Keresés

Részletes keresés

kábelbúvár Creative Commons License 2010.07.08 0 0 110

L. Róbert és 6 társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, különösen nagy értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, több mint 2000 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, számvitel rendje megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.vadat_emelt_az_ugyeszseg_az_il_ferro-ugyben.157922.html

carl solomon Creative Commons License 2008.05.07 0 0 109
Nem olyan nehéz ez.
Vannak cselekmények.
Például egy cselekmény az is, hogy én ma lenyírtam a füvet.
K.Á. kirabolt egy bankot.
Harmadik cselekmény a példabeli.
Ezen halmazból képezünk egy részhalmazt, ami a jogi értelemben vett* bűncselekmény nevet viseli.
A halmaz elemei akkor és csakis akkor szerepelhetnek a bűncselekmény nevű részhalmazban, ha az alábbi kritériumnak megfelelnek:

Bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha a törvény a gondatlan elkövetést is bünteti - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli.

Erisszük rá ezt a szűrőt a fenti három példára:

-a fűnyírás sem nem veszélyes a társadalomra, sem törvény nem rendeli büntetni (sajnos :-)) -> nem bűncselekmény

-a bankrablás veszélyes és a törvény büntetés kiszabását rendeli el -> bűncselekmény

-a példabeli megölés veszélyes ugyan, de a törvény nem rendeli büntetni -> nem bűncselekmény

Namost, elévülés tekintetében egyedül a bankrablás jáccik, ha K.Á. szerencsé, akkor megúszhatja a büntetést, de a cselekedete ettől még a világ végezetéig bűncselekmény marad.

*Természetesen a "bűncselekmény" kifejezést használhatjuk jogi relevancia nélkül is, valamiféle hétköznapi értelemben, de akkor az már egy másik vita.

megjegyzés2: a társadalomra való veszélyességgel nem csuklóznék, mert az csak még jobban bekeverne.
Előzmény: Törölt nick (108)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 108
Hasonló eset: 13 éves gyerek előre kitervelten megöli osztálytársát. Van bűncselekmény?

Remek példa.
Van bűncselekmény, de az elkövetőt nem büntetjük.
Nem azért, mert nincsen bűncselekmény, hanem azért, mert 13 éve, úg döntöttünk, hogy gyereket akkor sem büntetünk, ha bűncselekményt követ el.

Nem pedig azért, mert az emberölés akkor emberölés, ha 13 évet betöltött személy követi el.
Előzmény: Törölt nick (105)
carl solomon Creative Commons License 2008.05.07 0 0 106
Azt hiszem, hogy az előbbi tisztább filozófiai szempontból.
Az lehet, de mivel mi az elévülésről beszélgettünk ezért ebből a szempontból irreleváns.
Ideidéztem, hogy a részhalmazképző kritérium mi. Te most azzal csuklózol (13 éves gyerek), hogy az elsődleges büntethetőséget kizáró ok (jogos védelem, ténybeli tévedés, pld.) vagy a bűnösséget kizáró körülmény (gyermekkor, beszámítási képesség hiánya, etc.) megléte esetén a cselekmény nem felel meg a részhalmazképző kritériumnak, ezért nem is bűncselekmény, de azt nem akarod megérteni, hogy elévülés fogalmilag akkor van, ha a cselekmény objektíven a bűncselekmény nevű részhalmaz tagja és attól, hogy a büntethetőség elévülés miatt beállt még nem fog visszamenőleg kikerülni az adott cselekmény a bűncselekmény nevű részhalmazból.
Előzmény: Törölt nick (105)
carl solomon Creative Commons License 2008.05.06 0 0 104
Egy cselekmény többnyire objektív szok lenni, és valóság is szok lenni, már ha eltekintünk az olyan belletrisztikai kitérőktől, mint például hogy: a rézfaszú bagoly leszarta a hétfejű sárkány középső fejét.
Ezen a halmazon belül (minden cselekmény) a társadalom az ő eszköztárának a segedelmével (Büntető Törvénykönyv) elkülönít egy részhalmazt (bűncselekmény), amely a teljes halmazhoz hasonlóan szintén objektív. Ennek a részhalmaznak az elemeit az alábbi rendezőelv szerint képezzük:
Bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha a törvény a gondatlan elkövetést is bünteti - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli.
Picit elmélázva a szöveg fölött beláthatod, hogy maga a cselekmény objektív, hiszen megítélni is csak az után tudjuk, ha már materializálódott. Ha és amennyiben ez a cselekmény bírja azon ismérveket, melyek mentén a bűncselekmény nevű részhalmazba helyezhetjük, akkor a cselekmény bűncselekmény, objektíven.
Így, hogy visszakanyarodjunk az eredeti vitánkhoz, nem a cselekmény bűncselekmény volta évül el, mint ahogyan azt te állítottad (Ha elévülés van, akkor nincs bűncselekmény.), hanem az objektíven megvalósult bűncselekmény büntethetősége.
Előzmény: carl solomon (101)
carl solomon Creative Commons License 2008.05.06 0 0 101
A bűncselekmény NEM objektív valóság, hanem egy társadalmi definíció.
És ugye a társadalom nem definiálhat egy ojjektív valóságot kedvére, mondjuk éppen bűncselekménynek, mert ha ilyet tesz, akkor köröm nő a pöcsére. Stimmt.
Előzmény: Törölt nick (82)
carl solomon Creative Commons License 2008.05.06 0 0 100
Nem tévedek.
Egy-egy.
Előzmény: Törölt nick (83)
Gróf Úr Creative Commons License 2008.05.06 0 0 99
Két külön dologról beszélünk: a morális vétségről, ami erkölcsi kategória és a bűncselekményről, ami jogi. Prenotalis erre próbál rávilágítani. No meg az eltérő társadalmak eltérő értékeire, mindkét kategóriában. Hogy a min.elnök úrnak hol a helye, arról ne nyissunk vitát, minden ép érzékű ember választ tud adni erre a kérdésre :-)
Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.06 0 0 98
Gondoltam rá jó erősen, és arra a következtetésre jutottam, hogy akkor is létezik, ha nem büntetik. :)
Előzmény: Gróf Úr (87)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 97
azért még várok, mitől jóval egyértelműbb a helyzet  ???!
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 96
elég világos kérdést tettem fel ...
Előzmény: Schrödinger macskája (95)
Schrödinger macskája Creative Commons License 2008.05.06 0 0 95
Jó, hát éppenséggel a hülyét is játszhatod, ha neked ettől lesz jó...
Előzmény: prenotalis (94)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 94

gyúrcsányi párhuzam meg annyiból sem áll, hogy a t. min.elnök ügyei esetén jóval többet lehet tudni, és jóval egyértelműbb a helyzet, mint az általam feltételezett gyilkosság esetén.

valóban ?

no és ezt ki tárta fel ?

a PRAVDA ?!

:)))

Előzmény: Schrödinger macskája (93)
Schrödinger macskája Creative Commons License 2008.05.06 0 0 93
Barátom, én nem tekergetek semmit. Feltettem egy roppant egyszerű és világos kérdést, erre vártam volna hasonlóan világos választ, helyette viszont csak "szánalmas tekergetés" jött. Én ugyanis nem azt kérdeztem, hogy engem le lehet-e gyilkosozni a feltételezett szituációban (nyilván nem, ha senki nem tud az esetről), hanem azt, hogy követtem el bűncselekményt, vagy sem.
Merthogy arról folyik a polémia, hogy a bűncselekmény önmagában létezik-e, vagy csak akkor létezik, ha azt valaki ki is mondja.
A gyúrcsányi párhuzam meg annyiból sem áll, hogy a t. min.elnök ügyei esetén jóval többet lehet tudni, és jóval egyértelműbb a helyzet, mint az általam feltételezett gyilkosság esetén.
Előzmény: prenotalis (89)
Gróf Úr Creative Commons License 2008.05.06 0 0 92
Pontosan ezt a gondolatot vágytam kicsiholni az asztaltársból ;-)
Előzmény: prenotalis (91)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 91

sőt !

még csaknem is bűncselekmény

Előzmény: Gróf Úr (87)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 90
nem tudhatod, hogy létezik-e...
Előzmény: Törölt nick (80)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 89

szánalmasan tekergeted te is az ügyet mit mondjak.

Azt hogy megölted-e azt csak te tudod bizonyosan és bűncselekmény.

Mi annyit tudunk, hogy eltűnt egy hajléktalan, lehet hogy elköltözött, lehet hogy kihűlt, lehet hogy öngyilkos lett, lehet hogy ellökted és beverte a fejét (halált okozó testi sértés) lehet hogy megölted. Bizonyosságot csak te tudsz.

és mindez lehet, hogy már 25 éve volt

Kisebbségi orrmány milyen alapon gyilkosozna le téged, ha nem tudja ?

vö. Gyurcsány párhuzam

(ennél világosabban nem tudom leírni)

Előzmény: Schrödinger macskája (86)
Gróf Úr Creative Commons License 2008.05.06 0 0 87
Gondolj arra, h egyes Sharia szerinti törvénykezésű arab országokban a házasságtörés hallállal büntetendő. Itthon meg nem.
Előzmény: Törölt nick (84)
Schrödinger macskája Creative Commons License 2008.05.06 0 0 86
Ha én - teszem azt- megölök egy hajléktalant, aki senkinek sem hiányzik, majd elásom a kertemben és soha senki nem jön rá, hogy mi történt, akkor én nem követtem el semmit?
Előzmény: prenotalis (79)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.06 0 0 85

itt te vagy az egyetlen aki nem érti meg...

nem is akarod ergo nem is fogod

aki nem alszik azt nem lehet felébreszteni

Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.06 0 0 84
A bűncselekmény NEM objektív valóság, hanem egy társadalmi definíció.

Nem hát, hogy is lenne az...:))
Mondjatok még ilyen ostobaságokat!
Előzmény: Törölt nick (82)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 80
Természetesen.
Csakhogy attól még létezik, hogy nem állapítják meg!
Ez akkor is így van, ha nem érti meg valaki!
Előzmény: prenotalis (79)
prenotalis Creative Commons License 2008.05.05 0 0 79

a bűncselekményt (és a bűnöst) meg kell állapítani

ezen hiába pörögsz

Előzmény: Törölt nick (77)
soonó Creative Commons License 2008.05.05 0 0 78
Rádió: ...................8000 károsult.....................

Ez most hogy? A károsult nem az, akinek levitte a vihar a házáról a tetőt??????

Ezek mitől károsultak?
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 77
Bűncselekmény akkor van, ha azt megállapítják.

A bűncselekmény az objektív valóság része.
Akkor is létezik, ha nem állapítja meg senki.
Ezen nem kellene vitát nyitni!

egy amúgy fennállás esetén is bűntethetetlenné váló cselekmény esetében nem is állapítható meg a bűnösség, akkor megállapíthatatlanság okán nem is lehet bűncselekményről beszélni.

Tehát nincs is.

Ha kiveri valaki a fogaidat, akkor azok akkor is ki lesznek verve, ha a tettest nem tudják megbüntetni.
Vagy visszanőnek akkor?
Előzmény: ebenezer (74)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 76
Igen, ez az, amikor a puszta vakszerencse (vgy legalább is majdnem) dönti el, hogy ki az okos....:))
De egyébként igazad van, amikor kezdett nagyon belendülni a dolog, akkor sokan nem is gondolták végig, hogy mibe fognak.
Azok, akik egyébként is vettek volna kocsit és éppen kapóra jött nekik a dolog, azok nem ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint azok, akik erre építve vágtak bele milliós vásárlásba!

Örülök, hogy egy ismerősömet olyan tanáccsal láttam el, hogy akkor vágjon bele, ha ezzel valami baj lesz, a részleteket akkor is tudja fizetni, mert különben nagy bajba kerülhet.
Előzmény: Bluenose (75)
Bluenose Creative Commons License 2008.05.05 0 0 75
A legtöbb pluszban lévő nem tudta mikor borítanak a tulajok, pusztán szerencséjük volt. De ha ez boldoggá tesz akkor ők átmentek a vizsgálaton :-)
Előzmény: Törölt nick (73)
ebenezer Creative Commons License 2008.05.05 0 0 74

Bűncselekmény akkor van, ha azt megállapítják.

Ha akár az idő múlása folytán is, egy amúgy fennállás esetén is bűntethetetlenné váló cselekmény esetében nem is állapítható meg a bűnösség, akkor megállapíthatatlanság okán nem is lehet bűncselekményről beszélni.

Tehát nincs is. A köznapi dumát meg hagyjuk, mert az alapján akár boszorkányok is vannak.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 73
Szemlélet kérdése.
Úgy is lehet fogalmazni, hogy jókor lépett be valaki.

Ez nem változtat azon, hogy hülyék.
Dehogynem változtat.

Akik nyertek, azokhoz képest azok a hülyék, akik be sem léptek.
Előzmény: Bluenose (72)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!