleges szerzodesben kotheto ki.
Tehat sajtcedulan mindent lehet, csak ervenyesen foglalot adni nem (ugy fog viselkedni, mint az eloleg).
En foglalot csak biztositek elleneben vagyok hajlando adni. Biztositek pl. az ingatlan, ha a foglalommal egyidoben keszult szerzodes megy is a foldhivatalba, ahol mar elotte megneztem, hogy nincs teher az ingatlanon (ez nem mukodik, ha a foglalo utan akarjak a hitel jelzalogat leszedni). Biztositek lehet az is, hogy nem az elado kapja, hanem az ugyvednel kerul letetbe, vagy ha pl. egy kiskoru eladonal a gyamhatosaghoz kerul. Ok fuggetlenek, es a megelhetesukkel jatszanak, ha eltunik a zseton (az ugyved azert necces lehet, de ha ismerem szemelyesen, akkor nincs okes).
A foglalo szokasos merteke a szerzodeses ertek 10%-a. Ha ennel jelentosen tobb, utobb elofordulhat, hogy a birosagon a rosszul jaro fel megtamadja, es a birosag csokkenti a foglalo merteket (azaz az elbukott osszeget). 20% felett biztosan tamadhato a dolog.