Legyen ez egy talán nem annyira pörgős, ámde annál izgalmasabb Törökország-fantopik. Várom ide mindazokat az utazókat, akik nem a turistasújtotta látványosságokat kedvelik, inkább azt keresik, ami (csak) pénzért nem kapható meg. Tájak, emberek, élmények, kaland, szívás, sztorizás, minden, ami belefér, laza stílusban :) Leginkább a Törökország - top 10 topik első egy-két évének szellemiségét szeretném feléleszteni. Semmi ellenségeskedés, onnan is mindenkit szívesen látunk, csak jó lenne, ha lenne egy hely, ahol a szállodás-utazásiirodás infók között nem veszik el az a néhány számunkra oly felbecsülhetetlen értékű hozzászólás.
Tehát a játékszabályok: itt nem kérdezzük meg, hogy augusztusban meleg-e a víz és hogy kinek milyen tapasztalata van az X utazási irodával/akvaparkkal/üdülőteleppel, ellenben ajánlott egy kis bemutatkozás (nem feltétlen IRL adatokkal persze), ki merre járt már Törökországban (ha járt), mik az aktuális tervei, hogyan szeret utazni, stb... két dolog biztosan nem offtopic itt: Törökország és az utazók, vagyis mi :)
Megnéztem a Bookingon egy random nyári dátumra a szállásárakat Trabzonban, Ayderben és Uzungölnél, és majdnem dobtam egy hátast. Azt hittem, hogy ez a régió olcsó(bb), de épp ellenkezőleg. Isztambulban a fele áron már vannak jó szállások ugyanarra a dátumra...de még Kappadókiában is. Vagy erre a régióra nem a Booking a jó platform?
(Persze a drága/olcsó relatív fogalom, de pl. az isztambuli hotelünk 75 EUR/éj áron foglalható lenne reggelivel, 3 főre. No hasonló árakat a fent említett helyeken nem is láttam.)
De azért Giresunban több a látnivaló. Mindjárt ugye a fellegvár. Sok szép dzsámi van. Azon kívül görög-keleti templom, kapucinus római katolikus templom.
Köszönöm szépen. És Giresun milyen? Közelebb lenne Trabzonhoz.
Azt már elvetettem, hogy visszafelé - akár több állomással - busszal zötyögjünk vissza Isztambulba, eszméletlen nagyok a távolságok,túl sok lenne időben.
Sokszor gondolkodtam ezen én is. Viszont mindig inkább valami Alanya-Kusadasi térség lett a vége. Nagyon kíváncsi vagyok majd a véleményedre és a tapasztalatodra nyaralás szempontból arról a régióról.
Észak-Törökországban járt már valaki jó fekete-tengeri fürdőhelyen?
A nyári úton agyalok, Trabzon és környéke az ok, de jó lenne a gyereknek valami tengerpartozós hely is pár napra. Amasrára gondoltam, de ha van Trabzonhoz közelebbi jó hely, akkor az még jobb. Köszi!!!
Nagyon szépen köszönöm/köszönjük a részletes beszámolót Kedves Kirgizke!! Nagyon sok tanulságos dolgot megosztottál velünk! Pl. itt van mindjárt az Istanbulkart "ügye".... Én ugyebár 2019-ban simán használtam a 2011-ben megváltott kártyámat. Ezek szerint most már azzal vakargathatnám az államat.... Külön köszönet az árakért (meg mindenért). :)
Megjöttünk mi is Isztambulból. Végül nem sokkal indulás előtt könnyítettek a korlátozásokon, és már nem kellett HES kódot generálni és az Istanbulkarthoz rögzíteni. A regisztráció megmaradt, de senki nem kérte el ezt sem sehol.
A régi (2015-ös) Istanbulkartjaink már nem működtek, valszeg azért mert azóta nem használtuk őket. A szállodás is lecsekkolta, de neki is azt mutatta a telefonja, hogy érvénytelenek. Az automata pedig fel sem adta az aktiválás lehetőségét (az új kártyáknál van ilyen lehetőség), így végül mindannyiunknak vettünk egy-egy új kártyát (25 TL/kártya).
Az időjárással nem voltunk szerencsések, pont kifogtuk az elmúlt 40 év legnagyobb hóesését. Amikor megérkeztünk, elkezdett esni, és 4-5 napig minden nap esett a hó. A gyerek több havat látott Isztambulban, mint itthon az elmúlt jó pár évben összesen. 2 bakancsot áztatott szét a hólével, már azon gondolkodtunk, hogy ha a harmadik is beázik, akkor vennünk kell egy új bakancsot valahol.
Első nap csak a Kék mecsetig vánszorogtunk el, de mire odaértünk, elvérzett az első bakancs a gyereken, és a sor meg olyan hosszú volt, hogy órák múlva jutottunk volna csak be, így ezt elengedtük.
Másnap a hóesés és hideg miatt az Istanbul Aquariumba mentünk, a gyereknek tetszett, de én nyilván nem ezért mentem Isztambulba. :-)
Harmadnap még mindig vacak idő volt, így bazároztunk. Semmit nem vettünk, mert 3-4x-es árak vannak a bazárban mint máshol. Régebben (2009-ben) pl. egy kilimpárna kb. 15 lírába került, most 300-ért akarták adni a bazárban.... 20 dkg aszalt barack 58 TL-be fájt, Kadiköyben 1 kg volt 100 TL.
Negyedik nap Ortaköybe kompoztunk át, megnéztük a dzsámit, ittunk egy kávét a közeli VOI Caféban, mert a kikötői éttermek lepattantak és drágák voltak, majd elsétáltunk a Yildiz parkba. Itt igazi fehér havas táj fogadott, illetve ekkor is szakadt a hó, szóval a klasszikus téli élmény is megvolt hógolyózással, hóember építéssel.
Ötödnap egy hosszú Boszporusz túrára mentünk a Sehir Hatlari társasággal (50 TL a felnőtt, 25 TL a gyerek retúr jegy). Anadolu Kavagiban felmásztunk a várhoz, majd a kikötőben ettünk egy halétteremben.
Utolsó napon a Herceg-szegetekre kompoztunk (15 TL/irány), szerencsére ekkor se hó, se eső nem esett. Büyükadán felmásztunk a kolostorhoz, kb. másfél óra gyalog a kikötőből, a végén a Luna Parktól jó meredek a kaptató. (A lustábbaknak van minibusz is, ami felvisz a Luna Parkig, esetleg biciklit is lehet bérelni, de azt csak a nagyon gyakorlott, és izmos combú bringázóknak ajánlom.)
Nagyon szép a kilátás, a kolostort is meg lehetett nézni. Lefelé 35 perc alatt lefutottunk, sok szép régi faház van a szigeten, érdemes sétálni. Délutánra már jó sok turista lepte el a szigetet, pedig délelőtt még kihalt volt minden. Mi lehet itt jó időben, nyáron...
Hazaúton lekéstük az E11-es buszt, mert nem tudtuk, hogy ez dupla tarifát csippant le, és nem volt elég pénz az Istanbulkart-on. 20 perc múlva egy E10 jött, és felszálltunk erre, mert egy török lányka azt mondta, hogy ez a gyorsabb, de jó nagy szívás volt, mert másfél óra alatt kevert ki a reptérre, és minden sarkon megállt. Soha többet E10, utólag beugrott, hogy egyszer már ugyanígy megszívtuk vele. :-)
Isztambulban a buszon az automata (vagy a sofőr) nem foglalkozott a kóddal, egy kártyát többen is tudtunk használni. A T1-en, vagy a Marmarayon egy kártyával csak egy ember tudott bemenni a kód miatt.
Igen, van tapasztalat! Mégpedig nekem! És a válaszom: igen, tesztelnek random! A budapesti gépről találomra kiválasztottak 10-ünket, és közölték, hogy most Covid teszt fog következni! Én meg nem is kezdtem el feszelegni, hogy "-De hát a magyaroknak nem kell, elég a védettségi kártya", - úgy voltam vele, hogy ha akarják, csinálják.
Felírták egy táblázatba a nevemet és az útlevélszámomat, majd odafordították elém a lapot, hogy én meg írjam rá a telefonszámomat és az e-mail címemet.
Ennyi történt, semmiféle eredményre nem kellett várni. Mentem is tovább a transzferhez, és szálltam át a belföldi gépemre.
Arról van vkinek esetleg tapasztalata, hogy a SAW-on tesztelnek-e esetleg érkezéskor random?
Bár most már mindegyikünk be van oltva, a felnőttek 3x is, de az omikron miatt sajnos nem lehet oltottan se hátra dőlni, hogy tuti a negatív teszt, ha esetleg lenne.
Így van, érkezés után csak rá kell tölteni a pénzt! A többi kérdéseddel már gondjaim vannak… ☹ A legutóbbi utazásom alkalmával Istanbult csak átszállásra „vettem igénybe” (2021. augusztus), így nem tudom, hogy miként kell az Istanbulkartot „összegenerálni” a HES kóddal. ☹
Ahová én mentem a múlt nyáron (az ország észak-keleti része) ott is ment a rémísztgetés előzetesen, hogy a HES kód így meg úgy, meg anélkül aztán semmit, de ott az égvilágon senki sem volt kíváncsi rá, mentem, amerre akartam, olyan buszra szálltam, amilyenre akartam. Ott volt nálam, csak senkit sem érdekelt.
Akkor csak annyi a dolgunk, hogy érkezés után valahogy töltünk rá pénzt? A HES-kódot hogyan tudjuk rárakatni? Egy ismerősöm szerint ehhez török IP cím kell. Minden esetre előtte jó lenne tudni, hogy valóban működik-e a kártya...
+ a SAW-ról kellene majd bejutni a városba, Kadiköybe, az E11-es busszal, de arra meg már kellene a kártya a hozzárendelt kóddal, nem?
És annyi még, hogy a gyereknek nincs kártyája, de akkor neki is kell szerezni egyet? Korábban lehetett közösen használni a kártyát, de akkor ez már nem mükszik?
Ez az Sevgili Kirgizke, élesszük újra! 😊 En Büyük Türkiye!
Igen, használható még az Istanbulkartotok, az enyém 2011-es és rendben működött! Pedig ez még egy generációval régebbi, hiszen nincs az alján a sorozatszám! De jó! Küldöm a képét.
egyéb külföldi országokban az a tapasztalatom, hogy online sokkalta kedvezőbb bérelni, mint a helyszínen, ezt megerősíti a nektek adott ár is, online 10 napra 100-110 euró.
Válaszolok magamnak, hátha másnak is érdekes lehet:
www.fethiyerentacar.com jelentősen kedvezőbb áron kínál autókat. A pick up és drop off megválasztható, nem feltétlen Dalaman reptér (ez azok számára lehet opció, akik nem szeretnének a teljes időre autót).
Nem tegnap volt itt sem az utolsó hozzászólás :) https://www.garenta.com.tr céget olvastam a másik török fórumon autóbérlésre. Májusra 10 napra 240 eur lenne egy alapmodell. Csak én sokallom ezt az árat előszezonra?
Más megbízható cég esetleg, aki kedvezőbb árakkal dolgozik?
Most megyünk először !örökországba autóval.(Görögországból..)
Két napra szétnéznénk Rodostóban(Tekirdag).T udna valaki ajánlani vmi jó kis szállást,mert amit a neten találok,az kicsit húzósnak tűnik nekem 2 éjszakáért.Nem kell semmi különös,jó panzió is,csak tiszta legyen azért.Valaki?Köszönöm!
Göremében a szabadtéri múzeumban eleve el lehet tölteni egy bő fél napot, egy délelőttöt/délutánt pedig valamelyik völgy (Red, Rose, Love stb) felfedezésével, ha marad idő akkor következő nap Uchisar, Ortahisar v. Ürgüp.